GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parga … un oras de vis, unde traditionalul se impleteste cu modernul, unde pe faleza seara am vazut doamne cu plicuri de seara in mana, dar si oameni in slip! Un oras care mi-a dat impresia ca fiecare e liber sa faca ce vrea, cand vrea! Poate si datorita diversitatii de limbi auzite peste tot! Si ca toata lumea stie sa inoate! Sau poate in apa aceea sarata este imposibil sa te ineci! Un relief generos, munte in spate, stanci in apa clara cu pestisori care te ciupesc de calcaie si nu numai, castelul venetian care intregeste un peisaj de vis!
Stradute inguste, tipic grecesti, flori peste tot (imi pare rau ca nu le stiu numele) si malini parfumati! Putine familii cu copii mici, poate pentru ca apa se adanceste mult, destul de aprope de mal. Putina lume pe strazi dimineata la ora 8-9, aglomeratie mare seara pe faleza.
Noi preferam sa ne pierdem pe stradutele inguste, cascand gura la rodii, lamai enorme, portocale, magnolii imbobocite a doua oara anul acesta, sau la vilele ascunse dupa palmieri!
Si caldura maxima, peste 40 de grade la soare! Nu se putea calca pe nisip dupa pranz! Parca nici briza marii nu exista acolo! Se pare ca ideala ar fi luna septembrie pentru un sejur in Parga!
Drumul este intr-adevar lung, dar merita! Noi am facut 1091 km la intoarcere in 15 ore, pana la Ploiesti, cu tot cu opririle de rigoare, trecand granitele fara sa asteptam mai deloc. Cea bulgaro-romana (acolo este problema!) pe la ora 00.30, altfel, a doua zi prieteni de-ai nostri au pierdut dupa-amiaza 3 ore!
Cel mai bine este sa parcurgeti Bulgaria noaptea. Veti avea surpriza sa intalniti numai masini cu numere romanesti. Un adevarat bulevard romanesc este binecunoscuta ruta: Ruse - Sofia - Kulata!
Cele mai mari preturi la benzina ,,unleaded" sunt in Grecia: intre 1.38 - 1.49 euro/l. In Bulgaria am cumparat de la OMV Sandanski la dus cu 1.97 leva/l (aprox. 1 euro), la intors de la OMV Sofia cu 2.02 leva/l (Super 95H), iar in Albania cu 1.10 euro/l. In Bulgaria este bine sa platiti cu leva.
Vigneta Bulgaria la dus a costat 15 leva, la intors 2 euro. Si a mai fost taxa de pod la Giurgiu: 13 lei la dus.
Pe autostrada Egnatia Odos se inmultesc punctele unde se plateste taxa! Anul acesta am platit 1.20+4x2.40=10.8 euro si se pregateau sa dea in functiune inca un ,,toll post"!
 
Despre plajele din Parga am sa incerc sa spun ceva in plus fata de ceilalti calatori.
Krioneri, plaja orasului, este destul de aglomerata. Cand am ajuns in Parga, pe 1 August, erau destule locuri unde puteai sa pui cearceaful pe nisipul fin. Dupa o saptamana, pe plaja aparusera si mai multe sezlonguri cu umbrele, asta nu mi-a placut!
Nu ratati plaja Piso Krioneri, care desi mica, te face sa te gandesti la acel loc ca ,,locul tau de refugiu". E de vizitat seara, cand stand intins pe sezlongurile lasate pe plaja, sau direct pe nisip, poti asculta muzica greceasca, uneori live, de la hotelul Achilleas sau de la hotelul Angela. Dandu-ti cu presupusul oare ce animal reprezinta stancile cazute in apa din golfulet… Altfel, ziua, plaja este aglomerata. Terasa de pe stanca am gasit-o aproape pustie de fiecare data.
Valtos este cea mai intinsa plaja. Desi urcam destul pana la castelul venetian si apoi coboram pe partea cealalta pe langa taverna Stefanos, noi am fost in fiecare zi acolo. La ora 9-10 erau cateva persoane pe plaja, apa clara, o placere sa inotam printre bancuri de pestisori. Patru specii am vazut. Sotul meu spunea ca mai in larg treceau pesti mari pe langa el! Intr-o zi chiar un sarpe de aprox. doi metri. Nisipul grosier nu ne-a deranjat… nici de incaltaminte speciala nu am avut nevoie. In fiecare dimineata un grec in varsta (pe care l-am vazut apoi in fata casei, sus, langa taverna Sakis) isi facea siesta pe o barcuta. Venea, manca ceva, inota, apoi dadea drumul in surdina la muzica, greceasca bineinteles. Pe la pranz pleca acasa. O singura data l-am vazut iesind in larg cu barca!
O problema este lipsa toaletelor, pe orice plaja te-ai duce! In schimb nu am vazut gunoi revarsandu-se, nici pe plaja, nicaieri, au niste masinute mici, verzi, le vedeam mai ales dimineata, la prima ora.
Liniste pe plaje in general, oamenii citeau, vorbeau incet … un grup de sarbi ne-a deranjat cu vorbaria lor in doua seri pe Krioneri.
O nebunie, mai ales pe Valtos, este zgomotul facut de lacuste, s-au cum s-or numi! Incredibil, cred ca erau mii in copacii din spate! Am mai auzit asa ceva, dar nu la intensitatea aceea! Sotul meu spunea glumind ca ii va lipsi acel sunet acasa!
 
Taverna Bacchos = Mancare greceasca … ca la mama acasa!
Despre Bacchos s-a mai scris, stiu asta! Dar nu m-am putut abtine sa nu imi expun si eu impresiile si sa nu atasez cateva poze delicioase … si uite, acum oftez de zor cu gandul la minunatele bucate!
Am luat masa la Bacchos in doua seri: joi si duminica. Ambele seri la fel de aglomerata taverna! Fiind un grup mai mare a trebuit sa asteptam mai mult, pe faleza din fata, dar nu am plecat! Am fost serviti din partea casei cu vin alb si apa, dupa cum a dorit fiecare. Diferenta dintre cele doua seri a fost ca de unde joi erau numai barbati la taverna, duminica au aparut si doua domnisoare care ,,agatau" oamenii care treceau prin fata tavernei, plus ca duminica am avut parte de celebrul program artistic … si de o ploaie zdravana!
Mese cu celebrele fete de masa in patratele, muzica greceasca, ospatari glumeti si fasneti, ai fi zis ca fiecare din ei detine taverna! Atmosfera frumoasa, meniu in limba romana, preturi decente pentru portii prea mari! Mancarea de-li-cioa-sa! Indiferent ce a comandat fiecare, toti am plecat multumiti! Dupa prima seara, cei care comandasera mancaruri ,,normale", au capitulat si au cerut fructe de mare, cotlete de miel sau mancaruri grecesti! Un kleftiko divin! Papoutsaki minunat! Scoicile cu sos de rosii extraordinare! Las pozele sa exprime ceea ce eu nu pot exprima in cuvinte! Plus preturi din meniu (sper sa se vada). Berea la halba ni s-a parut destul de scumpa: 3.90 euro.
Legat de distractia de duminica, daaaa, am dansat! Si s-a spart chiar si o farfurie. Din cand in cand muzica se intrerupea si ospatarii isi reluau indatoririle! Apoi eram din nou in picioare si cautam sa prindem ritmul melodiei grecesti! Mai ales ca din pacate, scaunele tavernei nu sunt prea confortabile. Un minus mic de tot!
Daca as putea, as teleporta taverna Bacchos, aici, langa casa! Poate suntem noi mai gurmanzi, dar este imposibil sa te impotrivesti unor feluri de mancare minunat gatite!
In Parga am mai mancat la Sakis, o taverna frumoasa, traditionala, cu mese in strada, dar nu am fost atat de incantati. Si voi mai scrie despre Achilleas Bakery, o minune de ,,bakery" pe care nu trebuie sa o ratati!
Taverna Sakis
Am descoperit mai greu restaurantul Sakis, in prima seara in Parga, nefiind familiarizati inca cu stradutele. Idilic, bolta de struguri, lumanari pe mese si o coada care ne-a uimit si ne-a dat incredere! Adevarul este ca toate tavernele erau aglomerate in jurul orelor 20-23, apoi, spre miezul noptii gaseai mese libere, chiar si la Bacchos! Cat am asteptat am fost serviti cei mari cu ouzo cu gheata, cei mici cu suc de portocale. Portiile au fost mai mici decat la Bacchos, mancarea ni s-a parut insuficient gatita, pe graba! Calamarii ,,squids in frying pan" (8 euro) erau insuficient prajiti, crevetii (11.50 euro) erau stropiti cu sos de soia, nu ne-a placut deloc combinatia, kleftiko prea cu zeama (confirm ce a scris altcineva pe acest site), iar sotul meu a avut parte de 15 pestisori pe post de sardine la gratar (7.50 euro), cam o jumatate de portie normala. O bere Mythos - 3 euro, o doza mica Nestea - 2 euro.
Sa zicem ca in acea seara bucatarul sef a fost inlocuit de adjunct! Cert este ca noi nu am mai revenit la Sakis ….
 
Achilleas Bakery este situata in ,,buricul targului". Domneee, se goleau acolo vitrinele cu asa repeziciune … ceva legat de vrajitorii! Prajituri, placinte, paine, pizza... acum erau, peste 15 minute nu mai gaseai! Fiica mea a devenit fan, in fiecare zi cate o prajitura (2.30 sau 2.50 euro), bineinteles prea mare pentru a fi mancata de o singura persoana. Millefeuill cu capsuni, cu crema de portocale, un cataif bun de tot, triunghiuri (0.80 euro) cu o crema de vanilie perfecta si niste negrese umflate ca in povesti! Ne-a placut cel mai mult pizza cu feta si ardei (2.20 euro un triunghi mare). Placinte cu spanac, cu branza nu stiu cum, cu feta (1.80 euro/buc.). O paine normala costa 0.90 euro, fie alba, fie neagra. Coltucele dispareau imediat dupa ce cumparam!
Trebuie sa amintesc de Pyta Gyros. La fel de mic ca in alte parti ale Greciei, dar suficient pentru o persoana. Preturi intre 2.20-2.80 euro. Este o pravalie langa Achilleas Bakery, din pacate i-am uitat numele, unde mi s-a parut cel mai bun, cu 2.30 euro. Totusi nu a fost atat de savuros ca shaorma noastra de la Ploiesti de langa Posta! Cine a mancat, stieeee! Plus ca noi nu am gasit decat Pyta Gyros de porc si pui! Nici gand de berbecut!
 
M-a impresionat mult Parga! M-as intoarce oricand acolo, desi noi nu mergem de doua ori in acelasi loc! Am savurat cu nesat aerul sarat, bucataria greceasca, nisipul lipit de talpile mele, istoria locului, culorile ... chiar si cantecul lacustelor!
Trimis de Cristofor in 25.08.16 21:24:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristofor); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dragă Cristofor, în mai puțin de două săptămâni, plecăm la Parga. Dacă ceva din tot ce ai descris nu corespunde realității, ăla ești.
Cred că îți dai seama că glumesc. Concluziile tale corespund cu ale altora care au fost acolo. Abia aștept să ne batem în concluzii. Mi-au plăcut pozele.
Felicitari pentru frumoasa vacanta greceasca petrecuta si multumim pentru informatiile si impresiile impartasite, ca si pentru pozele minunate. Alegeri inspirate si vacante frumoase!
@Ioan Raita: Offf! Daca preturile la rosii sau la pepeni s-au mai schimbat, aia sunt! De abia astept concluziile tale!
Vacanta frumoasa! Sper sa nu mai fie atat de cald ca in timpul sejurului nostru si sa puteti respira!
@Cristofor: Frumoasă relatare, scrisă cu multă pasiune. Felicitări! Se vede clar ce mult ţi-a plăcut Parga.
PS: "lăcustele" de care faci vorbire sunt cicadele.
@Cristofor: Foarte frumos descris totul, bine structurat detaliat si mai ales condimentat cu pasiune.
Atat de frumos descris totul ca-ti vine sa lasi balta totul si sa pleci acolo. Plaja, tavernele, prajiturile , un adevarat rasfat.
Iar pozele sunt ilustrarea perfecta a articolului, m-au incantat majoritatea (de fapt la prima mi-au cam ramas ochii).
Felicitari, votat cu mare placere.
citit si votat cu placere
mi-a placut expunerea.
si fotografiile de asemenea.
E pe lista Parga cine stie cand o sa ii vina randul, sanatosi sa fim.
@Cristofor:
Superb review!
Și pozele sunt extraordinare...
Felicitări și să ne mai povestești... că o faci bine!
Vacanțe minunate și inspirate!
@Cristofor: Un superbonus pentru Parga ta iubită.
Felicitări pentru vacanţă şi articol prin care ne-ai impărtăşit şi nouă impresiile tale.
În poza 8 sunt preşuri greceşti identice cu cele româneşti. La greci nu ştiu să-ţi spun dacă se ţes la fel ca la noi, adică din deşeurile textile, dar am observat că sunt căutate din nou (noroc că am mai păstrat din cele de la bunica).
Mie dor de Grecia.
Toate cele bune.
@Carmen Ion: Da, Parga mi-a placut foarte mult! Multi prieteni au fost contrariati ca mergem in Parga si nu in Corfu, ,,in insule"! Pozele si filmele facute de noi in Parga i-au cam pus pe ganduri!
Da, exact! Cicade! Fiica mea mi-a adus aminte cum se numesc atunci cand a citit postarea!
@mishu: Multumesc inca o data pentru vorbele frumoase! Merg si eu cu tine inapoi! Ce zici!?
@flaviana77: Multumesc! Iti doresc sa ajungi cat mai curand acolo!
@gettyy: Multumesc! Sper sa ma tin bine pentru ca mai am multe locuri de vizitat!
@ANILU: Multumesc! Si mie mi-au adus aminte de bunici! Stiu ce inseamna dor de Grecia, anul trecut am spus PAS Grecia si de abia asteptam anul acesta sa revenim!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Parga 2022 — scris în 07.09.22 de constantin din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Parga, dupa 4 ani la rand — scris în 05.02.20 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 O zi in Parga — scris în 06.01.19 de LUMI CLUJ din TURDA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Mini vacanta in Parga — scris în 14.07.18 de Lily_24 din CRAIOVA - nu recomandă
- Jun.2018 Parga — scris în 08.07.18 de ANIELA03 din BLAJ [AB] - nu recomandă
- May.2018 Parga, atracţie la superlativ — scris în 24.05.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Parga suprapopulată și în septembrie — scris în 27.09.17 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ