ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Litoralul bulgaresc asa cum l-am vazut eu

Ilustrație video-muzicală
02 Don Peyote & Marcell Cellier - Bulgarian Interlude


TIPĂREȘTE

N-as vrea sa credeti ca intentionez sa laud sau sa critic ceva aici. Pentru ca am fost doar in trecere si nu intr-un sejur, nu pot nici macar sa fac o comparatie pertinenta intre litoralul nostru si cel bulgaresc. Totusi, facand un circuit in Bulgaria la numai patru zile dupa ce am revazut litoralul nostru la Mamaia, nu se putea sa nu privesc comparativ cele doua parti ale tarmului Marii Negre. De asemenea, recunosc faptul ca litoralul bulgaresc ma chema si din nevoia de a intelege care este misterul caruia ii datoram migrarea turistilor nostri mai spre sud.

Primul lucru care m-a frapat pe teritoriul Bulgariei a fost politia si atitudinea ei fata de participantii la trafic. Stiam ca este multa politie pe soselele bulgaresti si ca nu se comporta intotdeauna prea ortodox. Autocarul - desi cu insemnele circuitului la bord - a fost oprit de mai multe ori (dupa ce trecuse prin vama), iar soferul controlat la documente. La unul dintre controale, un agent era in strada si ne-a oprit, iar altul - din masina parcata intr-o mica intersectie - a facut semn ca soferul sa vina la el. Si s-a dus Razvan al nostru cu mana intinsa. Nu i-a trebuit decat o secunda pentru a-si da darul, dupa care a revenit zambind la autocar. Chitante, inscrisuri, ceva? Dar… sa revin!

La Cap Kaliakra si Castelul Reginei Maria de la Balcic - primele obiective vizitate dupa trecerea frontierei pe la Vama Veche - nu vreau sa fac referire pentru ca am scris aici vezi impresii si aici vezi impresii

Am parasit Balcic la ora 19, iar pana la cazare, la Varna, mai aveam de facut doua opriri pentru a vizita statiunile Albena si Nisipurile de Aur. Daca tinem cont de faptul ca ne aflam pe litoral abia la deschiderea sezonului estival, precum si ca ora era destul de inaintata, se intelege ca am gasit plajele goale si am folosit timpul pentru plimbari pe faleza si pe tarm, incercand apa si doar umplandu-ne de nisip pe picioare.

Albena, situata la numai 12 km de Balcic, a fost construita special ca statiune turistica. Am remarcat ca majoritatea hotelurilor sunt situate chiar pe plaja, au o buna expunere la soare si beneficiaza de o plaja lunga, suficient de lata si cu nisip fin. Cand am fost noi, apa marii era curata si prea putin agitata de valuri. Nu stiu daca era calda intrucat am refuzat sa o incerc. Imi displace sa plec cu nisipul ud lipit de picioare, iar noi nu aveam posibilitatea de a face un dus atunci.

Nisipurile de Aur, o destinatie turistica foarte cautata, se afla la numai 17 km de Varna. Dezvoltat in decursul a doua decenii, in prezent aici se afla un complex de vacanta cu tot ceea ce-si poate dori un turist: hoteluri, vile, restaurante, cluburi, cazinouri, centre comerciale si sportive, aquapark si tot felul de atractii. Se insera cand am debarcat in centrul statiunii Nisipurile de Aur, dar am putut constata in plimbarea noastra ca zona este inconjurata de arbori umbrosi, gradini si alei de promenada. Un turn ce pare fratele mai mic al vestitului Tour Eiffel, o roata imensa care permite in invartirea ei lenta sa admiri statiunea de la inaltime, precum si un trenulet foarte solicitat de micii vizitatori, discoteci si multe magazine, sunt puncte de atractie si ocupare a timpului atunci cand nu te afli pe plaja. Si pentru ca veni vorba de plaja, aflasem ca la Nisipurile de Aur voi gasi cel mai pur nisip de cuart de pe coasta Marii Negre. Am avut deci curiozitatea sa vad acest nisip foarte laudat si pot spune ca este fin si auriu, meritandu-si superlativele.

Dar cum calatorului ii sta bine cu drumul, iar noaptea se lasase binisor, ne-am regrupat la autocar si am purces spre Varna la Hotel Sorbona care avea sa ne ofere gazduire in urmatoarea noapte vezi impresii

Abia a doua zi am facut cunostinta cu Varna, cel mai mare oras si statiune de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, al treilea oras ca marime din Bulgaria.

Vechiul Odessus - centru crestin timpuriu - a devenit in zilele noastre o atractie turistica majora, este centru universitar si port, aici fiind sediul Marinei Comerciale si Militare din Bulgaria.

Am vizitat Catedrala Adormirea Maicii Domnului (foarte frumoasa atat in interior cat si la exterior), apoi am fost condusi intr-un parc cu multa vegetatie si plante deosebite care ofera minunate privelisti asupra marii si falezei. Am trecut pe langa Hotel Odesos care aminteste vechea denumire a orasului, iar in piata centrala am vazut cladirea frumos colorata a Teatrului Dramatic, Academia Engleza unde sunt acceptati doar studenti englezi si americani, multe magazine elegante, terase si chioscuri cu racoritoare si inghetata.

Era sambata dimineata, a doua zi in Bulgaria si aveam o ora libera. Am hotarat sa-mi cumpar ceva pentru sufletul meu, amintire din aceasta calatorie. Aflasem ca la magazine se poate face plata si cu cardul, de aceea mi-am permis sa aleg un obiect mai scump decat ceea ce aveam cash in leva. Dar magazinul respectiv, desi nu era unul lipsit de importanta, nu avea aceasta facilitate, asa incat am facut plata cash, in euro. Poate ca n-as fi amintit aici acest amanunt, dar as vrea sa se stie ca - desi este cea mai buna solutie - nu chiar intotdeauna si peste tot plata cu cardul este posibila.

De Nessebar orasul - statiune amplasat pe o peninsula lunga in care se ajunge printr-un istm, ma leaga amintiri placute. Aici am intalnit nu numai mare si soare, ci si vestigii antice si o istorie indelungata. Se pare ca de-a lungul timpului Nessebar si-a pierdut din teritoriu si asta nu pentru ca ar fi fost cucerit de forte umane. Apa marii este aceea care incet, incet, a erodat malurile si a inaintat nemilos acoperind partial zidurile vechii fortarete. In prezent doar o parte din ziduri, conservate, se mai pot vedea, restul zacand sub apa marii, la cateva zeci de metri de tarm.

Rezervatie arhitecturala si arheologica, partea veche a orasului Nessebar inscrisa in 1983 pe lista Patrimoniul mondial UNESCO, pastreaza inca ruinele antice ale zidurilor fortificate, cu porti datand din sec. III-IV, cu biserici din sec. V-VI si sec. X-XI, precum si mai multe case din perioada renasterii. Toate acestea dau orasului un aspect cu totul deosebit. Pe Strada Mesembria, pietruita si cu cladiri vechi, la Restaurantul "The Old Anchor" decorat cu o ancora si alte obiecte cu specific marin, am servit masa de pranz. Aici se poate servi cam orice, de la mic dejun, pizza, salate, bucatarie bulgareasca, gratar, peste si chips-uri, pana la meniuri pentru copii.

Eu am comandat o salata cu ton (7,99 leva), dar tovarasii mei de grup au preferat fripturi la gratar (pui, porc) si frigarui neinchipuit de lungi pe care ospatarul le aducea la masa si le scotea pe farfurie in fata clientului. Nimic n-a depasit 15 leva si toata lumea a fost multumita de calitate si servicii.

Sunny Beach cunoscuta si mult cautata statiune de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, a fost construita incepand cu anul 1958 la aprox. 35 km de Burgas.

Asezarea are foarte putini locuitori, dar in sezon statiunea este invadata de mii de turisti care au la dispozitie hoteluri renovate recent, restaurante, baruri, cluburi, discoteci si cafenele. Plaja care se intinde de-a lungul unui golf intre Sveti Vlas si Nessebar, este imensa si are nisip afanat, bine ingrijit. Intrarea in apa, curatenia, amenajarile existente, toate fac din Sunny Beach o atractie mult laudata si cautata de turisti.

Dupa plimbarea pe faleza, in timpul liber, optional, s-a facut plaja si baie. Soarele era puternic la vremea amiezei, apa placuta si nisipul de asemenea. Multi dintre ai nostri, avizi de apa si poate fara nadejdea de a revedea marea prea curand, au preferat plaja si baia. Pentru ca nu agreez sa plec la drum cu sarea si nisipul pe mine, am ramas in umbra unei terase, la o bautura racoritoare, cu alti tovarasi de calatorie, asteptand momentul plecarii spre Burgas.

Burgas, al doilea oras ca marime de pe coasta bulgareasca si al patrulea din Bulgaria, este amplasat in punctul cel mai vestic al litoralului Marii Negre. Partea cea mai frumoasa a orasului, cea care mi-a lasat o amintire unica, este "Sea Garden", un mare parc cu arbori umbrosi, cu alei marginite de monumente si mai ales cu multe flori. Aflat deasupra falezei, parcul ofera posibilitatea recreerii in peisajul marin. Din capatul de sud se poate vedea digul. Acesta seamana izbitor cu noul dig de la Mamaia pe care am avut ocazia sa-l vad la sfarsitul lunii mai cand accesul publicului inca nu era permis. Coincidenta sau am inceput sa invatam ceva de la vecinii nostri?

Dupa obisnuitul tur pe malul marii, am parasit zona portului. In centrul istoric si comercial al orasului, cu monumente si cladiri vechi, am dedicat o ora shopingului. Pe strada comerciala pricipala, am beneficiat de o promotie la Ariana - o bere slab alcoolizata (1,8%) cu lamaie. Desi era racoroasa si binevenita, n-am putut consuma din cutia de 500 ml decat un sfert.

Burgas a fost ultima statiune litorala vizitata in Bulgaria si totodata orasul care ne-a oferit gazduire in cea de a doua noapte de circuit. Despre Hotel Avenue din Burgas am scris aici vezi impresii.

In dimineata zilei urmatoare aveam sa parasim zona litoralului indreptandu-ne spre vest, in interiorul tarii, pentru alte si alte atractii turistice.

Ca o concluzie, fara intentia de a face o comparatie, pot afirma ca desi avem aceeasi mare, acelasi soare si aceleasi conditii climatice, litoralul bulgaresc e diferit pentru ca bulgarii au invatat sa faca turism.

P.S. Am scris acest review deoarece am observat ca - desi in ultima vreme vin tot mai multe impresii despre litoralul bulgaresc - majoritatea se rezuma la a prezenta, lauda sau critica doar hotelul care a oferit cazare.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.06.12 08:44:47
Validat / Publicat: 22.06.12 10:22:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3082 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cap Kaliakra - Urme ale unei cetati antice pe un promontoriu de o frumusete salbatica.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

maria55 †
[22.06.12 10:43:25]
»

Da, avem aceeasi mare, acelasi soare, aceleasi conditii climatice... da, litoralul bulgaresc este diferit dar, au amortizat cheltuielile investitiilor cu mult timp inainte cu ajutorul nemtilor. La noi, "chinul" este f mare in sensul ca dorim sa amortizam cheltuielile intr-un timp f scurt, daca se poate chiar intr-un sezon.

Concluzie; ei au fost "usor" ajutati, noi, nu! Dar incercam!

Crede-ma!

Ozi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[22.06.12 10:49:39]
»

@maria55:

ei au fost "usor" ajutati, noi, nu!

Doar un scurt comentariu pe marginea afirmatiei de mai sus: ei s-au lasat ajutati, pe cand noi am mers mereu pe sloganul iliescian "Nu ne vindem tara! " (cu completarile de rigoare - ca s-o dam de pomana mai tarziu / ca s-o furam tot noi / etc.).

Eu doar din cauza asta cred ca acum e mai bine la ei decat la noi.

maria55 †
[22.06.12 11:04:16]
»

@Dragos: nu am putut sa fiu atat de "indrazneata" ca si tine, dar dreptatea este de partea ta. Un mare adevar graita-i, o vindem acum (tara) pe bucatele, am gonit pana si TUI-ul, acel tour-operator care ani de zile avea sediul in Eforie Sud si care ne aducea multi, multi turisti ca deh... erau profesionisti.

Intr-un cuvant, sau mai multe, ne meritam soarta!

Traiasca litoralul bulgaresc, grecesc, turcesc care si-au deschis bratele si pt bugetari! Cand zic "bugetari" ma refer strict la cei cu minim pe economie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Corina70
[22.06.12 11:43:09]
»

Maria, da-mi voie sa-ti spun ca TUI-ul a revenit pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut, in parteneriat; cel care a reusit aceasta performanta este Dragos Anastasiu, poate il stiti de la emisiunea "Arena Leilor" de pe TVR 1.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maria55 †
[22.06.12 14:11:50]
»

@Corina70: da, trebuie sa recunosc faptul ca Dragos Anastasiu a reusit. Colaborarea cu Tui va trezi interes si pt Romania.

Nu numai in sensul de a vinde pachete turistice, zboruri pe diferite linii aeriene spre destinatii cunoscute sau mai putin cunoscute, ci in sensul invers... spre Romania.

Deocamdata nu am vazut invazie de turisti inspre noi!

Asta insa nu diminueaza cu nimic calitatile acestui domn, care are multe de spus si de facut in ale turismului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13
[22.06.12 15:54:47]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Katy 20
[22.06.12 16:56:04]
»

@Dragos:

Foarte corect! Ai spus un mare adevar.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Corina70, Katy 20, maria55
Alte impresii din această RUBRICĂDrumuri bulgărești, cu bune și rele:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073928117752075 sec
    ecranul dvs: 1 x 1