ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Colosseum, Colina Palatina, Forumul Roman, Muzeele Capitoline, Fontana delle Tartarughe, Columna lui Marcus Aurelius

    Ilustrație video-muzicală
    Mango - Nella Mia Citta


    TIPĂREȘTE

    Continuare de aici

    - -

    A patra noatra zi la Roma am dedicat-o Colosseumului si Forumului Roman. Ne-am trezit de dimineata, am luat autobuzul 64 pana in Piazza Venezia si de acolo am luat-o pe jos pe Via dei Fori Imperiali pentru a intra la Colosseum. A fost prima noastra zi in care am folosit RomaPass-ul (romapass.it/?l=en , costa 30 de euro si este valabil 3 zile). Ajunsi in Piazza Colosseumului, ne-am alaturat unui grup de turisti cu ghid in limba engleza. Ghidul ce includea Colosseum+ Colina Palatina a costat 15 de euro de persoana.

    Colosseumul este deschis zilnic de la 8.30 – o ora inainte de apus. Un bilet costa 12 euro si include Colossumul, Palatinul si forumurile.

    Pentru ca am avut Roma Pass nu am stat la coada imensa din fata Colosseumului, iar pentru ceilalati turisti din grupul nostru care nu aveau Roma Pass s-au cumparat bilete pentru grupuri de catre ghida noastra. Timp de vreo 30 de minute ghida, care era o asiatica intre doua varste, ne-a povestit istoria Colosseumului. Pe scurt: Colosseumul, care la inceput a fost cunoscut ca Amfiteatrul Flaviilor, sau al lui Flaviu a fost contruit intre anii 72-80 la ordinele imparatului Vespasian (din familia Flavia) si inaugurat de catre fiul acestuia, Titus, in anul 80 i. Hr. Inaugurarea Colosseumului a avut loc in anul 80 si spectacolele de celebrare au durat 100 de zile. Ceea ce intelegem noi azi prin spectacol nu e acelasi lucru ce intelegeau romanii la acea vreme si asta deoarece, spectacolele la acea vreme insemnau lupte sangeroase intre gladiatori si masacrarea animalelor salbatice. La constructia Colosseumului s-au folosit sclavii evrei din acea epoca. Colosseumul a ramas in folosinta timp de 500 de ani, fiind locul unde se tineau luptele de gladiatori sau spectacolele publice. Colosseumul din Roma este cel mai mare de acest gen din intreaga lume, avand o capacitate de 50.000 de locuri si o inaltime de 48 de m. Pe de alta parte, Colosseumul a ramas si in ziua de azi arhetipul stadioanelor din lumea intreaga. Forma sa ovala este data de lungimea impresionanta de 189 m si latimea de 156 m. Initial, Colosseumul avea culoare alba (data de piatra de travertin -un fel de marmura) si era structurat pe 4 etaje: primele 3 erau compuse din cate 80 de arcuri fiecare, decorate cu statui de marimi impresionante. Mai mult de jumatate din peretele exterior al Colosseumului a fost distrus, la fel si arena centrala. Cum intrati in Colosseum veti observa niste gauri mari in coloanele si in arcadele ce sustin constructia. Ce reprezinta aceste gauri? Aceste gauri au fost folosite pentru a fixa panourile de travertin cu scoabe de fier. Cum tot travertinul a fost furat atunci cand Colosseumul a fost devastat, au ramas peste tot aceste gauri mari, ca marturie a grandoarei de odinioara. Am avut 2 ore sa petrecem in interiorul Colosseumului pentru ca apoi aveam intalnire cu grupul nostru pentru a continua vizita la Palatin si Forumul Roman.

    Aveti grija cum va gestionati cu mersul la toaleta deoarece in Colosseum nu exista decat o toaleta si aceasta jos imediat dupa intrare, si fiind singura aveti de stat ceva la coada si aici!

    În interior există şi un magazin cu suveniruri de unde putem cumpara diverse obiecte cu simboluri ale Romei şi cărţi interesante despre Roma de unde ne-am cumparat un poster tridimensional cu Colosseumul din zilele noastre si cum arata el la inaugurare, 8 euro am dat pe el.

    Din Colosseum se poate admira ce a mai ramas din Domus Aurea- casa de aur a imparatului Nero, cel mai somptuos palat ce l-a avut Roma vreodata. Ghida ne-a povestit despre incendierea Romei si despre faptul cum Nero si-a insusit numeroase cladiri si terenuri printre care si acest teren pe care si-a construit Casa de Aur. Se pare ca Nero era un pic paranoic, se credea mare actor si cantaret, iar cand a fost detronat, nu a putut suporta si s-a sinucis. In cealalta parte de Domus Aurea se afla unul din cele mai bine conservate monumente si anume, Arcul lui Constantin. Numele vine de la imparatul Constantin, si a fost ridicat pentru a celebra eliberarea Romei si infrangerea lui Maxentius în bătălia de la Podul Milvius. Se pare ca imparatul Constantin a avut o viziune (ca multi altii in acele vremuri) cum ca va castiga sub semnul crucii si dupa victorie a decretat cresinismul ca religie de stat.

    Cele doua ore pe care le-am avut la dispozitie pentru a admira, fotografia si filma interiorul Colosseumului s-au scurs foarte repede asa ca ne-am indreptat catre iesire. La iesire, o scena foarte amuzanta- diversi vanzatori ambulanti care vindeau diverse de la esarfe pana la magneti erau alergati de politiste chiar in fata Colosseumului. Ne-am cumparat niste sandvisuri si bauturi racoritoare de la un chiosc ce se afla imediat dupa iesirea din Colosseum pentru ca stiam ca ne asteapta o zi foarte lunga si nu puteam aproxima cand vom termina cu vizita noastra. Am servit asadar masa noastra de pranz jos pe iarba in fata Colosseumului unde se perindau diversi “ romani” costumati ce nu stateau la poza decat contracost.

    Timpul a trecut repede si la ora 14 am fost preluati de un alt ghid si impreuna cu grupul nostru ne-am indreptat catre colina palatina. Am urcat treptele si ne-am oprit sus la Stadionul Palatin unde ghidul ne-a povestit istoria Colinei Palatine.

    Forul Roman si Colina Palatina sunt mult mai vaste decat ne-am imaginat noi... Ne-a luat cam 4 ore si nici nu ne-am oprit la toate ruinele, pietrele, inscriptiile, etc.

    Colina Palatina este locul unde s-a fondat Roma. In anul 753 i. Hr, gemenii Romulus si Remus, fii lui Marte si ai unei vestale, au fost aruncati pe Tibru intr-un cosulet de chiar unchiul lor. Ei au fost salvati de o lupoaica ce i-a gasit si i-a alaptat Mai tarziu, dupa ce au crescut, in plina Epoca a Bronzului ei au format pe Palatin doua sate rivale, pentru ca apoi Remus sa fie ucis de catre fratele sau Romulus, satul ramas prelunad denumirea de “Roma” dupa numele lui Romulus.

    Am ramas cateva ore bune sa admiram asadar atractiile Colinei Palatine sau ce a mai ramas din ele. Cel mai mult mi-a placut gradina Farnese, o gradina botanica unde se gasesc mii de specii de flori si plante cu numeroase pavilioane elegante.

    Dupa gradina am coborat spre Forumul Roman. Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman, lucru evidentiat de multe vestigii, temple si biserici. Aici aveau loc procesiuni triumfale, alegeri si tot aici se reunea si Senatul. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. Forumul era inconjurat de temple, biserici si arcuri de triumf. Trei arcuri de triumf au fost construite la Forumul Roman. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman.

    Arcul Lui Septimus Severus s-a conservat foarte bine pana in ziua de azi si celebreaza victoriile din Orientul Mijlociu ale acestui imparat. El a fost construit de catre cei doi fii ai sai

    Templul Vestei si Casa Fecioarelor Vestale. Templul era dedicat protectoarei familiei si statului. Aici, fecioarele vestale pastrau focul etern sacru, simbol al vietii eterne din Roma. Fetele, care trebuiau sa fie aristocrate, serveau 30 de ani. In tot acest timp, trebuiau sa ramana fecioare, altfel erau ingropate de vii. Fecioarele vestale erau bine privite si se bucurau de multe privilegii.

    Chiar langa templul Vestei se afla Casa Fecioarelor Vestale. Imediat cum o fata era aleasa ca fecioara vestala, la varsta de 6 ani, se muta aici. Casa mare avea 50 de camere pentru 5 fete si servitorii lor, imprastiati pe trei etaje. Camerele se deschideau in galerii ce inconjurau o curte interioara. Curtea este impodobita cu sculpturile fecioarelor, acestea din urma conservandu-se foarte bine.

    Curia era locul unde se intrunea Senatul. Cladirea dreptunghiulara din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori.

    Templul lui Castor si Pollux, din care au ramas astazi numai 3 coloane era templul dedicat Dioscurilor- fratii gemeni ai Elenei din Troia.

    Arcul lui Titus, construita in anul 81 d. Hr, comemoreaza victoria din Razboiul Evreiesc. Frescele s-au pastrat foarte bine si se pot observa cum soldatii romani jefuiesc Ierusalimul.

    Bazilica lui Maxentius si Constantin

    Constructia ultimei dintre cele mai mari bazilici a fost inceputa de imparatul Maxentius in 308 d. Hr. Dupa infrangerea sa de catre Constantin in timpul faimoasei batalii de la Podul Milvian din 312 d. Hr., bazilica a fost terminata de Constantin. O statuie inalta de 12 metri a lui Constantin, din marmura si lemn, ocupa partea vestica a bazilicii. Parti din statuie se gasesc acum in curtea Palazzo dei Conservatori, din cadrul Muzeelor Capitoline (am sa pun poze mai jos cu fragmentele din statuie)

    Templul lui Vespasian

    Constructia templului a inceput-o Titus, in onoarea tatalui sau deificat Vespasian.

    Imparatul Domitian, fratele lui Titus si succesor al acestuia, a completat structura, acum dedicata atat lui Titus, cat si lui Vespasian.

    Templul lui Saturn- tot ce a mai ramas din templu azi sunt 8 coloane. Templu a fost dedicat protectorului agriculturii. Saturnalia era o sarbatoare ce se celebra in fiecare an in luna decembrie si era similara cu cea a Craciunului din zilele noastre.

    Templul lui Antoninus si al Faustinei a fost construit de catre imparatul Antoninus Pius, in onoarea sotiei sale decedate, Faustina si este cel mai bine conservat dintre toate templele.

    Cum am mai spus vizitarea forumului ne-a luat cam 4 ore si deja se facuse ora 5 dupa amiaza cand am terminat vizita noastra. Eram déjà extrem de obositi si infometati dar totusi nu am putut refuza inca o vizita la muzeu.

    La iesirea imediata din Forumul Roman se gasesc Muzeele Capitoline.

    Programul lor este 9-20 M-D, iar biletul costa 6,50 euro. Noi am intrat gratuit cu Roma Pass...

    Muzeele Capitoline sunt formate din colectiile din Palazzo Nuovo si Palazzo dei Conservatori.

    Eram prea obositi pentru ambele asa ca am ales Palazzo dei Conservatori unde sunt expuse lucrari mai importante. Cea mai importanta dupa parerea mea este Lupoaica din Bronz- cel mai vechi simbol al Romei. Aceasta lucrare a fost donata muzeului de catre Papa Sixtus IV. O copie a Lupoaicei se afla afara la intrarea in muzeu.

    Am povestit mai sus despre uriasa statuie a imparatului Constantin. Aici in Palazzo dei Conservatori se gasesc fragmentele din aceasta statuie grandioasa, si anume: capul, mana si laba piciorului.

    Tot aici se gaseste statuia lui Marcus Aurelius in original. O copie a acesteia se afla la intrarea in muzeu.

    Alte opere importante aflate aici ar fi: Lo Spinario (caruia cu greu i-am facut o singura poza si aceea neclara deoarece era interzisa fotografierea); Caravaggio- Tiganca Ghicitoare; Bernini- Capul Meduzei.

    Cum déjà vazusem ce era mai important de vazut si cum eram déjà infometati, am iesit din muzeu si am pornit pe jos catre Panteon. Cautam un anume restaurant ce ne fusese recomandat de catre ghidul nostru. Pe drum catre Panteon am trecut prin Piazza Mattei unde se afla Fontana delle Tartarughe. Aceasta fantana a fost construita de Giacomo della Porta intre 1581 si 1584. Se spune ca testoasele care incearca sa ajunga la buza fantanii au fost adaugate 100 de ani mai tarziu de catre Bernini.

    Dupa Piazza di Mattei am mers pe jos pana la Largo di Torre Argentina, am facut cateva poze si am pornit mai departe catre Panteon.

    Ajunsi langa Panteon am gasit si restaurantul pe care il cautam. Pagina oficiala e aici: pantharei.it/home.html. Restaurantul este un restaurant traditional Italian, unde iau masa multi localnici, este oarecum ascuns pe o straduta ingusta. Cum toata ziua am stat cam nemancati, am comandat aici cate o portie de paste, una cu creveti si cealalta cu vongole (scoici). Ca fel principal eu am servit un peste la gratar (semana cu dorada dar nu era dorada) iar prietenul meu o friptura de vita. Totul a fost stropit cu cate un pahar de vin. A fost cea mai buna masa de care am avut parte in Roma, nu stiu daca datorita faptului ca eram noi foarte infometati, dar ne-a placut foarte mult. Tot festinul acesta a costat 62 de euro. Desert nu am luat pentru ca nu mai era loc :)) A fost unicul loc in Roma unde am mancat si am observant ca toti chelnerii erau italieni.

    La iesire din restaurant ne-am zis sa mergem sa vedem Columna lui Marcus Aurelius. Se inserase deja si columna era luminata. Cum Columna lui Traian a avut un succes atat de mare, s-a construit inca una de data aceasta dedicata onoarei si carierei militare a lui Marcus Aurelius. Bazoreliefurile in spirala de la baza infatiseaza campaniile impotriva triburilor germanice, iar cele de la varf-impotriva sarmantilor.

    De aici am luat-o cum altfel decat pe jos, catre Fontana di Trevi care astepta si ea o poza nocturna. La fantana era mare agitatie, cu greu puteai face o poza, moment in care ne-a lasat si bateria la aparatul foto, semn ca ziua noastra se apropiase de sfarsit.

    Pentru mine aceasta a fost cea mai obositoare dar si cea mai frumoasa zi petrecuta in Roma, am ramas cu o sumedenie de imagini intiparite in minte si in suflet. Va urma...: vezi impresii


    [fb]
    ---
    Trimis de Muffin2009 in 10.06.12 20:26:35
    Validat / Publicat: 11.06.12 06:43:07
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8119 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Colosseumul vazut din exterior
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [11.06.12 06:50:11]
    »

    Melodia postata se poate sterge/schimba!

    roth
    [11.06.12 08:16:27]
    »

    Daca aduni totul intr-o brosura mai consistenta si adaugi putina imaginatie... parca nu-ti mai vine sa dai bani pe avion, cazare... etc. Stai si visezi... spui am foat acolo

    SAU... iei primul avion si gata. Asa te poarta povestile tale, catre extreme ori esti sigur ca stii totul datorita multitudinii de informatii din rw ori spui... Roma vin.

    Felicitari, vacante minunate si povesti pline de har.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Muffin2009AUTOR REVIEW
    [11.06.12 16:57:52]
    »

    @roth:

    Nici o brosura nu se poate compara cu ceea ce simti atunci cand vezi aceste lucruri in realitate.

    De obicei asa se intampla: citesti ceva, vezi o fotografie si te indragostesti pur si simplu de un loc si iti spui: "Trebuie sa ma duc acolo sa vad locul asta in realitate"...

    Faza cu primul avion e discutabila, eu zic ca o vacanta reusita e una planuita si gandita din timp.

    Iti multumesc pentru apreciere draga Roth si iti doresc sa te bucuri de vacante cat mai insorite!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [10.07.12 18:39:57]
    »

    Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Muffin2009, roth
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069427013397217 sec
    ecranul dvs: 1 x 1