GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“După-atâta frig şi ceaţă”…. am ales, anul trecut, să mă bucur de razele soarelui în insula Lefkafda din Grecia. Asta după ce mai avusesem două tentative de a ajunge aici în anii trecuţi, dar din motive independente de voinţa mea am amânat mereu pentru altădată.
Pe site-ul AFA sunt scrise multe impresii laudative despre Lefkada şi nu ştiu cât de multe noutăţi şi adăugiri mai pot aduce eu în acest review, astfel încât să capteze cât de cât cititorii. Am să încerc totuşi, din dorinţa de a informa userii mai puţin familiarizaţi cu Grecia şi minunatele ei insule.
Lefkada (Λευκάδα în greacă) (Lefkas sau leucada :) ) este o insulă în Marea Ionică, legată de sudul Greciei printr-un tunel şi un dig rutier. Cu o suprafaţă în jur de 360 de km pătraţi se aseamănă într-un fel cu insula Thassos, în sensul că drumul asfaltat care o înconjoară (aproximativ 80 de km dus-întors) poate fi parcurs foarte uşor. Ba mai mult, de pe partea estică pe partea vestică se poate ajunge la fel de uşor traversând o şosea prin munţi.
În cele patru zile petrecute în Lefkada am parcurs ambele drumuri şi am încercat să vizităm cât mai multe locuri de pe insulă. Unele plaje nu le-am vizitat din cauza accesului greu, pe altele din lipsă de timp, iar unele obiective turistice le-am vizitat pe repede înainte.
Prima zi
Am rezervat-o pentru Nydri, cel mai animat oraş al insulei şi locul nostru de cazare (vezi impresii). Activitatea turistică în Nydri se desfăşoară pe strada pietonală de la marginea mării unde se află şi portul oraşului. Strada este plină de taverne (una lângă alta), magazine cu suveniruri şi terase. În unele din ele lucrează şi români, iar dintre greci unii ştiu să vorbească în limba noastră. Era previzibil să fie aşa, pentru că în Nydri, deşi nu era plin sezon, am întâlnit mulţi români în vacanţă.
Din port se poate face turul insulelor ionice cu una din navele ancorate aici (sunt trei operatori care fac acest serviciu) sau se pot închiria alte ambarcaţiuni pentru vizitarea insulelor din jur. Tot de aici se fac excursii pe plajele din vestul insulei, mai ales la cunoscuta Egremni , inaccesibilă de pe uscat de la cutremurul din 2015. Toate bune şi frumoase, numai că plajele din Nydri sunt mici, cu pietre,iar intrarea în apă este destul de bruscă.
A doua zi
Am plecat cu maşina să vizităm ceva plaje de pe partea vestică a insulei. O primă oprire am făcut-o la Cascada Dimosari aflată la aproximativ trei km de Nydri. Am parcat maşina lângă o tavernă, apoi am urcat pe o potecă pietruită, am trecut printre nişte stânci şi am ajuns la cascadă. Nu este o cascadă spectaculoasă, dar priveliştea este reconfortantă şi poate fi o alternativă la călduroasele zile de vară. Ca un amănunt picant, pe un perete al tavernei era scris cu spray negru ”Dinamo Peluza Sud” :) , semn că ultraşii noştri au ajuns şi pe aici.
De la cascadă am intrat pe şoseaua ce străbate insula de la est la vest printre plantaţii de lămâi, portocali şi măslini. După mai multe opriri, pentru a admira oraşul Nydri şi insulele din jur de la înălţime, am ajuns în satul de munte Karya. Este un sat aflat pe muntele Pyrgos la 500 de metri altitudine şi la aproximativ 17 km de Nydri şi are case din piatră construite în stil tradiţional. Chiar dacă urcă în serpentine şi este îngust pe alocuri, drumul este destul de bun şi se poate parcurge destul de uşor.
Din Karya drumul se mai lărgeşte un pic şi după nici 10 minute se ajunge sus pe platou şi apoi prin satul Asprogerakata în drumul naţional care înconjoară insula. De fapt unul din ele, pentru din capitala Lefkas şi până dincolo de Kalamitsi sunt două drumuri principale, unul pe la malul mării şi unul mai sus prin munţi. Noi l-am folosit pe acesta din urmă şi am făcut câteva coborâri spre plajele din vestul insulei.
Una din ele a fost Panagia Beach, o plajă mai puţin frecventată de turişti, poate şi pentru faptul că drumul este îngust şi plin de serpentine. Locul însă este unul foarte frumos şi pe lângă o plajă amenajată sunt altele mai mici în locuri sălbatice şi o culoare a apei ce te lasă fără răsuflare.
Următoarea plajă vizitată, după un drum prin munte cu vederi panoramice asupra mării, a fost Vasiliki. Aici am parcat free lângă port şi am parcurs la pas staţiunea. Zona portului este foarte frumoasă, are o alee de promenadă pe lângă ţărm şi multe taverne. În stânga portului se află chiar şi o plajă, dar este mică şi cu pietricele. Plaja cea mare se află în dreapta portului, la aproximativ 500 de metri. În Vasiliki am avut intenţia să închiriem o barcă din port pentru a vizita plaja Egremni, dar cum ne aflam în extrasezon acest serviciu nu era disponibil.
De aici am reintrat pe drumul principal şi am vizitat, pe partea estică a insulei, Sivota, un sătuc aflat într-un mic golf, cu o plajă mică, un port şi câteva taverne în apropiere. Accesul spre sat este destul de uşor, o coborâre lină şi fără serpentine. Parcarea se află la intrare, pe marginea golfului, şi este liberă. Acestea au fost locurile pe care le-am vizitat în primele două zile. În a treia zi am efectuat croaziera pe mare şi sper să fac un review separat.
A patra zi
Am rezervat-o pentru Lefkada Town (Lefkas), capitala insulei Lefkada şi pentru alte plaje pe lângă care am trecut în ziua a doua. Printre vile arătoase şi case deosebit de frumoase am parcurs rapid cei 17 km, cât măsoară distanţa dintre Nydri şi Lefkas, şi am găsit o parcare free în zona portului. Apoi, într-o ordine aleatorie, am luat la pas străduţele oraşului, am vizitat tot felul de magazine. Personal, nu prea mi-a plăcut în Lefkada Town. Lăsând la o parte aglomeraţia specifică unei capitale mi s-a părut a fi un oraş dezordonat şi chiar mizerabil pe alocuri.
Din capitala Lefkas am plecat spre următorul obiectiv plănuit pentru ziua respectivă, Mănăstirea Faneromeni . Aflată pe un deal cu vedere asupra mării Ionice, cu o parcare free impresionant de mare, mănăstirea reprezintă o oază de verdeaţă şi linişte. Are o biserică micuţă, o curte frumoasă, alei curate formate din garduri vii şi o minigrădină zoo. Extraordinar de frumoasă pare marea văzută de la punctul de belvedere din curtea bisericii.
La plecare, înainte de a intra în drumul principal, mi-am aruncat iar ochii spre mare şi am văzut maşini circulând pe un drum paralel cu ţărmul. Şi în loc să-mi continui drumul spre plajele din vestul insulei, m-am urcat în maşină şi am coborât să văd ce sunt mişcările alea de la ţărmul mării. Am fost inspirat, pentru că am descoperit un oraş total diferit de Lefkada, capitala insulei vizitată cu vreo două ore în urmă.
Oraşul Fryni, al patrulea oraş ca suprafaţă din insula Lefkada, mi-a făcut o impresie deosebit de plăcută. Am vizitat doar o parte din oraş (zona centrală) şi am fost surprins plăcut de curăţenie, de casele şi vilele moderne, de multitudinea de flori în ferestre şi de aranjamentele florale din sensurile giratorii şi scuaruri.
După ce am străbătut zona centrală a oraşului, am găsit o parcare free la marginea mării şi am făcut câţiva paşi pe plaja Agios Ioannis. Nu este o plajă amenajată (nici nu prea am văzut turişti aici), în schimb am văzut în apropiere taverne, cafe-baruri şi unităţi de cazare. Probabil că în plin sezon estival nici această plajă nu va duce lipsă de iubitori de soare şi apă.
În criză de timp urcăm în drumul principal (cel de pe lângă malul mării) şi după numai şapte km ajungem la plaja Pefkoulia . Este o plajă situată chiar lângă drum şi are o parcare free deasupra plajei, pe un platou unde sunt şi două terase. Are şi pietre (pietriş), dar (după părerea mea şi a altor colegi de site) este plaja cu cel mai mult nisip din Lefkada.
Intrăm din nou în drumul naţional şi după încă patru km ajungem în Agios Nikitas , un alt loc de plajă din vestul Lefkadei preferat de foarte mulţi turişti. Parcarea în această staţiune este gratis şi se poate face la intrarea în strada pietonală sau pe drumul naţional. Strada pietonală, ce duce direct la plajă, împarte satul în două şi este împânzită de taverne, restaurante şi magazine de suvenuriri. Din Agios Nikitas se poate ajunge, urcând o rampă destul de abruptă, la o altă plajă cunoscută, Milos. Nu am reuşit să ajungem acolo. Eu am propus (cu jumătate de gură) să o vizităm, dar nu am avut acordul echipajului.
Întoarcerea la Nydri s-a făcut tot prin munţi, dar de data aceasta am ales un alt traseu. Mai scurt şi mai direct, prin satul Drimonas. A fost un pic mai greu, multe curbe, dar priveliştele selenare din apropierea celor 11oo de metri altitudine sunt greu de uitat.
Însă surpriza cea mai mare a fost atunci când, ajunşi pe un platou din vârful muntelui, am dat de un lan cu grâu (orz) însângerat de o mulţime de maci. Locul acesta ne-a impresionat în mod deosebit prin liniştea şi poziţia lui printre stâncile de piatră. Am făcut câţiva paşi în îmrejurimi, am făcut poze, apoi ne-am îmbarcat în maşină şi am coborât, via Karya, la locul de cazare.
Trimis de traian.leuca † in 18.02.19 11:39:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am citit cu mare plăcere, am revăzut locuri dragi și frumoase. Noi în 2013, am avut norocul de a vedea Egremni, am stat la plajă, ba chiar am fost de două ori.
Sigur că s-a scris mult despre Lefkada, dar nu este o problemă... știţi niciodată nu-i destul să povestești despre ceva atât de frumos!!! În plus, povestea prin ochii fiecăruia poate fi diferită.
Ori alte locuri descoperite... lanul de orz plin cu maci... superb!!! ????
@maryka: Mulţumesc, Marika! M-ai încurajat să scriu un review şi despre staţiunea Parga, următorul nostru sejur petrecut în Grecia.
Nu mai aveam curajul să pun ceva peste acest review , campion absolut ca număr de voturi pe site-ul AFA.
@traian. leuca: Felicitări pentru articol si fotografiile minunate!
Chiar dacă am fost acolo, am citit în articolul dumneavoastră despre multe locuri pe care nu le-am văzut.
Anul acesta mergem iarăși, dar nici la o a doua vizită în Lefkafa nu cred că vom epuiza toate obiectivele turistice pe care aceasta le are.
Pot citi despre această insulă minunată oricâte review-uri se scriu pe Afa și să mă uit la mii de fotografii cu culorile fascinante ale Mării Ionice.
Călătorii plăcute!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dana2008: Mulţumesc pentru vizită şi să aveţi o vacanţă minunată în Lefkada!
@traian. leuca: frumos articol, frumoase poze
Noi am avut două încercări, două rezervări în Lefkada și tot atâtea hopuri. Sincer anul acesta n-am mai avut curaj să facem rezervare aici, poate... odată... ne facem curaj și mai încercăm, sau poate ne suim în mașină și mergem la risc, pe cont propriu, din pensiune în pensiune
Am admirat fotografiile, peisajele, felicitări votat cu tot dragul
@diana2015: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere! Dacă cumva vă hotărâţi să mergeţi în Lefkada aveţi ceva informaţii AICI.
Vă trimit şi nişte numere de telefon pe PM. O să vă răspundă o româncă de-a noastră, foarte amabilă, şi o să vă dea detalii de rezervare (în plus faţă de Booking.com.).
@traian. leuca: V-ar fi plăcut și Milos... Mie mi s-a părut cea mai frumoasă plajă din Lefkada! (Poate pentru că am ajuns la ea șchiopătând într-un picior, peste deal, după ce taman îmi luxasem o gleznă...)
@crismis: Cu siguranţă mi-ar fi plăcut, dar ce păcat că accesul este atât de greu. Mie mi-au plăcut Porto Katsiki şi Pefkoulia. Prima pentru spectacolul natural oferit, a doua pentru că are nisip fin.
@traian. leuca:
”Cu siguranţă mi-ar fi plăcut, dar ce păcat că accesul este atât de greu
... și totuși... există varianta cu taxi-boat. De pe plaja din centrul Aghios Nikitas - 3 € de persoană/sens, merg cam odată la 20 de minute.
@Dragos: Am fost pe plaja de la Agios Nikitas şi nu am văzut taxi-boat-ul din poza ta.
Şi din Vasiliki am vrut să închiriem aşa ceva, pentru a vizita plaja Egremni, şi nu am găsit nicio disponibilitate. Mă gândesc că în extrasezon, din lipsă de turişti, aceste servicii nu sunt active, la fel cum se întâmplă cu accesul la majoritatea piscinelor exterioare.
Bestială poza ta din A. Nikitas!
@traian. leuca: Pacat ca ati ratat plaja Milos, este una dintre cele mai frumoase plaje de pe insula.
@traian. leuca: Salutare! Noi, 3 adulți și un copil de 5 ani, intenționăm să mergem în Lefkada, în luna septembrie, cu mașina personală! Când e bine de mers? In prima, sau a doua parte a lunii? Cu această ocazie, poate ni se alătură cineva pe drum, sau chiar acolo. Acum căutăm cazare, sfaturi, pareri! Am înțeles că mai sunt probleme pe la bulgari, cu furatul, așa e? Vom traversa Bulgaria noaptea. Sunt motive de teama? Mulțumim.
@Andy L:
”Când e bine de mers? In prima, sau a doua parte a lunii?
Văd că autorul încă nu v-a dat un răspuns, așa că încerc eu să vă ofer câteva sugestii, bazate pe ceea ce am constatat eu acolo cu relativ puțin timp în urmă:
- noi am ajuns acolo chiar de Sf. Maria - 8 septembrie - și am stat vreo 8 zile. Vremea a fost în general bună, cu vreo două furtuni, dar care au trecut repede și au permis ca, în zilele mai mohorâte ce au urmat să putem face câteva excursii mai lungi pe insulă.
- la bulgari în principiu nu sunt probleme dacă urmați drumurile naționale și autostrăzile, fără să deviați pe te miri ce coclauri v-ar îndemna vreodată GPS-ul. Mno... ghinion poate fi oriunde, chiar și în țara noastră; dar mergând mai bine ziua (sau chiar și noaptea, dar nu între orele „mici”) riscurile sunt practic nule.
Acum se poate cumpăra vinieta lor și online - recomand călduros varianta asta.
- cât despre cazare - noi am stat la Marathes Studios, în apropiere de Agios Nikitas și am fost mulțumiți. vezi impresii.
- recomand de asemenea și o cazare intermadiară (eu am ales mereu Sandanski penrtu asta).
Mulțumim pentru recomandări! Am vrea să stăm 6 nopți, și ne-am gândit să le împărțim, 3 în Lefkada și 3 în Salonic, să fim aproape de ieșire spre casă. E buna varianta asta?
@Andy L: orice variantă e bună, dacă pentru tine este potrivită.
Eu aș alege (așa cum am și făcut de altfel) să stau minimum o săptămână în Lefkada. Iar Salonicul nu mi se pare un oraș unde să stai. De vizitat, merită vizitat. Dar m-aș caza undeva în apropiere, să fiu mai aproape de malul mării și într-o zonă liniștită, nu în forfota metropolei. Însă... ăsta sunt eu - nu am de unde să știu ce anume vi se potrivește vouă. De aia e bine să citești despre diferite experiențe (inclusiv - și mai ales - cele negative!) ca să vezi pe unde te-ai poziționa tu și să alegi în cunoștință de cauză.
@Dragos: În ce zi e mai bine de plecat din Grecia, spre casă? Sâmbătă sau luni?
@Andy L: teoretic, sâmbăta ar fi ceva mai bine - e trafic de camioane ceva mai redus. Dar e posibil să fie trafic mai intens de autoturisme, multe având la volan faimoșii „șoferi de duminică”.
E alegerea ta până la urmă.
Sincer, pentru mine asta e ultima grijă când pornesc la drum lung - în ce zi a săptămânii să plec.
E mult mai important să pleci cu mașina bine pregătită, cu tot ce trebuie la bord, odihnit și cu o bună rezervă de timp. O cazare intermediară e de preferat dacă ai de făcut mai mult de 6-700 km într-o zi, mai ales dacă nu ești perfect odihnit când revii.
Orice ai alege, drum bun și fără evenimente să ai!
Hristos a înviat! Ți-am citit cu interes review-ul, vara asta plecând și noi 12 zile în Lefkada cu auto propriu. Am mai fost în Corfu și Evia, drumul nu e problemă.
M-ar interesa părerea ta în ceea ce priveste plajele cu dublu acces, gen Milos, Agiofili, Avali, unde se poate ajunge atât per pedes (Milos, Avali), cât și auto (Agiofili) sau cu taxi-boat (Agiofili, Milos). Cum e mai bine?
Poți să dai mai multe amănunte despre Panagia? E pe lângă Tsoukalades?
Mulțumesc anticipat!
@Artiglio: La plaja Milos se poate ajunge din centrul staţiunii Agios Nikitas fie pe jos, urcând şi coborând un deal, fie cu taxi-boat-ul (se ia de pe plajă).
La plaja din Agiofili se poate ajunge din staţiunea Vasiliki cu maşina, pe un drum naşpa, apoi pe jos sau cu taxi-boat-ul (se ia din port).
Recomand accesul pe ambele plaje cu taxi-boat-ul.
La plaja Avali se poate ajunge pe jos de la mai cunoscuta plajă Khatisma. Plaja Panagia este pe lângă Tsoukalades, dar se coboară mult, pe un drum îngust şi cu serpentine, şi nu o recomand. Plajele uşor accesibile cu maşina sunt Pefkoulia (chiar lângă drum), Agios Nikitas, Vasiliki, Sivota, Nidri.
@traian. leuca: Multumesc mult pentru promptitudinea răspunsului. Informațiile membrilor AFA sunt multe și utile și încerc sa cern tot ce ma interesează! Am luat 12 zile tocmai a vedea cât mai multe locații. Pentru o zi in Kefalonia ce recomandări ai, dacă nu sunt prea insistent? O zi mai faina decât vremea de la Hunedoara, îți doresc!
Buna ziua,
Ne pregatim sa mergem in Lefkada (Hotelul este Sunset Studios pe plaja Kathisma) in 1 septembrie si am avea cateva nelamuriri daca ne puteti ajuta.
1. Bilete pentru croaziere de unde pot achizitiona? exista agentii si in Agios Nikitas?
2. Circula autobuze locale din Lefkada Town spre Kathisma? si din Kathisma spre Nidri?
Multumesc mult
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Apă frumoasă și cam atât — scris în 03.08.24 de Corina22 din ARAD - nu recomandă
- Sep.2023 Lefkada in sapte zile — scris în 25.09.23 de corneliualex din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vacanta perfecta in Lefkada (1) — scris în 24.07.23 de raducannicolae din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Reintoarcere in Lefkada — scris în 08.08.22 de Versus din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Lefkada la control, după 3 ani — scris în 22.07.22 de Catalin Mate din ORADEA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Lefkada, visul meu albastru (v) — scris în 13.02.22 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Un mic colț de Rai - partea a doua! — scris în 09.10.21 de dancapy din BUCUREșTI - RECOMANDĂ