84119 
nu sunteţi logat. - LOGIN
În vizită la Vatican

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
16.01.2018
DE
Avatar Dan&Ema
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 22.04.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
ca. 70 eur
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Cetatea Vaticanului (I) - Muzeele Vaticanului


  Urmare de aici

  Cu cateva zile inainte de a pleca spre Roma, am vorbit cu Petre, ghidul nostru, sa bifam detaliile intalnirii noastre pentru vizitarea pietelor romane, caci asa era oferta. Afland de la acesta ca vineri 8 Decembrie este mare sarbatoare la Roma Ziua Neprihanitei Zamisliri (Immacolata Concezione) , ceea ce se traducea prin faptul ca Muzeele Vaticanului erau inchise, Papa insusi participand la aceasta sarbatoare organizata in Piazza di Spagna, am refacut pe loc planurile noastre cu ajutorul lui Petre, care a dat dovada de flexibilitate, dar si disponibilitatea de a ne ajuta. Astfel am agreat sa vizitam Vaticanul sambata, in a doua noastra zi de city break, de la prima prima ora si Petre sa ne faca rost de bilete de intrare la muzee cu care sa evitam coada de cateva ore, care se anunta chiar mai mare ca de obicei datorita faptului ca muzeele urmau sa fie inchise pe 8.12.

  Ne-am intalnit pe 8.12 cu Petre la Roma, am platit biletele, vreo 40 – 50 de euro amandoua pentru muzee, si urma sa le folosim sambata 9.12. A fost o decizie foarte valoroasa. Daca tot am vorbit de taxe de intrare… Vizitarea Capelei Sixtine nu este gratuita (este in rand cu muzeele). La Catedralei Sf. Petru se intra fara a plati vreo intrare.. Se mai percep taxe pentru urcarea sus in Capela 6 euro pe scari sau 8 euro partial cu liftul si apoi pe scari. Atentie! Scarile sunt in numar de peste 500, si este contraindicata urcarea persoanelor claustrofobe si care au afectiuni respiratorii si circulatorii importante.

  Micul dejun tipic italienesc (biscuit cu cafea) de la hotelul, care nu mai merita a fi amintit, a fost inca un stimul sa o taiem repede in dimineata de sambata catre Vatican. Se ajunge cu metroul linia portocalie pana la statia Ottaviano, de unde mai ai de parcurs circa 550 m la pas, te indruma lumea, sau vezi incotro circula majoritatea turistilor.

  Reperele traseului nostru in Palatul Vaticanului: Museo Gregoriano Egizio, Museo Chiaramonti, Museo Gregoriano Profano, Museo Pio Clementino, Galleria dei Candelabri, Galleria degli Arazzi, Galleria delle Carte Geografiche, Appartamento di San Pio V, Stanze di Raffaello, Collezione Arte Contemporanea, Sala degli Indirizzi, Sala dei Papiri, Museo Cristiano, Pinacoteca, Capela Sixtina, Basilica San Pietro, Terasa Vaticanului, Piata San Pietro

  Cetatea Vaticanului

  Vaticanul este un oras – stat situat in …. Roma. Este sediul, este casa Papalitatii. Este resedinta permanenta a papilor dupa anul 1377, cand papii s-au intors din exilul de la Avignon (Franta). Vaticanul a devenit stat suveran in anul 1929 in urma semnarii Tratatului de la Laterano intre Papa Pius al IX-lea si Statul Italian.

  Vaticanul este cel mai mic stat din lume avand o suprafata de 44 ha si o populatie de pana in 1000 locuitori. Locuitorii Vaticanului formeaza o asanumita teocratie in varful careia este insusi Suveranul Pontif, adica Papa. Vaticanul mai detine cateva bazilici si palate in Roma avand drept de extrateritorialitate. Pe teritoriul Vaticanului se gasesc Basilica San Pietro si piata din fata ei, Palatul Vaticanului cu celebrele sale gradini, cazarma Garzii Elvetiene etc.

  In decursul secolelor de existenta, Vaticanul a adunat nenumarate comori, opere de arta, dintre care multe sunt expuse in Muzeele Vaticanului, care inlantuite se grupeaza in cel mai mare muzeu al lumii. Acesta prezinta colectii de antichitati egiptene, grecesti, etrusce si romane, arta paleo-crestina, renascentista si moderna, o colectie etnografica, altele.

  Intrucat sunt un vizitator oarecare care nu am cultura sa va prezint in mod calificat ceea este expus in salba de muzee a Vaticanului, am apelat la ghidul meu turistic tiparit care m-a calauzit si care prezinta succinct obiectivele principale din Cetatea Vaticanului. Voi completa informatiile calificate extrase cu altele de la fata locului si impresiile personale dobandite de-a lungul vizitarii Vaticanului. Un alt ghid deosebit de valoros pentru Vatican gasiti pe AFA si in prezentarea lui @msnd aici vezi impresii si aici vezi impresii.

  Muzeele Vaticanului

  Muzeele Vaticanului sunt in numar de zece. La acestea se adauga apartamentele papale, Capela Sixtina si Pinacoteca, ultima avand un traseu la dreapta intrarii, separat de primele.

  Pasim in Museo Gregoriano Egizio infiintat la initiativa Papei Gregoriu al XVI-lea in 1839. In 9 camere, acesta prezinta opera de arta egipteana gasite in templele romane. Admiram sarcofage, mumii, statuete de faraoni, obiecte de cult, figurine de aur etc.

  In Museo Chiaramonti intalnim perioada antica greaca si romana. Nu ne-a scapat nici sculptura infatisand un dac, frate langa care m-am pozat cu drag. Muzeul Gregorian Profan prezinta opere de arta greaca si romana.

  Museo Pio Clementino (Pius al VII-lea) detine opera de arta antica, greaca si romana intre care celebra sculptura infatisandu-I pe Laocoon si fiii sai inconjurati si sugurumati de serpi. Laocoon este un preot troian din secoulul I i. H. Cei doi serpi au fost trimisi de zeita Atena, ca pedeapsa ca Laocoon s-a opus aducerii in cetate a calului de lemn lasat de ahei (calul troian).

  Tot aici il intalnim si pe Apollo Belvedere in zona statuilor romane, o copie a statuii grecesti a lui Apollo din secolul al IV-lea i. H. Este considerata un model de frumusete fizica. Aceasta statuie l-a inspirat la randul sau pe Bernini pentru opera sa Apollo din Galeria Borghese.

  Tot parte din Museo Pio Clementino sunt Cortille Ottagono (Curtea Octogonala), Salla degli Animali, unde sunt expuse sculpturi reprezentand animale, Sala delle Muse, Cupola Clementina, Sala a Croce Greca. De la ferestrele muzeului am admirat privelistea spre Castelul San Angelo.

  Galleria delle Carte Geografiche (Galeria Hartilor Geografice) are peretii decorati cu 40 de harti pictate in secolul al XVI-lea. Intre doua harti privim si pe ferestrele deschise sa admiram privelistea spre Gradinile Vaticanului.

  Stanze di Rafaello (Camerele lui Rafael) sunt patru camere din Palatul Vaticanului decorate cu fresce lucrate de Raffael Sanzio la comanda Papei Iulius al II-lea: Disputa Sfintei Impartasanii, Incendiul orasului, Scoala din Atena, Parnasul etc.

  Celebra Stanza della Segnatura reprezinta Scoala din Atena evocand o intrunire a filosofilor antici avandu-l in mijlocul lor pe Platon. In Stantele lui Rafael apar si portretele unor artisti renascentisti, intre care si Leonardo da Vinci. Aici a fost si biblioteca Papei Iulius al II-lea si locul unde erau semnate bulele papale si alte documente.

  Schimbarea la fata este o alta opera a lui Raffael de proportii uriase si neterminata de artist, care il infatiseaza pe Hristos in timp ce se arata apostolilor sai in toata maretia Sa divina. Pictorul care a murit la numai 37 de ani a lasat ucenicilor sai sarcina de a termina lucrarea.

  In Stanza dell’Incendio di Borgo este prezent un stil mai grandios, cu culori mai virulente datorita influentei lui Michelangelo, care lucra atunci la Capela Sixtina.

  Un alt punct cautat din Muzeele Vaticanului este Capela lui Nicolae al V-lea. Este vorba de o capela cat o camera, care fascineaza prin frescele multicolore realizate in secolul al XV-lea de Fra Angelico. Frescele prezinta figuri ale martirilor.

  Urmam “valul” si trecem prin Collezione Arte Contemporanea, Sala degli Indirizzi, Sala dei Papiri (Sala Papilor) si ne trezim in Museo Cristiano (Muzeul Crestin). Acesta detine opere de arta adunate din catacombele crestine.

  Un muzeu cu un farmec deosebit este Pinacoteca sau galeria de arta ale carei peste 20 de camere cuprind “crema” colectiei de pictura medievala si renascentista. Catre Pinacoteca exista si un acces separat de la intrarea principala, in dreapta. Collezione d’Arte Religiosa Moderna (Colectia de arta sacra moderna) prezinta opere de Utrillo, Matisse, Modigliani, Picasso, Dali si altii.

  In curtea interioara se afla bine conservat un templu roman neafectat de uzura timpului si distrugerea umana.

  Si, gata cu muzeele, ca ma dor picioarele. Si ochii. Sa facem trecerea de la Muzeele Vaticanului la Catedrala Sf. Petru traversand un loc faimos …...

  Capela Sixtina

  Valoarea de exceptie a Capelei Sixtine este data de plafonul pictat de Michelangelo. Este considerata una dintre cele mai spectaculoase opere de arta din lume. Eu, noi, ca si necunoscatori, in ale artei de acest gen, am constatat diferentele dintre fetele majoritatii vizitatorilor care stateau pe loc cu ochii in tavan si noi care ne intrebam daca au patit ceva sau au vazut ceva ce noua ne-a scapat. Am exagerat putin cu aceasta comparatie, dar daca luam esenta mesajului este suficient.

  Capela Sixtina se viziteaza insiruit cu Muzeele Vaticanului. Pozitia ei o puteti identifica pe harta, daca ati procurat una. Noi ne-am ghidat dupa indicatoarele aflate la toate colturile si intersectiile in arealul muzeelor. La un moment dat exista doua cai catre Capela Sixtina, una mai scurta si una mai lunga, ultima traversand alte cateva muzee. Astfel am divulgat si ca exista doua intrari / iesiri principale in Capela Sixtina. Si totusi… iesiri exista trei. Aceasta este de fapt o scurtatura catre un acces lateral spre Catedrala Sf. Petru, pe care pot iesi grupurile organizate, altfel trebuie sa ocolesti zidul Cetatii Vaticanului pentru a ajunge la intrarea principala in catedrala.

  Capela Sixtina este singurul loc din traseul de vizitare a Muzeelor Vaticanului, in care valul de vizitatori nu se deplaseaza. Aici ai posibilitatea “sa iesi din val” si sa stai sa contempli, sa te inchini, etc.

  In Capela Sixtina nu este permisa filmarea si fotografierea. Mesajul este afisat vizibil in mai multe randuri; iar din cand in cand se aminteste si la statie.

  Iata si cateva din picturile ce pot fi admirate in Capela Sixtina:

  Adam si Eva este scena in care Dumnezeu ii da lui Adam scanteia vietii, apoi o creeaza pe Eva din coasta lui Adam.

  Geneza este cunoscuta separare a intunericului de lumina, a apelor de uscat, dupa care Dumnezeu, aici cu picioarele murdare, creeaza Soarele si Luna. Aceasta pictura dovedeste ca Michelangelo nu s-a temut ca va fi invinuit de blasfemie.

  Jertfa, Potopul si Betia lui Noe. Despre aceasta opera se afirma ca dupa dezasamblarea schelelor, in timp ce privea de la nivelul solului cele trei scene tumultoase, Michelangelo a observat ca erau desenate cu prea multa minutiozitate.

  In Judecata de Apoi se pot identifica sfintii dupa simbolurile lor medievale: Ecaterina cu roata si Bartolomeu cu cutitul cu care a fost injunghiat.

  Mai sunt reprezentate Sibilele si Profetii, scene din Vechiul Testament si Stramosii lui Hristos, scene din viata lui Hristos, Predarea Cheilor lui Sf. Petru, scene din viata lui Moise, altele. La picturile din Capela Sixtina si-au adus aportul numerosi pictori celebri din secolele XV – XVI. Astfel pe langa Michelangelo, au mai lucrat Perugino, Boticelli, Ghirlandaio, altii.

  Frescele Capelei Sixtine nu sunt simple decoratrii realizate de artistii renascentisti. Ele evoca legende. Papa Sixtus al IV-lea a comandat frescele pentru Capela Papala cu scopul de a sublinia autoritatea papala, pusa sub semnul intrebarii in acea perioada, prin trasarea unei linii de putere de la Dumnezeu la Papa. Astfel in Predarea Cheilor lui Sf. Petru se creaza o punte intre Vechiul si Noul Testament prin Iisus, care preda controlul asupra bisericii lui Sf. Petru si astfel, mai departe, pontifilor.

  Alte informatii utile

  Marcajele care ghideaza vizitatorii se intalnesc la tot pasul, ceea ce face sa te poti descurca si fara harta, asa cum a fost cazul nostru. Bineinteles insa ca o harta va poate ajuta in definirea proprie a traseului de urmat. Noi nu am facut-o pentru ca nu tineam mortis sa vizitam toate muzeele si nici nu aveam cateva repere musai de bifat in acestea. Realitatea este ca la muzee te ia valul la propriu. Se formeaza o masa de vizitatori, un val, care te conduce practic prin muzee. In acest val sunt in fapt zeci, sute de grupuri organizate si sute, mii de vizitatori liberi. Daca vrei sa tragi cu urechea ce prezinta un ghid o poti face fara problem. Daca vrei sa cumperi un ghid auto o poti face la intrarea in muzee. Muzeele Vaticanului nu permit o vizita pe indelete a acestora datorita traseului foarte lung si atat de bogat de vizitat, astfel ca acest val este solutia. Vizitezi in mers si tot dureaza vreo 3 -4 ore.

  In zona Muzeelor Vaticanului exista o cafenea si doua restaurant, noi am gasit deschisa numai cafeneaua. Datorita valurilor interminabile de vizitatori si acestea sunt cautate, fiind necesare cateva popasuri dupa orele de stat in picioare / mers prin muzee. Ele sunt evidentiate prin marcaje corespunzatoare.

  Citeşte şi continuarea aici

  ---
  Impresii încărcate de Dan&Ema in 16.01.2018 19:37:10

  Validat / Publicat: 16.01.18 21:10:29

  VIZUALIZĂRI: 4192


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  50150 PMA (din 54 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Dan&Ema? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - xpac
  [16.01.18 21:27:57]
  » mesaj pers

     Frumos review, felicitari!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [16.01.18 21:31:26]
  » mesaj pers

     @xpac: Multumesc. Unul din articolele cel mai greu de realizat.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - doinafil
  [16.01.18 23:01:30]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Nu pot să spun decât:

     Congratulazioni, Dane!

     Tutto è O. K. ! E testo, e immagini!!!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Michi
  [16.01.18 23:33:59]
  » mesaj pers

     Îmi pare rău că nu m-am grăbit să-ţi acord eu superbonusul care la asemenea review merită dublu. Bomboana de pe cireaşă a fost că am descoperit şi prima parte. Pe 30.12 eram în pregătiri pentru revelion şi mi-a scăpat.Foarte sistematizate şi documentate ambele reviewuri..

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [17.01.18 06:23:05]
  » mesaj pers

     @doinafil:

     Sarut mana Doina! Inteleg ca e de bine ce scrii in ecou. E cu bold chiar. O fi foarte bine?

     Testo inseamna textul articolului, nu testul de anduranței pentru picioare.

     Corect?

     Articolul asta m-a chinuit, l-am intors pe mai multe părți, pana la urma iata-l!

     Ca sa fiu unsa corect, articolele tale si ale lui Mihai sunt adevăratele documentare despre Roma si Vatican.

     Sanatate, Sarut mana, sa ne revedem cu bine!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - Dan&Ema
  [17.01.18 06:28:27]
  » mesaj pers

     @Michi:

     Saleuri, saleuri, ce bune saleuri pregătește Mama Michi!

     Sarut mana pentru vizita si lectura. Si descoperirea... trecutului. Daca a placut, ma bucur.

     Aseara am intrebat-o pe Ema ce nota dam la Vatican si a raspuns in onomatopee atat de sugestive cărora le-am gasit aici echivalentul in 100%. Eu aveam rețineri pentru aprecierea suprema, dar raspunsul ei a fost convingător si pe principiul “ai dreptate, draga mea” l-am înregistrat.

     In plus, aceasta ieșire la Batican ii este dedicată Emei.

     Numai de bine, sa ne revedem sanatosi. Si Felicitari pentru serialul cu bisericile scăpate de Ceaușescu.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - mihaelavoicu
  [17.01.18 09:09:40]
  » mesaj pers

     Bună dimineața Vatican! E primul citit în astă dimineață, alături de o cafea! Ce bine că nu m-a luat valul de turiști acum și am băut-o în liniște, în compania voastră.

     Când ai spus de Sibile, am și avut-o în fața ochilor pe cea Delfică. Nu am văzut-o în poze tale! E o frumusețe! De fapt, ce să pui mai întâi!! Restul sunt superbe, una și una.

     În 2012 am făcut multe poze, dar constat că trebuiau făcute nu multe, ci foarte multe, dacă și ăștia au început cu restricții foto. După mine e o mare prostie, nici măcar fără fjash! (Trebuie să am mare grijă de ele)

     La foto P15, nu cred că e cadă romană, așa cum ai scris. Este un sarcofag foarte vechi. Iar la P20 este sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare, despre care am amintit în reviewul meu ”De ce, porfir? ”

     Valul de felicitări, asemenea celui din muzeu, cuprinde totul: plecare, documentare, prezentare și fotografii. Într-un cuvânt votat pe merit!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - doinafil
  [17.01.18 11:43:02]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Sigur că boldirea este - nu de bine, ci de foarte bine! Ai intuit bine! .

     De asemenea „testo” se referă la „text”. (ai văzut ce greu se întocmește un, hai, să-i zicem „mini documentar”?!?).

     Cât despre testul anduranței picioarelor, sunt sigură că l-ați trecut cu brio, voi cei mai tinerei decât noi. Dacă noi l-am trecut despre voi, ce să mai spun?!

     Este adevărat că, pe la jumătatea sejurului de o săptămână, eu m-am ales cu o gleznă puțin flexată, pentru a cărei grabnică îndreptare am cheltuit cam 80 euro pe produse de la farmacie. Bucuria mea a fost că am reușit, cu aceste leacuri, să mai „alerg”, încă, vreo trei-patru zile prin Roma.

     Încă odată felicitări și, deie Domnul, să ne revedem sănătoși!!!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - msnd
  [17.01.18 18:11:54]
  » mesaj pers

     @mihaelavoicu:

     Sărut mâna și ”La Mulți Ani! ”.

     Sunteți sigură că în P15 este vorba de un sarcofag?

     Probabil că eu, prin articolul meu, am indus ideea că este vorba de o cadă. Pentru mine, cel din Vatican este al treilea exponat identic pe care îl întâlnesc. Primul a fost în Alexandria, Egipt, unde am fost șocat de asemănarea acestuia cu o cadă. Apoi, în ”La Alcazaba” - Málaga, Spania, într-un asemenea exponat, așa cum se vede și în poza P24 a articolului meu (http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=48260&d=descopera-malaga--malaga), într-un exponat identic curge apă de la un robinet, fapt ce mi-a întărit convingerea că este vorba de o cadă. Astfel că, la acest al treilea, nu am mai avut nici un dubiu că este vorba de o cadă.

     Dacă m-am înșelat, îmi cer scuze pentru dezinformare.

     Vă doresc o seară excelentă!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - msnd
  [17.01.18 18:21:14]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema:

     ”La Mulți Ani! ”, și felicitări pentru excursie și pentru articole!

     În plus, mulțumesc mult pentru aducerile aminte. Este plăcut să citești impresiile altora despre lucruri pe care le-ai văzut și tu, și care îți confirmă părerile tale.

     Aștept cu nerăbdare și continuările.

     O seară excelentă întrgii echipe.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Cristian_h
  [17.01.18 18:26:45]
  » mesaj pers

     @msnd: ar însemna că pe bietul Napoleon îl păstrează tot într-un fel de cadă în Domul Invalizilor :)

     ... acum serios băile romane nu aveau căzi aveau bazine cu apă!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Zoazore
  [17.01.18 20:15:20]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Made by Dan&Ema

     Interesant, documentat, frumos scris! Iar chipurile dacilor m-au acaparat, m-au fascinat!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mihaelavoicu
  [17.01.18 20:18:15]
  » mesaj pers

     @msnd: Nu manevrez prea bine tehnica acestui sait să te duc direct la reviewul meu, dar caută la mihaelavoicu articolul ”De ce, porfir? ” La poze (chiar Po1) vei vedea un asemenea sarcofag la Ravenna, sarcofag al regelui ostrogot Theodoric, care a domnit în jur de 300 și ceva, e. n... Element confirmat în ghidul oficial al muzeului ”Mausoleul lui Theodoric”. Iar celălalt menționat de mine, este al Sf. Elena, așa cum scrie pe plăcuța sa indicatoare. Toate cele bune!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Dan&Ema
  [17.01.18 20:39:16]
  » mesaj pers

     @mihaelavoicu:

  Când ai spus de Sibile, am și avut-o în fața ochilor pe cea Delfică. Nu am văzut-o în poze tale! E o frumusețe! De fapt, ce să pui mai întâi!!

     Am facut peste 400 de poze si procesul de selectie nu a fost usor, am incercat sa prind 1 -2 poze cu cate o "dovada" din fiecare muzeu.

  La foto P15, nu cred că e cadă romană, așa cum ai scris. Este un sarcofag foarte vechi. Iar la P20 este sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare

     Am vazut ca P15 a generat o discutie referitoare la identificarea corecta a obiectului expus si captat in poza. Eu raman la parerea ca este o cada pentru ca in Curtea Octogonala erau expuse foarte multe asemenea obiecte, iar unele prezentau si posibilitatea alimentarii cu apa. Asa ca sa fie 2-2 la pareri. Daca am gresit, cer scuze pentru dezinformare.

     Referitor la sarcofagul din P20, am completat si la poze, multumesc mult de ajutor.

     Sarut mana pentru parcurgerea atenta a articolului si pentru laude. Numai de bine!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - Dan&Ema
  [17.01.18 20:45:47]
  » mesaj pers

     @msnd:

     "La multi ani! "

     Aducerile aminte sunt faine. Stii cu ce mi-am ocupat majoritatea timpului in faza de pregatire a excursiei? Nu e prea greu de ghicit. Cu parcurgerea articolelor scrise de tine si Doina. Pentru care va multumesc. Dupa mine sunt dintre cele mai valoroase articole pe care le-am parcurs vreodata pe AFA. Asa ca felicitari si multumiri tie / voua.

     Ma bucur ca am ajuns la Vatican, desi nu era intre obiectivele mele favorite. Acum dupa intoarcere, am ramas cu alta imagine despre Vatican. Si inca nu am povestit despre ce mi-a placut mai mult si mai mult...

     Numai de bine!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Dan&Ema
  [17.01.18 20:49:14]
  » mesaj pers

     @Zoazore:

     Cu dacii am ce am si eu. Si pe mine ma fascineaza. Am amintit de ei si in articolul despre Roma si aici. Am si poze cu dacii astia. Poate am mai spus-o, dar dacii sunt pentru mine o speta mai civilizata decat romanii. Ma bucur ca sunt dac. Dar daca nu sunt dac? Ma intreb cum s-ar intreba o femeie; daca sunt daca?

     Multumesc de lectura si de ecou made by @Zoazore.

     De bine si sa ne revedem cat mai curand sanatosi!

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
  - cloverina
  [20.01.18 10:41:49]
  » mesaj pers

     Am recitit articolul a doua oară și am o întrebare. De ce ați spus că vizitarea capelei Sixtine este gratuită? Cum se poate vizita fără a achiziționa bilete la Muzeele Vaticanului? :(

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mirmicu
  [20.01.18 19:16:10]
  » mesaj pers

     Felicitări pentru articolul atât de bine documentat. Scriu, la cald, de pe Fiumicino acum, după 4 zile in care ne-am rupt picioarele prin Roma.

      E greu să mai aduci completări la un asa review.

      Despre Capela Sixtina știu că doar cu bilet la muzee se poate vizita.

      Doar in Basilica San Pietro este accesul gratuit.

      Mult mai lejer acum in ianuarie, în ceea ce privește fluxul de turisti la Vatican.

      Aveai loc și timp să admiri, nu te mai purta valul.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
  - Dan&Ema
  [21.01.18 19:49:34]
  » mesaj pers

     @cloverina; @mirmicu:

     Da.

     Observatia este corecta. Trebuia mai degraba sa spun ca nu presupune taxa extra :)

     Capela Sixtina nu poate fi vizitata separat intr-adevar. Trebuie sa intri pe la punctul de taxare Muzeele Vaticanului.

     Ramane insa valabil ca poti urma traseul scurt catre Capela Sixtina fara a traversa toate muzeele. Exista indicatoare in acest sens.

     Multumesc de observatie. Dau la corectat si in continutul articolului.

     Numai bine! :))

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Mena
  [22.01.18 18:18:24]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Foarte frumos articolul si cred ca si vacanta.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [22.01.18 19:44:50]
  » mesaj pers

     @Mena:

     Multumesc! A fost un weekend prelungit! Adica scurt, foarte scurt! Dar am vazut multe! Numai bine! 😁

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - mishu
  [28.01.18 12:41:23]
  » mesaj pers

     @Dan&Ema: Foarte frumos articolul iar comentariile imi arata cate lume a trecut pe acolo. Eu inca nu, dar sper.

     Felicitari, votat cu mare drag.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dan&Ema
  [28.01.18 16:07:54]
  » mesaj pers

     @mishu: 😊

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

  [41] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [DEC-2017] coada de la intrarea in Muzeele Vaticanului la orele 8 dimineata -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937632">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937632"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937632">Şterge vot</a></div><span id="v9937632" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937632)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937632Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937632MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [DEC-2017] coada de la intrarea in Muzeele Vaticanului la orele 8 dimineata
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P02 [DEC-2017] Intrarea in Musei Vaticani, acum la orele 8:30 intra cei cu bilete speciale sau grupuri -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937634">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937634"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937634">Şterge vot</a></div><span id="v9937634" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937634)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937634Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937634MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P02 [DEC-2017] Intrarea in Musei Vaticani, acum la orele 8:30 intra cei cu bilete speciale sau grupuri
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P03 [DEC-2017] Foarte sugestive indicatoarele din Msesi Vaticani, gasite la tot pasul -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937635">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937635"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937635">Şterge vot</a></div><span id="v9937635" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937635)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937635Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937635MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P03 [DEC-2017] Foarte sugestive indicatoarele din Msesi Vaticani, gasite la tot pasul
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]  P04 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio - egiptologie -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937636">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937636"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937636">Şterge vot</a></div><span id="v9937636" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937636)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937636Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937636MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P04 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio - egiptologie
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P05 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937637">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937637"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937637">Şterge vot</a></div><span id="v9937637" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937637)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937637Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937637MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P05 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P06 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio - sculptura -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937638">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937638"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937638">Şterge vot</a></div><span id="v9937638" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937638)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937638Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937638MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P06 [DEC-2017] Museo Gregoriano Egizio - sculptura
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [DEC-2017] Museo Chiaramonti -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937639">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937639"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937639">Şterge vot</a></div><span id="v9937639" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937639)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937639Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937639MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [DEC-2017] Museo Chiaramonti
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [DEC-2017] Dac in Museo Chiaramonti -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937640">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937640"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937640">Şterge vot</a></div><span id="v9937640" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937640)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937640Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937640MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [DEC-2017] Dac in Museo Chiaramonti
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P09 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - sculpturi grecesti si romane -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937641">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937641"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937641">Şterge vot</a></div><span id="v9937641" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937641)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937641Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937641MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - sculpturi grecesti si romane
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Cariatidae -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937642">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937642"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937642">Şterge vot</a></div><span id="v9937642" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937642)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937642Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937642MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Cariatidae
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Imperatore Domiziano -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937643">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937643"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937643">Şterge vot</a></div><span id="v9937643" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937643)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937643Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937643MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Imperatore Domiziano
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - cap de dac -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937644">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937644"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937644">Şterge vot</a></div><span id="v9937644" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937644)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937644Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937644MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - cap de dac
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Esculapio -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937645">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937645"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937645">Şterge vot</a></div><span id="v9937645" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937645)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937645Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937645MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [DEC-2017] Museo Chiaramonti - Esculapio
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [DEC-2017] Cortille Ottagono (Curtea Octogonala) -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937646">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937646"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937646">Şterge vot</a></div><span id="v9937646" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937646)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937646Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937646MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [DEC-2017] Cortille Ottagono (Curtea Octogonala)
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [DEC-2017] vana (cada) romana in Curtea Octogonala -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937647">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937647"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937647">Şterge vot</a></div><span id="v9937647" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937647)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937647Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937647MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [DEC-2017] vana (cada) romana in Curtea Octogonala
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [DEC-2017] Museo Pio Clementino - Sala degli Animali -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937648">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937648"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937648">Şterge vot</a></div><span id="v9937648" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937648)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937648Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937648MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [DEC-2017] Museo Pio Clementino - Sala degli Animali
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [DEC-2017] Museo Pio Clementino - Sala delle Muse -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937649">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937649"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937649">Şterge vot</a></div><span id="v9937649" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937649)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937649Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937649MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [DEC-2017] Museo Pio Clementino - Sala delle Muse
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [DEC-2017] Cupola Clementina -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937650">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937650"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937650">Şterge vot</a></div><span id="v9937650" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937650)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937650Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937650MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [DEC-2017] Cupola Clementina
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [DEC-2017] Cupola Clementina -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937651">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937651"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937651">Şterge vot</a></div><span id="v9937651" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937651)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937651Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937651MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [DEC-2017] Cupola Clementina
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [DEC-2017] Sala a Croce Greca - sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937652">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937652"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937652">Şterge vot</a></div><span id="v9937652" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937652)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937652Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937652MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [DEC-2017] Sala a Croce Greca - sarcofagul din porfir al Sf. Elena, mama lui Constantin cel Mare
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [DEC-2017] Galleria dei Candelabri -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937653">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937653"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937653">Şterge vot</a></div><span id="v9937653" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937653)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937653Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937653MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [DEC-2017] Galleria dei Candelabri
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P22 [DEC-2017] Galleria dei Candelabri -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937654">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937654"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937654">Şterge vot</a></div><span id="v9937654" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937654)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937654Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937654MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [DEC-2017] Galleria dei Candelabri
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P23 [DEC-2017] Galleria degli Arazzi -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937655">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937655"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937655">Şterge vot</a></div><span id="v9937655" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937655)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937655Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937655MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [DEC-2017] Galleria degli Arazzi
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P24 [DEC-2017] Galleria delle Carte Geographice -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937657">Şterge vot</a></div><span id="v9937657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [DEC-2017] Galleria delle Carte Geographice
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P25 [DEC-2017] Dan&Ema - AmFostAcolo in Musei Vaticani - Galleria delle Carte Geographice -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937659">Şterge vot</a></div><span id="v9937659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [DEC-2017] Dan&Ema - AmFostAcolo in Musei Vaticani - Galleria delle Carte Geographice
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P26 [DEC-2017] Galleria delle Carte Geographice - Italia Antiqua -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937660">Şterge vot</a></div><span id="v9937660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [DEC-2017] Galleria delle Carte Geographice - Italia Antiqua
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P27 [DEC-2017] Appartamento di San Pio V -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av937661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937661">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
  P27 [DEC-2017] Appartamento di San Pio V
  foto Dan&Ema [16.01.18] nevotabilă
  # [0 PMA, fara bonus]

  P28 [DEC-2017] Sala Sobieski -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937662">Şterge vot</a></div><span id="v9937662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P28 [DEC-2017] Sala Sobieski
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P29 [DEC-2017] Salla dell'Immacolata -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937663">Şterge vot</a></div><span id="v9937663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P29 [DEC-2017] Salla dell'Immacolata
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P30 [DEC-2017] Musei Vaticani - Curtea interioara -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937664">Şterge vot</a></div><span id="v9937664" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937664)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937664Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937664MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P30 [DEC-2017] Musei Vaticani - Curtea interioara
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P31 [DEC-2017] Stanze di Raffaello -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937665">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937665"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937665">Şterge vot</a></div><span id="v9937665" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937665)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937665Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937665MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P31 [DEC-2017] Stanze di Raffaello
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  P32 [DEC-2017] Stanze di Raffaello -- foto by <b>Dan&Ema</b> [uploaded 16.01.18] - <span class="allrVotedi" id="av937666">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv937666"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=937666">Şterge vot</a></div><span id="v9937666" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(937666)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f937666Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e937666MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P32 [DEC-2017] Stanze di Raffaello
  foto Dan&Ema [16.01.18]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [41] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.172029018402 sec