ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.04.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Orasul Interzis — inconjurat de ape

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Anul 1450, China imperiala. Eu AZE, am ajuns acolo la Orasul Interzis, am intrat si n-am mai putut iesi.

Daca cititi aceste randuri inseamna ca am scapat cu viata din Orasul Interzis construit in timpul Dinastiei Ming China imperiala, recunosc, nu a fost usor a trebuit sa ma lupt si sa dobor cel putin 3 paznici, a trebuit sa escaladez zidurile orasului (sincer am dat 5 kg jos dupa aceste indeletniciri) pe urma a urmat inotul in canalele construite in jurul acestui oras, pe urma fuga sanatoasa... (inca doua kg date jos)

Dar nu am scapat de un singur lucru, sa scriu despre acest loc (o sa pun kg la loc este o activitate de sedentarism) si sa ma scuz pentru gluma de la inceputul articolului, avand in vedere ca am scapat cu viata de acolo voi scrie cu mare bucurie despre Orasul Interzis de la o distanta de... 7114 km si 300 m, atat arata Google de la Sibiu si pana la destinatie.

Orasul in oras sau istoria infiintarii locului

Perioada in care s-a construit acest imens complex, adevarat oras in oras a fost epoca in care Dinastia Ming a condus China timp de 276 ani. Dinastia Ming a fost penultima forma de guvernare imperiala in China. Ultima dinastie inainte sa devina China republica (1911) si republica populara (1949) s-a numit Dinastia Qing. Perioada imperiala in China a durat nu mai putin de 2132 de ani (cu 221 de ani I. e. n) Asa ca putem discuta despre dinastiile Qin, Han, Jin, Sui, Tang, Song si Yuan pana sa apara Dinastia Ming.

Imparatul Yongle

Ca sa putem intelege cum s-a ajuns la construirea palatului imperial, va trebui sa facem cunostinta cu al treilea imparat al Dinastiei Ming cu numele Yongle. Dupa ce a ajuns la putere si dupa o perioada de guvernare in Nanjing o fosta capitala a Chinei a hotarat ca viitoarea capitala a imperiului sa devina Beijingul. Din fire oarecum grandoman cladirile existente i s-au parut mici si a dispus proectarea si executarea Palatului Imperial in forma si dimensiunea (spre disperarea turistilor care nu au o incaltaminte adecvata) in care o vedem astazi.

Constructia

Au muncit timp de 14 ani (1406-1420) aproximativ un milion de muncitori chinezi, rezultatul a fost orasul inconjurat de zidurile de aparare, fortificatiile cu o dimensiune de aproape un kmp, mai exact 961 m x753 m. Zidurile au o inaltime de 8 m iar adancimea apei din canalele de 50m latime este de 6m. (am avut ceva de lucru pana am escaladat zidurile si am traversat canalul inot, noroc ca am invatat sa innot in copilarie, altfel nu reuseam) Turnuri de aparare gasim in toate cele 4 colturi dar si deasupra portilor de intrare. Dincolo de ziduri gasim curtea exterioara si curtea interioara in care sint amplasate cele 980 de cladiri care contin nu mai putin de 9999,5 camere (doar Cerul (a se traduce Raiul) avea voie sa aiba 10000 de incaperi, de aici deducem cele 10000 minus 0,5 camere.)

Cladirile sint amplasate aproape simetric, nu trebuie sa avem cunostinte de inginer ca sa observam asta fiind acolo, totusi cel mai bine se vede acest lucru pe o harta indiferent daca este cumparata sau de pe telefon. Orasul interzis se poate strabate atat din sud spre nord (Piata Tien, anmen bulevardul East Chang, an cat si din nord spre sud (Jingshan Front Street) cele mai importante cladiri sint amplasate central si asta se observa si dupa cum se misca masa de turisti. Dar toate tururile ghidate sau neghidate incep din partea sudica (Piata Tien, anmen) si iesirea se face in nord.

Principalele porti in afara Portii Tien, anmen sint Meridian Gate (sau Wumen acolo unde am intrat noi) si Gate Of Divine Might (sau Donghua acolo unde am iesit din Orasul Interzis) Doua porti secundare se gasesc la stanga si la dreapta si se numesc East Glorious Gate si West Glorious Gate. Principalele cladiri amplasate central si greu de ratat din Orasul Interzis sint Gate Of Supreme Harmony si Hall Of Supreme Harmony, Palace Of Heavenly Purity si Imperial Garden.

Acces, taxe intrare si program vizitare Oras Interzis

Vazand harta observam ca Orasul Interzis este amplasat chiar in inima Beijingului zona 0. Centura nr 1, adica soseaua inelara/patrata circula in jurul acestui cartier. Strazile bulevardele din jurul Orasului Interzis sint East Changan Avenue in sud, Jingshan Front Street in nord, Beichizi Street in est si Beichang+Nanchang Street in vest. Statiile de mijloace de transport in comun (autobuz), metro (linia 1 si linia 2 de metro), taxi se gasesc in apropierea portilor orasului. Pentru taxi este bine sa aveti o carte de vizita/brosura in chineza cu destintia dorita (putini stiu engleza)

Taxa de intrare este 60 rmb (36 ron, pensionari ½ din acest tarif) la achizitie este nevoie de pasaport sau alt document personal. Asta este tariful de vara (apr-oct) tariful de iarna este de 40 rmb. Programul de vizitare este 8.30-17.00, iarna 16.30. Un ghid audio in mai mult de 40 de limbi costa 30 rmb (18 ron)

Vizita

Dupa ce am terminat cu comunistii si vizita din Piata Tien, anmen - impresii aici - am intrat pe Poarta Tienanmen si am inceput drumul spre Orasul Interzis

Poarta Tien, anmen

A fost construita in anul 1417 si denumirea se traduce in Poarta Pacii Ceresti, nu prea ajungem in cer, cladirea are o inaltime mica (cca 34 m dar am inteles ca turistii pot urca sa vada de acolo Piata Tien, anmen) materialul folosit este caramida si lemnul. (felicitari restauritorilor, se afla in stare excelenta) Poarta dinspre Piata Tien, anmen se remarca prin portretul imens al lui Mao Zedong fost conducator al Chinei care se vede deasupra intrarii in directia... orasului interzis.

Urmand directia catre intrarea principala am lasat in urma o piata imensa marginita de cate un parc atat in stanga cat si la dreapta. Am ajuns la Poarta Meridian Gate sau Wumen sub alta denumire.

Poarta Meridian (Wumen)

Poarta Meridian era poarta unde intrau doar imparatii si tot de aici incepe si turul ghidat al turistilor. Celalalta poarta (Gate Of Divine Might ) era poarta destinata servitorilor. Poarta este formata de un complex de cladiri format din 5 cladiri in forma de U foarte impozanta. Pentru constructie s-a folosit acelasi material caramida rosie + lemnul. Avand in vedere starea in care am vazut cladirea din nou felicitari restauratorilor. Mai putine felicitari ii urez in schimb zonei de securitate deoarece aici se face controlul ca la aeroport dar nu avem ce face, asta este. Si am intrat in orasul interzis...

The Gate Of Supreme Harmony

Poarta urmatoare se numeste Poarta armoniei supreme si se vede imediat dupa ce am trecut de Poarta Wumen. Ca sa ajungem la aceasta poarta trebuie sa trecem peste podurile de piatra deasupra canalului din jurul fortificatiei. In acest loc ne-a povestit ghidul ca aceasta poarta inclusiv piata cu acelasi nume s-a construit in 1417 dar in 1886 a cazut victima unui incendiu accidental reconstruit ulterior. La stanga si la dreapta de la aceasta poarta se vad doua cladiri importante cea din stanga se numeste Hall Of Military Eminence (cladire folosita ca biblioteca dar incendiul din 1869 a distrus tot) iar cea din dreapta se numeste Hall Of Literary Glory (in trecut erau expozitii aici, in prezent sint expuse picturi despre personalitati renumite)

Hall Of Supreme Harmony

Urmatorul complex de cladiri (si cele mai importantante) este cel mai mare (2377 mp) din Orasul Interzis. Cladirile din caramida, marmura alba si lemn a fost construite in 1420. Inaltimea de la nivelul pietei din fata cladirii depaseste 30 de m. Sala palatului in sine este cea mai mare si cea mai impodobita incapere din orasul interzis. Ca si celelalte cladiri nici acesta nu a scapat de urgia focului ceea ce vedem astazi este o reconstructie dupa modelul din 1420. La complex se mai adaugaHall Of Central Harmony si Hall Of Preserving Harmony. Destinatia acestor cladiri au fost ceremoniile inclusiv cele de mariaj. In timpul vizitei in anumite locuri din piata se lucra la reconditionarea placilor cu care s-a acoperit piata (dar izolat corespunzator cu ajutorul unor paravane ca sa nu deranjeze turistii)

Palace Of Heavenly Purity

Aceasta cladire este amplasata in partea nordica al orasului interzis. Destinatia principala fost dormitor si un fel de zona de recreere pentru conducatorii vremurilor, de luat masa si de organizat petreceri. Nu departe de aceasta zona se afla Gradina Imperiala in care piatra ca si numarul 1 in material decorativ este ca la ea acasa. La stanga si la dreapta de Palatul Puritatii Ceresti si Gradinii Imperiale se afla numeroase cladiri un adevarat cartier rezidential unde locuiau de la mic la mare din punct de vedere al rangului, in timpul vizitei vazand si camarute de 2x2 in care trebuia sa locuiasca servitorii vremurilor dar si cladiri demne de vilele din zilele noastre.

Imperial Garden

Gradina imperiala asa cum am descris se afla in partea nordica a palatului rezidential, de locuit Palace Of Heavenly Purity. Tot aici se afla Poarta Shenwumen (Gate Of Divine Might) prin care am parasit si noi Orasul Interzis. Asa cum am povestit aceasta era si poarta prin care intrau si ieseau servitorii. Poate prea putini stiu ca tot pe aceasta poarta a iesit si ultimul imparat al Chinei din Dinastia Qing (nemai folosind iesirea frontala la care avea dreptul) inainte ca China sa devina republica populara, cu aceasta iesire ingropand definitiv perioada dinastiilor si China imperiala.

Lasand pozele sa vorbeasca

De si articolul are o dimensiune de 3 pagini word, am povestit extrem de putine despre Orasul Interzis. Randurile poate ajuta cat sa ne facem o idee... despre cum a fost pe acolo si o oarecare informare pentru viitorii turisti. Pentru mai mult trebuie sute de pagini scrise avand in vedere istoria bogata din istoria imperiala al Chinei. Dar asa cum scrie pe AFA: o fotografie cat o mie de cuvinte... le lasam sa vorbeasca... despre Orasul Interzis.

Pe langa acestea il mai rog si pe WM sa ataseze acest video cu o calitate al imaginii de 4k plus o coloana sonora extraordinara

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 11.04.17 00:17:49
Validat / Publicat: 11.04.17 08:35:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1854 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Meridian Gate (in fundal la stanga zona de securitate)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[11.04.17 08:20:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[11.04.17 09:02:34]
»

@AZE: Start vot! si spre bucuria mea ca sunt prima si asta deoarece Orasul Interzis a fost primul loc pe care l-am vizitat in China. Dupa zborul lung si lasatul bagajelor la hotel (doar cateva ore deoarece in aceeasi zi plecam mai departe) am plecat sa vedem Orasul Interzis. Am citit pe repede-nainte articolul tau, urmeaza sa vad si pozele, m-am grabit cu votul si ecoul iar mai apoi am sa citesc din nou articolul. Spui

De si articolul are o dimensiune de 3 pagini word, am povestit extrem de putine despre Orasul Interzis. Randurile poate ajuta cat sa ne facem o idee... despre cum a fost pe acolo si o oarecare informare pentru viitorii turisti.

si ai foarte mare dreptate, doar cine a vazut acel loc isi da seama ca nu poti decat sa faci ceea ce poate parea un rezumat al celor ce pot fi vazute acolo. Si poti chiar sa te ratacesti acolo la cat de mare este acel loc. Sa mai spunem ca te simti (cand nu esti foarte inghesuit de multimea de turisti) ca la promenada se face si mic comert pe acolo cu diverse articole care iti iau ochii, sau daca vrei sa intri si mai mult in atmosfera poti inchiria un costum traditional si sa-ti faci poze si vreau sa va spun ca erau multi care inchiriau costume.

Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

iulianic
[11.04.17 09:18:48]
»

@AZE: Eu nu sunt prima la vot, dar nu-mi pare rău de asta pentru că eu încă nu am fost în China. Mă bucur pentru informațiile primite. Ele îmi vor fi de un real folos atunci când mă voi hotărî să calc pe urmele tale. Pentru că Asia și minunățiile sale urcă tot mai mult pe lista mea de viitoare priorități turistice.

Mulțumesc pentru informatii! Foarte utile și foarte frumos relatate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
abancor
[11.04.17 09:42:00]
»

Un complex impresionant, adevărat simbol al puterii uneia dintre cele mai vechi țări din lume. Cînd eram mic aveam un plan al Orașului Interzis și țin minte că mă uitam la el ca la o construcție extraterestră, total neplauzibilă, mirat peste poate de extinderea în spațiu a unui palat. Greșeam că nu luam în serios denumirea: e cu adevărat un oraș, nu un simplu palat.

M-a emoționat filmul Ultimul Împărat, soarta adolescentului care a locuit închis acolo, rupt de China care deja nu mai era Imperiu, fără să știe ce se petrece în afara zidurilor care mărgineau de fapt tot Imperiul său, tot ce mai rămăsese din el. Acolo încă era împărat, viața se ducea încă după tipicul de secole al curții, de acum anacronic. O bulă, o oază - închisoare.

mprofeanu
[11.04.17 10:44:37]
»

@AZE: Citit și votat cu mare plăcere acest deosebit review! De poze nu mai vorbesc, ele prezintă doar într-o mică parte ceea ce se poate vedea la fața locului. Dar și așa sunt minunate!

Sincer cred că orice film, orice poză nu poate să descrie mai bine ceea ce vezi atunci când ajungi acolo. Când te afli acolo îți dai seama de dimensiunea și de grandoarea acelor obiective.

Da, Orașul Interzis este măreț!

În afară de zona mediană care este văzută de marea majoritate a turiștilor eu am văzut și partea de vest cu intrare separată pentru că am avut un fix cu zidul cu cei 9 dragoni care se află în 3 locuri din China: unul este aici în palat, altul tot în Beijing în Parcul Behai și altul în Hong Kong.

Se merita și zona de est pentru Ultimul Împărat, nu poți să le faci însă pe toate, chiar dacă stai mai mult, atunci când mergi pe cont propriu. De regulă îți trebuie o zi....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[11.04.17 10:46:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[11.04.17 11:04:15]
»

@webmaster: multumesc

Zoazore
[11.04.17 15:38:08]
»

@AZE: SB! Si raspunsul la P24: OREEEEZ!

AZEAUTOR REVIEW
[11.04.17 22:18:17]
»

@mishu: Multumesc, asa este un oras in oras merita mai multe articole, dar pentru asta trebuie umblat si vazut mai multe pe acolo, asa ca articolul a fost pe masura vizitei si doar unul singur.

Ma bucur ca ai fost acolo si ai vazut, de si au fost multi si la vizita mea nu prea m-au deranjat vanzatorii ambulanti. Este uimitor cat de multi turisti chinezi pot fi (dar adevarul este ca si ei sint multi) si viziteaza cu bucurie obiectivele turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[11.04.17 22:20:34]
»

@iulianic: Multumesc, vizita in China este un vis realizabil, problema este alta: cat de bine gestionam timpul in asa fel ca sa putem vizita cat mai multe dar sa nu fie pe fuga.

AZEAUTOR REVIEW
[11.04.17 22:23:39]
»

@mprofeanu: Multumesc, si ma bucur ca ati vazut mai multe detalii din acest oras in oras. Asa este, vizita pe cont propriu are cateva avantaje si vizita in liniste fara presiuni din partea grupului sau ghidului este una dintre ele.

AZEAUTOR REVIEW
[11.04.17 22:25:47]
»

@abancor: Unde gasesc acest film cu titlul: Ultimul Imparat? Il gasesc si il pot viziona pe Youtube?

abancor
[11.04.17 22:48:22]
»

@AZE:

Habar n-am, io l-am văzut cînd l-au dat pe la TV. Pentru că mi-a plăcut, l-am luat acum cîțiva ani cînd a fost de vînzare pe DVD împreună cu Gazeta Sporturilor ( m-am uitat acu, că nu mai știam exact ce ziar a fost), într-o campanie din aia cum au periodic ziarele, ca să se mai vîndă săracele.

Văd că a fost de vînzare și la Cărturești, momentan e stoc epuizat, dar poți să pîndești poate mai primesc. Sau să dai un telefon.

Pe Netflix nu e, m-am uitat adineauri.

Pare să fie un anunț pe un site de vînzări, caută pe google.

Filmul e foarte frumos, și foarte bun, să nu mă feresc de cuvinte mari, pentru că a luat 9 Oscaruri, pe toate la care a fost nominalizat, performanță destul de rară.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, iulianic, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂOrașul interzis - Zijin cheng - Forbidden City:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066982984542847 sec
    ecranul dvs: 1 x 1