ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

La pas prin Galați

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Din Brăila și până la Galați, un alt important oraș românesc aflat pe malul Dunării, sunt mai puțin de 25 km. Ca să ajungem de la Hotel Triumph - Brăila din Calea Călărașilor, până la Hotel Galați Centrum din Strada Domnească, nr. 12, adresa la care am setat GPS-ul să ne conducă, nu ne-a trebuit mai mult de o jumătate de oră. Intenționam să lăsăm mașina în parcarea hotelului și de acolo, pietonal, să încercăm să vizităm câte ceva. N-am nimerit intrarea în parcarea Hotelului Galați Centrum, dar… tot răul e înspre bine. Nu departe se află o parcare cu plată cu autotaxare. Nimic mai potrivit pentru noi care voiam să evităm orice neplăcere legată de acest aspect. Considerând că două ore sunt suficiente pentru zona în care ne aflam, urmând ca după trecerea acestui timp să ne deplasăm undeva mai aproape de port (următoarea noastră țintă planificată chiar de acasă fiind Vega Hotel Galați din B-dul Marii Uniri, nr. 107), am plătit parcarea și - conform instrucțiunilor - am postat biletul vizibil, pe bord. În acest timp, remarcând existența unei agenții turistice chiar lângă locul în care am parcat, am decis să intrăm. Speram că vom afla detalii folositoare pentru prima noastră vizită în oraș. Desigur, agenția în care ne aflam nu era un Centru de Informare Turistică, cu toate acestea acolo am găsit două persoane amabile care nu doar că ne-au dat toate lămuririle, dar ne-au oferit și o hartă a orașului Galați pe care ne-au însemnat cele mai importante obiective turistice.

De aici - soțul meu cu harta, iar eu cu aparatul de fotografiat - am pornit în explorarea orașului de la Dunăre.

Parcul Municipal "Mihai Eminescu" a fost primul nostru obiectiv. Soarele dogorâtor ne alunga spre locuri umbroase, iar parcul (amenajat în anii 1880-1881) avea arbori bătrâni și multă umbră. Din 16 octombrie 1911 când a fost dezvelit munumentul lui Mihai Eminescu, o lucrare în marmură semnată Frederic Storck, parcul a fost numit "Mihai Eminescu". Se spune că printre arborii seculari din acest parc mai există unii contemporani cu marele nostru poet național care ar fi poposit aici de mai multe ori în ultimii săi ani de viață.

Continuându-ne periplul pe Strada Domnească, am văzut Biserica greacă "Schimbarea la Față". La ora la care am trecut noi pe acolo, sfântul lăcaș era încuiat, deci nu am putut intra. Am aflat că piatra de temelie a acestei impunătoare biserici a fost pusă la 6 august 1866, iar sfințirea s-a făcut la terminarea lucrărilor, șase ani mai târziu. Biserica are pe latura vestică două turnuri clopotniță, iar deasupra acoperișului o singură turlă masivă, nu prea înaltă.

Trecem pe lângă Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" pe care nu aveam de gând să-l vizităm. Într-o zi de vară, atât de frumoasă și de călduroasă, mai mult decât un Lapidariu, ne atrăgea Dunărea, faleza și poate o bere rece la o terasă umbrită. Menționez totuși că Muzeul de Istorie a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, la împlinirea a 80 de ani de la Unirea Principatelor Române, în casa care a aparținut familiei Cuza și în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada în care a fost judecător și pârcălab de Covurlui.

Primăria Municipiului Galați își are sediul într-o clădire veche, în apropiere de Universitate. Are două etaje, ferestre înalte, balconașe și felurite decoruri pe fațadă. Stema României - acvila încoronată, cu crucea ortodoxă în cioc, cu buzdugan și sabie în gheare - este așezată deasupra intrării principale.

Universitatea "Dunărea de Jos" amplasată în centrul orașului, fost Palat al Justiției, este una dintre cele mai valoroase construcții din punct de vedere arhitectural existente în Galați. Monumentala clădire, operă a arhitecților Grigore Cerchez și Anton Vârnav, a fost construită în perioada 1911-1913. Am rămas câteva minute admitând de la distanță masivii piloni de la intrare, scara foarte lată și decorațiunile fațadei. În fața Universității, de cealată parte a străzii, se poate vedea Monumentul Lupoaica, o copie realizată de sculptorul Gheorghe Terescenco (în 1992) după Monumentul Lupoaicei din București, la rândul ei o copie după Lupa Capitolina din Roma.

Tot lângă Universitate se află una dintrte cele mai celebre case ale vechiului Galați - Casa Lambrinidi. Nu știu ce destinație are în zilele noastre, dar este foarte bine întreținută. Epaminonda Lambrinidi - un fost comerciant grec din Galaţi, foarte bogat - a înălțat această casă și a împodobit-o pe măsura averilor sale făcând-o demnă de a primi cele mai înalte personalități ale vremii. Istoria consemnează că însuși regele Carol I al României în drumul său către Iaşi a poposit în casele lui Lambrinidi. Intrând în faliment, Lambrinidi a fost nevoit să înstrăineze casa cu toate dotările ei, imobilul devenind - până la construirea Palatului de Justiţie - sediu al Curţii de Apel Galaţi, apoi local pentru Liceul de fete "Mihail Kogălniceanu".

Biserica "Vovidenia" pe care am găsit-o încuiată este un alt lăcaș de cult în care nu am putut intra. Știam că aici, în curtea bisericii, a fost înmormântată mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza - Sultana Cuza - și voiam să vedem dacă se mai păstrează ceva din mormântul ei după ce - în 1873, la înmormântarea domnitorului - osemintele Sultanei Cuza au fost duse la Ruginoasa şi depuse în cavoul familiei.

O placă de marmură fixată pe peretele exterior, la stradă, menționează că "În această sfântă biserică Alexandru Ioan Cuza și Costache Negri deputați unioniști au depus jurământ că vor fi credincioși cererilor celor care i-au ales împlinind unirea. Sultana Cuza mama domnitorului Alexandru Ioan Cuza enoriașa parohiei "Vovidenia" a fost înmormântată în curtea bisericii la 2 mai 1865". Lăcașul - declarat monument istoric - a fost înălțat în 1790, are două turle, cea de pe pridvor, mai robustă, probabil o adăugire ulterioară. Decorația exterioară este simplă, doar ocnițe la nivelul cornişei și un brâu median format din două şiruri de cărămizi aşezate pe colţ.

De aici, pe Strada Alexandru Ioan Cuza - o stradă cu clădiri vechi, unele renovate, altele părăginite, se ajunge la Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza care adăpostește o expoziție permanentă dedicată primului domnitor al României unite. La intrare, pe o placă de marmură citim: "Pe acest loc a fost casa pârcălabului de Galați Alexandru Ioan Cuza. Această placă a fost așezată cu prilejul sărbătoririi centenarului Unirii Principatelor 1859 - 1959". Nu insist asupra a ceea ce se poate vedea în muzeu pentru că despre interior s-a scris foarte bine într-un articol distinct, mai vechi. Un bust al domnitorului așezat pe un soclu placat cu marmură albă tronează în mijlocului unui mic parc cu flori și arbori umbroși. Într-o altă clădire care a aparținut familiei Cuza, aflată pe aceeași stradă, funcționează în prezent Casa Corpului Didactic.

Am continuat pe aceeași stradă până la rond, aproape de Strada Domnească. Biserica Romano-Catolică "Sf. Anton" se zărește de departe. Lăcașul datând din 1844, cu anumite extinderi și renovări ulterioare, adăpostește mai multe lucrări de mare valoare artistică între care Altarul principal executat din marmură colorată și două statui: Pieta și Sfântul Francisc de Assisi.

Teatrul Dramatic - din anul 2000 denumit "Fani Tardini" în amintirea actriţei care în 1887 a dat un spectacol de binefacere pentru a-l ajuta pe Mihai Eminescu - a fost construit în perioada 1924-1949 după un proiect italienesc, cu constructori aduși de la Roma. Primul spectacol în sala denumită pe atunci Sala "V. A. Urechia" a fost capodopera lui Caragiale "D'ale carnavalului". Am aflat că de o bună bucată de vreme, datorită problemelor financiare, Teatrul Gulliver - un teatru pentru copii, își continuă activitatea în clădirea Teatrului Dramatic. Tind să cred că este adevărat întrucât, atunci când am trecut noi pe acolo, pe trotuar, în fața intrării, se întrunea un grup mare de copii gălăgioși, nerăbdători să intre în curtea teatrului.

Palatul Administrativ care se află în imediata apropiere, este în opinia mea cel mai impunător edificiu din oraș. Inaugurat la 27 aprilie 1906, astăzi sediu al Prefecturii județului Galați, Palatul Administrativ a fost construit în anii 1904-1905 după planurile arhitectului Ion Mincu, fondatorul școlii naționale a arhitecturii românești. Pe fațada principală a Palatului, la nivelul superior, se află două statui realizate din marmura albă - "Industria" și "Agricultura" opere ale sculptorului Frederic Storck. Mai jos, se găsesc două steme de bronz. Pe frontonul clădirii a fost montat un ceas. Auzisem că trecerea fiecărei ore este marcată de câteva fraze muzicale din nemuritorul vals "Valurile Dunării" capodoperă a renumitului compozitor losif Ivanovici. Era ora 11.40 atunci când ne aflam noi în fața Prefecturii. În speranța că vom auzi micul fragment muzical, aș fi vrut să mai rămânem. Din păcate, trebuia să ne grăbim spre Hotel Galați Centrum pentru că timpul pentru parcarea plătită era pe sfârșite.

Am decis să nu mutăm mașina și prelungind timpul de parcare cu încă patru ore, am plecat prin Pietonala Domnească spre port. Pietonala Domnească are un farmec cu totul aparte. Pietruită, cu trei șiruri de arbori falnici în umbra cărora sunt bănci și mese pentru jocuri de șah și de rummy, cu oameni relaxați - în deplasare, la taifas sau chibițând la jocuri - Pietonala Domnească pare mai curând un parc decât o arteră de circulație.

Zărind Vega Hotel Galați și șantierul care este în preajma lui, ne-am felicitat pentru ideea de a nu veni aici cu mașina. Statuia lui Ion C. Brătianu pe soclul căreia, în lateral, citim: "Libertatea Dunărei este o condiție esențială pentru propășirea politică și economică a țărei" abia dacă se mai vede de după împrejmuirea șantierului.

Pe lângă Faleza Hotel, ajungem la Biserica fortificată "Maica Precista" despre care se spune că este cel mai vechi lăcaș de cult din Galați (datând din timpul domnitorului Vasile Lupu, mai exact din anul 1647). Pentru a nu lungi prea mult articolul de față, despre particularitățile arhitecturale ale acestui edificiu voi vorbi cu altă ocazie. Am cumpărat "Biserica fortificată Precista - Monument de cultură românească" o cărțulie semnată Cristian-Dragoș Căldăraru care - în peste 100 de pagini - ne aduce date din istoria acestui sfânt lăcaș, date culese dintr-o foarte vastă documentație, în perioada în care el însuși a fost muzeograf la Biserica fortificată Precista devenită în 1971 Muzeu de artă religioasă medievală. În prezent, citesc această lucrare.

Plimbarea pe Faleza Dunării a fost pentru noi momentul cel mai așteptat din vizita la Galați. Nu mai eram stresați nici de trecerea timpului și nici de găsirea obiectivelor mai întâi pe hartă și apoi pe teren. Faleza este un parc lung, lung, având de o parte orașul, iar de cealaltă unduirea apelor Dunării. Arbori, bănci pentru odihnă, foarte multe lucrări de artă modernă executate în metal, cu denumiri care mai de care mai fanteziste, cu câțiva căini pașnici și mai ales cu multe vaporașe transformate în restaurant… acest loc de promenadă nu are cum să nu încânte. La Restaurantul Nic Nic - o terasă superbă cu vedere la faleză și la cursul lin al Dunării, am poposit prima oară la o bere rece. Fără alcool, firește, pentru că ne aștepta mașina care trebuia să ne ducă din nou la Brăila. Dar Cormoran - Restaurantul plutitor ne ademenea cu toate că - din cauza căldurii prea mari de peste zi - simțeam că nu puteam mânca nimic. Am fost totuși acolo pentru o altă bere rece și pentru a privi Dunărea chiar de deasupra ei pentru că, ce-ar fi fost plimbarea noastră la Galați fără Dunăre?

Mai am de adăugat doar faptul că în plimbarea noastră prin orașul Galați am căutat mult (dar nu am găsit) un monument istoric, mai bine zis o rămășiță a unui monument istoric datând de la începutul sec. XIX. Este vorba despre Poarta Hanului Otoman - o poartă monumentală, construită din cărămidă, prin care se făcea accesul în curtea unui vechi han. Hanul turcesc a fost demolat în perioada comunistă pentru a se construi niște blocuri, iar poarta este tot ceea ce a mai rămas. Citisem și aveam notat că Poarta Hanului Otoman "se află în spatele Restaurantului Continental din centrul Galațiului, pe Strada Alexandru Ioan Cuza". Am umblat mult pe Strada Alexandru Ioan Cuza, am întrebat, dar nimeni nu știa nimic nici despre restaurant și nici despre poartă. Acasă, cercetând mai profund, am aflat că "Pe strada Egalităţii la numărul 16, între două blocuri de locuinţe, se află ceea ce a mai rămas din hanul demolat în anul 1984. Accesul principal la han se făcea printr-o poartă monumentală din Strada Egalităţii existând un acces secundar şi prin "Uliţa de lângă mal", devenită ulterior Strada Cuza Vodă."

Dacă ajungeți acolo, dacă o găsiți, fotografiați Poarta Hanului Otoman și povestiți-ne și nouă despre ea!

Închei cu cuvintele cu care se încheie și scurta prezentare pe care am găsit-o pe harta orașului: "Un tur prin orașul Dunării albastre, încărcat de istorie, povești, cu oameni minunați, devine o zi de neuitat pentru oricine deoarece, amintindu-și tot ce l-a încântat din ce-a văzut, el va dori să se întoarcă… " Aș mai adăuga faptul că fiind conștient că o plimbare de o zi prin Galați nu-i poate oferi decât o fărâmă din frumusețea lui, călătorul aflat aici pentru prima oară va dori să revină cât mai curând.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 01.08.17 21:09:53
Validat / Publicat: 01.08.17 22:40:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.

VIZUALIZĂRI: 3168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Galați - Casa Lambrinidi, cea care l-a găzduit pe regele Carol I.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[01.08.17 21:10:53]
»

@webmaster: Vă rog atașați

https://www.youtube.com/watch?v=gxTWS5w1ztk

Mulțumesc!

webmasterX
[01.08.17 21:13:51]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Zoazore
[02.08.17 09:29:45]
»

@iulianic: Aici voi lasa galatenii sa se exprime!

Un adevarat tur de forta pe caldura asta! Bravo voua!

iulianicAUTOR REVIEW
[02.08.17 10:17:46]
»

@Zoazore: Da, într-o oarecare măsură a fost un tur de forță. N-am plecat în ideea de a vizita în amănunt fiecare obiectiv (știind că vom reveni, n-am regretat că am găsit închise câteva dintre ele), de aceea articolul acesta pare - îmi pare chiar și mie - mai curând o listă decât o însumare de impresii. Dar, în viitor această listă îmi va folosi în alcătuirea programului de vizite.

De astă dată - sinceră să fiu - obiectivul principal a fost Faleza Dunării. În rest, am făcut ceea ce am putut, din mers.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirmicu
[02.08.17 10:33:13]
»

Ca o galateanca la origine, nu pot spune decât "toată admirația", atât pentru tur cât si pentru impresii.

Dacă repetati vizita, nu ratați Grădina Botanică si Observatorul.

tata123 🔱
[02.08.17 10:50:35]
»

@iulianic: Interesantă sinteză, mi-au plăcut și fotografiile - sunt multe clădiri deosebite în Galați. Anul acesta m-am plimbat și eu pe Faleza Dunării și am văzut și Biserica fortificată „Precista” (vezi impresii) - frumoase locuri. Cu ultimele articole mi-ai atras atenția asupra revenirii în cele două orașe dunărene: Brăila și Galați.

P. S. Am căutat pe GoogleMaps monumentul numit Poarta Hanului Otoman și am identificat poziția pentru o eventuală vizită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[02.08.17 11:35:51]
»

@mirmicu: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru recomandări!

@tata123: Am citit acum - cam târziu - articolul tău despre Faleza Dunării. Lucrările de artă executate în metal, rod al muncii și fanteziei celor din tabăra de creație, mi-au plăcut și mie într-o oarecare măsură, dar clădirile vechi, chiar ruinate, cu o istorie în spate, mă impresionează întotdeauna mai mult.

Acum știu și eu unde se află Poarta Hanului Otoman. Am văzut locul pe Google Map, iar în viitor căutările mele vor fi mai fructuoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina53
[02.08.17 14:39:49]
»

@iulianic:

”Dacă ajungeți acolo, dacă o găsiți, fotografiați Poarta Hanului Otoman și povestiți-ne și nouă despre ea!”

Încerc să-ți îndeplinesc dorința și am dat dimineață o fugă pentru a fotografia acea poartă de han turcesc. Din păcate, după anul 1990, în încercarea de restaurare, s-au pierdut unele detalii...

”Intrarea principală în han era realizată sub forma unei arcade cu arhivoltă. Elemente decorative, reprezentând astrul zilei, se regăseau de o parte şi de alta a arcului subînălţat. Olane acopereau cornişa profilată de la partea superioară, iar în zid se află câte o pereche de pilaştri în stil ionic, dispuse de o parte şi de alta a intrării. Deasupra acoperişului se află două coloane ale căror capete superioare sunt acoperite cu olane. Tot pe acoperiş, situat pe axul arcadei, se află al cincilea stâlp, care, în prezent este parţial distrus. În repertoriul hanurilor din Moldova, din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, este cuprins şi cel din Galaţi de pe strada Egalităţii. Hanul era compus în vremurile lui bune dintr-un complex de clădiri, spaţiile de cazare fiind dispuse pe cele două laturi ale curţii mari, iar accesul în clădire se făcea printr-o poartă monumentală din strada Egalităţii. ”

Data viitoare, când mai ajungeți în Galați, dați un semn, poate ne întâlnim, sau poate vă incit la o plimbare pe Dunăre?! Dacă-mi permiți, am să atașez și pozele mele.

crismis
[02.08.17 16:51:03]
»

@iulianic: Am citit dimineata, pe repede-inainte, articolul tau, inainte de a pleca la serviciu. N-am avut timp nici sa admir fotografiile, nici sa comentez. Am reluat acum lectura, am vizionat pozele si, iata, am vreme si de vreo cateva cuvinte!

In primul rand, felicitari pt excursie! Evident, asa cum bine stii si ai spus-o, Galatiul mai are multe comori (mai mult sau mai putin la vedere), eu insami il descopar inca incantata, desi locuiesc aici de vreun sfert de veac! Am ajuns la concluzia ca istoria a fost nemiloasa (pe nedrept) cu acest oras, o adevarata nestemata ce ne asteapta inca sa-i descoperim stralucirile fatetelor sale acoperite cu praful vremii si al nepasarii!

In al doilea rand, voi incerca - punctual - sa-ti raspund la micile nelamuriri.

1. Ati parcat bine unde ati parcat, la Hotel Galati nu cred ca v-ar fi lasat (parcarea hotelului e chiar in fata lui, in spatele unei bariere; avand un nr limitat de locuri, stiu ca nu sunt prea bucurosi de oaspeti "din exterior"). Pe de alta parte, se cam pun "caracatite" pe la roti, asa ca e mai bine sa fii in legalitate.

2. La o vizita ulterioara, nu ratati Lapidariumul de la Muzeul de Istorie! A fost reamenajat recent si cuprinde artefacte impresionante, inclusiv un mic muzeu etnografic. Noi l-am vizitat acum vreo 2 luni, cand a gazduit o colectie de portelanuri de la Palatul Peles, precum si expozitia temporara "Aurul si argintul vechi al Romaniei".

3. Casa Lambrinidi este in prezent sediul Reginalei CFR. Nimic spectaculos, in afara de cladirea in sine, care e splendida!

4. Inteleg ca ati ajuns pe Domneasca doar pana la intersectia cu str. Garii. Data viitoare continuati-va plimbarea pe Domneasca, vizitati Gradina Publica si Muzeul Spiritualității Romane (de asemenea gazduit intr-un frumos palat interbelic). Abateti-va in dreapta pe str. Mihai Bravu, unde veti intalni case vechi cu decoratiuni neo-romanesti, cea mai frumoasa fiind Palatul Robescu, azi sediu al Palatului Copiilor. Daca e deschis, rugati gazdele sa va lase inauntru, sa vedeti ce a mai ramas din tavanul pictat din holul de la intrare, dar mai ales superbele sobe venetiene construite cu materiale originale odata cu casa.

5. In P26 (parca), este Palatul Simion Gheorghiu, din pacate nu in renovare, ci abia mai tinandu-se pe... proptelele care i s-au pus pt a nu se prabusi! Multa vreme fiind obiect de litigiu intre Primarie si mostenitori, in sfarsit soarta lui s-a decis recent: apartine Primariei si sa speram ca acest lucru va fi de bun augur pt acest superb simbol interbelic al urbei noastre! In P43, este cafeneaua Ethos, o haina noua si stralucitoare pt o alta minunatie de casa, pur si simplu salvata in ultima clipa de inimosul ei proprietar (vorba vine, a durat 6 ani!). Merita de intrat si baut o cafea, ca de admirat cariatidele care sustin balconul cred ca deja v-ati ocupat!

6. Prelungirea Domneasca e la 2 pasi de locuinta mea si da, seamana mai mult cu un parc. E locul unde copiii mei si-au petrecut copilaria, si eu alaturi de ei, pe ici, pe colo! Oh, cate amintiri! E locul unde se organizeaza tot felul de evenimente, de exemplu Axis Libris (un targ anual de carte) si multe altele (in week-end-ul trecut a fost o expozitie cu vanzare de antichitati).

7. Am vazut ca Alina53 a pus cateva poze cu Poarta Turceasca si misterul locatiei sale a fost elucidat. Ce as vrea sa completez ar fi ca am citit de curand ca s-au alocat fonduri pt reabilitarea acestui monument istoric, care in prezent sta sufocat de balarii intre blocuri. De asemenea, se cauta solutii pt punerea in circuitul turistic a Mormantului cu mozaic roman, descoperit intamplator in capatul celalalt al orasului si care de cateva zeci de ani zace "protejat" de o placa de beton, peste care a fost instalata o ghena de gunoi!

... Ar mai fi multe de zis, dar m-am intins deja destul. A! De urcat neaparat in Turnul de Televiziune, de preferat la ora apusului!

Multumesc inca o data pt vizita pe care ai facut-o orasului meu si te astept sa revii!

P.S. Mi-am permis sa incarc si eu 2 poze de la Palatul Robescu, sper sa va incite!

Radu Tudoran
[02.08.17 20:43:46]
»

@mirmicu: Cand am plecat eu din Galati nu se inaugurasera

mirmicu
[02.08.17 20:46:19]
»

@Radu Tudoran: Eu am plecat de doar 12 ani. M-am măritat in "Regat", in "Republică".

Radu Tudoran
[02.08.17 21:44:44]
»

@mirmicu: Eu de 28, de cand am terminat facultatea.

iulianicAUTOR REVIEW
[02.08.17 21:50:01]
»

@Alina53 și @crismis: Dragele mele, cred că se înțelege de ce spun eu mereu că cel mai bine scrie despre un oraș cel care locuiește acolo, cel care îi simte zilnic pulsul și respiră în același timp cu el. Vă mulțumesc amândurora pentru prețioasele voastre completări, inclusiv pentru pozele pe care am reușit să le văd și eu. Niciodată n-am să mă satur privind clădiri vechi, cu arhitectură sau cu decoruri deosebite chiar dacă – din păcate – unele plâng în lipsuri și în uitare. M-am convins că Galațiul este frumos nu doar prin apropierea lui de Dunăre, ci și prin ceea ce încă mai are de arătat vizitatorului.

Sper că viitorul ne va readuce la Galați și poate atunci – dacă nu veți fi ocupate, dacă nu veți fi plecate pe undeva – să ne putem și întâlni măcar pentru un salut adresat în mod direct.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alina53
[02.08.17 22:23:48]
»

@iulianic: Te așteptăm cu mult drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, crismis, iulianic, mirmicu, Radu Tudoran, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Galați și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075738906860352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1