74574 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Kutna Hora

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.10.2016
DE
Avatar traian.leuca
--- M ---
vârsta > 60 ani
DIN Ploiești
înscris/ă în 06.03.12
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
16 euro
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Un loc înfiorător, Osuarul Sedlec


Urmare de aici

În vacanţa din Cehia din acest an mi-am propus ca în afară de Praga, pe care o mai văzusem în urmă cu 5 ani, să vizitez şi alte oraşe turistice din Boemia. Printre ele şi Kutna Hora aflat la 70-80 de km de frumoasa capitală cehă. Între Kutna Hora şi Praga nu există autostradă ci doar trei drumuri asfaltate.

Noi am ales drumul cel mai lung, pentru a vizita castelul din orăşelul Podebrady. Drumul este excelent, trece şi prin alte orăşele ceheşti, frumoase şi cochete ce păstrează arhitectura sutelor de ani. Castelul din Podebrady este situat pe malul râului Elba, al treilea râu ca debit de apă din Europa (după Rin şi Dunăre) şi poartă numele unui rege husit al Boemiei, George de Podebrady. Castelul nu este cine ştie ce, însă centrul micului orăşel este destul de frumos şi are câteva atracţii turistice.

Nu am stat prea mult aici şi ne-am continuat drumul spre Kutna Hora, ţinta noastră pentru acea zi şi locul de cazare. Pentru că era în drumul nostru, am decis să vizităm primul obiectiv turistic din Kutna Hora (citisem câte ceva despre el înainte de plecare), Osuarul Sedlec, definit de unel site-uri turistice ca fiind cel mai mare din Europa. Acesta se află în Sedlec, o suburbie aflată la aproximativ 3 km de centrul turistic al oraşului Kutna Hora.

Graţie GPS-ului am ajuns uşor pe strada unde se află osuarul, am parcat maşina, free, lângă altele care erau în stradă şi ne-am îndreptat spre un panou mare cu informaţii turistice. Aici am aflat că sunt mai multe pachete turistice în funcţie de numărul obiectivelor de vizitat în Kutna Hora. Noi am ales pachetul nr. 3 şi pe lângă osuar (90 coroane) am mai vizitat o catedrală şi o biserică catolică plătind 185 coroane (aproximativ 8 euro). Plata se face cu cardul sau cash la intrarea în incinta osuarului.

Osuarul Sedlec este practic o biserică gotică, Biserica Tuturor Sfinţillor, romano-catolică, construită pe mijlocul unui cimitir în jurul anului 1400. Privită din afară pare un lăcaş modest, cum sunt multe de aceeaşi factură pe care le întâlneşti prin Europa. Odată intrat în ea rămâi uluit de mulţimea oaselor şi a craniilor care sunt peste tot, de la copii până la adulţi, într-un decor fantastic. Fără să vrei de duce gândul la neputinţa în faţa morţii şi la cât de efemeră este viaţa pentru unele fiinţe umane.

Cu voia dumneavoastră am să prezint un scurt istoric al osuarului, pe care l-am citit pe un „pliant” (o hârtie simplă format A4) ce ni s-a înmânat la intrare şi care era scris în limba română. Ca nişte oameni civilizaţi am întrebat dacă putem păstra acea hârtie simplă şi ni s-a spus că trebuie lăsată la intrare. Cam aiurea, dar având în vedere antecedentele cu tot felul de taxe în vizitele anterioare am înţeles spiritul pragmatic al cehilor.

Pe locul unde se află osuarul a fost la început o mică mănăstire de călugări cu un cimitir şi o capelă pe măsură. În anul 1278 Henry, abatele mănastirii de ordin cistercian, a fost trimis la Ierusalim de către regele Otakar al II-lea al Boemiei. La întoarcere, acesta a adus cu el o cantitate mică din pământul Golgotei, pe care a răspândit-o in cimitirul abaţiei.

Vestea bună s-a răspândit rapid, iar rezultatul a fost un număr sporit de cereri pentru locuri de veci. Pentru populaţia de atunci, odihna vesnică intr-un loc sfinţit echivala cu ocuparea unui loc in Rai.

Mai târziu, alte două evenimente aveau sa multiplice numărul celor ingropaţi acolo.  Ciuma - Moartea Neagră  a Evului Mediu, si luptele împotriva husiţilor au dus la o mărire semnificativă a suprafeţei cimitirului. In jurul anului 1400 o biserică in stil gotic a fost construită in mijlocul cimitirului, iar oasele dezhumate au fost depuse intr-un osuar din subsolurile lăcaşului.

In 1511, cererea depaşise cu mult oferta, prin urmare, sarcina de a rearanja oasele i-a revenit unui calugăr  aproape orb, care s-a achitat onorabil de treabă, asezându-le in formă piramidală. Intre anii 1703 si 1710, au avut loc alte lucrări de amenajare, care au respectat natura barocă a lăcaşului.  

Abia in anul 1870, un sculptor în lemn,  Frantisek Rint avea să işi pună amprenta definitiv asupra specificului bisericii. Acesta trebuia să rezolve o problema serioasă, care nici inaintaşii săi nu putuseră să ii dea de cap. Oasele, din ce in ce mai multe, nu mai aveau loc pentru a fi depozitate, iar varianta aruncării lor nu era una prea “ortodoxă”.

Ideea “salvatoare” care i-a venit lui Rint a transformat o bisericuţă obişnuită intr-un punct important pe lista obiectivelor turistice din Cehia. Cea care l-a insărcinat pe sculptor cu realizarea lucrarii era nimeni alta decât puternica familie aristocratică Schwarzenberg, cea care poseda domeniul Sedlec. Dragostea pentru artă a fost răsplatită de către Rint prin reprezentarea blazonului familiei, cum altfel? ... din oase umane.

Lucrarile de restaurare si “infrumuseţare” au durat trei ani. Rint a folosit pentru decorare oasele aranjate in formă piramidală de către călugărul pe jumatate orb, insa le-a albit înainte, pentru a pastra o culoare unitara.  

Biserica are două încăperi, una la demisol unde se află osuarul şi una deasupra ca o capelă obiţnuită. Aici nu se fac slujbe, totul este amenajat în scopuri turistice.

Încă de la intrare în biserică, pe trotuar, se află desenat un craniu cu două oase sub el, semn că pătrundem într-un loc care inspiră frică. Intrarea se face printr-un hol mic (să-i zicem pronaos), unde în stânga se cumpără bilet de intrare atât pentru osuar, cât şi pentru alte obiective aflate din Kutna Hora.

Din hol, pe nişte scări, se intră direct în biserică (naos) într-un loc care ţi se face pielea ca de găină; oase cât vezi cu ochii, o înşiruire ordonată, un soi de estetică a urâtului care m-a dus, (nu ştiu de ce), aiurea şi fără să vreau, cu gândul la „Fleurs du mal”ale lui Baudelaire.

Chiar în fața intrării, în camera principală, se află altarul, cu o statuie a lui Iisus, însă piesa de rezistenţă a osuarului este candelabrul care conţine toate oasele corpului uman. Pe colţuri sunt 4 movile în formă de clopot cu oase umane, aerisite de un tunel şi închise cu un grilaj de fier. Grilajul un semn de atenţionare şi un senzor de alarmă care se declanşează în cazul atingerii. Eu am reuşi să fac o poză pe interior (P09) băgând ambele mâini printre spaţiile destul de largi din grilaj.

Pe pereţii interiori ai bisericii sunt mici turnuleţe, piloni, semnătura lui Rint şi blazonul familiei nobiliare Schwarzenberg, toate din oase şi cranii. Bolţile bisericii sunt ornate cu ghirlande din cranii ce atârnă în centrul naosului ca la un pom de crăciun.

Ar mai fi multe de spus despre acest straniu obiectiv turistic, însă mă opresc aici,nu vreau să vă impresionez prea mult cu descrierile mele funerare.

Vă invit ca în vizitele pe le veţi face în Praga sau în Cehia să vizitaţi şi acest obiectiv turistic neobişnuit.

Vacanţe cât mai plăcute!

---
Impresii încărcate de traian.leuca in 26.10.2016 10:27:23

Validat / Publicat: 26.10.16 12:14:54


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în CEHIA.
VIZUALIZĂRI: 2371


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (traian.leuca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  72850 PMA (din 57 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
NOTĂ 2: Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de traian.leuca? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- elviramvio
[26.10.16 12:25:14]
» mesaj pers

   @traian. leuca:

   Nici macar dovada n-am putut-o privi. Poate alta data.

   Nu cred ca pot vizita acest loc, am citit despre el dar nu-i de mine.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[26.10.16 12:36:21]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Ciudat rau de tot. E prima data cand vad asa ceva si mi-a fost totusi destul de greu sa vad pozele, daramite sa mai si merg acolo. Insa as lua-o tot ca pe o experienta si cred ca as merge acolo.

   Felicitari, votat cu placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[26.10.16 12:38:50]
» mesaj pers

   @elviramvio: Las' că în episodul următor am să povestesc despre ceva mai frumos din Kutna Hora. Şi am să pun şi nişte poze pe măsură!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Carmen Ion
[26.10.16 13:04:14]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Am vizitat osuarul de la Kutna Hora când aveam 14 ani, într-o excursie cu maşina cu părinţii în Ungaria şi (pe atunci) Cehoslovacia. Nu ştiu ce a fost în capul tatălui meu de m-a dus acolo (după ce, cu o zi înainte ne plimbaserăm prin splendidul Karlovy Vary!), dar imaginile mi-au rămas în minte pentru totdeauna, ca dovadă că şi acum, după 46 de ani!!! , mă înfior uitându-mă la pozele postate. Candelabrul ştiu că m-a şocat teribil, la fel şi piramidele formate din cranii umane.

   Cumplită experienţă!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- traian.leuca
[26.10.16 13:04:51]
» mesaj pers

   @mishu: Eu zic că merită vizitat acest loc ciudat, însă interesant ca istoric. Mulţam pentru vizită şi apreciere!

   @Carmen Ion: acum dacă l-aţi revedea ar fi cu totul altceva.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[26.10.16 15:01:31]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Wow, nene! Eu am tremurat la Meteore! Aci lesinam de-a dreptul! Ce curajos sunteti! Va admir!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Aurici
[26.10.16 15:31:07]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Îmi pare rău dar poze, nu. N-aș vizita un asemenea loc, nu cred. Am fost la doi pași de Austwich și n-am intrat, cu toate că ne-am dus acolo cu gândul că da. La fel la Memorialul Durerii de la noi, am trecut pe lângă el și după două minute de dezbateri am zis nu. Dar cel mai șoc a fost când, aici, pe AFA, am citit despre Memorialul Durerii și când m-am uitat la poze, la a doua scrisoare trimisă de deținuți rudelor am simțit un rău fizic, efectiv. Cred că e bine să știm ce s-a întâmplat cu înaintașii nostri, dar de văzut, eu, una, cel puțin până acum, nu prea am fost în stare. Absolut sinistru pentru mine!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- diana2015
[26.10.16 17:46:57]
» mesaj pers

   @traian. leuca: waw... waw... sunt șocată... :(

   Am citit cu nesaț articolul ca pe toate celelalte dealtfel deoarece îmi place cum scrieți și sincer am fost curioasă să văd și pozele :)

   Sincer nu am reușit să le studiez, am dat pe repede-înainte doar să le răsfoiesc dar atât.

   Am fost la mausoleul nostru de la Mărășești și la încă unul (îmi scapă acum numele) dar parcă nu erau așa... nici nu știu cum să mă exprim.

   Felicitări pentru curaj, frumos descris și aștept restul... ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- calatorul
[26.10.16 18:28:45]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Am vazut si un documentar turistic tv despre locul si biserica asta, neobisnuit, desigur, nu stiu daca as fi tentat sa fac un drum pana acolo ca sa vad asemenea amenajare interesanta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- traian.leuca
[26.10.16 18:39:04]
» mesaj pers

   @Zoazore, @Aurici, @ diana 2015@, calatorul

   : Cu siguranţă că nu te simţi confortabil vizitând astfel de locuri sinistre, dar curiozitatea a învins.

   Cel mai tulburat am fost după ce am vizitat muzeul torturii din oraşul Seeboden din Austria. A fost o experienţă greu de uitat.

   Şi vizitasem până atunci muzeul holocaustului din Sighet, lagărul de exterminare din Birkenau, muzeul de la Auschwitz, lagărul de la Dachau şi alte locuri la fel de înfricoşătoare.

   Vă mulţumesc pentru vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- krisstinna
[26.10.16 22:54:47]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Doamne fer! Ce fel de obiectiv turistic e acesta? Îngrozitor de scârbos, o ciudățenie în care nu aș intra nici dacă m-ar plăti cineva. Dragul meu coleg, nu ți-a fost oarecum să calci pragul acestui sinistru loc? Ai mai pus si cotul pe focarul ăla de infecție!:(Tu esti un tip sensibil, cum ai putut privi chestiile alea? Soția ta dragă ce părere a avut? Bănuiesc că ea ți-a făcut fotografia în care atingi rafturile acelea pline cu microbi. Off, aștept ceva cu floricele! Articolul e grozav, bine că ne-ai informat, să nu mergem acolo:*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- calatorul
[26.10.16 23:03:23]
» mesaj pers

   @traian. leuca: Am vazut si eu memorialul de la Sighet si am fost la Dachau, niste locuri teribile care insa tin memoria treaza cu privire la nenorocirile pe care oamenii si le pot face unii altora. Si cred ca ele merita vazute nu pentru vreo calitate artistica sau culturala, ci pentru caracterul educativ istoric al muzeelor respective.

   Osuare am intalnit la cateva biserici italiene si in Grecia la Meteore, dar mai putin vizibile si nu atat de dominatoare ca cele din biserica de aici. E un loc spectaculos si grotesc, un fel de biserica lui DRacula, ca tot nu ne place noua sa ni se spuna despre originea lui transilvana. Si iata ca omul cat traieste, invata.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- dorgo
[27.10.16 06:47:15]
» mesaj pers

   @calatorul: Cred ca, daca nu ma-nsel, cel mai mare ossuar din lume se afla in Cambodgia, e vorba de "piramida craniilor", e o "atractie turistica", suvenir de pe vremea cand khmerii rosii au exterminat 3 milioane de compatrioti, dintre care majoritatea erau intelectuali.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[27.10.16 07:07:33]
» mesaj pers

   @krisstinna: Stai blanda tu Kristinna tu, ca nu e nimic scarbos, n-ai vazut ieri la TV cum un preot a "cumparat" moaste sfinte, adica cateva degete de om si le-a depozitat la el in orgada ca sa le foloseasca la comemorarile sfintilor, cand s-aduna mii si mii de credinciosi in fata racelelor in care sunt depozitate aceste ramasite umane. Si omul preistoric practica inmormantarea si venera oasele stramosilor. Aseza defunctul sub o piatra cu armele de vanatare langa el. Si la elefanti exista acest obicei, exista o grota, un ciitir al elefantilor, unde acestia se retrag, cand isi simt sfarsitul aproape. Daca o sfarsesc pe campie, le raman craniile acolo iar familia sa revine din cand in cand si "mangaie" ramasitele stramosilor. Doar vikingii si mai apoi si poparele mediteraneene (italieni, grecii) au inceput sa practice inmormantarea in ossuare sau incinerarea. Natura si noi ne aparam de infectii, prin izolarea defunctului si transformarea lui intr-un schelet care nu mai supara pe nimeni. Oricum, sa stii ca pe Pamant, dupa atatea generatii trecute, exista infinit mult mai multe schelete decat oameni vii. Unde sa le depozitezi? Bretonii din Franta, depozitau oasele stramosilor in marete cladiri de piatra, adevarte opere arhitectonice, iar italienii in catacombe. Si la noi in tara, daca nu se va schimba ceva (precum incinerarea si depozitarea cenusei in casete, cum e pe insula San-Michele de langa Venetia), in 2-3 decenii, imaginea macabra a cimitirelor, va domina marile orase. La noi in oras, eu pot alege sa merg cu masina la servici si sa nu vad nimic sau s-o iau pe-o colina si sa trec pe langa 2 cimitire, care incearca sa-mi confere o doza de optimism pentru ziua de munca. Vrei sa-ti mai scriu despre morti?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- calatorul
[27.10.16 08:24:53]
» mesaj pers

   @dorgo: Interesante informatii, despre Kampuchia aia nici nu ma mira ca aveau cu ce face osuare, la cati oameni au masacrat nenorocitii. Dar acolo e un orient indepartat, iar dincoace vedem oase langa noi, in mileniul 3 fiind ne/am dezobisnuit. Acum 1000 de ani se bateau pe ele si le furau de la unii la altii, cum au facut venetienii care au furat niste presupuse moaste aduse in catedrala lor pe sest si apoi etalate cu surle si trambite, ca sa arate ce tare sunt ei iubiti de seful Cel mare.

   Azi suntem obisnuiti cu sange doar in trucaje filmate sau inchidem ochii daca ne arata astia la stiri accidente teribile pe sosele. Si e mai bine asa, raul si uratul nu sunt lucruri cu care trebuie sa ne obisnuim, ci dimpotriva. DAr si la noi in Europa, mai ales cea nordica, este o anumita atractie pentru macabru, sinistru, strigoi vampiri etc. Spre deosebire de sudul insorit unde oamenii au alte inclinatii si pasiuni, mai senine si solare, motiv pentru care si eu sunt atras mai mult de mediteraneenii cei veseli si optimisti.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- krisstinna
[27.10.16 22:21:34]
» mesaj pers

   @dorgo: Norocul meu că nu mă uit la tv decât pe anumite posturi, în special cele de muzică :D Mai aud prin birou comentarii despre moaște, despre ”dive” divorțate sau despre diferite crime... știri diverse=))

   Aaa, urmăresc atunci când am timp emisiunea ”Viața satului” dar și ”Grădina Danei” dar și posturile tv cu și despre turism sau despre animale.

   Credeam că știi câte ceva despre mine:(, credeam că știi că sunt o băbuță sensibilă și nu îmi plac subiectele triste, ”negre”.

   În loc să îmi vorbești despre mare, nisip, norișori, tu vrei să mă lovești cu scheleți, oase și cimitire?

   Tu nu vezi ce deprimantă e vremea de afară?

   Oricum, ai scris un ecou interesant, mulțumesc pentru informații :p

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- traian.leuca
[29.10.16 18:13:52]
» mesaj pers

   @krisstinna:

focarul ăla de infecție!... rafturile acelea pline cu microbi.

   Da, osuarul de la Sedlec este un obiectiv turistic, chiar dacă pare scârbos şi grotesc. Şi nu este cum afirmi în ecou, oasele au fost verificate, dezinfectate şi albite chimic ca să fie cât mai vizibile.

   Nu soţia mi-a făcut acea poză ci verişoara ei (am vizitat împreună acest sinistru loc). :)

   @dorgo :Nu ştiam de acea " piramidă a craniilor" din Cambodgia, deşi am mai citit câte ceva despre khmerii roşii.

   @calatorul :Şi eu am vizitat anterior şi alte osuare, aşa că n-am avut nici un fel de reţinere când am intrat în biserica din Sedlec.

   Vă mulţumesc pentru vizită!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- krisstinna
[29.10.16 18:16:24]
» mesaj pers

   @traian. leuca::*

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUN-2016] Monumentul ciumei aflat lângă poarta de intrare în cimitirul 'Bisericii Tuturor Sfinţilor' (Osuarul Sedlec) din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805071">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805071"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805071">Şterge vot</a></div><span id="v9805071" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805071)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805071Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805071MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUN-2016] Monumentul ciumei aflat lângă poarta de intrare în cimitirul "Bisericii Tuturor Sfinţilor" (Osuarul Sedlec) din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUN-2016] 'Biserica Tuturor Sfinţilor' (Osuarul Sedlec) din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805074">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805074"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805074">Şterge vot</a></div><span id="v9805074" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805074)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805074Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805074MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUN-2016] "Biserica Tuturor Sfinţilor" (Osuarul Sedlec) din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUN-2016] Turnuleţ pe colţul unui perete din biserică. Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805075">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805075"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805075">Şterge vot</a></div><span id="v9805075" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805075)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805075Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805075MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUN-2016] Turnuleţ pe colţul unui perete din biserică. Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUN-2016] Boltă în Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805076">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805076"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805076">Şterge vot</a></div><span id="v9805076" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805076)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805076Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805076MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUN-2016] Boltă în Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUN-2016] Altă imagine din boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805077">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805077"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805077">Şterge vot</a></div><span id="v9805077" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805077)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805077Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805077MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUN-2016] Altă imagine din boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUN-2016] Aspecte morbide din Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805078">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805078"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805078">Şterge vot</a></div><span id="v9805078" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805078)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805078Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805078MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUN-2016] Aspecte morbide din Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUN-2016] Movilă de oase închisă cu grilaj la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805079">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805079"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805079">Şterge vot</a></div><span id="v9805079" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805079)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805079Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805079MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUN-2016] Movilă de oase închisă cu grilaj la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUN-2016] Încă o movilă de oase închisă cu grilaj la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805080">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805080"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805080">Şterge vot</a></div><span id="v9805080" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805080)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805080Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805080MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUN-2016] Încă o movilă de oase închisă cu grilaj la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUN-2016] 'Tunelul' de aerisire din movila de oase laOsuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805081">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805081"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805081">Şterge vot</a></div><span id="v9805081" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805081)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805081Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805081MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUN-2016] "Tunelul" de aerisire din movila de oase laOsuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUN-2016] Dovada că am fost la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805082">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805082"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805082">Şterge vot</a></div><span id="v9805082" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805082)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805082Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805082MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUN-2016] Dovada că am fost la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUN-2016] Simbol din oase pe un perete la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805083">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805083"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805083">Şterge vot</a></div><span id="v9805083" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805083)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805083Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805083MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUN-2016] Simbol din oase pe un perete la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUN-2016] Turnuleţ din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805084">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805084"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805084">Şterge vot</a></div><span id="v9805084" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805084)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805084Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805084MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUN-2016] Turnuleţ din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUN-2016] Imagine de la altar. Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805085">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805085"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805085">Şterge vot</a></div><span id="v9805085" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805085)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805085Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805085MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUN-2016] Imagine de la altar. Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUN-2016] Încă o movilă de oase închisă cu grilaj de fier la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805086">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805086"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805086">Şterge vot</a></div><span id="v9805086" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805086)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805086Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805086MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUN-2016] Încă o movilă de oase închisă cu grilaj de fier la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUN-2016] Aranjament din oase pe boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805087">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805087"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805087">Şterge vot</a></div><span id="v9805087" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805087)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805087Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805087MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUN-2016] Aranjament din oase pe boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUN-2016] Piloni din oase în interior la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805088">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805088"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805088">Şterge vot</a></div><span id="v9805088" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805088)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805088Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805088MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUN-2016] Piloni din oase în interior la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUN-2016] Oase cât vezi cu ochii la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805089">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805089"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805089">Şterge vot</a></div><span id="v9805089" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805089)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805089Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805089MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUN-2016] Oase cât vezi cu ochii la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUN-2016] Simbol din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805090">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805090"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805090">Şterge vot</a></div><span id="v9805090" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805090)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805090Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805090MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUN-2016] Simbol din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUN-2016] Pilon central din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805091">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805091"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805091">Şterge vot</a></div><span id="v9805091" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805091)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805091Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805091MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUN-2016] Pilon central din oase la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUN-2016] Imagine din boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805092">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805092"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805092">Şterge vot</a></div><span id="v9805092" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805092)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805092Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805092MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUN-2016] Imagine din boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUN-2016] Aranjament cu oase în boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia. -- foto by <b>traian.leuca</b> [uploaded 26.10.16] - <span class="allrVotedi" id="av805093">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv805093"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=805093">Şterge vot</a></div><span id="v9805093" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(805093)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f805093Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e805093MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUN-2016] Aranjament cu oase în boltă la Osuarul Sedlec din oraşul Kutna Hora, Cehia.
foto traian.leuca [26.10.16]
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.153679132462 sec