55623 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Mănăstirea Moldovița

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
14.11.2014
DE
Avatar Crazy_Mouse
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Râmnicu Sărat
înscris/ă în 09.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

În vizită la Mănăstirea Moldovița, o perlă bucovineană inclusă în patrimoniul mondial UNESCO


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Black Ink 67


Frumoasa Bucovină, zonă căreia i-am descifrat în această vară o parte dintre secrete, este un ținut deosebit ce oferă turistului iubitor de frumos o simbioză armonioasă între natură, istorie, credință, artă, tradiție și ospitalitate. Obiectivele turistice vizitate de noi pe parcursul acestui sejur ne-au încântat ochiul, dar și sufletul, iar acum, în prag de iarnă, ne oferă prilejul de depăna amintiri alături de prieteni dragi, reuniți fiind în jurul unui cofer de vin fiert cu scorțișoară. Și pentru că pe lângă prietenii din localitate am și o mare gașcă de prieteni virtuali aici pe AFA, trebuie să împărtășesc și cu voi experiențele noastre trăite pe meleagurile mândrei Bucovine.

Un obiectiv frumos pe care doresc să vi-l prezint astăzi este Mănăstirea Moldovița, lăcaș de cult care a luptat cu scurgerea implacabilă a timpului pentru multe veacuri, reușind să încânte și în prezent numeroși turiști români, dar și străini.

Spre Mănăstirea Moldovița am pornit într-o dimineață înnorată de august și am parcurs traseul în aproximativ 45 de minute pe ruta Gura Humorului – Molid – Frumosu – Moldovița. Ne-am apropiat de zona în care se află lăcașul de cult și am pătruns în parcarea mănăstirii, trecând printr-o poartă tradițională din lemn de mari dimensiuni. Deși parcarea nu este foarte mare, am găsit totuși un loc unde am oprit autoturismul și, mânați de curiozitate și entuziasm, ne-am apropiat de intrarea în fortăreața Moldoviței. De ce fortăreață?! Pentru că asta a fost impresia pe care ne-a lăsat-o lăcașul de cult, atunci când am am privit întâia oară către obiectiv. Mănăstirea este înconjurată de ziduri înalte, masive, care în trecut au protejat locația de unele invazii, iar pe colțuri sunt înălțate turnuri de apărare.

Ne-am îndreptat către intrarea în curtea mănăstirii, trecând emoționați prin poarta din lemn fortificată cu inserții metalice, aflată într-o arcadă înaltă realizată în piatra masivului zid de apărare. Deasupra intrării se înalță un turn semeț, zidit bineînțeles tot în piatră. Imediat ce am pătruns în curtea mănăstirii am plătit taxele pentru vizitarea obiectivului (5 lei adulți; 10 lei taxă foto, numai exterior) și ne-am îndreptat către aleea din partea stângă, alăturându-ne unui grup de turiști care ascultau cu interes informațiile prezentate de una dintre măicuțele de aici. De altfel, lucru extrem de lăudabil, aveam să observăm ulterior că măicuțele de la Moldovița sunt foarte amabile și pregătite... în perioada petrecută de noi aici mănăstirea a mai fost vizitată de două grupuri organizate de turiști francezi și nemți, iar două dintre măicuțe ofereau informații în limbile franceză și germană.

Bun, să revenim la ceea ce prezenta măicuța grupului de turiști români, printre care ne-am integrat și noi. Am aflat că cei din grup tocmai vizitaseră muzeul mănăstirii, iar acum erau conduși către biserica mănăstirii, lăcaș de cult având hramul ”Buna Vestire”. Biserica, amplasată în centrul curții, este prevăzută cu o singură turlă ridicată peste spațiul din naos, aceasta fiind circulară în interior și octogonală la exterior, iar acoperișul este realizat în întregime din lemn de brad.

Pe fațada sudică, în partea stângă a intrării spre pridvorul mănăstirii, ne-a fost indicată pisania bisericii, unde am aflat că sunt prezentate câteva date referitoare la ctitor. Cu această ocazie, ne-a fost prezentat și un scurt istoric referitor la începuturile lăcașului de cult: domnitorul Petru Rareș, iubitor de artă și cultură ca și mult mai cunoscutul său tată, voievodul Ștefan cel Mare, a construit actuala biserică a Moldoviței în anul 1532, închinând-o hramului ”Buna Vestire”.

Măicuța care ne însoțea ne-a mai spus că actuala biserică nu este prima astfel de ctitorie de pe aceste meleaguri, ci înaintea ei – conform legendelor locului – a existat un lăcaș de cult încă de pe vremea voievozilor Mușatini. Cu timpul această biserică s-a deteriorat, iar în timpul domniei lui Alexandru cel Bun a fost zidită prima biserică din piatră a Moldoviței (atestată documentar în perioada 1402 - 1410). Lăcașul de cult era încă din acele vremuri un cunoscut centru cultural, dar la sfârșitul veacului al XV-lea o alunecare de teren a distrus biserica, aceasta fiind refăcută pe actuala locație de Petru Rareș. De altfel, măicuța ne-a precizat că ruinele vechii biserici pot fi văzute și astăzi la câteva sute de metri de actuala mănăstire.

Prezentarea bisericii a continuat cu informații referitoare la frescele exterioare, adevărata bogație a Moldoviței. Am început observarea picturii exterioare de pe fațada sudică, cea mai bine conservată dintre toate. Cu un laser micuț în mână, măicuța ne-a indicat scene biblice de o frumusețe aparte. În partea superioară a zidului sudic am văzut Imnul Acatist, pictură evidențiind o rugă de mulțumire și laudă către Maica Domnului. În partea inferioară a zidului ne-a fost indicată scena Asediul Constantinopulului, unde este redată o imagine panoramică a cetății atacate, cu ziduri și turnuri puternice, cu locuințe și biserici prezentate în stil moldovenesc. În interiorul cetății oamenii se roagă (scena având o legătură de sens cu Imnul Acatist), iar pe zidurile înconjurătoare am observat luptătorii ce apărau fortificația în fața armatei turcești. Această temă este redată la mai multe biserici din zona Bucovinei, evidențiind dorința moldovenilor de a se elibera de sub jugul otoman. Tot pe această fațadă sudică ne-a fost arătat Arborele lui Iesei, frescă ce ilustrează genealogia lui Iisus.

Pe contrafortul sudic am aflat că sunt reprezentați diverși filozofi, scriitori din vechea lume greacă: Platon, Socrate, Aristotel și alții, acest lucru punând în valoare tematica extrem de complexă abordată în realizarea picturii exterioare. Ca observații referitoare la întreaga frescă exterioară a mănăstirii, ni s-a explicat că verdele ce predomină în picturile de la bază dorește să creeze impresia că biserica a răsărit din pământ în locul unde se află, iar culoarea predominantă a întregii picturi este ”galbenul de Moldovița”. În ceea ce privește artiștii care au realizat pictura, aceștia nu sunt cunoscuți, presupunându-se doar că ei au fost coordonați de Toma de la Suceava, vestitul pictor de curte al lui Petru Rareș.

Încet-încet, am înconjurat biserica, observând că fațada nordică a avut cel mai mult de suferit de pe urma intemperiilor, la fel ca și în cazul mănăstirilor Voroneț sau Humor.

Am ajuns în exteriorul fațadei vestice, construită sub forma unui unui pridvor deschis și am găsit instalate aici câteva schele care ajutau la refacerea picturii. Măicuța ne-a indicat în interiorul pridvorului scena Judecata de Apoi, dar nu am observat prea multe amănunte datorită schelelor, dar și din cauza faptului că, fiind mulți vizitatori, zona se cam aglomerase.

Intrați în pridvorul bisericii, ne-au fost prezentate câteva detalii despre particularitățile de construcție: biserica are cinci încăperi despărțite de pereți plini, prevăzuți cu uși pe mijloc – pridvorul (realizat în stil deschis, cu cinci arcade mari; până în momentul construcției, pridvorul pe acest stil mai fusese realizat doar la biserica Mănăstirii Humor); pronaosul; camera mormintelor; naosul și altarul.

Am intrat cu toții în gropniță (camera mormintelor) și am fost conduși către lespedea funerară a lui Kir Efrem, Episcop de Rădăuți, înmormântat aici în anul 1626. Ghida noastră ne-a spus că acesta a fost un cunoscut cărturar al acelor vremuri, fiind ales egumen la Mănăstirea Moldovița în perioada 1595 – 1607; în acea perioadă, la Moldovița erau formați alți egumeni pentru bisericile din Moldova, iar copiștii transcriau aici cărțile religioase pentru alte lăcașe de cult din zonă. Personalitate puternică, ajunge întâi Episcop al Hușilor și apoi Episcop de Rădăuți.

În pronaos, dar și în naos, am admirat frumoasele picturi ce înfățișează diferite scene biblice: Pogorârea Sfântului Duh, Răstignirea sau Evadarea din Grădina Ghetsemani. Pe peretele din partea de vest a naosului am remarcat tabloul votiv al mănăstirii: domnitorul Petru Rareș închină lăcașul de cult nou construit Mântuitorului Iisus, prin intermediul Maicii Domnului. La această scenă participă și familia voievodului: soția sa, doamna Elena și cei doi fii, Ilieș și Ștefan.

Admirând frescele pictate în interiorul lăcașului de cult, ne-a încercat puțin regretul că nu putem face și aici fotografii, însă am lăsat aparatele în buzunar, în ciuda faptului că ne cam furnicau buricele degetelor. Am considerat că ar fi totuși o lipsă de respect față de măicuța care ne povestea totul atât de frumos să facem poze pe furiș. Așa că... ne-am pus pofta în cui și ne-am apropiat cu toții de catapeteasma bisericii. Aceasta este o creație deosebit de frumoasă, fiind realizată din lemn sculptat și apoi aurit. Ni s-a povestit că partea superioară, până în zona candelelor, este realizată în secolul al XVI-lea, iar partea inferioară a fost lucrată în secolul al XVIII-lea.

Înainte de a ieși, am admirat și pictura din bolta turlei, acolo fiind realizată fresca Iisus Pantocrator. Ajungând înapoi în curtea mănăstirii, ne-am despărțit de grupul de turiști alături de care stătusem până atunci, întrucât ei terminaseră turul lăcașului de cult o dată cu vizitarea bisericii ”Buna Vestire”.

Noi mai aveam lucruri de văzut aici, așa că am pornit pe o alee către dreapta spre muzeul Mănăstirii Moldovița. Am trecut pe lângă bustul realizat în piatră al domnitorului Petru Rareș și am realizat diverse fotografii, remarcând totodată că Petru Rareș este orientat cu fața către ctitoria sa, veghind cu o privire blândă asupra superbei biserici a mănăstirii.

Am intrat în muzeul lăcașului de cult și am admirat aici adevărate comori ale culturii naționale: în încăperea din partea dreaptă am găsit jilțul domnitorului Petru Rareș, obiect căruia nu m-am putut abține să nu-i fac o fotografie, în ciuda interdicției afișate. În muzeu am mai putut admira cărți religioase vechi, dar și câteva icoane deosebite din secolele XVII - XIX, dintre care îmi amintesc de Capul Sfântului Ioan Botezătorul din secolul al XVIII-lea. La ieșirea din muzeu am admirat un măr de aur expus într-o vitrină de sticlă, iar alături i-am descoperit însemnătatea: mărul de aur (”Pomme d'or 1975 Bucovina”) reprezintă un premiu acordat sub patronajul UNESCO în anul 1975 de Federația internațională a ziariștilor și scriitorilor de turism. Importanta distincție a fost acordată pentru valoarea artistică, istorică și culturală a mănăstirilor cu pictură exterioară din Bucovina, iar pentru păstrarea trofeului a fost ales Muzeul Mănăstirii Moldovița.

Apropiindu-ne de finalul vizitei noastre aici, am intrat încă o dată în biserica mănăstirii și am profitat de faptul că nu mai era aglomerație, reușind să fac două-trei fotografii pentru a ne aminti și peste câtva timp de frumusețea frescelor pe care am avut plăcerea să le admirăm aici, la Moldovița.

În cele din urmă ne-am îndreptat agale spre ieșire aruncând priviri admirative către superbele flori multicolore din curtea mănăstirii: fie că erau plantate în pământ sub forma unor straturi îngrijite, fie că se aflau în ghivece ori jardiniere, florile întregeau acest colț de rai unde noi eram deosebit de norocoși să ne putem afla. Bineînțeles că nu am putut pleca fără să achiziționăm și câteva suveniruri de la magazinul aflat în apropierea ieșirii: cruciulițe sfințite pentru prietenii noștri și două sticluțe cu mir având un miros ce ne-a amintit și când am ajuns acasă de ”gura de rai” a Moldoviței.

În încheiere, putem afirma cu satisfacție că am fost acolo și vă recomandăm să nu ocoliți Mănăstirea Moldovița -lăcaș de cult inclus în patrimoniul mondial UNESCO- dacă veți ajunge în frumosul ținut bucovinean! Ctitoria lui Petru Rareș este un obiectiv deosebit, iar o vizită aici vă va oferi liniștea și relaxarea sufletească de care avem cu toții atîta nevoie în aceste vremuri zbuciumate pe care le trăim într-o mare viteză.

Vă doresc călătorii plăcute în continuare! Doamne ajută!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de Crazy_Mouse in 14.11.2014 17:23:51

Validat / Publicat: 14.11.14 22:01:03


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 2248


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Crazy_Mouse); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  32600 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.14 23:09:51]
» mesaj pers

   Frumoase locuri!

   Ce a uitat să vă prezinte măicuța, sau v-a scăpat vouă din pricină de aglomerație, este tainița de deasupra gropniței (camera mormintelor). E o încăpere care se află, în acel loc, la Humor (aici a fost prima), aici și la Sucevița. O „invenție” locală probabil, nu știu exact istoria, o încăpere „misterioasă”, la care se ajunge printr-o scară îngustă, disimulată în grosimea peretelui. Acolo se ținea, la vremuri grele, tezaurul mănăstirii. Încăperea este trădată, ochiului atent, de o mică fereastră care nu are, în mod normal, ce căuta acolo (se vede bine în poza 5 o fereastră sus, deasupra celei de la gropniță, și cred că și în poza 12, pe peretele nordic, deși aici nu există fereastră la nivelul de jos, al gropniței). Și pe dinăuntru se poate ghici prezența tainiței din faptul că tavanul gropniței este mai jos decît în restul încăperilor.

   Totuși, dacă nu ți se atrage atenția, poți trece lejer cu vederea atît înălțimea neobișnuită a gropniței, cît și ferestrele.

   Tainița aceasta mi se pare un amănunt exotic, „gotic” și misterios, ca desprins din basme medievale, al celor cîtorva biserici unde se găsește. O comoară ascunsă în tavan, o încăpere strecurată în grosimea zidurilor...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 2400 PMA1 (din 8 voturi)]
- Crazy_Mouse CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.11.14 00:05:35]
» mesaj pers

   @abancor - Citindu-ți foarte utila completare și încercând să revăd cu ochii minții momentul în care am vizitat interiorul bisericii ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița, parcă îmi aduc aminte de o astfel de informație pe care ne-a prezentat-o măicuța, referitor la o încăpere secretă unde erau ascunse odoarele în caz de primejdie. Totuși, fiind ceva mai în spate atunci, nu am reușit decât să auzim crâmpeie din informație și am trecut rapid peste, fără a înțelege exact unde se afla locașul secret.

   Acum ”m-am luminat”, mai ales că am revăzut P 5, unde apare micuța fereastră din partea superioară a zidului. Mulțumesc frumos!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Dan&Ema
[15.11.14 12:49:05]
» mesaj pers

   Ce bine i pare ca la cateva luni dupa ce am batut cu piciorul meleagurile bucovinene am posibilitatea ca prin acest review sa revad locurile bucovinene. Iar moldovita este asa de speciala precum acest review

   dan

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[15.11.14 13:01:41]
» mesaj pers

   Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.11.14 13:17:45]
» mesaj pers

   @Crazy_Mouse - M-am uitat acum pe review-ul tău la Humor, și acolo se vede bine în niște poze (în care apare fațada sudică) ferestruica cu pricina. Iată că în felul ăsta, privind din nou pozele, refaci călătoria de astă vară și trăiești sentimentul unor descoperiri noi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster26
[28.12.15 10:44:44]
» mesaj pers

   Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[25] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2014] Ne apropiem de Mănăstirea Moldovița. Vom intra în parcarea din vecinătatea lăcașului de cult. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574071">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574071"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574071">Şterge vot</a></div><span id="v9574071" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574071)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574071Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574071MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2014] Ne apropiem de Mănăstirea Moldovița. Vom intra în parcarea din vecinătatea lăcașului de cult.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2014] Iată ”fortăreața” Moldoviței! -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574072">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574072"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574072">Şterge vot</a></div><span id="v9574072" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574072)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574072Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574072MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2014] Iată ”fortăreața” Moldoviței!
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2014] Vom intra în curtea mănăstirii, trecând prin poarta din lemn fortificată cu inserții metalice, aflată într-o arcadă înaltă, realizată în piatra masivului zid de apărare. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574073">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574073"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574073">Şterge vot</a></div><span id="v9574073" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574073)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574073Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574073MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2014] Vom intra în curtea mănăstirii, trecând prin poarta din lemn fortificată cu inserții metalice, aflată într-o arcadă înaltă, realizată în piatra masivului zid de apărare.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2014] Biserica cu hramul ”Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița. În partea stângă se observă un grup de turiști căruia i ne-am alăturat și noi. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574074">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574074"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574074">Şterge vot</a></div><span id="v9574074" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574074)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574074Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574074MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2014] Biserica cu hramul ”Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița. În partea stângă se observă un grup de turiști căruia i ne-am alăturat și noi.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2014] Pe peretele exterior sudic s-a conservat cel mai bine fresca exterioară. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574075">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574075"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574075">Şterge vot</a></div><span id="v9574075" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574075)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574075Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574075MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2014] Pe peretele exterior sudic s-a conservat cel mai bine fresca exterioară.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2014] În partea de jos a zidului este pictată scena ”Asediul Constantinopolului”. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574076">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574076"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574076">Şterge vot</a></div><span id="v9574076" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574076)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574076Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574076MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2014] În partea de jos a zidului este pictată scena ”Asediul Constantinopolului”.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2014] Pisania bisericii ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița. Măicuța ne-a spus că aici se fac referiri la ctitorul lăcașului de cult, domnitorul Petru Rareș. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574077">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574077"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574077">Şterge vot</a></div><span id="v9574077" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574077)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574077Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574077MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2014] Pisania bisericii ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița. Măicuța ne-a spus că aici se fac referiri la ctitorul lăcașului de cult, domnitorul Petru Rareș.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2014] O imagine de ansamblu în care se observă peretele sudic, dar și pridvorul deschis din partea vestică. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574078">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574078"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574078">Şterge vot</a></div><span id="v9574078" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574078)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574078Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574078MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2014] O imagine de ansamblu în care se observă peretele sudic, dar și pridvorul deschis din partea vestică.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2014] Pridvorul realizat în stil deschis de la Moldovița, cu cinci arcade mari; până în momentul construcției, pridvorul pe acest stil mai fusese realizat doar la biserica Mănăstirii Humor. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574079">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574079"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574079">Şterge vot</a></div><span id="v9574079" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574079)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574079Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574079MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2014] Pridvorul realizat în stil deschis de la Moldovița, cu cinci arcade mari; până în momentul construcției, pridvorul pe acest stil mai fusese realizat doar la biserica Mănăstirii Humor.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2014] În pridvorul deschis se lucrează de zor la restaurarea picturilor. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574080">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574080"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574080">Şterge vot</a></div><span id="v9574080" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574080)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574080Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574080MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2014] În pridvorul deschis se lucrează de zor la restaurarea picturilor.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2014] Picturi realizate în pridvorul deschis al bisericii ”Buna Vestire”. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574081">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574081"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574081">Şterge vot</a></div><span id="v9574081" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574081)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574081Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574081MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2014] Picturi realizate în pridvorul deschis al bisericii ”Buna Vestire”.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2014] Pe peretele nordic pictura este serios deteriorară, intemperiile punându-și serior amprenta lor distructivă. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574082">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574082"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574082">Şterge vot</a></div><span id="v9574082" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574082)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574082Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574082MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2014] Pe peretele nordic pictura este serios deteriorară, intemperiile punându-și serior amprenta lor distructivă.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2014] Vegetația din curtea mănăstirii îndeamnă la o clipă de visare. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574083">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574083"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574083">Şterge vot</a></div><span id="v9574083" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574083)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574083Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574083MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2014] Vegetația din curtea mănăstirii îndeamnă la o clipă de visare.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2014] Curtea lăcașului de cult văzută din alt unghi. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574085">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574085"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574085">Şterge vot</a></div><span id="v9574085" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574085)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574085Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574085MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2014] Curtea lăcașului de cult văzută din alt unghi.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2014] O cascadă florală pe prispa unei chilii de la Mănăstirea Moldovița. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574087">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574087"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574087">Şterge vot</a></div><span id="v9574087" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574087)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574087Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574087MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2014] O cascadă florală pe prispa unei chilii de la Mănăstirea Moldovița.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2014] Pictură deteriorată din pridvorul deschis al mănăstirii. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574089">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574089"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574089">Şterge vot</a></div><span id="v9574089" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574089)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574089Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574089MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2014] Pictură deteriorată din pridvorul deschis al mănăstirii.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2014] La finalul vizitei noastre am profitat de câteva momente mai libere și am realizat niște fotografii în interiorul bisericii ”Buna Vestire”. Ne aflăm în camera mormintelor, lângă lespedea funerară a lui Kir Efrem, Episcop de Rădăuți, înmormântat aici în anul 1626. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574092">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574092"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574092">Şterge vot</a></div><span id="v9574092" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574092)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574092Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574092MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2014] La finalul vizitei noastre am profitat de câteva momente mai libere și am realizat niște fotografii în interiorul bisericii ”Buna Vestire”. Ne aflăm în camera mormintelor, lângă lespedea funerară a lui Kir Efrem, Episcop de Rădăuți, înmormântat aici în anul 1626.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [AUG-2014] Tabloul votiv al bisericii ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița. Domnitorul Petru Rareș, însoțit de familia sa, închină biserica lui Iisus prin intermediul Maicii Domnului. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574096">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574096"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574096">Şterge vot</a></div><span id="v9574096" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574096)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574096Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574096MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [AUG-2014] Tabloul votiv al bisericii ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița. Domnitorul Petru Rareș, însoțit de familia sa, închină biserica lui Iisus prin intermediul Maicii Domnului.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [AUG-2014] Pictură din interior. În partea superioară se observă scena ”Răstignirea lui Iisus”. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574103">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574103"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574103">Şterge vot</a></div><span id="v9574103" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574103)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574103Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574103MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [AUG-2014] Pictură din interior. În partea superioară se observă scena ”Răstignirea lui Iisus”.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [AUG-2014] Pictură din interiorul bisericii cu hramul ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574107">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574107"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574107">Şterge vot</a></div><span id="v9574107" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574107)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574107Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574107MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [AUG-2014] Pictură din interiorul bisericii cu hramul ”Buna Vestire” de la Mănăstirea Moldovița.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [AUG-2014] Catapeteasma din lemn aurit de la Moldovița. -- foto by <b>Crazy_Mouse</b> [uploaded 14.11.14] - <span class="allrVotedi" id="av574108">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv574108"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=574108">Şterge vot</a></div><span id="v9574108" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(574108)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f574108Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e574108MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [AUG-2014] Catapeteasma din lemn aurit de la Moldovița.
foto Crazy_Mouse [14.11.14]
# [0 PMA, fara bonus]

[25] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.122961997986 sec