ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Frumusetea regiunii Puglia

    TIPĂREȘTE

    NB: o parte substantiala din informatiile de mai jos au fost "imprumutate" de autor, fara specificarea sursei. Voturile obtinute au fost anulate

    Am ajuns in Bari dupa o noapte petrecuta pe vasul liniei Minoan Lines si am admirat cum un vapor de dimensiunile acelea se poate strecura atat de usor intr-un port atat de mic din marea Adriatica cum este cel din Bari.

    Cum am pus piciorul prima oara pe pamant mi-am dat seama ca eram in Italia o tara boema a multor poeti, autori si oameni importanti… tara ce l-a inspirat pe Dante in a scrie Divina Comedia, tara ce i-a dat lui Mussolini posibilitatea de a se alatura lui Hitler in rapida ascensiune spre glorie, Italia- tara ce a adus in lumea moderna cel mai inteligent si cunoscut om din intreaga lumea, cel ce a creat femeia care zambeste sau poate nu... nimeni nu stie, Leonardo daVinci, cel ce a tins spre infinit, tara ce adaposteste cel mai mare centru al credintei din lume, Vaticanul in care ilustrul conducator, Papa…poarta discursuri spirituale pentru intreaga multime adunata in piata din fata balconului papal.

    Dar sa lasam Italia pentru a ne putea dedica in totalitate orasului Bari in care tocmai pasisem. Am desfacut harta si mi-am dat seama ca ma asteapta o zi plina de nou si de frumos. Citisem de Bari ca este capitala regiunii Puglia din Italia si este al doilea oras din sudul Italiei, dupa Neapole asa ca ma asteptam ca orasul sa se deschida in fata mea.

    Originile sale sunt in stransa legatura cu activitatile maritime, in Evul Mediu existand, de-a lungul coastei, un cartier construit pe un tipar aparent originar dupa modelele romane si mai apoi readaptat modelulul bizantin. In vechiul oras inca mai exista ramasite ale civilizatiilor care au marcat istoria orasului Bari. Romanii au transformat orasul intr-un port maritim bogat capabil sa gazduiasca duzine de corabii care transportau vinuri si cereale venind din tara in mari cantitati. Bizantinii au dezvoltat comertul orasului pana cand au venit normanzii si au transformat orasul Bari din punct de vedere arhitectonic, construind biserici, piete si palate.

    Am plecat spre Castello Svevo asa cum mai este numit Castelul Norman-Hohenstaufen. Drumul pana la castel a fost o incursiune in istorie mai ales ca orasul a pastrat aranjamentul medieval. Castelul Svevo a fost construit de catre Roger II de Sicilia in jurul anului 1131 apoi a fost distrus in 1156.

    Sub suprematia lui Frederick al II-lea, castelul a fost restaurat iar in secolul al XVI-lea a fost intarit si infrumusetat pentru a o gazdui pe Ducesa Isabel de Aragon. Castelul imens este format din doua parti separate. Adevaratul castel, numit si “mastio”, cu origini bizantino-normande si transformat de Frederick al II-lea intre anii 1233-1240, este proiectat in forma de trapez cu doua turnuri. Bastioanele cu turnuri dreptunghiulare au fost adaugate palatului in secolul al XVI-lea. Daca aveti placerea puteti vizita interiorul castelului unde puteti vedea expozitiile de arta contemporana.

    Un alt loc care trebuie vazut este bazilica Sf Nicolae care a fost intemeiata in 1087 pentru a adaposti moastele sfantului cu acelasi nume, aduse din Mira in Licia, si care acum se afla in cripta de sub altar, unde au fost ingropate de catre Topini - urmasi ai vechilor hoti care s-au ispasit. Biserica face parte din cele 4 biserici palatine din Apulia (celelalte fiind catedralalele Acquaviva delle Fonti si Altamura si biserica Monte Sant'Angelo sul Gargano). Istoria bisericii Sfantul Nicolae are un farmec aparte. A fost construita pentru a adaposti trupul sfantului, transportat de 62 de marinari din Mira in Lycia in 1087. Biserica este construita dupa planul bisericilor in stil romano-apulian. Fatada acesteia este simpla si maiestuoasa, cu doua turnuri. Cu siguranta ea reprezinta templul crestin caruia ii sunt devotati cetatenii din Bari.

    Un monument care nu trebuie ratat este teatrul Patruzzeli Distrus de flacari la inceputul anilor 1990, teatrul Patruzzeli a fost una dintre cele mai mari opere din Italia, dupa Scala din Milano si Teatrul San Carlo din Neapole.

    Pentru a continua pelerinajul printre monumentele din Bari trebuie sa vedeti biserica Sf Sabin care a fost construita in 1034 in stil bizantin, insa a fost distrusa in 1156. O noua cladire a fost construita intre 1170 si 1178, inspirata partial de biserica Sf Nicolae. Biserica este un important exemplu de arhitectura romanesca. Aceasta are o fatada cu trei arcade, iar in partea de sus se afla o rozeta decorata cu figuri macabre. Criptele din interior adapostesc moastele Sf Sabin si icoana Madonnei Odigitria.

    Mai mult ca sigur veti ajunge in Barivecchia, sau Vechiul Bari, care este o intindere de strazi si pasarele care alcatuiesc zona de la nord de Murat si are doua piete principale Piazza Mercantile si Piazza Ferrarese, ca mai apoi sa mergeti in zona de shopping aflata pe strada Sparano. Pentru cumparaturi ar fi mai bine sa incercati dupa masa pentru ca intre ora 14 – 16 absolut toata lumea inchide magazinele si isi face siesta. Am murit de sete pana am gasit un supermarket.

    Regiunea Puglia nu inseamna doar palmieri si mare albastra, ci si istorie si oameni primitori. Sarbatoarea orasului este “festa di San Nicola”, dedicata Sfantului Nicolae intre 7 si 9 mai, in centrul istoric al orasului. Aproximativ 700.000 de oameni sunt prezenti in fiecare an la acest eveniment.

    Am plecat seara dupa ce mi-am incarcat aparatul de fotografiat care parca si el era incantat de ceea ce pozase in acest oras minunat, pe care o sa l am amintire mereu in inima si pe hartie fotografica.


    [fb]
    ---
    Trimis de artistul_18 in 26.09.10 01:12:23
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: roma
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6784 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Inceputul aventuri in bari cu fantana din fata portului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    Costi
    [26.09.10 08:23:18]
    »

    ... tara ce l-a inspirat pe Dante in a scrie Divina Comedia, tara ce i-a dat lui Mussolini posibilitatea de a se alatura lui Hitler in rapida ascensiune spre glorie, Italia- tara ce a adus in lumea moderna cel mai inteligent si cunoscut om din intreaga lumea, cel ce a creat femeia care zambeste sau poate nu... nimeni nu stie, Leonardo daVinci, cel ce a tins spre infinit, tara ce adaposteste cel mai mare centru al credintei din lume, Vaticanul in care ilustrul conducator, Papa…poarta discursuri spirituale pentru intreaga multime adunata in piata din fata balconului papal

    Lungul prim paragraf din care am citat mai sus este copiat de aici:

    http://maretti.ro/calatorii/italia-vazuta-prin-ochii-calatorilor-de-pe-blogul-maretti/

    sau de aici:

    http://denisuca.com/invitatie-la-visare. html

    Restul paragrafului este de aici:

    http://www.marshal.ro/romana/informatii-utile/orase-porturi/bari

    Nu am mai căutat pentru rest, pentru că nu merită efortul.

    Pentru cei care mai intenţionează să facă aşa, le pot spune că primul semn de întrebare pe care mi l-a ridicat acest review şi care m-a făcut să caut este contrastul izbitor dintre grosolana greşeală din titlu (care putea fi, totuşi, doar o greşeală de tastare):

    Frumusetea regiuni Puglia

    şi modul plăcut de exprimare.

    Restul l-a făcut Google!

    Culmea este că review-ul a primit deja un prim vot.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    webmaster10
    [26.09.10 08:34:40]
    »

    Multumim Costi. Ca prima masura, se retrag punctele standard, iar toate voturile primite sunt anulate.

    Revin:

    A fost constatata aceeasi practica la penultimul si antepenultimul review drept pentru care am hotarat pe langa prima sanctiune, si anularea votului cumulat cu taierea a 25% din total pma obtinute in conformitate cu Regulamentul siteului Cap.1 pct.C

    Ca o masura finala 7 zile de suspendare, poate in acest timp autorul intelege ca impresiile sunt binevenite si apreciate daca sunt scrise cu propriile cuvinte dupa o experienta de vacanta, iar fragmentele copiate nu depasesc ponderea impresiilor personale si sunt delimitate prin ghilimele specificandu-se sursa.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Costi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bari și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 3.8218710422516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1