ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 14.09.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.25%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 16 MIN

    Roma vazuta de mine

    TIPĂREȘTE

    Multumesc tuturor celor care au postat aici, fiindca multe din articolele de aici m-au ajutat in mica noastra vacanta la Roma.

    Nu trebuie sa faceti ca mine neparat, dar poate vor ajuta si impresiile mele daca in calatoriile viitoare aveti Roma in plan.

    TRANSPORTUL

    Cazarea am detaliat-o separat: vezi impresii.

    De la aeroport (Fiumicino) la hotel am decis sa mergem cu transportul in comun, aflasem ca exista o firma specializata pe astfel de curse -TerraVission, la dus am dat 4 euro/persoana, dar fusese ceva oferta fiindca la intors a fost 6 euro/persoana, acesta fiind pretul normal. Cursele sunt din aprox. 30 in 30 de minute si dureaza cam 50 de minute, functie de trafic, aeroportul Fiumicino fiind la 30 km de Roma. Plecarea este de la gara Termini, am ca punct de reper doar alimentara Spar, iar la aeroport cum iesiti mergeti muuult in dreapta, cred ca au si ceva panouri de reclama si acolo este zona de autobuze. In gata Termini la casa lor de bilete am vazut ca au si curse pentru aeroportul Ciampino.

    Pentru oras in sine, citisem de acel Roma Pass de 25 de euro care va ofera transport in comun si intrare la muzee pe o perioada de 3 zile (72 ore, fiindca se mentioneaza ora la care a fost achizitionat). Ofera o harta, transport gratuit, intrare gratuita la 2 muzee la alegere si reduceri la pretul biletelor la multe alte muzee.

    Cumva, fara sa o discutam in mod concret, am decis ca vrem sa vedem cat mai mult din Roma outdoor si sa lasam muzeele pe altadata (mai citisem acest sfat si la altii si pe asta il recomand si eu, Roma e tot o piatra istorica si-o biserica, e pacat sa o vizitati din prima indoor).

    Si pentru asa ceva aveti oferte pe alese (am vazut in statii autocolante pentru 6 astfel de tururi) la hotel erau pliante pentru doar 2 dintre aceste tururi. Noi am mers pe Roma Open Tour, un autobuz verzui deschis, supraetajat (cam toate sunt cu descoperite), care oferea bilet pentru 24 ore sau pentru 48 ore, cu mentiunea de Hop on / hop off.

    Biletul pentru 24 de ore era 21 de euro, iar pentru 48 ore 26 euro. Asta avea traseu bun, acoperea exact marile obiective turistice si avea si harta explicativa, dar avea minusul ca ultima cursa era cu plecare din Termini la ora 17, sau de la Vatican aproximativ ora 18. Deci pe seara sunteti pe cont propriu, dar nu e motiv de ingrijorare, distanta este mai mica decat credeti, o sa vedeti la sectiunea ROMA LA PAS, Ziua 2 (la final, inainte de ziua 3)

    MANCAREA

    Micul dejun fiind continental, era foarte satios si ne tinea pana spre 1-2 dupa-masa.

    Pentru pranz si cina aveti 2 optiuni: fie mancati sandviciuri (panini) sau pizza, fie apelati la un local. Daca apelati la ultima varianta puteti sa alegeti localuri care au afisate meniul zilei (meniu turistico). In general acestea se invart intre 11-15 euro si includ primul fel (bruschete sau diverse paste – lasagna, gnochi, canelloni, carbonara) si fel principal, de obicei carne cu legume alaturi in diverse combinatii. Meniul normal oferit de localuri inseamna felul 1 (aperitiv/antipasto – intre 5-15 euro), fel 2 (principal – intre 10-20 euro) si ce mai vreti pe langa, apa, cafea, desert, astfel ca o masa de 2 persoane se duce destul de mult.

    Citisem ca nota de plata de obicei are servizio inclus (bacsis), nu am gasit decat intr-o locatie, in rest regula e cea universala 5-10%.

    Panini – sandviciuri

    Bibite - sucuri

    Ziua 1 – am sosit pe la 7 seara, am cautat sa mancam de seara si ne-am impiedicat destul de aproape de hotel fiindca vazusem meniu turistic la 13 euro. Lasagna era 2 fire, nu m-a dat pe spate (probabil unde la ei este sub forma de aperitiv si noi o vedem ca fel de sine statator.), felul doi pui la gratar cu cartofi.

    Mai aveau si meniu kebab la 10 euro. In general meniul include cafeaua la final si uneori apa.

    Ziua 2 – am avut pranz consistent, rataciti pe stradutele de pe langa Via Cardinale, am gasit meniuri intre 11 si 14 euro, eu am ales un meniu cu supa de legume, care arata cam ca o tocana de-a noastra, dar foarte gustoasa. Felul 2 cred ca era cu ceva carne la conserva fiindca era dubioasa la aspect, dar buna la gust. In schimb de acolo mi-am luat ciocolata made in Italy, excelenta.

    A fost atat de consistent pranzul incat de cina ne-am oprit la un bar in piata Barberini (Pepy's parca) cu sandviciuri foarte aspectuoase si bune, la preturi intre 2 si 3 euro si ne-a fost de ajuns.

    Ziua 3 – Pranzul a fost la un barulet in drum spre piramida Cestia, sandviciuri bune, tot intre 2 si 3 euro bucata iar cafeaua expreso 0.90 centi. Am incercat sa respectam orele lor de pranz 13-15, fiindca dupa ora 15 risti sa gasesti standurile goale.

    La cina am incercat sa mancam la localuri pe stradutele dintre Panteon si Fontana di Trevi si desi aveau meniurile afisate pe tablii de fapt nu le mai ofereau fiindca asteptau clientii mai dispusi sa incerce toata bucataria italiana fara sa se ingrjoreze de nota de plata. Pana la urma am vazut un steak house care avea meniuri afisate si chiar le serveau. Localul in sine arata desuet, anii 80, lambriuri de plastic/plexiglas negru, usi capitonate cu alb, lumini fluoresecente, lustrele in forma de lampi si cu abajururi cu franjuri si margele, la baie tot plastic negru dar si cu niste dungi aurii, plus o oglinda mare in lateral, ca poate vreau sa ma admir, iar chiuveta nu avea manere ci doar o pedala la picior.

    Trecand peste asta, mancarea a fost chiar buna si servirea rapida. Aici a fost singurul local unde servizio (bacsisul) era inclus in nota de plata. Aici am servit bruschete, canelloni, carbonara si gnochi la aperitive si toate au fost foarte bune.

    Ce am observat la modul general – foarte multi indieni ospatari in localuri. Si multi romani ospatari, dar evita sa vorbeasca romaneste cu turistii. Nu ne-am agitat in italiana, engleza a fost ok cam peste tot.

    Ziua 4 – am luat doar un pranz tarziu spre ora 3 inainte de a pleca spre aeroport si ochisem o pizzerie chiar langa hotel, asa ca am zis sa-i dam o sansa. Acum regretam ca nu i-am dat o sansa din prima zi, pizza a fost excelenta, iar dulciurile cu ricotta dementiale. Am mancat 2 persoane cu 14 euro. Pizzeria lor arata gen fast food-urile nostre, ei fac pizza la tavi imense, clientul vine si-si alege sortimentul si dimensiunea feliei, pe care nea pizzarul a taiat-o cu foarfeca in fata noastra, a incalzit-o la cuptor si ne-a servit-o pe tavita de lemn.

    ROMA LA PAS.

    Sa luati in calcul ca muzeele sau alte locatii de vizitat se inchid cu o ora inainte de apus, adica in februarie cam pe la 4.30. Oricum zona Fontana di Trevi – Pantheon e plina de magazinase si localuri impanzite pe stradute inguste si pline de farmec, perfecte pentru plimbarile de seara, iar acestea sunt deschise pana tarziu in seara.

    Mi-a placut ca apa de la fantani e potabila si chiar foarte buna si am profitat de cate ori a fost necesar. Roma inca este alimentata de viaducte, asa ca beti cu incredere, atata timp cat nu are anuntul de "aqua non potabile".

    Fapt divers: pe langa faptul ca in in localuri servesc multi indieni, in magazine vanzatoarele sunt asiatice iar stradal multi africani (nu e de mirare ca Italia e in recesiune si o ia pe urmele Greciei in ritm alert).

    Citisem ca este indicat sa pastram bonurile fiscale de la orice cumparatura, inclusiv de la mancare, deoarece pe strada umbla politistii umbla civil imbracati care ti le pot solicita, iar daca nu le ai te pun sa mai platesti o data iar comerciantul isi ia amenda. M-am burdusit de bonuri, dar nu m-a intrebat nimeni de ele.

    Ei nu au conceptul de mall in Roma, exista doar magazine individuale, gen Zara care exista si la noi, sau alt nume cunoscut si rezonabil la preturi - Oviese (OVS). Mai recomand ca magazin de amintiri Bartolucci, celebru pentru sculpturile in lemn si in special a povestii lui Pinocchio.

    Tot la partea de shopping in aceeasi zona istorica veti avea strazile Via del Corso, Via Cardinale si vecinatatile, strazi pline de magazine de designeri pornind cu Gucci, Fendi si multi altii.

    Pentru amatorii de shopping intensiv in drumul Fiumicino – Roma exista un outlet imens, vizibil de pe autostrada.

    Ghiduri de buzunar luate de acasa am avut 2:

    - un ghid foarte foarte mic pe albastru, de la editura Aquila, e ok ca informatii, de fapt, presupun ca toate sunt, difera doar structura, dar ori le cititi inainte ori dupa vacanta in sine, in timpul plimbarilor ma indoiesc ca stati de ele

    - un ghid top 10 Roma de la editura Litera, asta a fost foarte bun pentru harta, desi scrisa marunt, este foarte bine detaliata, mai ales pentru chestii mai putin cunoscute de care aflasem de pe bloguri/situri de turism (despre care voi vorbi mai jos)

    Harta bus tour-ului am gasit-o si la hotel, deci daca vreti sa va faceti propriul tur poate fi luata ca atare si sa le faceti la pas fiindca harta stradala este detaliata si cu obiectivele trecute. Atata timp cat sunteti blindati si cu ghiduri de buzunar, este suficient si asa. Noi am avut inclusiv tururi gratuite gasite si descarcate pe telefoanele mobile (Android market)

    Scrie prin ghiduri ca italienii sunt destul de fashion, mai ales comparativ cu alti europeni, cam asa e. Daca va ganditi la o tinuta eleganta in timpul vizitei, alegeti-va bine incaltarile, neaparat comode ca sa puteti duce km care se vor aduna zilnic pana seara. Si tinutele sa fie decente ca sa puteti intra si in biserici.

    Sa pornim:

    Am luat autobuzul din statia Termini, la prima urcare am primit un bon fiscal cu data si ora activarii turului pe care il prezentam la fiecare urcare si cate o pungulita de casti (noi). Castile le conectati la sistemul audio al autobuzului, fiecare bancheta avea prevazute 2 sloturi pt jack-ul audio, selectati limba si nivelul volumului si la opriri in statii sau intre obiective va canta muzica clasica

    Daca doriti sa stati la etaj, sa luati in calcul o caciula, fes, fular, in functie de anotimp.

    Castile le primiti cadou, nu va mai intreaba nimeni de ele, nu vi se cer inapoi.

    Dupa prima zi ne-am dat seama ca toate obiectivele turistice arhicunoscute se pot face si la pas (sunt walking distance mai ales de unde eram noi cazati), dar pentru ca eram prima data a fost bun un astfel de tur, fiindca ne-a oferit un punct de plecare, si apoi de la el am cautat sa vedem ce mai e de bifat chiar si in afara turului. Pastrati harta turului fiindca este buna pentru orientarea la pas, mai ales daca v-ati documentat inainte si vreti sa vedeti si alte obiective neincluse in turul lor.

    Ziua 1 – sosire – fiind deja seara, dupa ora 8, am luat un pic la pas doar zona hotelului, adica zona Termini – piata Cinquecento si de acolo Piazza Republica cu biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri.

    Ziua 2 – la ora 9 dimineata eram la Termini de unde ne-am luat biletele pentru open bus tour pentru 48 ore, ne-am luat in primire hartile cu explicatii si castile si am pornit la drum. Fiind foarte de dimineata soferul nu prea a facut opriri in statii atunci, fiindca nu prea avea cine sa urce sau sa coboare.

    Statia de la Vatican este oprire obligatorie pentru autobuze, zic ele ca ar sta 20 de minute dar la ultimele curse o taie mai repede. Cu acest tur ultimul autobuz pleaca din Termini la 17 si din Vatican la 18.

    In prima parte a zilei am coborat la San Pietro, am urcat in Basilica, apoi iar cu autobuzul pana in zona Piata Spaniei – Fontana di Trevi. Nu am vizitat muzeele Vaticanului si nici Capela Sixtina, desi se pare ca am fi fost norocosi sa intram repede daca nu am vazut nici o coada pe langa zidul Vaticanului. Asta e, lasam ceva si pentru data viitoare.

    O sa va copiez aici turul parcurs de autobuz, statiile si obiectivele care pot fi vizitate la fiecare oprire, sau daca vreti sa va faceti propriul traseu:

    - Termini – Muzeu National Roman (comun cu Termele lui Diocletian) biletul e undeva la 6-7 euro si include si muzeul si termele; biserica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

    - Santa Maria Maggiore – biserica cu acelasi nume (auzisem de ea, am ratat-o de data asta)

    - Piata Venezia – complex monumental Vitoriano (de care italienii nu-s mandri, il considera kitch, il numesc zeflemitor tort de nunta, dar are panorama frumoasa asupra orasului, se urca scarile si apoi cu 7 euro si cu liftul exterior, separat exista si un muzeu cu alta taxa, nu l-am vizitat)

    - Colosseo – Coloseum, Arcul lui Constantin, Arcul lui Tito, Forul Roman

    La Coloseum e coada lunga in permanenta, dar se plimba ghizi vorbitori de limba engleza care incearca sa incropeasca grupuri si pt ei exista intrare separata.

    Aceste 2 statii (Venetia - Colosseu) sunt foarte apropiate

    - Circo Massimo – Circo Massimo (din pacate l-am prins inchis la ora la care am ajuns la el), Boca de la Verita (am ajuns la 17.00 acolo, se inchisese la 16.50), Basilica di Santa Sabina, Terme di Caracalla.

    Nota: Santa Sabina e inca o biserica din multele, nu am mai vizitat-o, in schimb chiar langa ea va recomand sa intrati in gradina, ii zice Gradina cu Portocali (nu este marcata in niciun fel decat de faptul ca are o fantana la intrare) si ofera o alta priveliste asupra Romei si a Tibrului, iar in zare se vede si monumentul Vitoriano. Gradina respectiva pe mine m-a impresionat mult, citisem de ea in top locuri in care sa fugi de turisti in Roma si o recomand din tot sufletul. Data viitoare as vrea sa am si niste sandviciuri la mine si sa stau mai mult sa-mi iau pranzul acolo.

    De acolo va sfatuiesc sa mai mergeti un pic inainte, sa cautati Piata Cavalerilor de Malta si sa intrati in biserica de acolo; nu sunt fan biserici, dar asta e superba, e cu totul alt stil, nu are icoane, nimic pictat, doar coloane de granit si marmura, e construita recent la 1900.

    Apoi cautati Piaza Albania (veti da de Piaza Albina inainte) si veti gasi Piramida din Roma. Da, exista si asa ceva, fiindca un nebun de imparat – Caius Cestius - fascinat de cultura egipteana si-a dorit ca mormantul lui sa fie in forma de piramida si si-a permis acest moft. Cand am trecut noi era santier arheologic acolo, asa ca nu am putut vizita mai mult. Punct de reper – Porta St. Paolo.

    Iar de aici mergeti la Termele lui Caracalla, pe care iar vi le recomand din tot sufletul, ele au fost motivul pt care am renuntat sa mai vizitez termele lui Diocletian (nu cred ca ar mai suporta comparatie). Ca idee: termele lui Caracalla se intindeau pe 11 hectare, iar Basilica San Pietro a folosit ca materie prima materiale din aceste terme. Biletul este 6 euro (trecem peste faptul ca au pus pe bilet la terme poza cu Coloseum). Mai multe informatii aici - [ editat ]

    Toate acestea sunt cumva in cerc, veti ajunge iar la Circus Maximus.

    - Isola Tiberina – Isola Tiberina (insula se poate vizita incepand cu luna aprilie, asa ca nu am ajuns acolo), cartier Trastevere (il am in vedere tura urmatoare, am inteles ca e foarte frumos), Sinagoga (am vazut-o peste pod la un moment dat).

    - San Pietro – Basilica si Piaza cu acelasi nume (bifate, foarte frumoase), muzeu Vatican, Capela Sixtina

    - Castel Sant'Angelo – Castel Sant'Angelo, am citit ca si el are o panorama frumoasa asupra Romei

    Povestea castelului – initial mormantul lui Hadrian (cel care a si restaurat intr-o prima faza Pantheonul), apoi o vizuine avuta de papa Gregorio cel Mare in anul 590, care intruchipa un inger pe mausoleul lui Hadrian cu o sabie care anunta sfarsitul ciumei si care a "adus" si ingerul cocotat in varf. A fost pe rand mausoleu, fortareata si chiar inchisoare si loc de executie. La fel ca multe alte monumente, conexiunea cu crestinismul l-a salvat de la disparitie.

    - Augusto Imperiale (foarte aproape de urmatoarele 2 statii – Trevi si Barberini, noi le-am facut pe jos de fiecare data, este o zona compacta plina de obiective) – Piaza del Popolo, Via del Corso, Piaza di Spania cu Treptele Spaniole.

    Trevi – Fontana di Trevi, Palazo Chigi, Palazo Montecitorio (nu am vizitat palatele)

    - Barberini – Piaza Barberini, Fontana del Tritone, Fontana delle Api (bifate in miscare si in drum spre cripta capucina)

    Sfat: incercati sa nu ratati aici in Piaza Barberini Cripta Capucinilor, este o cripta facuta cu scheletele a 4000 de calugari capucini, ciudat, dar totusi au reusit sa faca arta din oase. Intrarea este simbolica – 1 euro – care e donatie de fapt. Nu sunt permise pozele, desi am trisat si am facut totusi una cu telefonul mobil. Aveti grija sa va descoperiti capul, iar la plecare puteti cumpara vederi ca amintiri. Biserica se cheama Santa Maria dela Concezione. De ce a fost construita? Ca sa atraga atentia asupra conditiei efemere a omului si au si o inscriptie care spune tot: "Ce esti acum, noi am fost. Ce suntem noi, vei fi si tu". Noi am vizitat-o in ultima zi inainte de a pleca spre aeroport, fiindca era foarte aproape de cazare.

    La ora 5 ne-am prezentat in Piata Spaniei la Treptele Spaniole (superbe) pentru turul gratuit de care stiam de pe net (free tour – newromefreetour.com/nrft/Homepage.html). Stiam de ei de anul trecut fiindca l-am facut si pe cel din Sofia. Il recomand din tot sufletul, ghizii sunt voluntari locuitori ai acelor orase, care-si iubesc si cunosc orasul si vor sa-l prezinte si altora. Veti vizita locuri mai putin cunoscute si veti afla povesti deosebite. O sa incerc sa mai detaliez din povestile aflate aici.

    Locatii facute cu turul gratuit: Trepte Spaniole, Biserica statui Bernini, Biserica cu dom fals, apeducte romane, galeriile Alberto Sordi, Panteon, cafenea, Fontana di Trevi. Se pleaca dintr-un loc cunoscut si incheierea este tot intr-un loc arhicunoscut (asta e regula generala la tururi). Restul locatiilor de obicei sunt secundare, dar cu povesti frumoase in spate.

    Piata Spaniei – i se zice asa deoarece toata zona adiacenta a fost locuita de negutatori spanioli, devenind un mini cartier al lor, Spania are ambasada acolo.

    Treptele Spaniole se pare ca sunt o splendoare in luna mai cand sunt pline de azalee. Dupa spusele ghidei, se pare ca aceste trepte ar detine recordul de a fi cele mai largi (din lume sau Europa, am uitat)

    Barca din piata are o poveste in spate: in urma unei inundatii cumplite undeva la 1500 o barca a ramas in mijlocul orasului atunci cand s-au retras apele. Este inca una din operele lui Bernini.

    Statuia Fecioarei Maria din Piata Spaniei este protectoarea pompierilor, aici o data pe an pompierii vin acolo in luna septembrie si depun coroane, dar nu la baza, ci ridicate cu macaraua si puse pe bratul statuii.

    In spatele ei, din cate retin eu, se afla o biserica; acolo veti gasi doua statui originale ingeri ale lui Bernini, iar in spatele bisericii este o manastire inca functionala cu o gradina interioara superba (biserica se cheama Sant'Andrea delle Fratte - informatii aici - [editat])

    De acolo ne-a plimbat de ne-a ametit pe strazi, avea si pasul foarte vioi ghida si ne-am oprit la o biserica a iezuitilor, asta am retinut, care are ca particularitate pictura interioara. Biserica de fapt nu are dom, astfel ca un pictor (Andrea cumva) este un precursor al picturii 3D, fiindca de jos in sus iluzia este perfecta, dar si lateralele "navei" ofereau aceeasi senzatie de 3D. Cred ca este vorba de aceasta biserica - [ site comercial ]

    Motivele ptr care nu exista dom la aceasta biserica ar fi 2, ambele la fel de valabile pana la urma: 1 – se cam saturasera cetatenii sa tot cotizeze la inca o biserica astfel ca n-au mai fost bani si de dom, 2 – domul ar fi insemnat inaltime suplimentara si implicit umbra peste casele celor din apropiere.

    Mi-a placut ca aici poti intra in biserici si seara tarziu si le gasesti deschise. Ne-a amuzat felul in care insista ghida sa ne demonstreze efectul tavanului fals si ne cerea o moneda de 50 eurocenti. Chiar ne intrebam cum ne va demonstra asta cu o moneda. De fapt, moneda era un fel de donatie care i-a permis sa aprinda lumina in biserica (bagai moneda si puteai apasa butonul ca sa aprinzi lumina).

    Apoi ne-a fatait iar pe stradute, ne-am oprit la o fantana (una din multele) de unde ne-am si luat apa si apoi ne-a aratat unde este apeductul de pe vremea romanilor.

    Tot ca un sfat, daca puteti incercati sa va plimbati cat mai mult in aceste piete (Bernini-Spania – Colona - Navona), fiindca dati din una in alta si o sa admirati mult mai multe fantani, nu doar clasica Trevi, toate sunt frumoase si atent scoase in evidenta.

    Ne-a mai facut o oprire la Galeriile Alberto Sordi (regizor italian) care sunt construite pe zidurile unui fost palat. Au facut o imbinare armonioasa si merita 5 minute in plimbarile voastre.

    Am plecat mai departe si am ajuns la Pantheon, templul pagan transformat in biserica, lucru care i-a asigurat existenta pe termen lung, astfel ca putem sa il mai vedem si acum. Ce este deosebit la el este domul, pare neterminat cu gaura pe mijloc dar se pare ca asa l-a vrut autorul, unic in lume, se pare ca au incercat in timp sa-l reproduca si nu au reusit. Da, ploua in interior, dar exista 4 gaurici mici si un sistem subteran care absoarbe toata apa. Impresionant.

    Chiar langa Pantheon este o cafenea – Tazza D'oro-La Casa del Caffe' – care vinde si cafea pentru acasa, la care servesti expreso in stilul clasic la bar, dar am bagat-o in seama la recomandarea ghidei asa ca i-am dat o sansa. A zis ca adevarata cafea italiana nu trebuie sa coste 2 euro, ci 90 eurocenti atat cat era si aici la bar. Pentru prima data, pot zice ca am facut diferenta intre taria cafelei si taria aromei. O recomand si o s-o mai vizitez.

    Iar incheierea turului s-a facut la Fontana di Trevi, unde am aflat ca numele vine de la "tre via" = 3 drumuri (fantana se afla la intersectia a 3 drumuri).

    La sfarsitul turului am vrut sa vedem cat de departe suntem de cazare, fiindca ar fi trebuit sa ne cautam un miijloc de transport in comun, dar cautand pe GPS la aplicatiile telefoanelor mobile am descoperit cu surprindere ca suntem la mai putin de o mila de cazare. Atunci ne-am dat seama cat de compacta este de fapt zona istorica (exceptie Vaticanul sau Galeriile Borghese).

    A doua zi dupa tur (ziua 3 cronologic) am incercat sa reproducem stradutele pe care ne-a plimbat ghida, nu ne-au iesit toate, dar tot raul spre bine fiindca asa am nimerit in piata Navona, unde am vazut Fontana Dei Quatro Fiumi, dedicata celor 4 mari rauri cunoscute la acea vreme – Nil, Dunare, Gange si Plata. Si tot aici erau multi artisti stradali specializati pe pictura, grafica, etc.

    Tot in ziua 3 am pornit de dimineata cu autobuzul cu oprire la Coloseum, bifat Coloseu si For fara sa mai intram, intors pe jos spre monument Vitorian cu urcat pe scari si apoi cu liftul, apoi iar autobuz si coborat la Circus Maximus cand am si bifat la pas Santa Sabina, gradina de portocali, Piaza Cavalerilor de Malta cu biserica, piramida si termele lui Caracalla (toate detaliate mai sus), iar zona Pantheon am luat-o la pas pe seara. Pe aici este foarte populat si seara asa ca va puteti plimba linistiti.

    In ultima zi fiind zi scurta am incercat sa vizitam biserica Santa Maria degli Angeli din piata Reppublica dar a fost cu ghionion pe motiv de ceva manifestari oficiale. Ce e deosebit la ea: faptul ca este facuta dintr-o singura incapere a termelor lui Diocletian (ceea ce va face o idee de imensitatea acestor terme in general) si exista o linie mediana (un fel de ceas solar) si chiar s-a folosit ca etalon al timpului pana pe la 1800. Momentul cel mai bun se pare ca ar fi in preajma pranzului. Din pacate din cauza manifestarilor nu am putut sta mult si nici nu am putut-o admira, dar chiar si domul avea niste desene interesante, parea ceva gen bolta stelara (zodiac poate?). Ar mai fi de notat ca pictura bisericii poarta semnatura lui Michelangelo.

    La final am vazut Cripta Capucinilor cu o oprire finala pentru un shopping scurt inainte de plecarea spre aeroport.

    Voi incerca sa pun poze in special din locatiile mai putin cunoscute, sunt convinsa ca Forul Roman, Colosseumul, Pantheonul, Trevi, etc sunt pozat deja din toate unghiurile posibile.


    [fb]
    ---
    Trimis de diana-s in 05.03.12 16:57:42
    Validat / Publicat: 05.03.12 18:08:58
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 9645 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (diana-s); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 galeriile Alberto Sordi
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [05.03.12 17:57:33]
    »

    Nu este permisa mentionarea blogurilor si a siturilor comerciale astfel ca acestea au fost editate. Te rugam ca in viitor sa ai mai multa grija la acest aspect.

    diana-sAUTOR REVIEW
    [05.03.12 18:29:24]
    »

    am retinut, multumesc de atentionare

    mariana.olaru
    [06.03.12 12:53:34]
    »

    Foarte interesant review-ul tău, chiar dacă nu a fost nominalizat ca minighid AFA, el poate servi foarte bine acestui scop, căci am aflat multe lucruri noi despre atracțiile turistice ale Romei, unele dintre ele mai puțin cunoscute, și pentru că ai oferit multe informații utile pentru ca eventualul călător în capitala Italiei să profite cât mai mult de facilitățile turistice posibile (includ aici propunerile tale privind obiective de vizitat, bucătăria locală, transport, tururi ghidate). Felicitări, în doar patru zile ai reușit să cunoști pe viu atât reperele turistice de tradiție și arhicunoscute ale Romei, cât și locuri mai puțin frecventate de turiști! Cred că astfel și impresia generală este una mai completă și mai reală, căci a compara zonele, a cântări cât de mult sunt cosmetizate ofertele turistice cu ceea ce realmente găsești la fața locului este un câștig nemăsurat.


    NOTA WM: adnotat reviewul ca mini-ghid

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TraianS
    [06.03.12 15:36:39]
    »

    Un review muncit, cu multe poze frumoase si informatii interesante.

    Felicitari!

    magdalena
    [06.03.12 22:50:31]
    »

    Felicitari pentru descriere si informatii!

    Diaura*
    [07.03.12 09:29:07]
    »

    @diana-s

    Felicitari pentru excursie si pentru informatiile incluse in review. Pentru mine care inca nu am ajuns la Roma (dar o voi face in curand) multe imi vor fi de folos. Pana nu demult eram un pic nelinistita in privinta distantelor dintre diversele locatii interesante. Dar se pare ca sunt destul de apropiate una de alta, din moment ce ai vazut atat de multe. Oricum un tur cu Roma Open Tour rezolva partial curiozitatea.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Diaura*
    [23.04.12 20:15:31]
    »

    @diana-s

    Pentru ca am revenit recent din Roma acum sunt in masura sa vin cu cateva corectari (nu din rautate, nici din snobism, doar din dorinta de ai ajuta pe cei care citesc si Rw tau, si pe ale mele - pentru o corecta informare);

    In fotografia P16 scarile nu sunt ale Monumentului Victor Emanuel al II-lea, ci ale Bazilicii Santa Maria in Aracoeli.

    Fantana din Piata Spaniei se numeste Fontana dela Barcacia (Fantana Barca) - foto P26

    Prima fantana din Piata Barberini se numeste Fontana del Tritone - foto P 21 iar a doua se numeste Fontana delle Api (Fantana albinelor) - foto P22.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    diana-s, Diaura*, magdalena, mariana.olaru, TraianS
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064110994338989 sec
    ecranul dvs: 1 x 1