#E#D
38775 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Hai-hui prin Republica Moldova

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.05.2013
DE
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Botoşani
înscris/ă în 11.05.12
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

#G#0
#M#0
   

O întoarcere în timp, la Orheiul Vechi (IX)


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

În a treia zi a excursiei noastre în Basarabia, am părăsit din nou Chişinăul, cam pe la orele amiezii, pentru a vizita complexul muzeal de la Orheiul Vechi.

De data aceasta am luat un microbuz din Autogara Centrală, situată chiar lângă Piaţa Centrală. Din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, poţi ajunge acolo foarte uşor, mergând pe una dintre străzile Tighina sau Armenească, paralele între ele, care se întretaie cu bulevardul în partea sa inferioară.

Am cerut informaţii şi am cumpărat bilete de la unul dintre ghişeele autogării, apoi am luat microbuzul care merge la Trebujeni, raionul Orhei. Din Chişinău şi până acolo sunt cam 50 de kilometri, însemnând mai bine de o oră de mers cu microbuzul. La fel de bine, poate fi luat şi microbuzul de Butuceni, sat situat tot în cadrul comunei Trebujeni. Pentru cei care merg cu maşina proprie, trebuie urmat drumul principal spre oraşul Orhei, apoi, cu vreo 10 kilometri înainte de a ajunge acolo, trebuie făcut la dreapta, pe un drum secundar, care duce spre Orheiul Vechi.

De altfel, Complexul muzeal în aer liber Orheiul Vechi este situat chiar între cele două sate, Butuceni şi Trebujeni, având aspectul unei fortăreţe naturale, arcuită ca o potcoavă, la poalele căreia şerpuieşte, căutându-şi drumul, râul Răut. Peisajul este unul sălbatic, rupt de lumea înconjurătoare, cu piatră calcaroasă în care, din vremuri uitate, oamenii şi-au săpat sălaşuri. Abundenţa pietrei face ca, în satele din zonă, chiar şi gardurile gospodăriilor să fie ridicate din acest material, mult mai uşor de găsit şi mai ieftin decât lemnul. La rândul lor, casele sărăcăcioase, înşirate la poalele acestei fortăreţe naturale, îţi accentuează sentimentul că ai pătruns într-un spaţiu atemporal.

Potrivit lui Iorgu Iordan şi altor lingvişti importanţi, numele de Orhei este de origine maghiară, provenind din cuvântul compus „várhely”, care are sensul de „locul cetăţii”. Probabil că această denumire i-a fost dată de ostaşii maghiari sau secui, pe care vechii voievozi ai Moldovei i-au stabilit aici, în calea tătarilor.

Oricum, după cum sugerează această interpretare a denumirii, aici a existat o primă fortificaţie tracică, apoi getică, încă din mileniul I î. Hr.

Datorită poziţiei sale naturale de excepţie, locul a rămas interesant şi pentru migratorii care au ajuns pe aceste meleaguri. Astfel, în secolul al XIV-lea, tătarii din Hoarda de Aur au întemeiat aici o aşezare importantă, dotată cu caravanseraiuri şi băi publice. Această aşezare tătărească, numită Şehr al-Jedid, adică Oraşul Nou, a avut o existenţă scurtă, de prin 1340 până în 1368.

Tătarii au fost alungaţi de aici de către moldoveni şi astfel, de la sfârşitul secolului al XIV-lea, care corespunde cu perioada de început a Moldovei medievale, începe o nouă etapă a aşezării. Orheiul devine atunci una dintre cetăţile importante ale Moldovei, condusă de un pârcălab, care avea rolul de a împiedica atacurile adversarilor dinspre răsărit.

În secolul al XVI-lea începe decăderea acestei cetăţi, care va fi abandonată, iar noul oraş Orhei va fi construit la vreo 20 de kilometri de Orheiul Vechi. Această părăsire va avea efecte pozitive pentru cercetătorii de mai târziu, întrucât astfel s-au păstrat, până în epoca modernă, o serie de vestigii importante. Multe dintre acestea au fost duse în muzee mai importante, cum ar fi cel de la Chişinău.

Totuşi, s-au păstrat aici urme arheologice din toate perioadele însemnate ale aşezării. Cu toate acestea, vizitatorii nu trebuie să se aştepte la ruine dintre cele mai spectaculoase, întrucât aici elementul cel mai spectaculos îl constituie cadrul natural în sine.

Ajunşi aici, am coborât din microbuz chiar în faţa punctului de intrare în complexul muzeal. Aici am plătit intrarea de 10 lei moldoveneşti şi am vizitat cele câteva vitrine ale micului muzeu amenajat aici. Sunt expuse câteva dintre obiectele descoperite aici, provenite din toate etapele importante ale istoriei aşezării. Cele mai interesante obiecte sunt cele de provenienţă tătărească, frumos decorate în stil oriental.

Am traversat apoi râul Răut, pe podul situat în dreptul intrării în satul Butuceni, urcând apoi creasta pietroasă, de pe care se deschidea în faţa ochilor noştri o privelişte impresionantă. Întrucât, din spusele şoferului de microbuz care ne-a adus aici, am aflat că ultima cursă spre Chişinău era peste doar o oră, trebuia să ne mişcăm cât mai repede, pentru a valorifica puţinul timp avut la dispoziţie. Nu aveam posibilitatea să parcurgem în întregime arcul natural pe care se află vestigiile Orheiului Vechi. În plus, şi vremea era destul de ameninţătoare, cu un vânt puternic ce părea a aduce şi o eventuală ploaie.

Am putut vedea ceea ce a rămas din vechiul zid de apărare getic, apoi am ajuns şi la un grup de pietre aşezate circular, considerate a reprezenta tot rămăşiţele unui sanctuar getic. În această zonă există două biserici, una nouă, aflată încă în lucru, pe care am găsit-o închisă vizitatorilor, şi o alta, săpată în peşteră, care poate fi considerată drept principala atracţie dintre vestigiile păstrate aici. Mica mănăstire din peşteră se spune că ar proveni din primele secole ale statului moldovean, fiind lărgită, în timp, de către călugării care s-au perindat pe aici. În vecinătatea bisericuţei se află şi o cruce din piatră, considerată la fel de veche. Deasupra bisericii se înalţă o clopotniţă mică şi uşor înclinată.

Am intrat în bisericuţa rupestră, în care există un altar şi câteva obiecte modeste de cult, iar un bătrân călugăr vindea lumânări, iconiţe şi primea acatiste. De altfel, între cei doi călugări stabiliţi aici, pe de o parte, şi Ministerul Culturii şi conducerea muzeului, de cealaltă parte, s-a desfăşurat, în ultimul deceniu, un aprig conflict. Asta pentru că mica bisericuţă este un construcţie de patrimoniu, iar călugării au intervenit aici mai mult decât era cazul, săpând nişte trepte şi montând nişte geamuri termopan, ce afectează aspectul original al monumentului istoric.

Am constatat că, pe lângă intrarea principală, bisericuţa mai avea şi o alta, care dă înspre râpă, folosită în cazul unor atacuri neprevăzute. Lângă mănăstire, nişte copii vindeau mici reproduceri ale acesteia, împreună cu crucea de piatră din apropiere, realizate din calcar. Am cumpărat şi noi una, pentru a ne aminti de călătoria noastră aici.

După vreo oră de plimbare, ne-am întors pentru a putea prinde microbuzul, destul de aglomerat. Am constatat atunci că Orheiul Vechi este atractiv şi pentru turiştii veniţi de la distanţe mai mari. Împreună cu noi au călătorit spre Chişinău şi un grup de tineri polonezi, foarte gălăgioşi, precum şi câţiva ruşi, care veniseră aici pentru a face alpinism, pe o stâncă foarte abruptă din zonă.

---
Impresii încărcate de Ovidiu istorie in 26.05.2013 11:41:35

Validat / Publicat: 26.05.13 16:45:19


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în REP. MOLDOVA.
VIZUALIZĂRI: 4078


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Ovidiu istorie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  7200 PMA (din 8 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Ovidiu istorie
[26.05.13 12:24:03]
» mesaj pers

   Vă rog să postaţi aici melodia

   http://www.youtube.com/watch?v=-XMQDBcAdu4

   --

   Rezolvat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Admin
[06.06.13 22:35:36]
» mesaj pers

   Punctele (PMA) aferente fotografilor, retrase automat, dar "abuziv" -- impropriu în cazul "destinaţiilor" (=rubricilor) de tip "EXCUSII şi CĂLĂTORII", "ALTE ZONE" etc -- de către program, au fost restituite manual.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
#G#1

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă
#M#1

[17] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2013] Intrarea în Complexul muzeal în aer liber Orheiul Vechi -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420227">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420227"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420227">Şterge vot</a></div><span id="v9420227" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420227)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420227Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420227MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2013] Intrarea în Complexul muzeal în aer liber Orheiul Vechi
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [APR-2013] Obiecte tătăreşti, din vechiul Şehr al-Jedid -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420229">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420229"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420229">Şterge vot</a></div><span id="v9420229" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420229)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420229Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420229MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2013] Obiecte tătăreşti, din vechiul Şehr al-Jedid
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [APR-2013] Apa Răutului urmează arcul natural al Orheiului Vechi -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420230">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420230"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420230">Şterge vot</a></div><span id="v9420230" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420230)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420230Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420230MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2013] Apa Răutului urmează arcul natural al Orheiului Vechi
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

#G#2

P04 [APR-2013] Pe fundal, cele două biserici de la Orheiul Vechi -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420232">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420232"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420232">Şterge vot</a></div><span id="v9420232" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420232)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420232Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420232MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2013] Pe fundal, cele două biserici de la Orheiul Vechi
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [APR-2013] Clopotniţa uşor înclinată a bisericuţei vechi -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420234">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420234"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420234">Şterge vot</a></div><span id="v9420234" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420234)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420234Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420234MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2013] Clopotniţa uşor înclinată a bisericuţei vechi
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [APR-2013] O stâncă deasupra prăpastiei -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420236">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420236"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420236">Şterge vot</a></div><span id="v9420236" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420236)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420236Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420236MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2013] O stâncă deasupra prăpastiei
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [APR-2013] Bisericuţa din peşteră şi crucea de piatră aflată pe buza prăpastiei -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420238">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420238"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420238">Şterge vot</a></div><span id="v9420238" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420238)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420238Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420238MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2013] Bisericuţa din peşteră şi crucea de piatră aflată pe buza prăpastiei
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [APR-2013] Mici reproduceri ale bisericuţei din peşteră -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420242">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420242"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420242">Şterge vot</a></div><span id="v9420242" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420242)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420242Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420242MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2013] Mici reproduceri ale bisericuţei din peşteră
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [APR-2013] Altarul mănăstirii din peşteră -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420244">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420244"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420244">Şterge vot</a></div><span id="v9420244" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420244)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420244Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420244MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [APR-2013] Altarul mănăstirii din peşteră
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [APR-2013] Vedere din bisericuţă asupra prăpastiei şi a Răutului -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420246">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420246"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420246">Şterge vot</a></div><span id="v9420246" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420246)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420246Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420246MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [APR-2013] Vedere din bisericuţă asupra prăpastiei şi a Răutului
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [APR-2013] Modificările aduse de călugări au stârnit conflictul cu Ministerul Culturii şi cu conducerea muzeului -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420247">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420247"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420247">Şterge vot</a></div><span id="v9420247" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420247)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420247Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420247MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [APR-2013] Modificările aduse de călugări au stârnit conflictul cu Ministerul Culturii şi cu conducerea muzeului
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [APR-2013] Faţa dinspre râpă a bisericuţei din peşteră -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420249">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420249"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420249">Şterge vot</a></div><span id="v9420249" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420249)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420249Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420249MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [APR-2013] Faţa dinspre râpă a bisericuţei din peşteră
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [APR-2013] Drumul spre biserica nouă -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420250">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420250"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420250">Şterge vot</a></div><span id="v9420250" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420250)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420250Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420250MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [APR-2013] Drumul spre biserica nouă
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [APR-2013] Biserica nouă, aflată încă în lucru -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420251">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420251"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420251">Şterge vot</a></div><span id="v9420251" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420251)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420251Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420251MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [APR-2013] Biserica nouă, aflată încă în lucru
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [APR-2013] Urmele unui sanctuar circular getic -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420253">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420253"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420253">Şterge vot</a></div><span id="v9420253" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420253)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420253Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420253MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [APR-2013] Urmele unui sanctuar circular getic
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [APR-2013] Satul Butuceni, izolat şi el de lumea modernă -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420254">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420254"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420254">Şterge vot</a></div><span id="v9420254" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420254)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420254Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420254MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [APR-2013] Satul Butuceni, izolat şi el de lumea modernă
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [APR-2013] Rămăşiţe din vechile ziduri -- foto by <b>Ovidiu istorie</b> [uploaded 26.05.13] - <span class="allrVotedi" id="av420257">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv420257"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=420257">Şterge vot</a></div><span id="v9420257" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(420257)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f420257Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e420257MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [APR-2013] Rămăşiţe din vechile ziduri
foto Ovidiu istorie [26.05.13]
# [50 PMA, +BONUS]

[17] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2020 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.105476140976 sec