93782 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Berna și imprejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
01.06.2019
DE
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Brăila
înscris/ă în 25.06.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
60 euro
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Pe Gerechtigkeitsgasse și nu numai, în Berna


Urmare de aici

Ultimul mare oraș al Elveției, vizitat în excursia noastră din octombrie trecut, a fost Berna, capitală, de facto, a Confederației Helvetice, din 1848, dar și a cantonului cu același nume. Oraș în care ursul, animalul său heraldic, simbolul cetății, îl întâlnești la tot pasul în diverse reprezentări: în primul rând animal viu, adevărat, în micuța grădină zoologică Bärengraben, unde se lăfăie (e un mod cinic de-a zice) câțiva ursuleți (eu am numărat 4), apoi sculpturi pe fântâni sau sub formă de decorațiuni pe fațadele clădirilor și, nu în ultimul rând, sub diverse forme de dulciuri: ciocolată, turtă dulce.

Privit “din avion”, orașul are aspectul unei peninsule fiind încojurat pe trei laturi de apele liniștitului Aare.

Orașul vechi

Locul unde s-a parcat se află în apropierea “bârlogului urșilor”. Bärengraben este amplasat pe malul râului Aare, în vecinătatea Nydeggbrücke, pod pe care-l traversăm pentru a ajunge în zona centrală a orașului. Parcul urșilor este marcat cu o sculptură în lemn, reprezentând, bineînțeles, un urs, situată la o înălțime suficient de mare pentru a fi remarcat din depărtare și, prin urmare, pentru a indica locul unde se află aceste simpatice animale. Facem câteva fotografii cu ursuleții, nu prea reușite având în vedere distanța mare la care se aflau.

Trecem peste râul Aare, străbătând Nydeggbrücke și ajungem pe principala stradă, atât pietonală cât și pentru mijloacele auto, având un nume tare încurcat, pe care nici ghidul nostru nu-l putea zice ca lumea și pe care nu l-aș fi reținut dacă nu făceam o fotografie tăbliței cu denumirea ei: Gerechtigkeitsgasse (greu de scris și mai greu de pronunțat, curată scrânteală de limbă :D). Pe această arteră pietruită pe care, așa cum ziceam, circulă de-a valma (adică împreună) și pietoni, majoritatea turiști, dar și troleibuze sau autoturisme, se află unele dintre cele mai importante atracții turistice ale Bernei. O dovadă clară de civilizație oferită de bernezi este și aceea că toate mijloacele auto circulă, în această zonă, cu viteză redusă, șoferii acordând atenție deosebită pietonilor, fiind răbdători inclusiv cu cei opriți pentru a face fotografii. Situație de neimaginat pe ale noastre plaiuri.

Gerechtigkeitsgasse (Aleea Justiției) este o arteră pietruită, ca foarte multe alte străzi, ce are pe mijlocul ei un canal prin care curge apă, curată, limpede, aproape bună de băut. Pe traseul canalului sunt amplasate mai multe fântâni din piatră, care pe vremuri constituiau sursa de apă potabilă a orașului. Strada se continuă spre Turnul cu ceas cu Kramgasse sau Aleea Băcanilor.

De o parte și de alta a străzilor sunt clădiri, având 3 – 4 caturi, ce au la parter spații comerciale (de aici și numele ei: Kramgasse), cu mărfuri din cele mai diverse, de la mâncare la lucruri scumpe. Trotuarele din fața acestor magazine sunt acoperite datorită arcadelor generoase ale clădirilor. Pe aici circulă destul de puțină lume, în special oameni interesați de cumpărături (în special localnici, dar și excursioniști) sau de admirat marfa expusă (mai mult vizitatorii), grosul turiștilor umblând pe carosabil, pe axul acestuia (deasupra canalului), zonă pe care trebuia să circulăm cu atenție, deoarece, din loc în loc, canalul era descoperit, pe aici necirculând mijloacele auto, dar și pentru că din această zonă aveai o vedere bună asupra ambelor părți ale străzii.

Fațadele imobilelor, cam monotone prin asemănarea dintre ele, nu sunt viu colorate, au mai degrabă culori uni, terne, dar bine întreținute, înveselite din loc în loc de mici sculpturi, care prezintă breslele tradiționale ale meșteșugarilor din Berna: bresla țesătorilor – statuia unui maur cu o suliță în mână; maimuța – bresla pietrarilor; personajul cu un topor în mână – bresla tâmplarilor. O altă notă de bună dispoziție o dau numeroasele jardiniere, de la ferestrele locuințelor, pline cu flori, roșii în special, flori ce le găsim și la fântâni.

Remarcăm, printre clădiri, Einstein Haus, imobil în care a locuit o perioadă de vreme fizicianul Albert Einstein. Aici a fost amenajat un muzeu.

Fântânile orașului

Toate fântânile sunt decorate cu statui, viu colorate, opere de artă reprezentând personaje din istoria burgului.

Prima dintre ele, aflată chiar la începutul Gerechtigkeitsgasse, intitulată statuia justiției (gerechtigkeitsbrunnen), ne-o arată pe zeița justiției, legată la ochi, având spada în mâna dreaptă și cu balanța dreptății în mâna stângă, iar la picioare doi urși ce țin, unul crucea, celălalt o spadă.

O alta ni-l arată pe întemeietorul orașului ducele Berchtold Herzog von Zeringen reprezentat ca un urs în echipament de luptă: armură, coif, spadă, scut și stindard de luptă, având un ursuleț mai mic la picioare, toate acestea probabil în amintirea ursului (bär pe nemțește – de unde și numele orașului) doborât de el pe aceste meleaguri. Pe o plăcuță plasată pe capitelul coloanei ce susține statuia apare numele ducelui-vânător Berchtold Herzog von Zeringen.

O a treia fântână poartă statuia lui Samson păzit de un leu aurit (Samsonbrunner), iar ultima dintre ele, realizată sub forma unui obelisc, nu este purtătoarea nici unei statui. Este făcută din marmură, poartă în vârf o cupă și pe laturile obeliscului sunt diverse decorațiuni.

Zytglogge

Și iată că încet-încet ajungem la capătul Kramgasse, loc unde ne așteaptă un alt important simbol al Bernei: Turnul cu ceas (Zytglogge) . Construcția a servit în vremurile demult apuse drept turn și zid de apărare a cetății și închisoare. Aici este cea mai veche poartă din orașul Berna din secolul al XIII-lea. Zytglogge adună zilnic în preajma sa, la ore fixe, zeci, poate sute, de turiști ce doresc să vadă spectacolul oferit de figurinele din turn, care ies, cu câteva minute înainte de a se schimba ora, defilează prin fața noastră și, după ce-și fac numărul intră iarăși în căsuța lor, găzduiți fiind, cu generozitate, de vechiul turn. Deasupra figurinelor care mișcă vedem un bufon cu mâinile pe două clopote, sub el e Chronos cu clepsidra, având la dreapta și la stânga un cocoș și un urs.

Alături se află ceasul astronomic cu un mecanism deosebit de complicat, dar de o precizie tipic elvețiană, adevărată bijuterie tehnică, care arată orele zilei, poziția Soarelui în zodiac, ziua săptămânii, data și luna, fazele lunii și ale soarelui.

Un al doilea ceas, cu un diametru destul de mare ca să poată fi observat de departe, arată doar orele zilei. Este plasat deasupra ceasului astronomic, sub streașina acoperișului turnului.

Berner Münster – Biserica Evanghelică din Berna

După terminarea spectacolului din turn, părăsim zona și ne îndreptăm spre un alt obiectiv: Berner Münster, catedrala cu cel mai înalt turn din Elveția.

Ajungem în Münsterplatz și Berner Münster ne apare, cam brusc în fața ochilor, dintre clădirile ce o înconjură. Prima impresie ne e dată de maiestuozitatea ansamblului. Apoi ne uităm uimiți la sculpturile decorative ce însoțesc turnurile, dar în special la portalul central al catedralei. Lucrătura acestuia este spectaculoasă, prin colecția de sculpturi reprezentând sfinți, pe Arhanghelul Mihai, justiția și Judecata de apoi în teologia creștină.

Interiorul bisericii este auster, remarcându-se plafonul deosebit lucrat, vitraliile mari.

În fața basilicii, în Münsterplatz, sunt amplasate mai multe sculpturi moderniste.

În partea de sud a bisericii, între Catedrală și râul Aare, este Münsterplattform, un parc frumos de unde ai o priveliște bună asupra râului.

Rathaus

Periplul nostru continuă, apropiindu-se de final, pe străzile medievale ale bătrânului burg. Pașii (mai degrabă ghidul) ne duc în Piața Primăriei (Rathausplatz) , unde ne întâmpină o clădire veche de peste 600 ani, sediul primăriei orașului, dar și centrul politic al cantonului Berna, aici aflându-și sediul guvernul și parlamentul cantonal. La partea superioară a fațadei sunt plasate un număr de 34 de steme sub formă de scut, conținând semnele heraldice ale localităților cantonului Berna. O terasă amplasată la nivelul 1, la care duc două scări amplasate de o parte și de alta a ei, permite accesul în clădire.

În dreapta clădirii primăriei este plasată o altă fântână din mijlocul căreia pleacă o coloană (înconjurată de flori) pe care este statuia unui cavaler medieval (se pare că tot a ducelui Berchtold Herzog von Zeringen), în armură de luptă, cu sabie, stindard, având lângă picioare omniprezentul urs.

Scurta noastră plimbare prin Berna ia sfârșit. Mai erau și alte locuri de vizitat și obiective de văzut, însă timpul nu ne-a permis.

Însă ceea ce am văzut ne-a arătat ce înseamnă o gestionare și o conservare responsabilă a patrimoniului construit, a monumentelor istorice.

Drumuri bune și excursii frumoase!

---
Impresii încărcate de Mitica49 in 01.06.2019 17:04:20

Validat / Publicat: 01.06.19 20:34:06


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în ELVEȚIA
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 276


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  39700 PMA (din 29 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Mitica49? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[01.06.19 19:37:44]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Berna și imprejurimile, BERNA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[01.06.19 20:48:38]
» mesaj pers

   @Mitica49: Start vot! Tare-mi plac orașele elvețiene! Curate, aerisite și... cu ceasuri!

   Dacă ei n-au ceasuri, cine să mai aibă?

   Frumos oraș frumoasă țară, frumoși și viziatorii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[01.06.19 21:04:20]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[01.06.19 22:12:09]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mitica49
[02.06.19 09:31:15]
» mesaj pers

   @Zoazore: Mulțumesc pentru vot! Încă mai suntem sub impresia celor văzute prin burgurile Helvetice.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[46] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Orașul vechi și în fundal turnul Berner Münster - vedere de pe Nydeggbrücke -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074817">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074817"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074817">Şterge vot</a></div><span id="v91074817" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074817)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074817Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074817MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Orașul vechi și în fundal turnul Berner Münster - vedere de pe Nydeggbrücke
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Pe Karmgasse cu Zytglogge în fundal -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074819">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074819"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074819">Şterge vot</a></div><span id="v91074819" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074819)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074819Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074819MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Pe Karmgasse cu Zytglogge în fundal
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Fântâna cu Statuia Justiției -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074820">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074820"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074820">Şterge vot</a></div><span id="v91074820" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074820)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074820Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074820MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Fântâna cu Statuia Justiției
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2018] Fântână cu statuia fondatorului orașului von Zehringen (Zähringerbrunnen) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074822">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074822"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074822">Şterge vot</a></div><span id="v91074822" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074822)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074822Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074822MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Fântână cu statuia fondatorului orașului von Zehringen (Zähringerbrunnen)
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Statuia lui Berchtold Herzog von Zeringen -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074823">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074823"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074823">Şterge vot</a></div><span id="v91074823" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074823)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074823Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074823MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Statuia lui Berchtold Herzog von Zeringen
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Întemeietorul orașului, flori frumoase și doi turiști " rătăciți" pe Kramgasse -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074824">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074824"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074824">Şterge vot</a></div><span id="v91074824" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074824)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074824Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074824MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Întemeietorul orașului, flori frumoase și doi turiști " rătăciți" pe Kramgasse
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Fântâna lui Samson -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074826">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074826"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074826">Şterge vot</a></div><span id="v91074826" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074826)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074826Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074826MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Fântâna lui Samson
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Fațadă de clădire cu statuia breslei țesătorilor -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074827">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074827"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074827">Şterge vot</a></div><span id="v91074827" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074827)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074827Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074827MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Fațadă de clădire cu statuia breslei țesătorilor
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Fațadă de clădire cu statuia breslei tâmplarilor -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074828">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074828"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074828">Şterge vot</a></div><span id="v91074828" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074828)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074828Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074828MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Fațadă de clădire cu statuia breslei tâmplarilor
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Casa Einstein -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074829">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074829"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074829">Şterge vot</a></div><span id="v91074829" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074829)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074829Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074829MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Casa Einstein
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [OCT-2018] Statuia breslei pietrarilor -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074830">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074830"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074830">Şterge vot</a></div><span id="v91074830" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074830)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074830Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074830MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Statuia breslei pietrarilor
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Obeliscul din marmură (Kreuzgassbrunnen) -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074831">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074831"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074831">Şterge vot</a></div><span id="v91074831" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074831)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074831Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074831MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Obeliscul din marmură (Kreuzgassbrunnen)
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Zytglogge (turnul cu ceas) - cea mai veche poartă din orașul Berna din secolul al XIII-lea. -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074832">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074832"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074832">Şterge vot</a></div><span id="v91074832" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074832)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074832Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074832MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Zytglogge (turnul cu ceas) - cea mai veche poartă din orașul Berna din secolul al XIII-lea.
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Ceasul astronomic cu clovul, moș Chronos, cocoșul, ursul și figurinele care defilează -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074833">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074833"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074833">Şterge vot</a></div><span id="v91074833" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074833)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074833Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074833MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Ceasul astronomic cu clovul, moș Chronos, cocoșul, ursul și figurinele care defilează
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Ceasul din Zytglogge care arată orele -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074834">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074834"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074834">Şterge vot</a></div><span id="v91074834" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074834)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074834Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074834MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Ceasul din Zytglogge care arată orele
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Se bate clopotul la ora exactă -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074835">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074835"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074835">Şterge vot</a></div><span id="v91074835" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074835)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074835Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074835MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Se bate clopotul la ora exactă
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] O mulțime de oameni așteptând spectacolul oferit de ceasul din turn. În drepta și stânga pozei două balcoane pe colțurile a două clădiri -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074836">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074836"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074836">Şterge vot</a></div><span id="v91074836" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074836)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074836Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074836MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] O mulțime de oameni așteptând spectacolul oferit de ceasul din turn. În drepta și stânga pozei două balcoane pe colțurile a două clădiri
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] Berner Münster văzută din Münsterplatz -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074837">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074837"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074837">Şterge vot</a></div><span id="v91074837" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074837)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074837Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074837MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] Berner Münster văzută din Münsterplatz
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Portalul Berner Münster - detaliu -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074838">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074838"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074838">Şterge vot</a></div><span id="v91074838" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074838)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074838Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074838MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Portalul Berner Münster - detaliu
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] Portalul Berner Münster - detaliu Judecata de apoi -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074839">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074839"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074839">Şterge vot</a></div><span id="v91074839" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074839)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074839Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074839MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] Portalul Berner Münster - detaliu Judecata de apoi
foto Mitica49 [01.06.19]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Statuie în Münsterplatz -- foto by <b>Mitica49</b> [uploaded 01.06.19] - <span class="allrVotedi" id="av1074840">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1074840"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1074840">Şterge vot</a></div><span id="v91074840" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1074840)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1074840Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1074840MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Statuie în Münsterplatz
foto Mitica49 [01.06.19]
# [0 PMA, fara bonus]

[46] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.123394012451 sec