ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 7 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Tenerife între două lumi

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi începe povestea acestui sejur prin a vă spune că am luat la cutreierat Insula Tenerife în sensul acelor de ceasornic şi ne-am stabilit două baze de cazare – Garachico în NV şi San Cristobal de La Laguna în NE -, pentru stilul nostru de călătorie şi petrecere a vacanţei partea de nord prezentând interes datorită oportunităţilor de drumeţie oferite.

Şi, cu toate acestea, am început tot cu o plajă…

Playa El Medano a fost primul loc în care am călcat, o plimbare pe nisip şi prin apă într-o dimineaţă însorită de sfârşit de noiembrie.

Deja de aici am luat contact cu ceea ce înseamnă infrastructură pentru drumeţi, adică poteci sau cărări perfect vizibile şi marcaje bine conturate chiar şi pe pietroaiele mai mari înfipte prin nisipul fin.

În pas de relaxare urcăm puţin, trecem pe lângă El Bunker Montana Bocinegro, obiectiv strategic ridicat de germani în cel de-al doilea război mondial pentru controlarea rutelor maritime dintre America şi Europa, apoi ajungem la Mirador Montana Roja de unde avem sub noi, în faţă, Atlanticul nemărginit şi liniştit (astăzi) şi, în spate, Aeropuerto Reina Sofia, un furnicar de avioane ce vin şi pleacă ordonat la intervale scurte de timp.

Cum acest moment de răsfăţ atât pentru picioarele ce iau contact cu apa cât şi pentru feţele mângâiate de soare nu era trecut în agenda zilei meticulos întocmită, lăsăm deoparte întregul plan şi ne mai interesează doar să ajungem la cazare până la ora 19, rugaţi fiind de proprietar să ne cunoaştem şi predea camera înainte să plece pentru a-şi lua soţia de la aeroport.

Astfel că tăiem de pe listă Barranco del Inferno, întrucât nu ne încadrăm în timp pentru această drumeţie în lungime de 6,5 km, timp de parcurs 3 ore şi pentru care se impune rezervare în prealabil întrucât se permite accesul doar a 300 persoane zilnic şi 20 persoane la fiecare jumătate de oră. Pentru a admira creaţia pusă la dispoziţie de natură se plăteşte bilet de 11 euro. Şi se zice că e splendidă…

La schimb, am ţinut cont de dorinţa soţiei manifestată în propunerea de a vizita o staţiune a insulei şi am coborât de pe autostrada TF-1 în Playa de las Americas.

Ce de maşini în staţiune! Dar ce de lume pe faleză!! Abia aici conştientizez spusele gazdei de azi noapte, conform cărora ne aflăm în plin sezon turistic în Insulele Canare.

Primul cuvânt ce îmi vine în minte pentru a defini imaginea ce o am în faţa ochilor este “buluc” . Se circulă pe faleză fără pretenţii de respectare a sensului de mers, terasele se apropie de gradul maxim de ocupare, în apă se bălăcesc sau înoată tineri şi, preponderant, vârstnici sau se lasă în voia vântului surferii.

Sunt surprins cât de frumos şi cald poate fi la malul apei într-o zi cu cer înnorat plumburiu care nu afectează deloc buna dispoziţie a celor veniţi pe aceste meleaguri. De pe altele în care cerul plumburiu e asociat cu frigul şi ploaia sau chiar lapoviţa. Brrr!!...

Urmând cu privirea configuraţia reliefului, poţi ajunge să zăreşti hăt-departe către Costa Adeje pe malul oceanului sau spre primele culmi muntoase mai spre dreapta.

Noi o ţinem aproape de apă în continuare până ajungem deasupra de Puerto de Santiago, în locaţia din care ai o bună vizibilitate către Acantilados de Los Gigantes, un obiectiv turistic menţionat de mai toate ghidurile.

Sincer, am fost mai impresionat de ce apartamente au putut construi dezvoltatorii imobiliari pe un petec de pământ ce se prelinge de pe munte spre mare decât de pereţii abrupţi de stâncă cumva dantelaţi ce se iau la trântă cu valurile.    

De aici ne începem urcuşul pe un drum ca de poveste, cu pante înclinate şi curbe strânse, cu privelişti superbe ce îl fericesc pe cel aflat pe scaunul din dreapta şi îl determină pe cel de la volan să caute chiar şi cel mai strâmt loc de parcare pentru a se strecura şi elibera temporar de misiunea sa, alăturându-se bucuriei companionului.

Nu pot defini ce mă încântă mai tare, frumuseţea peisajului sau aerul de tihnă respirat la tot pasul. Dar, în mod evident, plăcerea creşte în momentul în care ajunşi la Mirador de Cherfe, undeva jos, se zăreşte satul Masca. Un cătun aflat parcă pe fundul unei oale cu pereţi imenşi şi verzi, câteva case albe cocoţate pe nişte coame de deal ce fac deliciul oricărui amator de fotografii.

Respectând gradul accentuat de satisfacţie menţionat ceva mai sus, e valabilă şi viceversa şi umplerea de nervi şi regrete că nu găsesc absolut niciun loc de parcare în care să oprim pentru a intra în sat. Şoseaua e oricum foarte îngustă şi nu îţi poţi lăsa autoturismul dacă nu e cel puţin jumătate în afara carosabilului întrucât stânjeneşte evident traficul.

Scrâşnind din roţi şi din dinţi, trec de sat şi opresc undeva deasupra, la o distanţă de vreun kilometru şi jumătate. Mă mai îmbunează faptul că ai în faţă imaginea aproape întregului sat terasat meticulos, după principii clare şi stricte de eficienţă.

Deşi pare, poate, haotic puzzle-ul privit de la înălţime, localnicii au ştiut cum să plaseze strategic casele, livezile şi drumurile pentru a profita la maxim de un loc atât de abrupt. Astfel, casele sunt grupate pe crestele dealurilor spre a lăsa cele mai bune parcele pentru cultivare. Chiar şi aşa, terasarea lor a necesitat ridicarea a sute de ziduri de piatră iar până la construirea drumului în anii 1970 schimburile cu lumea din afară se făcea pe poteci ancorate în pereţii muntoşi sau prin albia râului ce cobora până la un mic debarcader pe malul oceanului, pe plajă.

Legendele spun că plaja Masca era un refugiu perfect pentru ca pirații să surprindă și să preia navele sosite din America iar istoria că satul a reprezentat unul dintre ultimele refugii ale populaţiei băştinaşe Guanche în faţa atacurilor conchistadorilor spanioli în anul 1496.

Cei care au umblat înaintea mea pe aici opinau că drumul de la Masca spre Buenavista del Norte ai face bine să nu-l ratezi. Iar eu le-am ascultat sfatul şi le împărtăşesc convingerea.

Din Masca mai urci până la Mirador de La Cruz de Hilda şi te afli în Parque Rural Teno. Faptul că am ajuns în acest punct înalt la apus ne-a oferit şansa de a admira ceva mirific: în spatele cactuşilor cu fructe date deja în pârg, aveam o vale verde sub noi, străjuită de două şiruri muntoase iar în fundal Atlanticul pe ale cărei ape se lungea un soare leneş scăpat pe moment din strânsoarea norilor. Ce apusuri frumoase poţi avea şi la munte!

Plini de încântare ne urcăm în maşină şi începem coborârea spre Buenavista del Norte. Până la care, odată scăpate de înghesuiala muntelui, satele se întind pe Valea El Palmar. O vale extrem de verde şi mănoasă scăldată de alizeele ce sosesc dinspre nord-est, traversează sute de kilometrii pe deasupra Oceanului Atlantic, adună umezeală iar când ajung pe insulă sunt împinse în sus pe versanţii munţilor, se răcesc şi îşi revarsă încărcătura în stropi mici de apă.

Fără alizee nu am avea acest peisaj al Insulelor Canare întrucât ele creează diferenţa între zonele umede şi cele uscate, între vegetaţia luxuriantă scăldată de nori şi locurile aride în care ajung rar. Iar creasta muntoasă din vârful căreia noi tocmai coborâm e considerată o barieră între aceste două lumi, obstacol pe care norii îl trec foarte rar.

În Valea El Palmar este perfect vizibilă frontiera dintre lumi, o vegetaţie săracă pe versanţii dinspre sud-est şi una verde pe cei dinspre nord-est.

În săptămâna sejurului în Tenerife aveam să petrecem mai mult timp în zona verde, însă ziua următoare avea să îmi expună foarte grăitor diferenţele dintre cele două lumi, vizibile pe o suprafaţă nu prea mare.

Parcul Natural Teno este cel în care ai ocazia să treci dintr-o lume într-alta fără viză ci doar mânat de bucuria mişcării şi dorinţa descoperirii unor teritorii noi.       

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marius 72 in 04.01.24 14:57:11
Validat / Publicat: 04.01.24 15:52:59
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

VIZUALIZĂRI: 1614 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Pe malul Atlanticului spre Costa Adeje
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

doinafil
[05.01.24 13:08:11]
»

Îmi place ce-ați văzut în Tenerife! Peisajele sunt grozave, oarecum asemănătoare cu cele din Gran Canaria, pe care am vizitat-o și noi, înainte de pandemie.

M-am abonat, deja, la articolele tale, pentru că-mi place cum povestești și pentru că scrii corect în română, cu diacritice, așa cum îmi place și mie să scriu!

Te felicit pentru alegerea Insulei Tenerife, unde nu știu dacă vom ajunge. Am fost și în Cabo Verde (anul trecut, în februarie) și-am avut câteva neplăceri cu zborurile, la dus și întors (amânări - cu trei zile - la întoarcere, sau devansări cu câteva ore ale zborului - la sosire, în insula SAL). Nu mai risc asemenea aventuri!

Îți doresc să ai un an cu sănătate și multe excursii! 👍

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 13:53:22]
»

@doinafil: Îți mulțumesc pentru aprecieri!

Dacă nu aș scrie corect românește mi-ar fi rușine să prezint un document...

Iar referitor la stil, încerc să povestesc astfel încât peste vreo câțiva ani să îmi revină și amintirile, să le retrăiesc, când voi reciti articolele.

Nu îmi rămâne decât să mă bucur dacă plac cuiva deși, recunosc, le scriu pentru mine în primul rând și, în secundar, cu scopul de a fi util cuiva care va ajunge pe meleagurile descrise.

E frumos în Tenerife însă insulele La Gomera și La Palma mi-au plăcut mai mult. Pot afirma că m-am îndrăgostit de ele și recomand oricui ajunge în Insulele Canare să viziteze și cele două, mai puțin cunoscute.

Există și posibilitatea că alții să nu rezoneze la fel, dar pentru mine și soție - adepți ai vacanțelor active - natura cu peisajele puse la dispoziție contează foarte mult în alegerea destinațiilor.

Un an cu sănătate și împliniri, cu vise care devin realitate indiferent de domeniul acestora!

doinafil
[05.01.24 14:42:21]
»

@Marius 72:

Nu îmi rămâne decât să mă bucur dacă plac cuiva deși, recunosc, le scriu pentru mine în primul rând și, în secundar, cu scopul de a fi util cuiva care va ajunge pe meleagurile descrise

Gândești ca și mine, și mă bucur că nu sunt singura care scrie pentru plăcerea personală! Desigur, scriu și pentru a da cât mai multe informații despre locurile pe unde am „hălăduit” !

Îți urez, la rându-mi, să ai vacanțe cât mai reușite!

P.S. Iertată-mi fie „obrăznicia”!: te supăr dacă îndrăznesc să te rog să-mi votezi ecoul

k-latorPHONE
[05.01.24 21:29:09]
»

@Marius 72:

recunosc, le scriu pentru mine în primul rând și, în secundar, cu scopul de a fi util cuiva

Aaaa, dar pentru asta poți să ții un jurnal personal și să-l citești din când-în-când.

Eu credeam că cei care sunt useri ai acestei pagini scriu în primul rând pentru a fi util cuiva care vrea să se documenteze/viziteze locuri și să se bazeze pe opinii avizate și de încredere.

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 23:04:13]
»

@k-lator: Nu vreau să fiu răutăcios dar cea mai mare mulțumire a mea de când scriu articole aici a reprezentat-o "știrea" unuia dintre useri care a mers exact pe traseul descris de mine într-o serie de articole.

Acest lucru înseamnă mai mult decât orice vot sau comentariu malițios.

k-latorPHONE
[06.01.24 00:36:13]
»

@Marius 72: Nu vrei să fii răutăcios, dar totuși ești! Crezi că ceilalți care scriu pe aici au fost nemulțumiți când cineva "a dat știrea" că a fost inspirat să meargă în locuri despre care au scris înaintea lui?

Hai să fim serioși. Cred că uiți tocmai faptul că mulțumită voturilor acelea pe care le desconsideri atât, faci parte din grupul F15 care are privilegiul să participe anul acesta la întâlnirea AFA, beneficiind de gratuități - am observat că te-ai înscris pe listă! Sau poate sunt doar malițioasă...

Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
[06.01.24 12:00:59]
»

@k-lator: Să știi că ești!

Iar dacă vreodată ai ocazia îl vei putea întreba pe administratorul acestui site cât de mult am solicitat desființarea sistemului de punctaj prin intermediul voturilor tocmai pentru că nu mi se pare normal ca anumite grupuri să se voteze între ele.

Și tot pentru bună ta informare aș dori să afli că am pe acest site un singur articol despre o vacanță de 17 zile pentru care am primit "mustrări" că nu adună punctaj ca și dacă aș fi partajat sejurul în mult mai multe articole.

Însă nu m-au interesat punctele ci doar să împărtășesc impresii.

La fel cum nu caut punctaj încărcând o sumedenie de fotografii sau intrând în dialog cu cei care scriu câte un ecou doar pentru a mi se acorda puncte.

Nu sunt adeptul polemicii și am rămas neplăcut surprins să cotrobăiești atât despre mine și să mă ataci într-un asemenea mod încât voi anunța public că îți voi oferi gratuitatea mea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[06.01.24 14:56:41]
»

@Marius 72,

@k-lator,

Copii, nu vă mai supărați unul pe altul, vă rog frumos! Îmi permit să vă spun „copii” la cei 74 de „anișori” ai mei!

Părerea mea este că fiecare scrie ȘI pentru a da informații altora, dar ȘI pentru plăcerea lui personală, altfel n-am sta atâta vreme în fața monitoarelor! (recunosc, eu stau mult pentru că sunt curioasă să văd/citesc - măcar virtual - și despre alte locuri din lumea asta mare, pe unde, poate, n-am să ajung niciodată

Deasemenea, mă bucur să primesc și câte un ecou de la cei ce mi-au citit articolul, să-mi completeze cu ceva informațiile despre care eu nu am știut la momentul scrierii, sau să mă înrebe ceva, dacă n-a înțeles ce-am vrut să spun!

Voturile (punctajul) sunt un imbold pentru emulația dintre useri, iar când se întâmplă să mai primești și niște avantaje - de ex. reduceri de bănuți la unele excursii, în țară sau în afara ei - de care m-am bucurat și eu - sau premii lunare în bani, pentru votanții mai multor articole, etc... am fi nesinceri să spunem că nu ne bucurăm de ele! Eu mă bucur!

Admin-ul și webmasterii au inițiat acest sait pentru că este cel mai mare și mai bun motor de căutare/informare pentru turiștii de pretutindeni, dar este - deopotrivă - ȘI pentru această emulație între noi, userii constanți. Au inițiat premierile pentru ca saitul să aibă cât mai mulți „vizitatori” .

Și, la final scriu: ce poate fi mai benefic pentru sufletul nostru decât atunci când, la întâlnirile anuale AFA, te vezi față în față cu oameni asemeni ție, iubitori de călătorii, pe care vrei să-i îmbrățișezi, chiar dacă nu i-ai mai văzut niciodată dar pe care simți că-i cunoști/recunoști după articolele postate pe sait, că sunt zeci, sute de oameni asemenea ție!? Pentru mine este o adevărată SĂRBĂTOARE, la care abia aștept să ajung!

P. S. V-am „descoperit” ceva mai târziu pe sait, dar vă apreciez pe amândoi în aceeași măsură! 👋Simt că mă asemăn vouă și că-mi sunteți dragi! Vă rog, nu vă supărați unul pe altul!!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, k-lator
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069341897964478 sec
    ecranul dvs: 1 x 1