ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 24.05.16
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Cateva impresii despre prea putine dintre minunatiile Cretei

TIPĂREȘTE

Salutare tuturor, de anul trecut de cand am vizitat pentru prima data Creta mi-am tot propus sa imi fac timp sa scriu cateva lucruri pe care le-am retinut si pe care le-as repeta, respectiv schimba intr-o eventuala reintoarcere in aceasta insula MINUNATA insa nu am reusit.

Anul acesta mergem in Thasos si pentru ca din nou am recurs la AFA pentru pareri mi s-a parut normal sa fac un "quid pro quo" asa ca iata cateva lucruri pe care mi le amintesc din concediul de anul trecut.

In primul rand as vrea sa spun ca nu m-as mai intoarce in Creta daca nu as avea la dispozitie cel putin 10 zile sa ne plimbam (sunt genul de turist care nu poate sta la plaja in aceeasi locatie doua zile la rand).

Insula este ataaaaat de frumoasa si are atat de multe plaje, satucuri, orasele de oferit incat mi-ar fi ciuda sa merg pentru 7 nopti (deci 6 zile) si sa nu am timp sa ma plimb atat cat as vrea.

Vacanta noastra a fost una DIY, am cumparat biletele de avion Timisoara-Bucuresti si Bucuresti-Heraklion pentru ca in perioada respectiva aterizarea pe Heraklion era mai ieftina decat pe Chania. Biletele le-am achizitionat cam cu 30 zile inainte pentru ca acum 3 ani cand am fost in minunata Puglia luasem biletele cu mult timp inainte si fara exagerare din 7 zile ne-a plouat 6. Asa ca de atunci mi-am jurat ca nu voi mai cumpara bilete de avion/tren pana nu stiu macar cu aproximatie cum va fi vremea in locatia aleasa in perioada respectiva.

Am ajuns pe la ora 22 in Heraklion si mi-a placut ca sunt foarte organizati cu taxiurile. Cum am iesit din aeroport imediat la stanga este statia de taxi unde se intra pe un fel de culoar in aer liber de unde cum vine un taxi un domn te directioneaza catre masina respectiva (cred ca nu am asteptat mai mult de 5 minute). Am platit parca 7,5 euro pana la Hotel Evans. Exista si autobuz care face legatura cu aeroportul (l-am luat la intoarcere, fiind pe timp de zi) insa nu stiu daca circula si noaptea si diferenta cred ca e de 4 euro vs taxi deci nu ne-am mai complicat.

Hotelul l-am ales datorita proximitatii de aeroport pentru noaptea in care am ajuns si noaptea dianintea plecarii. Hotelul e cam comunist dar curat insa saltelele cam tari dar a meritat pentru o noapte. Nu am ales si micul dejun dar vis-a-vis este o terasa care am inteles ca e destul de apreciata insa daca retin bine nu deschidea dimineata pana la 10. Oricum noi a doua zi am plecat devreme deci nu ne-a interesat prea tare.

Apropo de bagaje, am calatorit asa cum facem mereu, cu 2 ghiozdane si un bagaj de cala. Bagajul de cala l-am luat strict pentru ca stiam ca ne vom intoarce cu sticle de ulei de masline si eventual un vin care nu se pot baga in bagajul de mana.

A doua zi o domnisoara foarte dragutza de la firma Kosmos Rent a Car ne-a adus masinuta (parca era o Toyota cu motor de 1,4 - atentie daca inchiriati masina sa nu fie cu motor mai mic de 1,4), cred ca am dat in jur de 500euro pe 9 zile si ne-a sfatuit sa nu alimentam de la o anumita firma, nu mai stiu exact cum se numea (cred ca BP dar s-ar putea sa ma insel). Oricum noi am ales Shell si Eko preponderent. In pret a intrat si GPS gratuit. Nu stiu daca doar la aceasta firma sau asa e treaba in general dar GPS-ul mai mult ne-a incurcat decat ajutat. Nu cred ca avea o harta a Cretei foarte buna pentru ca din 10 locatii cautate sa zic 6 ori nu le gasea ori gasea corespondentul de pe continent de ne zicea ca avem 14 ore pana la destinatie.

La predarea masinii in penultima zi de vacanta am predat masina in port in Heraklion ca apoi sa vizitam orasul. Cand domnul care a preluat masina ne-a intrebat cum a fost totul i-am spus sincer ca am fost foarte multumiti de masinuta dar total nemultumiti de GPS. La care el ne-a raspuns la fel de sincer: "Yes, but it was free". Atitudine de grec, ce sa mai :)) )

In prima zi am fost la Matala, am ajuns intr-adevar tarziu, pe la 10 dar sunt multe locuri de parcare, inclusiv printre copaceii din spatele plajei insa poate pentru ca sunt atatea locuri era si una dintre cele mai aglomerate plaje la care am stat. Apa limpede, peisajul frumos, nisipul nu prea fin, satucul dragutel de vizitat insa nu am intrat la pesterile din stanga plajei pentru ca pe de o parte mi s-a parut prea scump iar pe de alta pe caldura care era mai sa ma cocot pe stanci imi trebuia. Nu am stat prea mult din cauza aglomeratiei si am plecat spre Triopetra unde plaja este laaaaaarga, apa curata si oricat de multi turisti ar fi nu te simti incomodat. Oricum la ora la care am ajuns noi nici nu mai era asa multa lume.

Nu sunt prea multe taverne, noi am mancat la una dintre ele si a fost ok. (Apropo, inainte sa uit, frappe-ul mie nu mi-a placut absolut deloc insa espresso cu lapte si gheata a fost absolut divin oriunde l-am incercat insa mai ales in partea de vest a insulei, pentru ca vin foarte multi nordici, in ice espresso nu se pune zahar si daca cumva uita sa va intrebe la bar cand vi-l prepara trebuie sa spuneti daca il vreti cu zahar.) Aproape de Triopetra nu am zarit vreun hotel deci e mai mult o plaja pentru "exploratori" decat pentru o sedere mai indelungata.

Pe la ora 7 am plecat spre cazare intr-un sat de munte, la Castro Kerame. Locatia am ales-o pe baza proximitatii de plaja (Google Maps zicea 17 minute), recenzii Booking si pret (24euro/noapte/camera dubla). Pensiunea superba, vederea de pe balcon si mai si insa drumul pana acolo... Noroc ca am plecat din timp si nu ne-am grabit. Ce-i drept, punand pe GPS ne zicea ca facem putin peste o ora pana la locatie, versus cele 17 minute date de maps dar nu stiu daca era reala informatia sau nu. Cert e ca am mers pe mana Google maps. Ce e inselator la Google maps e ca vazand totul de sus nu vezi elevatia drumului si daca pe laterale ai prapastie sau nu. Prapastie care se tot adancea in stanga noastra pe un drum de pamant prafuit si bolovanos cu o singura banda. Fara exagerare cred ca aveam maxim 20cm in stanga, circuland practic lipiti de marginea dreapta a drumului. Nu stiu sa va spun cat am mers pe portiunea asta proasta dar mi s-a parut o eternitate. Mi-a fost asa de frica incat dupa ce s-a terminat chinul l-am felicitat pe sotul meu pentru cat de bine conduce, lucru care l-a socat teribil :)) )

A treia zi, pentru ca era Adormirea Maicii Domnului si in semn de multumire pentru faptul ca scapasem cu viata in ziua precedenta am mers la Manastirea Preveli care e absolut superba. Am ajuns la 9.30 vrand sa prindem si un pic din slujba insa datorita caldurii am aflat ca Liturghia incepe la 8 dimineata in toate bisericile din Creta. Drumul cu masina de la manastire la plaja Preveli nu e lung, se face pe un asfalt foarte bun pana cand din drumul principal trebuie facut dreapta pe o sosea secundara foarte abrupta in jos care duce la parcarea cu plata aferenta plajei. D

esi plaja Preveli este preferata mea dintre toate cele vizitate nu m-as mai duce a doua oara cu masina pe acest traseu. Este preferata mea pentru ca mie imi plac plajele care ofera si altceva pe langa balaceala si prajire la soare. La Preveli raul Preveli se varsa in mare iar pe malurile lui turistii se pot plimba printr-o padure de palmieri si inclusiv se pot racori in rau care este foarte curat. Apa marii in schimb, desi curata, de la nivelul plajei nu are acel albastru cu care asociem Grecia de obicei, dar de la inaltime peisajul e fabulos.

Plaja nu este prea amenajata si exista o singura taverna mai mica de unde noi ne-am cumparat ceva de baut pentru ca mancarea nu prea inspira incredere. Acum sa va spun de ce nu as mai reface traseul. Rampa care duce la parcarea cu plata are o singura banda deci daca ai ghinionul sa vrei sa pleci atunci cand alte 5 masini vor sa intre trebuie sa dai in spate pana inapoi in parcare. Si treaba asta se poate repeta de nenumarate ori. Apoi dupa ce ai parcat ca sa poti ajunge pe plaja ai de coborat foaaaaaaaaarte multe trepte care la coborare mai merg cum mai merg dar la urcare, mai ales pe 39 de grade va spun sincer ca este o pedeapsa. Iar pentru soferi e si mai rau pentru ca dupa tot chinul urcarii pe caldura, asa obositi cum sunt mai trebuie sa si conduca.

Fiind pe plaja anul trecut am observat ca tot cam la doua ore veneau vaporase care aduceau turisti parca de pe plaja Damnoni in vizita si pe Preveli si din cate am vazut pe Google maps drumul pana la Damnoni pare mai ok cu masina. Cu certitudine ma voi interesa de optiunea aceasta daca mai ajungem in zona. Iar pentru poze puteti pur si simplu sa urcati pana la jumatatea scarilor si apoi sa coborati pentru o binemeritata leneveala pe prosop inainte de plecare.

Dupa Preveli am lenevit un pic si pe Schinaria. Aici e o taverna foarte draguta cu mancare buna, drumul si plaja sunt mai largi insa parcarea nu e mare asa ca daca ajungeti tarziu s-ar putea sa fiti nevoiti sa lasati masina mai departe de plaja si sa mergeti pe jos.

De la Schinaria ne-am dus la cazarea urmatoare pe care o aveam pentru 2 nopti si anume Lappa Apartments in Argyroupoli pentru ca am vrut sa vedem si acest satuc de munte care este absolut incantator. Cazarea ok, peisajul de pe terasa splendid, nu am luat si mic dejun dar in satuc sunt multe taverne care sunt deschise devreme si am mancat la una dintre ele o spanakopita extraordinara.

A fost minunat sa ne plimbam prin sat insa din pacate pentru ca nu ne-am organizat cum trebuie am ajuns doar sa vedem, nu sa si mancam la Green Oasis, complexul de restaurante la care sunt adusi turistii in turul insulei. Tocmai din acest considerent am ales sa mergem pe jos ca sa nu riscam sa nu prindem loc cu masina insa a doua oara m-as duce cu masina. Satucul este atat de frumos incat e pacat sa mergeti doar la restaurant si sa nu il vizitati.

Din Argyroupoli drumul e foarte bun pana in Rethymno, se face in 40 minute cu masina. Despre acest orasel si despre Chania s-au scris multe, amandoua locatiile foarte frumoase. In Chania am luat un mic dejun hiperglucidic la Koukouvaya, o terasa splendida langa parcul ce adaposteste mormantul lui Venizelos. De pe aceasta terasa aveti o priveliste superba iar desertul Zoumero este exact pe placul pofticiosilor de ciocolata. Atentie sa nu faceti greseala sa cuplati desertul cu o bautura dulce, fie ea cafea, suc sau ceai pentru ca o sa va scarbiti de atata dulce.

Am poposit si la lacul Kourna, un lac dragut si un loc de relaxare placut, nu imi pare rau ca am fost dar nu m-as mai intoarce a doua oara.

Ca si cazare pentru explorarea vestului insulei am ales un apartament extrem de placut cu masina de spalat avand in vedere bagajul limitat (Mini Art Apartment - Gerani Chanion). De aici am mers la plaja Elafonissi, Falassarna, Seitan Limania, Balos. Drumul pana la Elafonissi si Falassarna foarte bun, locuri de parcare suficiente. La Balos se poate ajunge fie cu vaporasul fie cu masina. Noi am ales a doua varianta insa drumul e destul de anevoios. Ultimii 6 km pana la parcare care trebuie parcursi pe un drum de pamant, praf si bolovani ne-au luat cam 40-50minute insa drumul e destul de lat si nu am avut aceeasi senzatie neplacuta ca la Triopetra (atentie totusi la masina).

Daca alegeti varianta cu masina NEAPARAT trebuie sa mergeti cat mai de dimineata pentru ca parcarea amenajata cuprinde putine locuri iar masinile care nu au loc acolo trebuie sa se parcheze pe drumul de acces. Noi am ajuns pe la 10 si am fost nevoiti sa ne parcam masina la aprox. 1,5km de parcare, de unde mai trebuie mers o bucata pana la treptele care te duc la plaja care, apropo, nu sunt deloc putine si par si mai multe atunci cand faci acest drum pe caldura. Avantajul masinii este ca iti permite sa stai cat vrei (si de la Balos parca nu te-ai mai da dus) versus vasele de croaziera care acostau cred ca 2,5-3 ore.

La Balos, daca vreti sa fiti aproape de apa, va trebuie neaparat sezlong pentru ca nisipul este foarte ud, inca un motiv in plus sa veniti cat mai de dimineata ca sa prindeti loc pentru ca nu sunt suficiente pentru multitudinea de turisti.

A, apropo, in Creta este o idee foarte buna sa aveti incaltaminte de apa, va permite si sa nu va accidentati daca sunt pietre in apa si sa explorati zonele din jurul plajelor. Am vazut o ghereta de unde isi lua lumea inghetata si cafelute, nu am incercat dar in rest alte optiuni nu am vazut deci ceva de mancare adus de acasa nu strica. Luati acest aspect in vedere mai ales daca aveti copii cu care calatoriti.

Si daca tot am mentionat copiii eu consider ca ar trebui sa va ganditi de doua ori daca vreti sa mergeti cu copii mici sa vizitati Balos si Preveli calatorind cu masina. Treptele sunt pe alocuri inalte si foarte abrupte iar caldura face drumul cu un copil mic in brate foarte dificil si periculos. Parerea mea este ca mai bine alegeti varianta cu vaporasele.

Despre plaja Elafonissi ce sa va mai spun, de vis. Are si vreo doua gherete de unde am cumparat o felie de pizza si ice coffee foarte bune. Albastrul apei de la plaja Falassarna nu este atat de impresionant dar plaja este extrem de bine amenajata, are tot ce-i trebuie, inclusiv sporturi de apa. Priveliste pe care o ofera plaja Seitan Limania vazuta de sus este incantatoare dar ultima parte a drumului pana la ea este dificila, pe un drum asfaltat dar foarte in panta si cu o singura banda si curbe foarte stranse. Parcarea nu dispune de multe locuri si riscati sa fi facut drumul degeaba pentru ca nu aveti alte optiuni unde sa lasati masina. Deci daca vreti sa stati la plaja din nou trebuie sa mergeti cat mai devreme. Din parcare trebuie coborat pe versantul muntelui ca sa ajungeti la plaja insa aici nu sunt trepte amenajate si traseul pare foarte intimidant deci noi nu ne-am incumetat astfel ca nu as sti sa va spun cum este plaja.

De la Seitan Limania ne-am indreptat pentru o noapte de cazare spre Olympic Palladium Hotel din Rethymno in drumul nostru spre estul insulei. Aici am avut si mic dejun bun, hotelul ok per total, curat, personal amabil. Urmatoarea zi am vizitat plaja Bali care nu m-a impresionat deloc. Poate pentru cei cu copii ar fi o idee buna pentru ca aveau un castel gonflabil mare pe apa care am vazut ca avea priza la cei mici.

Apoi ne-am continuat drumul pana la Argyro Rent Rooms in Kritsa. Cazarea foarte buna, in prima seara am mancat la ei si am fost foarte multumiti. Satul de asemenea ne-a impresionat cu stradutele lui intortocheate. De aici am vizitat orasul Agios Nikolaos care mi-a placut foarte tare, inclusiv plajele din oras erau extrem de frumoase. Atat ne-am plimbat in Agios Nikolaos ca nu am mai ajuns la plaja Vai dar trebuia sa lasam ceva si pentru excursia viitoare. In ultima zi plina de concediu am plecat din Kritsa spre Keraklion, drum foarte bun care se face in aprox. 1 ora, am predat masina si am vizitat orasul. Am intrat la fortareata si la muzeul de arheologie, acesta din urma fiind foarte bine organizat, a meritat din plin.

Seara am avut singura experienta culinara neplacuta din tot concediul, fiind si suprataxati pentru ea insa nu mai retin numele localului. Era vis-a-vis de fortareata, cum se intra pe pietonala care duce in oras pe stanga. In Heraklion chiar recomand sa va uitati la recenzii inainte sa va asezati la masa. Am sarit peste situl arheologic de la Cnossos pentru ca era foarte cald dar nu imi pare rau, muzeul de arheologie a compensat cu varf si indesat.

Sper sa va fie de ajutor experienta noastra din Creta 2018.

Drumuri bune tuturor!


[fb]
---
Trimis de Maria29 in 02.08.19 13:24:50
Validat / Publicat: 02.08.19 15:21:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Zakynthos

VIZUALIZĂRI: 6207 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Maria29); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.08.19 15:20:47]
»

Bun review de debut, merită remarcat

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 81&ridAnt=95314

--

Poate găsești timp / disponibiliatte să ne ovestești și despre cazări? (în revs „dedicate”)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046698808670044 sec
    ecranul dvs: 1 x 1