ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    SEP-2007
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Gladiatorii din El Jem

    TIPĂREȘTE

    El Jem: este un ors antic cartaginez care s-a dezvoltat datorita maslinilor si deci producerii uleiului. In secolul al II-lea, sub stapanirea romana, el cunoaste prosperitatea si importantele recolte de masline de pe campurile invecinate l-au transformat intr-un mare centru la productiei Ceva mai mai tarziu, aici au aparut vile luxoase si populatia era mai numeroasa decat este in ziua de azi. Si cum acea populatie avea nevoie si de distractie, a fost construit un amfiteatru cu o capacitate de 45 000 de locuri. Construit dupa modelul roman, amfiteatrul are doua arene, locuri speciale pentru aristocratie, scene speciale si mici incaperi pentru gladiatori, custi pentru animale si scoala speciala de instruire. Spre deosebire de Colosseumul din Roma, la El Djem arhitectii au prevazut doua pasaje subterane care conduceau spre arena de 65 m. Aici erau "anticamerele", unde fiarele si gladiatorii se pregateau de confruntare. Gladiatorii si animalele erau urcate in arena din culoarul subteran cu ajutorul a doua platforme mobile, actionate cu ajutorul unor scripeti (un fel de lifturi). Trecand si eu prin acest pasaj si vazand acele camere m-am infiorat intr-un mod nu prea placut.

    O mare deosebire intre luptatorii din amfiteatrul din roma si cel de aici este ca majoritatea luptatorilor din El Jem erau profesionisti. Ei se inrolau de buna voie in breasla respectiva, nefiind sclavi, prizonieri de razboi sau detinuti condamnati la moarte. Cautand gloria cu pretul vietii, ei puteau acumula averi considerabile numai din 8-10 confruntari anuale, daca supravietuiau. Si ca adevarati idoli ai maselor, cu ei, cu chipul lor se produceau statuete din lemn, ceramica sau metal, pe care comerciantii le vindeau in timpul spectacolelor, la intrarea in amfiteatru si pe culoarele acestuia.

    Si tot aici arenele destinate aristocratiei erau acoperite cu copertine mari, sprijinite pe stalpi din lemn si confectionate din tesaturi, , pentru a asigura umbra persoanelor de vaza ce asistau la spectacole.

    Putin stiu, dar colosseumul din Roma nu este unic. La El Jem poti admira o varianta mult mai completa si mai bine pastrata.

    In prezent, un festival international de muzica simfonica are loc aici in fiecare an la lumina a mii de luminari.

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 15.12.09 23:43:14
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 1751 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Amfiteatrul din El Jem
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
    PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS -100 PMA (din 1 vot)
    NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

    ECOURI la acest review

    12 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [15.12.09 23:46:45]
    »

    diaura - aceeasi observatie legata de lipsa aproape completa a impresiilor personale - ma faci sa incep sa regret toleranta de la "Cartagina"...

    In plus, imi doresc ca textul de mai sus sa NU fie copiat din alte locuri - astfel de "imprumuturi" NU sunt permise (fara specificarea sursei) nici pe acest site...

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [16.12.09 09:47:46]
    »

    Ambele texte le-am postat aseara, unul dupa altul, deci la acel moment nu aveam obeservatiile tale .Acum stiu cum trebuie redactate. Credeam ca sunt mesaje de informare, de cultura generala si ca mai putin important este ce simt eu. Acum inteleg ideea si chiar ma voi axa pe impresii personale.

    crima
    [16.12.09 21:19:55]
    »

    http://www.sejurtunisia.ro/obiective-turistice/el-jem/el-jem.htm

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [16.12.09 22:55:19]
    »

    Sa va povestesc cum am petrecut cele trei ore cat am stat in amfiteatru.

    Primele locuri vazute au fost cele din culoarul de sub arena.Pe o latura a culoarului sunt incaperile destinate animalelor si pe cealalta cele ale gladiatorilor.Aici m-au trecut toti fiorii vazand incaperile in care " locuiau" gladiatorii. Mici si cu siguranta la acea vreme intunecate.In loc de usi se stie ca aveau grilaje , asa ca mare diferenta intre custile animaleor si incaperile oamenilor nu era. Si la unele si la altele pe jos era un strat de paie pe care se odihneau intr-o parte animalele si in cealalta oamenii.

    In una din fotografii se vede iesirea din acest tunel.Era intuneric.....rece ...... si aveam impresia ca peste tot intalnesc fantomele celor ce si-au gasit moartea acolo, dupa ce au fost raniti in luptele din arena.

    In urechi .....parca imi rasunau tot felul de zgomote ciudate ; ragete de animale, gemetele muribunzilor si tipetele garnienilor.

    Din tot grupul eu am zabovit cel mai mult in acest loc. Imi simteam picioarele grele ca de plumb si abia respiram ( nu ca nu s-ar putea respira normal ).

    Apoi cand am iesit la suprafata am avut o clipa in care parca m-am rupt de realitate...............o clipa in care am trait in trecut si in care am multumit cerului ca ies de acolo vie si ca nu trebuie sa ma duc in arena sa lupt.

    Si nici nu am mai calcat in arena.

    Am urcat apoi in tribuna. M-am asezat intai pe locurile de jos, destinate aristocratiei. am privit de acolo arena si imi imaginam o lupta.

    Apoi am urcat mai sus , si mai sus . Practic m-am asezat pe toate randurile de banci , de la cele desinate elitei vremurilor, pana la cele mai de sus , destinate celor mai saraci spectatori.

    Si de acolo de sus , privind arena , am ridicat degetul spre cer , asa cum faceau spectatorii cand cereau dreptul la viata pentru un gladiator cazut la pamant in timpul luptei. Abia atunci ..........am simtit ca mi s-a ridicat o piatra de pe suflet............o piatra imaginara , care ma apasase vizitand acele locuri ................locuri incarcate de apasarea mortii..........locuri incarcate de victorii in lupte..............locuri incarcate de uralele multimii..........locuri incarcate de sentinte la moarte ................si de triumf al vietii.

    Cu acest ultim sentiment am parasit arena.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
    molko*
    [16.12.09 23:35:38]
    »

    ecoul era mai nimerit ca review decat reviewul insasi. E asa greu sa scrii cu cuvintele tale?

    jorj*
    [17.12.09 00:26:28]
    »

    foarte interesant ce ai scris... ai idee in ce perioada este mai oki sa te duci?

    dianastefanescu*
    [17.12.09 00:28:58]
    »

    jorj - super intrebarea - acelasi lucru vroiam sa intreb si eu, si de asemenea in ce perioada ai fost tu, diaura?

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 08:48:55]
    »

    El mai bine este sa mergeti primavara sau toamna cand nu mai este f. cald.

    Desi imi amintesc ca atunci cand am plecat eu din Bucuresti era o zi f. calduroasa, cca. 40'C si cand am ajuns acolo era doar 37'C.

    Si pentru Molko; credeam ca este vorba de informare; ca cititorii vor sa stie de ce este interesant un loc... sau altul.

    Nu imi inchipuiam ca intereseaza pe cineva emotiile mele si "fantomele" pe care le vad eu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    Admin
    [17.12.09 09:51:00]
    »

    ufff... textul pare intr-adevar inspirat masiv din sursa citata de userul crima... Sincer n-am avut timpul necesar sa vad care paragrafe sunt "implicate" si care - eventual! - nu. Am incercat, dar nu-i usor (as mai mentiona ca am incercat sa gasesc anterior sursa inspiratiei, dar se vede treaba ca nu sunt atat de bun in aceasa privinta).

    Retrag acest review din concurs (i se retrag cele 1000 PMA primite automat). Regulamentul mai prevedea cartonas galben si o penalizare de -10 sau -25% din total PMA (functie de incadrare), dar nu pot sa aplic - tinand cont de circumstante, in aceste zile (in care ar trebui sa fim cu totii mai buni, sau cel putin asa se presupune) si in acest caz - mai mult de un avertisment.

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [17.12.09 11:31:39]
    »

    Ok. oricum mi-am asumat vina si am venit cu impresii personale.

    robertsir
    [18.12.09 16:17:49]
    »

    buna diaura

    prietena mea a fost acolo dar cand mi-a povestit e clar ca nu prea stia mare lucru.eu nici atat si ma bucur ca am mai aflat cate ceva.

    myosothis
    [15.08.10 20:45:44]
    »

    Eu am fost in aprilie si a fost o vreme superba, temperaturi suportabile, am facut si plaja, desi cand adia briza era destul de racoare! Dar pentru excursii, mai ales in Sahara, nu cred ca ar fi o perioada mai potrivita!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crima, dianastefanescu*, Diaura*, jorj*, molko*, myosothis, robertsir
    Alte impresii din această RUBRICĂAmfiteatrul de la El Jem:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039169073104858 sec
    ecranul dvs: 1 x 1