62266 
nu sunteţi logat. - LOGIN
(Alte) Mănăstiri și biserici argeșene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
11.08.2015
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2009
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Mănăstirea Bascovele (Ursoaia, Arges) - ctitorie a Cantacuzinilor


România e înțesată de monumente istorice, unele mai cunoscute, altele mai ascunse – trebuie doar să te informezi înainte de a pleca la drum în vacanță pentru a avea idee de existența lor. În ceea ce privește mănăstirile istorice, cu valoare arhitecturală și culturală, multe zac în uitare și se degradează pe zi ce trece.

Șoseaua Pitești – Râmnicu Vâlcea, celebrul E81 (DN7), e străbătut zilnic de mii de autoturisme. Am trecut de multe ori în viteza mașinii prin Valea Cotmenei și gândul îmi zbura întotdeauna la Mănăstirea Cotmeana, dar în zonă mai există un lăcaș de cult interesant.

Acces. Între localitățile Dumbrăvești și Zamfirești observăm un indicator către Mănăstirea Bascovele și satul Ursoaia pe DJ704E. Drumul asfaltat ajunge în apropierea mănăstirii după aproximativ 3,5 km, șerpuind pe lângă pădure, printre căsuțe, traversând pârâul Bascov (lângă care este o troiță) și intrând în localitatea Ursoaia (împrejurimile se folosesc ca loc de picnic de către piteșteni). Într-o mică intersecție apare un indicator care ne avertizează că mai sunt 500 m în stânga până la mănăstire. După alți 300 m ajungem în fața unei porți unde putem lăsa autoturismul – este Centrul de îngrijire și asistență Bascovele (destinat persoanelor vârstnice cu handicap; în 2013 deși existau doar 75 locuri erau internați 85 de beneficiari).

Descriere. Mergem câțiva pași pe o alee, în dreapta fiind clădirile Centrului, în stânga un cimitir cu o capelă și clopotniță. Ne apropiem de zidurile roase de vreme ale mănăstirii situată pe o costișă, sub poale de pădure. De altfel, se pare că numele de „bascov” înseamnă pisc împădurit cu stejari. Ne întâmpină un turn clopotniță, flancat de două coloane, etajul clopotelor fiind realizat din lemn. El a fost construit între anii 1812-1814. Observăm frumoase decorațiuni pe fațada acestui turn, apoi intrăm prin gang în curtea mult încercatei mănăstiri. Într-o curte dreptunghiulară, înconjurată pe trei laturi de chilii se înalță biserica cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (hramul inițial), „Nașterea Maicii Domnului” și „Adormirea Maicii Domnului” (adăugate la 1834). Înăuntru era în plină desfășurare o slujbă astfel că am făcut fotografii doar la exterior. Biserica din cărămidă, netencuită, atrăgea privirea prin coloanele pridvorului, colorate, terminate în partea de sus în frumoase acolade albe. Pe una din laturi se mai păstrează un fragment din pictura exterioară: moartea cu coasa. Două turle de lemn se află pe acoperișul de șiță. Chiliile se înșiră sub adăpostul unui ceardac și sunt străjuite de expresia „Nihil Sine Deo”. Atât biserica cât și clădirile înconjurătoare emană o durere surdă, se observă cu ochiul liber degradarea ce au suferit-o atât timp cât au fost ocupate de căminul de bătrâni.

Prima biserică a fost ctitorită de comisul Șerban Cantacuzino în 1695, având destinația de mănăstire de maici. De atunci se păstrează în pronaos pisania, care spune că biserica s-a ridicat între lunile iunie-august 1695 sub supravegherea starețului de la Cotmeana, probabil fără a fi pictată ori fără să fie terminate chiliile și zidul înconjurător – deci o construcție „la roșu”, cum s-ar spune azi. Șerban Cantacuzino se distinge în epocă prin bogata sa activitate de ctitor de biserici: a refăcut mănăstirea Comana, a ridicat biserica Sf. Nicolae Șelari din București, a construit biserica Sf. Apostoli în Roșiori de Vede, a susținut financiar zugrăvirea bisericii Mănăstirii Cozia și a bolniței de la Mănăstirea Bistrița. Chipul său și al soției, apare în tabloul votiv din biserica Mănăstirii Bascovele - lăcaș de cult ce apare pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino din anul 1700, în categoria mănăstirilor mici. Biserica lui Șerban Cantacuzino s-a năruit la cutremurul din 1838.

Biserica actuală a fost ridicată de către un personaj de neam grec, Ștefu Nicolau și soția sa Paraschiva. Lucrările s-au încheiat în octombrie 1843, fapt consemnat de cea de-a doua pisanie, pe care este menționată și contribuția stareței Platonida Căzănescu la înfrumusețarea schitului. De-a lungul timpului a trecut prin mai multe reparații, cea mai importantă fiind refacerea picturii în stil neobizantin între anii 1948-1950 de către pictorul Theodor Petrescu din Tutana-Argeș.

Între 1962 și 1991 schitul a fost închis. Biserica fiind utilizată ca biserică de parohie. În 1959 se va înființa Centrul de Îngrijire și Asistență Bascovele care va ocupa chiliile mănăstirii și va produce daune însemnate clădirilor. Abia în anul 2005 mănăstirea și-a recuperat chiliile și celelalte proprietăți.

În anul 2009 s-au desfășurat cercetări arheologice în interiorul/exteriorul bisericii mănăstirii prilej cu care s-au descoperit fundațiile primului lăcaș edificat de Șerban Cantacuzino, precum și mai multe morminte ale unor călugărițe.

După vizita noastră din primăvara anului 2009 au avut loc acele cercetări arheologice și apoi acțiuni de consolidare a bisericii, care nu s-au încheiat nici acum din lipsă de fonduri bănești. Alt monument de categoria A așteaptă o soluție!

În apropiere, la aproximativ 13 km, se poate vizita Mănăstirea Cotmeana (ctitorie de secol al XIV-lea; cea mai veche mănăstirea din Țara Românească).

De asemenea, la circa 27 km, în localitatea Valea Bălcească vă puteți abate pentru o vizită la Muzeul Memorial „Nicolae Bălcescu” sau Conacul Bălceștilor, cum mai este cunoscut. Conacul boieresc, construit în stil brâncovenesc cu accente gotice (între anii 1824-1937), a fost donat în 1948 statului român de către Radu Mandrea pentru a se pune bazele unui loc dedicat mareului Nicolae Bălcescu. Clădirea și interioarele sunt superbe – vă invit să le vizitați, cât se va mai putea, deoarece în 2015 a apărut o cerere de retrocedare din partea urmașilor lui Nicolae Bălcescu, care contestă actul de donație din 1948.

Prin aceste obiective religioase și istorice drumul dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea poate deveni dintr-o dată foarte interesant. Dacă timpul nu vă presează puteți încerca mici pauze de maxim o oră la aceste puncte de interes.

---
Impresii încărcate de tata123 in 11.08.2015 15:39:29

Validat / Publicat: 11.08.15 16:46:29


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 4355


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  22700 PMA (din 24 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- mprofeanu
[12.08.15 09:54:47]
» mesaj pers

   @tata123 - Multumesc ca mi-ai reamintit prin reviewul tau de locurile minunate de langa "casa " mea!

   Din pacate manastirea Bascovele nu am vazut-o. Promit ca ma voi duce sa o vad.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[13.08.15 12:48:24]
» mesaj pers

   @mprofeanu - Și eu mulțumesc pentru lectură. Fiecare zonă a țării, cât de micăa ar fi ea, ascunde adevărate comori, chiar dacă ele au doar o importanță locală. Ele sunt mai puțin promovate, pitite în locuri știute doar de localnici și doar din când în când mai scapă câte ceva în vreun ziar.

   Multe informații despre obiective turistice inedite găsim în ziare și cărți vechi, multe publicate înainte de 1948. Unele nu mai există, altele sunt în stare de degradare accentuată... dar, mai găsim și „supraviețuitori”.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[21] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2009] Turn clopotniță la Mănăstirea Bascovele (început de secol al XIX-lea). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652657">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652657"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652657">Şterge vot</a></div><span id="v9652657" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652657)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652657Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652657MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2009] Turn clopotniță la Mănăstirea Bascovele (început de secol al XIX-lea).
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2009] Biserica Mănăstirii Bascovele (în stânga observați fragment de frescă exterioară). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652658">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652658"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652658">Şterge vot</a></div><span id="v9652658" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652658)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652658Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652658MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2009] Biserica Mănăstirii Bascovele (în stânga observați fragment de frescă exterioară).
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2009] Curtea Mănăstirii Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652659">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652659"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652659">Şterge vot</a></div><span id="v9652659" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652659)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652659Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652659MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2009] Curtea Mănăstirii Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2009] Pridvor și icoane de hram - Mănăstirea Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652660">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652660"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652660">Şterge vot</a></div><span id="v9652660" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652660)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652660Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652660MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2009] Pridvor și icoane de hram - Mănăstirea Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2009] Corp de chilii - Mănăstirea Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652661">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652661"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652661">Şterge vot</a></div><span id="v9652661" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652661)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652661Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652661MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2009] Corp de chilii - Mănăstirea Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2009] Pe ceardac - Mănăstirea Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652662">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652662"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652662">Şterge vot</a></div><span id="v9652662" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652662)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652662Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652662MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2009] Pe ceardac - Mănăstirea Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2009] Arhitectură la Mănăstirea Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652663">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652663"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652663">Şterge vot</a></div><span id="v9652663" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652663)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652663Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652663MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2009] Arhitectură la Mănăstirea Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2009] Ornamente pe turnul clopotniță. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652664">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652664"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652664">Şterge vot</a></div><span id="v9652664" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652664)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652664Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652664MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2009] Ornamente pe turnul clopotniță.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2009] Zid împrjmuitor și turlele bisericii - Mănăstirea Bascovele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652665">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652665"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652665">Şterge vot</a></div><span id="v9652665" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652665)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652665Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652665MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2009] Zid împrjmuitor și turlele bisericii - Mănăstirea Bascovele.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2009] Biserica Mănăstiri Bascovele privită dinspre absida altarului. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652666">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652666"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652666">Şterge vot</a></div><span id="v9652666" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652666)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652666Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652666MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2009] Biserica Mănăstiri Bascovele privită dinspre absida altarului.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2009] Clopotniță și capelă lângă mănăstire. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652667">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652667"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652667">Şterge vot</a></div><span id="v9652667" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652667)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652667Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652667MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2009] Clopotniță și capelă lângă mănăstire.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2009] Mănăstirea Cotmeana - zid exterior. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652668">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652668"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652668">Şterge vot</a></div><span id="v9652668" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652668)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652668Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652668MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2009] Mănăstirea Cotmeana - zid exterior.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2009] Biserica de secol al XIV-lea de la Mănăstirea Cotmeana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652669">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652669"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652669">Şterge vot</a></div><span id="v9652669" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652669)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652669Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652669MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2009] Biserica de secol al XIV-lea de la Mănăstirea Cotmeana.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2009] Pictură exterioară la Cotmeana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652670">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652670"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652670">Şterge vot</a></div><span id="v9652670" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652670)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652670Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652670MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2009] Pictură exterioară la Cotmeana.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2009] Meterez de apărare în zidul de la Cotmeana. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652671">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652671"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652671">Şterge vot</a></div><span id="v9652671" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652671)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652671Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652671MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2009] Meterez de apărare în zidul de la Cotmeana.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2009] Conacul Bălceștilor de la Valea Bălcească. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652672">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652672"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652672">Şterge vot</a></div><span id="v9652672" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652672)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652672Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652672MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2009] Conacul Bălceștilor de la Valea Bălcească.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2009] Conacul Bălceștilor - elemente de arhitectură. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652673">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652673"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652673">Şterge vot</a></div><span id="v9652673" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652673)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652673Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652673MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2009] Conacul Bălceștilor - elemente de arhitectură.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2009] Biserica de lemn din Gâltofani aflată în curtea Conacului Bălceștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652675">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652675"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652675">Şterge vot</a></div><span id="v9652675" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652675)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652675Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652675MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2009] Biserica de lemn din Gâltofani aflată în curtea Conacului Bălceștilor.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2009] Interior - Biserica de lemn din Gâltofani - curtea Conacului Bălceștilor. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652681">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652681"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652681">Şterge vot</a></div><span id="v9652681" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652681)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652681Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652681MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2009] Interior - Biserica de lemn din Gâltofani - curtea Conacului Bălceștilor.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2009] Mormântul Sevastiței Bălcescu - sora lui Bălcescu. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] - <span class="allrVotedi" id="av652682">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652682"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652682">Şterge vot</a></div><span id="v9652682" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(652682)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f652682Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e652682MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2009] Mormântul Sevastiței Bălcescu - sora lui Bălcescu.
foto tata123 [11.08.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2009] Mănăstirea Bascovele - prelucrare Internet. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 11.08.15] <span style="color:teal"><b>nevotabilă</b></span> - <span class="allrVotedi" id="av652688">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv652688"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=652688">Şterge vot</a></div>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2009] Mănăstirea Bascovele - prelucrare Internet.
foto tata123 [11.08.15] nevotabilă
# [0 PMA, fara bonus]

[21] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.102778911591 sec