ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

500 de ani de istorie - Manastirea Varbila

TIPĂREȘTE URM de aici

Cum am ajuns sa vizitam Manastirea Vărbila? Cred ca este simplu, am cautat ceva in zona Ploiesti-Targoviste si ne-a aparut si aceasta manastire cu vreo 2 zile inainte sa facem calatoria, astfel incat din nefericire nu am apucat sa citesc nimic, ma gandeam ca o fi vreo manastire veche, interesanta si cam atat poate (o sa vedeti ca o sa mai am o surpriza despre obiective peste care am dat accidental). Ideea este ca aceasta manastire este doar la cativa km de Conacul Bellu, astfel incat daca mergeti acolo puteti ajuge foarte usor la aceasta manastire. Deci plecand de la conacul Bellu am plecat spre Manastirea Vărbila. Pe Google maps eu nu am gasit-o, ma ducea in alta parte.

Coordonate GPS: 45.0474854,26.1934376

Ne-am lamurit si cum ajungem acum sa vedem ce-am facut acolo. Dupa ce am lasat masina sub un pom, am trecut peste un podet si am intrat pe sub turnul clopotnitei. Totul in jur este alb si se vede ca in acele locuri inca se lucreaza. In momentul in care am intrat acolo ne-a abordat o doamna care vazandu-ne a coborat din turnul clopotnitei daca vrem sa vizitam. Cum raspunsul nostrum a fost afirmativ ne-a indemnat sa o urmam. Acum incercati sa va imaginati ca sunteti poftiti sa urmati o doamna imbracata modest si cam straniu, cu sort (si l-a dat jos) si o palarie de pai pe cap si avand in picioare doar sosete flausate (la 30 de grade afara) care erau verzi de la iarba proaspat cosita. Misterul l-a lamurit tot dansa (fara sa fi citit ceva pe fata noastra), ne-a spus “Eu sunt muzeograful, dar facem tot ce este nevoie aici”.

Ce a urmat? una dintre cele mai frumoase experiente petrecute la o manastire, pentru ca eram total nepregatita pentru ce aveam sa aflu, pentru ca era una dintre acele manastiri non-comerciale (sa-mi fie iertata pacatosenia insa la multe dintre manastirile foarte cunoscute lucrurile au devenit prea comerciale) unde am aflat foarte multe.

Ca o mica pagina de istorie sa spunem cate ceva despre aceasta manastire care poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului”. O pisanie ii mentioneaza ca si ctitori ai acestei manastiri de jupan Dragomir, jupan Thoma (sau Toma) ban si jupan Cracea in jurul anului 1530. Doi dintre ctitori insa au fost omorati din ordinal domnitorului Radu Paisie (bunicul lui Mihai Viteazul).

Pana in 1653 nu se mai gaseste nimic scris despre ctitorii acestei manastiri, insa aflam cate ceva despre cei care au ajutat la refacerea acestei manastiri in acei ani, unul dintre ei fiind si Pana Filipescu, conducator al Divanului Domnesc (cu Pana Filipescu ne vom intalni mai tarziu).

La inceputul secolului XIX avem o a doua pisanie in care apare ca si restaurator ca sa spunem asa al acestui loc, parintele egumen Paisie, care a infrumusetat locul zugravind manastirea, a adaugat zidul, si a stabilit hramul ca fiind cel cunoscut astazi.

De fapt (si asta o sa vedeti printre primele poze) la intrarea in Manastire sunt puse niste hartii plastificate care prezinta cronologic istoria acestui lacas si aici o sa descoperiti niste date interesante:

- 1510 – prima zidire a Manastirii Vărbila

- 17 octombrie 1600 – Mihai Viteazul se roaga aici inaintea bataliei pentru apararea Ploiestilor si sunt mentionate in arhivele istorice vorbele scrise la acea data generalului Basta:

"Chiar daca ar fi sa pierd totul nu vreau sa imi pierd sufletul prin tradarea crestinitatii"

- 1731 – Vărbila este inchinata la Muntele Sinai

- 1802,1940,1977 – trei mari cutremure care afecteaza serios acest lacas

- 1864 – secularizarea averilor manastiresti

- 1884 – transformarea lacasului in biserica de mir

- 1907 – vizitarea acestui lacas de Nicolae Iorga care pledeaza pentru refacerea acestuia.

Mai vreau sa mentionez ca preotul acestui lacas se numeste Ditu Gheorghe, o persoana de toata isprava, preot aici din 1984 si care s-a luptat mult pentru refacerea acestui loc astfel ca prin obtinerea in 2008 de fonduri europene sa reuseasca in acest fel sa pastreze vie o comoara.

Revenind insa la cele vizitate, insotiti de doamna muzeograf am intrat intr-o incapere transformata in muzeu unde istoria incepea in urma cu sute de ani si unde erau expuse marturii ale vremurilor, icoane, sfesnice, usi de altar, carti foarte vechi, povestindu-ne o multime de lucruri interesante, multe dintre ele fiind pastrate in dulapuri foarte frumos sculptate daruite de enoriasi.

Am vazut si colaje cu poze ale Manastirii inainte, in timpul si dupa refacere, chiar daca aceasta nu este finalizata in totalitate.

Am trecut mai apoi printr-o sala destinata intalnirilor bisericesti si am urcat spre camerele care urmeaza a fi destinate ca si chilii daca aici vor veni din nou calugari sau celor ce vor un loc de tihna mai in liniste.

Astfel ca la etaj asa cum o sa vedeti si in poze, pe un culoar lung si lat sunt camera dotate cu un minim necesar, un pat cu doua mici noptiere, un dulap de haine, doua scaune, o masa si televizor (cu un singur post, Trinitas) iar pe hol sunt 2 toalete una de femei si una de barbati.

Am coborat mai apoi in beci si daca va imaginati un fel de beci micut, umed si intunecat, plin de plase de paianjeni aflati ca este total eronat. In primul rand am fost socati sa aflam ca beciurile au fost construite si ele in jurul lui 1530 iar pozele va vor lamuri.

Beciul este refacut astfel incat si aici vom avea un muzeu in care sunt adapostite pisanii, pietre funerare, clopote vechi si diverse alte obiecte.

Iesim si asteptam sa se termine slujba ca sa putem face ceva poze si in interiorul bisericii, pana atunci o admiram pe dinafara si observam (o sa vedeti asta in poze) cum din loc in loc albul zugravelii este “spart” de portiuni pastrate din vechea zugraveala.

Intram in pridvor si aici observam pe pereti istoria acestui loc si vorbe asternute pe hartie pentru enoriasi astfel incat dupa ce le citesti sa cugeti la ele.

Astfel avem “Decalogul tacerii” si “Fa-ti timp” si dupa ce le citesti nu poti sa nu incerci ca macar ceva vreme sa respecti ce este scris acolo. Pana in present nu am vazut intr-un alt lacas de cult aceste vorbe poate ca or mai exista si prin alte parti, dare le merita toata atentia.

Am fost invitati sa ne semnam si in cartea de onoare a bisericii si ni s-a explicat ca asa este dusa istoria mai departe si ca au deja 2 volume mari semnate si chiar cu un aspect de care erau bucurosi, prima semnatura era a unui cetatean strain (nu mai stiu daca suedez sau nu).

Pana sa intram in biserica am mai facut cateva poze si am intrebat si noi (Deh, din experienta locurilor deja vizitate) daca ar trebui sa platim o taxa ceva pentru tot cene-a fost prezentat si raspunsul a fost ca nu, insa daca vrem sa dam ceva pentru manastire este o cutie in biserica in care putem lasa ceva. Va dati seama ca am facut-o cu tot dragul.

Am intrat si in biserica unde sub covoare erau pietre funerare si care ne-au fost aratate, in timpul slujbelor ele fiind insa acoperite.

Am facut si aici poze si in final am schimbat chiar si cateva vorbe cu preotul Ditu spunandu-i ca vom duce vorba mai departe despre acest loc, deoarece lucrarile nu sunt inca finalizate iar de bani inca este nevoie.

Am mai facut cateva poze in curte fotografiind turnul clopotnita dar si bustul lui Mihai Viteazul care pare ca vegheaza in continuare acest loc.

Va invit cu tot dragul sa treceti si pe acolo, nu sunt mai mult de 15 km de Ploiesti sau daca mergeti pe Urlati sunt cam 5-6 km intre Conacul Bellu si Manastirea Vărbila.

Iar eu mai departe imi voi continua povestile cu doua obiective vizitate pentru ca ne-au iesit in drum spre norocul meu.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 10.10.16 09:40:24
Validat / Publicat: 10.10.16 17:15:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în URLAȚI [PH].

VIZUALIZĂRI: 5329 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Manastirea Varbila - mai avem de trecut un podet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmaster10
[10.10.16 17:15:08]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Vărbila, PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

-----

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 17:29:47]
»

@webmaster10: Imi pare rau ca nu reusesc sa mut indicatorul, am reusit sa mut imaginea insa nu asa cum ar trebui. Am sa dau din nou coordonatele

Coordonate GPS: 45.0474854,26.1934376

deoarece pe harta nu este pozitionata corect cea de-a doua coordonata si atunci ajungem intr-un cu totul alt loc.

Multumesc de ajutor.

Rodel
[10.10.16 18:17:38]
»

Aflu acum despre această mănăstire. Câte locuri frumoase și neștiute avem! Îți mulțumesc, Mishu, pentru că m-ai dus acolo.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.10.16 18:44:54]
»

Arhitectura e foarte interesantă: și a bisericii (probabil o alăturare de etape diferite), cu balconașul acela deasupra pridvorului, de care nu am mai văzut în altă parte, și a chiliilor, cu prispa aceea tradițională foarte bine refăcută, și a turnului de poartă (care e probabil și clopotniță - sau cumva clopotnița e „balconașul” bisericii?), cu drumul de strajă care îi dă un aer de palat brîncovenesc.

Prezența muzeului, care pare bine organizat, face din mănăstirea asta, de care nu am auzit pînă acum (în ciuda vechimii ei) un obiectiv turistic și cultural veritabil.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[10.10.16 18:49:42]
»

@mishu:

Doua locuri interesante ai prezentat, chiar m-ai facut curioasa.

Ai multe fotografii pe care nu le pot vedea acum si, dupa cum pare, manastirea este pe gustul meu, adica veche si cu multa istorie a culturii si cultului in spate asa ca multumesc, Mishu.

tata123 🔱
[10.10.16 19:06:53]
»

@mishu: Mă bucur că a prezentat cineva această veche mănăstire... votul 14 s-a îndreptat către articolul lui @mishu... vroiam să scriu eu anul trecut despre lăcaș de cult dar vizita era prea veche. Am ajuns la Vărbila cred că prin anul 2008 - tocmai începuseră lucrările de refacere a picturii și se aduseseră materiale pentru reconstituirea clădirilor dispărute.

Cei care restaurau pictura m-au lăsat să privesc frescele, dar și pietrele de mormânt din pardoseala bisericii. Am intrat atunci și în vechile pivnițe, clădirea fiind în construcție pe atunci (comparați cu imaginea din 1901 de aici: vezi foto). Mi s-a spus că acolo va fi deschis un muzeu.

Cândva voi trece pe la Mănăstirea Vărbila pentru a admira reconstrucția acestei mănăstiri. E unul din acele locuri mai izolat, mai puțin cunoscute, dar încărcat de istorie și cu un farmec aparte.

Felicitări pentru vizită! Cred că ai „forțat” un pic cu obiectivele în acea zi, nu? Să nu îmi spui că ai văzut și noul muzeu deschis în conacul Pană Filipescu? De vreo două luni vreau să ajung acolo...

tata123 🔱
[10.10.16 19:17:23]
»

@abancor: O biserică asemănătoare în privința balconului de deasupra pridvorului putem vedea la Filipeștii de Pădure - Biserica Trei Ierarhi. Clopotele se află în turnul de poartă - am urcat acolo în 2008 pe o scară sculptată într-un singur trunchi de copac. Biserica Mănăstirii Vărbila prezintă un mix de stiluri fiind refăcută de mai multe ori.

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 19:41:00]
»

@Rodel: Multumesc de vizita si vot si sunt convinsa ca avem multe de descoperit in continuare.

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 19:44:18]
»

@elviramvio: Multumesc frumos de vizita si sper sa se mai adune obiective

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 19:50:24]
»

@tata123: Raspunsul pentru tine este ceva mai lung s asta pentru ca iti apreciez foarte mult scrierile care sunt mult peste cunostintele mele astfel incat acest ecou ar putea trece ca un mini articol. Ai dreptate in tot ceea ce ai adus ca si completari, am vazut si noi pietrele de mormant din biserica, si frescele vechi iar pozele cu biserica inainte de refacere se vad mai bine acolo.

Ii sfatuiesc pe toti cei are vor citi acest articol sa mearga sa vada acele locuri pana nu vor deveni prea comerciale. Acum puteti vedea multe iar oamenii sunt dornici sa povesteasca.

Cat despre ultima ta afirmatie , maine vei citi si acel material si te asigur ca merita vizitat.

Iti multumesc din tot suflatul pentru vizita si vot dar mai ales pentru completari. O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 19:59:33]
»

@abancor: Multumesc pentru vizita si vot si totodata ii multumesc lui @tata123 care ti-a raspuns.

tata123 🔱
[10.10.16 20:01:10]
»

@mishu: Mulțumesc pentru cuvintele frumoase; prin articolele mele vreau doar să aduc în fața comunității AFA informații utile, condensate și inedite - în condițiile în care cititul nu mai e la modă, iar cantitatea de informații existente online este enormă.

Îți aduci aminte că ți-am recomandat o vizită la Mănăstirile Jercălăi și Vărbila, printre altele, drept răspuns la întrebarea: „Ce se poate vizita într-o singură zi la maxim 150 km de București”? A fost o recomandare bună...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 20:06:28]
»

@tata123: Corect, insa atunci acestea nu erau pe o lista scurta, am zis ca pentru urmatoarea escapada in jurul Bucurestiului o sa iau acele recomandari din nou la mana.

Insa periplul nostru nu s-a terminat, surprize mai sunt si am sa le dezvalui pe rand asa cum le-am si parcurs.

O seara frumoasa.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.10.16 20:10:02]
»

@tata123: Mersi pentru informare!

Ai idee care e rolul acelui balconaș? La Filipești pare chiar baban, înalt cît pridvorul de dedesubt, ca și cum ar fi pridvor cu etaj. Ochiometric, pare a avea un rol administrativ, de genul balcon pentru adresat mulțimii, ca la CC Sau e un soi de fortificație, de ultim refugiu.

tata123 🔱
[10.10.16 20:29:17]
»

@abancor: Documentele atestă refacerea bisericii în urma cutremurului din 1802 în timpul conducerii egumenului Paisie Sinaitul. Atunci s-a adăugat cula de deasupra pridvorului. Dicționarele ne spun că semnificația termenului „culă” este și acela de turn, boltă circular. Cred că rolul acestui element arhitectural a fost pur decorativ, posibil și cu alte întrebuințări utile călugărilor.

webmaster26
[10.10.16 20:29:44]
»

@mishu: Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 20:31:32]
»

@webmaster10: Acum pozitionarea este corecta, multumesc.

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 20:33:38]
»

@webmaster26: Multumesc frumos tocmai intrasem din nou pe localizare, acum e in regula.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.10.16 20:47:28]
»

Urlatiul este cel mai apropiat oras de satul meu natal ("mishu"stie).

Am rude si prieteni in acest oras, am participat la multe evenimente de familie aici (printre ele si petrecerea data cu ocazia botezului celui de al doilea nepot al meu). Anul acesta am participat la nunta uneei nepoate la "Conacul dintre vii". Am facut zeci de poze cu acest oras, aveam de gand sa scriu un articol cu titlul"Urlati... cinci minute", dar nu am reusit pana acum. Si încă ceva; daca mergeți la mănăstirea Jercalai sa stiti ca Nectarie, cel mai mic dintre călugări, este fînul meu de botez.

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 21:34:11]
»

@traian. leuca: Multumesc frumos pentru vizita si vot, Jercalai urmeaza in tandem cu inca o manastire si daca stiam acest lucru le faceam mai multe poze preotilor, asa ei nu se vad decat intruna singura si cel mai bine se vede preotul in varsta.

Utube CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.10.16 21:36:58]
»

Frumos articol. Felicitări!

Am un singur comentariu: foto 48 si 49 sunt de pus in rama. Spectaculos!

O seara deosebita!

mishuAUTOR REVIEW
[10.10.16 21:39:04]
»

@Utube: Multumesc de vizita si vot si ai mare dreptate in ceea ce priveste cele 2 poze. O seara frumoasa.

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.10.16 14:56:49]
»

@mishu: este vorba despre călugărul Cleopa.

mishuAUTOR REVIEW
[11.10.16 15:01:29]
»

@traian. leuca: In articolul urmator in care am povestit despre Manastirea Jercalai in poza P32 am prins in imagine preotii insa nu stiu daca si nepotul era printre acestia.

Multumesc pentru lectura si completari.

calatorul
[04.11.16 14:16:43]
»

@mishu: Interesante locuri, nu am fost niciodata pe aici, dar acum o sa le caut, fiind chiar aproape si pe trasee mai libere de week/end. Multumim si calatorii frumoase!

mishuAUTOR REVIEW
[04.11.16 15:05:19]
»

@calatorul: Multumesc frumos de vizita si vot si ma bucur ca am dat idei de vizite, chiar este un loc care merita si cu oameni dispusi sa povesteasca.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, mishu, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vărbila [Vărbila]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11652016639709 sec
    ecranul dvs: 1 x 1