ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Amfiteatrul din El Jem (Thysdrus)

TIPĂREȘTE URM de aici

Vizitarea acestui amfiteatru s-a aflat de la început pe lista noastră de obiective de văzut în această primă vacanţă în Tunisia. Eu am ajuns la El Jem prin intermediul unei excursii mai complexe, dar se poate ajunge destul de uşor cu trenul, autobuzul, taxiul sau maşina închiriată din staţiunile turistice litorale aflate la nord de acesta, drumul fiind parcurs în mare parte pe autostradă.

Adresa: Rue Ali Belhareth, El Jem, Tunisia

Coordonate GPS: 35.295992;10.707685

Program de vizitare: în fiecare zi, 7.30-17.30 –iarna;7.30-18.30 –vara;8.00-17.00 –în perioada Ramadanului.

Preţ bilete: nerezidenţii plătesc 12 dinari tunisieni, rezidenţii tunisieni plătesc doar 8 TND, iar copiii sub 12 ani beneficiază de gratuitate.

Ghidul s-a ocupat de achiziţionarea biletelor pentru întreg grupul, costul acestora fiind inclus în costul total al excursiei. În preţul biletului este inclusă şi vizitarea Muzeului El Jem, aflat nu departe, însă timpul alocat acestei opriri nu ne-a permis să ajungem şi acolo. Tot în micul orăşel El Jem se mai află un amfiteatru mai mic, la 7-8 kilometri de cel principal, dar nici vizitarea acestuia nu a fost inclusă în program.

Amfiteatrul se află în micul orăşel El Jem, un oraş modest şi liniştit din provincia Mahdia, aflat la 72 kilometri de Sousse şi la 150 kilometri de Hammamet. Construcţia antică este vizibilă cred din orice punct al oraşului, fiind înconjurată de clădiri nu prea înalte.

În urmă cu aproape două mii de ani aici se afla Thysdrus, un oraş înfloritor, unul dintre cele mai bogate şi importante din provincia romană Africa, având o populaţie de două ori mai numeroasă ca în prezent. Prosperitatea oraşului se datora plantaţiilor vaste de măslini şi comerţului cu ulei de măsline. Construirea de către arabi în anul 670 a oraşului Kairouan unde a fost stabilită şi capitala, la 73 kilometri nord-est de Thysdrus, a marcat începutul declinului economic al oraşului.

Perioada exactă a construirii amfiteatrului nu este cunoscută cu certitudine, dar se presupune că lucrările ar fi avut loc în jurul anului 238 şi apoi stopate pe fondul situaţiei politice agitate, a revoltei bogaţilor din Thysdrus împotriva lui Maximinus, ca urmare a creşterii exagerate a taxelor pe care aceştia erau obligaţi să le plătească Romei, revoltă înăbuşită, dar urmată de pedepsirea oraşului. Construcţia nu a fost niciodată finalizată în totalitate.

Amfiteatrul din El Jem a fost construit după modelul Colosseumului din Roma, însă de dimensiuni mai reduse, din blocuri de piatră fără fundaţie. Cu toate acestea, el este cel mai impunător monument din nordul Africii şi, din spusele ghidului, ar fi al treilea cel mai mare amfiteatru din lume, după Colosseumul din Roma şi după teatrul roman din Capua, însă este cel mai bine conservat, find şi mai recent construit. Cum la Roma nu am ajuns încă, nu pot confirma sau infirma informaţia, neavând termen de comparaţie. Totuşi alte surse îl clasifică drept al şaselea cel mai mare teatru antic după cele din Roma, Capua, Pozzuoli, Verona şi Cartagina, oricum pe o poziţie fruntaşă între cele peste 230 amfiteatre construite pe întreg teritoriul imperiului roman.

Un aspect interesant este acela că amfiteatrul din El Jem NU a fost construit de către romani, ci de către localnicii finanţaţi de către bogaţii proprietari de terenuri din Thysdrus, pentru lupte sângeroase între gladiatori şi între animale sălbatice şi oameni.

Amfiteatrul are o formă eliptică cu axa mare în lungime de 148 metri şi cea mică măsurând 122 metri, atingând o înălţime de 36 metri. Se estimează că amfiteatrul ar fi putut găzdui un număr de până la 35.000 de spectatori, ceva mai puţin decât întreaga populaţie a oraşului din acele vremuri. Faţada amfiteatrului impresionează prin cele peste şaizeci de arcade construite în stil corintic dispuse pe trei nivele. Arena are o lungime de 65 metri. Sub aceasta se află galeriile în care se aflau cuştile pentru animale şi celulele condamnaţilor. O parte din rândurile de scaune au fost reconstruite relativ recent.

În Evul Mediu amfiteatrul a fost folosit ca fortăreaţă, populaţia oraşului refugiindu-se aici în încercarea de a scăpa de invazia vandalilor şi două secole mai târziu de cea a arabilor.

Amfiteatrul din El Jem a fost inclus în anul 1979 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Vizita noastră

Autocarul ne-a lăsat în apropierea amfiteatrului. Am parcurs pe jos în urma ghidului drumul până la intrare, printre mici magazine de suveniruri şi o mulţime de vânzători ambulanţi insistenţi, făcând şi primele fotografii cu faţada exterioară. După ce am intrat, ghidul ne-a mai explicat o dată ce şi cum putem vizita şi am fost lăsaţi de capul nostru până la ora de întâlnire la autocar.

Noi am început cu galeriile subterane, coborând pe scări în nişte tuneluri destul de întunecoase, unde erau înşiruite celule sau cuştile, eu personal nesesizând vreo diferenţă între cele destinate oamenilor şi cele care găzduiau fiarele. Spre deosebire de alţi colegi de excursie, eu nu am auzit nimic, nici răgetele animalelor, nici gemetele răniţilor sau muribunzilor. Probabil pentru că nu am o imaginaţie la fel de bogată ca aceştia, astfel că nu am reuşit să mă transpun în vremea luptelor sângeroase pe viaţă şi pe moarte desfăşurate aici.

Am revenit la nivelul arenei pentru alte fotografii, remarcând aici scena folosită în prezent pentru spectacolele de muzică simfonică organizate în fiecare vară, o destinaţie mult mai „paşnică” a amfiteatrului antic, situaţie întâlnită şi în cazul altor construcţii similare vizitate de-a lungul anilor.

Am renunţat să mai urc în tribune, fiind convinsă că nici aici nu voi avea parte de vreo „viziune” mai deosebită. Sinceră să fiu, eram şi puţin dezamăgită după ce am aflat că faimosul film „Gladiator” cu Russell Crowe nu a fost filmat la El Jem, cum au încercat să mă păcălească ghidul, dar şi diverse ghiduri de pe internet, în scop de marketing, ci în Malta la Fort Ricasoli, iar amfiteatrul roman din film era doar o machetă, un decor creat special pentru acest film, restul fiind completat cu ajutorul efectelor grafice create pe calculator L.

Am urcat în schimb până la cel mai înalt nivel al faţadei pentru nişte fotografii panoramice reuşite asupra amfiteatrului, inclusiv a micului orăşel şi cu asta vizita noastră s-a cam încheiat.

Cum mai aveam puţin timp disponibil, eram tentată să mă opresc pentru un ceai sau o cafea la o terasă ochită în drumul spre amfiteatru şi mai doream să-mi cumpăr şi câţiva magneţi de frigider cu El Jem, dovada că „amfostacolo” , de la micile magazine pe lângă care trecusem pe aleea semicirculară adiacentă amfiteatrului. Magneţi am reuşit să-mi iau după o scurtă negociere, pentru că doar eram în Tunisia, dar cafea nu am mai reuşit să beau, deoarece am căzut imediat în plasa vânzătorilor ambulanţi de orice, la fel de insistenţi şi de mincinoşi precum cei întâlniţi anterior în Maroc şi Egipt, infinit mai agasanţi şi mai neserioşi decât turcii, de exemplu. Schema era simplă: abordau turiştii cu orice produs pentru care cereau 1 USD. Dacă turistul făcea greşeala de a manifesta vreun interes să cumpere, imediat preţul sărea la 20 USD, pentru ca apoi după negocieri epuizante să reuşească să cumpere cu 10 USD. De cumpărat nu am cumpărat nimic de la ei, dar mi-au consumat timpul şi nervii, negocierea nefiind printre pasiunile mele.

Recomand vizitarea acestui impresionant amfiteatru, excelent conservat, celor aflaţi în vacanţă în Tunisia, un obiectiv deosebit care nu trebuie ratat mai ales de către cei pasionaţi de istorie.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 04.05.20 00:14:04
Validat / Publicat: 04.05.20 09:35:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA

VIZUALIZĂRI: 2144 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Amfiteatrul din El Jem
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 76700 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[04.05.20 09:44:13]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)  ​​

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[04.05.20 10:51:04]
»

@nicole33

Amfiteatrul din El Jem a fost construit după modelul Colosseumului din Roma, însă de dimensiuni mai reduse, din blocuri de piatră fără fundaţie.

si avand in vedere vechimea lui a rezistat inca bine. Si daca ne gandim ca nu a fost construit de romani ci de localnici aici avem doua aspecte, cele ale "finantatorilor"care la fel ca in grandomania multora din vremurile actuale vor sa aiba in "curtea lor"copii celebre, dar trebuie sa apreceim si munctorii care au ridicat aceasta constructie.

In ceea ce priveste imaginatia, cred ca nici eu nu as fi auzit nimic, probabil ca sunt mai "insensibila".

Cat priveste negustorii, aici cred ca am imaginatie, si ii vad cum intuiesc in fiecare turist o gasca de jumulit si daca le iese e bine, daca nu, trec la urmatorul turist.

Oricum a meritat sa faci excursia, felicitari, votat cu mare drag. ​​​

doinafil
[04.05.20 11:43:09]
»

Vâzând prima poză din dreapta articolului i-am spus lui Mihai: „-uite ce seamănă cu Colosseumul din Roma acest El Jem din Tunisia!”- ca, mai apoi, să citesc că el chiar s-a vrut o copie a lui.

Nu știam de acest superb amfiteatru, pe AFA nu s-au mai scris demult articole despre el. Nu știu cum arată cele clasate înaintea lui ca mărime sau conservare, l-am văzut, însă, pe cel din Roma și, DA, acesta nu este cu mult mai mare decât El Jem, are axele 188x156 cu H<48 m.

El Jem-ul este mai bine conservat decât cel din Roma, așa mi se pare mie.

Dacă la Roma am avut parte de un control securizat, aproape ca la aeroport, pentru vizita Colosseumului, aici, la El Jem se pare că nu este așa ceva, sau așa cred eu. Să nu se teamă ei de „bombardele”?!

Felicitări pentru review! Mi-a plăcut ce-am citit și văzut în poze, drept urmare votez cu convingere mărită și cu drag! ​​​​

Dan&EmaPHONE
[04.05.20 19:39:58]
»

Sper in primul rand ca sunteti bine sanatosi! ​​​​

Am auzit cuvinte de lauda despre turismul in Tunisia si acum se reconfirma de catre tine. Eu nu am intre destinatiile tinta planificate aceasta zona de pe glob, dar de-acum cred 200% in vorba aia "never say never"! ​​

​​A propos de povestea relatata aici​​

 Spre deosebire de alţi colegi de excursie, eu nu am auzit nimic, nici răgetele animalelor, nici gemetele răniţilor sau muribunzilor.

Eu cred ca daca ai imaginatie auzi ragete, gemete etc si nu numai cand vizitezi custile ci poate si noaptea in somn. Asa ca foarte bine ca nu ai atata imaginatie! ????​​

​​Felicitari pentru articolul ghid de mare calitate, ceea ce este de fapt ceva obisnuit cand postezi tu. ​​

Numai de bine! ????????????????

nicole33AUTOR REVIEW
[04.05.20 23:46:39]
»

@webmaster:  

Mulțumesc mult!

nicole33AUTOR REVIEW
[05.05.20 00:05:11]
»

@mishu:  

si avand in vedere vechimea lui a rezistat inca bine.  

Asta a fost şi impresia mea şi mi-a plăcut mult acest lucru. Spre deosebire de ruinele Cartaginei, vizitate în aceeaşi vacanţă, dar într-o altă excursie, din care nu s-a mai păstrat mare lucru, ceea ce a fost destul de dezamăgitor pentru mine.

Si daca ne gandim ca nu a fost construit de romani ci de localnici aici avem doua aspecte, cele ale "finantatorilor"care la fel ca in grandomania multora din vremurile actuale vor sa aiba in "curtea lor"copii celebre, dar trebuie sa apreceim si munctorii care au ridicat aceasta constructie.

Nu cred că a fost neapărat grandomania sau dorinţa de a face o copie după celebrul Colosseum flavian, mai probabil îmi pare că acela era modelul folosit de toată lumea în acele vremuri. Cred că mai important era să asigure un număr cât mai mare de locuri pentru spectatori, luptele gladiatorilor fiind în mare vogă şi destul de bănoase, pentru supravieţuitori desigur, iar masele erau uşor de mulţumit şi stăpânit dacă li se oferea "pâine şi circ", evident tot pe modelul roman. În plus, mai economiseau ceva bani şi cu execuţiile, animalele sălbatice făcând "treaba"în locul lor.

In ceea ce priveste imaginatia, cred ca nici eu nu as fi auzit nimic, probabil ca sunt mai "insensibila".

Mă bucur că nu am fost singura "insensibilă". Ascultând impresiile celorlalţi turişti din autocar după vizitarea catacombelor de la El Jem, mă gândeam că sunt eu mai ciudată

Oricum a meritat sa faci excursia

Categoric a meritat. Întreaga excursie, deşi obositoare, a fost o mare reuşită.

=

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

nicole33AUTOR REVIEW
[05.05.20 00:27:13]
»

@doinafil:  

Vâzând prima poză din dreapta articolului i-am spus lui Mihai: „-uite ce seamănă cu Colosseumul din Roma acest El Jem din Tunisia!”

Şi eu am sesizat această asemănare, un motiv în plus pentru a-mi dori să-l vizitez. ​

El Jem-ul este mai bine conservat decât cel din Roma, așa mi se pare mie. ​

Aşa ne-a spus şi ghidul excursiei şi, ulterior vizitei, au confirmat şi alţi turişti care le văzuseră pe ambele. Eu nu mă pot pronunţa până nu ajung şi eu la Roma, că oricum soţul mă bate de mult la cap cu Roma lui.

O posibilă explicaţie ar putea fi legată de "vârsta mai ​​fragedă"a amfiteatrului din El Jem (anul 238) faţă de Colosseumul finalizat în anul 80. Colosseumul a fost afectat şi de nişte cutremure de-a lungul secolelor, în timp ce amfiteatrul din El Jem a fost transformat în fortăreaţă de către cei care s-au refugiat în interiorul lui, fiind atacat destul de puternic, cu urme vizibile în partea nordică a acestuia.

Dacă la Roma am avut parte de un control securizat, aproape ca la aeroport, pentru vizita Colosseumului, aici, la El Jem se pare că nu este așa ceva, sau așa cred eu. Să nu se teamă ei de „bombardele”?! ​

Şi aici am fost controlaţi la intrare, dar nu mi s-a părut un control la fel de strict ca în Egipt, de exemplu.

=

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou! ​​​

nicole33AUTOR REVIEW
[05.05.20 00:46:48]
»

@Dan&Ema:  

Eu cred ca daca ai imaginatie auzi ragete, gemete etc si nu numai cand vizitezi custile ci poate si noaptea in somn. Asa ca foarte bine ca nu ai atata imaginatie! ​

Asta îmi mai lipsea să am şi coşmaruri . Am avut noroc.

Pentru mine este suficient să văd şi să înţeleg cele văzute, chiar fără să încerc să mă transpun în atmosfera acelor vremuri. ​

Am auzit cuvinte de lauda despre turismul in Tunisia si acum se reconfirma de catre tine. Eu nu am intre destinatiile tinta planificate aceasta zona de pe glob, dar de-acum cred 200% in vorba aia "never say never"! ​​

Pentru mine întreaga vacanţă de două săptămâni în Tunisia a constituit o surpriză plăcută, peste aşteptări. M-am bucurat să văd cum turismul lor, puternic afectat de evenimentele din ultimii ani, începe în sfârşit să-şi revină.

Mai mult de atât, din discuţiile pe diverse teme cu ghizii am constatat multe asemănări între ţările noastre, dar politica nu face subiectul acestui sait.

Suntem bine sănătoşi, mulţumim, ceea ce vă doresc şi vouă, ne ferim cât putem să rămânem sănătoşi, dar stresul este foarte mare şi destul de greu de controlat.

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

​​

Zoazore
[05.05.20 23:54:18]
»

@nicole33

Un aspect interesant este acela că amfiteatrul din El Jem NU a fost construit de către romani, ci de către localnicii finanţaţi de către bogaţii proprietari de terenuri din Thysdrus, pentru lupte sângeroase între gladiatori şi între animale sălbatice şi oameni.

De unde rezultă că snobii au existat în toate timpurile!

Având în vedere faptul că nici nu are fundație, localnicii ăia au făcut o treaba temeinică și cu simț de răspundere, astfel încât să rămână peste veacuri!

M-am plimbat și eu cu voi prin amfiteatrul în formă de... amfiteatru!  

Copie după  Colosseum... Toate amfiteatrele sun fix la fel ca și formă. NU ca și dimensiuni, dar da, sunt eliptice toate și cu capacități suficient de mari, în funcție și de locația unde sunt construite!

Dacă vreodată voi apuca să vizitez vreunul, vă voi povesti dacă am auzit sau nu răgete, urlete sau ce efecte speciale voi auzi!

Până atunci, mă voi bucura de poveștile și pozele voastre, ale celor ce le-ați văzut!

Citit, plăcut, votat!

webmaster26
[06.05.20 07:56:00]
»

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

nicole33AUTOR REVIEW
[06.05.20 22:54:02]
»

@Zoazore:  

M-am plimbat și eu cu voi prin amfiteatrul în formă de... amfiteatru!  ​

Of Tiza, mă omori cu zile!

Normal că toate amfiteatrele au formă similară. Ce voiai să scriu despre amfiteatrul pătrat, triunghiular sau hexagonal? ​​

Dacă voi ajunge vreodată la Roma, promit să povestesc şi despre Colosseum, inclusiv despre forma acestuia şi să fac şi poze, desigur.

Toate amfiteatrele sun fix la fel ca și formă. NU ca și dimensiuni, dar da, sunt eliptice toate și cu capacități suficient de mari, în funcție și de locația unde sunt construite! ​

Numărul maxim de spectatori este însă important, fiind de dorit ca acesta să fie cât mai mare. Aici cred că este cam ca pe stadioanele de fotbal, când zeci de mii de oameni cântă şi îşi încurajează echipa favorită, iar impactul este fantastic. ​

Dacă vreodată voi apuca să vizitez vreunul, vă voi povesti dacă am auzit sau nu răgete, urlete sau ce efecte speciale voi auzi! ​

Abia aştept o poveste de genul ăsta

Mă bucur dacă ai citit şi ţi-a plăcut şi îţi mulţumesc pentru vizită şi ecou!

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[13.05.20 07:00:50]
»

Un reviu TitaNicolic

Zoazore
[13.05.20 15:07:27]
»

@nicole33

Normal că toate amfiteatrele au formă similară. Ce voiai să scriu despre amfiteatrul pătrat, triunghiular sau hexagonal?

Bineinteles! DACA gasesti unul pe vreundeva, scrie! Ar fi foarte interesant!

 

nicole33AUTOR REVIEW
[14.05.20 06:45:01]
»

@dorgo:  

WoW! Ce surpriză mi-ai făcut, Căline!

Prezenţa ta pe la articolele mele este rarisimă şi cu atât mai surprinzătoare. Ştiu şi motivul: temele abordate de mine nu se apropie de Grecia - marea ta dragoste şi atunci interferenţele sunt rare.

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

=​

@Zoazore

Bineinteles! DACA gasesti unul pe vreundeva, scrie! Ar fi foarte interesant! ​​​

Ştii prea bine că nu va fi cazul, deoarece nu voi găsi aşa ceva.

Dar promit să mai caut

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, dorgo, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075358152389526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1