ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 25.06.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Roma! Cetatea eternă! (2)

    TIPĂREȘTE URM de aici

     

    Spuneam aici că microvizita noastră, dintr-o părticică de zi, la Roma a inclus și partea orașului unde sunt poziționate vestigii renumite ale antichității și nu numai.  

    Și aș începe cu Colosseumul, celebrul amfiteatru roman, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, un simbol al Romei antice, una dintre cele mai faimoase construcții din antichitate și una dintre cele mai populare atracții turistice ale Romei moderne.

    Acesta a fost construit între anii 70 și 80 e. n., în timpul împăraților Flavieni (de unde și un alt nume sub care e cunoscut: amfiteatrul Flavian), într-o perioadă de apogeu a Imperiului Roman, cu scopul de a oferi cetățenilor romani spectacole și de a le atrage bunăvoința cu reprezentații de circ, aceștia primind la finalul spectacolului hrană cât să le ajungă până la următoarea reprezentație. Expresia „pâine și circ” („pane et circensis” ) , întâlnită într-una dintre satirele lui Juvenal, se referă la astfel de situații și, întâmplător sau nu, apare cam în aceeași perioadă cu edificarea acestui important monument.  

    Colosseumul, gândit ca un centru de divertisment impresionant, a fost astfel conceput încât să se poată desfășura evenimente importante din viața cetății și Imperiului, dar să permită și desfășurarea unor spectacole dintre cele mai diverse: lupte între gladiatori, între gladiatori și animale sălbatice sau chiar execuții ale unor condamnați. Prin inundarea arenei se creau condițiile de desfășurare a unor lupte navale, atât ca simulări cât și ca reconstituiri ale unor bătălii celebre.

    Câteva planșe prezentate de ghidul nostru arată reconstituiri ale acestui amfiteatru, dându-ne posibilitatea să înțelegem modalitatea în care el era pregătit funcție de evenimentul ce urma să se desfășoare.

    O placă memorială plasată de Papa Benedict al XIV-lea dedică Colosseumul martirilor creștini.

    Structura masivă, de formă eliptică, măsura aproximativ 189 pe 156 metri, avea patru etaje înălțime și includea optzeci de intrări în amfiteatru - șaptezeci și șase pentru patroni, două pentru participanții la evenimente și două exclusiv pentru folosirea împăratului. Numărul mare de intrări s-a dovedit a fi necesar: Colosseumul putea găzdui peste 50.000 de spectatori la capacitatea sa maximă.

    Când Colosseumul s-a deschis pentru prima dată, împăratul Titus a sărbătorit cu o sută de zile de jocuri de gladiatori.

    Cu timpul pasiunea romanilor pentru astfel de jocuri scăzând și nemaiavând loc evenimente, deteriorarea construcției s-a produs în mod evident, la aceasta contribuind interesul scăzut pentru întreținerea lui, la care s-a adăugat și producerea unor seisme.

    Roma antică a avut numeroase arcuri de triumf ridicate în cinstea împăraților merituoși. Au mai rămas câteva, multe dintre ele fiind dărâmate pentru a se lărgi străzile Romei (chestia cu dărâmatul este universal valabilă, nu e numai apanajul nostru), iar de la cele deja ajunse în ruină s-a luat piatra pentru a fi utilizată la alte construcții

    Printre cele rămase în” picioare” se află și cel din vecinătatea Colosseumului, arcul lui Constantin cel Mare. Este arcul cel mai impunător și cel mai bine păstrat dintre cele existente. Sunt impresionante statuile care prezintă barbari, splendidele basoreliefuri. Are trei arcade, iar cele opt coloane corintice susțin un piedestal pe care sunt opt statui, reprezentând barbari, printre ei aflându-se și cea a unui dac. Statuile, basoreliefurile, coloanele cu care este decorat acest monument sunt preluate de la alte construcții anterioare. De exemplu basoreliefurile de pe lateralele arcului prezintă scene din luptele lui Traian cu dacii.  

    Tot în proximitatea Colosseumului, dar și a arcului lui Constantin, se văd și ruinele templului Venere e Roma, care se pare că a fost cel mai mare templu al Romei antice. Templul, a cărui construcție a fost începută de Hadrian, a fost inaugurat într-o zi de 21 aprilie, data nașterii Romei (cum spuneam și aici:  vezi impresii). A fost dedicat zeițelor Venus Felix (Venus aducătoare de noroc) și Roma Aeterna.

    Părăsim Piazza del Colosseo și, mergând pe Via dei Fori Imperiali, ne îndreptăm spre Piazza Venezia, unde se află monumentul Vittorio Emanuele al II-lea și Columna lui Traian.

    Această arteră este străjuită pe ambele părți de „cele mai grăitoare mărturii ale Romei antice” , prezente în numeroasele foruri imperiale, locuri de întâlnire a cetățenilor Romei, indiferent de condiția socială, unde se țineau adunări publice pentru discutarea problemelor curente ale cetății, de la cele juridice, comerciale, politice, administrative și (de ce nu?) până la mondenități.  

    În sensul de deplasare spre Piazza Venezia avem pe partea dreaptă Forul roman, cu multe coloane în ruină, printre care și 3 coloane cu capiteluri corintice, rămășițe ale templului lui Venus Genetrix, ridicat de Iulius Cesar în cinstea zeiței maternității și a casei. Observăm numeroase ruine ale fundațiilor templelor, blocuri de piatră, ruinele unei foste închisori și printre ele un capitel al unei coloane corintice. Tot aici este amplasată și statuia lui Iulius Cesar. O planșă ne prezintă cum arăta Forul roman acum mai bine de 2000 de ani.  

    Pe partea opusă se văd vestigii ale forurilor lui Augustus și Traian, precum și statuile împăraților Augustus – primul împărat al Romei – și a strămoșului nostru Traian.  

    Piazza Venezia este cea mai importantă piață a Romei, fiind considerată inima Cetății Eterne, loc în care se află un edificiu care domină această piață: Monumentul Vittorio Emenuele al II-lea (Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II, sau Altare della Patria) . Este o structură gigant din marmură alba ce a fost construită în cinstea primului rege al Italiei unite, Victor Emanuel al II-lea, poate cel mai falnic monument din câte s-au realizat în vremurile moderne. Magnifica construcție a fost începută în 1885. Noul monument și simbol național al Italiei a fost inaugurat în anul 1911 la a 50-a aniversare a existenței regatului.

    Elementele care scot în evidență construcția sunt: uriașa statuie ecvestră din bronz a celui care a fost primul rege al Italiei unite, amplasată în partea centrală a monumentului, mormântul soldatului necunoscut situat la baza statuii ecvestre, numeroasele statui și basoreliefuri care decorează edificiul, colonada masivă compusă din coloane corintice și cele două cvadrige amplasate în partea superioară reprezentând Unitatea și Libertatea.  

    Având criticii săi privind felul în care arată, monumentul atrage totuși foarte mulți turiști ca unul dintre simbolurile orașului.

    Un obiectiv care, se poate spune că ne interesează direct, aflat în imediata vecinătate a pieței Venezia, în Forul Traian, este Columna lui Traian, monument ridicat din ordinul împăratului Traian, în amintirea victoriei după luptele sale cu dacii.  

    Având arhitect pe Apolodor din Damasc, monumentul reprezintă scene din cele două războaie (de bello dacico) dintre Imperiul Roman și Dacia. Pornind de la bază spre vârf, în spirală, sunt 124 basoreliefuri grupate în partea de sus cele din primul război, în partea de jos cele din al doilea război. În vârf pe o platformă se află statuia împăratului Traian.

    Înălțimea totală a monumentului este de cca. 40 m.   

    Timpul extrem de scurt ne-a împiedicat să vedem/vizităm și alte obiective interesante.

    Poate altă dată...

    Drumuri bune și excursii frumoase!


    [fb]
    ---
    Trimis de Mitica49 in 12.03.24 18:31:44
    Validat / Publicat: 12.03.24 20:06:40
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Coasta Amalfi

    VIZUALIZĂRI: 322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P11 Columna lui Traian și, în spate, biserica Santa Maria di Loreto
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    ANILUPHONE
    [13.03.24 17:03:25]
    »

    @Mitica49: Este bine că ați reușit să vedeți și această parte a Romei... sau aceste obiective turistice, chiar așa pe repede înainte!

    Citind impresiile dvs îmi revin amintiri frumoase din plimbarea noastră pe bld. Dei Fori Imperiale (fiind duminică era închis circulației rutiere)... ce atmosferă plăcută era... Am stat la umbra pinilor de lângă Columna lui Traian și ghidul ne-a spus povestea locului cu toată istoria lui. Piața Venezia cu tot ansamblul statuar al lui Vitorio Emanuelle s-a dorit și așa pare, trecerea de la Roma antică la Roma modernă...

    Oricum pe noi ne-a impresionat toată această plimbare "călcând " pe istoria lumii...

    Toate cele bune!

    Mitica49AUTOR REVIEW
    [13.03.24 17:25:26]
    »

    @ANILU: Mulțumesc pentru vot și ecou! Se pare că și noi am avut noroc, vizita a fost într-o sâmbătă și era destul de liniștit în privința circulației.

    Pușcașu Marin
    [15.03.24 08:49:23]
    »

    @Mitica49: Eu sunt bolnav să văd și să pipăi” pietroaie” de-astea care au niște sute sau mii de ani în spate, care mă fac să mă-ntreb, evident retoric, cum a fost posibil cu mijloacle și” tehnologia” de-atunci să fie făcute, să fie ridicate sau cocoțate pe unde se află și-n zilele noastre. Citesc cu mare interes astfel de articole, mă bucur când descopăr locuri noi sau redescopăr locuri vizitate. Pentru mine acest articol a fost balsam, într-o dimineață urâtă de vineri. A mers cu cafeaua (și țigara evident)... uns. Mulțumesc pentru aducere aminte. E mare lucru să te poarte pașii și să calci prin locuri pe unde acum două mii și ceva de ani se făcea și se desfăcea istoria Europei și chiar a lumii.

    Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
    [16.03.24 09:31:39]
    »

    @Pușcașu Marin:

    Mulțumesc pentru ecou și vot!

    Și eu prefer să mă plimb pe străzile unui oraș ("orașul vechi" cum se spune) pentru a admira clădirile vechi, pentru a vedea starea lor și pentru a mă minuna de ceea ce s-a putut face în vremuri în care nu se dispunea de tehnologia actuală. Și construiau bine deoarece nu existau contestații, amânări, etc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Adina - addcont
    [23.04.24 18:05:32]
    »

    Am ajuns si noi anul acesta la Roma, si asa cum s-a scris si mai su in celelalte ecouri, este un oras ideal pentru iubitorii de 'pietroaie'. Si o reala uimire legata de tehnica si de stiinta si intelepciunea acelor vremuri.

    Si vizita noastra a fost prea scurta, datorata companiilor aeriene care ne-au scurtat-o de la 3 zile intregi a doar 2, insa sunt fericita ca am reusit sa vizitez totusi majoritatea locurilor 'de bifat'

    Va doresc sa reveniti la Roma si sa vizitati si Muzeul Vaticanului, care pentru mine a fost ceva ireal.

    Mitica49PHONEAUTOR REVIEW
    [25.04.24 21:06:18]
    »

    @Adina - addcont:

    Mulțumesc pentru vot și ecou!

    Cine știe, poate vom mai ajunge pe acolo (spuneam și în finalul review-ului: "poate altă dată! ").

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Adina - addcont, ANILU, Pușcașu Marin
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063195943832397 sec
    ecranul dvs: 1 x 1