GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O excursie fierbinte și rece, roz, verde și umedă
Un sejur de doar 7 zile în Creta este o mare tristeţe:(. Pentru mine, că pentru alţii Grecia înseamnă doar plajă şi bălăceală. Nu caut să înţeleg, nici să judec. Fiecare percepe vacanţa altfel, unii vor doar haleală şi alcool, alţii plimbări fără număr.
Trebuia să mergem la Balos, am găsit o agenţie peste drum de hotel, am ignorat agenţia cu care venisem, avea preţuri uriaşe, ca de obicei. Ne-am tocmit, ne-am contrazis, tipa de la agenţie a dat un telefon, a reuşit performaţa de a ne pune pe tavă o excursie drăguţă. Obositoare, ştiam de când am ascultat programul, dar am acceptat cu plăcere. Doar nu venisem să ne umplem burţile stând la soare pe şezlong.
Traseul propus a fost următorul:
Dimi la ora 8:30 mergeam cu un microbuz până în Kastelli, apoi cu vaporul la Balos şi Gramvoussa, la întoarcere ne aştepta un mercedes vito de 8+1, cu şofer personal, mergeam la Kournas Lake apoi în satul Argyroupoli, în apropiere de Rethymno. Costul final: 37,5 euro de persoană. Le arăt pe hartă prietenilor mei traseul propus, aproape toată lumea e încântată şi nerăbdătoare.
Excursia se poate face în fiecare zi a săptămânii. Biletul pentru Balos costa 27 euro/adult, 13 euro/copil, plus 1 euro taxă pentru mediu. Restul era pentru plimbarea la celelalte două obiective.
La ora 8:30 ne urcăm într-un microbuz aproape plin, după o oră şi 30 de minute am ajuns în Frumosul orăşel Kastelli Kissamos, apoi ne-am îndreptat spre micuţul port unde era o terasă drăguţă şi o casierie, câteva vapoare aşteptau turiştii pentru îmbarcare.
Ne-am urcat pe un vas alb, nu i-am zărit numele, lângă noi era măreţul Gramvoussa. Ambele aveau aceeaşi destinaţie, erau nişte uriaşi aducători de euro, de foarte mulţi euro.
Vaporul nostru avea două etaje, era plin cu bănci şi mese din lemn, inconfortabile, toate locurile erau ocupate »:(. Pe ici colo se mai găsea câte un loc, ne-am împrăştiat, eu am refuzat să stau acolo şi am plecat la plimbare pe vapor. Muzica lipsea cu desăvârșire, nu exista atmosfera de vacanță, mirosea a aglomerație amețitoare:(.
Am descoperit toaletele care erau foarte curate, am vazut barul de unde ne puteam alimenta cu bere, apă, suc, îngheţată şi ceva de-ale gurii. Preţurile nu erau exagerate, o bere 3,70 euro, o porţie de păpică era 10 euro, la fel ca la taverne.
Mi-am găsit un loc pe puntea din faţă, la etajul unu. Era curent, dar a fost mai bine ca în aglomeraţia din interior.
La 10:45 plecăm din port, după uriaşul Gramvoussa. După 1.5 ore am ajuns la Balos, laguna rezervaţie naturală, unde stâncile erau croşetate şi peisajul era exotic. Am închiriat de pe vapor o jumătate de umbrelă (5 euro) la care s-a adăugat garanţia (5 euro), ca la sticle. Bişniţă şi escrocherie:(, părerea mea, nu ai ce face cu o umbrelă la Balos.
Pe o potecă stâncoasă, bătătorită de miile de turişti de-a lungul timpului, am înaintat cu tot cârdul spre vestita plajă Balos.
Peisajul este superb, nu zic nu, dar...
Nisipul e betonat, nu se poate înfige jumătatea de băţ în beton, în stâncă. Bate vântul ca nebunul, sunt foarte puţine şezlonguri, le-am găsit deja ocupate:(. Pe ciment, adică pe stâncă nu este confortabilă şederea pe prosop. Am fost la cules de pietre, am ancorat prosoapele pe aşa zisul nisip betonat, am aşezat şi jumătatea de umbrelă într-o parte, am pus vreo două cataroaie pe ea, mi-am asigurat umbră pentru apa ce-o aveam în paporniţă. Când a venit domul C din apă, era vânăt de frig=) ), apa era gheaţă. Perfect era totul până acum. Am luat băţăgăul pentru selfie şi am plecat la explorat această minunăţie. Aglomerația era prezentă, eram câtă frunză și iarbă.
În stânga apa era turcoaz, din loc în loc coralii păreau aruncaţi în apă, nisipul la mal şi în apă era extrem de fin, pe alocuri nuanţe de roz străluceau sub privirile mele. Rozul provine de la milioanele de scoici pisate, aşa am citit, aşa vă scriu :p.
Am trecut pe lângă două tomberoane de gunoi, un nene se plimba cu o ladă frigorifică plină cu bere şi apă de vânzare, am păşit prin apa fierbinte ce nu trece de gambe, am traversat „piscinica” şi am ajuns la apa de smarald. Aici lipsesc stâncile, nisipul este fin, apa se adânceşte doar după vreo patru paşi, e bună de înotat dacă nu îţi îngheaţă între timp inima din cauza temperaturii scăzute.
Laguna asta e superbă, apa este gheaţă, adâncă dar şi pitică, vântul şueră ca un apucat, stâncile ce mărginesc malurile permit turiştilor un snorkeling cu adrenalină, munţişorii împrejmuiesc locul, vegetaţia răsare pe alocuri colorând un pic stâncile.
E un pic neîmblânzită această lagună Balos, mă bucur mult că am fost acolo dar nu aş mai călca niciodată pe potecile ei. Culorile acesteia sunt reci. E o frumuseţe rece, aglomerată, inconfortabilă pentru toată lumea din grupul nostru.
După trei ore de stat acolo, vine marea debarcare. Sosise vasul Gramvoussa de la insula cu același nume, turiştii dădeau năvală. Oribil e un parfum de cuvânt. Am fost tare dezamăgită, eram precum oile duse la păscut, parcă eram sinistraţi. O mulţime pestriţă şi zăpăcită, fiecare om căuta un frumos loc îngrămădit din Balos.
Ne-am rupt un pic picioarele pe poteca neşlefuită care ne trimitea inapoi pe vasul nostru alb, am ocupat locuri mai omeneşti şi am alunecat pe apă 20 de minute către o altă mare dezamăgire: Gramvoussa.
Insula piraţilor este stâncoasă, neprietenoasă, e exotică prin culoare şi cam atât. Cu zidurile unei cetăţi veneţiene în vârf de stâncă, cu ciudăţenii superbe de plante, cu şerpi plimbându-se printre tufişuri, cu nisip fin pe micuţa plajă, cu o apa plină de pietre şi arici de mare, Gramvoussa ne-a fost gazdă doar o oră şi jumătate. Normal că nu am urcat în vârful dealului, am dorit să fac baie în apa turcoaz, rece ca la Polul Nord=)).
Am fentat aricii, am supravieţuit îngheţului, am ieşit rapid din apă şi am căutat adăpost la umbra unui copac. Locurile bune erau ocupate, am găsit ceva drăguţ dar când să mă aşez pe prosop văd o cruce din fier şi un mormânt făcut din nisip:((. M-am lăsat păgubaşă, am stat în picioare, m-am lăsat părjolită de soare.
Recapitulez: Gramvoussa e cu apă rece, adâncă, stânci şi multe familii de arici drăguţi, fără papuci de apă nu recomand. Umbră există doar pe alocuri, sub câţiva copaci fierbinţi. Nu sunt șezlonguri, golful deține și o epavă, nu se compară cu Navagio sub nicio formă. Un căţel prăpădit ne dădea târcoale, câteva tarabe unde se vindeau mărgele din scoici erau înşirate de-a lungul unei poteci stâncoase.
Cam aşa ne-am ars noi la soare într-o frumoasă zi de duminică. Dar, nu se terminase. Ne-am îmbarcat, am ajuns în portul sărăcăcios unde ne aştepta un super om lângă un mercedes alb. Direcţia a fost Kournas, lacul cu apă dulce.
Într-o oră am ajuns la destinaţie, eram în zonă de munte, lacul ne privea tăcut. Răţuştele erau pitite, broaştele la fel. În lipsă de animăluţe m-am plimbat pe lângă hidrobiciclete şi bărcuţe :).
Aici, Măria Sa Muntele a înconjurat lacul, a pus stăpânire pe loc, apă şi timp. Un peisaj de poveste, verde pe alocuri, vesel prin nuanţele florilor ce împodobeau copacii de pe marginea lacului. Băncuţele priveau liniştite apa, tavernele erau în aşteptare de turişti. Câteva magazine cu suveniruri ne-au încântat privirile, priveam cerul luminat de apusul măreţului galben şi parcă aşteptam câţiva dragoni zburători să mă trezească din vis. Tare mult mi-a plăcut locul, se poate face şi plajă, nisipul de pe mal e grunjos și pe alocuri cu pietre. M-a trezit gaşca, trebuia să mergem mai departe, povestea continua.
După circa 15 minute, şerpuind pe şoselele înguste dar bune, am ajuns în satul Argyroupoli, cel mai vesel loc văzut de mine în ziua aceea :)), un loc răcoros şi primitor, un sat de cretani inventivi, harnici şi isteţi, un loc umed care m-a fascinat. Acolo am savurat o cină de excepţie, la cele mai mici preţuri întâlnite de mine pe insulă.
Pe la ora 23 ne-am îndreptat spre Rethymno, pe drum am trecut prin satul Episcopi, un alt loc tradiţional cretan, un sat în care vilele bogătaşilor greci ne priveau mândre de după gard.
Şoferul a fost un adevărat ghid :)), a povestit despre fiecare loc prin care treceam, a compensat cu muţenia echipajului de pe vaporul alb.
A fost o zi plină, frumoasă, fierbinte şi rece, roz, verde și umedă, încărcată de minunăţii ale naturii, a fost o experienţă plăcută, o recomand doar o dată în viață.
Excursia a fost personalizată, cele patru obiective turistice au fost doar o parte din bogăţia ce o deţine Creta.
Rog frumos https://youtu. be/elkCfC7OtRU
Trimis de krisstinna in 06.08.17 07:33:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
27 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
=
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@krisstinna:
Start vot! Baie ca la Polul Nord cica e sanatoasa!
Am avut un coleg finlandez si pe la ei pe acolo prin tara celor 60.000 lacuri (daca nu gresesc la numar) copiii erau botezati in apa rece a unui lac si asa sa dezvoltat o natie de sanatosi.
????
Nu stiu daca se poate aplica si la noi , numai gandindu-ma cum la multe botezuri se discuta detalii despre posibiltatea ca apa in care sunt muiati micutii sa fie daca se poate calduta.
????
@krisstinna: M-am plimbat cu tine și m-am bălăcit în apa rece și turcoaz, (am stat cam inghesuita!!!) Cât am băut un frape în Cismigiu.
Acum suntem la Pustnicu, am wi-fi, și continui plimbarea alături tine ca să mă mai răcoresc. Este foarte mare zapusala.
Frumoasă plimbare dar cam înghesuială.
Dar sunt convinsă că tu ai dat totul la o parte și te-ai simțit bine.
O zi răcoroasă.
Te pup.
Am citit cu mare interes articolul, mai ales că noi anul trecut nu am ajuns acolo. Nici nu știu ce să spun, în urma celor povestite, parcă nu-mi pare rău, pe de altă parte e un loc exotic, mai aparte, ce atrage turiștii, așa că deocamdată mă mulțumesc cu pozele frumoase de la tine. Îmbinarea de culori, roz, albastru, turcoaz e foarte atrăgătoare!
Dar ce-i drept nici mie nu-mi plac locurile atât de aglomerate, nebunia asta contratimp, rareori iau excursii organizate tocmai din acest motiv, nu-mi place să depind de alții, etc. Deasemenea lacul Kournas mi se pare un loc interesant, poate într-o dată viitoare!
Foarte frumos povestit, pozele superbe, felicitări!
@krisstinna: Mie mi-a plăcut excursia voastră, mai cu seamă că Balos şi Gramvoussa sunt două locuri pe care nu am apucat să le văd în niciuna dintre vizitele mele în Creta, aşa că voi savura fotografiile imediat.
Excursiile acestea organizate şi mie mi-ai indus de multe ori sentimentul că eşti o "oaie din turmă", nu te lasă deloc să te desfăşori după bunul plac. Însă, uneori chiar nu ai încotro şi trebuie să recurgi şi la astfel de excursii, important este să încerci să te simţi bine în orice condiţii.
Te pup şi mai aştept şi alte poveşti cretane!
@irinad:
Da, cu siguranță în oarece condiții trebuie să iei o excursie organizată, câteodată nu se poate altfel, așa am făcut și noi anul trecut în Samaria, fără grup organizat, cu ghid nu poți intra. Bine că totuși ne adaptăm după nevoi și ne bucurăm de ceea ce vedem în jurul nostru.
Frumoasă destinația, plăcut la lectură reviewul și frumoase fotografiile atașate.
Krisstinna, hai să-ți spun care este motivul pentru care tu ne încânți cu reviewuri tale bune. Când le scri, pui în ele și puțin din sufletul tău.
O bucurie în plus pentru mine este că prin votul meu ai obținut superbonusul pe care îl meriți.
O vară frumoasă.
Noi am fost la sfarsitul lui mai 2014 si era liber iar apa buna de balaceala. Eu as mai merge odata cel putin la Laguna Balos
@krisstinna: Era să întreb "cum adică, jumătate de umbrelă? ", dar am înteles privindu-ți pozele. Am fost în Creta într-un aprilie, pentru vizitat și desigur că plajele n-au fost obictivele noastre principale. Dar mi-a plăcut mult insula și ne-am promis să ne întoarcem cândva, pentru cel puțin 10-12 zile, într-un sezon mai călduros: jumătate pe coasta vestică, jumătate pe cea estică.
Balos și Gramvousa nu vor lipsi atunci din program, mie peisajul mi s-a părut fabulos, de lipsa băii în marea înghețată nu sufăr și, dacă e nevoie, pot să-mi inaginez că suntem doar noi și marea (chiar dacă în jurul nostru e furnicar de lume!).
Frumos și lacul, dar mai ales satul de munte, iubesc satele grecești de munte!
Foarte frumoasa excursia tocmita de tine! Felicitari!
Fotografiile sunt superbe, si tu esti ispititoare in foto. nr. 7!
Calatorii placute! te pup!
@webmasterX: Mulțumesc, coordonate ok
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos Dan.
Am făcut baie, era inevitabil acest lucru. Am înghețat puțin dar m-a încălzit apoi soarele.
@Carmen Ion: Mulțumesc frumos Carmen.
Vă pup pe amândoi
@ANILU: Normal că m-am simțit bine. Eu doar am vrut ca cei care merg acolo să știe de aglomerație, de nisipul absent, de apa rece, de arici, de umbrelele inutile.
Sunt și minusuri, trebuia să le aduc la vedere.
Să vă fie de bine, vă pup! Mulțumesc frumos.
@maryka: Scumpa mea, o dată în viață merită, peisajul e frumos.
Am înțeles că lunile iulie și august sunt foarte aglomerate. Dacă mergeți la sfârșit de mai sau început de iunie, e mai „normal”.
Am fost șocată când a venit vasul Gramvoussa, erau sute de oameni care se îndreptau spre alte sute de oameni, eram precum furnicile.
Există și posibilitatea de a ajunge la Balos cu mașina dar e cam dificil drumul. Dar la Gramvoussa nu poți ajunge decât cu vaporul.
Chiar dacă închiriam o ambarcațiune mică, de aglomerație sigur nu scăpam iar prețul sigur era uriaș.
Da, la lac era o liniște plăcută, a fost pe gustul meu.
Să-ți spun că și la Elafonisi era super agomerat? Nici acolo nu aș mai merge decât în extrasezon.
Mulțumesc frumos, ești tare drăguță.
@irinad: Da, așa e. Uneori nu ai încotro, dacă vrei să vezi anumite obiective, trebuie să intri în horă.
Am făcut abstracție de minusurile subliniate de mine, m-am răcorit și m-am prăjit, a fost o experiență.
Vă recomand excursia în extrasezon, peisajele sunt frumoase.
Mulțumesc, te pup dulce și eu
@Mihai18: Dragul meu coleg, îți mulțumesc de vizită, mulțumesc pentru cuvintele calde.
Încerc să redau cât pot de bine ceea ce am văzut sau am simțit eu acolo, pun și un pic din emoția mea, ai intuit bine.
Te salut, mulțumesc frumos, o vară frumoasă și ție!
@cristianam: Asta spuneam și eu, recomand în extrasezon.
Sincer, mă bucur să aud că nu a fost aglomerat și că apa a fost caldă.
Eu nu aș mai merge acolo pentru singurul motiv că în Creta sunt multe, foarte multe de văzut și timpul e limitat.
E un loc frumos, cu puținele lui minusuri și eu îl recomand, măcar o dată merită.
Mulțumesc de vizită, vacanțe frumoase îți doresc.
@crismis: Draga mea zână, și eu doream 10-12 zile dar e imposibil dacă mergi cu avionul. Șapte zile sunt insuficiente, asta e clar.
Umbrelele alea... nu numai că nu ne-au dau și jumătatea de tijă dar erau foarte, foarte grele. Practic, nu ai ce face cu o umbrelă la Balos, nu intră în stâncă. Iar soarele este îngrozitor de fierbine, arde rău.
Așa am făcut și eu, am ignorat mulțimea. Însă trebuia să menționez aglomerația, poate mă trezeam cu un coleg care îmi atrăgea atenția că nu am scris și despre acest aspect.
Am să scriu despre un loc din satul acela, e cireașa din excursia noastră.
Mulțumesc frumos, te pup și-ți doresc o vacanță minunată, așa cum sunteți și voi doi.
@Dana2008: Frumoasa mea blondă, te pup dulce și-ți mulțumesc de vizită.
Vacanțe plăcute și vouă!
@krisstinna:
Da, îmi închipui că și la Elafonisi a fost aglomerat, așa e peste tot în ful sezon, noi în general dacă putem luăm vacanțe pentru iunie chiar început de lună sau septembrie. Anul trecut în Creta am fost din 7 iunie, perioada era bună, dar stând în partea cealaltă lângă Hersonissos, aveam o distanță mult prea mare de parcurs către ambele destinații. Apoi nici nu mai aveam timp. Cele 7 zile și așa au fost pline, pline... Când voi mai merge o dată, dacă voi ajunge voi lua o cazare undeva lângă Chania, poate de acolo, voi reuși... de dorit îmi doresc, să vedem cum va fi cu putința...
Desi nu sunt iubitor al regiunilor uscate şi pietroase iar soarele în cap să-mi bată, mi-a plăcut Grecia singura dată când am vizitat-o (Santorini).
Am citit impresiile tale de vacanţă, din curiozitate am frunzărit şi din ce ai scris anul trecut şi am remarcat o asemănătoare apropiere în ceea ce priveşte condiţiile de călătorie.
Sincer să fiu, am rămas surprins să regăsesc aceleaşi opţiuni la doamna care se burzuluise la mine azi primăvară, la Slănic, pentru că parcasem maşina perfect neregulamentar...
Frumoase şi pozele, iar favorita mea este cea care poarta numărul zilelor săptămînii.
@maryka: Da, așa e, a fost foarte aglomerat și acolo. Peisajul e fabulos, șezlonguri puține, apa superbă, dunele interesante, a fost o experiență...
Poate voi scrie ceva despre, timpul încă nu mi-a permis și îmi e teamă că voi amesteca impresiile cu cele din vacanța de peste câteva săptămâni
Eu sper să mă ajute memoria și... pozele
Când voi mai merge în Creta am să aleg o cazare mai la est, vestul l-am văzut, din sud am vizitat extrem de puțin, pe minotaur m-am enervat, deci... știu deja ce caut.
Te pup dulce
@Marius 72: Hey!
Ce surpriză uriașă! Te salut "burzulită"
Hai spune tu dacă nu meritai puțină bătăiță
Cam ce profil turistic credeai că am? Mănăstiri și stucaturi? Stilul baroc?
Hai să fin serioși, îmi place și cu bicla la munte, îmi place și verdele, dar tot albastru rămâne favoritul meu.
Nu mă așteptam să te surprind
Mulțumesc pentru apreciere, vizită și cuvinte, te salut cu drag, mă bucur că îți place ziua 7
@krisstinna: Aici chiar ca nu am ce sa mai comentez, asa incat spun doar: Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Eşti mult prea amabilă
Ăsta e un review negativ din punctul meu de vedere, nu totul e strălucitor la mult prea lăudatele obiective. Toţi au scris că e perfect dar dacă scriau şi aspectele negative, economiseam şi bani şi nervi.
Oricum mergeam acolo, trebuia. Dacă ştiam cu ce se mănâncă acele culori, senzaţiile erau altele.
Mulţumesc frumos!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Peisaje superbe dar..... — scris în 27.07.23 de laura mihaela din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2021 O croazieră pe Mediterană la Laguna Balos și Insula Gramvousa — scris în 11.05.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Laguna Balos și insula Gramvousa, sau altfel spus Fericită că Am Fost Acolo! — scris în 29.10.20 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Oct.2019 O mică croazieră și o victorie mare pentru mine — scris în 21.03.20 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Croaziera la Gramvousa si laguna Balos — scris în 30.09.18 de Butz din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Minunata laguna Balos si Gramvousa ???? — scris în 28.08.18 de Adelinaaa din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Vizita insula Balos - Gramvousa, Creta — scris în 03.07.16 de oanaaa din BUCURESTI - RECOMANDĂ