ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.04.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
TIMP CITIRE: 4 MIN

Vin rândunelele! Povestea lui Veronicq

TIPĂREȘTE

De la Wikipedia, citire: ”Hirundinidele, numite popular rândunici, este o familie de păsări insectivore mici, adaptate la prinderea insectelor mărunte din zbor. Cuibul și-l fac, de regulă, din lut sau pământ cimentat cu salivă și întărit cu fire de iarbă. Îl prind de ziduri, de streșini de casă, de pereții peșterilor și a stâncilor. Sunt bune zburătoare. Din zbor, care este unul ușor, rapid și îndemânatic, prind insectele, beau apă planând razant la suprafața acesteia și se îmbăiază. Hrana este formată exclusiv din insecte, pentru procurarea căreia zboară zilnic sute de km.

Despre rândunică se mai știe din bătrâni că ea vine în jur de Buna Vestire, considerată a fi, vestitoarea primăverii.

Ea construiește un cuib în maxim 10 zile și curiozitatea este că mereu se întoarce în același loc și la același cuib. Puii de rândunică în general în număr de 4-6, după ce învață să zboare, pleacă, iar anul următor ei își construiesc propriul lor cuib! Când o rândunica nu mai vine la cuibul ei înseamnă că a murit! Se spune că cel care îi strică cuibul se îmbolnăvește.

În călătoria sa din fiecare an, rândunica străbate distante de pana la 10.000 km. Foarte firave, nu toate fac fata unei călătorii atât de lungi și nici drumului de întoarcere.

Motivul pentru care pleacă din țară este căutarea hranei, insectele zburătoare și nu numai, nefiind întâlnite la noi pe perioada lunga a iernii pana în primăvara, când ele se întorc.

Rândunelele sunt păsări mici, ce nu depășesc 20 de cm. Exemplarul cel mai des întâlnit este rândunica ce are capul și spatele de un negru-albăstrui, pieptul alb și gușa roșcata. Coada este terminata cu doua pene mai lungi așezate în forma unui V”

Suntem la sfârșit de martie, e vremea când ele sosesc.

Primul lucru ce-l fac este a-și găsi un partener și împreună vor construi cuibul. Cu ceva ani în urmă, la colecția mea de oale, a rămas o familie de rândunici. Fiind o casă unde noi nu locuim permanent, ele au apreciat liniștea și oala agățată sub streașină, oală umplută cu hârtie, astfel că numai la suprafață au avut de lucru la construirea cuibului. Am auzit că ele culeg fire din cozi de cal, folosindu-le pentru consolidarea cuibului. Este motivul pentru care de multe ori zboară razant pe drumurile circulate de atelaje trase de cai.

Rândunica pe care am numit-o Veronicq, a clocit, a scos trei pui pe care i-am urmărit din umbră cu aparatul de fotografiat timp de două luni în vara lui 2015. Fiecare poză atașată menționează data evoluției lor.

Pe rând, părinții le aduceau de mâncare, niciodată nu rămânea unul fără porție, deși gălăgia era mare. La vremea potrivită, părinții își luau câte un pui și făceau cu ei lecții de zbor. Ce ciripeală și bucurie pe ei! Sinceră să fiu, aveam emoții pentru ei!

Pe la mijlocul lunii august, după ce și-au luat zborul, rândunica a început a construi un al doilea cuib. A clocit, au ieșit doi puișori, se făcuseră măricei, semn că toamna va fi fost lungă. Nu știu ce s-a întâmplat, dar în una din zile rândunica nu a mai venit și după un timp puișorii au murit de foame. Am plâns, i-am luat și i-am îngropat în grădină. Am marcat locul și am scris pe o piatră ”Puii Veronicq”.

În anul următor în primăvară, doi din cei trei din prima generație, au venit, au dat roată, au săgetat terasa, m-am bucurat enorm de prezența lor, dar ceva nu le-a plăcut și au plecat. Nu i-am mai văzut.

Anul acesta am curățat oalele și sper să rămână o familie.

Mulțumesc!


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 02.04.18 15:20:13
Validat / Publicat: 02.04.18 16:39:12

VIZUALIZĂRI: 2927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 09.07.2015 Unul din pui și-a luat zborul. Sau poate e la lecții.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29 PMA (din 29 voturi)

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.04.18 16:38:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări de suflet (mai puţin turistice), DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.04.18 17:06:06]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

Zoazore
[02.04.18 18:08:12]
»

@mihaelavoicu: Se spune că rândunelele nu stau în aer poluat, așa că, acolo unde-s cuiburi de rândunele, aerul este cât de cât curat!

Eu știam de pe la sate, că, ”maică, dacă strici cuibul unei rândunici, ea-ți va arde casa. Vine cu jar în cioc și-ți dă foc la casă! ”

Eu văzusem câtă grijă aveau sătenii de cuiburile rândunelelor și mă miram.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.04.18 19:21:57]
»

@Zoazore: Frumos! Să știi că așa este, punct cu punct.

Merci, Zo!

doinafil
[02.04.18 20:00:44]
»

@mihaelavoicu: Câtă răbdare ai avut, Mihaela, să le urmărești evoluția!

Am avut și noi, în copilărie, cuib într-un colț al balconului, la bloc, în București. Se spune că e bine să ai cuib de păsărele, la streașină, sau în gospodărie, pentru că ele aduc noroc acelei case. Poate să fie un dram de adevăr în asta, noi ne-am simțit bine în acea perioadă și în casa părintească.

Să nu-ți pară rău de oale, rândunelele nu le-au ales întâmplător! Soacra ta s-ar fi bucurat să știe că le-a fost de folos, că au ales oala ei drept „domiciliu!

Felicitări, am votat cu drag! Să ai o săptămână pre pascală cum o dorești!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[02.04.18 20:11:39]
»

@doinafil: Mulțumesc, Doina. Sănătate și numai bine!

Nu mi-am făcut probleme de oale. Am glumit! S-au curățat foarte ușor. Sunt vechi, cred că au în jur de 70-80 ani.

adrianaglogo
[02.04.18 22:12:08]
»

@mihaelavoicu: Doamne, ce frumos! Mi-au dat lacrimile citind si privind pozele. Cred ca din cauza nostalgiei dupa copilaria care se tot indeparteaza...

Am crescut la tara, aveam cuiburi de randunici peste tot: vreo 3 sub streasina casei, doua in magazie. Si tatal meu imi spunea ca ele se intorc mereu in acelasi loc.

Peste iarna vrabiutele ocupau cuiburile si le cam stricau. Nu erau musafiri civilizati.

Primavara, randunelele le reparau.

Minunata poveste, felicitari.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱
[03.04.18 11:44:34]
»

@mihaelavoicu: Un articol emoționant, scris cu suflet și dragoste. Rândunelele sunt păsări gingașe, protectoare și statornice. Mulțumesc pentru acest articol profund a cărui esență puțini o înțeleg.

Credințele și superstițiile populare confirmă rolul apotropaic al rândunicii asupra oamenilor și gospodăriilor unde își face cuibul, dar aceleași percepte rurale interzic cu desăvârșire distrugerea „casei” rândunicii ori atingerea ei. „Cine vede întâia oară în primăvară o rândunică săgetând aerul îi va merge bine tot anul și va fi sănătos”, spune o zicală țărănească.

Legendele venite din generații de oameni ai pământului ne vorbesc despre o fată frumoasă de împărat care se transformă la venirea zorilor într-o floare alb-albastră numită „rochița rândunicii” sau „volbură”. Există și variante cu zmei, soacre, implicarea Divinității (Maica Domnului) și prezența focului (jarului).

Am avut și noi în șura bunicilor cuib de rândunică, pasărea venind mulți ani la rând acolo; în vacanța de primăvară urmăream zborul păsării-săgeată și strădania ei de a aranja cât mai bine cuibul. Bunicul a spart un colț din geamul ferestrei de la șură pentru ca rândunica să pătrundă la cuib în orice moment al zilei/nopții.

Citiți legenda rândunicii, versurile lui Vasile Alecsandri de la sfârșitul veacului al XIX-lea, sunt superbe (vasilealecsandri.eu/opere ... randunicai.html).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
tata123 🔱
[03.04.18 11:58:56]
»

@adrianaglogo: „Cărțile de citire” de la sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea conțineau povestiri despre „lupta” permanentă pentru cuiburi desfășurată între vrăbii și rândunici.

În manualul de citire coordonat de Al. I. Odobescu și tipărit în 1899 scria: Adesea, în loc să își facă ele cuibul, mai bine merg și răpesc cuibul de rândunele, pe care le alungă din culcușul lor.

Într-o „Carte de cetire pentru clasa a II-a primară urbană”, publicată în 1913, există o povestire cu tâlc intitulată „Nu stricați cuiburile” - o mamă își învață copila să nu distrugă cuibul rândunicii deoarece este o pasăre folositoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[03.04.18 15:15:49]
»

@tata123: Mulțumesc, dragă Tata și pentru apreciere și pentru cuvintele frumoase și pentru legendă, dar și pentru Nyka. Am căutat să văd cine a fost Nyka. Bine, o Grădișteanu, dar de ce pentru Nyka?

În iarna asta o parte din oale le-am ținut legate cu pânză de sac, tocmai să nu le ocupe vrăbiile. La noi în Prahova, rândunelele încă nu au venit. S-ar putea să fie pe la bulgari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
tata123 🔱
[04.04.18 08:19:51]
»

@mihaelavoicu: Am căutat puțin... Nyka Grădișteanu, fiică a unui bogat negustor și moșier de origine bulgară era născută la Craiova, dar a primit educație aleasă la Paris. Nyka era o femeie frumoasă, manierată, ambițioasă, dar foarte pretențioasă. A trecut prin mai multe căsătorii (de aici numele Grădișteanu; apoi se mărită cu un Djuvara, apoi un Căpitanovici...) și a sucit mințile multor bărbați în epoca sa.

Extravaganța și aventurile sale au fost consemnate de presa și călătorii vremii. În fiecare zi la ora 5 după masă se plimba cu trăsura prin București; căptușeala landoului era schimbată zilnic, apoi a rămas la mătasea albastră. Cronicarul vieții mondene a Bucureștiului de la sfârșitul veacului al XIX-lea descrie într-un articol toaleta doamnei Nyka: ... purta o rochie crem dintr-o bogată mătase lucioasă, stil Ludovic al XVI-lea, garnisită cu bumbi de aur acoperiți cu broderii de preț. Minunatul său cap era încadrat de o micuță pălărioară din dantelă, prinsă de păr cu un ac de forma unui papagal, care nu mai poate să zboare. Mai multe amănunte puteți lectura în volumul I din monografia lui George Potra: „Din Bucureștii de ieri”.

Presupun că acestei doamne zburdalnice i-a închinat Vasile Alecsandri poezia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.04.18 18:25:31]
»

@tata123: Mulțumesc! Uite așa o mai pomenește cineva și pe Nyka!

Sărbători cu bine și multă sănătate!

ilinca59*
[04.04.18 20:15:31]
»

Am citit Ecourile si ma simt bine, conectata la aceleasi calde impresii. Inspiratia v-a gasit acasa!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.04.18 20:48:19]
»

@ilinca59: Merci, Ilinca!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, doinafil, ilinca59*, mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063092947006226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1