ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamt
ÎNSCRIS: 30.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cernautiul intr-un week-end

Ilustrație video-muzicală
Balanescu Quartet - Spotdance
TIPĂREȘTE

Cernauti este un oras in care as reveni cu mare placere oricand pentru ca m-a impresionat! Am ajuns la Cernauti vineri seara si ne-am cazat la hotel Kaiser, situat in apropierea garii. A doua zi, sambata, de dimineata am incercat sa ajungem pe jos in centrul orasului, dar dupa vreo 30 minute, ne-am dat seama ca este mult de mers si a trebuit sa luam masina. Am avut tiparita de acasa harta orasului, cu marea majoritate a obiectivelor turistice marcate. Harta ne-a ajutat enorm in descoperirea orasului pentru ca nu am gasit nicaieri harti sau pliante cu informari turistice sau macar indicatii despre ce anume se poate vizita in Cernauti. Nici la hotel nu aveau materiale informative despre oras, dar nici pe la obiectivele turistice si, mult mai rau, extrem de putini oameni cunosc limba romana sau macar cateva cuvinte ca sa te poti lamuri asupra punctelor turistice de vizitat. Am fost foarte dezamagiti de acest lucru, ne asteptam sa ne simtim ceva « mai acasa ».

Prima tinta de vizitat a fost Universitatea Nationala din Cernauti Iurii Fedkovici, situata pe str. Universitatii, despre care am citit cele mai multe impresii. Imediat ce am ajuns in curtea interioara a Universitatii, am spus portarului ca vrem sa vizitam si ne-a trimis la un domn, Nicolae Costas care este ghid in limba romana la universitate. Domnul Nicolae este un om extraordinar, ne-a explicat foarte frumos multe lucruri, un om deschis, placut si mandru ca este roman, profesor de limba romana la universitate. Daca ajungeti acolo, va recomand sa-l cautati, nu veti regreta, stie sa povesteasca istoria zonei si dupa ce l-am cunoscut pe acest om, am simtit ca iubim Cernautiul.

Dl. Nicolae ne-a condus prin cladirile Universitatii, care se afla in cladirile fostei Mitropolii a Bucovinei si arhitectura este deosebita prin faptul ca a fost folosita pentru constructia sa numai caramida rosie, cu tot felul de dantelarii arhitecturale. Complexul principal al universitatii este format din trei cladiri, restul cladirilor fiind situate in apropiere. In cladirea din fata se afla cateva incaperi de importanta deosebita pentru Romania: sala de marmura in care s-a semnat Unirea Bucovinei cu Romania, sala albastra si sala cu oglinzi venetiane, suflate cu 6 straturi de argint. In cladirea principala, in amfiteatre, se tin si acum cursuri de limbi straine, din cate am inteles. In cladirea din stanga cum se intra in curtea interioara se afla Biserica Mitropoliei Bucovinei, iar in cladirea din partea dreapta se tin numai cursuri universitare. In spatele cladirii principale se afla un parc pentru studenti.

La Universitate am platit ghidului 32 lei romanesti (e singurul loc in care am putut achita cu lei de-ai nostri) si am cumparat un set de 20 carti postale (pentru colectie) cu 8 lei romanesti. Dar vizita merita toti banii!

De la Universitate, aproape toate celelalte punte turistice de vizitat sunt aproape si am mers pe jos prin centrul orasului. Am trecut pe langa Teatrul de Opera Olga Kobylianska, in fata caruia se afla un parc si statuia Olgai Kobylianska, scriitoare si poeta ucraineana. In partea stanga a Teatrului de Opera se afla Palatul Culturii, o cladire foarte frumoasa, dar « ciuntita » de comunisti, in sensul ca au prelungit cladirea veche cu o alta, in stil arhitectonic specific lor, de un modern hidos. Din cate stiu, in Palatul Culturii de acum exista Centrul Cultural Evreiesc. In partea dreapta de la Teatru, se afla Facultatea de Medicina, si aceasta o cladire frumoasa, cu arhitectura specifica perioadei austro-ungare. De fapt stilul acesta arhitectonic si-a pus puternic amprenta peste oras si tocmai acest stil impresioneaza cel mai mult aici. Bine ca nu au demolat comunistii aproape nimic, iar dl. Nicolae ne-a spus ca ucrainenii de rand habar nu au de istoria locurilor si nici nu ii intereseaza. Poate e mai bine, in acest fel se poate pastra farmecul locului.

Din Piata Operei, dupa ce am trecut de parc, am intrat pe strada Mihai Eminescu. Da, ce bine ca inca mai exista in Cernauti o strada numita astfel! E o strada foarte scurta, de vreo 200 m care da spre o laterala a cladirii primariei. Pe strada Eminescu se afla Sc. Gen. Nr. 1 din Cernauti, fosta Ober-Gymnasium, liceu la care a predat limba romana Aron Pumnul si la care a invatat si Mihai Eminescu.

De pe strada Eminescu am iesit pe langa Centrul Cultural al Romanilor din Cernauti si pe langa Muzeul de Arta, in Piata Centrala din fata Primariei, si aceasta o cladire frumoasa, vopsita in bleu. Piata Centrala se afla pe strada Holovna (sau Golovna am vazut pe o harta), adica strada principala a orasului, cu multe magazine, dar si cu piatra cubica de pe vremuri ce te cam zdruncina in masina. Din Piata Centrala daca mergeti inainte veti vedea o statuie (nu ma pricep a cui e, o fi vreun erou ucrainean) si cladirea principala a Postei. La stanga se poate ajunge spre Universitate. Inapoi este strada Holovna si hotel Kiev (cu o pozitie excelenta pentru turisti, in centru, dar pe care noi nu l-am vazut cand am ajuns in oras pentru hotelul este intr-o cladire veche despre care noi am crezut ca este muzeu).

Din Piata Centrala noi am ales sa mergem la dreapta, pe strada O. Kobylianska, o strada inchisa traficului rutier, permisa numai pietonilor. Prima cladire la intrarea pe strada este Cafeneaua Habsburgilor, vopsita in nuante de albastru, foarte frumoasa si cu multe statui, in care ulterior a functionat o banca. Strada aceasta pietonala este singurul loc din oras in care am vazut scris ceva in limba romana: Cernauti. Spre capatul strazii se afla Palatul Casatoriilor, in fata caruia se afla o caleasca de pe timpuri si se iese in spatele Catedralei Ortodoxe a Sfantului Duh. Catedrala este mare si impresionanta, ctitorita la 1844, dar spre uimirea mea este picatala in roz si albastru. Vis-a-vis de catedrala este parcul Soborna cu monumente dedicate soldatilor Armatei Rosii si pe care nu le-am fotografiat (ca nu erau de fotografiat…).

Ne-am intors pe langa catedrala Sfantului Duh si am ajuns la Biserica Catolica Armeana de la 1875, construita din aceeasi caramida rosie ca si Universitatea. Pe afara nu pare un obiectiv demn de vizitat, insa inauntru este foarte frumoasa… Prevazuta cu foarte multe vitralii, biserica armeana se mai numeste si Sala cu Orga. Din fericire, exact in momentul in care noi am intrat in biserica, organistii se pregateau pentru o nunta si sunetele orgii ne-au fermecat. Biserica nu este foarte mare, dar este amenajata cu mult bun gust, cu scaune tapisate si candelabre, iar tavanul bisericii este vopsit intr-un bleu deschis si decorat cu multe stelute… ai impresia ca este desenat cerul. Dupa Universitate, este al doilea obiectiv turistic care m-a impresionat mult. Din pacate nu am mai putut sta in biserica intrucat nuntasii se pregateau pentru cununie.

Dupa Biserica Armeana am coborat pe strada Virmenska pana la Catedrala Ortodoxa Sf. Nicolae. Din cate am inteles de la dl. Nicolae, in Cernauti exista trei rituri ortodoxe distincte, fiecare cu bisericile lui, de aceea ni s-a parut foarte ciudata aceasta catedrala ortodoxa, atat prin arhitectura ei (cu turlele rasucite si nu drepte), cat si prin asezarea altarului - nu in fata, ca la bisericile noastre ortodoxe - ci in dreapta intrarii principale. In rest la interior nimic deosebit fata de bisericile noastre.

In drum spre centru, pe strada Ruska, am mai vazut Catedrala Greco-Catolica pe care nu am vizitat-o. Dupa ce am trecut de primarie, am mers tot inainte spre universitate. Pe partea stanga, imediat dupa Piata Centrala se afla fostul hotel Black Eagle, iar pe partea dreapta se afla fostul hotel Golden Lion, in prezent camine studentesti. Langa acesta din urma se afla un cinematograf si vis-a-vis de cinema este asezata o statuie stilizata a lui Mihai Eminescu, despre care nu am stiut nimic si, din pacate, am trecut pe langa ea fara sa o vedem.

Mai aveam de vizitat cateva locuri din Cernauti si ne-am dus in parcul central, un parc mare cu locuri de distractie pentru copii, statui si restaurante, fantani arteziene. Am intrebat lumea de bustul lui Eminescu si de mormantul lui Aron Pumnul si nimeni nu stia de ele, nimeni nu stia niciun cuvant in romana. Ufff, ce urat e sa fii pe pamant romanesc care apartine altora… Peste drum de parc se afla hotel Bukovina. Pentru ca voiam musai sa vad mormantul lui Aron Pumnul, l-am sunat pe dl. Nicolae. Foarte greu am gasit ceea ce cautam. Mormantul se afla in cimitirul mare al orasului, pe strada Ruska, dupa ce se trece de Catedrala Sf. Nicolae si de bazarul rus din Cernauti. Langa o capela mica roz cu albastru, se gaseste mormantul, decorat cu o mica panglica tricolora, semn de romanism! Pe o laterala a capelei se afla o placheta pe care scrie in romana « Aici se odihnesc in pace Mitropolitii Bucovinei ». Un cimitir uitat de lume, unde nu am vazut niciun om, doar multe ciori, cimitir impartit pe cartiere ale orasului, cu mormintele romanilor asezate separat de cele ale ucrainenilor. Toate mormintele sunt deosebite, in sensul ca nu seamana in niciun fel cu mormintele ortodoxe de la noi, sunt monumente, nu morminte. Dar pot spune cu mandrie ca am fost la mormantul lui Aron Pumnul!

Duminica am alocat ziua bazarului mare din Cernauti si catorva cumparaturi la un supermarket. Bazarul este foarte foarte mare, pe o distanta de aprox. 1 km, dar este obositor si aglomerat. Pentru ca in centrul orasului nu am gasit niciun supermarket, cumparaturile le-am facut de la un market de la marginea orasului. Va recomand bomboanele ucrainene care sunt la fel de bune ca bomboanele de Bucuria, de la Chisinau, conservele de peste, produsele vrac si produsele de patiserie.

In final mentionez obiectivele turistice pe care noi nu le-am vazut si care poate meritau vazute (le am prezentate in cartile postale sau pe harta):

- Catedrala Romano-Catolica Inaltarea Sfintei Cruci, ctitorita la 1814

- Casa Vapor, care are o arhitectura speciala

- Biserica Sf. Paraschiva

- Cladirea Filarmonicii

- Fostul Palat al Justitiei de la 1906, in prezent cladirea administratiei locale, care se afla in spatele Facultatii de Medicina

- Casa lui Aron Pumnul care se afla pe str. Aron Pumnul si pe care noi nu am gasit-o, in curtea casei se afla si bustul lui Eminescu, dar am inteles ca atat casa, cat si bustul se afla in paragina

- Piata Soborna si parcul – cu monumentele soldatilor Armatei Rosii

- Gradina Botanica, se afla in zona parcului central, dar acum era inchisa

Va recomand din suflet o excursie de week-end la Cernauti pentru ca aveti ce vedea si nu veti regreta vizita.


[fb]
---
Trimis de monicutza in 27.11.11 19:15:53
Validat / Publicat: 27.11.11 20:24:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7394 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (monicutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Restaurantul Sorbona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[27.11.11 19:35:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13
[27.11.11 20:57:08]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

monicutzaAUTOR REVIEW
[28.11.11 09:37:43]
»

Multumesc pentru melodie.

mariana.olaru
[28.11.11 11:03:28]
»

Căldura cu care ai descris vizita ta la Cernăuți, nostalgia pe care ne-ai împărtășit-o trecând pe urma pașilor pierduți ale unor conaționali mai mult sau mai puțin știuți și oftatul perceput printre rânduri, m-au îndemnat să-ți scriu aceste rânduri și să-ți adresez deopotrivă felicitări, dar și mulțumiri.

Aș vrea să aflu în plus, care au fost pașii pe care i-ai urmat pentru trecerea graniței în țara vecină, pentru că presupun că sunt necesare niște vize. Pe la ce vamă ați trecut și cam cât durează formalitățile de trecere? Cum sunt drumurile spre Cernăuți? Chiar nu e posibil să te descurci doar cu limba română într-un oraș cândva românesc?! Îți mulțumesc anticipat pentru răspuns!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monicutzaAUTOR REVIEW
[28.11.11 11:20:53]
»

Mariana, multumesc! Pai sa spun asa:

- eu sunt din Piatra Neamt si am mers spre Suceava, apoi spre Radauti si am trecut granita pe la vama Siret. La dus am stat la romani 20 minute, la ucraineni 20 minute. De la Siret pana la Cernauti sunt 37 km.

- vize nu sunt necesare, daca mergi in scop turistic si nu stai mai mult de 90 zile parca. Aveti nevoie doar de carte verde valabila pentru Ucraina (desi noua nu ni s-a cerut, dar am avut), pasapoarte valabile, inclusiv pentru copil, certificatul de inmatriculare al masinii si noua ni s-a mai cerut imputernicire pentru masina (masina nu este proprietate personala, ci de la firma).

- la intors a fost ingrozitor la vama. La ucraineni a durat 10 minute, dar la romani am stat la o coada uriasa vreo 4 ore, dar vamuirea noastra efectiva a durat 1 minut! Asta pentru ca nu aveam marfa de care voiau ei - cautau tigari, zahar, cafea, produse de contrabanda... A fost frustrant, sa stai atata vreme la coada si sa te vamuiasca 1 minut... cred ca ar trebui sa fie punct de trecere turisti marunti si punct de trecere marfa

- drumul spre Cernauti nu este mai prost ca la noi, nu are gropi, dar este denivelat, suportabil pentru 37 km. Noi nu am vazut niciun echipaj de politie si nu am avut treaba cu ei, dar ar fi bine sa va paziti, din cate am citit pe internet, sta politia la panda sa prinda pe cei cu viteza mare. In oras, strazile sunt groaznice... tot centrul e o piatra cubica veche, prost montata, insa strazile sunt destul de largi. Se circula putin mai haotic decat pe la noi.

- si, offf, nu, nu este posibil sa te descurci cu limba romana! Nici engleza daca stii, nu faci mare lucru. Ghidul stia romana (normal, e roman) si am mai intalnit o doamna la Catedrala Sf. Nicolae care ne-a lamurit cum sa ajungem la cimitir, sa vedem mormantul lui Aron Pumnul, dar era tufa in legatura cu casa lui Aron Pumnul sau ce se mai poate vedea. Ni s-a intamplat sa ne salute doi romani la supermarket, pentru ca ne-au auzit vorbind romaneste. Vanzatorii din bazar mai rup cate ceva, dar putin, in scop comercial. Din cate am inteles de la ghid, unora le este pur si simplu teama sa vorbeasca romaneste pentru a nu fi marginalizati de ucraineni.

In cimitir, pe mormintele romanilor scrie in romana.

kelyboy
[28.11.11 12:37:52]
»

Foarte interesant, dupa lectura review-ului tau, sunt din ce in ce mai hotarat sa incerc si eu un weekend la Cernauti, locuri ineresante si care, in mod cert, merita a fi vizitate, observ ca se poate impleti foarte bine vizitarea unor locuri cu o incarcatura istorica ce au o anumita importanta pentru noi, romanii, cat si o sesiune de cumparaturi. Cu ce bani e bine sa mergi? Unde se pot schimba mai avantajos?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monicutzaAUTOR REVIEW
[28.11.11 13:15:57]
»

Kelyboy, noi am avut ceva dolari cash (auzisem de acasa ca merg mai bine decat euro) cu care ne-am descurcat sa platim hotelul si ceva cumparaturi in bazar. De la hotel am primit rest in grivne pe care le-am tocat tot in bazar. Dar pe la magazine si muzee se achita numai cu grivne sau hrivne. Ghidul si cartile postale la universitate le-am achitat in lei romanesti, dl. Nicolae a spus sa achitam cu ce moneda dorim.

Si am avut bani pe un card international cu care am achitat cumparaturile de la supermarket... paritatea a fost foarte buna, cea de la BNR, am verificat la intoarcere. Bancomate sunt peste tot in oras si din cate stiu paritatea este mai buna la retras numerarul tarii in care esti, de la un bancomat decat sa schimbi la o casa de schimb valutar. De altfel imi amintesc doar de doua case de schimb valutar intalnite in drum (foarte putine fata de ce e la noi) si la niciuna nu se tranzactiona leul, numai dolar, euro si rubla. De aceea recomand cardul, oriunde ati merge.

Si musai inainte sa plecati, notati cursul valutar al grivnei la BNR, ca sa puteti converti rapid preturile in lei.

kelyboy
[29.11.11 11:28:40]
»

@monicutza: Multumesc! Vacante placute in continuare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
kelyboy, mariana.olaru, monicutza
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044681072235107 sec
    ecranul dvs: 1 x 1