ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Haiduci şi ape termale: hai la bulbuceală!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În reviewul anterior (vezi impresii) promiteam să „livrez” o compoziţie de sine-stătătoare despre băile Hajdúszoboszló, ceea ce mă grăbesc să fac, profitând de faptul că amintirile îmi sunt încă proaspete în minte.

Aşadar orăşelul Hajdúszoboszló (puţin peste 20.000 de locuitori) este cunoscut pentru complexul său balnear de ape termale, cel mai mare din Europa. Poate că nu e însă lipsit de interes să menţionez că întreaga Mare Câmpie Maghiară (Alföld sau puzsta la ei – pusta) stă practic nu pe un butoi cu pulbere (Doamne fereşte!), ci pe o „mare termală” de izvoare fierbinţi şi binefăcătoare. Începând din sud, de la Mako, şi continuând cu Szeged şi mai apoi înaintând către nord şi trecând prin mici localităţi cu nume greu de scris şi imposibil de pronunţat precum Kisújszállás, Hajdúböszörmény, Nádudvar, Gyula, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Püspökladány, Balmazújváros, Berettyóújfalu (şi să nu uităm Budapesta), tot acest ţinut „pluteşte” pe o pânză freatică ce se prelungeşte peste graniţă, în România, la Băile Felix sau 1 Mai. De altfel, Ungaria se situează pe locul doi în lume, după Islanda, în privinţa rezervelor de ape termale. Şi ştie să-şi exploateze bine resursele, Hajdú fiind, în acest sens, o adevărată bijuterie a coroanei. Treptat, şi mai ales după căderea comunismului, când au beneficiat şi de fonduri europene în acest scop, ungurii au extins continuu baza de tratament de la Hajdú şi i-au adăugat noi facilităţi – Aquapark şi Aqua-Palace.

Apele termale de la Hajdú sunt folosite în tratamentul multor afecţiuni: artrite cronice şi degenerative, boli cronice inflamatorii ale coloanei vertebrale, neuralgii cronice, nevrite, hemoragie cerebrală, recuperare după leziuni sportive, operaţii pe creier sau paralizii, dureri musculare cronice, fracturi osoase, ateroscleroză, boli dermatologice şi ginecologice cronice, sterilitate. Baia în apa termală este contraindicată în următoarele cazuri: boli inflamatorii acute, boli canceroase, tumori maligne, insuficienţă cardio-vasculară, hipertensiune malignă, tuberculoză, boli severe ale sistemului nervos central, boli infecţioase, boli dermato-venerice, sarcină.

În afara băilor, în complexul balnear vizitatorii au la dispoziţie peste 40 de proceduri, printre care împachetări cu nămol, masaj terapeutic, inhalare, baie cu greutăţi, gimnastică acvatică, electroterapie, fototerapie, magnetoterapie, tratamente cu laser. Stau excelent şi la capitolul wellness: saună, fitness, yoga, aerobic, masaje de toate felurile etc. etc. Şi nu în ultimul rând, copiilor le-a fost special destinat Aquaparkul, aşa încât practic nu există grupă de vârstă care să fi fost trecută cu vederea, de la bebeluşi la bătrâni. Aşa se face că în cadrul complexului am văzut şi oameni suferinzi, veniţi în cârje sau scaune cu rotile, dar şi copii în cărucioare.

Patru sunt unităţile principale care alcătuiesc complexul balnear: ştrandul, Aqua-Palace, băile termale şi Aquaparkul. Dintre acestea, noi le-am frecventat pe primele două şi asupra lor mă voi opri cu precădere.

Ştrandul

Este deschis din 1 mai până pe 30 septembrie.

Program de funcţionare: 1 mai – 5 iunie: 9-18; 6 iunie – 31 august: 8-19; 1 septembrie – 30 septembrie: 9-18.

Tarife: standard 1.800 HUF/zi; copii 0-3 ani 20 HUF; bilet pensionari 1.500 HUF/zi; bilet cu intrare după orele 16:1.300 HUF; bilet de intrare cu preţ redus pentru pensionari după orele 16:1.200 HUF; bilet cu 2 intrări pe zi 2.500 HUF; bilet cu 2 intrări pe zi cu preţ redus pentru pensionari 1.900 HUF.

Se pot face abonamente pe o săptămână, astfel: abonament standard pe 7 zile 10.800 HUF; abonament pe 7 zile cu 2 intrări pe zi 15.000 HUF; abonament cu preţ redus pentru pensionari pentru 7 zile 9.000 HUF; abonament pe 7 zile cu preţ redus pentru pensionari, cu 2 intrări pe zi: 11.400 HUF.

Reamintindu-vă că noi am cumpărat 100 HUF cu 1,48 lei, rezultă că preţul biletului standard este de circa 27 lei/zi, ceea ce mi se pare rezonabil. Pentru celelalte variante vă las pe voi să socotiţi. Cum la prânz noi am mâncat de obicei acasă, după care ne odihneam sau dormeam şi reveneam la ştrand pe la 16.30, am achiziţionat, după gimnastica de rigoare, fluturat talonul de pensie pe sub nasul tipei de la ghişeu care nu ştia nici româneşte şi nicio vreo altă limbă în afara celei materne, două abonamente cu preţ redus cu 2 intrări pe zi – total 22.800 HUF, adică în jur de 337 lei pentru întreg sejurul. Scump, scump, dar face!

Ştrandul ocupă circa 30 de hectare, o suprafaţă aparent imensă, dar în fapt atât de judicios repartizată încât nimic nu e lăsat la voia întâmplării, totul e gândit pentru a oferi vizitatorilor confort maxim. Terenul e de fapt un crâng de foioase parţial defrişat pentru a face loc bazinelor de apă şi celorlalte amenajări. Iarbă şi copaci bătrâni şi umbroşi – ce poate fi mai plăcut într-o zi caniculară de vară (deşi la început de iunie, am prins zilnic temperaturi de 35°C)? Îţi poţi întinde prosopul pe iarbă sau poţi veni cu cortul dacă la un moment dat simţi nevoia să tragi un pui de somn. De asemenea, poţi să-ţi aduci lada frigorifică, mâncare şi băutură de acasă, ca la picnic, şi să stai, bine-mersi, toată ziua la ştrand.

În ciuda vegetaţiei abundente, aici, ca de altfel în întreaga localitate, nu am văzut picior (pardon, aripioară) de muscă sau ţânţar. În schimbul bâzâitului enervant al acestor insecte scârboase am auzit, şi la ştrand şi „acasă”, ciripit de păsărele, un adevărat concert încântător ţinut de mierle, guguştiuci, cinteze. Peste acest fundal sonor permanent se suprapunea în complexul balnear o muzică plăcută, dată la un volum acceptabil – în mare parte melodii din anii 1990 –, întreruptă ocazional de anunţuri/reclame făcute în vreo 6 limbi (printre care şi româna) diverselor proceduri sau facilităţi oferite fie de ştrand, fie de Aqua-Palace sau Aquapark. Atmosfera liniştită nu îndeamnă la chiote, ţipuituri şi alte zgomote deranjante specifice ştrandurilor noastre – mi s-a părut că până şi cei mici plâng mai „în surdină” (ha-ha!).

Organizarea este absolut impecabilă: ştrandul dispune de vestiare, duşuri (ţi se recomanda la difuzor să le foloseşti de fiecare dată când intri şi ieşi dintr-un bazin), toalete gratuite şi strălucitor de curate, bănci şi cuiere în apropierea bazinelor, în care să-ţi agăţi hainele, prosopul sau sacoşa. Poţi închiria o cabină de vestiar (1.000 HUF/zi sau 6.000 HUF/săptămână), costum de baie (1.000 HUF), şezlonguri (700 HUF/zi). Am văzut că se închiriau şi scaune pliante, mese şi chiar bănci de lemn (!), deşi pe site nu se precizează preţurile. În incintă e Wi-Fi gratuit şi găseşti, după mintea mea, tot ce-ţi pofteşte inimioara: magazine cu articole de plajă şi suveniruri; tonete cu sucuri fresh (între 400-600 HUF), îngheţată la cornet, bere la halbă sau sticlă, cafea de enşpe mii de feluri, pufuleţi, popcorn şi snacksuri; farmacie; chioşc de ziare; locuri de joacă pentru copii; teren de minigolf; terenuri de volei, minifotbal, tenis de câmp şi tenis cu piciorul. Există un lac pe care te poţi plimba cu barca sau hidrobicicleta, peste care trece un pod ce duce la restaurantul cu specific pescăresc.

Şi dacă tot a venit vorba de restaurante, am numărat vreo 15, care îi îmbie pe mâncăcioşi atât cu clasicele gulaşuri şi ciolane fierte la ceaun, cât şi cu salate, fripturi la grătar sau meniuri fixe cu 2 feluri. Să studiem aşadar oferta zilei (afişată şi în limba română): 1. Supă de fructe; piept de curcan umplut cu şuncă şi caşcaval pane cu cartofi pai – 1.300 HUF; 2. Supă de mazăre verde cu smântână; şniţel cu cartofi natur – 1.300 HUF; 3. Supă de mazăre verde cu smântână; pulpă de raţă prăjită cu cartofi natur şi varză călită – 1.300 HUF; 4. Supă cu carne de pui; tocăniţă de căprioară cu cartofi natur – 1.100 HUF; 5. Supă de mazăre verde cu smântână; ceafă de porc prăjită cu cartofi natur şi varză călită – 1.100 HUF; 6. Supă de peşte (crap); tăieţei cu brânză şi jumări – 1.000 HUF; 7. Supă de tăieţei; clătite umplute cu carne – 1.000 HUF. Socotim rapid (cu ajutorul calculatorului). Rezultă că pentru un prânz format din două feluri de mâncare (şi porţii generoase, vă asigur) veţi plăti cam 15-20 de lei. Nu-i rău deloc, nu-i aşa? Noi am mâncat o singură dată – foarte proaspăt şi bun. Am mai „ciugulit” câte un langoş (500 HUF), adică o ditamai pleaşca pătrăţoasă făcută pe loc, cu topping de caşcaval ras, smântână şi usturoi, pe care am împărţit-o frăţeşte cu consortul, că singură nu o puteam dovedi. Mmm!

Mai adaug că la restaurante, deşi sunt în aer liber, nu se fumează. În tot complexul nu veţi vedea o scrumieră, dar nimeni nu-şi permite să arunce mucurile pe jos; fumătorii înrăiţi, aşa ca mine, se trag discret către „scuipătoarea” cu nisip în vârf pentru a depune, frumos şi ordonat, dovada incontestabilă a viciului lor. Şi o ultimă precizare: pe lângă fiecare bazin e repartizat un supraveghetor/salvamar, care urmăreşte cu atenţie ce se petrece, pregătit să intervină în caz de nevoie. Chiar am asistat la un moment dat la o scenă numai pe jumătate hilară: în bazinul cu apă termală un bătrânel adormise rezemat de perete şi cu gura deschisă; l-am văzut şi eu şi pentru o clipă m-am temut că a păţit ceva. Salvamarul l-a observat şi s-a apropiat încetişor, apoi s-a aplecat deasupra lui şi probabil umbra lui a fost cea care l-a deşteptat pe pensionarul nostru obosit.

Ei, dar m-am lungit cu vorba. E cazul să vă prezint bazinele. Nu ştiu dacă sunt în număr de 13 sau 14, dar asta e probabil mai puţin important. De ajuns să precizez că cel puţin la început de iunie spaţiile de îmbăiere erau suficiente pentru a nu se isca aglomeraţie.

Două bazine cu apă termală, primul (cel folosit de noi) cu temperaturi de 36-38°C şi adâncime de până la 170 cm, al doilea cu temperaturi de 34-36°C şi adâncime de max. 110 cm. N-aveţi cum să le rataţi: apa e închisă la culoare, cu aspect de mâl, şi un uşor miros (de iod?). De jur împrejur şi din loc în loc sunt un fel de bănci de piatră placate cu granit pe care te aşezi (apa sărată îţi va ridica imediat corpul la suprafaţă). Stai acolo cât mai nemişcat cu putinţă, ca pe ouă, cu părţile „dureroase” scufundate în apă şi o dată pe oră, prin nişte ventile în podea, se dă drumul la „bulbuci”. În clipa aia musai e să te aşezi chiar în dreptul ventilului, aşa încât să fii masat bine-bine. „Clocitul” ăsta durează zece minute şi după o zi ne-am prins care e treaba: semnalul e dat la bazinul cu valuri artificiale, care sunt „pornite” la oră fixă timp de 5 minute, iar după un minut (timp în care trebuie să sprintezi, dacă ai vrut să te „dai în valuri”) se dă drumul şi la masajul cu ape termale. Sunt absolut convinsă că imaginea cu oamenii care stau neclintiţi în apă, înconjuraţi de bulbuci, e cel puţin caraghioasă, dar ce poţi să faci?!!

Bazinul cu valuri artificiale, despre care am amintit, e construit cu podeaua înclinată înspre „tulumbă”: cei mai curajoşi se duc cât mai aproape de locul de unde se dă drumul jeturilor de apă, sar peste valuri, mai iau câte o gură de apă, chiuie – ce mai, distracţia e garantată!

Piscina mediteraneană e cea mai mare din Europa Centrală, dacă nu de pe tot continentul, după unele site-uri. Are 6.200 mp şi încearcă să reproducă atmosfera litoralului mediteranean, cu intrare foarte lină în apă, o coadă de balenă în mijlocul bazinului, un vapor pirat şi un far pe margini, plajă cu nisip şi câţiva palmieri (cam mititei deocamdată).

Bazine pentru copii. Sunt, cred, vreo patru astfel de piscine, de la cea cu doar 20-30 cm de apă, pentru bălăcit, la cele pentru învăţat înotul sau un altul, denumit „Omega”, amenajat cu un tobogan.

Bazinul cu jacuzzi funcţionează pe acelaşi principiu ca bazinele cu apă termală.

Bazinul olimpic, de 25 m lungime, cu culoare, pentru înotătorii experimentaţi.

Câteva bazine de înot cu adâncimi de max. 160-200 cm şi temperaturi diferite (24-30°C). Ei, aici e de mine, mi-am zis... Fuga-fuga de la bazinul cu ape termale la preferatul meu, bazinul de 2 m şi înapoi, cu numai 2-3 pauze de o ţigară – în acest sejur am făcut o economie substanţială la bani, neavând, pur şi simplu, timp să fumez! De plecat de la ştrand, am plecat de fiecare dată cu costumele de baie şiroind pe noi, căci stăteam în apă până aproape de ora închiderii. Noroc că domiciul temporar se afla la o aruncătură de băţ (vezi impresii).

Aqua-Palace

Complexul acvatic acoperit a fost inaugurat în 2010 şi funcţionează pe tot parcursul anului, între orele 9 şi 19.

Tarifele sunt diferenţiate în funcţie de sezon, cele dintre 1 iunie-31 august, pe care le voi menţiona în continuare, fiind mai mari. Biletul standard costă 3.400 HUF, cel pentru studenţi 2.400 HUF şi pentru copii de până în 7 ani 1.300 HUF. Există şi variante de intrare după orele 17: bilet standard 2.400 HUF, pentru studenţi 1.500 HUF şi pentru copii sub 7 ani 900 HUF. Nu se acordă reduceri pentru seniori.

Noi am decis că o după-amiaza e de ajuns pentru a ne face o idee, aşa că ne-am prezentat la orele 17. De încheietura mâinii ni s-a prins o brăţară cu cod de bare pe care l-am scanat când am coborât la subsol în sala de vestiare la un aparat care a afişat numărul cabinei de vestiar, după care, apăsând pe butonul de la aparat, uşa cabinei s-a deschis.

Aqua-Palace cuprinde mai multe bazine tematice.

Baia de gheaţă sau Ice Cave Bath reproduce atmosfera unei peşteri. Apa e rece şi e practic un jet de apă, ca un soi de tobogan, care te plimbă în cerc, revenind la locul de plecare.

Baia termală Pávai, numită aşa în memoria descoperitorului apelor de la Hajdú, geologul Ferenc Vajna Pávai, funcţionează, ca şi bazinele din ştrand, cu „bulbuci” iar decoraţiunile, printre care o sondă şi fotografii de epocă, evocă perioada anilor 1920-1930.

Baia Gange şi Baia romană sunt pline de simboluri ale culturilor indiană şi romană.

Baia tropicală recreează ambianţa unei jungle, cu aligatori, pomi şi un tobogan în spirală pe care – iată, mărturisesc – m-am dat şi eu!

Baia marină evocă lumea oceanelor prin corali şi alte vietăţi marine.

Baia cinema prezintă filme de scurt metraj din anii 1930 (pe locul actualului ştrand a existat în acea perioadă un cinematograf).

După ce ne-am zbenguit peste o oră şi jumătate prin toate aceste bazine, am urcat şi la etaj, care era cam gol. Aici este un spaţiu destinat mamelor cu copii, care cuprinde o piscină pentru mămici, piscină pentru bebeluşi, baie cu bule, tobogane pentru bebeluşi şi copii mai mari, cameră de joacă, de odihnă, de alăptat şi de schimbat scutece. Tot la primul etaj sunt faune finlandeze, 2 saune cu aburi, 2 saune cu infraroşii, bazine Kneipp. În fine, la etajul doi veţi găsi o piscină mare pentru înot, zone private cu jacuzzi şi saune cu infraroşii, ca şi spaţii de relaxare şi wellness unde sunt oferite masaje tailandeze, shiatsu, ayurvedic, revitalizant, pe pietre vulcanice, cu ventuze, cu bambus etc. Într-o clădire adiacentă la care biletul nostru de intrare nu ne-a dat acces împătimiţii sporturilor pot practica surfing, pilates, aerobic, yoga, kangoo, fitness, squash, tenis de masă. Detalii privind preţurile pentru aceste activităţi găsiţi pe site-ul hajduszoboszlo.hu/ro/aqua-palace.

Baia termală

Deşi nu am vizitat-o, ci doar am văzut-o pe dianafară, am citit că hala principală, cea mai veche din cadrul complexului balnear, a fost renovată, extinsă şi modernizată în 2014. În pavilion se găsesc alte trei piscine acoperite cu apă termală, cu temperaturi de 32,36 şi 38°C, ca şi patru piscine descoperite, cabinete medicale, săli de tratament şi de gimnastică medicală. Pentru pachetele medicale şi preţurile practicate, accesaţi hungarospa.hu/ro/Baie-bal ... amente-medicale.

Aquapark

După o matură chibzuinţă am ajuns la concluzia că nu numai vârsta, cât mai ales greutatea noastră corporală nu „se încadrează” în profilul-standard al vizitatorului acestui tip de parc, motiv pentru care l-am „sărit”. Tot ce vă pot spune este că a fost dat în funcţiune în anul 2000 şi că, datorită succesului de care s-au bucurat de la bun început toboganele sale, în 2002 capacitatea a fost dublată. Din fotografiile de pe site-ul hajduszoboszlo.hu/ro/aquapark pot doar să îmi imaginez că cei mici, ca şi însoţitorii lor, au parte de distracţie la maxim.

Încercând acum să sintetizez experienţa trăită la complexul balnear de la Hajdúszoboszló pot să concluzionez că realitatea a depăşit cu mult aşteptările. În reviewul anterior v-am povestit despre reticenţa pe care am căpătat-o încă din copilărie faţă de ideea de staţiune balneară. Hajdú este însă cu mult mai mult decât atât: este un spaţiu destinat deopotrivă tratamentelor medicale şi distracţiei, excelent organizat şi în care fiecare vizitator, indiferent de vârstă şi preferinţe, îşi poate găsi cu uşurinţă ceva plăcut de făcut. Singurul meu regret este că noi, românii, nu am fost în stare să concepem astfel de spa-uri, având la îndemâna „materia primă”.

Webmaster, rog ataşaţi următoarea ilustraţie muzicală: https://www.youtube.com/watch?v=C1G35rR9Ajw


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 01.07.15 20:44:57
Validat / Publicat: 01.07.15 22:31:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.

VIZUALIZĂRI: 5567 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Zău că e caraghioasă imaginea asta din bazinul cu apă termală: oameni stând nemişcaţi, ca pe ouă, drept în mijlocul bulbucilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[01.07.15 21:19:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.07.15 21:24:55]
»

@webmaster21 - Mulţumesc.

Cdia
[01.11.16 07:06:10]
»

@Carmen Ion: Bun articol și îmbietor la relaxare. Ținând cont că peste jumate de oră merg la serviciu, mă ia căscatul și m-aș relaxa în minunata apă de la HajduS... Votat cu plăcere.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[01.11.16 08:51:38]
»

@Cdia: Mulţumesc pentru aprecieri şi vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Cdia
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hajduszoboszlo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084019899368286 sec
    ecranul dvs: 1 x 1