82178 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Kutna Hora

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
20.09.2017
DE
Avatar georgiana27
--- F ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 03.07.17
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 2 zile
TIP: TEAM-BUILDING
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 30

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.62
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Kutna Hora – oraşul cu mister


Unul dintre cele mai „ciudate” locuri pe care le-am vizitat vreodată a fost clar Kutna Hora-biserica ce a fost construită doar dn oase umane, păstrând însă o arhitectura cu adevărat deosebită, ce te lasă să vezi dincolo de macabrul situației.

Să începem deci să vorbim despre acest orășel atât de liniștit și elegant care și-a câștigat celebritatea datorită acestei biserici ce depășește imaginația :).

În timpul Evului Mediu, minele de argint din Kutna Horă au adus faimă pământurilor coroanei cehe, ceea ce a făcut că acest oraș să fie cel mai bogat și cel mai puternic din regiune. Astăzi, orașul minier are mai multe situri Unesco și își păstrează arhitectura medievală, istoria și patrimoniul. Hutna Hora a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco în 1995, atât pentru Centrul istoric al orașului, cât și pentru Biserică Sf Barbară și Catedrală Maicii Domnului de la Sedlec.

La Kutna Hora se poate ajunge cu mașina sau cu trenul de la Praga (durează că 1 oră și 15 minute și costă 105 coroane cehești).

Am ajuns aici într-o zi călduroasă de vară și am rămas surpinsă de agitația orașului din timpul zilei dar și de liniștea absolut apăsătoare din timpul nopții.

1. Vizitează Biserica de Oase însoțit de un ghid

Dacă ai crezut, până la acest moment, că ai văzut totul în viață: gândește-te de două ori :). Această biserică te va suprinde nu prin arhitectură, nu prin modul în care atârnă candelabrul sau cum sunt create crucile ci prin faptul că absolut totul e creat din oase umane. Văzută de afară biserica nu are absolut nimic spectaculos, pare a fi o altă capelă de arhitectură gotică, încercuită de un cimitir micuț, ascunsă pe o stradă oarecare din Hutna Horă. Odată intrat vei află o poveste ce îți va face sângele să înghețe un moment, vei rămâne uimit că uneori sursa din care se crează arta poate fi atât de terifiantă.

Deci care e povestea de care tot vorbesc :)?!

E necesar să ai un ghid pentru a afla și acele mici „intrigi” care nu apar mereu în cărțile de istorie :). Totul a început în 1278, atunci când regele ceh a trimis un preot local pe Pământul Sfânt (acum Ierusalim). În semn de respect față de această călătorie, părintele a adua un borcan cu pământ de pe Golgota, de la Biserica Sfântului Mormânt, locul unde fusese crucificat Iisus. El a pus acel pământ în cimitirul de langă capela din Hutna Hora, ceea ce a determinat foarte mulți localnici să își dorească să își îngroape morții aici, plătind uneori sume exorbitante către biserică pentru a putea avea această „onoare”. Mai mult decât atât, din cauza ciumei care a decimat Europa, foarte mulți veneau să moară aici, pentru a putea să fie îngropați în „pământul sfânt”.

În secolul al 15-lea subsolul bisercii gotice a fost folosit ca un osuar. Oasele au rămas acolo timp de secole, până când 1870, cand un sculptor local a primit sarcina de a aranja cumva acele sute de mii de oase, Frantisek Rint, iar ceea ce a creat a avut un rezultat impresionant și șocant in acelasi timp. Acesta a fost angajat de Casa Schwarzenberg – reprezentanți ai aristocrației din Boemia, ai cărei membri s-au ridicat din rândurile familiei regale din Sfântul Imperiu Roman. In semn de recunoaștere a patronilor săi, Rint a replicat chiar și blazonul familiei Schwarzenberg pe un perete al osuarului; recreând fiecare detaliu, până și cioara care smulgea un ochi de cap retezat al unui soldat turc.

Ghidul a povestit că după al doilea război mondial s-au cerut, de către reprezentanții comunității evreilor, să se demonstreze cu teste chimice că cele peste 40 000 de oase nu erau rămășițe ale victimelor Holocaustului. Testele au arătat că aceste oase erau vechi de sute de ani și că nu reprezentau urme are gazului utilizat în lagărele de concentrare pentru gazarea prizonierilor.

Am părăsit biserica cu un sentiment extrem de contradictoriu că uneori arta nu cunoaște limite și că, majoritatea care trec pragul acestul lăcaș, înțeleg că doar asta trebuie să admire: să lase la ușă orice sentiment de milă, să facă poze, să se minuneze și să plece fără să respire, închizând adânc orice legătură a acelor oase cu zeci de mii de trupuri, care cândva erau asemeni lor.

2. Descoperă minunata catedrală Sfânta Barbara

Cea de-a doua atracție a orașului este catedrala gotică Sânta Barbară, considerată una dintre cele mai importante și valoroase pentru Republică Cehă. Drumul către aceasta este împrejmuit de un parc foarte frumos, vara plin de culori și parfumuri de la florile din grădină. Legenda spune chiar că Barbara a fost convertită la creștinism de către doica ei.

Acestă bijuterie unică de arhitectură gotică târzie a fost începută în 1388 și finalizată 500 de ani mai târziu. Catedrala a fost dedicată patronului minerilor Saint Barbara, orașul, fiind cunoscut, în timpurile medievale, pentru minele sale de argint. De la terasa de deasupra orașului, se poate vedea un număr mare de monumente de toate tipurile și stiluri de artă, care au determinat că zona să intre pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Interiorul e tipic catedralelor gotice, rece dar, în același timp, intim, cu vitralii superb colorate ce lasă să treacă doar fâșii de raze de soare. Mă simț mereu atât de mică în bisericile acestea gotice, atât de insignificanta în măreția lor.

După ce am ieșit din catedrală, am intrat în capela alăturată acesteia, unde avea loc o expoziție de artă. Cupole lărgi, aceeași liniște, aceași uitare de sine pe care le-am trăit și în superba Sfânta Barbara.

Am pornit ușor, către centrul orașului, către o terasă aflată la umbra pomilor, ascunsă atât de privirile turiștilor curioși cât de razele soarelui puternic de iulie :).

Am plecat spre Praga cu zâmbetul pe buze că am reușit să descopăr un nou loc fenomenal. Așa că te laș să te bucuri și tude o excursie într-o locație plină de mister :).

---
Impresii încărcate de georgiana27 in 20.09.2017 17:26:25

Validat / Publicat: 20.09.17 18:31:22


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în CEHIA. A mai fost în/la: praga, karsteijn
VIZUALIZĂRI: 761


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (georgiana27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  11700 PMA (din 14 voturi) nota2
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de georgiana27? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- traian.leuca
[20.09.17 19:32:55]
» mesaj pers
Am plecat spre Praga cu zâmbetul pe buze că am reușit să descopăr un nou loc fenomenal.

   Chiar dacă nu prea sunt de acord cu aprecierea de " fenomenal", oraşul Kutna Hora este o destinaţie care nu trebuie ocolită.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- RoxanaGRS
[21.09.17 15:32:55]
» mesaj pers

   E macabru, te strânge în spate și totuși nu poți să nu rămâi cu gura larg căscată într-un mare oau! Acum după ce am reușit s-o închid :), îți spun felicitări. Auzisem despre această biserică, dar nu văzusem fotografii.

   Și catedrala este impresionantă. Interesant articol, felicitări încă o dată!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- georgiana27
[21.09.17 16:26:02]
» mesaj pers

   @RoxanaGRS: multumesc frumos. E special locul acela, iti face pielea de gaina dar nu poti sa ignori arta ce a fost creata.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[13] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903233">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903233"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903233">Şterge vot</a></div><span id="v9903233" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903233)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903233Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903233MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2015] terasa in Kutna Hora -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903234">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903234"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903234">Şterge vot</a></div><span id="v9903234" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903234)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903234Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903234MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2015] terasa in Kutna Hora
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903236">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903236"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903236">Şterge vot</a></div><span id="v9903236" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903236)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903236Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903236MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2015] -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903237">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903237"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903237">Şterge vot</a></div><span id="v9903237" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903237)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903237Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903237MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2015]
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala Santa Barbara -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903240">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903240"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903240">Şterge vot</a></div><span id="v9903240" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903240)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903240Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903240MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2015] Kutna Hora - Catedrala Santa Barbara
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2015] Kutna Hora -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903241">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903241"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903241">Şterge vot</a></div><span id="v9903241" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903241)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903241Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903241MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2015] Kutna Hora
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903242">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903242"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903242">Şterge vot</a></div><span id="v9903242" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903242)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903242Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903242MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903243">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903243"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903243">Şterge vot</a></div><span id="v9903243" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903243)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903243Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903243MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903244">Şterge vot</a></div><span id="v9903244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903245">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903245"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903245">Şterge vot</a></div><span id="v9903245" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903245)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903245Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903245MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2015] Kutna Hora -Catedrala Barbara -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903246">Şterge vot</a></div><span id="v9903246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2015] Kutna Hora -Catedrala Barbara
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903247">Şterge vot</a></div><span id="v9903247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2015] Kutna Hora - Biserica de Oase
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2015] Kutna Hora -- foto by <b>georgiana27</b> [uploaded 20.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av903248">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv903248"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=903248">Şterge vot</a></div><span id="v9903248" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(903248)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f903248Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e903248MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2015] Kutna Hora
foto georgiana27 [20.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

[13] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.129685163498 sec