57008 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Vilnius şi împrejurimile

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
03.02.2015
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Vilnius - credinţă, in şi chihlimbar


Recunosc, ţările baltice n-au fost niciodată înscrise pe lista mea de opţiuni turistice şi nici nu am visat că voi ajunge acolo vreodată. Acum, după ce le-am tranzitat şi am petrecut câteva ore în fiecare dintre capitalele lor, afirm cu tărie că merită să revin. Ţările baltice au ce arăta turiştilor. Dacă sunteţi în trecere spre alte destinaţii mai ademenitoare, dacă vă aflaţi în zonă cu altfel de interese decât cele turistice, rezervaţi măcar o jumătate de zi pentru o plimbare prin centrele istorice ale oraşelor-capitală. Nu veţi regreta!

16 iulie 2013. Porniserăm de trei zile într-un lung circuit, lăsaserăm în urmă Varşovia şi ne continuam traseul spre Lituania. După un parcurs de 470 km, cu un popas fortuit, de vreo oră, datorat controlului traficului rutier aproape de ieşirea din Polonia, (Inspekcja Transportu Drago Weg - control la sânge, inclusiv electronic, al actelor autocarului şi şoferilor), iată-ne sosind la Vilnius în cursul serii, destul de târziu. Cel dintâi contact cu capitala primei ţări baltice pe care urma să o tranzităm a fost Europa City Hotel, cel care ne-a oferit găzduire pentru o noapte.

A doua zi, după micul dejun, obişnuitul tur pietonal avea să ne dezvăluie frumuseţile unui oraş deosebit, cu un centru istoric - unul dintre cele mai mari centre medievale din Europa - inclus pe lista Patrimoniului mondial UNESCO încă din 1994.

La început o fortificaţie împotriva cavalerilor teutoni, apoi împotriva hoardelor de tătari venite din Crimeea, în timp, aşezarea aflată la confluenţa râurilor Neris şi Vilnia s-a extins şi s-a dezvoltat tot mai mult devenind oraşul de astăzi, cu construcţii impresionante şi cu o istorie la fel de impresionantă. Nu voi face referire la istoria tumultuoasă a Lituaniei pentru că ştiu că nu asta se caută aici. Voi prezenta doar turul nostru pietonal accentuând pe obiectivele pe lângă care am trecut.

Ghizii şi ghidurile turistice spun că cel mai bun loc pentru a începe un tur al oraşului Vilnius este vârful turnului Gediminas, o construcţie poligonală din cărămidă, fost turn de apărare a castelului din deal. De pe platforma acestuia, printre acoperişurile roşiatice ale clădirilor, se pot vedea ca pe o hartă cele mai importante edificii şi turle de biserici, oraşul vechi, catedrala, strada principală cu centrele comerciale şi administrative, precum şi malul râului Neris până la turnul televiziunii.

Debarcaţi din autocar în apropiere de moderna clădire a Parlamentului, am străbătut pietonal Gedinimo Prospektas, un bulevard lung de aproape 2 km, trecând pe lângă fosta clădire a KGB-ului transformată acum în Muzeul Victimelor Genocidului. Baza pereţilor exteriori este capitonată cu plăci pe care sunt înscrise nenumărate nume ale celor care au murit în închisoare. Te înfiori doar văzând numele atâtor oameni tineri pieriţi pentru un ideal. Am fi rezistat oare să vizităm celulele şi să ascultăm explicaţiile detaliate ale ghizilor (în rusă şi lituaniană) despre care aflaserăm că sunt foşti agenţi KGB?

Pe strada principală, mergând înspre catedrală, am văzut frumoase clădiri administrative, hoteluri şi moderne centre comerciale. Teatrul Naţional Dramatic are intrarea decorată cu imense simboluri ale celor trei muze - Drama, Tragedia şi Comedia - înveşmântate în negru şi cu expresive feţe aurii.

Catedrala. Prima biserică a aşezării de la confluenţa râurilor Neris şi Vilnia a fost construită în sec. XIII. Se spune că de atunci a fost reconstruită de 11 ori, iar clădirea albă, deosebit de elegantă pe care o vedem astăzi datează de la sfârşitul sec. XVIII. Exteriorul este decorat cu statuile a trei sfinţi - Elena, Stanislav şi Cazimir - amplasate pe acoperiş, precum şi cu imensele statui ale lui Avram, Moise şi ale celor patru evanghelişti amplasate de o parte şi de alta a intrării principale. De asemenea, la exterior pot fi admirate câteva scene religioase în basoreliefuri fin executate. Statuia Marelui Duce Gediminas, fondatorul oraşului Vilnius, se află lângă catedrală şi lângă turnul alb al clopotniţei.

Interiorul bisericii are trei nave despărţite de două şiruri de coloane masive. În capela Sf. Cazimir se află mormintele unor regi, iar în criptă odihnesc persoane de viţă nobilă, episcopi şi vechi conducători ai ţării. Sfântului Cazimir, patronul spiritual al lituanienilor, i se atribuie numeroase vindecări miraculoase, de aceea în capelă pot fi văzute mai multe ofrande ale credincioşilor care au fost tâmăduiţi (ochi, mâini, picioare, toate executate în argint).

În vârful dealului Gediminas - zis şi Dealul celor Trei Cruci - un monument alcătuit din trei imense cruci albe atrage privirile tuturor. Dezvelit în 1989, acesta este simbolul speranţei lituaniene. Monumentul înlocuieşte un altul, similar, ridicat în sec. XVII în memoria călugărilor franciscani martirizaţi, monument care a fost distrus din ordinul lui Stalin.

Cei pasionaţi de muzee pot afla că în apropiere de catedrală se află Muzeul Naţional Lituanian - cel mai mare muzeu al ţării - care, prin exponatele sale, face cunoscută întreaga istorie a Lituaniei, precum şi Muzeul Artelor Aplicate care găzduieşte şi expoziţii temporare.

Oraşul vechi, unul dintre cele mai mari din Europa de Est, este străbătut de Strada Castelului care începe de la catedrală şi continuă cu Strada Mare (Didzioji gatve) trecând pe lângă primărie şi sfârşind la singurele porţi care au mai rămas din fortificaţiile oraşului medieval. Bineînţeles, am străbătut această cale pietonal, privind în stânga şi în dreapta, ascultând relatările ghidei şi fotografiind fără contenire. Mici magazine de antichităţi, cafenele şi taverne dosite pe străduţe laterale înguste îşi aşteaptă vizitatorii pentru un binemeritat popas la cumpărături sau la o cafea.

Palatul Prezidential - fost Palat Episcopal, l-a găzduit în 1812 pe Napoleon Bonaparte în drumul său către Moscova. O placă de marmură aminteşte că Stendhal, pe atunci responsabil cu aprovizionarea armatei, a poposit în casa de la nr. 1 din Didzioji gatve. Ghizii nu vor uita să vă spună că aici, în această casă, a învăţat Stendhal, marele scriitor francez, să bea ca un rus.

Universitatea este un vechi complex de clădiri aflat în faţa Palatului Prezidenţial. Cu ferestre frumos decorate, complexul universitar are mai multe curţi interioare, un turn de observaţie şi chiar şi o biserică. Deşi am aflat că Universitatea Vilnius se poate vizita, noi nu am intrat, timpul scurt şi numeroase alte obiective înscrise în programul zilei nepermiţându-ne acest lucru.

Biserica Sf. Ana - unul dintre cele mai frumoase lăcaşuri gotice din Lituania, cu o faţadă construită din 33 de tipuri de cărămizi, este atât de zveltă, de elegantă şi de armonioasă încât, la vederea sa, Napoleon ar fi afirmat că doreşte să o ducă pe palme în Franţa şi să o aşeze lângă Catedrala Notre Dame. Pe cât este de frumoasă la exterior, pe atât este de modestă în interior, incendiile prin care a trecut distrugându-i decoraţiunile originale.

Mănăstirea Bernardinilor aflată în imediata apropiere, fiind construită la marginea oraşului medieval, a fost înconjurată de fortificaţii prevăzute cu guri de tragere pentru tunuri. De aici, înspre vechea poartă a oraşului, se trece pe lângă mai multe lăcaşuri de cult, atât de multe încât nu le poţi vizita pe toate într-o jumătate de zi. Pe lângă Biserica Sf. Mihai, Biserica Adormirii Maicii Domnului şi Biserica Sf. Paraskeva (ultimele două ortodoxe), am revenit pe strada principală, aproape de Piaţa Primăriei.

Piaţa Primăriei este centrul politic, cultural şi economic al oraşului Vilnius. Clădirea primăriei, o construcţie albă cu şase coloane în faţa intrării principale deasupra căreia flutură steagul lituanian, domină întreaga piaţă. Clădirea originală, din sec. XV, nu a supravieţuit. Cea pe care o vedem astăzi a fost înălţată la sfârşitul sec. XVIII. Zona este frumoasă, înconjurată de hoteluri şi clădiri îngrijite, cu o mare fântână arteziană în centru, cu arbori umbroşi şi cu terase în aer liber.

Biserica Sf. Cazimir, cea mai veche biserică barocă din Vilnius, pe lângă care nu poţi trece fără a o observa, este dedicată sfântului ocrotitor al Lituaniei. Cazimir a fost fiul lui Cazimir al IV-lea al Poloniei, coroana de pe acoperişul bisericii mărturisind originile sale regale. Trecutul acestui lăcaş a fost foarte zbuciumat. În timpul dominaţiei ţariste a fost biserică ortodoxă, ocupanţii germani au transformat-o în biserică protestantă, iar sovieticii au făcut din ea Muzeul Ateismului. Abia după 1989 - reconsacrată - a devenit ceea ce văd vizitatorii astăzi. Arhitectura sa exterioară, coloritul şi decoraţiunile sale impresionează cel mai mult. Biserica Sf. Duh, cea mai importantă biserică ortodoxă din Vilnius, adăposteşte într-o raclă supradimensionată relicvele întregi ale sfinţilor Anton, Ivan şi Eustachie martirizaţi pentru credinţa lor. Am fost informaţi că cei trei sfinţi sunt înveşmântaţi în alb în perioada Crăciunului, în negru în postul Paştelui şi în roşu în restul timpului. Când am fost noi, în iulie, trupurile lor erau acoperite cu o velinţă verde lăsând la vedere doar picioarele încălţate cu şosete albe.

Nu am intrat şi în Biserica Sf. Tereza aflată şi ea foarte aproape, ci ne-am grăbit spre Poarta Zorilor sau Poarta Răsăritului, singura poartă a fortificaţiei din evul mediu care a supravieţuit până în zilele noastre. Pentru a adăposti o icoană sfântă, făcătoare de minuni, în 1671 călugăriţele carmelite de la Sf. Tereza au construit o capelă deasupra porţii. Am urcat şi noi pe scările înguste până în capela pe sub care trece strada. În faţa icoanei îmbrăcată în aur şi argint (doar chipul şi mâinile Fecioarei Maria sunt descoperite), în prezenţa mai multor credincioşi, un preot oficia slujba în lituaniană.

Despre Biserica Sf. Petru şi Pavel, cea mai frumoasă biserică pe care am văzut-o în Lituania, voi scrie separat pentru că nu ştiu câţi dintre cititorii acestui articol vor avea răbdarea să citească şi despre ea. Chiar şi mie mi se pare că am scris prea mult şi numai despre biserici. Vilnius este prin excelenţă un oraş turistic religios, străzile oraşului vechi fiind practic înţesate de biserici semeţe, parcă prea multe pentru un oraş cu doar puţin peste o jumătate de milion de locuitori. Lituanienii sunt preponderent catolici, dar în pofida devoţiunii lor în credinţă, au fost ultimii din Europa care s-au convertit la creştinism. Influenţele altor religii s-au făcut resimţite de-a lungul vremii aşa încât, astăzi, lăcaşuri catolice, ortodoxe şi luterane pot fi văzute peste tot, convieţuind în deplină armonie. Înainte de război, Vilnius a fost unul dintre cele mai mari oraşe semite din Europa, dar comunitatea evreiască greu încercată nu a supravieţuit. Din numeroasele lor sinagogi a mai rămas doar una.

Nu pot încheia fără a aminti amatorilor de cumpărături că în statele baltice există chihlimbar peste tot. Chihlimbarul este considerat aurul nordului şi nu doar magazinele selecte, cu vitrine luminoase, aranjate cu stil, etalează bijuterii şi obiecte de decor executate din răşina fosilizată a pinilor preistorici. În orice loc turistic vei fi întâmpinat de standuri cu sumedenie de brăţări, broşe, cercei şi coliere de chihlimbar, care de care mai frumoase. Tot atrăgătoare şi demne de interes mi s-au părut obiectele de in, în special tricotajele. Şalurile de in colorat sau în nuanţe naturale sunt elegante şi foarte fine.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de iulianic in 03.02.2015 11:29:49

Validat / Publicat: 03.02.15 14:52:46


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ȚĂRILE BALTICE.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 5261


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  41150 PMA (din 46 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[03.02.15 14:52:12]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Eugenia55
[03.02.15 17:31:06]
» mesaj pers

   Aaa, ce dragut, acum 8 luni ma plimbam prin Vilnius dar, recunosc, review-ul meu nu e asa de "rabdator" cu numarul de biserici vizitate, e mai... laic, ca sa zic asa, mai de "hai-hui" :)

   

   Oricum, merci de cadou!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[03.02.15 17:58:48]
» mesaj pers

   @Eugenia55 - În turul nostru de câteva ore prin Vilnius, nici noi n-am fost atât de răbdători pe cât ar fi trebuit cu sfintele lăcaşuri. A fost mai curând un tur de forţă sau mai bine zis o alergătură pe la şi printre biserici. N-am intrat în toate, dar am reţinut câteva ca fiind "cele mai". Catedrala şi Biserica Sf. Ana pentru exterior, apoi Biserica Sf. Petru şi Pavel pentru interior.

   În autocar, după ce am părăsit oraşul şi ne îndreptam spre Riga, ghida ne-a oferit pe video un film cu toate lăcaşurile de credinţă din Vilnius. Se pare că oraşul chiar excelează la acest capitol.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- micutzu
[03.02.15 20:01:02]
» mesaj pers

   Felicitari pentru frumosul review, pe care il consider o pledoarie pentru o destinatie turistica mai putin cunoscuta. Stima si sa o tineti tot asa.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- crismis
[03.02.15 20:55:53]
» mesaj pers

   @iulianic: In Vilnius am vazut prima si, pana acum, ultima oara in viata mea o varietate de chihlimbar rosu, asemanator ca aspect rubinului. Am vizitat si un muzeu al chihlimbarului, parca! Dar bijuteriile acelea din chihlimbar rubiniu montate in argint mi-au ramas la suflet! Desigur ca nu m-am indurat sa- mi iau nimic la vremea respectiva, preturile nu erau chiar mici, dar pe urma mi-a parut rau, caci nu am mai intalnit niciodata asemenea minunatii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- Dan&Ema
[03.02.15 22:16:08]
» mesaj pers

   O foarte reusita invitatie in fosta capitala culturala europeana. Un adevarat minighid de urmat la nevoie. Cred ca cel putin orasele din estul Europei care devin capitale culturale acceseaza importante fonduri pentru renovari pentru punerea in evidenta a obiectivelor pentru organizarea de manifestatii spre bucuria vizitatorilor.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic
[05.02.15 19:37:10]
» mesaj pers

   @micutzu - @Dan&Ema - Mulţumesc pentru vizită şi pentru aprecieri!

   @crismis - Eu nu am văzut chihlimbarul roşu despre care aminteşti. Cred că o bijuterie din această varietate rară este cu adevărat specială. De altfel, trebuie să recunosc faptul că atât de multe obiecte de chihlimbar am văzut încât la un moment dat nici nu mai prezentau interes pentru mine. Dacă la început le analizam cu atenţie şi cu mare drag, spre sfârşitul traseului prin ţările baltice nici nu mă mai uitam la ele. Păcat! Poate că aş fi văzut şi eu chihlimbarul roşu.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Cucu Bau
[12.02.15 20:45:16]
» mesaj pers

   Uf, ce frumos! Mi-ai trezit amintiri. Felicitari pentru review-ul documentat si detaliat!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Cdia
[04.09.16 09:17:10]
» mesaj pers

   @iulianic: Exact cele 3 lucruri mi-au rămas și mie întipărite în minte: bisericile, rochiile și costumașele de in și bijuteriile de chihlimbar (de care am întâlnit mai multe în zona litoralului și tot nu m-am îndurat să-mi iau :()

   Mi-a plăcut reviewul tău, l-am citit pe nerăsuflate, m-am îndurat să scriu și eu unul scurt, încercând să nu mă repet.

   Am observat că timpul scurt (o zi) l-ai folosit la maximum. Super! Mă tentează de un an o excursie în toate cele 3 Țări Baltice...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[65] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2013] Vilnius - Circulaţia pe străzile oraşului nou. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592134">Şterge vot</a></div><span id="v9592134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2013] Vilnius - Circulaţia pe străzile oraşului nou.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2013] Vilnius - Spre intrarea în Muzeul Victimelor Genocidului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592135">Şterge vot</a></div><span id="v9592135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2013] Vilnius - Spre intrarea în Muzeul Victimelor Genocidului.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2013] Vilnius - Muzeul Victimelor Genocidului, ziduri exterioare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592136">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592136"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592136">Şterge vot</a></div><span id="v9592136" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592136)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592136Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592136MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2013] Vilnius - Muzeul Victimelor Genocidului, ziduri exterioare.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2013] Vilnius - Muzeul Victimelor Genocidului, alte ziduri exterioare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592137">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592137"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592137">Şterge vot</a></div><span id="v9592137" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592137)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592137Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592137MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2013] Vilnius - Muzeul Victimelor Genocidului, alte ziduri exterioare.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2013] Vilnius - Gedinimo Prospektas, spre catedrală. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592138">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592138"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592138">Şterge vot</a></div><span id="v9592138" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592138)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592138Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592138MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2013] Vilnius - Gedinimo Prospektas, spre catedrală.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2013] Vilnius - Teatrul Naţional Dramatic şi simbolurile celor trei muze - Drama, Tragedia şi Comedia. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592139">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592139"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592139">Şterge vot</a></div><span id="v9592139" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592139)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592139Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592139MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2013] Vilnius - Teatrul Naţional Dramatic şi simbolurile celor trei muze - Drama, Tragedia şi Comedia.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2013] Vilnius - Una dintre clădirile Universităţii. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592140">Şterge vot</a></div><span id="v9592140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2013] Vilnius - Una dintre clădirile Universităţii.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2013] Vilnius - În apropiere de Piaţa Catedralei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592141">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592141"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592141">Şterge vot</a></div><span id="v9592141" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592141)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592141Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592141MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2013] Vilnius - În apropiere de Piaţa Catedralei.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2013] Vilnius - Faţada catedralei decorată cu basoreliefuri şi statui. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592143">Şterge vot</a></div><span id="v9592143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2013] Vilnius - Faţada catedralei decorată cu basoreliefuri şi statui.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre imensele statui de lângă intrare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592145">Şterge vot</a></div><span id="v9592145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre imensele statui de lângă intrare.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre imensele statui de lângă intrare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592146">Şterge vot</a></div><span id="v9592146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre imensele statui de lângă intrare.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre cele şase statui de lângă intrare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592147">Şterge vot</a></div><span id="v9592147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, una dintre cele şase statui de lângă intrare.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, decoraţiuni ale plafonului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592148">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592148"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592148">Şterge vot</a></div><span id="v9592148" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592148)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592148Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592148MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, decoraţiuni ale plafonului.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, basorelief amplasat deasupra intrării principale. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592150">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592150"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592150">Şterge vot</a></div><span id="v9592150" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592150)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592150Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592150MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, basorelief amplasat deasupra intrării principale.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, interior, decoraţiuni ale plafonului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592151">Şterge vot</a></div><span id="v9592151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, interior, decoraţiuni ale plafonului.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, placa de marmură care aminteşte de vizita papei din 1993. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592156">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592156"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592156">Şterge vot</a></div><span id="v9592156" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592156)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592156Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592156MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, placa de marmură care aminteşte de vizita papei din 1993.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, orga şi decoraţiunile plafonului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592158">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592158"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592158">Şterge vot</a></div><span id="v9592158" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592158)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592158Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592158MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, orga şi decoraţiunile plafonului.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, altarul principal şi sobrietatea coloanelor. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592159">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592159"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592159">Şterge vot</a></div><span id="v9592159" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592159)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592159Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592159MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, altarul principal şi sobrietatea coloanelor.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, decoraţiunile cupolei, alternanţă de stuc şi pictură. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592161">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592161"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592161">Şterge vot</a></div><span id="v9592161" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592161)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592161Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592161MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, decoraţiunile cupolei, alternanţă de stuc şi pictură.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, capela Sf. Cazimir cu mormintele a doi regi. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592163">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592163"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592163">Şterge vot</a></div><span id="v9592163" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592163)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592163Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592163MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2013] Vilnius - Catedrala, capela Sf. Cazimir cu mormintele a doi regi.
foto iulianic [03.02.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2013] Vilnius - Turnul clopotniţei şi statuia Marelui Duce Gediminas, fondatorul oraşului. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592165">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592165"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592165">Şterge vot</a></div><span id="v9592165" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592165)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592165Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592165MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2013] Vilnius - Turnul clopotniţei şi statuia Marelui Duce Gediminas, fondatorul oraşului.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUL-2013] Vilnius - Dealul şi monumentul celor trei cruci. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592167">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592167"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592167">Şterge vot</a></div><span id="v9592167" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592167)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592167Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592167MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2013] Vilnius - Dealul şi monumentul celor trei cruci.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P23 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, faţada. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592168">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592168"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592168">Şterge vot</a></div><span id="v9592168" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592168)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592168Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592168MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, faţada.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P24 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592169">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592169"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592169">Şterge vot</a></div><span id="v9592169" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592169)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592169Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592169MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592170">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592170"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592170">Şterge vot</a></div><span id="v9592170" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592170)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592170Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592170MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592171">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592171"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592171">Şterge vot</a></div><span id="v9592171" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592171)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592171Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592171MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592172">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592172"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592172">Şterge vot</a></div><span id="v9592172" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592172)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592172Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592172MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, interior.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, migăloasa muncă de restaurare. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592173">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592173"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592173">Şterge vot</a></div><span id="v9592173" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592173)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592173Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592173MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, migăloasa muncă de restaurare.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [JUL-2013] -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592174">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592174"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592174">Şterge vot</a></div><span id="v9592174" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592174)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592174Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592174MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [JUL-2013]
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592175">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592175"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592175">Şterge vot</a></div><span id="v9592175" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592175)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592175Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592175MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 03.02.15] - <span class="allrVotedi" id="av592176">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv592176"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=592176">Şterge vot</a></div><span id="v9592176" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(592176)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f592176Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e592176MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [JUL-2013] Vilnius - Biserica Sf. Ana, curtea interioară.
foto iulianic [03.02.15]
# [0 PMA, fara bonus]

[65] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.143892049789 sec