ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2013
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 9 MIN

    ROMA, o iubire eterna

    TIPĂREȘTE

    Este 25.05 ora 3,30. Suna alarma telefonului sa ma anunte ca am o zi plina.

    Ma echipez rapid, iau rucsacul pregatit de cu seara cu cele necesare, mai iau repede un sandwich si un iaurt si fuguta la aeroport. Cu masina pana la capatul liniei expres 783 unde o las in parcare si iau expresul care leaga centrul Bucurestiului de aeroport pentru 3.5 lei. Programul este bine gandit pentru toate plecarile 24h/7zile

    La 6.30 decolez spre Roma, destinatia mea de 1 zi. Obiectiv principal "Castelul Sant' Angelo" si bonus bazilica "Santa Maria degli Angeli e dei Martiri".

    Doua obiective valoroase ale Romei pe care in calatoriile mele nu reusisem sa le cuprind in program inca.

    cum ajungi

    Din Bucuresti sunt zboruri atat de low cat si de linie, eu aleg Wizz de fiecare data fiindca i-mi da cel mai mare interval de timp intre zborul de dimineata si cel de seara.

    Decolare, zbor si aterizare la timp si in conditii foarte bune. La 7.30 ora locala eram deja la sol iar la 8 am luat primul bus ce duce la capatul metroului A, pret 1.2e iar pentru bagaje mai mari inca 1.2e. In ~30 min in functie de trafic esti la metrou.

    De unde te lasa masina nu ai decat sa cobori in subteran, iei bilet (1.5e/100minute; 6e/24ore sau diverse abonamente) si gata... esti ca si ajuns la primul obiectiv.

    Asta sa o crezi tu, cind i-mi era mai bine, mai aveam 6 statii, adica eram la Terminii ete ce na da un agent de paza jos, explica el ceva pe limba lui pentru stiutori, ceva cum ca statia e inchisa... bla, bla, bla... Cred ca de fapt se face legatura cu magistrala noua de metrou linia C, asa cred dar nu am info clare si nici nu mi-am batut capul sa aflu.

    Am urmat turma si iata-ma la suprafata unde astepta un soare bland ce anunta o zi frumoasa.

    Pai nici in piata revolutiei cand e un eveniment, nu e lume cata era acolo, ziceai ca si-a dat intalnire elita globului la ceva sedinta mondiala. Erau toate natiile pamantului prezente, localnici sau turisti nu conta toti vroiau sa ajunga undeva repede si singurul mod posibil se pare ca erau autobuzele.

    Ma uit eu lung, ma foiesc si decid... mersul pe jos face bine asa ca o iau usor la pas spre obiectivul principal... Castelul Ingerului.

    Pai daca pe metrou nu m-am bazat nici lista de acasa nu a vrut sa iasa in tocmai asa ca o schimbare de moment si fapt m-a facut sa aleg intai

    Santa Maria degli Angeli e dei Martiri deoarece e la cativa pasi de gara Terminii.

    Basilica Santa Maria degli Angeli e dei Martiri/Basilica Sfanta Maria a Ingerilor si a Martirilor

    sait oficial santamariadegliangeliroma.it

    localizare

    Cum intri in Piazza dela Republica, venind dinspre Terminii imediat in dreapta, vezi parte din ruinele "Termele lui Diocletian" ruine pastrate in conditii foarte bune, parte din ele se afla in cadrul unor obiective cum ar fi biserica San Bernardo alle Terme, o parte mai mare se gaseste in cadrul Muzeului National Roman, iar sala rece este ceea ce acum gasim sub numele de Basilica Sfanta Maria a Ingerilor si a Martirilor. O contributie importanta de adaptare a ruinelor la liniile necesare bazilicii este realizata prin munca depusa de insusi Michelangelo la jumatatea secolului 16.

    O scurta poveste despre baile lui Deocletian.

    Construite pe una din colinele Romei, au impresionat prin marimea lor, se pare ca au fost cele mai impunatoare din tot Imperiul. Construirea a fost facuta de mai multi Imparati, durata a fost de 8 ani si au deservit ca bai publice pentru cateva cartiere ale Romei de atunci. La cei 12.000 mp facea din aceste bai un egal al celor numite Termele lui Caracala. Arhitectura si fastul au fost cele care au facut diferenta, multe din boltile arcuite si cupolele baii devenind peste ani elemente ale bisericilor laice.

    Basilica

    Incepe sa prinda viata in secolul 15 ca urmare a deciziei luate de Papa Pius IV. Se doreste a fi un omagiu adus crestinilor anonimi, la acea vreme crestinismul nefiind inca o religie recunoscuta oficial in Imperiul Roman.

    Arhitectura specifica vremurilor si destinatiei face din Bazilica o capodopera in sine, atat prim ineditul dat de continerea in structura a unei mari parti din sala rece a bailor cat si prin simplitatea intregului.

    Dealungul timpului, alaturi de lucrarea maestrului Michelangelo au aparut lucrari ale artistilor importanti ai vremii precum Domenichino sec. XVII, sau alti pictori si scluptori din secol 18, italieni si nu numai.

    De cum descoperi intrarea simpla si totodata graitoare a bazillicii esti parca teleportat in alta lume. In interior pe langa spatii ample si luminoase eu am fost fascinata de linistea pe care o simteam in toata fiinta mea. Am sta pret de 10 minute rezemata de o coloana de marmura si am contemplat... nimic... in sensul ca pluteam pe acordurile muzicii bisericesti ce se auzea suav din difuzoare si parca nu era timp si spatiu care sa ma deranjeze.

    Am admirat (fara o cunoastere anume a lucrarilor din interior si a marilor artisti care au facut posibil acest lucru), in tacere intreaga Basilica. la momentul acela nu stiam si nu am inteles rolul acelei linii despre care aveam sa afluu la o cautare pe net ca este un instrument de masura construit de Francesco Bianchini filosof, matematician, teolog si multe altele din secol 17. A facut aceasta lucrare pentru stabilirea unor sarbatori si date importante de care biserica tine cont in stabilirea calendarului.

    Sunt picturi si sclupturi de o incarcatura deosebita, recunosc ca nu am fost foarte miscata/atenta... de abia ce schimbasem programul... eu venind chitita intai pe Castel si abia apoi asa ca bonus pe bazilica.

    Am stat ca un calator ce trece pragul unui lacas de cult de o astfel de importanta in rugaciune interioara, am facut prea putine poze daca e sa privesc dpdv al importantei obiectivului turistic, este ceva vreme de cand mi-am schimbat cunva lista prioritatilor in astfel de locuri. De unde inainte intram, pozam si ieseam repejor sa prind si alt obiectiv si sa o iau de la cap cu sablonul... intrat... pozat... etc, acum incerc sa iau ce e mai frumos si mai important cu mine in suflet.

    Incantata de ce am sintit plec catre Castel... usor pe jos intai pe VIA NAZIONALE pana la Strada celor 4 fantini... Via delle Quattro Fontane, unde dupa pozat binenteles cele 4 colturi ale interdectiei in care se gasesc fantinile plec mai departe spre piata Spaniei, nu inainte de a lua o crema rece, ceva gen inghetata dar mai moale de coco la un pret de 2.4e un paharut ca de expreso. Aici primesc la rest o hartie noua de 5 euro, ma uit ciudat la ea si fiindca era frumoasa decid ca o pastrez chiar daca e falsa... nu vezusem si nici nu auzisem ca au aparut euro intr0o alta editie.

    Mai iau o sticla de apa, incerc sa platesc cu acea hartie si cand constat ca e oki... renunt sa o dau si platesc cu alti bani.

    Ajung la scarile Spaniole pe care le stiam din vizite anterioare asa ca nu fac nici o oprire si merg pana ajung asa pe stradute cu harta in mana la Podul Umberto I, il trec si dupa cateva minute eram deja in fata Castelului.

    Castelul Sant'Angelo/Castelul Ingerului

    sait oficial castelsantangelo.com/index.asp

    localizare

    Este situat intre Palatul de Justitie si Basilica San Pietro, pe malul railui Tevere.

    Peste apa, in fata lui este un pod pietonal cu acelasi nume, marginit pe ambele laturi de minunate statui.

    Cu o istorie tumultoasa, de la inceput cand s-a dorit a fi Mausoleu si pana in timputi moderne la scriitorul Dan Brown care il mentioneaza in cartea sa "Inger si Demoni" ca fiind ultima Fortareata Iluminatii,

    atat castelul cat si pasajul de 800m care il leaga de Vatican sunt pline de istorie si povesti.

    cum ajungi

    Cu metrou linia A (rosu) cobori la statia LEPANTO de unde cu o plimbare pe malul apei ajungi numaidecat la destinatie.

    Pe jos, depinde de unde te afli, nu e necesar decat o harta si incaltari bune.

    Daca ai ajuns la SAN PIETRO nu ai decat da faci 180 grade si pe directia inainte ajungi cat ai clipi.

    Sunt de asemenea numeroase autobuze care fac legatura dintre castel si diverse locuri din oras... vezi saitul oficial.

    despre castel

    Daca e sa ascultam legenda am afla ca pe la anul 590 cand in Roma a fost epidemia de ciuma, papa din acele timpuri a organizat un pelerinaj de rugaciune. Cand au ajuns la castel Arhanghelului Mihail s-ar fi ridicat la cer si a bagat sabia de foc in teaca semn ca epidemia va lua sfarsit. De atunci castelul poarta numele actual de Castelul Ingerului/ Sant'Angelo.

    Din ghidul scris pe care l-am luat de la un punct info din interior (cost 9e) spun ceva date:

    Construit in jur de 123 d. H s-a dorit a fi mormant pentru Hadrian si familia sa. Trece parca neatins de timp si beneficiaza de continue adaptari, ii sunt atribuite diverse destinatii de la monument funerar la avampost fortificat, de la inchisoare la muzeu... el insoteste istoria Romei de mai bine de 2000 de ani.

    Astazi, intr-o stare foarte buna, cu multe camere inchise publicului larg dar cu o multime de alte indicii importante la vedere acest obiectiv te fascineaza de cum ii pasesti pragul.

    Pentru un cost de 10.5e/om poti petrece si o zi intreaza alaturi de secrete inca nedeslusite in totalitate sau poate doar nespuse tuturor.

    Astfel o poti lua incet, incet pe cele 6 nivele sau poti intra in culoarul inima castelului prin culoarul in spirala.

    Totusi macar pentru o idee generala enumar obiectivele ce se gasesc pe fircare nivel, doritorilor le pot da ghidul scanat.

    primul

    1. Curtea Mântuitorului

    2. Ambulatoriul lui Bonifaciu al IX-

    3. Curtea impuscaturilor

    4. Capela Condamnatilor

    5. Atrium Roman/curtea interioara Romana

    6. Rampă în spirală

    nivelul 2

    1. Rampa diametrala

    2. Sala urnelor

    3. Atelier

    4. Închisorile istorice

    5. Rezervoare de Ulei

    6. Silozuri

    nivel 3

    1. Curtea Îngerului

    2. Sala Clement VIII

    3. Sala Justitiei

    4. Sala lui Apollo

    5. Capela lui SS Cosma si Damian

    6. Sala Clement VII

    7. Curtea lui Alexandru al VI-lea sau Teatrul

    8. Curtea de Leone X

    9. Incalzitor de Clement al VII-

    nivel 4

    1. Prin culoarul galeriei arheologice

    2. Camerele mici ale lui Pius al IV

    3. Loja lui Julius al II-lea

    4. Culoarul neacoperit al lui Alexandru VII

    5. Sala Armelor

    6. Loja lui Paul III

    7. Sala Paolina

    8. Sala lui Perseus

    9. Sala de amor

    nivel 5

    1. Sala trezoreriei

    2. Bibliotecă

    3. Cameră lui Adrian

    4. Sala ghirlandelor

    5. Cagliostro, o sala inchisoare de lux unde cel mai important locuitor a fost Contele de Cagliastro de unde si numele.

    6. Coridorul Pompei

    7. Apartamentele private

    nivel 6

    1. Terasa Ingerului

    2. Sala Rotunda

    3. Sala Coloanelor

    Exista 3 trasee turistice, eu am mers cate putin din fiecare, le-am impletit dupa cum am simtit, nu am urmarit ceva anume si doar sa ajung la Terasa Ingerului.

    Pentru mine totul a durat cam 3 ore dupa care am mai dat o raita pe la San Pietro unde era coada prea mare si dura sa pot intra drept pentru care am decis ca e mai bine sa revin in zona Terminii. Am trecut putin si prin Gradinile Borghese asa de relaxare.

    Acum despre logistica drumului si ceva cheltuieli

    Zbor luat binenteles la oferta 126 lei

    Bus aeroport metrou si inapoi 1.2e/sens, aici se cere precizat ca de unde te lasa metroul la cap de linie A trebuie sa nu iesi la suprafata ci undeva in stanga ai capatul liniilor de bus, nu e acelasi loc cu cel de sosire, eu acolo am stat si am vb cu un sofer care m-a luminat unde e statia de plecare spre aeroport.

    Bilet metrou 1.5e/sens

    Intrare castel 10.5e

    Ghid scris 9e

    Apa 1.5l la1.5e

    crema cocos 2.4e

    Total ~30e si 126lei

    Fiind o singura zi mancarea e la alegere, ori vi cu ea de acasa, gen senwichuri si iei doar apa fie mananci pe unde si ce apuci dupa timp si buget.


    [fb]
    ---
    Trimis de roth in 07.07.13 13:20:33
    Validat / Publicat: 07.07.13 14:11:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5136 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 piata republica unde se gaseste si basilica undeva in spatele meu cum stau si pozez
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20899 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [07.07.13 13:32:33]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04507303237915 sec
    ecranul dvs: 1 x 1