Pentru concediul din acest an am făcut și desfăcut mai multe planuri. Inițial am vrut să mergem in Portugalia, apoi am vrut să combinăm nordul și vestul Spaniei cu Portugalia, pentru ca in final să optăm pentru Andaluzia. Au fost cel puțin două motive importante care au condus la această alegere. Primul a fost legat de modalitatea de transport. Nu prea ne place călătoria cu avionul, iar primele două variante implicau o combinație intre avion și mașină. Al doilea motiv a fost marea mea dorință de a vedea Caminito del Rey.
Așa că am optat pentru Andaluzia, mai exact pentru Benalmadena, destinația finală a vacanței noastre. Cum transportul cu avionul nici nu a fost luat in calcul, am și inceput căutările pentru o cursă de ferry care să ne treacă Mediterana din Italia până in Spania, așa cum am făcut și anul trecut când am fost in Barcelona.
Speram să fie o cursă de ferry care să ne ducă cât mai aproape de Malaga, in Valencia sau Cartagena, dar aveam să aflăm că nu este niciuna spre aceste orașe Spaniole care să plece din Italia sau Franța.
Așa că am optat tot pentru o traversare spre Barcelona, de unde aveam să ne continuăm drumul spre Valencia, prima țintă a vacanței noastre.
Cursa de anul trecut, Savona-Barcelona, nu mai era de actualitate in perioada in care noi am plecat (la inceputul lunii august). Existau doar curse din Genova sau Livorno, câte două pe săptămână.
Am ales să mergem din Genova, pentru că drumul din București până la Genova era puțin mai scurt decât cel până a Livorno.
De data aceasta am mers cu un vas mult mai mare, aparținând companiei Grandi Navi Veloce. Biletele le-am achiziționat on-line, de pe site-ul companiei, și am optat pentru o cabină cu vedere la mare pentru două persoane, și două mese (cina și micul dejun). Mai trebuie să menționez că am luat bilete doar pentru dus, intoarcerea făcând-o, ca și anul trecut, de-a lungul țărmului, prin Franța.
Cu planurile de concediu făcute, cu rezervări la hoteluri pe traseul planificat, și cu biletul de ferry in buzunar, ne-am făcut bagajele și am pornit spre Genova, pe același traseu ca și anul trecut - prin Serbia, Croația și Slovenia.
Am ajuns in Genova cu o seară inainte de plecarea ferry-ului, și, după o noapte petrecută la Hotelul Cit Britannia, am pornit spre port.
Conform orarului și instrucțiunilor primite la achiziționarea biletelor, vasul trebuia să plece din Genova la ora 13.00 iar noi trebuia să fim prezenți in port cu cel puțin două ore inainte.
Foarte grijulii, am ajuns in port in jurul orei 10.00, faptă pe care aveam să o regretăm.
Trebuie să menționez că vasul avea ca destinație finală Tanger, Barcelona fiind doar o ”stație” pe drumul spre Maroc.
La intrarea in port am fost indrumați spre dana unde era acostat vasul, iar o dată ajunși acolo, ni s-a indicat o coloană de mașini la care și noi trebuia să ne alipim.
Erau mașinile care mergeau spre Barcelona, cred că in jur de 100 de mașini. Restul, de câteva sute, mergeau in Africa și ele au fost motivul plecării cu intârziere a vasului.
Fiecare mașină care mergea până in Tanger era EXTRA incărcată. Mașinile (autoturisme, microbuze) erau incărcate atât in interior cât și deasupra, cu bagaje cocoțate unele peste altele, dublând practic inălțimea autovehiculului. Se transporta de toate – roți sau bucăți de cărucioare sau biciclete, chiuvete, saltele, paturi, frigidere, etc. – tot ce ii poate fi folositor omului în casă și pe lângă ea. Intr-una dintre mașini, șoferul era practic izolat in scaunul lui, inconjurat fiind de fel și fel de saci, baloți și geamantane. Nici nu pot să imi inchipui cum putea să conducă, deoarece nu vedea decât in față și in oglinda din stânga, restul fiind total blocate.
Deoarece cei care mergeau la Barcelona coborau primii, a trebuit să așteptăm până tot calabalâcul de mașini, bagaje și populație arabă să fie imbarcat, motiv pentru care vasul a plecat cu o intârziere de trei ore.
Dacă știam, ne-am mai fi plimbat puțin prin Genova și am fi venit când puteam să urcăm și noi pe vas. Așa, am petrecut aproximativ șase ore in port, in soare.
Dar cum eram in vacanță, și nimic nu trebuia să ne strice buna dispoziție, urmăream și noi tot acest furnicar de mașini, și ne minunam de ce poate omul să adune.
In sfârșit, a venit și momentul in care ne-am imbarcat, iar așteptarea avea să ne fie răsplătită de condițiile bune de pe vas și de profesionalismul și amabilitatea echipajului.
La urcarea din cala vasului, am fost așteptați și preluați de stewarzi, care ne-au condus spre cabinele noastre (cabineleși cardurile de acces ne-au fost repartizate in port).
Cabina avea două paturi, o baie cu duș, spațiu pentru bagaje, o mică măsuță. și un geam prin care se vedea marea (vizibilitatea nu era prea bună, deoarece sticla era mătuită din cauza apei de mare).
Vasul Excellent, avea trei punți, două restaurante și două baruri. Mai exista o sală de jocuri și o sală de spectacole și cinema. Puteai alege să stai intr-una din cele 387 cabine sau 38 apartamente, sau, mai ieftin, puteai să stai pur și simplu pe un scaun de tip Pullman.
După ce ne-am lăsat bagajele in cabină, am ieșit pe punte ca să ne luăm rămas bun de la Genova. Am rămas afară până la apusul soarelui, trecând de la la pupa la puntile laterale. Vasul a mers la o distanță destul de mică de țărm, astfel incât puteam să vedem localitățile de pe țărmul Italiei sau, mai apoi al Franței și chiar autostrada pe care urma să mergem la întoarcere. Vremea era perfectă și peisajul de vis, schimbându-se in permanență in funcție de țărm sau de cîte un nor care acoperea dn când in când soarele trimițând lumina acestuia în câte un punct deasupra mării. Am plecat de acolo numai când am fost anunțați că putem merge la masă.
Mâncarea a fost peste așteptări, și asta și datorită pasagerilor de origine arabă aflați in număr mare la bord. Așa cum era peste tot afișat in restaurant, se servea mâncare gătită special pentru pasagerii de rit islamic, așa zisa ”Halal Food”. Așa că am profitat și noi și am ales intre – mix de pește și fructe de mare la grătar, mazăre cu caracatiță, calamari, paste cu fructe de mare, salate.
După cină am mai stat puțin la bar, unde erau și câteva televizoare la care am urmărit concursul de gimnastică din cadrul Jocurilor Olimpice. Pentru pasagerii arabi a fost organizată in sala de festivități o seară cu muzică orientală...
Ajunși in cabină, am aruncat o privire pe geamul cabinei. Intunericul nopții era intrerupt intermitent de lumina farurilor care se înșiruiau de-a lungul țărmului, ghidând vasul care ne ducea spre Barcelona.
Deși imi propusesem și chiar am pus ceasul să sune pe la 5.30 dimineața, nu m-am putut trezi ca să văd răsăritul pe mare. Eram prea obosiți, iar valurile legănau ușor vasul, astfel incât am dormit un somn adânc, până pe la ora 8.00, când am fost anunțați că trebuie să luăm micul dejun și să eliberăm cabinele.
Intârzierea de trei ore de la plecare nu a fost recuperată, așa că in loc de ora 7.00 am ajuns in Barcelona pe la ora 11.00. Deși ne era dor și ne-am fi dorit să revedem frumosul oraș catalan, nu am zăbovit nici un moment, și am luat direcția Valenciei.
Vă rog, dacă se poate muzica youtube
Citeşte şi continuarea aici