GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nunta de argint la Roma
Am plecat pe 29 aprilie (miercuri) de pe aeroportul din Bacau (dupa mine cam pretentios spus aeroport, cred ca aerogara se potriveste mai bine dupa cum arata si cum se desfasoara imbarcarea) cu bilete luate la inceputul lunii martie, cu 300 euro (2 bilete) cu toate taxele si bagaj de mina, si am ajuns fara peripetii la Roma. Nu am luat de pe internet bilete pentru shuttle de la aeroport pina in oras deoarece nu am stiut la ce ora ajungem (au mai fost surprise cu companiile low cost) si cit dureaza debarcarea, dar a fost chiar mai bine pentru ca totul a decurs extrem de repede pe aeroport si la aprox. 45 min de la aterizare eram in autobuzul care oprea in zona Vaticanului (6 euro de persoana biletul). Am ajuns pe jos la hotel, linga Vatican (Ottaviano Guest House), platind pentru 4 nopti 465 euro cu mic dejun inclus (vorba vine!). Este un fel de pensiune administrata de un domn foarte dragut si amabil care in fiecare dimineata ne servea cu bomboane sau prajitura facuta de sotia sa) situat la etajul 2 al unei cladiri si compus din 5-6 camere. Camera 1 spatioasa, curata, cu fereastra catre o curte interioara, extrem de linistita si umbrita, astfel incit dimineata cind ne trezeam nu stiam ce moment al zilei este, daca este soare sau nu afara. Mic-dejun extrem de frust, o cafea si un croissant la o cafenea din vecinatate, surprinzator chiar a contat in meniul nostru, permitindu-ne sa mincam de prinz pe la ora 16-17.
Ca sa nu pierdem nici un moment din excursia noastra, dupa un scut refresh am pornit la plimbare, pe jos, pina la columna lui Traian (aprox. 40 min. pe Corso Emanuel II), unde trebuia sa ne intilnim cu niste prieteni aflati la sfirsitul ,,lunii de miere”. Am mers in piata Pantheon-ului unde am mincat la o terasa (foarte scump (4 euro cafeaua, 10 euro pizza/portia de paste, 16 euro 1000ml bere la draft), mincare asa si asa, atmosfera foarte frumoasa; nu as recomanda). Celelalte 3 zile cit am stat se pare ca au fost suficiente pentru a vedea toate obiectivele din Roma, fiind singura capitala europeana pe care am reusit sa o parcurgem exclusiv pe jos (cu pretul solicitarii la maxim a picioarelor) atit ziua cit si seara, cind obiectivele principale arata sensational.
Pentru Vatican recomand cumpararea biletelor dinainte, de pe internet, deoarece altfel cozile sint infernale (citeva sute de persoane). Am apreciat in mod deosebit comportamentul unui functionar de la casa de bilete de la Vatican, care fara a comenta absolut nimic, ne-a dat tichetul de intrare in conditiile in care am gresit flagrant ziua de vizitare, noi avind bilete pentru joi 30 aprilie si ne-am prezentat la muzeu simbata 2 mai, deoarece nu am verificat biletele si am retinut gresit data (la 20 euro/billet si cozile de intrare am fi avut o mare problema sa vizitam Museo Vaticani). Ne-a luat cam 5 ore vizitarea, dar a meritat din plin. Recomand din toata inima Galeria Borgese care este splendida si unde, de asemenea, am avut noroc, deoarece se face rezervare in avans pe internet (nu trebuie platite neaparat biletele) si cind am fost noi, pe 1 mai, nu mai erau bilete pina pe 8 mai. Exista insa niste intervale orare de vizitare si daca ajungeti cu 10-15 min. de la inceperea unui interval de vizitare si nu au venit toti cei care aveau rezervare, puteti intra; asa am reusit noi, dare este cam riscant. Nu trebuie insa ratata, este din anumite puncte de vedere mai frumos decit la Vatican.
La Colosseum nu am avut bilete cumparate in avans, dar coada a fost ,,suportabila”, aprox. 30-40 min. timp de asteptare, dar vizitarea intregului complex (Colosseum, Palatino si Forumul Roman ocupa ¾ de zi.).
Piata Navona mi-a placut in mod deosebit, urmata de piata Espana, dar am fost dezamagita de Fontana di Trevi care era in renovare si unde era o aglomeratie de nedescris.
In ceea ce priveste mincarea, recomand pizza la felie (exista foarte multe restaurante la strada unde se maninca foarte bine, sortimente foarte variate de pizza la preturi mai mult decit onorabile, ca de exemplu 10- 12 euro pentru 2 persoane). Nu ratati inghetata artizanala (am mincat cea mai buna inghetata de fistic) pentru care sint sute de gelaterii, deschise multe dintrele ele si ala ora 12-1 noaptea. La terasele sin piata Pantheon-ului si din zona Fontana di Trevi mincarea este foarte scumpa si cam proasta- de evitat.
Mi-a placut faptul ca, spre deosebire de Florenta (singurul oras Italian pe care l-am ma vazut), viata de noapte in Roma este foarte active si frumoasa, chiar si in zonele mai departate de centru.
Roma este un oras ,,opulent” din punct de vedere cultural, cu vestigii istorice la tot pasul si care iti lasa o puternica impresie. Am fost intrebata frecvent daca mi-a placut mai mult decit Paris sau Barcelona: nu se pot compara!!! Sint extreme de diferite dar la fel de frumoase in felul lor. Daca si vremea este frumoasa, nu ai ce regreta.
Trimis de bermadlav in 17.05.15 14:53:52
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bermadlav); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@bermadlav, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
@webmasterX - Multumesc pentru recomandare. Ma voi stradui sa o aplic la urmatoarele postari.
@All - Ştiaţi că:
- Roma este numită "Oraşul celor 7 coline"? Cele 7 coline, situate la est de Tibru - râul care traversează Roma - sunt: Aventin, Palatin, Quirinal, Viminal, Celian, Esquilin şi Capitoliu.
- Numele real al cunoscutului Colosseum din Roma este Flavian Amphitheatre? Colosseumul - cu una dintre cele mai faimoase arhitecturi din lume - printre altele, în antichitate era folosit şi pentru luptele dintre lei şi creştini.
@iulianic -
Nu știam! Nu știam nici că romanii vorbeau engleza! .
De fapt, numele reale al celor șapte coline sunt: Aventino, Campidoglio, Celio, Esquilino, Palatino, Quirinale, Viminale, așa cum sunt ele amintite de Cicero și Plutarh.
Oricum, povestea cu cele șapte coline e mai complicată. Cei interesați pot citi amănunte aici (dacă nu vă descurcați în italiană, folosiți Goole Translate, care, dacă navigați cu Google Chrome, vă traduce întreaga pagină cu un simplu clic).
Nici Coloseumul (Colosseo, cum îi spun italienii) nu a purtat niciodată un nume englez (Flavian Amphitheatre!?!).
Romanii îl numeau Amphitheatrum Flavium.
Îmi permit să dau un scurt citat din review-ul meu, de aici:
Acest imens amfiteatru, a cărui construcţie a fost realizată în numai 8 ani (72-80 d. C), prin efortul a mii de sclavi evrei se numea în realitate Amphitheatrum Flavium (în italiană, Anfiteatro Flavio), dar, se pare, numele actual provine de la faptul că în apropierea sa se afla statuia Colosso del Dio Sole.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Roma altfel — scris în 07.02.24 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Frumos la Roma — scris în 25.12.23 de Dida2017 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! (2) — scris în 12.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Roma! Cetatea eternă! — scris în 05.03.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 La pas prin Roma cea romantică, de-o parte şi de cealaltă a Tibrului, până la punctul final Musei Vaticani — scris în 28.08.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Din nou la Roma, o metropolă absolut încântătoare — scris în 30.07.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Tur pietonal prin Roma cu ghid — scris în 27.09.22 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ