ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 2 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Parga, atracţie la superlativ

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre acest orăşel staţiune, Parga, aflat pe coasta de vest a Greciei, s-au scris multe reviewuri, majoritatea dintre ele în termeni deosebit de laudativi. Ba mai mult, cel al colegului nostru de site, @ionescunic, a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor AFA şi constituie un record greu de egalat.

Am citit majoritatea articolelor scrise pe AFA în legătură cu Parga şi m-am decis să scriu şi eu unul, pentru că Am Fost Acolo. Sper ca pentru unii cititori mai noi de pe site, care nu au ajuns (încă) în Parga, descrierile mele să le fie de folos. Şi de ce nu, să le fac placere, prin aduceri aminte, celor care au fost.

Am ales să vizitez Parga în luna mai, pentru că foarte mulţi din cei care au fost aici, în plin sezon, s-au plâns de aglomeraţie, de căldură, de locuri de parcare sau de timpii mari de aşteptare la taverne pentru a mânca. La vârsta mea nu-mi mai place aglomeraţia şi nici cu soarele nu mai sunt aşa de bun prieten şi de aceea am ales această lună. Acum să nu se înţeleagă că în luna mai plajele şi tavernele din Parga sunt goale. Erau destui de mulţi turişti pliaţi :) pe logica mea.

Nu o să vă vină să credeţi, dar în prima zi petrecută în Parga am vrut să luăm prânzul la un restaurant cu specific grecesc aflat lângă locul de cazare şi la aproximativ 600 de metri de centrul staţiunii. Nu mai erau locuri libere şi a trebuit să mergem la următorul, Taverna Yannis. Aici am găsit loc la o masă şi am mâncat destul de bine. Mă întreb însă cum va fi aici în plin sezon estival…

Parga, bijuteria regiunii Epirus. este un orăşel ascuns printre stânci şi grădini cu măslini, o așezare în formă de amfiteatru, formată din clădiri ce pornesc de la nivelul mării și se întind până până la înălțimea muntelui care o încojoară. Prin aşezarea lor majoritatea caselor cocoţate pe stânci amintesc de pitoreştile staţiuni turistice de pe coasta Amalfi din Italia, iar coloritul trădează povestea veneţiană a aşezării.

Mărturie a trecutului orăşelului Parga stă mărturie Fortăreaţa Veneţiana , care aşezată pe un deal înalt împarte oraşul în două. Privind dinspre mare avem în stânga Plaja Voltosşi clădirile aferente, iar în dreapta centrul oraşului, locul cel mai animat şi aglomerat al staţiunii. Tot aici, la 50 de metri şi 200 de metri de centru, sunt alte două plaje cu nisip fin, Krionerirespectiv Piso Krioneri.

Krioneri Beach se află pe marginea unui golf amenajat ca port al oraşului, loc de unde se pot face croaziere pe mare sau se poate lua un taxi boat până la plaja cea mare, Voltos, pe care am vizitat-o cu maşina în prima zi petrecută la Parga. Mai există şi a treia variantă de a ajunge pe plaja Voltos şi anume pe o potecă ce coboară de la fortăreaţă. La mica distanţă de plajă se află Insula Panagia, la care se poate ajunge cu hidrobicicleta, cu barca sau chiar înot.

În jurul falezei, zona de agreement şi promenadă, sunt numeroase taverne şi restaurante primitoare, unde ospătarii iţi taie calea şi te invită sa le calci pragul si sa le mănânci preparatele. De aici am pornit să vizităm fortăreaţa urcând pe o stradă îngustă, cu multe trepte şi înţesată de tarabe şi magazine, unde găseşti tot felul de produse cu specific grecesc, obiecte religioase, reproduceri în miniatură a unor vestigii antice sau medievale. Aproape de fortăreaţă sunt nişte taverne cu terase cocoţate pe stânci, cu imagini de vis asupra împrejurimilor.

Fortăreața Venețiană este un edificiu ce datează de la sfârșitul secolului XV, când venețienii stăpâneau această zonă. Ei au construit cetatea în scopul apărării localității Parga, de atacurile ce o amenințau, atât pe uscat cât și pe apă. Istoria ei este trecută pe un panou în spatele porţii de intrare. Cetatea este acum o ruină, dar merită vizitată, mai ales pentru imaginile panoramice superbe spre plaja Voltos şi centrul oraşului.

Castelul lui Ali Pasha este un alt obiectiv de vizitat aflat nu departe de Parga. Construit prin secolul XVIII din ordinul temutului paşă de origine albaneză Ali, acesta se află pe un vârf de munte deasupra satului Anthousa. Din fostul castel nu a rămas mare lucru, doar încăperi fără ferestre şi coridoare întunecoase, însă panorama spre Marea Ionică este incredibil de frumoasă. Se poate ajunge uşor la fostul castel. Din satul Anthousa se face la dreapta spre satul Trikorfo, apoi, după aproximativ un km, se face stânga şi se urcă o şosea asfaltată până în parcarea edificiului (coordonate GPS 39.298785,20.367560). O altă modalitate de a ajunge aici este cu trenuleţul din centrul oraşului (cost 8 euro). Intrarea la castel şi parcarea sunt gratis.

Cascada Anthousa se află la ieşirea din sat şi am vizitat-o după ce am coborât de la castelul lui Ali Pasha. Cu maşina se poate ajunge până lângă Taverna Vassilis şi se poate parca pe stradă fără probleme (coordonate GPS 39.299600,20.373268). De la tavernă sunt indicatoare către cascadă. Odată lăsată maşina în “parcare” se continuă drumul asfaltat, apoi pe o potecă amenajată, printr-o livadă cu măslini şi portocali. Cascada nu este aşa de spectaculoasă, dar, ascunsă printre stânci, într-un loc umbros şi răcoritor, poate fi o alternativă de a te mai ascunde de soarele torid al verii.

Plaja Lichnos ,aflată la aproximativ patru km de Parga ,am vizitat-o cu maşina pe repede înainte şi era cam goală în această perioadă a anului.Din câte am constatat la faţa locului este destul de frumoasă şi poate fi o alternativă la cele din Parga (aglomerate în plin sezon) ,chiar dacă nu are nisip fin,ci pietricele mărunte de tip "mărgăritar".

Acheron Springs a fost obiectivul turistic care mi-a plăcut cel mai mult în cele două zile petrecute în Parga. Se află la aproximativ 30 de km de staţiune, în apropiere de satul Glyki (coordonate GPS 39.328236,20.619196). Un cadru natural mirific cu două trasee pietonale pe malurile râului Acheron (Aheron), ce izvorăşte din munţii Epir, curge în amonte ascuns printre stânci, iese la suprafaţă în apropiere de satul Glyki şi se varsă în Marea Ionică în dreptul localităţii Ammodia.

Ca urmare a curgerii parţiale subterane, Acheronul era cunoscut în mitologia greacă ca unul din cele cinci ale infernului, cu ape tulburi şi noroioase, care separa lumea viilor de cea a morţilor. Luntraşul zeului infernului, Hades, îi trecea peste acest rău pe cei care aveau bani. De aici şi ritualul păgân al grecilor care introduceau în gura morţilor o monedă (un fel de “ortul popii” de la noi).

Am ajuns relativ devreme în acest loc şi după ce am lăsat maşina într-o mare parcare, la umbra unui copac, am fost îndrumaţi de un fel de ghid să urmăm traseul pietonal din dreapta râului Acheron. Este traseul cel mai străbătut de turişti şi cel mai frumos, pe lângă rău şi printre copaci cu aspect ciudat, pe lângă plante care cresc în apă şi care au un aspect aproape exotic. Apa râului are o culoare azurie ce bucură ochii, vegetaţia din jur te face să te simţi ca într-un mic paradis.

La un moment traseu traseul pietonal se termină pe uscat şi intră direct în albia râului. Aici turiştii s-au împărţit în două tabere, unii s-au oprit şi s-au întors în parcare, alţii au continuat în susul râului, unde se pare că sunt cele mai spectaculoase forme de relief ale cheilor. Noi am făcut parte din primul grup şi ne-am întors la locul de parcare. Nu eram echipaţi pentru a continua şi în plus apa era foarte, foarte rece. La întoarcere, pe la jumătatea traseului, am fost întâmpinaţi de un om al locului, care ne-a poftit să urcăm în barca pneumatică, pentru a ne plimba pe râu contra sumei de cinci euro.

Ajunşi în parcare ne-am urcat în maşină şi după ce am trecut un pod din satul Glyki am ajuns pe partea stângă a răului. Şi aici există un traseu pietonal, dar e mai puţin spectaculos comparat cu cel din dreapta. Şi acesta are o porţiune din traseu terestră şi una prin apă.

Punctul forte al acestui loc este restaurantul cu specific grecesc, care are mese şi scaune printre copaci umbroşi şi pe malul răului. Nu am mâncat aici, dar cred că e minunat să fii servit la masă, în lunile toride de vară, la malul răului sau la umbra copacilor.

Cam atât am vizitat în cele două zile petrecute în Parga şi împrejurimi. De aici am plecat prin munţii Epirului spre alte destinaţii turistice greceşti, despre care sper să vă povestesc într-un viitor review.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 24.05.19 16:54:10
Validat / Publicat: 24.05.19 18:13:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 7428 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 O parte a oraşului Parga vâzut de la Fortăreaţa Veneţiană.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 64550 PMA (din 70 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.05.19 18:41:26]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinna
[24.05.19 19:20:10]
»

Traian, îmi e foarte util articolul tău, nu am fost acolo dar am studiat Parga anul trecut, a câștigat Toroni din considerente financiare

Găsisem și cazare la malul marii dar și aproape de Promenada. Altfel nu am ce cauta acolo, au fost prietenii noștri anul trecut și au stat la “Cucuieții din Deal”, nici nu mă gândesc la ce mi-ar auzi urechile de la soțul meu dacă l-aș cocoța undeva și l-aș obliga sa meargă zilnic cu mașina la o biata plajă

Vreau neaparat sa merg, Maria mi-a spus așa: “nimic din ce am văzut in Grecia nu se compara cu Parga”, ea nefiind fan Grecia, ca și mine de altfel. Ne place Elada dar iubim Turcia. Și eu prefer Cipru dar Grecia e mai la îndemâna

Deci Parga e musai de văzut, nu pot zice ca-i pe listă pentru că eu nu am liste și nici vise, iau ce îmi dă Dumnezeu.

Felicitări pentru articol și poze!

Ești cam ars de soare, trebuie sa te protejezi

micutzu
[24.05.19 19:54:28]
»

Foarte frumos povestit. Citit si votat cu placere Fotografiile superbe. Respect si stima deosebita.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[24.05.19 21:34:59]
»

@krisstinna: Din câte te cunosc, cred că Parga ţi se potriveşte de minune. E drept că nu este o destinaţie ieftină, dar dacă eu, un biet pensionar, mi-am permis, la tine nu sunt probleme.

Dacă te hotărăşti încearcă la Elena Hotel unde am stat şi eu. Are piscină mare, cu şezlonguri gratis, bar şi nu este departe de plaja Krioneri (12 minute de mers pe jos).

Ești cam ars de soare

Nu sunt ars de soare, m-au "ars" la nota de plată ospătarii prin Nidri, Kefalonia şi Parga.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[25.05.19 10:35:44]
»

@micutzu: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
micutzu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Parga:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078663110733032 sec
    ecranul dvs: 1 x 1