GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O data pe an vizitez Alba-Iulia. Ziua respectiva este intotdeauna : 15 August. Toata lumea stie ce semnifica aceasta data dar pentru mine semnifica ceva mai deosebit, comemorarea decesului parintelui romano-catolic de la Biserica Franciscana Alba-Iulia nu altcineva decat... unchiul meu. Biserica a fost construita in anul 1833 si merita vizitata este aproape de cetate dar si de centura Alba-Iulia. Asa ca o data pe an dupa slujba din aceasta zi de sarbatoare + comemorarea parintelui atat in timpul slujbei cat si la mormant (care se afla chiar in curtea bisericii) iau calea cetatii Alba-Iulia dar imi iau timp pentru a vizita si diferite zone din oras.
Orasul din sud-vestul Transilvaniei este foarte cunoscut datorita faptului ca aici a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Regatul Roman la 1 decembrie 1918. Dar posibil sa nu stie toata lumea ca aici cu 5000 de ani inaintea erei noastre in plina epoca neolitica a existat o asezare umana destul de importanta, dovada vie fiind mai ales uneltele gasite facute din piatra. Obiectele gasite specifice din epoca bronzului si fierului demonstreaza ca zona nu a fost abandonata, tot timpul existand o asezare aici.
O perioada foarte importanta din istoria orasului este epoca romana. Cucerind toata Europa nici aceasta zona de pe malul Muresului nu a facut exceptie. Castrul roman Apulum construit in anul 106 a fost unul dintre cele mai importante asezari romane. Putin mai tarziu prin secolul 10 Voievodul Gyula din Transilvania stapanul acestui loc va construi o biserica bizantina (in prezent in ruine) In secolul 16 Alba-Iulia a fost capitala principatului Transilvaniei.
Nume importante din istoria orasului care au contribuit si la dezvoltarea lui sint Stefan Bathory (regele Poloniei), Cristofor si Sigismund Bathory. Alte evenimente importante din istoria orasului: In 1599 Mihai Viteazul dupa ce il invinge pe Andrei Bathory la batalia de langa Sibiu (exista monument aici) va intra in Alba Iulia si va realiza unirea politica a Tarii Romanesti, Transilvania si Moldova, se intituleaza Domn al Tarii Romanesti si Ardealului.
100 de ani mai tarziu 1698 a avut loc Sinodul de la Alba Iulia (Actul Unirii cu Biserica Romei) Dupa inca 120 de ani a venit si vremea Unirii. La 1 Decembrie 1918 Marea Adunare Nationala a hotarat unirea Regatului Roman cu Transilvania, Banat, Crisana si Maramures.
Alte evenimente importante ina fara de cele doua razboaie mondiale ar mai fi incoronarea regelui Ferdinand in 1922. Dupa al doilea razboi mondial dupa model sovietic devine raion iar in 1968 municipiu.
Dupa revolutia din 1989 in fiecare an de 1 Decembrie se sarbatoreste Ziua nationala a Romaniei aici (zi schimbata dupa revolutie din 23 august) Intre anii 2010-2013 a avut loc reabilitarea centrului istoric Alba-Iulia.
Reabilitarea a avut un mare succes din punct de vedere turistic, in prezent sute de turisti din tara si lume nu rateaza ocazia sa viziteze aici.
Accesul rutier la Alba Iulia un oras resedinta de judet cu 63000 locuitori si 103 kmp este simlu, dinspre Sibiu DN1 sau A1, dinspre Deva la fel, dinspre Cluj Napoca DN1 dar o parte din autostrada dinspre Turda am vazut asfaltata (dar nefinalizata inca). Acces feroviar este, acces aerian nu este, locuitorii trebuie sa se deplaseze la aerogarile din orasele vecine de ex. Sibiu. Din punct de vedere demografic sint 87% romani, si cate 1,5% maghiari si romi. Restul alte nationalitati. Confesional sint 81% ortodocsi, si aproximativ cate 2% romano/greco catolici si penticostali. Restul alta religie.
Orasul se afla la o altitudine deasupra marii de 330 m, pe malul Muresului pe podisul Ardelean. Spre sud dincolo de orasul Sebes sint Carpatii Meridionali, muntii Sebesului, este directia la care se pleaca spre Transalpina cel mai inalt drum din Romania DN67C. Spre este de oras se vad dealurile podisului Ardelean, spre vest se vad muntii Metalici care fac parte din Carpatii Occidentali.
Lasand la o parte impresiile mele de la vizitele anuale din trecut voi descrie doar vizita din 2016.
Asa cum am descris mai sus vizita a pornit de la Biserica Franciscana aflata pe Bulevardul Ferdinand o artera principala a orasului, aici sint multe locuri de parcare. De aici pana la Poarta 1 al Cetatii sint cca 10 minute de mers pe jos. Bineinteles ca se poate si mai bine folosind parcarea de langa Parcul Unirii de langa cetate (parcare cu bariere, 2 ron/ora).
Pentru a ajunge la Poarta 1 am mers pe Bulevardul Ferdinand directia nord pana am ajuns la piata Alessandria, pe urma am folosit strada Mihai Viteazul. Intrand pe Poarta 1 se urca pe o alee pietonala pietruita pana la Poarta 2 si se ajunge la o statuie Obeliscul Horea, Closca si Crisan (ridicat in 1937 in memoria conducatorilor rascoalei taranesti din 1784) care se afla in dreptul Portii a 3. a. In jurul obeliscului este o piata, exista terase unde se poate servi ceva de mancat sau de baut, este si punct de belvedere, panorama estica a orasului se vede de aici. Dupa reabilitarea din 2010-13 totul este sau pare nou, zidurile, aleile, cladirile.
Din acest loc se poate pleca pe o alee din jurul cetatii ori spre stanga ori spre dreapta. Poarta a 3-a Ansamblul Statuar Carol al 6 lea este frumos renovata, la poarta ajungem pe un pod de lemn. De pe pod se pot zari alte alei de sub ziduri. Deasupra zidurilor se vad aleile care fac parte din Traseul Celor 3 Fortificatii. La dreapta de pod pe un alt pod se vede un alt restaurant se numeste PUB13 restaurant medieval. Pe pod si in cetate se plimba angajati in costume medievale. De fapt am avut ocazia sa vad intr-o incapere care se afla la poarta 3 toate costumele si armurile pe care le poarta acestia. A fost ca intr-un muzeu. Poarta 3 este construita in stil baroc clasicizant, ornamentele reprezinta glorificarea imparatului Carol al 6 lea. Arhitect a fost Johann Konig.
Dupa intrarea in cetate imediat la stanga este primul acces la obiectivul turistic Traseul Celor 3 Fortificatii. Tot la stanga gasim Centrul Miltar (comisariatul de razboi) Dupa aceasta cladire tot la stanga complexul Cladirea Manutanta-prima cladire construita de autoritatile militare construita in anul 1714. Imediat dupa colt gasim intrarea in curtea hotelului Medieval, hotelul dispunând de 28 camere, restaurant, sala de conferinte, terasa, bar, booking aratand astazi un pret de 350 ron cu mic dejun. Poate sa fie cat de medieval hotelul tot este scump. La dreapta de strada Mihai Viteazul (asa se numeste allea pietonala care strabate cetatea de la est la vest) se vede o alta cladire cu fosta destinatie militara in paragina.
Mergand mai departe la stanga se vede Zidul Monetariei (aici a avut loc activitatea de monetarie intre anii 1700-1871, in cladiri diferite printre care si o fosta manastire, din pacate astazi vedem doar niste ziduri) si o alta intrarea la obiectivul turistic Traseul celor 3 Fortificatii. Tot la stanga gasim niste ruine care reprezinta o parte din Castrul Legiunii a 8a Gemina-Via Principalis, de pe vremea romanilor.
Ajungem si la cladirea Ierihon construita in 1756. In prezent aici se afla Protopopiatul romano-catolic. Visavis de aceasta cladire in piata exsita 2 monumente primul monument este ridicat in memoria colonelului austriac de atrilerie Ludovic Losy, iar celalalt monument este monumentul Custozza in memoria soladatilor cazuti langa localitatea cu acest nume (Italia). In piata din fata Universitatii 1 Decembrie 1918 in plin sezon sint multe terase, tarabe cu tot felul de souveniruri, dar si cu alimente, bauturi. In piata a fost amenajata o scena iar spectatorii pot sta pe scaune (am vazut mii de scaune de plastic) Ulterior am vazut spectacolul începând (era un spectacol de muzica populara)
Trecând peste piata pe langa scaunele de plastic am ajuns la un muzeu modern la constructia muzeului s-a folosit multa sticla de fapt toti peretii sint de sticla. In fata muzeului exponate ruina de pe vremea romanilor. In muzeu (taxa intrare adult/copil 10/5 ron, taxa foto 40 ron, program 9.00-21.00) se pot vedea obiecte descoperite intre zidurile castrului roman Apulum de asemenea muzeul a fost construit intr-un loc unde s-au descoperit fragmente din acest castru. Merita vazut, dar taxa foto mi se pare exagerata.
Istoria universitatii 1 Decembrie este interesanta. Tot timpul a functionat ca scoala. In 1753 a fost gimnaziu iezuit, in 1900 liceu romano catolic, liceu industrial pe vremea comunismului iar din 1991-prezent universitate.
Dupa vizitarea muzeului am luat-o din nou spre stanga si am dat de Muzeul Unirii (fost cazinou militar si pe urma Sala Unirii) O cladire impozanta muzeul Unirii are intrarea libera doar taxa foto se plateste (nu imi aduc aminte cat numai ma enervez, aproape peste tot in Romania exista aceasta taxa cateodata la o suma mai suportabila, cateodata nesimtita) Cladirea Unirii a fost construita in 1898-1900. Sedinta Marii Adunari Nationale cu privire la unirea Transilvaniei cu Romania aici a avut loc. In afara de arhitectura cladirii se pot admira exponate etnografice dar si exponate avand ca tema principala unirea (pe 2 nivele). Se pot admira masa pe care s-a scris si semnat rezolutia despre Unire dar si textul Rezolutiei pe niste placi de marmura.
Parasind cladirea visavis de cladirea Unirii este Palatul Babilon, muzeul Unirii. Construita in 1851 initial a avut rol de locuinta, din 1968 este Muzeul National al Unirii. Ca si exponate putem enumera o colectie de obiecte arheologice, istoric si etnografice. Taxa adult/copil 8/4 ron, foto15 program 10-17 (Ma-Du) In ziua in care am fost a avut loc si o expozitie de reptile.
Iesind din nou pe aleea Mihai Viteazul am dat de statuia impozanta al lui Mihai Viteazul. este din bornz are 8m, si este facut de sculptorul Oscar Han in 1968. O cladire frumosa Palatul Princiar se vede dincolo de statuie. Construit in secolul 15 a avut ca destinatie initiala resedinta pentru capitulul episcopal. De si exteriorul cladirii arata destul va intra intr-un program de reabilitare la care se vor folosi fonduri europene.
Langa acest palat gasim Catedrala romano-catolica Sfantul Mihail. inceputul constructiei dateaza din 1009, cladirea asa cum o vedem in prezent este din 1291, deoarece trebuia refacuta partial din cauza distrugerii de catre tatari in 1241. Stilul arhitectural este stil romanic/gotic. Langa catedrala gasim palatul episcopal romano catolic. In vecinatate gasim Complexul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane. Catedrala care se afla aici se numeste Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia. Construita in 1922 cu sprijinul financiar al casei regale din Romania are hramul sfintilor Mihail si Gavril. Din 1975 este catedrala al episcopiei ortodoxe.
In aceasta zona se poate iesi din cetate ajungand in Parcul Unirii, cel mai mare parc din Alba Iulia. Merita vizitate si strazile cu cladirile istorice din partea estica din cetate. o cladire impozanta situata pe str Gabriel Betleen este Biblioteca Batthyaneum. Construita si infiintata in 1798 in prezent adaposteste 50000 carti, 19000 documente, 1200 manuscrise. Ca o paranteza : cladirea pentru mine este importanta si din punct de vedere personal, aici a lucrat pe langa oficierea slujbelor bisericesti unchiul meu pomenit la începutul articolului. tot in aceasta zona a cetatii se afla Palatul Apor rectoratul universitatii.
Cladirea monument istoric a fost ridicata in anul 1690, in prezent functioneaza anumite sectii din Universitatea 1 dec. 1918. La intoarcere tot spre poarta 3 (in total sint 7 porti si se poate face Traseul Portilor) am intrat sa parcurg Traseul celor 3 Fortificatii (taxa 10/5 ron) Denumirea obiectivului turistic este datorita faptului ca turistul poate admira vestigiile a 3 fortificatii diferite construite de alungul timpului. Este vorba despre ruinele castrului roman descris din secolul 1, cetatea medievala din secolul 16 si cetatea Alba Carolina din secolul 18.
Recomand acest obiectiv, asa cum recomand si vizita cetatii + cateva ore (5-6 ore) libere. Rog clipul cu filmarea aeriana gasita pe youtube. https://www.youtube.com/watch?v=JGY0fNVdJCc
Trimis de AZE in 25.08.16 22:07:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
-
Recomandare (sfat): Împarte te rog textele lungi în cât mai multe paragrafe - altfel e f greu de citit un MEGA-paragraf ce se întinde atât de mult (am ajustat eu, (şi) mai sus)
@AZE: Un superbonus binemeritat dar bineînțeles că deja se știe! Poze frumoase!
@AZE: Foarte frumoasă, dar mai ales interesantă aceasta descriere a unei zone din oraşul marii uniri. Chiar şi pentru mine care am mai vizitat şi mai cunosc zona, aflu multe noutăţi. Ultima oară am fost în aprilie 2013, în cadrul unui pelerinaj la câteva mâmăstiri din Ardeal. Atunci am constatat, cu bucurien că restaurarea cetăţii a inclus în cetate toate clădirile istorice din zonă, realizându-se astfel o nouă cetate vie, aşa cum este cea de la Sighişoara şi am înţeles, mai nou, la Oradea. Asemenea acţiuni merită aplaudate şi promovate. Prima dată am văzut cetatea in 1978, într-o delegaţie. Pe vremea aceea erau porţile, câteva bucăţi de ziduri, ici-colo, platou pe care se afla obelicul cu Horia, Cloşca şi Crişan. Cel puţin atâta îmi mai amintesc eu. In 2010 am fost intr-un miniconcediu, care a cupris şi o vizită în cetate. De data aceasta erau mai multe ziduri, multe refăcute, cetatea era in plin şantier, dar se putea vizita. La poarta trei am avut norocul, atenţionaţi la cumpărarea biletelor, de a participa la schimbarea gărzii, gardă cu care ne-am mai întâlnit prin cetate. Tot atunci am vizitat şi catedrala Sf. Mihai şi Sala Unirii. Pentru că eram aşteptaţi de peştera de la Scărişoara şi de Apuseni, a trebuit să amânăm pentru altă dată vizitarea altor obiective turistice din zonă.
Cum acel veşnic altă dată nu a venit până în prezent, am profitat de acest articol pentru a mai vizita zona.
Numai bine şi călătorii plăcute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Catedrala romano-catolică din Cetatea Alba Iulia — scris în 04.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Sinagoga Veche din Alba Iulia - istorie și contemporan — scris în 25.03.18 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Alba Iulia — două orașe într-unul singur — scris în 24.03.18 de Zoazore din BRăILA - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Alba Iulia – puncte de atracție turistică — scris în 23.03.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Arca lui Noe - Cartier Micești, Alba Iulia — scris în 19.08.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Cateva ore in Alba Iulia — scris în 04.01.17 de PETROHAND din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Alba Iulia - in afara cetatii — scris în 30.08.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ