ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.03.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Campulung Moldovenesc
    ÎNSCRIS: 12.03.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    MAY-2007
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    35 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • ARTICOL ARHIVAT
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Roma - Cetatea Eterna

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Sa ai o excursie de patru zile in Italia si sa nu iti propui sa vezi Roma este greu de imaginat. Dar in patru zile sa vizitezi Verona - Padova, apoi Burano - Murano - Venetia si in final Roma, reprezinta un adevarat tur de forta.

    Plecati de pe la miezul noptii din Lido di Jesolo, unde am fost cazati dar nu am dormit decat doua nopti, am ajuns la Roma, cu autocarul dimineata inainte de ora 6 si ne-am indreptat spre Vatican, pentru a prinde rand la bilete.

    Vaticanul acopera dealul cu acelasi nume si este locul unde a fost Circul lui Caligula si unde, cativa ani mai tarziu, Nero a omorat sute de crestini.

    Biserica a fost ridicata pe locul unde una dintre victimele lui Nero, Sfantul Petru a fost ingropat. De aici si denumirea de San Pietro.

    Ghidul stia ca astfel trebuia inceput turul Romei, dar la ora la care am ajuns, erau deja 3-400 de oameni care venisera inaintea noastra.

    Dupa aproape o ora si jumatate am reusit sa innaintam. Eram deja obositi si am urmarit cu oarece greutate explicatiile ghidului, incercand intre timp si sa ma rup de grup pentru a filma si fotografia lucruri si locuri ce mi se pareau interesante. Greu de ales, totul mi se parea impresionant, iar timpul avut la dispozitie mult prea scurt. Incepand cu curtea interioara, apoi interiorul bisericii, cu domul proiectat de Michelangelo - cel mai mare construit vreodata, in 1547 - Pieta a aceluiasi mare artist, continuind cu muzeul Vaticanului o galerie impresionanta de sculpturi si picturi celebre si incheind cu Capela Sixtina in care era interzis filmatul sau fotografiatul.

    Lucrari ale celor mai mari pictori ale secolului 15: Perugino, Pinturicchio, Botticeli ne-au incantat privirile, iar la un moment dat, condusi de ghidul nostru, ne-am trezit ca dintr-un vis frumos, iesind din biserica si ajungand in Piata San Pietro, inundata de soarele amiezii.

    Imensa, eliptica, impresionanta plina de oameni care admirau, fotografiau, sau pur si simplu se odihneau pe bancile din fata sa, Piata San Pietro are in mijlocul sau un obelisc egiptean.

    Am pornit apoi intr-o plimbare prin Roma, intr-un ritm alert, caci aveam tinte precise: Castelul San Angelo cu Podul Ingerilor (ingerii actuali dateaza din secolul 18) si mausoleul lui Hadrian, Fontana di Trevi (in piata di Trevi), apoi Pantheonul (al carui templu rectangular original a foat construit de Agrippa in anul 27 i. ch. ).

    Urmatoarea destinatie a fost Piata Spania care in luna mai, cu treptele incarcate de flori, arata mai bine decat in multe carti postale sau cataloage pe care ale-am vazut ulterior.

    Am ajuns apoi, mergand tot pe jos, la Forumul Roman cu Arcul lui Septimius Severus (203 i. ch. ), ruinele Bisericii Emilia, Templul lui Antoninus si Faustina, Templele lui Iulius Cezar, Castor si Pollux si nu in ultimul rand Columna lui Phocas.

    Si pentru a continua tot cu o columna amintesc de cea mai draga noua, a lui Traian (35 metrii inaltime) construita in anul 113 in cinstea victoriei asupra Daciei.

    Probabil am trecut si pe langa alte multe obiective importante, fara a mai avea timp sa zabovim, dar am facut-o totusi in frumoasa piata din fata palatului Vitorio Emmanuelle II pentru acteva fotografii, apoi ne-am " tras sufletul " pe treptele bisericii Santa Maria D' Aracoeli, daca imi amintesc bine, langa Piata Venetia un loc in care Mussolini obisnuia sa isi tina discursurile in fata multimii.

    Se spune ca la un moment dat Mussolini, pentru a demonstra multimii adunate ca Dumnezeu nu exista, a cerut Divinitatii, pentru asi arata prezenta sa il trasneasca in urmatoarele 5 minute.

    Timpul scurgandu-se fara ca acest lucru sa se intample, Mussolini a spus: " Ceea ce era de demonstrat! ".

    Daca toate aceste obiective turistice erau intr-o arie pe care am putut-o acoperii mergand pe jos pana in zona Colosseum-ului a trebuit sa luam metroul.

    Am admirat mai intai Arcul lui Constantin, unul dintre cele mai bine conservate arce de triumf din perioada romana. Triplul arc, avand 21 de metrii inltime si 25 lungime, contine statui (unele se pare ca reprezinta nobili daci), basoreliefuri si medalioane cu scene datand din secolul doi.

    Punctul final al calatoriei noastre prin capitala Italiei a fost Colosseumul practic simbolul Romei. Nu a mai fost timp sa intram si in interiorul sau (dat l-am vazut in numeroase filme sau reportaje) asa ca ne-am multumit sa ne fotografiem langa impunatoarea constructie.

    In asteptarea momentul; ui in care trebuia sa ne intoarcem spre autocar, i-am filmat pe cativa din grupul nostru, care stateau intinsi pe iarba din aprcul de langa ultimul nostru obiectiv cerandu-le sa caracterizeze printr-un singur cuvant intreaga zi. Toate raspunsurile s-au incadrat intre limitele " impresionant " si "epuizant ", trecand prin nuante ale acelorasi epitete.

    O zi intra-adevar de neuitat intre doua nopti de mers cu autocarul, pe traseul Lido de Jesolo - Roma si retur care impreuna cu celelalte petrecute in Italia, au reprezentat cea mai densa excursie la care am participat pana atunci si chiar dupa aceea, o incercare la care te angajezi doar daca ni stii exact ce te asteapta.

    O ultima jumatate de zi pe plaja din Lido si o baie in Adriatica au reusit sa ne remonteze intr-o mica masura inaintea drumului de intoarcere spre tara, intrerupt pentru cateva ore la Viena despre care o sa povestesc cu alta ocazie, fiind unul dintre cele mai frumoase orase europene.


    [fb]
    ---
    Trimis de must-see* in 20.03.10 21:46:12
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2650 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (must-see*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Arcul lui Constantin cu statui si basoreliefuri .
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4600 PMA (din 7 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    Florina38*
    [20.03.10 22:46:37]
    »

    Interesant review! Mai facut sa-mi fie dor de Roma... despre daci, ei apar in monumentele epocii lui Traian pentru ca se spune ca bogatiile Daciei lui Decebal au salvat finantele Imperiului Roman. Noi am remarcat cateva figuri sculptate asa cum ii stim noi pe daci, mici de statura, barbosi, bine legati, aprigi in priviri si cu cusmele specifice botite indesate pe crestete. Am vazut aceste figuri si pe Columna lui Traian (evident), pe Arcul lui Traian dar si pe Arcul lui Constantin.

    Cristian_h*
    [20.03.10 22:47:04]
    »

    asa este, epuizant turul, insa tot ce ai enumerat sunt destinatii de top ale acestui oras, insa mie Roma mi-a placut pentru farmecul ei, acel amalgam de antic si vechi, pentru fantanile, pietele, pentru puzderia de palatele si biserici, iar cu prima ocazie pur si simplu voi colinda voi haladui prin acest oras pentru ca de asta mi-e dor nu de muzee . In restaurantele si pizzeriile din Roma am simtit ca nicaieri ca sunt bine venit, chelnerii nu uita sa faca complimente doamnelor, ceva de genul... Prego per la bella signora! si in general atmosfera este destinsa... La Dolce Vita... daca ma intelegeti... ce vreau sa spun este ca dupa ce ati vizitat marile obiective ale orasului trebuie sa va faceti timp sa gustati si din ambianta romana, altfel cei care vor pierde sunteti chiar dumneavoastra!

    webmaster13
    [20.03.10 22:57:34]
    »

    must-see am atasat aceasta melodie impresiilor tale despre Roma , insa daca vrei putem schimba!

    Costi
    [21.03.10 08:55:56]
    »

    Într-adevăr, un adevărat tur de forţă.

    Ceea ce aţi făcut voi într-o zi noi am făcut în trei zile.

    Constat din fotografiile ataşate că încă nu începuseră lucrările de săpături arheologice la Columna lui Traian (şi probabil, nici cele din Piaţa Veneţia).

    Apropo de statul la coadă. Asta reproşez eu tour-operatorilor din România.

    Pe la alte case mai mari, excursiile organizate includ şi rezervarea de bilete, astfel încât nu mai stai la coadă. La noi, probabil pentru a scoate un preţ mai mic (aparent), organizatorii "se spală pe mâini", cu precizarea inclusă în programul excursiei, cum că nu e inclusă în preţ intrarea la obiectivele turistice, sau că acestea sunt opţionale. În realitate, sunt din ce în ce mai puţini românii care se duc în străinătate în alte scopuri decât cele turistice (pentru că aceştia merg pe cont propriu), aşa că practic toţi, dacă ajung la un obiectiv inclus în program, vor să-l şi viziteze.

    Ar fi de mare ajutor pentru turismul românesc organizat ca, în schimbul plăţii anticipate (incluse în preţul excursiei) a intrării la obiectivele turistice din program, firmele de turism să facă un mic efort de rezervare a biletelor de intrare. De altfel, în multe cazuri, grupurile organizate beneficiază de reduceri.

    În acest fel, turiştii români vor fi scutiţi de statul la coadă şi umilinţa de a vedea, în acest timp, alte grupuri organizate din alte ţări, trecând pe lângă ei şi intrând înaintea lor.

    Am scris asta în speranţa că cineva aflat într-o poziţie de decizie va vedea această observaţie şi va lua o decizie în acest sens.

    Altfel, din ce în ce mai mulţi români vor renunţa la serviciile agenţiilor de turism româneşti şi îşi vor organiza singuri excursiile (aşa cum am făcut de ceva timp şi eu), sau vor apela direct la agenţii străine.

    Este cazul să se renunţe (sau măcar să se reducă proporţia) la excursiile low-cost, românii ştiu deja că pe lângă preţul acestor excursii, dacă vor să vadă obiectivele turistice nu numai la exterior, trebuie să mai adauge o anumită sumă, aşa că preţul mic nu mai păcăleşte pe nimeni.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054479122161865 sec
    ecranul dvs: 1 x 1