87839 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Tanzania

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.07.2018
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Povestea dansului tribal


Urmare de aici

Nu de mult, plimbându-mă prin Cartierul Caminito, prin suburbiile din Buenos Aires, am retrăit emoția primilor pași din nemuritorul tango... atunci, în lipsa primelor femei emigrante, fredonând muzica pe care marinarii și docherii se tânguiau de dorul celor dragi, bărbații se țineau de mână și mimau un soi de dans, ca niște pițigoi nostalgici. Scânteia care a aprins vraja ce urma să cucerească lumea, a apărut odată cu intrarea femeii în peisaj. Mișcările celor doi, cu îmbrățișări și despărțiri dramatice, cu pași ce trec de pe o insulă pe alta, cu pauze, cu prăbușiri și înălțări spre stele, continuă să fascineze lumea îndrăgostiților, în căutarea celor mai semețe piscuri ale inimii...

Suntem cu aproape 2000 de ani în urmă, la Muzeul Satului din Ad Es Salaam, în preajma "ringului" de dans. Ritmurile tobei bătute cu o percuție de trei pe doi, de către cea mai în vârstă femeie din Tribul Sa, Aluna (vino la mine), ne apropie de spectacolul rezervat turiștilor pentru care curiozitatea este sursa principală a descoperirii atâtor mici giuvaeruri, până acum ascunse privirilor omului.

Cam toți europenii ar părea surprinși să vadă că, aici, în inima Africii, apropierea de partener este, chiar din epoca precolonială, un gest de impolitețe sau de prost gust. Astfel că, cele câteva femei, cu bijuterii zăngănind pe mâini, la gât și pe picioare, cu niște încălțări de piele de animal, ciorapi gen jambier, bluze colorate dominant în galben și în roșu, cu un rând bogat de pene de struț în jurul taliei, se angajează, pe două rânduri, într-un dans ce ține ritmul perfect al tobei și cântă dorind să transmită un mesaj cât se poate de clar. Înțeleg destul de repede că aici, dansul este departe de a fi o coregrafie a plăcerii și că nu este vorba de propriul ego sau de frământările personale. Din contră, aflu că toate mișcările sunt în slujba vieții micilor comunități, a tradițiilor tribului, a valorilor și a neajunsurilor de zi cu zi, a preamăririi zeilor și a exacerbării miturilor locale. De fapt, nu îmi amintesc să fi intuit mesaje ludice ale dansului, în toată zona subsahariană.

Din când în când, dansatoarele se opresc și bat cu piciorul în pământ, gata să scoată și să alunge toate spiritele potrivnice liniștii ce trebuie să domnească peste trib. Apoi, stând pe loc, corpul își mută centrul de greutate pe glezne, trupul rămâne drept, iar cam tot ce înseamnă carnație se mișcă într-un tremur continuu, un tremur ce emană o trăire intensă, care înalță spiritul spre entități ce trebuie să fie implorate și adulate în același timp.

Un alt grup de dansatoare, care îmi confirmă că principalul instrument muzical în Africa este, totuși, vocea omului, intră în scenă, de data asta pe un ritm multiplu, creând același spirit de solidaritate cu semenii, prins parcă într-o luptă a supraviețuirii pe pământ și a armoniei cu forțele nevăzute ale văzduhului ce domină peste cele câteva zeci de colibe ale tribului. Privirile dansatoarelor devin când calde, când ferme, ca apoi să străbată țintite printre arbuștii și tufișurile ce înconjoară un spectacol aproape compact. Restul femeilor din trib participă la dans alături de turiști, bătând din palme, ținând ritmul și cântând alături de cei care îi reprezintă. Mă uimesc copiii din brațele mamelor. Na-ș fi crezut una ca asta! Cu ochișorii lor zglobii, de tăciune, țin și ei isonul, dând ritmic din mânuțe sau din cap, în sincron cu tonul general.

Senzația mea este că, la terminarea acestei reprezentații strict feminine, toată comunitatea tribală pare mulțumită, cu ochii înmuiați în lacrimi și cu multă energie pozitivă, împărtășită tuturor...

Cum eu am rămas singurul oaspete al Tribului Sa, mă silesc să nu o dezamăgesc, în primul rând pe bătrâna toboșară Aluna, care-mi pusese în fața scaunului o farfurie cu câțiva shillingi, ca să pricep că și la popoarele vegetariene totul trece prin stomac.

Apoi, facem multe poze și mi se mulțumește pentru vizită. Dar, când să plec, ce să vezi? Hop! Kanony se îndreptă glonț spre mine și mă roagă să le spun impresiile mele, ca un călător prin lume, ce mă aflam. Cu ajutorul lui Essien, le transmit emoția momentului, le explic cât sunt de speciale și unice în lume, printre dansatorii pe care i-am văzut prin alte țări, că sunt niște femei talentate și harnice, femei frumoase, care merită să fie apreciate și iubite. Când Essien le traduce ultimele mele cuvinte, un grup de dansatoare, îmi face cu mâna, și spune ceva greu de imaginat... Essien îmi traduce râzând că sunt invitat și eu să le iubesc!? Un prilej bun să fac uz de rețeta mea mongoleză, prin care le amintesc de rigorile religiei din țară, gest ce le lasă cu o dezamăgire aprobatoare.

Ne despărțim cu promisiunea că, poate voi reveni curând și facem următorul popas la târgul artizanal de la intrarea în muzeu. Essien îmi spune că exponatele, prea puțin diferite, ar aparține comunităților tribale Sukuma, Bantu, San și Nilo. Fiindcă hârtia are memoria mai bună decât omul, îl rog să mi le scrie pe un notes.

Cum la toate tarabele găsesc figurine care mă interesează și, constatând că sunt singurul client, mă gândesc să fac o mică licitație, invitând la o masă separată vreo șase vânzătoare, cu aceleași produse. Concurența se încinge și, în câteva minute, reușesc să iau câteva amintiri și suveniruri pentru cei apropiați, la un preț rezonabil. Toate vânzătoarele par a-mi mulțumi în același timp, cel puțin asta deduc după mimica fețelor cu sclipiri de ebonită și ochi întunecați, mari, persuasivi.

Părăsesc Muzeul Satului cu un zâmbet de om mulțumit și cu ritmuri de tobe ce vin din deșert, ca după un ritual de inițiere care te face mai bogat sufletește.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 27.07.2018 16:06:42

Validat / Publicat: 27.07.18 17:02:42


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în AFRICA [alte locuri].
VIZUALIZĂRI: 641


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33500 PMA (din 36 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[27.07.18 17:02:14]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Tanzania, #CĂLĂTORII DIVERSE - TANZANIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

   --

   Te rugăm fă un efort și încarcă impresiile în rubricile corecte. Deja sunt binecunoscute, doar... :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.07.18 17:40:40]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Ok. Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Mitica49
[27.07.18 17:41:01]
» mesaj pers

   @glcitizen: Frumoasă poveste scrisă cu har.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.07.18 17:43:38]
» mesaj pers

   @Mitica49:

   Iti multumesc, Mitica 49.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Yolanda
[27.07.18 20:34:37]
» mesaj pers

   @glcitizen: M-a încântat povestirea dansului, mi-ar fi placut niste fotografii din timpul dansului, dar cred ca ai fost prea fascinat si ai uitat de aparatul foto! :)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[27.07.18 21:19:48]
» mesaj pers

   @Yolanda:

   Multumesc, Yolanda. Am câteva poze si sper sa le postez în art următor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- robert
[28.07.18 09:17:09]
» mesaj pers

   @glcitizen: foarte frumos totul! Felicitari! Și eu aș fi vrut niște fotografii din timpul dansului, poate chiar un filmuleț!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[28.07.18 10:03:03]
» mesaj pers

   @robert:

   Multumesc, Robert. Voi incerca sa le gasesc pt review-ul următor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[29.07.18 21:30:39]
» mesaj pers

   @glcitizen: Orice poveste spusa de tine este deosebita, felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[30.07.18 02:28:03]
» mesaj pers

   @mishu:

   Multumesc mult.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[8] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [FEB-2018] - Iar s-a scumpit piața din Ad Es Salaam, dragă! <p> - Nu era mai bine la noi, la trib? -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991383">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991383"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991383">Şterge vot</a></div><span id="v9991383" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991383)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991383Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991383MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [FEB-2018] - Iar s-a scumpit piața din Ad Es Salaam, dragă!

- Nu era mai bine la noi, la trib?

foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [FEB-2018] - Atâta pregătire pentru un singur Mzungu? -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991385">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991385"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991385">Şterge vot</a></div><span id="v9991385" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991385)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991385Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991385MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [FEB-2018] - Atâta pregătire pentru un singur Mzungu?
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [FEB-2018] - Am o bătătură la piciorul drept. Bate și tu ritmul mai moale! -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991386">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991386"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991386">Şterge vot</a></div><span id="v9991386" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991386)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991386Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991386MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [FEB-2018] - Am o bătătură la piciorul drept. Bate și tu ritmul mai moale!
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [FEB-2018] - Să ne mai aduci și alți români, dar cu punga plină! -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991388">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991388"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991388">Şterge vot</a></div><span id="v9991388" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991388)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991388Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991388MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [FEB-2018] - Să ne mai aduci și alți români, dar cu punga plină!
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [FEB-2018] Poză cu nucleul tare al dansatoarelor din trib. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991391">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991391"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991391">Şterge vot</a></div><span id="v9991391" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991391)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991391Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991391MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [FEB-2018] Poză cu nucleul tare al dansatoarelor din trib.
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [FEB-2018] Poză de adio cu o parte din performerele spectacolului. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991395">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991395"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991395">Şterge vot</a></div><span id="v9991395" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991395)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991395Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991395MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [FEB-2018] Poză de adio cu o parte din performerele spectacolului.
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [FEB-2018] Mama găsește mereu drumul cel mai bun în viață. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991402">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991402"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991402">Şterge vot</a></div><span id="v9991402" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991402)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991402Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991402MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [FEB-2018] Mama găsește mereu drumul cel mai bun în viață.
foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [FEB-2018] Ultima poză din Tanzania. <p> O privire mai optimistă asupra vieții. -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 27.07.18] - <span class="allrVotedi" id="av991404">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv991404"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=991404">Şterge vot</a></div><span id="v9991404" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(991404)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f991404Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e991404MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [FEB-2018] Ultima poză din Tanzania.

O privire mai optimistă asupra vieții.

foto glcitizen [27.07.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[8] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.103487968445 sec