ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Atena orasul istoriei

TIPĂREȘTE

NB: mare parte din informatiile de mai jos au fost "imprumutate" de autor, fara specificarea sursei. Voturile obtinute au fost anulate

O calatorie pe care am vrut neaparat sa o fac mai ales ca am vazut coloseumul si piramidele. Asa ca am plecat din statiunea in care eram cazati (N’pori) am luat trenul (c-am patru ore pana in Atena) si am ajuns dimineata in oras. Inca era intuneric afara asa ca harta am gasit doar la un chioşc de ziare. Inarmati cu harta am decis sa ne avantam in moderna metropola, in locul in care a luat nastere Grecia clasica si, prin urmare, civilizatia occidentala.

Din ce stiu eu odata cu anul 2004 cind au fost organizate jocurile olimpice de catre Atena, orasul a devenit unul cosmopolit cu o infrastructura moderna. Mergand pe jos am ajuns la cladirea parlamentului sau palatul vechi care a fost construit intre 1836 si 1840, dupa un studiu al arhitectului bavarez Fr. Goertner. La inceput a servit drept resedinta primului rege al Greciei de dupa ocupatia turca, Otho. si care acum este pazit de santinele imbracate in porturi populare elene.

Am avut curiozitatea sa fac o poza cu cladirea si cind m-am apropiat de cladire am auzit un zgomot de arma si mi-am dat seama ca am facut o prostie depasind linia invizibila dintre cele 2 santinele. Imediat a venit un soldat si mi-a spus sa merg mai in fata daca vreau sa fac poze. Am plecat de acolo cu inima mica stiind ca am facut o prostie si m-am indreptat spre sala de expozitii Zappio. Zappio este intemeiata de catre 2 greci originari din Romania Evangelis si Constantinos Zappas. Cladirea se afla in mijlocul Gradinilor Nationale, langa stadionul Atena.

Gradinile Nationale sunt o minunata oaza de verdeata de 15,5 hectare in inima capitalei Greciei. Parcul incepe de sub cladirea Parlamentului si continua spre sud, catre Zappio. In Gradinile Nationale puteti vedea si cateva ruine antice - coloane, capitolii, mozaicuri, un mic muzeu botanic, pauni, un elesteu cu rate.

Pana sa ajungeti la Acropole ar fi bine sa faceti un drum sa vedeti si celelalte minuni ale Atenei cum ar fi Sanctuarul lui Artemis de la Brauron care este unul dintre cele mai importante sanctuare din Attica si se crede ca era un centru religios in perioada micena. Acum au mai ramas un templu, o stoa si un pod, datand din secolele V - IV i. e. n. Potrivit legendei, in templu era preoteasa fiica lui Agamemnon, Ifigenia. Sanctuarul era faimos pentru Arkteia, un ritual prin care tinerele fete din familiile ateniene partivcipau la diverse rituale in templu, pentru a o imbuna pe zeita Artemis.

O poza este de la Olimpeionul sau Templul Olimpianului Zeus care este o structura masiva inceputa in secolul VI i. e. n. de Hadrian si continuata pe parcursul a 700 de ani. Avand 43 m latime si 108 m lungime, Olimpeionul este unul dintre cele mai mare temple din lumea antica. Cele 104 coloane corintiene de 17 m inaltime au fost facute din marmura pentelica si doar 15 dintre acestea au ramas in picioare pana astazi. Si mai este ceva de vazut templul zeitei Atena care este prima constructie ionica de pe Acropole, unicitatea sa constand in unitatea de masura folosita: piciorul egiptean de 300 m. Templul este dedicat Atenei Nike, adica celei care aduce victoria si a fost construit in 432 - 421, dupa terminarea templelor Parthenon si Propylaia. In perioada turca - 1686 - templul a fost daramat si folosit ca bastion, iar mai tarziu a fost ridicat din nou.

Acropole se afla in centrul istoric care este zona ce-a mai importanta zona a Atenei si locul in care turisti vin sa admire, Acropole - simbolul democratiei, dealul pe care Parthenonul si alte situri importante sunt localizate. Urcusul poate fi putin mai dificil, insa merita pe deplin efortul. Siturile arheologice ale Atenei au fost reunite printr-o promenada ce inconjoara centrul istoric. Se presupune ca asezarea preistorica a luat nastere in jurul dealului Acropole, in anul 3000 i. e. n. Potrivit legendei, in 1230 i. e. n. , regele Tezeu a reunit cele zece triburi de atenieni, formand cel mai mare si mai bogat stat grecesc. In evul mediu orasul a inregistrat un declin, insa a reiesit invingator, odata cu epoca bizantina. Un nou declin a fost adus de imperiul otoman, Atena redevenind un oras glorios in secolul XIX, ca si capitala a Greciei.

La coborare ne era foame asa ca ne –am oprit la un restaurant si am parcurs prin mancarurile servite traditia inradacinata in istorie sau mai bine zis dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate. Am inceput cu mezedes ce include gustari, continuand cu carnea de miel care era inabusita in vase inalte impreuna cu legume asortate si apoi fripta la gratar. La masa a mai fost adusa si

moussakaua, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, care e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni si am incheiat cu prajituri cu miere si unt care sunt un deliciu.

Am fi vrut sa vizitam si Monastiraki si Thissio care sunt districtele istorice situate la poalele dealului Acropole dar trebuia sa ajungem in portul Pireu sa luam bilete pentru vaporul care pleca din Patras spre Italia. Vechiul Pireu este principalul port din Atena, cel mai mare din Grecia si cel mai important de la Marea Mediterana.


[fb]
---
Trimis de artistul_18 in 24.09.10 22:31:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: patras
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2713 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Palatul parlamentului cu garda nationala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[25.09.10 09:48:38]
»

interesant review si folositor pentru cei care vor sa mearga la Atena... si eu imi doresc acest lucru... fotografii foarte bune! felicitari!

pepsi70ro
[25.09.10 09:56:54]
»

Atena- locul unde democratia a capatat o noua valoare, sunt multe repere istorice in acest oras si cine le admira va ramane impresionat asa cum am fost eu, asa cum ai fost si tu. Felicitari!

artistul_18AUTOR REVIEW
[25.09.10 13:58:27]
»

sper sa imi imbunatatesc impresile pe masura ce o sa mai adaug noi excursi pe unde am fost. Nu am pus mai multe poze cu atena pentru ca am vazut ca sunt destule mai ales din Acropole unde pepsi70ro a surprins tot ceea ce era de vazut si a facut un reviw frumos.

webmaster10
[26.09.10 09:03:39]
»

Impresii copiate in mod coplesitor de aici fara specificarea sursei.

Pma retrase, voturile obtinute vot fi anulate.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
artistul_18, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043930053710938 sec
    ecranul dvs: 1 x 1