ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 17 MIN

    De ce mi-a placut Roma mai mult decat Parisul

    TIPĂREȘTE

    Am citit de curand un review despre Roma si autorul spunea ca orasul nu prea i-a placut. Imi este foarte clar ca suntem diferiti, asa ca va propun sa cititi si povestea unui om caruia i-a placut Roma mai mult decat Parisul. Sa nu credeti cumva, insa, ca nu mi-a placut Parisul, nuuu, nici vorba. Dar la Paris am facut greseala vietii noastre. Ne-am dus extrem de entuziasmati (12 persoane), cu temele facute, cu programul pe zile, aproape pe ore si am alergat permanent, de dimineata pana noaptea. Parca intrasera zilele in sac si trebuia sa facem totul atunci, in zilele acelea, (6, am stat la Paris), am devorat totul ca disperatii. N-am tinut seama ca noi nu suntem cunoscatori de arta, de ex, si nu are rost sa mergem chiar la toate galeriile si la toate muzeele de arta, dar mai ales n-am facut si ce ne place cand suntem in vacante: sa ne mai oprim din goana, sa luam pulsul strazii, al pietelor, al parcurilor, sa admiram persoanele care fac sport, sa ne asezam la o cafea, sa bem o bere, sa intram in vorba cu lumea, sa stam pur si simplu sa privim oamenii si sa ne dam cu parerea despre una sau alta. Eiii, la Paris n-am facut deloc asa ceva, noi stiam una si buna. Sa ne intalnim dimineata la ora X si sa ne intoarcem seara rupti de oboseala. Si in cimitire am zabovit o gramada, cautandu-ne conationalii ingropati acolo, dar nu numai pe ei. Nu mai spun ca dupa ce am vizitat Notre-Dame, am mai facut un drum acolo desi nu ne era la indemana, dar uitasem sa identificam cerculetul care marca km 0 si nu puteam pleca din Paris fara s-o facem. In sfarsit, sper ca in viata aceasta sa mai ajung o data la Paris si sa nu merg la absolut nici un obiectiv ci doar sa ma plimb pe langa ele, prin tot orasul, sa ma asez in toate parcurile, la cafenelele acelea cu scaunele indreptate spre strada si sa ma uit. Intrucat cred ca banuiti din introducerea aceasta de ce intr-un clasament al celor mai frumoase locuri unde eu m-am simtit bine, Roma ar fi inaintea Parisului, sa trecem la Roma noastra si sa va spun ce am facut eu acolo.

    M-am uitat la poze sa imi reinprospatez memoria si la folderul Roma am fost foarte bucuroasa sa constat cat am fost de disciplinata. Pozele sunt impartite in foldere pe obiective, cu comentarii, ceea ce imi va usura mult munca.

    Deci! Am fost la Roma in martie, anul trecut, cu un voucher de 189 EUR de persoana (378 EUR/familie), care a inclus: transport cu Blue Air, toate taxele incluse, locuri rezervate in avion si cazare 5 nopti cu MD la Casa De la Salle. Ni s-a parut un super pret si ne-a fost teama permanent, pana la momentul plecarii ca e vreo teapa. N-a fost deloc asa, zborul a fost perfect, cazarea buna, micul dejun, se putea si mai bine, dar toata lumea a fost multumita avand in vedere pretul platit. Aaaaa, am uitat sa va spun ca la Roma am fost 16 persoane si ca impresiile mele sunt oarecum o parere unanima a grupului. Va spun cateva vorbe si despre cazare, aici.

    Am mers de la aeroport la gara Termini ca sa luam metroul 7 statii pana la statia Cornelia unde eram cazati. Primul lucru pe care l-am facut imediat cum am ajuns la Termini, a fost sa cumparam cardul Roma Pass, de care am beneficiat la transport si am avut reduceri sau chiar gratuitati la diverse obiective. In aeroport ne-am intalnit cu un roman care lucrase multi ani in Roma, care ne-a spus sa cautam pentru mancare tavola calda, un fel de autoservire, cu mancare buna si ieftina, ceea ce am si facut ulterior si de cele mai multe ori asa am mancat, chiar foarte bine, multumindu-i de fiecare data, conationalului nostru pentru informatie.

    Am fost pozitionati destul de bine iar cu metroul am ajuns intr-un timp scurt la aproape toate obiectivele.

    Ne-am propus ca in prima zi sa mergem la Vatican pentru ca era un obiectiv important, era cel mai aproape de noi si voiam sa ne bucuram de el inainte de orice altceva. Orasul Vatican, cea mai mica tara din lume ocupa o suprafata de 0.44 km patrati si serveste drept centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din intreaga lume. Este aparat de propria sa armata, Garda Elvetiana (cu care ne-am pozat si noi), iar regula este ca toti membrii acestei garzi trebuie sa fie elvetieni, catolici si trebuie sa jure loialitate papei.

    Pentru ca nu ne-am invrednicit sa luam biletele de pe net, ne-am asezat la coada la ora 8 dimineata si cam 2 ore a durat pana am intrat. Coada a fost imensa, cred ca avea peste 1 km dar a mers destul de repede. Pe la mijlocul ei am gasit un roman, la costum, care canta (foarte bine) la vioara. Ne-a povestiti despre experienta lui la Roma si ca traia din cantat, in general acolo unde l-am gasit. Pana am trecut de el ne-a cantat numai melodii romanesti, s-a bucurat si el si noi. Am stat in Vatican pana pe la ora 15 si ce sa zic, ca n-am cuvinte. Am fost coplesiti. Singurul lucru pe care as vrea sa-l mentionez este faptul ca mi-am imaginat altfel Capela Sixtina. Dupa toate incaperile grandioase pe care le vazusem, ma asteptam la altceva. Apoi mi-am dat seama ca este vorba despre o “capela”, deci ceva mic... …dar faptul ca a fost asa de inghesuit, ca nu puteai sa zabovesti prea mult pentru ca alti oameni te presau sa patrunda si ei, forfota, rumoarea, atentionarile permanente de liniste, …. nu stiu, imi imaginasem altfel.

    Dupa ce am iesit de la Vatican am fost in Piata San Pietro, cu cele doua randuri de coloane in varful carora exista 140 de sfinti. In centrul pietei, se gaseste un obelisc egiptean cu o inaltime de peste 25 de metri de-o parte si de alta fiind doua fantani identice. Mii de oameni se aduna in aceasta piata in special la sarbatorile importante romano-catolice, cum ar fi Pastele sau Craciunul pentru a auzi discursurile si binecuvantarile Papei. Inainte de a intra in Basilica San Pietro ne-am asezat si noi pe treptele de piatra si ne-am bucurat de spectacolul pietei si de agitatia oamenilor.

    Am intrat apoi in Basilica San Pietro, care se viziteaza gratuit, cea mai importanta biserica din lume, iar pe noi ne-a lasat cu gura cascata. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusa acum mai bine de 500 de ani de Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei care a ordonat construirea Basilicii Sf. Petru pe dealul Vaticanului, pe locul in care Sfantul Petru, unul dintre apostoli, a fost ingropat. Atata opulenta eu mai vazusem doar la Versailles si am crezut atunci ca n-o sa mai traiesc niciodata asemenea senzatii ca acolo. Cele 45 de altare si monumentele din interiorul bisericii, decorate cu lucrarile multor artisti faimosi ne-au lasat fara cuvinte si cu toate ca nu suntem cunoscatori de arta, am fost fascinati de interiorul bisericii.

    Am urcat in Domul basilicii (proiectat de Michelangelo), pe jos si nu cu liftul, pana la acoperis si de acolo am urcat cele 323 de trepte, iar cand am ajuns sus am avut parte de cea mai spectaculoasa priveliste a orasului Roma.

    Despre Basilica pot sa mai spun doar atat: una dintre prietenele noastre n-a mai fost in stare sa scoata nici un cuvant dupa ce am iesit. Zicea doar, sa mai venim o data pana plecam sau ca ea nu mai merge nicaieri si se intoarce in fiecare zi acolo.

    Am ajuns, seara, destul de tarziu, aproape de inchidere, mergand pe jos de la Piata San Pietro la Castelul Sant Angelo, o cladire impunatoare de pe malul drept al Tibrului care a fost construit initial ca mausoleum de Imparatul Hadrian. A fost apoi zidul orasului, fortareata, resedinta papala, mai apoi drept inchisoare militara dar si o vreme refugiu papal. Acum este muzeu national si un important obiectiv turistic. Castelul a fost legat de partea cealalta a raului printr-un pod peste Tibru care se numeste Pont Sant’Angelo si este plin de statui.

    Aceasta a fost prima zi la Roma si am fost incantati de ceea ce am reusit sa facem, dar ne-am propus ca de a doua zi sa o luam mai usurel.

    A doua zi ne-am propus sa mergem la Colloseum si obiectivele din jurul lui: Arcul lui Constantin si Forumul Roman. Am ajuns la Colloseum cu metroul - linia albastra; statia Colosseo. Colloseum-ul ne-a impresionat inainte sa ajungem la el. Venind de la metrou l-am avut tot timpul in fata si cu cat ne apropiam cu atat ni se parea mai grandiose, chiar daca este o ruina.

    Povestea lui ne-a impresionat. Constructia a fost inceputa de Imparatul Vespasian si a fost terminata la un an dupa moartea lui. A fost construit pe suprafata unui lac artificial si putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Are 4 etaje, la etajul 4 avand acces clasele inferioare si femeile iar cel mai de jos etaj era pentru cetatenii de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei. Era acoperit cu o aparatoare de soare care era instalata de aproape o mie de oameni. Imparatii foloseau Coloseumul pentru a oferi publicului jocuri gratuite. Acestea incepeau cu spectacole de comedie si prezentari de animale exotice si se terminau prin lupte pana la moarte intre animale si gladiatori sau doar intre gladiatori. Gladiatorii erau in general sclavi, prizonieri de razboi sau criminali condamnati. In unele cazuri romani liberi sau chiar imparati luau parte la lupte. La inaugurarea Coloseumului au fost organizate jocuri timp de o suta de zile de catre Titus, succesorul lui Vespasian pentru a celebra darea in folosinta a Coloseumului. In timpul acestor jocuri peste 9000 de animale salbatice au fost omorate. Am stat cateva ore la Coloseum, mai mult decat ne propusesem si ne-au cam cutremurat marturiile pe care le-am gasit scrise vizitand cele 4 etaje.

    Am admirat Arcul lui Constantin fiind in Coloseum, la unul din balcoanele de la etajul I care dadea chiar in directia Arcului. Apoi ne-am apropiat, am citit povestea si am admirat basoreliefurile de la distanta, pentru ca in timpul vizitei noastre era in renovare. Arcul a fost ridicat (21 de metri) pentru a comemora victoria armatei lui Constantin asupra unei armate mult superioare numeric (a lui Maxentius), victorie care a adus pacea in Imperiul Roman dupa ani si ani de razboi civil. Legenda spune ca imparatul Constantin a crezut ca victoria sa a fost data de Zeul Crestin, astfel ca in timpul domniei lui Crestinismul a devenit religie oficiala.

    Intrarea in Forumul Roman (Foro Romano) este chiar in apropierea Coloseum-ului. Stiam ca a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman si ne-a placut sa ne imaginam cum arata in acele vremuri, punand cap la cap partile de cladiri care se vedeau. Am vazut ce a mai ramas din cele trei arcuri de triumf (unul din care nu se mai vedea mare lucru) si ne-am imaginat o ceremonie care celebra o victorie militara a Imperiului Roman. Tot aici am vazut multe temple si ne-a placut povestea de la Casa Virginelor Vestale. La varsta de 6 ani fetele care erau alese sa faca parte din randul Virginelor Vestale se mutau in aceasta casa de 50 de camere intinse pe 3 etaje pentru ele si servitoarele lor. Fetele care trebuiau sa fie membre ale aristocratiei, aveau datoria sa serveasca la templu timp de 30 de ani. In aceasta perioada trebuiau sa ramana virgine, in caz contrar riscand sa fie ingropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). Virginele Vestale erau foarte bine vazute si primeau o multime de daruri.

    Nu puteam sa mai amanam vizita la Fontana di Trevi pentru ca la ea ne era gandul inca din prima zi. Fontana di Trevi este cea mai cunoscuta si probabil cea mai frumoasa fantana din intregul oras. Acest monument impresionant domina micuta piata Trevi si este alimentata printr-un apeduct, care aduce apa de la izvoarele Salone (aproximativ 20 km departare de Roma), apeduct care aprovizioneaza si celelalte fantani din centrul istoric al Romei. Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii. La stanga lui Neptun se gaseste o statuie ce reprezinta abundenta, iar cea din dreapta reprezinta sanatatea perfecta. Deasupra sculpturilor se gasesc basoreliefuri, unul din ele infatisand-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul. Apa de pe fundul fantanii reprezinta marea. Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana, ceea ce am facut si noi, cate doi, cate doi. Am ajuns la Fontana di Trevi cu metroul linia A pana la statia Barberini.

    Monumentul lui Victor Emanuel este o structura impunatoare situata in Piata Venetia si este un omagiu adus lui Victor Emanuel II, primul rege al Italiei dupa unificarea sa. Din 1921 detine si mormantul Sodatului Necunoscut, un loc pazit intotdeauna de doi soldati. Monumentul este colosal format din zeci de coloane, toate sculptate in marmura alba. Aici, cel mai mult ne-a placut panorama de care am avut parte cand ne-am urcat cu lifturile pe terasa din partea de sus a monumentului.

    De la Monumentul lui Victor Emanuel am mers pe jos catre Columna lui Traian care a fost ridicata pentru a onora victoriile imparatului Traian in Dacia. Este situata in forumul lui Traian, parte a forumurilor imperiale, chiar langa Piazza Venezia si este inconjurata de cladiri. Pe columna exista peste 2000 de personaje gravate in scene ce descriu povestea celor doua razboaie romane din Dacia. Scenele incep cu soldati romani care se pregatesc pentru razboi si se termina cu dacii alungati de pe taramul lor de bastina. Legenda spune ca acest monument istoric a fost salvat de la demolare datorita Papei Grigore cel Mare. Se spune ca acesta a fost atat de miscat de o scena de pe columna ce il infatisa pe Traian ajutand mama unui soldat mort, incat s-a rugat pentru salvarea sufletului pagan al Imparatului. Apoi Domnul i-a spus papei ca sufletul lui Traian a fost salvat. Tot legenda spune ca limba lui Traian era inca intacta cand cenusa sa a fost scoasa de la baza coloanei, semn al salvarii sufletului sau. Zona din jurul coloanei a fost apoi declarata o zona sacra, salvand astfel coloana de la demolare.

    Am fost curiosi sa vedem si Circus Maximus sau Circo Massimo care era cel mai mare stadion din Roma antica si putea gazdui 250.000 de oameni in acelasi timp iar cifra reprezenta un sfert din populatia Romei din acele timpuri. Acolo aveau loc intreceri intre carele de lupta care erau una dintre cele mai populare modalitati de divertisment ale cetatenilor romani. Dupa ce un incendiu a distrus structura de lemn a imensului stadion, Circus Maximus a fost reconstruit de Imparatul Augustus care a adaugat si o loja imperiala pe dealul Palatino. Dupa inca 2 incendii a fost reconstruit de catre Traian. Circus Maximus a devenit o arena complexa in care intrecerile au capatat o alta dimensiune si grandoare, starnind emotii si urale din partea publicului numeros. Circus Maximus era folosit ocazional si pentru alte evenimente cum ar fi procesiuni religioase sau lupte intre gladiatori, dar in majoritatea datilor era folosit pentru curse.

    Mai mult decat Circus Maximus, in zona aceea, voiam sa vedem Bocca della Verita (Gura Adevarului) . Exista multe povesti despre Bocca della Verita, ca ar fi fost un capac de scurgere, o fantana, un templu, un zeu rau, etc dar noua ne-a placut cea care spune ca daca un mincinos pune mana in gura ei si-o va pierde. In principiu Bocca della Verita este o masca veche de piatra din perioada clasica care reprezinta un zeu rau cu gura deschisa, ochi mari si o coama de par care curge. Am trecut si noi cate doi, am bagat mana in gura mastii si ne-am fotografiat, bucurosi ca am ramasi cu mana la locul ei.

    Langa Bocca della Verita este biserica Santa Maria in Cosmedin in care am intrat dar nu prea ne-a impresionat. Era multa piatra acolo si un miros greu, de vechi. Dar undeva era un indicator catre subsol unde ar fi de vazut cel mai vechi altar crestin si niste cripte. Noi ne stransesem in jurul locului dar cei mai multi nu prea voiam sa intram pentru ca nu credeam ca o sa fie ceva interesant. De noi s-a apropiat un om al locului, dupa cum se vedea, care ne-a spus in engleza ca ne recomanda sa mergem sa vedem, el este ghidul si va merge sa ne explice. Nu era taxa, dar daca voiam sa punem 1 EUR in cutia care se afla la intrare, vom ajuta la restaurarea bisericii. Cu noi au mai coborat 2 perechi de straini si dupa ce ne-am asezat in jurul ghidului el s-a adresat celor 2 perechi si le-a spus in engleza ca o sa vorbeasca pentru inceput in romaneste pentru grupul mare de romani care eram noi si la final o sa le spuna si lor cateva cuvinte. A zambit si ne-a vorbit in romaneste, ne-a spus ca ne-a urmarit de cand am intrat si a vrut sa ne faca o surpriza si dupa ce si-a terminat expunerea cu privire la relicvele din subsolul bisericii, ne-a spus cum traieste in Italia si ca acolo are doar o activitate de voluntariat.

    Intr-una din zile, am luat trenul vreo 30 km si ne-am dus la Ostia, localitate care are iesire la mare. In gara am gasit un alt roman care ne-a spus sa luam autobuzul din fata garii si sa coboram la capatul lui si apoi sa ne intoarcem catre oras pe faleza. Ne-am orientat din autobuz si am coborat mai devreme cu 2 statii si bine am facut pentru ca nefiind sezon nu era nimic de vazut chiar in capatul statiunii. Cand am ajuns spre mijlocul ei s-au inmultit terasele si restaurantele, toate cu spatii private pe plaja, am intrat cand in unul, cand in altul si ne mai luam cate o inghetata, apoi ne-am oprit la o terasa care ne-a placut foarte mult ca sa bem o cafea. La bar am dat iarasi de un roman care ne-a facut cea mai buna cafea pe care am baut-o, ne-a adus in pret si niste biscuitei si conform bunelor obiceiuri, i-am luat interviu. De acolo, am trecut prin oras, am mers pe jos trecand pe stradute cu cladiri si hoteluri frumoase, am mancat, ne-am mai luat cate o inghetata si am ajuns la gara de unde am luat trenul inapoi spre casa. Ostia, cred ca este o statiune de vara nemaipomenita dar acum, in martie, era destul de pustie.

    Piazza del Popollo – o piata animata, ne-a cucerit cu monumentele pe care le adaposteste, fantanile si biserica de langa poarta, Santa Maria del Popolo. Numele bisericii provine de la faptul ca biserica initiala a fost construita din donatiile cetatenilor de rand din Roma. In centrul pietei, troneaza Obeliscul lui Ramses al II lea adus din Egipt de catre imparatul Augustus. Acolo am facut o pauza de cafea la una din cele 2 cafenele. In sudul pietei se afla doua biserici rotonde Santa Maria in Montesanto la stanga si Maria dei Miracoli la dreapta. Punctul forte al pietei sunt fantanile: cei patru lei de la baza obeliscului, Fantana lui Neptun cu tridentul infipt in doi delfini, incadrata de statui care reporezinta cele patru Anotimpuri. Pe terasele pantei strajuiesc fantani si lei din piatra.

    Cu toate ca aveam pe lista Galeriile Borghese, ne-am multumit doar cu parcul pentru ca nu mai aveam timp. Parcul Villa Borghese este cel mai mare parc public din Roma, are o suprafata de 80 de ha, are in cadrul sau un lac, temple, fantani, statui si mai multe muzee si am mers acolo venind pe jos dinspre Piazza del Popolo. A fost un refugiu placut dupa zilele agitate pe care le-am avut. Este supranumit si Parcul Muzeelor, cel mai cunoscut dintre ele fiind Muzeul si Galeria Borghese, cladirea dupa care a fost botezat si parcul. Parcul are si un amfiteatru numit Piazza di Siena, acolo unde se desfasura un spectacol cand am fost noi, un arc de triumf si o gradina botanica. Tot aici se gasesc si niste statui care sunt identice cu cele de la Fontana del Moro din Piazza Navona. Partea interesanta este ca aceste statui din Parcul Villa Borghese sunt de fapt cele originale, statuile din Piazza Navona fiind replici. Aici am descoperit si Piazza Bucarest, alaturi de care am facut fotografii.

    Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp un loc foarte placut ochiului. Este numita dupa ambasada Spaniei pe langa Papa de la Roma. Ne-am asezat si noi pe celebrele trepte spaniole, foarte aglomerate si am admirat multimea de fotografi si turisti din aceasta piata. La baza treptelor se gaseste Fontana della Barcaccia, o fantana, o mica barca, design inspirat de iesirea din matca a raului Tibru din anul 1598, cand o mica barca a ramas aici dupa ce apele s-au retras. Trinita dei Monti este o biserica franceza foarte frumoasa situata pe un deal in apropierea unei mici piatete numita tot piata Trinita dei Monti. De aici turistii se pot bucura de o foarte frumoasa priveliste a orasului Roma.

    Pantheonul ne-a impresionat prin maretia lui fiind construit acum mai bine de 1800 de ani. Domul cladirii este cel mai impresionant si a fost cel mai inalt dom din lume pana cand a fost construita Catedrala din Florenta. In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Usa masiva din bronz asigura accesul in cladirea cilinidrica. Pantheonul contine mormintele lui Raphael si ale mai multor regi italieni. In piata rectangulara din fata lui am vazut o alta fantana si un obelisc.

    De la Pantheon ne-am indreptat catre Piata Navona care este una dintre cele mai celebre si poate cea mai frumoasa dintre numeroasele piete din Roma. Are nu mai putin de trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica Sant’Agnese in Agone. Piata a fost construita pe fostul stadion al lui Domitian si asta explica si forma ovala a acestei piete. Stadionul care avea o arena mai mare decat cea de la Coloseum era folosit pentru festivitati si intreceri sportive. Principalul punct de atractie al pietei Navona il reprezinta cele trei fantani. Fantana centrala si cea mai mare dintre ele este Fontana dei Quattro Fiumi (fantana celor patru rauri). Fantana are patru figuri, fiecare reprezentand un fluviu de pe cate un continent – Nilul, Gangele, Dunarea si Rio della Plata. Celelalte doua fantani din piata sunt Fantana lui Neptun si Fantana Maurului. Este una dintre cele mai pline de viata piete din Roma, in jurul sau gasindu-se multe cafenele, restaurante si cluburi de noapte. Aici ne-am odihnit si noi la o terasa, ne-am uitat la ceea ce faceau si vindeau artistii locali, am gasit si aici un conational care era imbracat in roman si facea pe statuia. I-am aflat si lui povestea si ne-am facut poze cu armura si coiful pe care ni le-a imprumutat pe rand.

    Dealul Palatin este cel mai important dintre cele sapte coline ale Romei. Palatino este situat intre obiectivele turistice Circus Maximus, Coloseum si Forumul Roman. Se crede ca pe dealul Palatin, gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si acesta a fost in cele din urma locul in care Romulus s-a decis sa construiasca orasul. N-am mai ajuns pe Dealul Palatin, doar l-am vazut din autobuzul cu care am facut un tur de oras.

    In ultima zi stiind ca avem avion seara, ne-am propus sa facem un Roma City tour, care sa ne mai duca odata pe la toate obiectivele la care ajunsesem in toate aceste zile. Dupa micul dejun am eliberat camerele, baietii au dus bagajele la gara Termini, am luat City Tour-ul pe care l-am incheiat coborand cu 2 statii inainte de gara Termini pentru a vedea Basilica Santa Maria Magiore. Lasasem aceasta basilica de vazut in ultima zi stiind ca avem un timp dupa eliberarea camerelor si plecarea spre aeroport. Este una dintre cele patru bazilici papale ale Romei, alaturi de San Pietro, San Giovanni si San Paolo, iar constructia a fost comandata de papa Liberio caruia i s-a aratat Fecioara Maria in vise. Ne-a impresionat turnul clopotnitei cu forma sa de piramida si capelele de pe culoarele laterale

    Vacanta mea la Roma s-a terminat frumos. Acolo, la Roma, in ultima zi, am facut jumatate de veac si am facut cinste prietenilor, marcand astfel momentul. Dar surpriza avea sa vina la aeroport. Cand am iesit din aeroport, la aproape 11 noaptea, lumea ma tot impingea catre o limuzina, pe care eu nu o observasem. Limuzina de 18 locuri ma astepta impreuna cu cei 2 copii ai nostri care nu fusesera cu noi, ne-am suit cu totii, ne-a plimbat in jur de o ora, timp in care am baut sampanie si am dansat in genunchi, pentru ca doar asa era posibil si ne-a oprit la un restaurant de pe Mihai Eminescu (despre care o sa va povestesc neaparat pentru ca am fost si in ianuarie anul acesta si vom merge si in martie), unde ma asteptau alti 20 de prieteni. Restaurantul are o formatie de nota 10 care ne-a asteptat chiar daca programul ei si al localului se termina undeva la 12 noaptea si a ramas cu noi pana la 5 dimineata, la o petrecere pe care o s-o tot pomenim. Poate si acesta a fost un motiv pentru care va spuneam la inceput ca mie mi-a placut Roma mai mult decat Parisul. Pana la urma cred ca ne place ceva, mai mult sau mai putin, in functie de starea noastra si trairile pe care le avem la momentul unei experiente.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Aurici in 07.02.15 09:53:15
    Validat / Publicat: 07.02.15 12:21:25
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Vatican - accesul catre muzee
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 46 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    27 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [07.02.15 11:35:49]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Larissa
    [07.02.15 12:44:36]
    »

    Sunt in asentimentul tau privind faptul ca Roma este superba, ma gandeam sa scriu si eu un review despre ce mi-a placut mie acolo, dar dupa impresiile tale si zecile scrise de altii, m-am razgandit.

    Cand ai mentionat ca ai fost la Vatican, ai vrut sa te referi, probabil, la Muzeele Vaticane; ai avut noroc ca ai stat doar 2 ore, eu am pierdut cam o ora in zona intrarii, in conditiile in care am cumparat un tur cu ghid englez, vreo 35 euro. Capela Sixtina nu e deloc stramta in viziunea mea, e o incapere medie ca dimensiune, dar, din cauza aglomeratiei si a faptului ca e dreptunghiulara ca forma si nu rotunda, iti creeaza sentimente contrarii...

    Nu ai spus de coada de la Basilica San Pietro, mai mereu se sta la rand, cel putin 20-30 minute, cu tot cu formalitatile de control.

    Felicitari pentru review si pentru faptul ca apreciezi unul dintre cele mai frumoase orase din Europa!

    AuriciAUTOR REVIEW
    [07.02.15 13:11:43]
    »

    @larissa2015 - Mi-a placut Roma pentru ca este un muzeu in aer liber, pentru ca obiectivele sunt oarecum concentrate si daca ne duceam sa vedem unul de fapt vedeam mai multe. Toata agitatia aceea din piete ne revigora si dupa ce ne mai asezam pe trepte, la o cafea, la fantani, plecam mai departe fara sa simtim oboseala, ca in alte parti. Mi-au placut povestile locurilor. Sotul meu se documentase foarte bine si ne spunea in drum spre obiective, legendele locului si noi ne dadeam cu presupusul si inventam tot felul. A fost locul unde ne-am imaginat cel mai mult cum au trait si cum s-au distrat inaintasii nostri. Nu am stat asa mult la Basilica San Pietro, cred ca un sfert de ora. Controlul a fost superficial, nu ceva deosebit. Sigur ca ma refeream la Muzeele din Vatican, asa am si scris pe una din poze. Multumesc pentru ca ai avut rabdare sa citesti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Carmen Ion
    [07.02.15 13:12:01]
    »

    @Aurici - Mare plăcere mi-a făcut să retrăiesc sejurul nostru la Roma prin intermediul acestui articol. Regret şi acum că din cauza vremii proaste (am fost la sfârşitul lui martie) nu am ajuns la Villa Borghese şi la Ostia; în schimb, în plus faţă de tine, am fost la San Pietro in Vincoli, la muzeele de pe Colina Palatină (Museo dei Conservatori şi Museo Nuovo), la San Giovanni in Laterano, Basilica di San Paolo fuori le mura sau în cartierul Trastevere.

    Fac aceste adăugiri (incomplete oricum) doar pentru a sublinia pentru cei care îşi planifică o excursie acolo că Roma are enorm de multe obiective "must see" şi că pentru a începe (doar a începe) să iei pulsul oraşului sunt necesare, după părerea mea, vreo două săptămâni. În cele 7 zile cât am stat nu am reuşit să vizităm decât o parte din locurile de maxim interes turistic (ce-i drept, nici nu ne propuseserăm să le acoperim pe toate - ar fi fost un ţel prea ambiţios).

    O mică observaţie: pe locul Basilicii San Pietro a existat într-adevăr o biserică înălţată la ordinul Împăratului Constantin, dar în secolul IV, nu în urmă cu 500 de ani. Clădirea actuală a fost ridicată între 1506-1626.

    crismis
    [07.02.15 13:28:29]
    »

    @Aurici: Frumoasa poveste ne-ai mai spus tu, Aurici!

    Roma este si in viziunea mea unul dintre cele mai frumoase orase din lume! Am facut un concediu la Roma in urma cu vreo 7 ani, am "scotocit" (aproape) peste tot si am plecat cu mari regrete ca timpul a trecut asa de repede!

    Am aruncat si eu atunci un banut in Fontana di Trevi si, pare-se, a functionat, caci "interese de servici" mi-au prilejuit reintalnirea cu Roma in urma cu vreo 10 zile (de fapt, acum o saptamana ma intorceam spre casa). Am fost cazati in Fiumicino, programul se anunta foarte strans, fara prea mult timp liber. Imi propusesem sa vizitez Ostia Antica, dar... socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, avionul a intarziat, am ajuns la hotel pe la 15:15 si ultima intrare la sit-ul arheologic era la 15:30. Dar hotelul oferea tranfer gratuit in Roma! "Reconfigurarea traseului! "

    Am avut la dispozitie vreo 2 ore in prima zi (ploua marunt si tare sacaitor, dar asta nu ne-a impiedicat sa ne bucuram de o plimbare memorabila) si vreo 4 in a doua zi, cand vremea a fost mult mai prietenoasa. Am revazut cu drag Columna lui Traian, Coloseum-ul, Monumentul lui Victor Emanuel, Fontana di Trevi (in renovare), Piata Spania, Panteonul, Forul Roman... Am vizitat Muzeul de Ceara, am intrat intr- o biserica nemaipomenit de frumoasa si in Panteon. Am avut timp si de o pizza savurata pe indelete la o tratoria in care ne-a convins sa intram un roman din Alba-Iulia...

    Sper sa mai am si alte prilejuri sa ma intalnesc cu Roma, caci a doua oara mi s-a parut si mai frumoasa ca prima!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [07.02.15 13:54:22]
    »

    @Carmen Ion - Asa este, iti trebuie mult mai mult ca sa spui ca ai vazut Roma. Nici eu nu am aceasta pretentie. Am stat 6 zile si pe langa unele obiective am trecut absolut in goana. De aceea, chiar daca am mai vazut cateva locuri, nici nu le-am mai pomenit, pentru ca nu ne mai aducem aminte foarte bine si nici nu voiam sa exagerez cu documentarea acum. Initial am scris un articol mult mai detaliat dar mi s-a parut prea lung, asa ca am inceput sa tot sterg si n-am mai corelat informatia cu privire la prima biserica si cea actuala de pe locul Basilicii San Pietro, foarte bine pentru observatie. Din fericire, noi am avut o vreme superba. Am fost putin dupa mijlocul lui martie si nu am avut nici o picatura de ploaie. Au fost douazeci si ceva de grade, o vreme ideala pentru umblat.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    adri-nico
    [07.02.15 14:10:48]
    »

    Cred ca si mie mi se trage de la moneda aruncata in fintina frumoasa, ca, peste citeva zile o sa zbor din nou la Roma. Cum nu am apucat sa urc cu liftul pe Vittorio Emanuele, nu am intrat in incinta Panteonului, am citit aici la tine ca e ceva frumos. Si eu am vizitat Ostia in noiembrie, era soare, dar un vint iti ingheta orice miscare.

    Prima data cind am fost la Roma, acum citiva ani, nu am ratat in ultima zi, dupa ce am predat camerele de la hotel, Gradina Botanica. Mie mi-a placut dar vad ca nimeni nu a pomenit-o in ultimul timp.

    La Vatican vreau sa merg din nou si nu stiu cum sa fac sa fentez cozile, tot cu bilet de la agentie cred ca o sa intru, iar scarile alea... 323 (asa de multe sint??)... imi provoaca amintiri mai neplacute ca am avut o claustrofobie mai in virf... de nu stiam cum o sa ma mai scoata cineva de acolo. Chiar asa, daca ii vine rau cuiva, ce face?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [07.02.15 14:13:34]
    »

    @crismis - Si eu mai visez la Roma, asa cum visez si la Paris. Dar am asa o lista lunga cu visele astea, incat ma rog permanent sa fim sanatosi ca sa ni le indeplinim pe toate. Nu stiu cum faceam noi atunci cand am fost, ca ne-am trezit de mai multe ori la Fontana di Trevi. Eram pe alte drumuri dar ne tot trezeam acolo si de fiecare data ne amuzam si mergeam sa mai aruncam un banut. Asa ca ma gandesc ca am sanse mari sa mai ajung la Roma, ceea ce iti doresc si tie.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    crismis
    [07.02.15 14:16:59]
    »

    @Aurici: Inseamna ca o sa ajungi... de mai multe ori! Macar de atatea ori cati banuti ai aruncat!

    Si, daca ma gandesc bine, si noi ne-am foit de mai multe ori in jurul celebrei fantani!

    Nu ne ramane decat sa ne asteptam... implinirea profetiilor!

    AuriciAUTOR REVIEW
    [07.02.15 14:27:17]
    »

    @adri-nico - Eu nu am pomenit Gradina Botanica pentru ca nu am vazut-o. Si mai sunt destule nevazute, ceea ce inseamna ca nu am aruncat degeaba banutii in fantana. Sa ai zile frumoase la Roma si sa faci tot ce ti-ai propus, inclusiv sa mai urci o data in Dom. Si cand vii sa ne impartasesti si noua.

    amero
    [07.02.15 15:41:39]
    »

    Despre Roma s-a scris mult si diversificat, multi useri s-au aratat incantati altii mai putin. Si pentru mine orasul este minunat ca si obiective si cum bine ai spus este un muzeu in aer liber. Ai avut oare timp sa vizitezi si catedrala San Giovani in Laterano? Am avut bucuria de a vizita pe indelete aceasta catedrala una din cele 4 importante ale orasului unde Papa oficiaza slujbele in calitate de Episcop al Romei. Biserica este fabuloasa. A fost construita pe domeniul familiei Laterani pe care Constantin I l-a dobandit in sec. IV in urma casatoriei cu o membra a acestei familii de patricieni. Catedrala actuala este de la 1646. A fost palat resedinta al Papei pana cand s-a mutat la Avignon in 1309. In interior se afla o podea de lemn ramas intact dar si o masa de lemn din altarul papal care a fost folosit de Sf. Petru la impartasanie. Sunt acolo statuile celor 12 apostoli in stil Rococo, 6 morminte papale si chiar un baptiseriu ridicat de Constantin I in 315. Acoperisul este in stil gotic si se pare ca adaposteste din 1367 capela sf. Petru si Pavel. Este o bijuterie a orasului. Se afla in Piazza San Giovanni in Laterano, pe linia de metrou A. Ce amintiri frumoase am din Roma, la catacombe a fost o experienta fabuloasa, la mormantul sf. Cecilia. si nu numai. felicitari pentru excursia in Roma este un oras in care m-ar intoarce oricand.

    AuriciAUTOR REVIEW
    [07.02.15 16:33:47]
    »

    @amero - Multumim ca ne-ai impartasit si din experienta ta la Roma. N-am avut nici eu timp de toate, cum am spus, dar cand ne-am documentat ne-am facut o idee generala despre ce aveam de vazut. Ca n-am putut sa le facem pe toate, este lesne de inteles. De aceea, traim cu speranta ca in viata asta, vom mai ajunge macar o data in locurile care ne-au placut foarte mult. Pe noi ne-a coplesit Basilica San Pietro si apoi Sfantul Ignazio. Biserica aceea ni s-a parut extrem, extrem de frumoasa si ne-a parut rau ca i-am dedicat prea putin timp.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    DepartureGate7
    [07.02.15 21:37:01]
    »

    Foarte frumos povestit si foarte detaliat articolul! Imi va prinde bine in viitoarea destinatie!

    GabrielaG
    [08.02.15 12:06:20]
    »

    Se vede din articol ca v-a placut Roma... ati avut noroc sa puteti vedea si Fontana di Trevi... o sa incerc in viitor sa mai ajung la Roma, intr-adevar este nevoie de timp pentru a vizita in liniste toate obiectivele turistice... nu stiu de ce nu mi-a placut dar poate pe viitor sa imi schimb parerea...

    luciaoradea
    [08.02.15 16:57:08]
    »

    Superb review, frumoasa vacanta! Vreau si eu...

    AuriciAUTOR REVIEW
    [08.02.15 17:03:28]
    »

    @GabrielaG - Chiar de mai multe ori am ajuns la Fontana di Trevi. Nu stiu cum faceam, dar toate drumurile ne duceau acolo.

    Neaparat sa te intorci. Poate vremea a fost de vina, poate nu ai avut o dispozitie prea buna, timpul a fost mult, mult prea scurt (noua nu ne-au ajuns 6 zile, dar o zi cum ai fost tu mi se pare foarte putin pentru Roma). Intoarce-te si vino sa ne povestesti cat de mult ti-a placut.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [08.02.15 17:06:01]
    »

    @luciaoradea - Multumesc pentru apreciere si iti doresc sa ajungi cat mai curand la Roma.

    GabrielaG
    [08.02.15 17:18:10]
    »

    @Aurici - Eu am avut marea deceptie sa gasesc Fontana di Trevi in renovare... cred ca asta mi-a pus capac )

    Oricum o sa tin cont de sfatul dvs.

    Italia este o tara frumoasa si chiar in curand planific o vacanta in Italia, dar nu in Roma...

    Stiu ca timpul este mult prea scrut dar eu totusi am fost fericita sa apuc sa vad cat am vazut pentru ca nu aveam in plan sa vizitez atatea... vroiam doar Vaticanul si daca imi ramanea timp sa ajung pana la Colosseum... am avut totusi noroc sa vad atatea dar... cum ati spus si dvs o sa ma intorc si sper sa imi placa urmatoarea data

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Dabator
    [08.02.15 21:26:01]
    »

    Să spun, să nu spun? Recunosc că nu prea mă pot abține, așa mi-e felul!

    Ți-am citit ultimele impresii cu mare plăcere (inclusiv cele germane). Îmi place cum scrii. Am avut eu o problemă, ce să fac? Să le votez sau nu?

    Căci conform cererii tale:

    Consecinta ar fi ca atunci cand scriu, sa nu ma votati.

    Doar că am considerat că atât acest review cât și celelalte merită votate. Dacă te deranjează poate găsești un webmaster drăguț să-mi anuleze voturile .

    Pănă atunci iată votul cu nr.40 Fiind o cifră rotunda chiar ar fi trebuit anunțat . (adevărul e că inteționam să îl prind pe 39 să meargă gluma cu cifra rotundă, dar zeii nu au fost cu mine.

    Gata, e ultima data când fac glume pe seama comentariilor tale . De acum încolo mă fac băiat cuminte .

    Acum ne întoarcem la Roma (ah, ce mi-aș dori). Mi-a plăcut foarte mult articolul, pe bune Cred că este cel mai bun al tău, din cele scrise până acum. Dar cum ai potențial de dezvoltare, aștept noi articole.

    Al doilea motiv pentru care am intervenit este că Roma este unul din orașele mele de suflet (funcție de starea în care mă prinzi, aș putea spune chiar că este pe primul loc ). Indiferent cum, este printre favorite. Poate și pentru că fie-mea mă bate la cap să mai dăm o tură. Dar cum resursele-mi sunt limitate, eu a prefer să vizez locuri pe care nu le-am vizitat deloc până acum. Circumstanțe atenuante aș avea, căci nu am stat decât două zile jumătate la Roma . Mi-a plăcut că ai, cred, cea mai mare concentrație de obiective de vizitat pe metro pătrat.

    Am avut și norocul că deși hotelul nu era unul de excepție, era la jumătatea drumului între Gara Termini și Colosseum, deci în inima Romei. De aceea nu am pierdut timpul pe drum. Așa că am vizitat tot ce se poate vizita între Colosseum și Piazza del Popollo (nu are sens să reiau). La Fontana di Trevi nu m-am abținut și am mâncat și eu înghețată .

    O altă zi am fost la Vatican și castelul St Angelo iar seara am hoinărit din nou Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Piazza del Popollo și pe Corso de unde am luat Lips pentru Xbox (la vremea aceea jocurile pentru Xbox erau foarte scumpe în România). Dar cel mai mult ne-a plăcut (am fost eu și cu fata mea care la vremea respectivă avea vreo 12 ani și ceva) plimbarea făcută de la Piazza del Popollo la hotel, aiurea pe străzi de la ora 22:00 când se închisese tot și până la 2:30 noaptea. Pe străzi pe care nu mai fusesem, am rătăcit în adevăratul sens al cuvântului. Asta înseamnă și ceva inconștiență din partea mea, dar amintirile au rămas vii.

    Așa că mulțumesc pentru impresii și impulsul de a retrăi atmosfera acestui oraș minunat.

    webmaster70
    [08.02.15 21:31:17]
    »

    @Dabator - acum că tot te-ai lăudat...

    Așa că am vizitat tot ce se poate vizita între Colosseum și Piazza del Popollo...

    O altă zi am fost la Vatican și castelul St Angelo iar seara am hoinărit din nou Fontana di Trevi, Piazza di Spagna, Piazza del Popollo și pe Corso...

    ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acelor destinaţii.

    [În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc) ]

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    Dabator
    [08.02.15 21:34:23]
    »

    @webmaster26: Nu pot că mă bate Aurici . Am fost acum 5 ani la Roma. Sau poate cine știe, la anul îmi vine cheful de povești .

    La naiba, am spus că mă fac băiat cuminte ...

    AuriciAUTOR REVIEW
    [08.02.15 22:31:57]
    »

    @Dabator - Draga Dabator, noi avem cumva o problema, dar eu nu imi dau seama? Ti-as raspunde si eu mai lung, dar s-ar putea sa nu fie locul aici, sa ne certe webii si sa mancam si din timpul colegilor. Daca iti este de vreun folos, iti spun ca stiu exact ce am gresit cand am inceput sa scriu pe aici, imi pare rau ca m-am ambalat asa si ca am invatat exact ce trebuia. Nu inseamna ca nu cred in continuare in unele lucruri pe care le-am spus.

    Referitor la faptul ca scrierile mele ti se par intr-o crestere calitativa, n-am scris nici macar scrisori la viata mea, e ceva nou si invat s-o fac cat pot de bine. Cand citesc o parte din ce am scris pe aici, ma bufneste si pe mine rasul.

    Ma bucur daca ti-a placut expunerea mea, si mie imi place in continuare felul in care ma dojenesti, dar nu imi place ca ai tinut minte ceva ce eu nu am tinut. Si ti-as propune sa ne tachinam pe vacante, pentru ca eu nu mai tin minte despre ce vorbesti tu.

    Dabator
    [08.02.15 22:38:51]
    »

    @Aurici: Am spus deja că am încheiat acel capitol ... M-a mâncat limba și nu m-am putut abține (am o problemă cu abstinența)

    Să știi că nu am memorie așa bună așa încât am uitat totul...

    webmaster70
    [09.02.15 20:46:12]
    »

    @Dabator -

    Nu pot... Am fost acum 5 ani la Roma.

    Păi și despre Hawaii vezi impresii tot la diferență de 5 ani ai scris așa că, de ai timp, invitația de mai sus rămâne deschisă .

    P. S.

    Tot așa am ''stresat-o'' și pe @Aurici (dacă nu mă înșală memoria )

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    AuriciAUTOR REVIEW
    [09.02.15 21:09:51]
    »

    @webmaster26 - Asa e. Si eu am scris despre Roma la invitatia ta, web, dar si pentru ca mi-a facut placere.

    Il invit si eu pe @Dabator sa scrie, asa va contribui la o medie mai reprezentativa...

    Cucu Bau
    [13.02.15 19:49:51]
    »

    Rar se intampla sa citesc/aud un lucru cu care sa nu fiu de acord, dar argumentele primite sa ma absoarba atat de mult. Mi-a placut articolul tau si ma bucur pentru surpriza deosebita despre care ai povestit in finalul articolului. La cat mai multe calatorii si experiente frumoase!

    AuriciAUTOR REVIEW
    [13.02.15 20:57:09]
    »

    @Cucu Bau - Multumesc, asemenea.

    Si mie imi plac articolele tale. Mai ales acelea prin care ne tot "indopi" cu bunataturi.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, amero, Aurici, Carmen Ion, crismis, DepartureGate7, GabrielaG, luciaoradea
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța la Roma:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.106290102005 sec
    ecranul dvs: 1 x 1