ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cercetarea și Documenatarea ca exerciții cotidiene

TIPĂREȘTE

CERCETÁ, cercetez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) examina cu atenție; a (se) observa, a (se) controla. ♦ Tranz. A studia, a consulta. ♦Tranz. A căuta. 2. Tranz. A căuta să afle; a se informa; a iscodi. 3. Tranz. A întreba, a chestiona. ♦ (Jur.) A face o cercetare; a ancheta. 4. Tranz. (Pop.) A vizita. – Lat. circitare „a da târcoale”.

Sursa: DEX '98

DOCUMENTÁ, documentez, vb. I. Refl. A se informa amănunțit și temeinic (pe bază de documente). ** Tranz. Adovedi, a susține ceva pe bază de documente. - Din fr. documenter.

Sursa: DEX '98

Scriu cele de mai jos ca efect al unui rw pe care îl puteți citi aici.

Ideea pe care am văzut-o promovată ca filozofie generală la nivelul acestui site, este principial aceea de a folosi cercetarea obiectivă la fața locului ca resursă principală. De asemeni, este specificată în reguli evidențierea explicită a surselor de documentare, pentru acele părți din rw-uri care constituie compilații ajutătoare creionării caracteristicilor cunoscute ale unui sit turistic.

Ceva mai des în ultimele luni am văzut în aria mea de interes (România), rw-uri care încarcă textul în principal cu compilații. Aceasta se face în detrimentul evidențierii opiniilor personale bazate pe evaluarea și filtrarea la fața locului, a datelor cunoscute și culese despre obiectivul înfățișat.

Evident că impresiile nu pot fi decît subiective, la urma urmei. Fondul rămîne însă pe cît posibil obiectiv. Subiectivismul naște evident uneori divergențe de opinie, dar la urma urmei asta nu este o problemă, ci una dintre premisele fundamentării sau evidențierii unor caracteristici.

Rw-ul respectiv folosit ca exemplu, mai sus, păcătuiește atît prin lipsa unei documentări coerente cît și prin lipsa evidențierii cercetării la fața locului. În lipsa unei argumentări valide, ca argumente zdrobitoare sunt aduse poesisul și apropierea Sărbătorilor...

Nimeni nu poate fi perfect. Există o concurență cu efecte de creștere a presiunii pentru cantitate în detrimentul calității pentru rw-urilor scrise uneori de cei aflați mai sus în clasament. Nimic deplasat aici, dar aș prefera o abordare de tipul: Cu cît ești mai sus, cu atît pretențiile sunt mai mari și aplicarea condițiilor restrictive este mai evidentă. Abordarea respectivă ar fi bine să implice pe cît posibil nediscriminativ la toți cei aflați peste un anumit nivel, să zicem de exemplu: începînd de la locul 30 în sus, sau de la 20...

Mă rog, era o idee și atît, aplicarea ei în practică este cu siguranță cu totul altceva iar orizontul de timp implică anul 2012 și nu pe cel care se încheie.

Dincolo de aceste amănunte, jaloanele reprezentate de cercetare și documentare ar trebui să fie în continuare cornerstones pentru rewiewuri, chit că uneori mai uităm asemenea comandamente...

În plus ca și observație generală, nivelul de acceptare a controversei ar trebui oarecum destul de bine definit de organizatori. Am avut ocazia de a studia din interes sociologic participarea la vreo 5 siteuri/ forumuri în ultimul deceniu. Din acestea, unul de interes general a murit deoarece membri de suport l-au părăsit stresați de nivelul mult prea mare de toleranța sau de stimulare a conflictelor. Altul dedicat unei anumite teme se tîrîie atît pe fondul reducerii bazei de useri în contextul economic actual cît și în contextul unor useri acceptați ca dominanți care definesc în stil oligopol ce e bine și ce este rău. Un alt site cu obiectiv profesional, deși supraviețuiește la un nivel relativ acceptabil, oferă actual o platformă de interacțiune minimalistă, departe de scopurile inițiale generoase. Unul dintre motive este tolerarea ... intoleranței și a "bad mood" afișate, în detrimentul discriminării pozitive a valorilor de dialog și comunicare.

Singurul site care a evoluat a pornit (ca și acesta pe care scriu acum) de la o platformă de larg interes. Ceea ce-l diferențiază însă net printre altele este politica impersonală și bine gîndită sau definită a nivelurilor de toleranță respectiv intoleranță față de devierile de la liniile directoare generale. De asemeni are o politică structurată atît de defavorizare a evoluției conflictelor cît și de favorizare a dialogului șl de facilitare a comunicării. amfostacolo.ro este un site de-a dreptul tînăr, concentrarea pe atitudini sau obiective cu note prea personale poate fi o etapă, dar are ea oare viitor ?

Cîteva considerente - din necesități obiective...

Respect autorul rewiewului respectiv și-mi face o reală plăcere să onorez munca Domniei sale de a aduce în prim plan frumuseți pe nedrept ascunse sau puțin explicate ale României. A dovedit că știe să facă aceasta într-un mod profesionist, coerent, documentat și obiectiv. A reușit cu naturalețe și prin abordarea planificată a unei strategii, să expună cu succes din aria sa de interes geografic local date captivante, despre o mulțime de situri total necunoscute sau puțin știute iubitorilor de frumos și inedit.

Desfid adversarii care și-au făcut un obicei de a substitui subiectivismul neplăcerii lor față de persoana în cauză, cu masca unui fals interes despre subiectele abordate de autor.

Îi reamintesc Domniei sale însă că un traseu presărat în urmă cu o muncă bine făcută, îl obligă prin natura firii umane la mai multă atenție atunci cînd privește înainte...

Cu stimă de la un fan.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 14.12.11 01:18:44
Validat / Publicat: 14.12.11 09:50:22
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1282 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.12.11 09:50:09]
»

Gasesc articolul interesant, instructiv - atat pentru membrii cat si pentru echipa administrativa - si cu potential constructiv semnificativ. Din lipsa timpului, ma voi limita pe moment la abordarea doar uneia dintre temele de discutie propuse.

E aproape imposibil de tinut "in balanta" obiective simultane atat de 'antonimice' precum stimularea dialogului/comunicarii si intoleranta la devieri (Insusi articolul de fata va fi un exemplu concludent, in estimarea mea). Aceste obiective sunt dificil de armonizat chiar si intr-o comunitate 'elitista' si omogena, dar-mi-te intr-o comunitate atat de eterogena (dpdv social & cultural) precum cea a iubitorilor de calatorii.

De ceva vreme am decis - avand in vedere si resursele din ce in ce mai limitate - prioritizarea celui de-al doilea deziderat, chiar intr-un eventual detriment al primului. Unii membri isi vor constientiza, macar in ultimul moment, excesele si vor evita sa fie "cernuti" de sita; ceilalti se vor auto-exclude in opinia mea singuri - avand in vedere multiplele sanse de care au beneficiat, am ZERo regrete.

santana*
[14.12.11 10:25:46]
»

Qvadratvus, ai dreptate, nu pot nega asta, dar ţine cont că sîntem o comunitate, cu bune, cu rele, iar discuţiile la care se referă linkul tău sînt inerente. Costi spunea la un moment dat că sîntem societatea actuală la scară redusă. Nu există familie fără un răzvrătit, fără un intolerant, fără unul lipsit de scrupule, la fel de bine cum există oameni echilibraţi, docili, interesaţi sau neinteraseţi. Ca peste tot! Hei, dar comunitatea e vie, se mişcă, adoarme, iar se trezeşte... Uneori te ia valul, alteori vine un tzunami de toata frumuseţea. Ştii ceva? Eu m-am întîlnit cu mulţi colegi de pe afa cu care nu eram - eufemistic vorbind - sută la sută de acord cu stilul de a aborda probleme şi de a presta pe aici. Ei bine, abia după ce te vezi face to face cu "oponentul" îţi dai seama cam ce vrea să spună. E dificil de înţeles un om doar din spatele tastaturii. Nu spune prea multe, e clară treaba asta pentru mine. E nevoie, în a-l cunoaşte şi de uşoare elemente ajutătoare ca mimica feţei, gesturile pe care le face cînd spune ceva. La TTR stăteam şi ne minunam, oameni de toate vîrstele şi cu ocupaţii diferite că, după cinci minute de la strînsul mîinii stăteam şi vorbeam ca şi cînd ne-am fi cunoscut de mult timp. De fapt ne cunoşteam. De aici, de pe afa. Nu m-ar mira ca la un moment dat să apară şi la idile.

O zi excelentă în "familie" vă doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
Marian Preda
[14.12.11 20:53:33]
»

Deosebit si la obiect RW-ul!

Se termina un an, cu acumulari de... frustari, sau constituie doar startul intr-o lunga cursa de obstacole!

Sunt inerente subterfugiile mioritice, disputele ieftine sau subtilitatea de a denegra sistematic pe unul sau pe altul!

Site-ul trebuie sa fie un efort simultan al ,,nostru'', distingi colegi!

Pentru ca, in ciuda ingalzirii globale, inca exista un OM ingenios care nu se da batut, si doreste sa ne alature... de la maturatori, medici, profesori, ingineri, arhitecti sau designeri, muncitori -toti cu acelasi tratament, cu recomandarea de a fi transparenti si sa informeze... turistic.

In sintaxa respectiva narativa-transgresiva, nu-i vorba de naivitate, are o motivatie cu referire... umana?!

Si sa fim seriosi, OMUL face abuz de... neutralitate! (din respect...)

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[15.12.11 00:15:52]
»

Santana,

Sincer am mari îndoieli că aici “suntem societatea actuală la scară redusă”. Sună frumos și înălțător, dar dacă diseci fenomenul în intimitatea lui vei vedea că nu este de loc așa.

Parțial ai expus de exemplu una dintre diferențele esențiale ale comunicării versus celei din societatea reală, dar mai sunt și multe alte probleme care implică din punct de vedere constructiv apariția unei altfel de societăți, unde regulile jocurilor sunt altele … Printre diferențe se află unele ca:

-Omniprezența deresponsabilizării. Să fiu mai explicit, multe dintre lucrurile pentru care în viața reală am lua un pumn peste ochi aici lejer ni le permitem. Alte lucruri pentru care am avea în realitate cariera sau viața personală afectate le putem obține la distanță de un click

-Absența coerciției. Efectele a ceea ce faci nu prea au cum să se răsfrîngă asupra ta ca și individ.

-Prevalența imaginarului. “Societatea” de care vorbești este mai puțin o extensie a cadrului “natural” înconjurător și mai mult una a proiecției prin care atribim userului afiliat nouă propriile sentimente și motivații. Mecanismul de atribuție este selectiv și destul de mult, volițional. Userul este o “variantă” proiectivă a noastră –îmbunătățită în sensul ideii pe care o avem despre ceea ce ar trebui să fie această “persoană”

-Posibilitate crescută de manipulare a imaginii personale. În sens marțial poți manevra mult mai ușor “Hara” imaginii... (Hara în sensul unuia dintre cele 3 centre ale energiei qi – dantianul inferior)

-Alienarea ca refugiu. Tendința, mai ales în cazul unor dificultăți de comunicare în plan real, este de a te cantona într-un spațiu depersonalizat și denaturat din punct de vedere al relațiilor personale

-Reprezentarea deformată a realității. Limbajul mimico-gestual lipsește, limbajul trupului la fel, interacțiunile tipice directe nu există, relațiile de tipul celor pe care le avem în societatea reală sunt inexistente. Efectul acestui sumum este generarea unei percepții alterate a celuilalt din spatele tastaturi, a sensurilor și motivațiilor lui, etc...

- Existența unor butoane ca: Replay, Hibernation sau Shutdown. Inegalabile cele 3 butoane n'est pas? Fac toți banii dați pe cercetare, aș zice... Ce păcat că nu avem așa ceva și în viața de zi cu zi...

Mă rog, mai sunt și altele de ne putem întinde pe multe paginii...dar, subiectul rw este altul (deși totuși anumite dintre lucrurile spuse sunt oarecum ...complementare celor din rw....)

P.S. Se recunoaște cumva cineva în cele de mai sus ...?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[17.12.11 10:47:28]
»

Deoarece Admin a închis firul de discuție aflat aici cu destul de puțin timp înainte de a posta ecoul de mai jos, am ales să-l postez la acest rw care are relație cu cel specificat mai sus. Menționez că nu am de gînd să continuui subiectul și mă opresc la acest ecou...

De-a lungul carierei fiecare întîlnește cazuri a căror evoluție depășește limitele cunoașterii experimentale perceptibile, sau observă existența unor rezolvări dincolo de soluțiile model oferite comunității de practicieni, de ansamblul cunoașterii științifice recunoscute și acceptate pentru acea perioadă.

Pentru cineva care înțelege și acceptă complexitatea paradigmelor care stau la baza practicii sale, este ușor să înțeleagă limitele lor din perspectiva gîndirii pozitiviste, deoarece aceasta presupune distanțarea echilibrată atît de perspectiva religioasă, cît și de abstractizările metafizicii sau de coloratura subiectiva favorizată de particularitățile psihologiei individuale/sociale.

Deasemeni odată cu practica vine și înțelegerea faptului că valorizarea excesivă a paradigmelor, conduce pe de-o parte la virtualizarea realității iar pe de alta la limitarea viziunii asupra lumii înconjurătoare.

Din perspective celor expuse mai sus și pe care mi le asum în toatalitate, acceptarea altor sisteme de referință nu este o problemă, alături de consecințele care decurg din raportarea la acestea. Exemplul meu formal favorit aflat la îndemîna pentru cei formați în spiritul gîndirii materialiste, este coexistența necontradictorie a geometriilor euclidiană cu cele neuclidiene (eliptică și hiperbolică).

Am scris cele de mai sus pentru a susține idea că acceptarea limitelor cunoașterii obiective nu este pentru mine o problemă, iar asumarea cunoașterii subiective reprezintă un atu.

Problema cu genul acesta de subiecte pe care le-ați expus dv.la ecourile rw de care vorbim aici , este mediatizarea necomformă, stil care prin abordarea în mod lejer atît a realității obiective cît și a celei transcendente conduce la demonetizarea genului. Vă situați în acest fel de partea celor care transformă în bîlci noțiuni de altfel cît se poate de valabile. Faceți asta în mod conștient cu atît mai mult cu cît sunteți format atît la școala pozitivismului cît și a la cea a dualismului.

Atît timp cît persistați în a expune subiecte de acest fel într-un mod necomform cu reflectarea lor obiectivă nu văd de ce alții ar trebui (pe aceasă temă) să fie de accord cu dv. Asta cu atît mai mult cu cît genul acesta de abordare face praf șansele multora dintre cei formați la școală gîndirii carteziene, de a accepta existența și validitatea unor fenomene pe care ansamblul paradigmelor actuale nu le poate deocamdată integra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, Qvadratvus, santana*
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări de suflet (mai puţin turistice):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038275957107544 sec
    ecranul dvs: 1 x 1