GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La Vulcanii Noroioși, printr-un hățiș turistic... noroit
1. Hainele cele noi ale împăratului
Căci e nevoie de vocea inocentă a copilului, care să strige: „Împăratul este gol! ”
Ca de obicei, am ridicat la fileu întrebarea firească, unde anume poți evada, preț de o zi, din Capitală. Cum Valea Prahovei se anunța plină, în acest început de weekend, datorită pârtiilor albe – și chiar așa a fost, cu blocajele tradiționale de la Comarnic încolo – am zis să verificăm drumul Moldovei... Adică, de la Urziceni, la stânga, spre Buzău. Deoarece, acolo se descoperă unul dintre miracolele acestei planete – și, de la NASA (adică National Aeronautics and Space Agency, nu o feminizare a unui obscur post TV autohton) citire, chiar unul dintre ingredientele apariției vieții, pe Terra și aiurea, în Univers – anume vulcanii noroioși...
Că nu sunt unici în lume – ba chiar printre cei liliputani, dacă de gândim la erupția indoneziană de noroi din 2006, în zi de cădere constantinopolitană – știam. Doar că nanismul ăsta îi face deosebiți, pe o ipotetică hartă turistică, deoarece tocmai de aceea, pentru că sunt mici, pot fi străbătuți la pas și admirați, fără ca pentru asta să ai nevoie de o excursie în elicopter sau, măcar, de o dronă...
Acum, am spus „o ipotetică hartă turistică”... Pentru că de aici intervine copilul din povestea lui Andersen...
2. Era o fântână cu ciutura grea...
Dacă drumul până la Buzău, cu a sa o bandă și jumătate pe sens, a fost oarecum în regulă – cu excepțiile criminale care fac deliciul televiziunilor tabloide, atunci când inconștiența acelora contribuie la carnagiu, în timp ce poliția rutieră stă tolănită, la adăpostul unui gard, doar ca să mai ciupească o amendă – dacă ploaia, ce a mânjit caroseria mașinii, pentru că șoselele iubitei noastre patrii sunt de o curățenie exemplară, a dispărut cu desăvîrșire după Urziceni, ba chiar lăsând locul unui soare frumos, surprizele au apărut după ce am ocolit Buzăul, pe a sa centură. Adică atunci când, mergând spre Râmnicu Sărat, am suspectat faptul că, oarecum, drumul nu se mai aseamănă cu ceea ce studiasem, o seară mai devreme, pe Via Michelin... Am oprit în prima benzinărie, m-am informat și am luat cap compas spre București, doar ca să o virez la dreapta, către Lopătari (cel puțin așa indica... indicatorul rutier). Ce, Vulcanii Noroioși sunt obiectiv de interes european? Nici vorbă!
Apoi, șoseaua a început să aibă sincope, de parcă acum ar fi ieșit din războiul iugoslav (nu mă întrebați de ce am ales acest război, din multele)... Oricum, nici un semn către vulcani. Am intrat în Săpoca (în copilăria-mi îndepărtată, auzeam adesea despre oamenii cu oarece deviații, că vor ajunge la... Sapoca) și, chiar înainte de spitalul cu pricina, am urmat drumul spre comuna Berca, despre care știam că se află la poalele vulcanilor. Cu ocazia asta am trecut prin Pleșcoi, cu ai săi cârnați etalați prin magazinele de resort, apoi prin Joseniul temperaturilor extreme, doar ca se ne intersectăm cu șoseaua care venea din Buzău –adică din orașul propriuzis, aveam să verificăm la întoarcere, căci, nu-i așa, în mintea inginerilor drumari și a celor cu indicatoarele rutiere, trebuie să aglomerezi centrul localității, ca să nimerești indicațiile... Deoarece abia aici au apărut și semnele cu pricina.
Doar că drumul... Ah, drumul... Prin sate bogate, cu case drepte, din cărămidă, frumos colorate, printre dealuri moi, vii, drumul era fix ca după bombardament. Și prăfuit ca traseul raliului Paris-Dakar, prin zona lui deșertică, de am crezut că se sufocă motorul de la colbul ridicat în atmosferă de betoniera care ne-a barat admirația peisajului, preț de kilometri. Până la fântâna cu ciutura grea, de la poalele unui lanț deluros superb prin pustietatea locurilor.
3. Pâclele
Căci vulcanii noroioși, creație a scăpărilor de gaze de la mare adâncime, prin straturile argiloase, au fost descoperiți – de fapt, cred că este o greșeală în scrierea de la intrare, căci nu puteau fi descoperiți atunci, ci, doar, aduși în atenția lumii largi, de un francez, Henri Cognand, în 1867, cu ocazia unor prospecțiuni petroliere! Adică, degeaba au fost descriși de Cobălcescu, două decenii mai târziu...
Pentru că, iată, la un veac și jumătate de la atestarea lor, paragina aproapă totală, dezolantă, bântuie zona. De la barăcile verzi, la parcarea închisă, de la drumul bombardat, la lipsa unor zone de recreere, a unui restaurant, la absența traseelor turistice... Chiar teritoriul vulcanilor este unul cu adevărat selenar, dar nu neapărat pentru relieful nepâmântean, ci pentru nepăsarea absolută în ceea ce privește stabilirea unui traseu de vizitare, care să fie dotat cu platforme pietonale și indicații referitoare la ceea ce se deschide vederii.
Păcat de peisajul fabulos! Noroc cu imaginația, atunci când sari de-o parte și de alta a pereților canioanelor în miniatură, prin care se scurge râul de noroi uscat, că te crezi Gulliver în Lilliput, pe un drum de creastă al unor munți titanici. Și, instinctiv, îți mijești privirea, în căutarea minusculelor ființe care gâfâie pe cărarea îngustă...
4. În loc de concluzie
Cu toată inocența copilului care strigă că împăratul e gol, spun răspicat că un drum până la Vulcanii Noroioși merită efortul, mai ales într-o zi cu soare. Nu are nici o vină această țară de vis că e locuită!
Trimis de makuy* in 12.02.16 20:22:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (makuy*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.33972200 N, 26.70916700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dacă se poate, https://www.youtube.com/watch?v=estwmk4trs0
Mulțumesc
Splendida ilustrație muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
”"Nu are nici o vină această țară de vis că e locuită! "
Sa-mi spun si eu parerea? Poate as jigni pe unii care nu merita si nu vreau s-o fac, dar...
@makuy
Iarta-mi te rog amuzamentul care m-a cuprins la lectura ultimului rand al rw-ului (el este cel care ma impinge sa iti scriu acest ecou)... dar, fara a ma suspecta de dorinta de a te contrazice, iti marturisesc ca tocmai calitatea relativ buna a acestui drum (accesat din Ploiesti este adevarat) strabatut si de noi in septembrie 2015, ne-a indemnat la "mai mult " si asa ne-am indreptat spre urmatorul obiectiv turistic din propierea orasului de resedinta, pe aceelasi criteriu apropierea, Muzeul Chihlimbarului de la Colti este la doar 88km de noi...
... abia aici, pe cei 20-30 de km care te despart de atigerea obiectivului, cred ca ultimul rand, isi atinge cu adevarat plenitudinea... din pacate bineinteles... pentru ca exponatele sunt intradevar minunate.
@makuy - eu dupa 2 vizite la Vulcani, atat aia mari cat si aia mici, n-am scris nimic... Scrierea ta e superba, doar ca e ca un preludiu si fara... finalizare.
Zona e superba, mai ales Paclele Mici - fara dealul ala de urcat, dar asta e valabila doar pentru bautorii de bere
Vacante perfecte!
Ulrima data cand am fost la Vulcanii noroiosi a fost in urma cu un an si asta s-a datorat unui concurs in zona si ne-am spus ca daca tot suntem pe acolo si tragem o fuga sa vadem din nou vulcanii noroiosi. Am petrecut nu foarte multe vreme in zona ci cat sa mai admiram putin peisajul, sa pandim bormarea bulelor, noi si un grup de tineri francezi care se amuzau teribil, faceau precum maimutele in libertate. Norocul nostru intr-adevar ca am prins o zi frumoasa. Felicitari
@makuy - Frumos review ce mi-a amintit de cele două vizite făcute şi de mine la Vulcanii Noroioşi în anii copilăriei, iar muzica celor de la "Celelalte cuvinte" mă unge pe suflet!
@papone - Păi, un preludiu fără finalizare e mai bun decât o acțiune doar pe bază de imaginație
Acum, pe bune, articolul ăsta iese puțin din tiparele articolelor mele... De fapt, este vorba chiar de hainele cele noi ale împăratului. Uneori, e bine să mai spunem lucrurilor pe nume.
Degeaba avem o țară minunată, dacă nu ne putem bucura de minunățiile ei. Și, apoi, să ne mai mirăm de ce numărul turiștilor străini este unul de... buzunar.
Cât despre dealul ăla... Depinde când bei berea
@mecut -
Exact! Drumul bun până la Buzău este partea plină a paharului. Păcat de... ultimii 20 - 30 de kilometri
Oricum, apropo de Muzeul Chihlimbarului (și nu numai), am promis ca, mai pe timp de vară, să adăstăm câteva zile în zonă, ca să vizităm pe îndelete. Mai ales că nordul județului are ce oferi.
@mishu -
Da, zona este superbă! Mai ales pentru străini care, după ce depășesc șocul infrastructurii, au de ce se bucura!
@irinad -
Am mai fost la Vulcanii Noroioși pe la începutul lui 2009, iar zona pare neschimbată. Da, este superbă!
Ca și melodia celor de la „Celelalte cuvinte” Doar să nu îl uităm pe Pittiș!
@makuy - Uite că a avut cineva curaj să meargă și iarna la Vulcanii noroioși - dar zăpada lipsește în acest februarie 2016 din zona vulcanilor. Așa cum am spus și în alt ecou eram curios cum ar arăta platoul „bolborositorilor” sub asaltul păturii de nea.
Articolul s-a nimerit la fix - chiat televiziunea națională a prezentat zilele trecute un reportaj privind starea „minunată” a drumului până la Vulcanii „de glod” (stiri.tvr.ro/vulcanii-nor ... -ani_70324.html).
Altă televiziune privată a difuzat chiar azi un reportaj despre prezența într-un ghid publicat în SUA a 25 de locuri de vizitat în România - între ele și Vulcanii Noroioși de la Berca (stirileprotv.ro/stiri/tra ... ic-din-sua.html).
Fântâna ancestrală cu cumpănă, alături de crucile de piatră, le-am captat și eu în imagini. Uite, de pe deal vine o ceată de haiduci... hi, hi, hi.
Alunecările de teren din zonă au afectat atât drumul cât și Mănăstirea Rătești (despre care am scris aici - vezi impresii) din apropiere, dar și dezinteresul e mare (deși Vulcanii apar în toate ghidurile și au chiar „renume mondial”). Sperăm...
@tata123 -
De fapt, am citit pe un site buzoian de turism că tocmai iarna sunt de vizitat vulcanii, deoarece sunt mai activi. Apoi, plimbându-mă printre canioanele din noroi uscat, simțeam deja cum arde soarele... Și m-am întrebat cum o fi în miez de vară, fără nici un strop de umbră prin preajmă.
Cât despre emisiunile tv... Sunt binevenite, dar par ca în proverbul cu câinii și caravana.
M-a distrat șeful consiliului local... Parcă era picat din Marte și afla și el acum de importanța locului...
Dar nu a uitat să îndrepte icoana spre camera de luat vederi
Multumim pentru informatiile proaspete si pertinente. Vreau de multa vreme sa fac drumul asta si il aman din aceleasi motive relatate mai sus. Succes si drumuri cat mai frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Un traseu superb, de la Camping Be You💚 Văleni către Cascada Cașoca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari și înapoi — scris în 14.09.24 de Ioana202 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Vulcanii Noroioși Buzoieni — scris în 18.01.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii noroioși - bâldâbâcii selenari din Buzău — scris în 05.10.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vulcanii Noroiosi - o minune a naturii — scris în 05.07.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Din Berca mergem voioși, la Vulcanii Noroioși. Și, ca să-ntregim ghiveciu' — și la „Fierbătorile” din Beciu — scris în 06.10.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Traseu turistic Focșani - Vulcanii Noroioși - Siriu - Valea Doftanei, fără un plan prestabilit — scris în 19.03.23 de raluca banu din GOLEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2020 În vizită la Pâclele de la Beciu — scris în 16.07.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ