ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Atracţii turistice în zona Duni-Sozopol

TIPĂREȘTE URM de aici

Se apropie cu paşi repezi perioada când turiştii, care preferă Grecia sau litoralul bulgăresc, vor lua cu asalt vama Giurgiu-Ruse. Şi pentru că eu am fost deja la sfârşitul lunii mai în staţiunea Duni şi am trecut prin cunoscuta vamă, vreau să descriu în câteva cuvinte cum au decurs lucrurile. La ducere, în jur de ora 10:00, am avut norocul să prind bariera deschisă şi nu am stat la coadă deloc. La întoarcere, orele 12:00, am aşteptat cam 10 minute.

Taxa de pod pe partea română a rămas la fel ca şi anul trecut, 13 lei, iar cea de la bulgari 4 leva (sau 2 euro). Noutatea constă în faptul că s-a scumpit vigneta la bulgari; dacă anul trecut am plătit 10 leva, anul acesta am plătit 15 leva. :( Vigneta am cumpărat-o de la chioşcul aflat pe dreapta, imediat cum ieşi din vama bulgară. Leva am cumpărat de la casa de schimb aflată înainte de vama românească (cursul de schimb este mult mai bun decât la casele de schimb, hotelurile sau băncile din Bulgaria).

Am ales ruta Ruse, Razgrad, Shumen, Karnobat, A1, Burgas, Sozopol, Duni, un drum cu asfalt impecabil şi destul de liber, cu excepţia aglomeraţiei din Burgas. La întoarcere am hotărât să evit aglomeraţia din cel de al doilea port al Bulgariei şi am ales traseul Duni, Sozopol, Bratovo, Karnobat, Shumen. Până la Bratovo drumul este excelent, dar de aici începe să nu mai fie bun. Ajuns în intersecţia în care trebuia să fac spre Karnobat am făcut greşeala să mă iau după GPS :( şi am luat-o spre Afytos (drum mai scurt). Până la Afytos, şi alţi km după, drumul arată ca după bombardament. Noroc că undeva după acest ultim orăşel s-a turnat asfalt proaspăt şi am ajuns mai repede în drumul spre Shumen. :)

Pentru turiştii care se află în zona Duni-Sozopol şi care se pot plictisi de atâta plajă şi leneveală în unul din numeroasele hoteluri de pe litoralul bulgar, vin cu propunerea vizitării unor locuri interesante aflate în apropiere. Noi cel puţin aşa am făcut, poate şi obligaţi de faptul că în această perioadă nu se putea face baie în mare (câţiva se aventurau totuşi în apa rece ca gheaţa), iar plajă în funcţie de cum voia soarele să se arate.

Staţiunea Duni

Staţiunea Duni este practic un complex impresionant de hoteluri, vile, parcuri, piscine, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii numit Royal Duni. Punctul forte al complexului este Plaja Centrală (Tsentralen Plazh) aflată lângă hotelurile de 5 stele, Marina Beach şi Marina Royal Palace. Este un loc foarte frumos cu piscine şi multe şezlonguri, un loc unde de te poţi relaxa total şi poţi să-ţi faci un concediu de neuitat. Din zona plajei, printr-un pasaj ce trece pe sub singura stradă din Duni, se ajunge în satul de vacanţă Duni Holiday Village, un parc mare plin de verdeaţă şi flori (foarte mulţi trandafiri), un loc de distracţie şi relaxare pentru toate vârstele.

Satul de vacanţă este împânzit de alei pentru plimbare într-un decor care încântă ochiul. În perimetrul acestui loc încântător se află un centru medical, un amfiteatru, o discotecă, un centru de schopping, numeroase terenuri de tenis, unele cu tribună şi sală de conferinţe, piscine pentru adulţi şi copii. Anul acesta s-a dat în folosinţă noul aqua park, :) cu tobogane spectaculoase, într-un colorit atrăgător. Acesta se află înconjurat de verdeaţă şi aranjamente florale deosebit de frumoase. Accesul este gratis pentru toţi oaspeţii resortului.

Sozopol

La nici 10 km de Duni am vizitat una din cele mai populare staţiuni turistice de pe litiralul bulgăresc, apreciată după arhitectura oraşului vechi, dar şi pentru cadrul natural deosebit în care se află. Asemănător în multe privinţe cu oraşul Nessebar, Sozopolul oferă numeroase oportunutăţi de distracţie, plimbare şi petrecere a timpului liber. Fiind aproape de Duni, am făcut două vizite în acest oraş-staţiune, vechi de peste 2600 de ani.

Deşi am vizitat şi partea nouă a oraşului, plină de vile şi pensiuni care de care mai arătoase, mi-a plăcut mai mult oraşul vechi, cocoţat pe o peninsulă înaltă şi stâncoasă la fel ca şi Nessebarul. Am parcurs aproape în întregime micile străduţe pietruite, unele din ele destul de abrupte, am vizitat biserici, case vechi şi terase, ne-am delectat ochii cu imagini superbe asupra mării sau a insulei Sveti Ivan. O impresie deosebită mi-au lăsat casele din lemn, cu fundaţie de piatră, de pe strada Morski. Despre obiectivele vizitate nu am de gând să fac o descriere amănunţită pentru a nu lungi reviewul. A făcut-o înaintea mea, foarte bine, colegul AFA @Dragoş (vezi impresii).

Castelul din Ravadinovo

Un alt obiectiv pe care l-am vizitat în minisejurul petrecut la Duni a fost o clădire medievală, un castel aflat într-un decor deosebit, la 10 minute de mers cu maşina de la locul de cazare Am petrecut câteva ore în acest parc plin de viață și de păsări, cu multe flori, arbuști, copaci, şi fântâni arteziene. Chiar dacă unele lucruri nu prea sunt ”în ton” cu clădirea medievală, mie mi-a priit timpul petrecut aici şi într-un viitor review voi arăta de ce.

Ropotamo

Un alt punct de interes turistic în apropiere de Duni (13 km la bordul maşinii mele) este rezervaţia naturală Ropotamo. Numele acestei arii protejate, de o frumuseţe deosebită, vine de la râul Ropotamo (râul de la frontieră) care curge, între Duni şi Primorsko, de pe pantele muntelui Strandzha şi se varsă în Marea Neagră printr-un estuar larg. Am intenţionat să fac o vizită în parcul natural ce poartă numele muntelui şi în oraşul de munte, Malko Tarnovo, dar programul de la hotel nu mi-a permis. :(

Ropotamo ("Amazonul Bulgariei" cum îi mai zic localnicii) este un râu navigabil cu bărci de călătorie în care încap, după aprecierea mea, cam 10 persoane. Sunt acostate într-un debarcader în punctul „la pod”. Cu aceste ambarcaţiuni se pot face plimbări până la vărsarea râului în mare. Plimbarea durează aproximativ o oră, costă 10 leva /adult, 5 leva/ copil şi are program zilnic, de la orele 9:00 la orele 20:00.

Accesul la acest debarcader, şi implicit în incinta rezervaţiei, se face din şoseaua ce merge la Tsaravets, la 13 km de Duni, imediat după podul ce traversează râului Ropotamo. După pod urmează o curbă şi la 200-300 de metri, pe dreapta, se află o parcare neamenajată în pădure. Din această parcare, pe o cărare făcută din podeţe de lemn, paralelă oarecum cu şoseaua, se ajunge pe malul drept al râului Ropotamo. Aici lângă capul podului sunt ancorate ambarcaţiunile de care aminteam mai sus. Din zona debarcaderului se pot face şi mici drumeţii pe cărările din acest minunat crâng, acompaniaţi de trilurile multor specii de păsărele. :)

 

Am mai făcut şi două vizite scurte în oraşele-staţiuni balneoclimaterice, Primorsko şi Tsaravets, dar nu m-au impresionat nici plajele nici arhitectura construcţiilor. :(

În schimb vizita mai lungă la Nessebar (aproximativ 73 km) m-a impresionat în mod deosebit şi sper să vin cu impresii într-un viitor review.

Vacanţe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 02.06.16 16:19:26
Validat / Publicat: 02.06.16 18:40:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 11246 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 În curtea castelului din Ravadinovo, Bulgaria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84550 PMA (din 70 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.06.16 19:25:17]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.06.16 19:26:32]
»

@webmaster - Mulţumesc!

elviramvio
[03.06.16 02:30:03]
»

@traian. leuca -

Am revenit dupa 3 saptamani si, dupa cateva ore de povesti cu cei dragi, incep sa recuperez pe aici (am multe articole necitite).

GPS-ul nostru ne-a abandonat din a doua zi de concediu din cauze necunoscute si necercetate de noi dar am facut 3300 km din 3740 fara el - am gresit cam max. 50 km - am gasit cazarile destul de usor, asa ca ne gandim sa-l excludem din echipa, mai cugetam.

Astept Nessebar, vazut si povestit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.06.16 11:31:11]
»

@elviramvio - Bine ai venit din concediu, aştept cu nerăbdare impresiile şi mulţumesc pentru vizită!

asa ca ne gandim sa-l excludem din echipa,

Eu unul n-aş face aşa ceva, a greşit şi el... ca tot "omul". Eu nu m-aş descurca uşor fără GPS (uri). Am un igo instalat pe telefon şi un Becker de care nu mă despart nici când merg la piaţă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
NELUTU D-tru
[08.06.16 10:36:19]
»

Bravo, frumoasa vacanta, frumoasa detaliere a obiectivelor. Cat despre gps-uri... bune si ele, dar ne descurcam si fara. Daca ne gandim la perioada cand nu aveam asa ceva, si ne ghidam dupa harta, cred ca nu este nimeni care sa se planga ca nu a ajuns la destinatie.

Vacante frumoase in continuare.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[09.06.16 15:55:22]
»

@NELUTU D-tru - Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

cred ca nu este nimeni care sa se planga ca nu a ajuns la destinatie.

Şi eu am ajuns în unele destinaţii fără GPS (ultima oară în 2013 la o pensiune în Debrecen), dar mărturisesc că nu a fost deloc simplu.

Nu ştiu cum m-aş fi descurcat fără GPS în Gosau, Austria, dat fiind faptul că pensiunea se afla pe una din zecile de străzi cu acelaşi nume:Gosau. Sau în Aegina, Grecia şi multe alte localităţi care au străzi cu nume identice.

În asemenea cazuri coordonatele introduse în device-ul GPS te duc exact la ţintă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[21.09.16 20:14:55]
»

@traian. leuca: Multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, am trecut si eu prin zona cand am stat la CernoMoret si am constatat ca sudul litoralului bulgaresc, desi mai putin cunoscut romanilor, este peste zona frecventata de noi la nord de Varna si Balcic.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[21.09.16 20:29:03]
»

@calatorul: Aşa este!

Iniţial am primit informaţii despre acest lucru din review-urile colegilor de site, apoi m-am convins personal.

Mulţumesc pentru vizită şi vacanţe frumoase... călătorule!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, NELUTU D-tru
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Duni:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079969882965088 sec
    ecranul dvs: 1 x 1