ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.10.2013
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 16.12.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Relaxare intr-un peisaj incantator

Ilustrație video-muzicală
Slovenia - Saša Lendero - Nikoli ni prepozno


TIPĂREȘTE URM de aici

Asa cum spuneam in precedentul review, revin cu un set de impresii in care incerc sa prezit putin mai amanuntit acest oras de care pur si simplu nu ai cum sa nu te indragostesti: Bled.

Inca de acum cativa ani, de cand am vazut pe Eurosport un campionat european de canotaj asteptam ocazia de a vizita acest oras. Imaginea lacului cu micuta insula, strajuit de o parte de versantul in varful caruia troneaza castelul, imi ramasese in minte, mai ales ca urma să o mai vad de atatea ori pe internet, si asa am ajuns pe la inceputul acestui an la punctul in care deja nu mai aveam rabdare: i-am zis sotiei ca indiferent de cum si pe unde o sa mergem in concediu, trebuie sa facem in asa fel incat drumul nostru sa treaca prin Bled, macar pentru 2-3 nopti. Amanunte despre intregul concediu aici.

Asadar, in prima zi intreaga pe care am avut-o la dispozitie (dupa prima noapte nu prea reusita la Pensiunea Ukan), imediat dupa micul dejun am tulit-o spre Lacul Bohinj. De la Bled mai este de mers cam 30 km, se merge pe un drum bun, destul de aglomerat pe alocuri, dar nu exagerat. Chiar langa lac exista o parcare (1,50 EUR/ora) si tot aici se poate vizita o mica bisericuta. Apoi daca mai mergi 2-300 de metri dai peste o alta parcare mult mai mare, care este localizata pe nu platou intins pe care daca mai mergi putin ajungi pe malul lacului, mal care pe alocuri are nisip si lumea face plaja si baie. Apa este de un verde cristalin cum mai rar ti-e dat sa vezi. Fiind o zona mai deluroasa si mai deschisa, nu atata de aglomerata precum in Bled, sunt mai multe locuri in care poti sa faci parapanta sau chiar sarituri cu parasuta din avion. Dar pentru acestea din urma trebuie vorbit din timp. Eu vorbisem cu cineva in Bled care vindea astfel de excursii optionale la Lacul Bohinj pentru parapantism cu o seara inainte, dar nu am fost suficient de motivat pentru a cumpara una. Asa ca a doua zi cand am ajuns pe acolo si am vazut la fata locului despre ce este vorba, parca am cam regretat ca nu am cumparat cu o seara inainte, si cu toate ca s-ar fi putut cumpara si la fata locului, tot nu mi-am luat, probabil dintr-un instinct de conservare prea pronuntat sau pur si simplu din comoditate. Acum regret si mai tare pentru ca nu stiu cand o sa am ocazia... asta e. Oricum, ne-a placut foarte tare acest lac drept pentru care a doua zi am revenit, de aceasta data cu catelul si am facut baie din nou, cu el cu tot. Doar eu, sotia a facut poze. Duminica mai ales este plin, se organizeaza tot felul de concursuri, chiar in ziua aia era amenajat un teren de volei pe nisip si cei care nu erau la plaja, urmareau mini-campionatul de volei. O atmosfera relaxanta si placuta, recunosc asta datorandu-se si faptului ca am fost suficient de norocosi si vremea a tinut cu noi din plin.

Fiind cazati in zona „Mlino” a lacului, aveam cam 2km si ceva pana in centru. Dar nu a fost o problema, vremea prietenoasa si aleea care serpuieste pe malul lacului straveziu oferea privelisti foarte placute ochiului dar si celorlalte simturi, asa ca plimblarea care poate parea cam lung pentru unii n-a fost o problema nici macar pentru sotia mea, gravida fiind. Masina a ramas in garajul pensiunii.

Fara sa vrem, am nimerit chiar in perioada cu felstivalul Zilele Orasului Bled. Ceva foarte asemanator cu ce este pe la noi: o scena unde cantau formatii locale - muzica traditionala slovena dar si un fel de muzica mai usoara, asa -, si zeci de tarabe la care se vindea cam de toate, incepand de la suveniruri, pana la excursii optionale la Lacul Bohinj pentru parapanta sau sarituri cu parasuta. Desigur, erau si terase improvizate la care se vindea mancare gatita, aveau si un fel de mici, chiar mi-am cumparat sa ii testez, dar nu m-au incantat, nu se compara cu ai nostri. Erau un fel de chiftelute fara usturoi, si parca si fara condimente. De fapt mai tare am fost tentat de mancarea de fasole care arata foarte bine si pe care am luat-o pe post de garnitura. Ce ne-a mai atras atentia a fost un desert foarte bun, semana cu o napolitana/biscuite care era bagat intr-o presa fierbinte si apoi, dupa ce se scotea de acolo era umpluta cu diferite topinguri. Arata ca un fagure de albini, cu urmele gratarului pe el, usor calit si crocant, dar si moale in acelasi timp. Foarte felicios. Si ca sa va dati seama mai bine despre ce vorbesc eu aici, sotia zice ca se numete gauffre. Eu nu am mai auzit de asa ceva pana acum. Oricum, baiatul de la taraba, cand ti-l punea in mana iti zicea „here it is: one thousand calories guaranteed! ” Si apoi continua: ”Suficient pentru doua turi de lac”. Eh, asta e, in concediu ne facem de cap. Ca veni vorba de tururi de lac, din centru, de aici de unde era amplasata scena, pleaca si un trenulet de doua-trei vagonase trase de un tractors, cam ca la noi la mare (si nu numai), costa 5 euro/pers/1 tur de lac. Dar noi nu am luat deloc, dupa cum spuneam este foarte placut de mers pe jos. De pe mal se vad in apa stravezie a lacului si pesti, unii chiar mari, cred ca aveau jumate de metru. Si tot pe aceste maluri, cam peste tot pe unde este loc verde, se poate pune o patura si se poate sta la picnic, sau de ce nu, chiar se face baie. Mai ales in zona Mlino, unde spatiul verde de langa lac este mai larg, o gramada de lume vine mai ales in weekend, la baie si plaja. Apa este foarte calda, cand am vazut-o la inceput cat este de verde si de curata eram aproape sigur ca nu se poate face baie, am asemanat-o cu cea a unui lac glaciar, dar din fericire are in jur de 22-23 de grade dupa aprecierea mea, din punctul meu de vedere se poate face baie in cele mai bune conditii. Dar nu prea e un loc de facut baie cu copii mici care nu stiu sa inoate. Chiar la intrare in apa, aceasta are undeva la 1m si ceva adancime. Daca mai faci 2-3 pasi, deja trece de inaltimea unui om obisnuit. Insa, cum spuneam, pentru inot este ideala.

Ca veni vorba de pesti, cred ca ar fi bine sa mentionez ca cele doua lacuri, atat Bled cat si Bohinj, colcaie de pesti. Dar desigur, ca in orice tara civilizata, pescuitul nu este permis oriunde. Din cate m-am uitat pe un site sloven de specialitate, in zona Bled este permis pescuitul pe raul Sava Dolinka, rau care trece la doar 2 km de oras. Eh, pe acest rau exista cateva tronsoane pe care se poate pescui, dar conditiile sunt destul de stricte si nu cred ca ar fi atractiv pentru un pescar impatimit de la noi. Sa dau cateva exemple: in primul rand abomanentul costa de pe la 25 de euro/zi in sus, apoi trebuie sa fi atent ce fel de pesti prinzi, si ce fel de pesti iti opresti pentru tine, la final de zi cand pleci ai voie sa iei cu tine in total trei pesti, din care doar unu are voie sa treaca de 50 cm. Mai précis, de pe site-ul de mai sus: Allowed catch: 3 fish: 3 rainbow or brook trouts or 1 brown trout or 1 grayling and 2 rainbow or brook trouts. It is allowed to take only one fish over 50 cm a day. . In plus, este interzisa folosirea oricarei tip de momeli naturale, numai cu artificiala se poate. Sa nu mai zic ca tronsoanele in care se poate pescui sunt destul de scurte, din cate am observat pe harta.

Aproape de centru se poate vizita si biserica Bled, si tot pe directia cu biserica, daca mai mergi ceva cu masina, urci pe versantul din partea de nord-est a lacului si ajungi la castelul Bled, care, alaturi de insulita de pe lac, sunde de parte cele mai vanate obiective turistice din Bled. Intrarea este 8 EUR/pers dar parcarea nu se plateste, si de obicei este loc liber, chiar si cand am fost noi in acea perioada supraaglomerata, tot am gasit. Privelistea panoramica pe care o ai de sus de la castel este absolut senzationala. Se vede tot parcul central, hotelurile de langa lac, soseaua ce serpuieste pe langa malul lacului pana la Mlino, si desigur, lacul Bled, brazdat de multe multe ambarcatiuni usoare care de sus par niste bondari care stau pe suprafata apei: hidrobiciclete, barci cu vasle, sau renumitele lor barci traditionale, „pletna”, ceva similar cu gondolele venetiene si care chiar sunt conduse de un „gondolier” local., dosebirea de gondolele clasice fiind ca acestea sunt acoperite cu un fel de coviltir. Tot aici la castel este si un impresionant muzeu etnografic unde se pot vedea o multime de lucruri interesante legate de (pre) istoria locurilor. Detalii interesante despre istoria, obiceiurile, vestimentatia, religia locuitorilor, foarte bine reprezentate si ilustrate in acest muzeu. Am stat o gramada de vreme pe aici admirand si studiind exponatele, frumos explicate cu tablite inclusiv in limba engleza.

Ca veni vorba mai sus de barci si gondole, chiar si sotul Brigitei, gazda noastra de la pensiune era gondolier, probabil se castiga binisor pe timp de vara. Noi nu am luat o astfel de „pletna”, nu de altceva dar Brigita ne-a spus dinainte ca daca dorim putem sa luam barca lor si sa ne dam pe lac. Asa ca l-a trimis pe baiatul lor cu noi pana la lac sa ne arate care barca e a lor, ne-a deslegat-o, pentru ca era legata cu un lantz cu lacat de un copac in „parcarea” de barci, si apoi m-am pus pe vaslit pana la insula. Din pacate ne-a venit destul de tarziu ideea de a ne da cu barca si pana am ajuns la insula s-a facut ora 20:00, biserica de aici era deja inchisa. Am mai prins insa deschis magazinul de suveniruri de acolo si am luat un magnet pentru soacra.

Preturile nu sunt foarte mari, cu toate acestea pentru unii ar putea parea piperate, daca ne gandim ca totusi, nu suntem in Europa de vest si veniturile sunt mai mici. Dar fiind un loc foarte solicitat de turisti, preturile sunt comparabile cu cele din Austria. De exemplu cazarile pleaca de la 50 EUR/noapte/camera fara mese la pensiunile cele mai ieftine, si ajung lejer la 100 EUR/noapte/cam la hoteluri, ba chiar sar de 150 la hotelurile renumite cum ar fi Grand Hotel Toplice, hotel 5 stele in fata caruia majoritatea masinilor parcate erau de la 30.000 EUR in sus. Mancarea la restaurante este, cum spuneam, in nota preturile din Austria: un fel principal de pe la 8 euro, o salata 3-4 euro, o bere cam 3 euro, un suc sau o apa plata cam 2 EUR. Ca idee pentru o masa copioasa, va recomand Restaurant Pension Mlino, este asa cum ii spune numele restaurantul unei pensiuni care se afla chiar pe malul lacului si care este oarecum in centrul „cartierului” Mlino. Fiind cel mai aproape pozitionat restaurant de pensiunea la care am fost noi cazati, am intrat mai mult din inertie si nu am regretat. Terasa este foarte relaxanta, chiar langa sosea, pe malul lacului. Mancarea foarte buna, mai ales cea traditionala slovena. Recomand „Rumpsteak Mlino”, si clatitele “Placinke Mlino”, care seamana cu ale noastre, dar par cumva mai pufoase si mai incarcate de umplutura. Orientativ, va pot spune ca o masa pentru doua persoane, fara antreuri si alte chestii, deci doar cate un fel principal de fiecare, si ceva bauturi, te duce pe la 30-40 EUR, sau chiar mai mult daca te intinzi la beri. Mai multe despre restaurant, dar si despre pensiune gasiti pe site-ul lor, adica aici. In schimb preturile la magazine sunt mult mai mici decat in occident, aici probabil se reflecta direct nivelul real al veniturilor si posibilitatile locuitorilor din zona. Ca idee, o apa minerala la sticla de 1,5L este undeva la 15-20 de centi, berea undeva la 50 centi/doza sau daca vrei ceva mai premium gen Heineken, atunci se apropie de 1 euro/doza. Deci preturi comparabile cu cele din Romania, unele chiar mai mici.

Sper ca nu am uitat ceva esential. Si ca o concluzie generala: Bled este o destinatie care nu trebuie ratata. Noi am trait momente de maxima odihna, liniste si relaxare in acest orasel, si cu siguranta o sa revenim. Ceea ce va dorim si Dvs!


[fb]
---
Trimis de cristi_an3000 in 09.10.13 20:15:32
Validat / Publicat: 10.10.13 10:03:30
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6308 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P62 Lacul Bled - restaurant Pensiunea Mlino - file de peste cu orez in cos de cascaval
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [10.10.13 08:21:01] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

webmaster [10.10.13 10:02:47] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

sigcristina [10.10.13 14:34:15] »

Mi-a placut mult rw si mai ales pozele. Apa e incredibil de limpede. Noi am fost iarna (vezi impresii), iar ideea de a petrece 2 zile acolo a plecat de la campionatul mondial de biathlon de la Pokljuka ).

Iti recomand din inima o vizita si iarna, iar daca esti schior partiile Vogel de langa Bohinj vor completa atmosfera de basm.

traian.leuca † [10.10.13 15:08:50] »

Frumoasă descriere, poze deosebit de frumoase!

Am vizitat zona Bled acum doi ani şi mi-a plăcut foarte mult. Lacul Bled şi Cheile Vintgar, sunt locurile pe care oricând, aş vrea să le revăd.

cristi_an3000 [10.10.13 22:18:23] »

Merci! Cristina, am vazut pozele tale facute iarna, si chiar ma gandeam ca ar fi o destinatie interesanta de vizitat pe timp de iarna, cu conditia sa fie zapada mai multa, sa nu fie doar ger si atmosfera gri, cum se intampla in iernile fara zapada. Si cum partiile de la Vogel, cum spuneai, sunt foarte aproape, ramane ca o optiune de luam in seama pt cand o sa fie cazul de-o iesire la schi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
sigcristina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bled şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.040278196334839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1