ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

”Ard lumânările-n castani”

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Sunt cuvintele poetei Claudia Voiculescu. Ea nu face referire la castanii din Ploiești, doar la perioada din an, luna lui Florar, atunci când florile de castan sunt precum niște lumânări, ca niște policandre aprinse, ce au primit lumina divină.

Ploieștiul, despre care un autor de carte spune, ”Cât de frumos poate fi un oraș urât”, se mândrește totuși cu frumusețea bulevardului ce leagă în linie dreaptă Gara de Sud cu centrul orașului.

”Bulevardul Castanilor”, căci despre el este vorba, e mărginit de bătrâni castani, mare parte din ei, chiar foarte bătrâni. O altă generație le-a luat locul prin plantări repetate. Sunt îngrijiți și udați printr-o rețea subterană.

Zilele trecute le-am făcut o vizită și involuntar mi-am amintit versul poetei. Într-adevăr, ”Ard lumânările-n castani”!

Dintre orașele mari ale țării, Ploieștiul se află la cea mai mică distanță de capitală. Prin micile localități aflate în nordul său, trece paralela 45 grade. Pe aici și-a purtat pașii Mihai Viteazu în pregătirea campaniei de peste munți, dar pentru istoria orașului, vorbește Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, cu multele sale secții din județ. (în care fotografiatul este interzis).

”Ard lumânările-n castani”!

Primăvara, în luna mai, castanii infloresc și atunci ”policandrele”, cu lumină albă și roz desfată privirile trecătorilor într-o abundență florală de neimaginat și o aromă pe măsură. Bulevardul trezește multe amintiri ploieștenilor care au copilărit (mai ales în perioada de toamnă la cules de castane), celor care s-au plimbat, care au alergat după interese, sau trecuți ocazional prin zonă, precum și elevilor chiulangii, dar și îndrăgostiților.

Bulevardul Castanilor este poate cel mai vechi și mai bine conservat loc din Ploiești. Linia sa dreaptă a fost trasată în 1871, când primarul de atunci, a decis traseul care urma să lege gara nou construită de centrul orașului.

Și pentru că au fost dispute asupra terenurilor și a caselor ce urmau a fi demolate, membrii comisiei s-au urcat în podul Gării de Sud, au privit spre oraș și au stabilit linia dreaptă, pe unde urma sa treacă bulevardul. Au fost și dedesubturi: viitorul primar Radu Stanian a cumpărat un teren mare, l-a valorificat zdravăn, apoi și-a construit (sau a cumpărat) o casă cu fața la stradă, viitoarea și actuala retrocedată și lăsată în părăsire, Casă a Căsătoriilor.

Bulevardul a fost finalizat după aproape 20 ani. Inițial, a fost pavat cu piatra cubica, pe margini s-au plantat castani și s-au montat felinare cu gaz. Mai apoi, a fost unul din primele locuri publice din Ploiești, iluminat electric. Se zice... ce mai bătăi cu flori, erau... copie fidelă a celor de la Șosea, din București!

”Ard lumânările-n castani”!

Și după atâta vreme, bulevardul este luminat de candelabrele-i în alb și roz a florilor de castani.

Două mari ronduri împart bulevardul în trei zone distincte, dar numai două din ele și anume cea de la gară până la rondul unu și cea de la rondul unu la rondul doi, au spații verzi pe ambele laturi. După carosabil, expuși poluării sunt castanii tineri. Urmează aleea pietonală cu pistă pentru biciclete, șiruri de bănci, după care un șir de castani bătrâni. Urmează zona verde cu spații de joacă și mulți alți castani, câteva lucrări plastice, cum ar fi ”Maternitate” de Ion Irimescu, o compoziție din bronz, ce datează 1969, sau o scenă amenajată pentru fanfară, dar mai degrabă, pentru o șuetă între prieteni.

Partea de bulevard cuprinsă între rondul doi și centrul orașului, adică cea rămasă fără spații verzi pe laterale, este mărginită de clădiri impozante, multe scăpate de bombardamentul din 5 aprilie 1944 cum ar fi Muzeul de Artă (latura spre răsărit) clădire superbă ce a aparținut familiei de politicieni liberali Quintus. Mergând spre gară, într-un mic squar, în locul unei case ce a dispărut la bombardament, se ridică bustul lui Nenea Iancu, apoi o piață semicirculară unde se află clădirea ce adăpostește Muzeului Ceasului. Urmează fosta Casă a Căsătoriilor-o frumoasă construcție de epocă, mai departe Casa Ghiță Stoenescu, fostă Policlinica cu plată cu o arhitectură Art Nouveau și moderna clădire a CONPET.

În dreptul primului rond, dar făcând cale întoarsă spre centrul orașului pe celălalt trotuar, se află Casa Iosifescu cu aspect de mic palat simplu și elegant, actualul Vigo Hotel. Printre alte case vechi, amintim Casa Velicu, acum un modern restaurant și bustul din bronz al avocatului, om politic și de mai multe ori ales primar, Radu Stanian, ridicat în 1902. Lucrarea aparține sculptorului ploieștean Themistocle Vidali, cu studii de artă la Munchen și Roma.

De remarcat următoarea clădire, cea refăcută de Toma Socolescu în 1920, anume Casa Scalat Orăscu, un brav primar, în timpul căruia s-au ridicat Halele Centrale. Casa Radovici aflată în apropiere adăpostește actula Adm. Financiară.

Urmează sediul Băncii Naționale, o clădire joasă, care exista prin 1917. După str. Cerceluș urmează Casa Teodorini, actuala Casă a Căsătoriilor, apoi Colegiul Național Mihai Viteazu, urmat de Biserica Sf. Gheorghe cu clopotnița sa în formă octogonală, aflată în patrimoniul cultural local, ca de altfel întregul bulevard.

Vestitul Bulevard al Castanilor începe din fața Gării de Sud și de sfârșește în fața Muzeului de Artă. Pe tot acest traseu, bătrânii și tinerii castani își desfată trecătorii cu frumoasele candelabre ce au primit lumina divină și ard, precum în versul poetei Claudia Voiculescu, ”Ard lumânările-n castani”!

Mulțumesc și poftiți de ”luați lumină”! Este lumina sfântă, a florilor de castani.


[fb]
---
Trimis de mihaelavoicu in 04.05.18 09:11:32
Validat / Publicat: 04.05.18 14:04:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI. A mai fost în/la: Ploiești

VIZUALIZĂRI: 1986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 ”Lumînări” ce au primit lumina divină!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31250 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.05.18 14:04:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Ploiești și împrejurimi, PLOIEȘTI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 14:12:19]
»

@webmasterX: Rog dacă se poate atașați melodia lui Nelu Danielescu ”De ce nu vii, când castanii înfloresc”

Mulțumesc anticipat!

iulian68
[04.05.18 14:14:34]
»

Start vot! Am amintiri plăcute de acum 3 ani cand am fost cu soția mea in Ploiești. Una din seri ne-am 'umplut-o' cu o plimbare de la gara până în centru, pe acest celebru bulevard. Si, sincer, Ploiestiul e un oras frumos!

webmasterX
[04.05.18 14:16:00]
»

@mihaelavoicu: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Corina70
[04.05.18 15:31:57]
»

Din pacate, frumusetea acestui bulevard este umbrita din loc in loc de mizeria pe care o fac ciorile care au ocupat de ani buni mare parte dintre batranii castani... sunt zone intregi cu bancute ce nu pot fi utilizate, sunt pline de excrementele acestor pasari...

tata123 🔱
[04.05.18 16:18:12]
»

@mihaelavoicu: Frumos! Și frumos ilustrat!

Nicolae Iorga scria în articolele sale de călătorie prin orașele țării despre Ploiești:

După mulți ani, am văzut cu alți ochi Ploieștii, eu singur și fără ca orașul să aibă decorul festiv de atunci. De la gara largă, cu aripi întinse, o adevărată avenue între plantații, apoi între biserici și clădiri administrative. O piață, de unde porneau strade spre mahalale, în care casele aveau și geamuri murdare, trotuarele erau prea ascuțite pentru picioarele mele și totul părea prea vulgar, hotărât prea vulgar..... Mi s-a părut un oraș urât care începe frumos.

Fiecare oraș are părțile sale frumoase și părțile mai puțin frumoase. Depinde de noi...

Aurici
[04.05.18 16:53:49]
»

@mihaelavoicu: Ploieşti-ul este oraşul adolescenţei mele, iar la nenea Iancu Caragiale am făcut liceul şi am stat la internatul lui cei 4 ani. Toată asprimea şi severitatea de la renumitul Bastilia, pe care le-am urât din tot sufletul atunci, m-au ajutat de fapt să devin ceea ce sunt astăzi.

Câţiva ani după ce m-am mutat în Bucureşti am făcut naveta cu trenul ca să mă plimb pe Bulevardul cu Castani, pentru că în Bucureşti nimic nu ajungea la înălţimea lui (aşa mi se părea atunci) şi să mă întâlnesc cu prietenii, pentru că nici prieteni nu găseam la Bucureşti. Foarte greu m-am rupt de Ploieşti, în timp îndelungat. Nu m-am rupt de tot însă nici acum, pentru că cea mai bună prietenă a rămas acolo şi vorbim şi ne întâlnim regulat. Când ea la mine, când eu la ea.

Merci pentru poze şi text.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 17:15:55]
»

@webmasterX: Mulțumesc, sunteți un drăguț!

crismis
[04.05.18 17:24:50]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc pentru aducere aminte!...

Nu e un secret, Ploiești e orașul în care m-am născut și am crescut până am plecat la facultate, nu departe, la București - ceea ce mi-a permis ca aproape în fiecare week-end să revin acasă; la fel în toate vacanțele, fără excepție! E de înteles așadar ce înseamnă Ploiești pentru mine: casa părintească (în care Mama încă își duce anii), școala, liceul (aceeași "Bastilie" ca și în cazul lui Aurici!), colegii și prietenii (unii de-o viață), pe urmă locul unde mi-am dus periodic copiii și de unde avem mii de amintiri!

Inclusiv cu Bulevardul Castanilor, pe care ne-a fost drag mereu să facem câte o plimbare...

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 17:31:37]
»

@Corina70: Corect. Și totuși, ”Ard lumânările-n castani”.

Când am trecut cu fotografiatul, vopseau toate băncile. Știu, au fost tăiați castani bătrâni care erau pline de cuiburi de ciori. A folosit Primăria și un sistem special, ceva în genul radarului pentru a îndepărta ciorile. Au dispărut un timp, apoi iar au apărut.

Mulțumesc pentru vizită și cunoștință!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 17:44:51]
»

@tata123: Mulțumesc! Depinde de noi și de edili.

Din ce am citit eu, care nu sunt ploieșteancă, înainte de bombardament, orașul era o splendoare. După descoperirea zăcămintelor de petrol, la sfârșitul sec XIX, guvernul de atunci a adus specialiști din afară pentru exploatarea și valorificarea acestora. Prahova a fost un El Dorado, în special pentru cei din nordul Europei care veneau pentru locuri de muncă. Cimitirul catolic din oraș este plin de nume nemțești, poloneze etc. Orașul s-a dezvoltat extraordinar. Dar a fost practic distrus la bombardamentul din 5 aprilie 1944. Am citit cum că, că ar fi fost unul din cele mai frumoase orașe Art Nouveau, dacă cursul istoriei ar fi fost altul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 17:53:06]
»

@crismis: Păi, dacă tot sunteți pe ici, pe colo, câte un ploieștean pe AFA, hai să facem în vară o mini întâlnire la țară, la aer curat, acolo unde este bisericuța translată cu 12 perechi de boi.

Mulțumesc pentru ecou!

crismis
[04.05.18 18:28:38]
»

@mihaelavoicu: O idee bună, subscriu! Doar să știm din timp. Poate să fie și mai la toamnă, că vara asta ne-a cam luat prin surprindere!

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 18:58:30]
»

@crismis: E bine. Mai vedem.

doinafil
[04.05.18 20:37:15]
»

@mihaelavoicu:

Frumos oraș Ploieștiul! N-am ajuns niciodată acolo, chiar dacă am trecut cu trenul de zeci și zeci de ori prin gara lui, în drum spre Valea Prahovei, Buzău, Brașov, etc.

Clădirile din pozele tale sunt superbe! Bulevardul cu castanii lui cu „lumânări arzânde” (cum frumos spune Claudia Voiculescu), îmi amintește de orașul Buzău, care are și el un Bulevard cu castani (se numea N. Bălcescu, acum nu mai știu dacă și-a schimbat numele), și care lega centrul orașului de vestitul „Crâng”, o frumusețe a naturii, cu Heleșteul lui cu tot.

Mi-a plăcut articolul și-am votat cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 21:04:57]
»

@doinafil: Amândouă gările și sud și vest sunt o catastrofă. Gara de sud, care era o clădire de epocă a fost bombardată în 44, iar gara de vest, este o paragină. În Ploiești sunt totuși, niște case... una și una! Dar și mizerie mare!

Nici măcar ceasul de la hale, din puținele turnuri administrative cu ceas, nici măcar acela nu merge.

Mulțumesc în numele castanilor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[04.05.18 21:13:28]
»

@iulian68: Uite cineva, care zice de Ploiești că e frumos!

Asta mă bucură. (Mie mi-a mâncat sufletul Ploieștiul!)

Numai bine și merci pentru vot!

crismis
[04.05.18 21:52:23]
»

@mihaelavoicu: Și totuși, citind printre rânduri, oricine își dă seama că iubiți orașul dumneavoastră adoptiv! Proveniți din zona Galațiului și iubiți Ploieștiul!

La mine e taman pe dos. Vin din Ploiești și m-am îndrăgostit (dar mă enervează zilnic la culme!!) de Galați, orașul în care mi s-au născut copiii și-mi câștig pâinea! La fel de grandios în urmă cu un secol, la fel de năpăstuit de istorie ca și orașul în care m-am născut...

Credeți că ne-au aruncat degeaba valurile vieții unde ne-au aruncat?! Poate fiecare din noi are un coltisor de sfințit...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
maryka
[04.05.18 22:08:46]
»

Ce frumos! M-am bucurat mult să citesc articolul, cu atât mai mult cu cât știu că vă gândeaţi cu dor și drag la acei castani. Aţi scris foarte frumos! Iar pozele sunt minunate! Acum îmi închipui și parfumul lor suav!

Felicitări! ????

Pușcașu Marin
[05.05.18 08:11:44]
»

@mihaelavoicu: Un articol deosebit. Banuiesc ca sunt si putin (mai mult) subiectiv cand spun asta, dar tot deosebit ramane .

Spre deosebire de colegele @Aurici si @crismis eu am facut liceul (pe vremea aia nu era numit pompos Colegiu National) Mihai Viteazul. Mai chiuleam de la cate o ora si fugeam pe Bulevard, unde stateam pe banci si puneam tara la cale. Era o vreme cand la sfarsitul saptamanii Bulevardul era deschis doar traficului pietonal si mi s-a parut la vremea aceea o initiativa buna. Parinti sau bunici cu copii pe role, trotinete, perechi de indragostiti care stateau pe banci sau pur si simplu oameni care se plimbau din centru pana la gara si inapoi. Din pacate orice initiativa buna dureaza prea putin in Romania.

Oricum, multa lume cand spune Ploiesti spune Bulevardul Castanilor.

Multumesc pentru articol. Mi-a trezit amintiri frumoase si putina nostalgie, lucru care nu mi se intampla prea des de ceva ani incoace.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[05.05.18 17:24:53]
»

@ghisor: Mai sunt bune și nostalgiile, din când în câțnd. Aduc o limpezime a vremurilor trecute și o regenerare a gândirii.

Și acum, pe timp de vară, sâmbăta și duminica, Bulevardul este închis traficului. Momentul 0, atunci când, ”Ard lumânările-n castani” și până târziu, aproape de începerea școlilor.

Mulțam!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[19.05.18 23:11:44]
»

@mihaelavoicu: Si pe aici ard lumanarile-n castani si arata atat de frumos fie cu flori albe fie cu flori roz inchis astfel incat e o adevarata placere sa te plimbi pe sub coroanele lor.

Felicitari, votat cu mare drag.

mihaelavoicuAUTOR REVIEW
[24.05.18 08:52:04]
»

@mishu: mulțumesc de vizită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Corina70, crismis, doinafil, iulian68, maryka, mihaelavoicu, mishu, Pușcașu Marin, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ploiești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091788053512573 sec
    ecranul dvs: 1 x 1