#E#D
6892 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Roma

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
15.02.2010
DE
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Piteşti
înscris/ă în 02.09.09
MEMBRU: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 4 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
PLAJA şi MAREA
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   
ARTICOL ARHIVAT
NOUAmFostAcolo recomandă, pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și tururi turistice ale Romei / Vaticanului serviciile oferite de www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • Roma, Città Eterna


   Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

  Despre Roma s-a scris şi se va scrie în continuare, dar în acest review vă propun o altfel de plimbare. Haideţi să mergem într-o călătorie în timp, şi să facem o vizită imaginară în Roma antică, printre clădirile şi monumentele ale căror vestigii le putem vedea astăzi. Şi, pentru ca totul să fie cât mai apropiat de realitate, voi susţine descrierea cu fotografii făcute în timpul vizitei reale.

  ► Colosseo

  De unde aş putea începe, dacă nu de la Coloseu (Colosseo), simbolul capitalei italiene? Acest imens amfiteatru, a cărui construcţie a fost realizată în numai 8 ani (72-80 d.C), prin efortul a mii de sclavi evrei se numea în realitate Amphitheatrum Flavium (în italiană, Anfiteatro Flavio), dar, se pare, numele actual provine de la faptul că în apropierea sa se afla statuia Colosso del Dio Sole.

  Coloseul corespunde unui stadion din epoca modernă, pe care însă nu se disputau meciuri de fotbal, sau competiţii de atletism, ci "ludi circenses", curse de care de luptă, dar şi alte manifestări publice (evocări ale unor bătălii faimoase, drame bazate p mitologia clasică) şi, bineînţeles, luptele gladiatorilor.

  Un scriitor al timpului spune că, în timpul celor o sută de zile de sărbători de la inaugurarea amfiteatrului, au fost ucise nu mai puţin de nouă mii de animale sălbatice. Evident, în lupta cu gladiatorii, sau între ele. El nu spune însă câţi gladiatori şi-au pierdut viaţa cu acest prilej.

  Coloseul este de formă eliptică, având diametrul mare de 190 m, cel mic de 155 m şi înălţimea de 50 m (dimensiuni aproximative, valorile diferă în funcţie de surse). Conform unor calcule, arena putea adăposti un număr de 53.000 de spectatori.

  La exterior, construcţia este compusă din trei serii de arcade, ornate cu coloane dorice, ionice, respectiv corintice iar al patrulea nivel era decorat tot în stil corintic. La extremele diametrelor mic şi mare erau intrările, din care se mai păstrează doar cea mai importantă, destinată împăratului. Acesta avea (ca şi acum, de altfel), un loc special, în "suggestum", aflat în centrul unei laturi a gradenelor. Tot aici stăteau şi senatorii, familia imperială şi membrii curţii. Fiecare categorie socială avea o zonă atribuită, cu atât mai aproape de arenă şi de suggestum, cu cât rangul acestei era mai mare.

  În mod obişnuit, amfiteatrul era descoperit, dar exista şi un sistem prin care el putea fi acoperit cu o pânză, "velarium".

  Imensa construcţie a suferit daune importante în timpul celor două cutremure din secolele al V-lea şi al VI-lea, după care s-a renunţat la folosirea lui în scopul iniţial, fiind transformat în cimitir, fortăreaţă şi, în final, după cutremurul din secolul al XIV-lea a folosit drept "carieră" de piatră.

  Este pur şi simplu formidabil să te plimbi pe culoare, să sari din piatră în piatră prin gradene şi, la un moment dat să simţi freamătul tribunelor însetate de sânge, aşteptând ca împăratul să întindă mâna cu degetul mare în jos, semn că învingăorul îi poate curma viaţa şi chinurile celui învins. Ave Cezar, morituri te salutant!

  ► Foro Romano

  Forul roman reprezenta centrul vieţii civile şi economice a Romei. El este traversat de Via Sacra, un fel de Stradă Mare, ce duce de la Colosseum la colina Capitoliului (una din cele şapte coline ale Romei).

  Pe această stradă defilau trupele generalilor, întorşi victorioşi din lupte, purtând prada de război, în aclamaţiile cetăţenilor bucuroşi.

  Plecând de la Coloseum spre Forul Roman (spre vest), în stânga se află Arco di Costantino (Arcul de triumf al lui Constantin), cel mai recent arc de triumf din Roma, datând din secolul al IV-lea d.C., în faţa căruia vedem ruinele Casei Aurite (Domo Aurea), palatul lui Nero şi ale fântânii Meta Sudans.

  În continuare se intră în zona mai recentă a Forului Roman, datând din epoca imperială (extrema cealaltă datează din epoca republicană, mai veche).

  În dreapta se află ruinele Templului zeiţei Venera şi al Romei (Tempio di Venere e Roma), construit de împăratul Hadrian în prima jumătate a secolului al II-lea d.C. Templul avea dimensiunea unui stadion din zilele noastre.

  Mergând de-a lungul ruinelor templului, ajungem la arcul de triumf al lui Titus, ridicat cu ocazia cuceririi Ierusalimului, în 70 d.C. Trecem pe sub arc, imaginându-ne pentru o clipă că ne întoarcem victorioşi de pe câmpul de luptă şi iată-ne dintr-odată în mijlocul vestigiilor romane.

  ► Colina Palatino

  La stânga, păstrând direcţia de mers, este situată Colle Palatino, colina romană centrală, una din cele mai vechi zone ale cetăţii romane, de cealaltă parte a căreia se află Circo Massimo.

  Povestea spune că pe această colină, în peştera Lupercal, doi sugari, Romulus şi Remus, au fost găsiţi de o lupoaică ce i-a alăptat, până ce păstorul Faustulus a dat de ei, i-a adoptat şi i-a crescut, pentru ca mai târziu ei să devină întemeietorii Romei.

  Situl este în prezent un mare muzeu în aer liber şi o plimbare aici ne poartă printre ruinele templului lui Jupiter, ale casei lui Tiberiu (Domus Tiberiana), dincolo de care descoperim alte vestigii: casa Liviei, soţia lui Augustus, casa lui Titus Flavius Domitianus (Domus Flavia) şi casa lui Augustus (Domus Augustana).

  ...

  După o plimbare agreabilă, coborâm din nou în Foro Romano, printre Porticus Margaritaria, în dreapta şi Atrium Vestae (Casa Virginelor Vestale, slujitoarele zeiţei inimii şi casei, Vesta). Din clădirea de trei etaje şi 50 de încăperi s-au păstrat doar fundaţia şi un rând de statui. Alături, între Templul lui Castor şi Pollux şi Templul lui Cezar se afla Templul zeiţei Vesta, unde vestalele întreţineau focul sacru.

  De partea cealaltă, dincolo de Via Sacra, se află, ceva mai bine conservată, Basilica Maxentius-Constatine, numită aşa după cei doi împăraţi care au contribuit la construcţia ei, la începutul secolului al IV-lea.

  Alături se află Basilica dei Santi Cosma e Damiano, dedicată fraţilor martiri greci. La origine, a fost un templu, Templul lui Romulus, dedicat de împăratul Maxentius fiului său, Valerius Romulus, la moartea timpurie a acestuia. Starea mai bună a construcţiei este datorată mai multor restaurări, ultima în secolul al XVII-lea. Biserica este decorată cu frumoase mozaicuri bizantine realizate în secolul al VI-lea.

  Continuăm pe Via Sacra, avînd în stânga şi în dreapta ruinele a două construcţii civile din epoca republicană: Basilica Julia, loc al adunărilor publice şi, respectiv Basilica Aemilia.

  Mai departe, trecem pe sub arcul de triumf al lui Septimiu Sever, lăsăm în stânga vestigiile Templului lui Saturn, ale Templului lui Vespasian şi Titus şi Coloana lui Phocas şi urcăm pe lângă Basilica dei Santi Luca e Martina, o construcţie ceva mai nouă, din secolul al VII-ea. Faţă în faţă cu această biserică se află Basilica San Giuseppe dei Falegnami, o construcţie în stil baroc, din secolul al XVI-lea, sub care se găseşte închisoarea Mamertino, unde au fost încarceraţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, înaintea martiriului lor.

  ► Colina Capitoliului

  Mai departe, pe Via di San Pietro in Carcere, urcăm pe colina Capitoliului şi ajungem în Piazza del Campidoglio, proiectată, împreună cu clădirile din jur, de Michelangelo, în prima parte a secolului al XVI-lea. În mijlocul pieţei se află statuia lui Marc Aureliu, singura statuie ecvestră din bronz care a supravieţuit din antichitate.

  De jur-împrejurul pieţei se află:

  - Palazzo dei Conservatori (pe latura de sud a pieţei),

  - Palazzo Senatorio (pe latura de est), sediul Primăriei Romei, având la intrare o scară cu rampă dublă, proiectată de Michelangelo şi la baza acesteia o fântână străjuită de o parte şi de alta de statuile a doi giganţi.

  - Palazzo Nuovo (pe latura de nord), construit în prima jumătate a secolului al XVI-lea; faţada este o copie în oglindă a faţadei proiectate de Michelangelo pentru Palazzo dei Conservatori.

  Pe latura liberă, dinspre vest, a pieţei Campidoglio coboarâm spre baza dealului pe Cordonata, o stradă în trepte, proiectată tot de Micheangelo, flancată de statuile din marmură ale lui Castor şi Polux, în partea de sus şi cele ale leilor egipteni, din bazalt negru, la bază.

  Facem la dreapta şi ajungem în faţa unei construcţii monumentale.

  ► Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (Vittoriano)

  Monumentul este ridicat în onoarea primului rege al Italiei unite şi este realizat în întregime din marmură albă. Are forma unui arc larg, este decorat cu coloane corintice şi deasupra, la extremităţi, poartă două statui ale zeiţei Victoria, în cvadriga de luptă. În faţa monumentului se ridică imensa statuie ecvestră a regelui Victor Emmanuel, la baza căreia se află Monumentul soldatului necunoscut, cu flacăra eternă, la care fac de strajă doi soldaţi. Monumentul adăposteşte mormântul unui soldat neidentificat, mort în primul război mondial.

  Traversăm Piazza Venezia şi, de partea cealaltă a Monumentului ajungem în Foro di Traiano

  ► Foro di Traiano

  Partea cea mai nordică a Forului Roman, Forul lui Traian a fost inaugurat în 112 d.C. şi avea dimensiunile de 300x180 m. Dinspre nord-vest, intrarea se făcea printr-o poartă monumentală, în faţa căreia se înălţa coloana lui Traian, între cele două biblioteci, greacă şi romană, în care se găseau arhiva privată a împăratului, o colecţie de decrete şi alte scrieri mai vechi. Dincolo de coloană se afla Basilica Ulpia, o clădire civilă, dedicată unor activităţi de justiţie şi comerţ. De cealaltă parte a clădirii se deschidea piaţa, având în mijlocul ei statuia ecvestră a lui Traian. Intrarea în piaţă se făcea dinspre sud-est (probabil) prin Arcul de triumf al lui Traian. Spun probabil, pentru că nu se cunoaşte locaţia sa exactă, poate că nici nu a fost construit, pentru că nu s-au găsit niciun fel de urme arheologice. El este însă reprezentat pe monede romane ale epocii şi, mai mult, există şi un decret al Senatului Roman cu privire la aprobarea construcţiei sale.

  La limita de est a Forului Traian se afla Piaţa lui Traian (Mercati di Traiano), un fel de mall al epocii, construit între anii 100-110 de către cine altul, decât Apollodor din Damasc. Iată deci, că plimbarea noastră se termină bine. Hai la un shopping.

  Încheiem aici plimbarea noastră prin Roma antică. A fost o plimbare plăcută, nu?

  Am terminat? Nu, încă nu. Ştiu, veţi spune: cum, despre columna lui Traian nimic? Aveţi dreptate. Ne leagă prea multe lucruri de ea, pentru a trece peste subiect fără a spune câte ceva...

  Date tehnice: Înălţimea coloanei este de aproximativ 40 m fără statuie. Este plasată pe un piedestal cubic şi este realizată din 17 cilindri de marmură de Carrara, îmbinaţi perfect. La vârf se găseşte un balcon, unde se afla statuia din aur a lui Traian, dispărută între timp şi înlocuită cu alta (dar nu din aur), a Sfântului Petru. În balcon se poate ajunge pe o scară spirală din interiorul coloanei.

  Columna lui Traian este ca un lung papirus pe care-l desfăşori pentru a citi o poveste scrisă pe el. Papirusul este alcătuit din cele 124 de basoreliefuri, iar povestea este spusă ca într-un roman-foileton, având ca subiect cucerirea Daciei de către romani. Şi, ca un scenariu de Oscar şi povestea noastră este pigmentată cu tot felul de momente critice, suspens, acţiune, multă acţiune şi, fireşte, un happy-end (asta dacă credeţi că formarea poporului român este vreo fericire...). Pe generic, în rolurile principale, îi găsim pe Traian şi Decebal, alături de vreo 2500 de alte personaje.

  Gata, de data asta am terminat cu adevărat, dar să ştiţi că povestea pe care v-am spus-o este doar un episod. Dacă ajungeţi la Roma, puteţi vedea cu ochii voştri şi alte episoade ale poveştii, la fel de interesante şi captivante, precum acesta. Mă rog, aşa sper eu, că a fost interesant şi captivant, voi decideţi.

  ---
  Impresii încărcate de Costi in 15.02.2010 08:16:47


  • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ITALIA.
  articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
  VIZUALIZĂRI: 3650
  NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)


  NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

  Puteți VOTA acest articol:

  F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

  PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  7500 PMA (din 11 voturi) nota2
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
  • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de Costi? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
  • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
   sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
   
    ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

  - Dragos
  [15.02.10 08:59:17]
  » mesaj pers

     foarte frumos si bine structurat, ca de obicei. dar, fara suparare (si drept imbold pentru alti calatori!), aici e descris cel mult 10% din ce se poate vizita in Roma. :)

     "Caput Mundi" nu a fost astfel poreclita degeaba! in opinia mea, este unul din locurile obligatorii de "pelerinaj" pentru un turist roman, datorita incarcaturii istorice si a multiplelor legaturi cu acest oras/ex-capitala de imperiu pe care le avem cu totii. (din aceeasi categorie, as mai adauga: Viena, Moscova si St. Petersburg-ul, Parisul, Berlinul). ups! am deviat...

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
  [punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 150 PMA1 (din 1 voturi)]
  - Costi
  [15.02.10 09:58:28]
  » mesaj pers

     @Dragos

     Asta am şi spus în final, prezentarea mea este doar un "episod" din povestea fără sfârşit a Romei, dar mai sunt multe altele.

     Îi invit pe cei care au fost acolo să povestească şi ei câte ceva.

     Şi aşa, review-ul este lung, nici nu ştiu dacă unii cititori vor avea răbdarea să-l citească.

     Măcar să o facă la partea de final, despre Foro di Traiano.

     Şi fotografiile sunt în număr mare, mi-a luat o oră să le încarc.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Dragos
  [15.02.10 10:33:39]
  » mesaj pers

     exact de acel ultim paragraf 'ma legasem' si eu, Costi.

     din pacate, au trecut ani buni de cand amfost(si eu)acolo... altfel, as fi scris chiar eu un review (sau poate mai multe, ca material de povestit... este!); asa, m-am multumit sa punctez ici-colo, in ecouri (vezi la celelalte descrieri, mai vechi, despre Roma), ceea ce am vazut si locurile pe care eu le-am considerat ca merita o farama din timpul atat de greu de impartit cand esti intr-o calatorie.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Diaura*
  [15.02.10 13:11:17]
  » mesaj pers

     Felicitari ! Frumoasa descriere si frumoase imagini. Cu textul tau in mana, oricine poate merge pe cont propriu la Roma. Ai un vot binemeritat pentru o poveste " muncita" .

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - Costi
  [15.02.10 17:35:39]
  » mesaj pers

     Rugăminte pentru WB.

     Aş vrea ca melodia de aici:

     http://www.trilulilu.ro/edifice/3086611587e949

     să fie ataşată la review-ul meu.

     Mulţumesc.

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - webmasterXY*
  [15.02.10 17:57:26]
  » mesaj pers

     rezolvat

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - CristianSRI
  [15.02.10 19:21:54]
  » mesaj pers

     Foarte frumoasa prezentarea si consider utila. O s-o salvez sa o pot revizui cand voi putea sa merg a-2-a oara in Roma. Singura data cand am fost am stat numai 4 ore si am apucat S. Pietro si fuga la Fontana di Trevi. Mi-a parut rau ca nu am ajuns la Coloseum si Foro Romano dar sper sa mai ajung odata in Roma si sigur nu le voi rata. Cu stima, CristianSRI

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  - chelie_d
  [13.04.10 12:12:25]
  » mesaj pers

     am fost si eu la roma in 2007, am vizitat foarte putin din oras (am stat doar 2 zile), dar cu siguranta o sa ma intorc sa vizitez mult mai mult, si cu ajutorul acestui review o sa ma descurc mult mai bine.

     bravos si pma cuvenite...

  ---

  LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  #G#1

  SCRIE ECOU
  Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

  AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

  UTILIZATOR
  PAROLA

  Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

  Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici  ---
  1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
  Alte impresii din această destinaţie:
  NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
   
  POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
  Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
  #M#1

  [44] foto. Click pe poze pentru a le mări

  P01 [AUG-2007] Intrarea la Colosseum -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48126">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48126"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48126">Şterge vot</a></div><span id="v948126" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48126)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48126Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48126MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P01 [AUG-2007] Intrarea la Colosseum
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P07 [AUG-2007] -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48134">Şterge vot</a></div><span id="v948134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P07 [AUG-2007]
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P08 [AUG-2007] Singura intrare la Colosseum rămasă nedemolată este cea a împăratului -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48135">Şterge vot</a></div><span id="v948135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P08 [AUG-2007] Singura intrare la Colosseum rămasă nedemolată este cea a împăratului
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  #G#2

  P09 [AUG-2007] Un sarcofag expus în muzeul din Colosseum -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48136">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48136"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48136">Şterge vot</a></div><span id="v948136" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48136)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48136Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48136MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P09 [AUG-2007] Un sarcofag expus în muzeul din Colosseum
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P10 [AUG-2007] Vedere din Colosseum spre Templul zeiţei Venera şi al Romei -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48137">Şterge vot</a></div><span id="v948137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P10 [AUG-2007] Vedere din Colosseum spre Templul zeiţei Venera şi al Romei
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P11 [AUG-2007] Vedere din Colosseum spre colina Palatino, în plan secund. În prim-plan, Arco di Costantino şi alături ruinele Casei Aurite (Domo Aurea), palatul lui Nero şi ale fântânii Meta Sudans -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48138">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48138"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48138">Şterge vot</a></div><span id="v948138" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48138)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48138Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48138MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P11 [AUG-2007] Vedere din Colosseum spre colina Palatino, în plan secund. În prim-plan, Arco di Costantino şi alături ruinele Casei Aurite (Domo Aurea), palatul lui Nero şi ale fântânii Meta Sudans
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P12 [AUG-2007] Intriorul Coloseului. În antichitate, zona centrală era acoperită şi acolo era arena în care se desfăşurau luptele. -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48139">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48139"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48139">Şterge vot</a></div><span id="v948139" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48139)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48139Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48139MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P12 [AUG-2007] Intriorul Coloseului. În antichitate, zona centrală era acoperită şi acolo era arena în care se desfăşurau luptele.
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P13 [AUG-2007] În această fotografie se văd foarte bine spaţiile de sub arenă, unde îşi aşteptau rândul gladiatorii şi intrarea imperială. -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48140">Şterge vot</a></div><span id="v948140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P13 [AUG-2007] În această fotografie se văd foarte bine spaţiile de sub arenă, unde îşi aşteptau rândul gladiatorii şi intrarea imperială.
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P14 [AUG-2007] Crucea din Colosseum, ridicată în secolul al XVIII-lea, de papa Benedict XIV, în memoria martirilor creştini, morţi aici -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48141">Şterge vot</a></div><span id="v948141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P14 [AUG-2007] Crucea din Colosseum, ridicată în secolul al XVIII-lea, de papa Benedict XIV, în memoria martirilor creştini, morţi aici
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P15 [AUG-2007] Tempora mutantur et nos mutamur in illis -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48142">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48142"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48142">Şterge vot</a></div><span id="v948142" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48142)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48142Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48142MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P15 [AUG-2007] Tempora mutantur et nos mutamur in illis
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P16 [AUG-2007] Vedere spre Templul zeiţei Venera şi al Romei -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48143">Şterge vot</a></div><span id="v948143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P16 [AUG-2007] Vedere spre Templul zeiţei Venera şi al Romei
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P17 [AUG-2007] Coloseul. În prim plan ruinele Casei Aurite (Domo Aurea), palatul lui Nero şi ale fântânii Meta Sudans -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48144">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48144"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48144">Şterge vot</a></div><span id="v948144" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48144)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48144Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48144MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P17 [AUG-2007] Coloseul. În prim plan ruinele Casei Aurite (Domo Aurea), palatul lui Nero şi ale fântânii Meta Sudans
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P18 [AUG-2007] Arcul de triumf al lui Titus -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48145">Şterge vot</a></div><span id="v948145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P18 [AUG-2007] Arcul de triumf al lui Titus
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P19 [AUG-2007] Basilica Maxentius-Constatin -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48146">Şterge vot</a></div><span id="v948146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P19 [AUG-2007] Basilica Maxentius-Constatin
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P20 [AUG-2007] Basilica Santa Francesca Romana -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48147">Şterge vot</a></div><span id="v948147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P20 [AUG-2007] Basilica Santa Francesca Romana
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P21 [AUG-2007] Basilica Maxentius-Constatin -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48148">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48148"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48148">Şterge vot</a></div><span id="v948148" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48148)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48148Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48148MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P21 [AUG-2007] Basilica Maxentius-Constatin
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P22 [AUG-2007] Basilica Santa Francesca Romana (dreapta) şi Basilica Maxentius-Constatin -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48149">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48149"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48149">Şterge vot</a></div><span id="v948149" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48149)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48149Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48149MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P22 [AUG-2007] Basilica Santa Francesca Romana (dreapta) şi Basilica Maxentius-Constatin
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P23 [AUG-2007] Vedere de pe Colina Palatino spre Via Sacra, din Foro Romano -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48150">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48150"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48150">Şterge vot</a></div><span id="v948150" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48150)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48150Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48150MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P23 [AUG-2007] Vedere de pe Colina Palatino spre Via Sacra, din Foro Romano
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P24 [AUG-2007] Fântâna de pe Colina Palatino -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48151">Şterge vot</a></div><span id="v948151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P24 [AUG-2007] Fântâna de pe Colina Palatino
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P25 [AUG-2007] În plimbare pe Colina Palatino -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48152">Şterge vot</a></div><span id="v948152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P25 [AUG-2007] În plimbare pe Colina Palatino
  foto Costi [15.02.10]
  # [50 PMA, +BONUS]

  P26 [AUG-2007] Printre ruinele de pe Colina Palatino -- foto by <b>Costi</b> [uploaded 15.02.10] - <span class="allrVotedi" id="av48153">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv48153"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=48153">Şterge vot</a></div><span id="v948153" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(48153)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f48153Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e48153MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
  P26 [AUG-2007] Printre ruinele de pe Colina Palatino
  foto Costi [15.02.10]
  # [0 PMA, fara bonus]

  [44] foto . Click pe oricare pentru a le mări
    CĂUTARE
  Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
  Șir de căutare
  Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
  Căutare (text) în sait:

          [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

  [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată

  Website Security Test
  pagină generată in 0.21294093132 sec