84983 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Orhei și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
19.03.2018
DE
Avatar VAS
--- F ---
vârsta 30-40 ani
DIN Călăraşi
înscris/ă în 13.07.15
MEMBRU: GOLD
DATE SEJUR
APR-2017
DURATA: 4 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
100 RON ( doar aceasta excursie )
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1 -- varsta: 14

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Imprejurimi Chisinau - Orheiul Vechi


Urmare de aici

Fiind cazati de Sfintele Sarbatori de Paste in anul 2017 la Chisinau, ne-am decis sa vizitam cateva obiective turistice in apropiere. Asa ca a ales sa vizitam si Orheiul Vechi.

Atotcunoscutul complex natural, arheologic şi turistic – Orheiul Vechi este situat în albia pitorească a rîului Răut (care curge de-a lungul întregului raion Orhei), pe teritoriul din apropierea satelor Trebujeni şi Butuceni, unde rîul trece printre şirurile de toltre şi are numeroase meandre, schimbîndu-şi direcţia în cele mai neaşteptate moduri. Se află nu prea departe de Chișinău, aproximativ la 43-45 km depărtare, ceea e un stimul în plus pentru organizarea numeroaselor excursii prin aceste locuri. Pe teritoriul complexului se află două muzee, o mănăstire în stîncă deschisă pentru vizitatori, dar şi cîteva hoteluri particulare, care se află în satele Butuceni şi Trebujeni.

Este un monument de arhitectură de tip orăşenesc, unde s-au păstrat multe construcţii, care prezintă un interes mare pentru istorici, arheologi, arhitecţi, dar şi turişti.

Istoria Orheiului cuprinde trei perioade. Prima – perioada care a precedat Hoarda de Aur (sfîrşitul secolului al XIII-lea – prima jumătate a secolului al XIV-lea.). Orheiul în această perioadă Orheiul era apărat de un perete din buşteni cu turnuri de pază. După cotropirea oraşului în anii '40 ai secolului al XIV-lea de către tătari a început perioada Hoardei de Aur, pe parcursul căreia întreaga construcţie se ducea sub conducerea meşterilor din orient. În aceşti ani Orheiul, care a primit denumirea Shehr al-Jadid − are înfăţişarea unui oraş oriental, în centrul său sînt construite două caravan-seraiuri, moschee, în partea de est − băi publice şi alte facilităţi. Pînă în zilele noastre s-a păstrat fundamentul şi o parte din peretele unei băi, care era utilată cu calorifere şi cu încălzirea podelelor, cu ventilaţie, apa ajungea aici prin ţevi de lut. Rămăşiţele de interior vorbesc sînt dovezi incontestabile ale interiorului de lux de altă dată a băii.

La sfîrşitul anilor 60 ai secolului al XIV-lea oraşul Shehr al-Jadid a încetat să mai existe. Aproape jumătate de secol a zăcut în ruine şi doar aproximativ în anii '20 ai secolului al XV-lea pe locul acesteia a apărut o localitate moldovenească – astfel a început cea de-a treia perioadă a istoriei Orheiului.

În a doua jumătate a secolului al XV-lea au devenit mai frecvente incursiunile tătarilor asupra Statului Moldovenesc, fapt care a demonstrat o dată în plus cît de necesar este să fie întărite graniţele de est ale oraşului. Această sarcină era mai uşoară, dat fiind faptul, că condiţiile topografice erau avantajoase: localitatea era înconjurată din trei părţi de malurile abrupte ale rîului. Cetatea inaccesibilă în mod natural din cele trei părţi, la est era întărită cu două rînduri de construcţii din pămînt şi buşteni de lemn în două rînduri. Pe flancul stîng în faţa şanţului ţi valului s-a înălţat un palat din piatră, împrejmuit cu un zid rezistent cu turnuri.

Începînd cu anii '70 ai secolului al XV-lea Orheiul devine unul dintre cele mai importante centre de apărare naţională, suprafaţa sa constituie mai mult de 70 de hectare. În această perioadă au fost construite biserici, o mulţime de clădiri şi ateliere. Astăzi în locul unde este oraşul vechi pot fi văzute rămăşiţe ale zidurilor de lemn ale cetăţii, şanţurile şi valurile de apărare, bisericile, camerele, care în perioada moldovenească erau întrebuinţate ca locuinţe. Stilul de construcţie al cetăţii, ridicată în anii de domnie ai lui Ştefan cel Mare, erau tipice pentru arhitectura construcţiilor de fortificaţie moldoveneşti din această perioadă. Cetatea avea forma unui patrulater cu turnuri deasupra porţii şi prin colţuri, înăuntru se afla palatul pîrcălabului Gangur.

Pe stîncile din albia Răutului erau săpate o mulţime de peşteri, multe dintre care sînt foarte vechi şi au aproximativ 2 mii de ani. Trecutul acestor peşteri este învăluit de legende, în care faptele istorice se împletesc cu talentul artistic al povestitorilor. Astfel într-una din legende se spune, că cîndva în fruntea Orheiului Vechi pîrcălabul Gangur. El era bătrîn şi putred de bogat. Toate beciurile palatului sau erau pline de aur şi chiar careta era făcută din aur curat, iar roţile din argint. Şi ţinea el careta asta într-o încăpere cu porţi de fier şi ieşea cu ea în oraş odată pe an la Paşti. Careta putea fi urnită din loc doar de 40 de cai, aşa era ea de grea. Gangurul era mai bogat chiar decît Ştefan cel Mare, Domnitorul său, care îi cerea des ajutorul. A aflat însă sultanul de bogăţiile pîrcălabului, şi-a strîns oastea şi a pornit cu oaste cu tot spre Orhei.

Au cucerit turcii oraşul, s-au apropiat de palatul lui Voievodei Gangur, iar pe el ia-l de unde nu-i. S-a încuiat pîrcălabul cu toate bogăţiile sale în mănăstirea din stîncă. Atunci Sultanul a dat ordin să ardă oraşul da să-l scoată cu orice preţ pe Gangur din mănăstire. Printre oamenii de la mănăstire era şi stareţul Paisie, care fiind meschin şi lacom şi-a pierdut capul la vederea aurului. Şi a început să chibzuiască, cam cum ar putea avea măcar o parte din aceste bogăţii enorme.

Odată într-o noapte întunecoasă s-a dus el cică după apă, dar de fapt s-a dus în taină la sultan. În aceeaşi noapte prin trecerea subterană au intrat în mănăstire şi au nimicit întreaga oaste a lui Gangur. Şi-a primit Paisie aurul său, a luat o luntre ca să plece departe de aceste locuri, dar apele Răutului s-au învolburat, s-au agitat pe neaşteptate şi au înghiţit şi luntre, şi aurul, şi omul. O parte din bunurile pîrcălabului, turcii le-au luat cu ei, o parte au zidit-o în peşterile subterane, inclusiv şi careta de aur, cu gîndul să se întoarcă să le ia pe urmă. Astfel, nu cunoaşte nimeni, a existat sau nu scoasă din ţară această bogăţie sau se află pînă în prezent undeva prin ascunzişurile subterane.

---
Impresii încărcate de VAS in 19.03.2018 18:44:15

Validat / Publicat: 19.03.18 20:38:30


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în REP. MOLDOVA. A mai fost în/la: Tipova, Saharna, Balti
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Tipova, Saharna, Balti
VIZUALIZĂRI: 1721


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (VAS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  11700 PMA (din 14 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[19.03.18 20:37:49]
» mesaj pers

   @VAS:

Fiind cazati de Sfintele Sarbatori de Paste in anul 2017 la Chisinau

   Ne-am bucura să putem citi și impresiile despre cazare scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[8] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950956">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950956"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950956">Şterge vot</a></div><span id="v9950956" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950956)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950956Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950956MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P02 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950957">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950957"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950957">Şterge vot</a></div><span id="v9950957" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950957)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950957Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950957MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950958">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950958"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950958">Şterge vot</a></div><span id="v9950958" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950958)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950958Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950958MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950959">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950959"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950959">Şterge vot</a></div><span id="v9950959" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950959)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950959Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950959MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950960">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950960"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950960">Şterge vot</a></div><span id="v9950960" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950960)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950960Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950960MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950961">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950961"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950961">Şterge vot</a></div><span id="v9950961" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950961)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950961Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950961MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P07 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950962">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950962"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950962">Şterge vot</a></div><span id="v9950962" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950962)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950962Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950962MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

P08 [APR-2017] -- foto by <b>VAS</b> [uploaded 19.03.18] - <span class="allrVotedi" id="av950963">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv950963"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=950963">Şterge vot</a></div><span id="v9950963" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(950963)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f950963Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e950963MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [APR-2017]
foto VAS [19.03.18]
# [50 PMA, fara bonus]

[8] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0855469703674 sec