93924 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Drumul spre/dinspre Grecia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.06.2019
DE
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 02.09.09
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 10 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.00
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Update - drumul spre Grecia prin Bulgaria (Ruse-Kulata)


Salutare!

Proaspăt întors dintr-o frumoasă excursie prin Peloponez, am decis să vă spun ceva despre noutățile drumului prin Bulgaria.

Am să mă refer la varianta parcursă de mine, care este cea mai frecventată: Ruse - Sofia - Kulata.

În primul rând, trebuie să recunosc faptul că m-am temut degeaba de lucrările la podul Giurgiu-Ruse, despre care auzisem la radio.

Am plecat pe 31 mai și când am trecut nu erau niciun fel de lucrări: ori le terminaseră, ori erau de mică importanță și nu afectau traficul.

La punctul de frontieră, am dat de aceeași delăsare, ca să nu zic nesimțire balcanică româno-bulgară, dintotdeauna prezentă acolo. Deși sunt mai multe porți disponibile, evident că nu funcționează decât una, așa ca să știi că treci o graniță, nu-i așa? Și dacă mai prinzi și ora schimbului, atunci este o adevărată fericire...

Același lucru îl întâlnești și la Kulata, dar numai pe partea bulgară, grecii știu să-și primească oaspeții mai omenește...

Primul lucru important pe care trebuie să-l faceți odată intrați în Bulgaria este să luați vinieta de drum. După cum s-a mai scris (vezi impresii), începând cu anul acesta vinetka este electronică și se poate cumpăra on-line (aveți link în articolul citat).

Dacă nu ați făcut-o, o puteți cumpăra de la aparatele speciale (arată ca un bancomat), instalate în punctele speciale și în stațiile de benzină. Eu am luat-o din prima stație după ieșirea din punctul de frontieră, stația AS24, de aici: GPS 43.874477,26.015963.

Aparatele au și meniu în limba română. Atenție: păstrați chitanța, mai ales că cefele groase de la vamă vă vor cere dovada plății vinietei la ieșirea din țară. Asta în condiția în care șoselele sunt pline de camere fixe și, în plus, de echipaje mobile, cu mașini marcate cu sigla bgtoll. Apropo de ăștia din urmă, stau la pândă ca milițienii!

După ce ați rezolvat problema vinietei, dați-i bice (în limita legală de viteză) și drum întins spre Sofia, pe E 83. Cu puțin înainte de Iablanița, drumul rapid devine autostrada A2. Din păcate, aceasta nu a fost refăcută de când a fost construită, adică din anii '80, așa că acum se desfășoară lucrări importante, mai ales la poduri și viaducte, ceea ce înseamnă și mersul pe o singură bandă și limitare de viteză.

În rest, e ca întotdeauna: echipaje de poliție care stau la pândă exact la ieșirea din tuneluri (și sunt destule), pentru că în acestea limita de viteză e de 80 km/h și cine, nu-i așa, reduce viteza așa de mult? Odată intrați pe autostradă, aveți condiții foarte bune de mers, mai ales din apropiere de Sofia. Atenție din nou, pe centura de nord a capitalei bulgare, unde regimul nu mai este de autostradă, deși drumul este ca o autostradă: sunt limitări de viteză, chiar și la 80 km/h. E drept, nu am văzut acolo echipaje de poliție stând la pândă, dar...

De la Sofia până la punctul de frontieră Kulata-Promachonas mergeți pe autostrada A3. După cum știți, aceasta are o întrerupere, pe valea râului Struma, unde autostrada nu e încă terminată și se merge pe drumul vechi. Nu vă pierdeți răbdarea, porțiunea este scurtă. Anul acesta, ea s-a scurtat și mai mult, pentru că cele două capete ale gapului (întreruperii) autostrăzii s-au mai apropiat, prin darea în folosință a unor noi porțiuni, atât la capătul dinspre nord, în zona orașului Blagoevgrad, cât, mai ales, în partea de sud. Aici s-au adăugat încă vreo 10-15 km de autostradă, astfel că intrarea pe autostradă nu se mai face la ieșirea din Sandanski, ci înainte de această localitate.

Cei obișnuiți să alimenteze la OMV-ul din Sandanski nu o vor mai putea face decât dacă părăsesc autostrada și intră în oraș, ceea ce nu e complicat, urmați indicatorul de ieșire spre Sandanski și ajungeți pe vechiul traseu.

Dacă nu sunteți pretențioși sau nu aveți prejudecăți în privința combustibilului, puteți totuși să renunțați la Sandanski și să alimentați la una din stațiile din Kulata. Acolo, când am trecut eu, prețul benzinei de 95 era de 2,27 leva, față de 2,25, cât era la OMV-ul din Sandanski.

Prețul puțin mai mare este datorat apropierii de Grecia, unde combustibilul este mult mai scump, mai ales benzina. Cea de 95 este, de la frontieră până dincolo de Salonic, în jur de 1,7 €, am văzut chiar și cu 1,75 €.

În Grecia (ca de altfel oriunde), dacă vreți benzină mai ieftină, nu trebuie să o luați de pe autostradă. De exemplu, eu am luat benzină la prețul puțin sub 1,6 €, din Amfissa.

În Grecia nu prea s-a schimbat nimic, doar că porțiunea aceea de așa-zisă autostradă fără bandă de urgență, cu asfalt vechi, din zona Serres a fost refăcută și arată foarte bine.

Am mai remarcat și că se mai pregătesc încă două stații de taxare între Serres și Salonic, încă nedeschise, dar păreau gata de utilizare.

Cam astea ar fi noutățile, așa că vă urez drum bun și vacanță frumoasă, oriunde mergeți!

---
Impresii încărcate de Costi in 12.06.2019 11:36:47

Validat / Publicat: 12.06.19 14:06:33


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GRECIA.
VIZUALIZĂRI: 848


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  39800 PMA (din 43 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- ungureanica
[12.06.19 14:13:23]
» mesaj pers

   Util articol. Mulțumim pentru ponturi. O zi faină!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[12.06.19 14:15:36]
» mesaj pers

   @ungureanica:

   Cu plăcere!

   Toate cele bune!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[12.06.19 14:28:09]
» mesaj pers

   @Costi:

   Bune informațiile. Mie îmi pică bine aceea despre bucata de autostradă de la Sereș. Din cauza ei, nu știam dacă e refăcută, ne-am întors tot pe la Makaza și anul acesta în aprilie. Și toll-uri se vor deschide mai multe, am ochit câteva în dospire 😁.

   La bulgari erau și în aprilie acele mașini cu sigla bgtoll dar îi opreau doar pe ai lor. O gazdă ne-a spus că sunt pentru mașinile de firme în special, pe turiștii străini îi prinde oricum la vamă, când s-a diminuat bugetul de vacanță😆. Dar cine știe, le-o fi foame de amenzi!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Costi
[12.06.19 14:35:31]
» mesaj pers

   @elviramvio:

La bulgari erau și în aprilie acele mașini cu sigla bgtoll dar îi opreau doar pe ai lor. O gazdă ne-a spus că sunt pentru mașinile de firme

   Am văzut că opreau și tiruri străine. Dar aveau aparate de citit numere de la distanță, nu opreau mașini la întâmplare, probabil verificau în baza de date, ca la camerele fixe.

   Mulțumesc pentru citit și ecou. :)

   Și vacanțe frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[12.06.19 15:41:33]
» mesaj pers

   @Costi:

   Mulțumesc mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Testosu'
[12.06.19 17:53:18]
» mesaj pers

   @Costi: folositoare aceste informatii noi!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- nils1
[12.06.19 20:25:12]
» mesaj pers

   Foarte bun refresh-ul tău. Plec și eu în Sarti săptămâna viitoare și chiar mă întrebam dacă bulgarii au mai lucrat la autostradă. Vroiam și eu să mă opresc la Sandanski ca să alimentez, dar întrebarea de bază este cât de complicat este acum să te oprești la Happy Grill, fără să te abați prea mult din drum (autostradă):))

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Costi
[13.06.19 00:16:17]
» mesaj pers

   @nils1:

   Dacă ieși pentru OMV, mergi mai departe și ajungi și la Happy. De acolo, mergi pe același drum vechi, până întâlnești indicatorul spre autostradă (Kulata, pe verde). În privința asta, semnalizarea în zonă este foarte bună.

   Mulțumesc și ție și lui Testosu' pentru lectură și pentru aprecieri.

   Drum bun și vacanță reușită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Mika
[14.06.19 13:46:36]
» mesaj pers

   Foarte util articolul. A trecut ceva tip de când nu am mai fost pe acest traseu și văd că au apărut ceva schimbări in bine. Când am fost ultima oară se lucar la centura Sofiei și autostrada până la Kulata era in construcție. Cred că era in folosință o mică porțiune. In rest, cu poliția și limita de viteză din Bulgaria și condițiile din vămi văd că nu s-a schimbat nimic sau pe ici pe colo.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[19.06.19 16:52:24]
» mesaj pers

   @all: Mâine, 20 iunie, este Ziua Podului Prieteniei și conform unui comunicat emis de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere autoturismele care trec Dunărea în sensul Giurgiu - Ruse nu vor trebui să plătească taxa de pod (cnadnr.ro/ro/comunicare/c ... care-trec-podul).

   Mâine e gratis! Într-un singur sens. :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Marius Mihet
[19.06.19 17:53:09]
» mesaj pers

   Salutare. Vrem să plecăm spre Grecia în mai puțin de 1 lună. Halkidiki, Kassandra.

   Plecarea e din Sibiu și încă nu m-am decis ce traseu să aleg. Am doar 2 variante, Ruse, Kulata sau prin Serbia și Macedonia. Exclud varianta Vidin, drum lung și prost, am fost anul trecut.

   Dacă sunt colegi care au utilizat vreuna din variante rog un răspuns.

   Va multumesc pentru răspuns

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Costi
[20.06.19 17:13:21]
» mesaj pers

   @Marius Mihet:

   Varianta prin Vidin și apoi Serbia este cea mai puțin recomandată, asta pentru că trebuie să intri și în Bulgaria, ceea ce înseamnă două granițe în plus de trecut, plus vinieta bulgărească, plus taxa de pod la Calafat-Vidin (6 €). Mai bine treci direct în Serbia pe la Porțile de Fier II.

   În plus, varianta prin Serbia-Muntenegru nu e deloc potrivită, dacă mergi în zona estică a Greciei, adică de la Salonic spre est (Halkidiki este în această situație), deoarece este mai lungă cu vreo 200 km.

   Varianta prin Serbia, deși la sârbi a fost terminată și mica porțiune de autostradă ce lipsea, rămâne convenabilă doar pentru cei din vestul țării: Banat, Arad, Oradea ... și tuturor celor care merg în Corfu sau Lefkada.

   Cea mai potrivită este varianta prin Bulgaria, cu sub-variantele legate de trecerea Dunării.

   În această privință, deși pe la Giurgiu-Ruse drumul e puțin mai lung, este totuși mai potrivit, pentru că altfel trebuie să treci Dunărea cu bacul, prin unul din cele trei puncte: Bechet, Turnu Măgurele sau Zimnicea.

   Așadar, eu îți propun următoarea variantă:

   goo.gl/maps/tiTLHoP8KLFSFzjr5

   Dacă te uiți cu atenție, vei vedea că nu trebuie să ajungi la București, se iese de pe autostradă la km. 46, spre Vânătorii mici și se merge apoi spre Crevedia, Clejani, Ghimpați și Giurgiu. Drumurile sunt foarte bune.

   Astfel, eviți și centura sudică a Bucureștiului și lucrările de la podul peste Argeș, de pe DN5.

   Dacă totuși vrei neapărat să treci pe la Calafat-Vidin, atunci mergi pe traseul ăsta:

   goo.gl/maps/eQUGWfpKri4wbkSu8

   Eventual, de la Montana, unii preferă să ocolească prin Vrața, pentru că drumul direct, spre Kostinbrod și Sofia este mai sinuos, de munte. După mine, ocolul nu merită efortul.

   De la Sofia, ai autostradă (cu o mică întrerupere), până în inima Kassandrei.

   Drum bun și vacanță reușită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Marius Mihet
[20.06.19 20:39:17]
» mesaj pers

   @Costi: Salutare.

   Îți mulțumesc pentru raspunsul tău, foarte amplu si bine documentat.

   Dacă aș alege Serbia, nu as intra in Bulgaria. As rămâne pe traseul prin Nis până la destinație. Am configurat ambele variante, Ruse și Serbia, si sunt cam acolo ca km, doar ca pe Serbia îmi arată timp mai puțin. Varianta pe care mi-ai trimis-o, cea cu ocolirea Bucureștiului as alege-o si eu, daca am sa ma decid la Bulgaria.

   Îți mulțumesc încă o dată pentru amabilitate și promit să revin cu feedback detaliat despre traseu, indiferent pe care am sa merg.

   Salutări si vacanțe minunate!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  Publicitate    [25.06.19 23:52:27]  

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI

Autorul nu a încărcat până în acest moment nicio fotografie care sa fie atașată acestui set de impresii

Vezi eventual "Alte fotografii din această destinație" (încarcate de alți utilizatori)  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0981130599976 sec