ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Din Berca mergem voioși, la Vulcanii Noroioși. Și, ca să-ntregim ghiveciu' — și la „Fierbătorile” din Beciu

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Rămăsesem atârnat la ieșirea din Mănăstirea Ciolanu, la finalul review-ului anterior, de nu v-a interesat de el.

Nu ne-am urcat în mașină înainte de a vizita și Tabăra de sculptură de la Măgura, amplasată în imediata apropiere a mănăstirii. Despre tabără afli citind un mare panou, că, altfel, nu se prea vede. Că e iarbă mare, mult prea mare ca să cred că cineva a folosit pe-acolo o motocoasă. Și e păcat, n-o fi Tabără cine știe ce simeză dar, merită mai mult respect din partea celor care o administrează. În afara ierburilor, ar fi prins bine și golirea coșurilor de gunoi și strângerea gunoaielor de pe jos, aruncate cu osârdie de cei care s-au încumetat pe acolo. Mă rog, chestie de educație și a administratorului dar și a ălora de și-au aruncat gunoaiele pe unde-au apucat. Că, deh, știți vorba:” Lume multă, oameni puțini!”

Ceva mai departe de tabără, mergând pe același DJ 203 G, la intersecția cu DN 10 veți găsi „Fântâna lui Mihai Viteazul” . Construită la 1975, în cinstea voievodului care, prin octombrie 1599, în timp ce mărșăluia spre Ardeal, s-a oprit cu armata lui în acel loc. Ori, acea fântână ar marca tocmai locul taberei. Merită s-aruncați o geană, măcar așa, să știți despre ce e vorba când vor vorbi alții despre ea.

Bun, cam asta este de văzut în zona de lângă mănăstire. Mai departe, în drumul spre casă, am decis să mergem să vedem și celebrii vulcani noroioși, mai ales că ne erau în drum.

Pentru că de ce? Că cică e un fenomen destul de răruț prin Europa, ba chiar și prin lume, așa că, dacă tot e o curiozitate, de ce nu, chiar dacă ne-au mai lucit ochișorii pe-acoloșa. Dar, niciodată nu e prea mult, când e vorba de vizite și de plecat de acasă, cazul meu.

Cum se ajunge? Relativ simplu, mergeți spre Berca și, la intersecția ce vi se va deschide în față veți găsi indicatoare să vă ducă la locul cioată. Urmați cu încredere indicatorul de zice că vă duce la Pâcle (așa cum li se spune în zonă) și veți parcurge vreo 16 km, poate mai mult sau mai puțin, DJ 102 F, pe relația Berca-Joseni-Policiori - Scorțoasa și, de aici, la intersecția ce vi se va deschide, faceți dreapta, spre Pâclele Mari, pe DC 108.

Drumul nu este cumplit, asfaltul este peticit, iar peisajul așa și-așa, treceți prin niște coclauri originale. La un moment dat, veți ajunge la un indicator care vă va îndruma, la stânga, spre Pâclele Mari iar înainte veți ajunge la Pâclele Mici.

Stop mașina, să lămurim ce este și ce vrea ei, acești vulcani noroioși!

Ei bine, aflați că vulcanii ăștia s-au format prin erupția gazelor din mațele pământului, în combinația cu pânza freatică și un sol argilos. Conurile s-au format prin uscarea, la suprafață, a mâlului, care, de multe ori curge pe micii versanți, ca niște pâraie. Prima oară au fost observați pe la 1867, pe când se efectuau prospecțiuni geologice, în căutare de petrol. Din anul 1924 zona a fost declarată rezervație naturală.

Drept este că acești vulcani nu sunt singulari în zona Berca, în țară mai putând fi întâlniți prin zona Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, în anumite zone colinare din Transilvania sau Moldova. Zona de aici, de la Berca, este însă cea mai mare unde se manifestă cel mai spectaculos fenomenul, de aici și importanța acordată. La Pâclele Mari rezervația acoperă vreo 16 ha, la Pâclele Mici doar vreo 10. Mult mai mică este suprafața unde se manifestă” Fierbătorile de la Beciu” , în principiu fiind vorba despre același fenomen, doar că aici apa este parcă mai multă ca la Vulcani. Toate astea nu le-am știut eu, din bagajul meu de cunoștințe de cultură generală ci le poți afla chiar la fața locului, pentru că, este bine de știut, la intrarea în zona Pâclelor Mari veți găsi panouri care vă explică ce anume urmează să vedeți, cum s-au format vulcanii, care este diferența între vulcani și” fierbători” , informații pe care nu vi le divulg eu, vă las plăcerea să le descoperiți singurei. În plus, prin acele panouri ești înștiințat și ce atitudine să ai pe durata vizitării rezervației, ce să și, mai ales, să nu faci câtă vreme ești acolo.

Puteți parca mașina într-o largă și întreținută parcare, de care vă veți putea bucura după plata sumei de 5 lei. Intrarea în rezervație este chiar lângă parcare, acțiunea în sine se face în cadru organizat, încolonați și aliniați, se face control la unghii și batiste. Din portofel veți scoate suma de 4 lei pentru om, persoană adultă și vi se va elibera bilet, fain-frumos.

După ce pătrundeți în rezervație puteți năpădi pe unde vreți: fie sus, pe conuri, fie la observatorul amplasat pe partea dreaptă, după intrare, fie pe aleea spre observator unde veți putea fi educați citind ce scrie pe panourile în cauză.

De regulă, cam după o oră ți se ia de vizitat și, cumva normal, începi să vii spre ieșire, sperând că vei ajunge la mașină. Important de știut, ieșirea nu costă nimic!!! Nu râdeți, în anumite situații, este posibil ca în zonă mirosul să fie pregnant, ceva ca de păcură arsă cu arome suave de sulf. Este reprezentarea bisericească a ceea ce se prezumă că este atmosfera din Iad, cred că ar fi bine pentru noi, păcătoșii, să ne obișnuim! Zic și io, nu dați cu parul! De aia, spun, este bine că nu plătim și la ieșire. =))

„Fierbătorile de la Beciu”

De la Pâclele Mari la „Fierbători” se poate ajunge fie pe drumul de deasupra parcării, drum de biciclete sau, ceva mai jos de Vulcani, pe un drum de piatră, dar bun, spre satul Beciu. Abuzați de acel drum vreo 5 km, dacă vă ajută, veți merge pe strada” Arbănași” , exact ca satul de lângă Veliko Tărnovo.

Să fiți curajoși, drumul este bunicel, aveți indicatoare care vă vor duce până la locul feței! :))

Așa cum spuneam, suprafața pe care se manifestă fenomenul este mult mai mică dar, la fel de spectaculoasă. Aici bolboroselile sunt mai dese, poate și pentru că, v-am spus, din pământ iese mai multă apă. Peisajul este însă la fel de selenar. Per total, ceea ce vezi merită cele 10 minute pierdute pentru a ajunge aici și, eventual, cele câteva bucșe ce trebuie mai apoi schimbate, pentru că accesul în zonă se realizează, de la un moment dat, pe un drum petrolier.

Pentru a întregi imaginea de ansamblu a zonei vă mai spun că în caz de sete, puteți mânca la un restaurant de lângă parcarea auto de la Pâclele Mari, restaurant care se cheamă exact cum v-ați aștepta” Vulcanii Noroioși” . Când am ajuns noi acolo am fost foarte hotărâți să folosim locația, doar că era într-o stare de aglomerare suficient de descurajatoare pentru cei ce-ar fi vrut o masă acolo.

Pe drumul de venire sau întoarcere am găsit o așezare de corturi ce părea a se vrea terasă, la care era, iarăși, multă populație. Judecând după fumul ce se ridica de la grătare și, mai ales, după miros, îndeletnicirea de bază era mâncatul pastramei de oaie și a eventualilor mititei. Parcarea era de-a dreptul, pe marginea drumului, iar accesul spre terase era liber. Timpul de așteptare pentru ca să-ți primești halca de carne era, și aici, suficient de lung, așa c-am plecat nemâncați din zonă, mai ales că nu eram flămânzi ci, mai mult, așa, pofticioși. Cei cu mai multă răbdare vor reuși să bată falcă, deci, flămânzi nu veți rămâne!

Boon, acuma termin de scris despre zona în cauză! Dacă ați găsit ceva care ar putea să vă ajute, foarte bine! Dacă nu, nu e nicio surpriză, când ați mai găsit așa ceva, vreodată, de când scriu aici?!

 

Ca să mă iertați vă pun o melodie frumoasă: youtube

Așa că, acestea fiind spuse, am plecat, haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Peisajul este interesant, nu mă refer doar în zona rezervației ci pe întreg arealul. Drumul de acces însă este destul de prost. De fapt, așa a fost de când știu eu zona, chiar dacă este asfaltat este departe de ceea ce ar merita locul turistic!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vizitarea rezervației este maxim a ceea ce oferă zona. Deși am văzut câteva pensiuni, nu cred că vă veți înghesui să obțineți locuri de cazare.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 06.10.21 12:47:09
Validat / Publicat: 06.10.21 18:09:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 1187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Fântână cu cumpănă, parcă de la începutul lumii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.10.21 18:08:55]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

crismisPHONE
[06.10.21 18:30:36]
»

"Vizitarea rezervației este maxim a ceea ce oferă zona. " Ai?!!! Îmi auziră bine urechile?!!! Câtamai blasfemia!!!

Zona Buzăului e plină de fenomene naturale și relicve istorice deosebite. Pe lângă celebrii Vulcani Noroioși, e masivul de sare de la Meledic, cu lacuri și peșteri. E Focul Viu de la Terca, niște scăpări de gaz metan care se autoaprind cvasi-pernanent. În plus, tot felul de muzease răspândite prin tot județul, cel mai cunoscut fiind cel al Chihlimbarului. Plus Complexul Rupestru de la Aluniș, sau bisericile rupestre de la Nucu.

Cât despre pensiuni... Prin primăvară ne cazarăm la Cob Village, niște căsuțe din lut, pictate frumos, parcă-s din turtă dulce făcute. Ba, ne și ospătară oamenii corespunzător. La plecare, am prânzit la Casa Matei (parcă așa); nu pot să cred că ai plecat din zonă fără să testezi niște cârnăciori picanți de Pleșcoi! Ieri sau alaltăieri am mai descoperit în zonă o pensiune faină, pe care mi-ar plăcea s-o încerc cândva (și mai e una, dar pe aia o știu mai de mult). A, și mai la șosea, Complexul Măgura, celebru. Și dincolo, spre Mânăstirea Ciolanu, sunt Cabana Izvoranu și Cetățuia, unde se mănâncă demențial... Și-or mai fi... Cere-ți scuze și zi că nu mai faci! ????????

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 19:22:24]
»

@crismis: Mă cerți degeaba, eu m-am referit, strict, la zona Pâclelor, fără referire la județul Buzău! În zona Berca mai sunt câteva locuri de vizitat : " Fierbătoria" de la Berca, vreo două mănăstiri...

Dar, sus, la Pâcle mai este " Drumul Sării" și, cam atât!

Așa că îmi mențin afirmația!

"Cob Village" este loc de cazare, pe lângă Berca, cu recenzii așa și-așa, Platoul de sare de la Meledic și Grunjul, scris-am despre ele, long time ago, la fel despre Focul viu de la Terca, despre Siriu și conacul Marghiloman .La Năeni, la Tabăra de sculptură și Biserica dintr-o piatră, la fel! Sărata Monteoru și Mina de petrol, nu știu dac-ai fost pe-acolo , eu, da .Nu-s chiar un neofit când vorbesc despre Buzău și ce oferă el, din punct de vedere turistic și am și controlul afirmațiilor de le fac ! ????

crismisPHONE
[06.10.21 19:24:41]
»

@Yersinia pestis: ok, fie ca tine. Oi fi înțeles eu greșit... Mea culpa!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 19:41:00]
»

@crismis: Ei, contradicția e motorul progresului, nu e vorba de cerut scuze! Plus că și eu am o exprimare greoaie ce lasă loc la interpretări, de aici, poate, confuzia, care, dacă e, mi se poate imputa!

Cât despre cârnații de Pleșcoi, încă nu i-am terminat și nici pastrama, de ziua mea îi dovedesc, jur !

Oricum, nu avem cum să rămânem supărați! Zic că e mai bine să ne mușcăm, fiecare, buzele și să ne zâmbim. Friend' s? ????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 19:44:39]
»

@webmasterX: Mulțumesc!

crismisPHONE
[06.10.21 19:47:56]
»

@Yersinia pestis: "Surori pe viață! " (replică dintr-un desen animat, la care se uitau papuașii mei cândva)

(Altă replică, din alt desen, fără nicio legătură cu situația de față: "Aleargă, Sonic, hai, cu viteză maximă! ")

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 20:02:20]
»

@crismis: Run, Forrest, run! În cazul lui Forrest Gump alergarea l-a descătușat, la propriu. Plus că a ajuns să investească într-o afacere cu mere " Apple Macintosh". ????

Ei, la mine cele mai deștepte desene animate erau alea cu Woody, deci, nu te aștepta să am cine știe ce înțelepciune câștigată de-acolo și nici vreo replică mustind de spirit.

Iar astăzi lumea nu mai citește cărți, așteaptă filmul de desene animate! ????

adso
[06.10.21 20:07:50]
»

@Yersinia pestis: Cine a ratat șansa de a citi două pagini luni seară, cât nu a mers Facebook, nici nu o să mai apuce alta.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.10.21 20:19:04]
»

@gpopa: Tu-ți dai seama cât a tras Zuckerberg pân-a descâlcit firele alea, pe sub birou, că de-acolo îi dădea cu zecimală?

Săracu om bogat, numai în pielea lui să nu fii! Plus că, gândește-te câte pițipoance nu și -au putut etala pozele cu buzele țuguiate, câți cocalari nu și -au putut posta pozele cu cheile de merț, ce tragedie a fost printre toate specimenele astea?!

Și tu spui de "Citește-o carte! "

PS E vorba de melodia celor de la "Paraziții", nu?

webmasterPHONE
[07.10.21 08:10:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[07.10.21 12:07:01]
»

@webmaster: Cu ghizi ca mine, o să se rătăcească lumea pe-acolo, treaba ta!

Michi
[10.10.21 12:26:26]
»

@Yersinia pestis: Am vizitat vulcanii noroioşi în 2018, prima excursie făcută de una singură pentru că în acel timp nu apăruseră comorbodităţi (ce nu-mi place cuvântul) şi mi-am făcut curaj să merg cu un grup necunoscut în Maramures. Redau din ce am scris la întoarcere:

În prima zi am vizitat Vulcanii noroioşi, manastirea Ciolanu, apoi trecând pe la Nehoiu şi Barajul Siriu, am depăşit Balvanyos şi Lacul Sf. Ana fiind cazaţi la hotelul Bradul din Miercurea Ciuc. La Lacul Sf. Ana mi s-a întâmplat ceva neobişnuit, dar ce neobişnuit: mă dusesem ca tot omul la şandramaua de lemn din parcare şi când am ieşit am văzut doamnele din faţa autocarului făcându-mi semne să nu vorbesc, să nu mă grăbesc şi să nu mă uit înapoi. În spatele meu la vreo 10 m era un urs brun de toată frumuseţea care păşea agale spre tomberoane.

Mi-a plăcut ce şi cum ai scris în stilul tău inconfunadabil şi unicat Yersinia Pertis. Dacă pe AFA ar fi mai mulţi care te-ar imita, înafară de cunoştinţe turistice ne-am încărca si cu energii pozitive.

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[10.10.21 15:51:11]
»

@Michi: Sărut mâna,

laudele venite din partea ta sunt cu atât mai valoroase și plăcute, cu cât tu ești politicoasă și amabilă cu mine, ești boieroaică, ce mai?!

Sincer, dacă mă luați în seamă pe ceea ce scriu e numai și numai pe răspunderea voastră, eu sunt un ciudat cu diplomă, atestat și autorizație, ceea ce nu e, neapărat, o calitate !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MioritikPHONE
[12.10.21 21:12:37]
»

@crismis: Țara Luaaanei, mnaaa, magie curată...

crismisPHONE
[12.10.21 21:21:04]
»

@Mioritica:

MioritikPHONE
[12.10.21 21:22:23]
»

@crismis: ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, Michi, Mioritik, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂVulcanii Noroioşi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081528186798096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1