GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Vacanta in Creta a fost achizitionata inca din luna februarie, asa cum am procedat cu toate vacantele noastre in ultimii 4 ani, ceea ce presupus o gramada de timp de documentare si de planificat.
Cu toate ca am platit pentru un sejur de 7 zile, au fost de fapt 7 nopti si 6 zile: am decolat din Cluj in jurul orei 16 si am ajuns in Heraklion la ora 18, la cazare, in Stalida (vezi impresii), in jurul orei 19:30, iar plecarea s-a facut din statiune la ora 10 dimineata. Asadar, ziua in care am ajuns (de fapt seara) si ultima zi au fost practic pierdute.
Inca de acasa am facut planul in felul urmator: prima zi acomodare si plaja in Stalida, a doua zi Santorini, ziua trei plaja din nou, ziua patru si cinci plimbare cu masina inchiriata, ziua sase plaja si shopping prin statiune.
Zis si facut! Masina am rezervat-o online inca din tara, ramanea sa mai achizitionam excursia la Santorini. Inainte de a pleca din tara am solicitat firmei de la care cumparaseram sejurul lista de excursii optionale si am primit-o…excursia la Santorini figura cu 130 euro. Ei bine, cum am ajuns in Creta, pe autobuzul care asigura transferul, firma partenera ne-a oferit lista cu excursiile optionale. Surpriza: excursia la Santorini 155 euro!!! Oricum ziua de plecare nu se potrivea cu programul nostru, avand deja masina inchiriata, dar pretul mi s-a parut strigator la cer. Excursia presupunea numai vizitarea oraselor Fira si Oia, iar transportul spre insula se facea cu un ferry. Nici o problema…cum am ajuns in statiune ne-am lasat bagajele in camera si am plecat sa studiem ofertele firmelor locale din statiune. Si nu sunt putine…in final am oscilat intre doua variante: 1. Transport cu catamaranul, vizitarea oraselor Oia, Fira si plaja cu nisip negru Kamari – 105 euro!!! 2. Transport cu ferry, vizitarea oraselor Oia, Fira si plaja cu nisip negru Perissa – 120 euro. Am ales prima varianta deoarece drumul pana pe insula si inapoi era mai scurt. Daca as fi stiut ce ne asteapta pe mare, cu toata frumusetea incredibila a oraselor Oia si Fira, va spun cu mana pe inima ca nu as mai fi ales aceasta excursie. Pentru ca era vreme rea pe mare s-au format niste valuri cum nu credeam ca exista, iar drumul inapoi s-a transformat intr-un adevarat cosmar pentru 90% dintre pasageri. Unora le-a fost atat de rau incat capitanul a solicitat de mai multe ori pe vas asistenta din partea pasagerilor care sunt medici, iar la sosirea in port asteptau ambulantele. Nu voi scrie aici despre excusia propriu-zisa, eventual o voi face intr-un review separat, insa trebuie sa spun ca Santorini este absolut superba, iar excursia a fost organizata impecabil.
Asa cum spuneam mai sus, zilele 4 si 5 au fost dedicate vizitarii insulei Creta. In prima zi am avut urmatorul traseu: Palatul de la Knosos, Muzeul de Arheologie din Heraklion, Matala, Faistos, Cretaquarium.
Nu voi insista asupra descrierii Palatului de la Knosos, fiind un punct de maxim interes pentru cei care viziteaza Creta, bine cunoscut si foarte amplu descris deja pe site, voi incerca insa sa punctez Muzeul de Arheologie din Heraklion. Este printre cele mai importante muzee din Grecia si recent (din mai 2014) a fost redeschis, dupa ce in ultimii 7 ani a facut obiectul reamenajarilor muzeale, pana acum putand fi vizitata doar o mica parte. Muzeul este situat in apropiere de port, iar pentru cei care viziteaza si Knososul recomand biletul de vizitare care include ambele locatii, facand astfel si o mica economie. Expozitia debuteaza cu cele mai vechi descoperiri din Creta, insa in cea mai mare parte gazduieste descoperirile de pe siturile cele mai importante: Knosos, Faistos, Malia, Agia Triada... si voi da aici numai cateva exemple: discul de la Faistos, Zeita cu serpi sau frescele din palatul de la Knosos. Viziatarea dureaza aproximativ o ora, insa pasionatii vor petrece mult mai mult timp aici. Fotografiatul este permis, cu exceptia anumitor vitrine unde se afla piese care nu au fost publicate inca de catre specialisti.
Din Heraklion am strabatut insula pana in sud, unde am ajuns la celebra localitate hippie Matala. Acest sat de pescari a devenit celebru in anii 1960 deoarece tinerii hippie au inceput sa se refugieze aici in incercarea lor de a scapa de inrolarea in armata. Localitatea este celebra si pentru grotele de aici, locuite inca din perioada romana, dar si mai tarziu de tinerii hippie. Norocul nostru (daca ii putem spune asa) a fost ca in perioada in care am vizitat noi Matala acolo se desfasura Matala Beach Festival – un festival care reuneste in cele 3 zile de derulare o multime de tineri, si nu numai... Din cauza multimii adunate nu am reusit sa vizitam grotele, dar poate reusim data viitoare...
La numai cativa km de Matala se afla situl arheologic de la Faistos. Nu este la fel de mare precum Knosos, nu a suferit interventii ulterioare, insa este la fel de impresionat si este o dovada in plus a maretiei civilizatiei minoice.
Cretaquarium merita si el o vizita. Pe drumul de intoarcere spre Stalida am zis sa facem un scurt popas si nu am regretat. Sotul meu a fost absolut fascinat de expunere si de dimensiunile anumitor exemplare (rechinii bineinteles ).
Dupa o zi asa de incarcata, a doua zi am spus ca trebuie sa reducem numarul obiectivelor fiindca altfel vom pleca din concediu mai obositi decat am venit.
Pentru ultima zi de excursii am stabilit urmatorul traseu: Agios Nikolaos, satul Krisita, Platoul Lassithi – Muzeul Homo Sapiens si Pestera Dikteon, satul Mohos.
In Agios Nikolaos nu am stat prea mult: am vizitat centrul, am facut cateva fotografii cu lacul (superb) si cam atat.
Revelatia a fost insa satul Krisita. La recomandarea domnisoarei de unde am inchiriat masina am plecat spre Krisita (15 km distanta de Agios Nikolaos) un sat traditional cretan si nu am regretat. Daca ar fi sa recomand ceva din acest sejur, printre locatiile favorite, in top, se afla Krisita. Este un satuc de munte, traditional, de unde se poate cumpara renumitul ulei de masline de Krisita, mierea de Krisita, obiecte confectionate din lemn de maslin, ceramica, mirodenii, raki si divese tesaturi. Am cumparat si noi ulei de masline, miere, raki si de la o batranica, care ne-a primit cu prajituri facute de ea, un sort. Nu va pot descrie sentimentul de liniste pe care l-am gasit in acest sat, iar acesta a fost locul in care am simtit cel mai bine spiritul si ospitalitatea cretana. Asadar, daca ajungeti in estul Cretei gasiti timpul pentru a ajunge in Krisita si nu veti regreta.
Platoul Lassithi, chiar daca este un traseu de munte nu pot spune ca este greu de facut cu masina, iar peisajele te lasa fara cuvinte. Zaboviti si la Muzeul Homo Sapines (care este mai degraba un parc de distractii) unde sunt reconstituite locuinte ale oamenilor din paleolitic si pana in perioada romana, o mica bisericuta, exista cateva mori de vant si o priveliste de vis asupra platoului.
Pentru Pestera Dikteon, pestera unde legenda spune ca s-a nascut Zeus, trebuie sa aveti ceva conditie fizica deoarece drumul pana la pestera este, din zona unde puteti parca masina, de circa 1 km, in urcare. Puteti alege varianta „taxi” pe magarus insa eu nu sunt de acord cu aceste practici si mi se pare ca bietul animal este chinuit. Pentru un copil merge, dar adultii fie urca pe jos, fie sa renunte daca nu pot
Aceasta ultima zi de excursie s-a incheiat cu un mic popas in satul de munte Mohos, situat la doar cativa km de Stalida, unde am mancat, la Taverna Lithos, cea mai buna masa din tot sejurul. Mancarea era facuta intr-un cuptor traditional cu lemne, iar tot ceea ce am comandat a fost absolut delicios.
Ar mai fi fost destule de vizitat in estul Cretei, insa cu siguranta urmatoarea vizita pe aceasta insula o vom face in vest, care credem ca va fi la fel de surprinzator.
Trimis de Cleopatraa in 07.07.14 21:51:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cleopatraa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca Mic MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Creta in 7 zile (partea de Vest) — scris în 27.05.24 de HelloAlex din NORWICH - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Circuit de două săptămâni prin fascinanta Insulă Creta — scris în 24.10.21 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Creta in Septembrie — scris în 27.10.20 de Donat_O din IAşI, - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta — scris în 16.11.19 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Creta de Vest de la nord la sud și... de la est la vest. Aspecte organizatorice — scris în 09.07.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cateva impresii despre prea putine dintre minunatiile Cretei — scris în 02.08.19 de Maria29 din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Creta - insula soarelui — scris în 09.08.18 de Anita40 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ