ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.03.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 10 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 23 MIN

CROAŢIA - un tărâm ce-ţi stârneşte dorinţa revederii! (ultima parte)

TIPĂREȘTE URM de aici

Una dintre cele mai frumoase ţărmuri din lume ce atrage turiştii inveteraţi prin frumuseţile sale naturale, ale cascadelor din Parcul Naţional Krka şi din arhipelagul Kornati este Coasta Dalmaţiei.

Peisajele idilice alături de fuziunile arhitecturale în stil veneţian sau romanic se întind paralel cu Bosnia-Herţegovina până la Republica Muntenegru, în cel mai sudic punct.

Traversând podul Maslenica din Golful Kvarner vezi impresii, vilegiaturistul ajunge în ţinutul magic şi întins al Dalmaţiei, acolo unde ochiul trebuie să surprindă totul îmbogăţindu-şi zestrea clipelor minunate, un refugiu în care fiecare oaspete îşi regăsaşte liniştea, captat de climatul plăcut şi de splendidul azur al mării şi al cerului.

În timpul războiului din anii ´90, podul a fost dinamitat de către sârbi, regiunea fiind una dintre cele mai afectate părţi ale ţării, având în vedere că rebelii de lângă oraşul Nin îşi stabiliseră tabăra operaţiunilor de epurare etnică, hotărâţi să terorizeze Zadar-ul şi Sibenik-ul, Trogir-ul, culminând cu asediul Dubrovnik-ului care a atras mânia occidentalilor.

DALMAŢIA DE NORD

Insula Vir :

Legată de continent printr-un pod (nu se percepe taxă) din peninsula Privlaka, insula oferă o întâlnire atemporală cu vremurile medievale, explorând vechi cetăţi, biserici şi ruine ale oraşului.

Punctul de interes turistic îl reprezintă Cetatea Kaštelina din secolul al XVI-lea, construită de către veneţieni în apărarea împotriva otomanilor şi piraţilor uscoci.

După valoarea lor istorică, cele mai de preţ lăcaşe de cult sunt :biserica Sfântul Gheorghe din secolul al XII-lea, biserica Sfântul Ioan Botezătorul din secolul al XIII-lea precum şi capelele oraşului Vir.

Urbanizarea insulei se face pe marginea acesteia şi include trei localităţi :Vir, Lozice şi Torovi. Fondate în jurul golfurilor, oraşele dispun de plaje cu pietricele, cele mai cunoscute fiind golfurile Duboka, Miljkovica şi Donja Prezida - o combinaţie a naturii virgine ce se reflectă în apa de o transparenţă aparte.

Legătura cu continentul oferă excursii opţionale în zonele înconjurătoare ce cuprinde şi orăşelul Nin.

Oraşul Nin :

Micul oraş are o istorie tumultoasă, fiind practic spulberat în anul 1570 de către veneţienii care au crezut că va ajunge în mâinile turcilor.

Aşa cum afirmam, grandoarea originală lipseşte, cea mai reprezentativă clădire care a supravieţuit fiind Biserica Sfintei Cruci.

Numele său reflectă forma construcţiei din piatră solidă din secolul al IX-lea, cu o inscripţie deasupra intrării de pe vremea vechilor regi croaţi, unică de acest gen.

Pe timpul sezonului, o parte dintre turişti încearcă tratamente curative cu nămol, aflat din belşug pe câmpurile de lângă oraş.

Insula Molat

Situată în nord-vestul Dalmaţiei se învecinează cu Insula Ista ce garantează pentru o atmosferă mediteraneeană.

Pentru o plimbare prin istorie şi în natura neatinsă, vă puteţi caza aproape de port în Brgulje , populată conform studiilor din secolul al VII-lea.

Ocupat timp de mai multe secole de veneţieni, oraşul este renumit pentru librăria cu 6600 de cărţi, al căror număr depăşeşte pe cel al locuitorilor! :)

Plajele din nord-est sunt crestate prin multe golfuleţe, cel mai vizitat fiind Jazi.

Iubitorii de scuba-diving fac cunoştiinţă cu depozitele de corali roşii, epave antice şi un peisaj marin ce merită cercetare.

Insula Iž:

În arhipelagul Zadar, insula Iž este situată între insulele Dugi Otok şi Ugljan, cunoscută în Evul Mediu sub numele de Ez.

Aici se naşte simbolul suvenirurilor croate iški lopiž, un vas de lut în care se păstreză uleiul de măsline sau alte preparate care deprind un gust deosebit.

Recunoscută nu doar prin tradiţia olăritului, turiştii sunt atraşi de Parcul Naţional Kornati format din 140 de insule cu un peisaj mirific zămislit de Creator, cu munţi înghiţiţi de ape al căror vărfuri apar ca nişte gardieni ai recifelor şi ai stâncilor abrupte de origine tectonică.

În centrul vechi al localităţii Veli Iž căutaţi biserica Sf. Petru şi Paul din secolul al XIV-lea şi Muzeul etnografic în care sunt păstrate numeroase exemplare de ceramică autentică.

Zadar : - vezi impresii

Am făcut un popas de câteva ore în aşezarea cea mai populată din această regiune, cândva cel mai mare oraş din Dalmaţia.

Situat pe o peninsulă îngustă, oraşul aşteată să renască din turismul ce l-a făcut consacrat.

Pe lângă capodoperele bizantine, edilii au îmbinat construcţii moderne îndeseobi pe faleza oraşului, unde te uimeşte cu ingeniozitatea sa Salutul Soarelui o ,,mica centrală electrică'' formată din panouri solare dispuse într-o "busolă" cu diametrul de 22 de metri. De asemenea, Orga marină realizată de un cunoscut arhitect croat, Nicola Basic, instalaţie ce pune în valoare măreţia naturii, încă din aprilie 2005, un concert cu conotaţii diferite, frecvenţa notelor muzicale fiind deseori în armonie cu valurile mării ce se scurg printre tuburi sonore de lungimi diferite.

Mănăstirea Sfântul Francisc (orar 9-18, pret: 15 kuna) se găseşte în colţul vestic al oraşului menţionat în analele istorice ecumenice de la începutul secolului al XII-lea, o mănăstire din noua ordine franciscană ce dăinuie încă din anul 1130, aşa cum a fost înregistrată de către biograful Tomo Celan.

Aproape de Mănăstirea Sfântului Francisc, ceva mai la nord spre vârful peninsulei, se află Biserica Sfântul Nicolae ridicată în stilul gotic al anilor 1760.

Nucleul complexului arhitectural al arhiepiscopiei este format din Biserica Sfânta Anastasia, catedrala şi Biserica Sfântul Petru.

Biserica Sfântul Donatus : (orar 9 - 21) este o capodoperă bizantină vizitată de însuşi Papa Ioan Paul al II-lea pe 9 iunie 2003.

Poarta marină construită în 1573 de către veneţieni comemorează Bătălia de la Leparito şi-l onorează sculptural într-un blazon, pe patronul spiritual al oraşului, Sfântul Grisogono.

Din portul Fosa, compania navală Jadrolinija, fondată în anul 1882, oferă croaziere spre Trogir, Split şi Dubrovnik.

Oportunităţile turistice din afara oraşului ar fi staţiunile Vodice şi Primosten, oraşele Biograd şi Šibenik.

Arhipelagul Kornati :

Cine sunt eu să-l contrazic pe George Bernard Shaw care a rezumat cel mai bine farmecul edenic al arhipelagului : ,,În ultima zi de Creaţie, Domnul a vrut să-şi încununeze munca şi astfel a creat aceste insule din lacrimi, stele şi respiraţie ´´.

Citatul exprimă locul paradisiac al acestor insule albe, înşirate în ape binecuvântate şi liniştitoare.

Aluzia dramaturgului irlandez este binemeritată şi se bazează pe legendele neaoşe care afirmă că Bunuţul a aruncat pietre uriaşe albe în mare, intenţionând să le transforme în câmpii fertile, dar a fost atât de fascinat de frumuseţea lor, încât s-a hotărât să le lase cum erau.

Arhipelagul are în total 300 de insule - dacă nu mă credeţi, număraţi-le! :)) - multe dintre ele nelocuite sau altele colonizate doar vara.

Se distinge Dugi Otok sau... Insula Lungă ce se întinde pe o suprafaţă de 35 de kilometri până la Žirje. Adesea este amintit Golful Telašcica plin de yachturi în lunile de sezon, în care se desprinde o lagună spre Lacul Mir.

Principala Insulă Kornat, care are peste 60 de kilometri pătraţi este cea mai mare insulă nelocuită din Marea Adriatică! Dacă doriţi detalii, o să li ve ofer printr-un ecou!

Portul din care se poate ajunge cel mai uşor pe acest arhipelag este Murter, o insuliţă situată aproape de continent ce vă oferă oportunităţi spre insulele Molat, Ugljan şi...

... Insula Pašman:

Datorită curenţilor foarte puternici, această insulă este separat de coastă de un canal (vezi foto).

Localităţile Pašman, Ždrelac, Tkon, Neviđane sau Mrljane sunt situate pe partea estică, orientate către continent vizitate de către turişti în speranţa observaţiei coloniilor de delfini.

Are o istorie ce aminteşte de asedii ale piraţilor din secolul al VI-lea, în care locuitorii se refugiau în Tkon, mai precis în interiorul fortificaţiei Pustograd.

Protejate de Patrimoniul Naţional sunt Mănăstirile Sfăntul Cosma şi Damian , construită în secolul al XII-lea pe dealul Ćokovac şi Sfântul Domnius în secolul al XIV-lea ce i-a facilitat pe franciscani în localitatea Kraj.

Sfântul Mihail este considerat patronul spiritual, omagiat în piatră printr-o sculptură în Neviđane.

Vârful său cel mai înalt, Veliki Bokolj oferă de la cei aprope 300 de metri o panoramă fermecătoare spre Parcul Kornati.

Dar, insula Pašman oferă şi alte delicii, precum Kunjke na buzaru un adevărat festin culinar preparat din scoici proaspete.

Oraşul Šibenik : - vezi impresii

Pe drumul E65, la sud de Vodice, se află cel mai croat oraş, Šibenik.

Situat aproape de centrul Dalmaţiei, acolo unde râul Krka se varsă în Adriatică, oraşul regelui croat Krešimir, a fost centrul producţiei de crom şi aluminiu al Croaţiei, aşadar, un oraş bogat şi... cunoscut pentru una dintre cele mai elegante catedrale de pe coastă.

Catedrala Svetac Jakova (Sfantul Iacov) (preţ intrare :15 kuna/adulti si 10 kuna/copii), a cărei construcţie a durat mai bine de un secol oferă un amestec de stiluri, o sinteză de elemente gotice şi renascentiste ce domină toată coasta Dalmată. A fost ridicată între anii 1431-1535 în trei etape principale, care reprezintă totodată şi trei expresii de stil:gotic, gotic târziu spre renascentist şi Renascentismul timpuriu al anilor 1475-1505. Este perioada iconografiei plăsmuită din penelul artiştilor Felipe Zarinerti şi Bernardo Rizzardi.

Este unică datorită utilizării unei tehnici ,,pre-sculptate'' (monoliţi, pilaştrii, panouri de piatră ornamentate, segmente cu nervuri, dantelăria coroniţelor, elemente de cupolă... etc), prin realizarea unor aşa-zise pre-fabricate lipite cu ajutorul unui liant conjunctiv. Ideea inovatoare aparţine maestrului suprem, Juraj Dalmatinac care a adoptat acest stil mai rapid în fasonarea sculpturilor a elementelor decorative.

Palatul Pellegrini, realizat în secolul al XVI-lea conţine elemente în stil baroc si renascentist, declarată una dintre cele mai interesante cladiri din Šibenik.

Datorită numeroaselor conflicte prelungite din Insulele Ionice (Războiul Cretan) dintre anii 1645 - 1669 dintre veneţieni şi otomani, calugării franciscani au emigrat pe insula Visovac. . Aceştia îşi fac prezenţa tămăduitoare în anul 1649, atunci când oraşul este cuprins de ciumă, curmând un mare număr de vieţi omeneşti, călugării venind în ajutorul cetăţenilor. Datorită acestui act de curaj, prea-fericitul bisericii dalmate, Leonardo Foscolo, printr-un gest de recunostinţă, permite construcţia Mănăstirii Svetac Laurenčić.

Castelul Sfantul Mihail, construit pe vremea veneţienilor pentru a face faţă atacurilor otomane, se află pe cea mai înaltă colină şi oferă o imagine panoramică a canalului Šibenski şi a insulelor adriatice.

Insula Prvić:

Locuitorii din Vodice afirmă că numele insulei îi este atribuit unui vechi zeu croat ce simboliza primăvara sau a mai mitologicului Kairos, personificat în momentele prielnice.

Dispune de două aşezări, Prvić Luka şi Šepurine, adevărate labirinturi din piatră seculară, la umbra smochinilor la fel de bătrăni.

Aici şi-a conceput proiectele Faust Vrančić, cunoscut şi ca Fausto Veranzio (1951- 1617) inventatorul paraşutei şi a conceptului de suspensie a podurilor, dar şi autor a unui dicţionar revoluţionar, Dictionarium quinque lingarum.

Parcul Naţional Krka : - vezi impresii

Aşa cum am scris în articol, ţinutul pare zămislit de fiinţe mitice şi-l cataloghez ca, ... cea mai impresionantă frumuseţe naturală a nordului Dalmaţiei.

Parcul Naţional Krka (pagină web npkrka.hr) a fost înfiinţat în anul 1985, devenind al VII-lea Parc Naţional din Croaţia, cu toate că are o arie protejată încă din 1948. Cuprinde 109 kilometri pătraţi, pe cursul râului Krka ce izvorăşte din Munţii Dinarici la 3,5 kilometri de Knin.

Cascada Skradinski Buk este o trecere dintre lumi, o înlănţuire nemaivăzută de ape care atrage toate privirile şi-ţi oferă prilejul unei desfătări în apa sa cristalină.

De-a lungul şipotelor şi a vuietului dat de impresionanta cascadă, veţi ajunge în faţa unei turbine dogite de vreme, hidrocentrala Krka, prima centrală hidroelectrică din Croaţia, concepută de investitorul Ante Supuk si fiul acestuia, Marko! Gurile rele afirmă că, ar fi o copie după un proiect al lui Nikola Tesla, primul inventator care a întocmit acest tip de plan.

Coincidenţă sau nu, hidro-propulsoarele lui Vjekoslav au început să reprezinte o nouă soluţie de producere a energiei electrice la 28 august 1895, cu un randament mai ridicat, decât cel al lui Tesla de pe cascada Niagara, inaugurată cu doua zile in urmă!

Urmaţi potecile făurite din lemn, a căror simplitate se integrează perfect cu peisajul virgin, alături de goana nebună a apelor.

Foarte aproape de Drumul National 59 se află Lacul Ćorića sau cunoscut sub numele de Brljan, acolo unde apa azurie formează o altă binecunoscută cascadă, Roski slap.

Cascada Manojlovački considerată cea mai mare cascadă de pe râul Krka, are o înalţime de 32 de metri şi se remarcă prin căderea impresionantă de apă.

Vizitată şi de impăratul austriac Franz Joseph, în anul 1875 şi soţia sa, împărăteasa Elisabeta, în istorie amintită şi cunoscută ca fiind Principesa Sissi, Cascada Rošnjak este situată la doar un kilometru de Manojlovacki.

DALMAŢIA CENTRALĂ :

Nu este de mirare că a devenit una dintre regiunile de referinţă ale Dalmaţiei, iar un sejur petrecut aici trece cât ai clipi, atunci când ai atâtea de explorat!

La mai puţin de o oră de condus pe Magistrala Adriatică, la sud de Šibenik, se află pitorescul oraş Trogir - vezi impresii.

Tragos (greacă) sau Tragurium în romană este un oraş istoric situat între continent şi insulele Čiovo, Mali Drvenić şi Veli Drvenić.

De la exodul grecilor din secolul al-III-lea de pe Issa (acum insula croată Vis), până a devenit o parte din Regatul Iugoslaviei, clădirile de epocă te înconjoară la fiecare pas şi-ţi dau impresia unui timp de mult apus.

Vă puteţi începe turul de pe mare, alături de Cetatea Kamerlengo -preţ vizită : 25 kuna / adult, 20 kuna / copil - orar : 10 -20 care a fost construită de veneţieni pentru a proteja canalul de pe Adriatică şi portul din Trogir împotriva năvălirilor otomane. Ulterior, istoria fortificaţiei a judecat că doar trei blazoane merită să fie afişate pe pereţii exteriori. Astfel că apare, stema lui Pietro Loredan (un amiral venetian), al dogelui Francesco Foscari şi a ducelui de Trogir, Maddaleno Contarini.

Până să ajungeţi pe bulevardul principal Riva, întâlniţi în partea sudică Mănăstirea Sfântul Nicolae clădire sacrală ce datează din secolul al XI-lea. Aici a sălăşluit Sfântul Augustin Kažotić, un medieval călugăr dominican, devenit ulterior episcop al Zagrebului în anul 1303.

Bulevardul Riva te conduce spre Poarta Oraşului realizată la sfârşitul secolului al XVI-lea, în memoria Episcopului Ivana, cunoscut datorită tactului său diplomatic, atunci cand regele ungur Coloman Cărturarul (1095–1116) nu a distrus Trogirul.

De remarcat Palatul Ducal, făurit de meşterul artizan Trifun Bocanić (1575 - 1609), ce s-a tranformat într-un lapidarium cu exponate ce conţineau basoleriefuri şi gravuri din colecţiile familiilor notabile ale oraşului (Cipiko, Berislavic, Lucio- Statileo, Malipiero, etc...), unele din ele fiind şi acum încorporate în zidurile puterii administrative cu însemne heraldice.

Un amestec surprinzător de stiluri, a început să se înalţe în anul 1193, în care sarazinii au invadat şi jefuit zona.

O construcţie ameţitoare a apărut în anul 1476, atunci când cetaţenii Trogir-ului au terminat edificiul Catedralei Sfântului Laurenţiu: - preţ intrare: 25 kuna/pers., orar 8-17. .

Turnul cu ceas este tot ce a mai putut ramâne dintr-o bisericuţă construită în anul 1422, cunoscută ca Biserica Sfântul Sebastian.

Chiar peste drum se află Palatul Cipiko, un ansamblu de clădiri în stil romanic, remodelat în timpul renascentismului târziu al anului 1457, graţie imaginaţiei maestrului Niccolo di Giovani Fiorentino (născut în Florenta 1418 - 1506), cunoscut de croaţi sub numele de Nikola Firentinac.

Edificiul hexatil Rotonda Santa Maria de Platea aparţinea şcolii cu origini carolingiene de la începutul secolului al IX-lea, constând într-un dom şi şase abside.

Kopnena Vrata sau Poarta ţării are deasupra impozanta statuie a Sfântului Ioan, protectorul oraşului.

Insula Čiovo:

Situată lângă centrul istoric al anticului Trogir, oraşul sub protecţia Patrimoniului Cultural, este legat de un pod al cărui canal găzduieşte şi portul principal.

Socotită de nemţi drept, insula singuraticilor, contemplam adesea apusul din hotelul în care mi-am petrecut majoritatea timpului vezi impresii.

Populată doar pe marginile sale, insula are numeroase urme ale patrimoniului cultural, iar printre cele mai preţuite se numără Mănăstirea Sfintei Cruci de lângă Arbanija, care este ornamentată de palatul frumos şi o colecţie valoroasă de opere de artă din evul mediu.

Al doilea oraş al Croaţiei - Split - vezi articol (vezi impresii)

Reuşind să-şi seducă vizitatorii, splicanii te atrag în cel mai plin de viaţă oraş de pe coasta Adriaticii.

Considerat Oraşul lui Diocleţian, oraşul croat are o frumuseţe aparte, o istorie începând încă din neolitic având avantajul unui decor minunat, situat între Munţii Dinarici într-o parte şi Marea Adriatică în cealaltă. (web info Split : split.info)

Aeroportul se află la 6 kilometri distanţă de oraşul Trogir în zona Kaštel Štafilić şi la 20 de Split.

Pont: din aeroport vă puteţi achiziţiona Cardul Split în valoare de 5 euro valabil 3 zile, o achiziţie ce oferă deţinătorilor reduceri la muzeele din oraş, discount-uri la anumite hoteluri sau excursii opţionale!

Dioklecijanova Palaca - Palatul lui Diocleţian a fost construit aproape de malurile apei cristaline, între anii 295-305, de către impăratul roman ce-i poartă numele, ca loc de retragere până la moartea sa în Spalatum (Split-ul de azi).

Palatul somptuos a fost început în cel de-al 21 -lea an de domnie, conceput la scară mare, dacă amintim de nivelul de conservare a peste 200 de cladiri care au rămas încă la dimensiunile originare.

Planul palatului de construcţie dreptunghiulară, conţine patru căi de acces: Poarta de Aur (nord), Poarta de argint (în est), Poarta de fier (în partea vestică) şi Poarta de bronz (în sud). În secolul al VII-lea, Arhiepiscopul Jovan din Ravenna a transformat mausoleul lui Diocleţian într-o măiastră catedrală.

Catedrala Sveti Dujam (preţ intrare 15 kuna/pers., orar: 7-12; 16-19) este situată în inima Palatului lui Diocleţian, iar aici gravitează centrul vieţii din Split.

Înainte de a intra in bazilică, veţi intâlni creaturi mitologice ce reprezintă esenţa Egiptului - sfinxul, cândva paznicul mormântului împaratului!

Peristil-ul a fost centrul palatului, acolo unde-şi găseau locul trei zeitaţi romane: Templul dedicat lui Venus şi al lui Cibelis (Marea Mama a Zeilor Romei) şi Templul lui Jupiter. Cea mai importantă divinitate romană era aşezată faţă-n faţă cu un alt simbol egiptean - Sfinxul, ce se observă şi astazi în faţa catedralei, sculptat dintr-un bloc de granit de culoare închisă, cu o înalţime de un metru.

După ce treceţi de Peristil veţi coborî inevitabil în pivniţele palatului, structură ce susţine etajele superioare. Din punctul meu de vedere, din esenţa divină şi nemuritoare a locului treceţi peste pragul diletantismului sau, dacă vreţi, dintr-o atmosfera romanizată într-una... kitsch!

Poarta de Bronz, care era situată candva pe apă, şi-n vremuri de demult se ajungea doar cu barca, duce spre Bulevardul Riva, singurul loc în care norii nu se grăbesc să apară.

Bulevardul de pe ţărmul mării împodobit cu palmieri este evident cel mai bun loc pentru aţi încărca bateriile spre celelalte obiective turistice. Cafenele, restaurante si o bere rece Karlovačko, vă vor pune ,,pe picioare ''! :)

Portul din Split ocupă un loc privilegiat în acostarea navelor comerciale şi reparaţia acestora, astfel că, familiile nobiliare Papalis, D'Agubio şi Cambi au ridicat Citadela datorită poziţiei strategice remarcabile.

Viaţa culturală se manifestă prin reputatul poet Marko Marulic Splićanin (1450-1524), comparabil cu Dante, Leopardi sau Shakespeare, ce a lăsat o moştenire literară vastă, motiv de studiu al tinerilor croati şi nu numai.

Zlatna Varta - Poarta Aurie duce spre o statuie impozantă al lui Grgur Ninski, episcopul slav ce a susţinut utilizarea unui alfabet croat indigen, numit scriere glagolitică.

Poarta de argint construită în secolul al VI -lea îi este închinată Sfântului Apollinaris, născut undeva între anul 300 si 315, decedat la scurtă vreme înainte de anul 392. Structura este încorporată în zidurile oraşului din partea estică, iar multe din edificiile ce-i păstra armonia au fost bombardate în cel de-al doilea Razboi Mondial.

Insula Šolta : -se poate ajunge cu feribotul din Split

Otok Šolta aşteaptă să-i descoperiţi oportunităţile turistice, aşezată în centrul Arhipelagului Zadar, la vest de Insula Brač şi la sud de oraşul Split.

Pe lângă decorul superb al golfuleţelor (Rogac, Necujam, Banje) de aproape 60 kilometri pătraţi, economia se bazează în mod special pe producţia de ulei de măsline, cel mai calitativ din Croaţia.

Se face escală în portul principal Rogač (în traducere, roşcovă) , ce păstrează ruinele unor aşezări de pe timpul legiunilor romane.

Localitatea Grohote se mândreşte cu cea mai mare biserică de pe insulă, Svete Stephen.

Maslinica este recunoscută pentru pescuit, dar se remarcă şi cu un castel în stil baroc din anul 1706. De menţionat, învăluirea golfului cu şapte insuliţe, dintre care cea mai mare se numeşte Insula Stipanska.

Bogăţia acestei insule au fost exploatate încă din vremea lui Diocleţian, împăratul venind deseori să se relaxeze în golful Piškera, lângă Nečujam sau să se plimbe la poalele vârfului Vela Straža (237 m).

Golful Stomorska este protagonistul unui festival (Potezanje Mrduje) unde locuitorii insulei, alături de prietenii din Insula Brač, îşi leagă bărcile de la un capăt la celălalt, trăgând apoi de ele. Câştigători sunt cei care strâng cât mai multe ambarcaţiuni, iar concursul se termină cu o mare fiestă.

Localnicii vă vor oferi o plimbare cu trabakule, o ambarcaţiune tradiţională ce vă va face cunoştiinţă cu cele mai izolate golfuri.

Insula Brač : - vezi rw (vezi impresii) şi aici vezi impresii

Insula Brač, a treia ca mărime din ţară, şi-a câştigat existenţa din exploatarea calcarului. Printre clădirile importante ce au folosit această piatră, se numără Palatul lui Diocleţian din Split, temple şi amfiteatre romane, Parlamentul Maghiar din Budapesta şi reşedinţa preşedintelui Statelor Unite, Casa Albă din Washington.

Se ajunge cu feribotul din oraşul Split, al cărui orar îl găsiţi aici (jadrolinija.hr/docs/defau ... -e.pdf?sfvrsn=2) la preţurile: transport cu maşina 160 de kuna (22 euro), iar pentru o personă 33 kuna (4,5 euro).

Te laşi legănat de valuri vreo 45 de minute, până ajungi în portul Supetar oraş considerat ,,capitala'' insulei situat în partea estică, plin cu yacht-uri şi o plajă alcătuită din pietricele foarte marunte, ca peste tot în Croaţia.

Încă de pe ferry se observă Bazilica Sfantul Petru si Pavel - Sveti Petar i Pavao şi Mausoleul familiei Petrinovic, în sine un muzeu al acestei familii ce domină golful oraşului. Edificiul monumental a folosit aceeasi piatră naturală a insulei, şlefuită de sculptorul-arhitect Toma Rosandić (1878-1958), adăugând în anul 1924 influenţe bizantine alături de variaţiuni de stiluri dalmate.

Situat la 8 km est de Supetar, se află orăşelul Splitska, ce dispune de un port, fiind în apropierea carierei de unde pornesc blocurile de marmură încă din antichitate.

La aceeaşi distanţă, dar in vest, se găseşte orăşelul Sutivan, unde întâlnirile ad-hoc al surferilor rivalizează cu întreceri sportive consacrate.

Skrip, singura localitate din Croaţia cu obloane albe (în detrimentul celor verzi!), găzduieşte un muzeu cu vestigii romane, deschis între orele 8-20, preţ 10 kuna/pers.

Aflat la 12 kilometri de Sutivan, situat într-o lagună, se află frumosul oraşel Milna, unul dintre puţinele locuri ce a scăpat de modernizare, cu componente arhitecturale dalmate clasice şi străzi dezordonate.

În sud-estul insulei se gaseşte una dintre cele mai frumoase plaje din Croaţia, Sumartin, fondat în anul 1645.

Fără îndoială, cea mai mare atracţie turistică a plajelor dalmate se află în staţiunea Bol, acolo unde cel mai înalt vârf al insulei, Vidova Gora sau Vitus (778 m), întâlneşte marea printr-o padure de pini, până la Zlatni Rat (Capul Auriu) -cea mai populară destinaţie turistică.

Considerat monument al naturii, Capul Auriu este indiscutabil cea mai bună plajă a Croaţiei. Plaja pare o mare unealtă stranie ce taie un cristal ireal al unei ape clare de turquoaz, smaraldul ademenind prin puritate o pădure de pin, ce şochează prin forma sa poligonală. Ce-i interesant la această plajă? Pe langă forma sa inedită, aspectul propriu se schimbă în funcţie de curenţii de apă şi direcţia vântului!

Din vârful ,,conului auriu'' se parcurg 158 de metri până la primul pin, poţi străbate în partea stângă 360 de metri sau 420 de metri în partea dreaptă.

Vă puteţi bucura de excursiile din portul Bol cu variante opţionale ale croazierelor oferite de compania ,,Frane Bol'' - web: marinetraffic.com/hr/ais/ ... ships/912380003. Catamaranele pornesc între orele 9-18 spre Insula Hvar.

Insula Hvar- insula lavandei:

O vizită în insula lavandei Hvar îţi scoate din portofel 260 kuna /maşina şi 60 kuna/persoană dacă foloseşti feribotul din oraşul Split.

Pădurile luxuriante acoperă şirul muntos Sveti Nikola, cu aromă de lavandă omniprezentă şi cu numeroase oraşe istorice.

Ocupat pe rând de greci, romani, dar şi de veneţieni, oraşul Hvar oferă un peisaj idilic, într-un golf presărat cu insuliţe.

Un tur complet îl puteţi începe de la Columna Standarac din faţa hotelului Palace. Piaţa Sveti Stjepana este mai degrabă un bulevard lung, în capătul căreia se află Muzeul armatei sau Arsenalul din secolul al XVI-lea. Catedrala Sfântul Ştefan se poate observa din fiecare colţ al oraşului, distrusă de turci în 1571, reconstruită în stil caracteristic veneţian între secolele XVI-XVII.

De asemenea, merită vizitată Fortăreaţa spaniolă pe al căror metereze se pot observa îndepărtate insule, precum: Insula Vis, insulele iadului Plakeni, Insulele Sveti (în număr de trei!) şi Jerolim.

Stari Grad a fost căminul poetului croat Petar Hektorović, clădirea Tvrdalj are intrare liberă, iar Mănăstirea Dominicană găzduieşte un muzeu al lucrărilor poetului.

Vizitaţi Palmižana, un port idilic (vezi filmuleţ: palmizana.hr/Dynamic/List ... egoryID,24.html) creat de familia Meneghello; Jelsa, situat la poalele unui golf, Vrboska, denumit şi ,,Mica Veneţie'' datorită podurilor din lemn ce leagă portul oraselului. Aici există biserica Sfântul Laurenţiu iconografiată de Leandro Bassano.

Lavandula Croatica este cea mai fină lavandă din Europa şi constituie principala sursă de venit a insulei.

Riviera Makarska :

După ce treceţi de orăşelul Salona fondat de împăratul Aurelian în secolul I î. C., magistrala Adriatică vă conduce spre moderna rivieră de la poalele Munţilor Biokovo.

Prima staţiune este Brela (vezi foto) foarte aglomerată în plin sezon cu plaje surprinzător de curate.

La 12 kilometri se află cea mai veche staţiune, Makarska, ce păstrează urmele romanilor, a otomanilor şi a veneţienilor.

Din Piaţa Kaćičev puteţi vizita biserica Sfânta Maria unde veţi descoperi o lucrare a sculptorului Ivan Rendić, ce-l reprezintă pe călugărul-poet Andrija Kačići Miošići.

Pe rivieră veţi mai repera staţiunea Baška Voda cu mai puţine facilităţi de cazare.

Spiritul de aventură sau dacă te crezi munţoman :)) este oferit de drumeţiile spre Vârful Sveti Jure (1672 de metri) , accesibil din satele Makar şi Veliko Brdo.

Insula Vis : -vezi foto net:stinivabeach

Datorită faptului că a funcţionat până de curând ca bază militară de frontieră, turismul este la stadiul embrionar!

Primii locuitori au fost grecii în secolul IV, devenind din ce în ce mai râvnită pentru poziţia sa strategică în inima Adriaticii. A trecut pe rând în mâinile veneţienilor, apoi a austriecilor şi britanicilor, al francezilor şi a germanilor.

Se ajunge cu feribotul din Split (vezi program aici : jadrolinija.hr/default.aspx?dpid=1304) -preţ : 370 kuna/cu maşina sau 55 kuna/pers. -până în oraşul Vis, care se împarte în vechea enclavă aristocratică Kut, până la Mănăstirea franciscană din secolul al XVI-lea.

Lucrarea lui Girolamo de Santacroce, Madona cu Sfinţii, vă aşteaptă la biserica Fecioarei din Peşteră din secolul al XVI-lea. Lângă debarcader veţi observa două turnuri care găzduiesc Muzeul de Arheologie -orar: 10-13) unde se află bustul în bronz a Afroditei, o renumită sculptură grecească. În curte, o impunătoare statuie a lui Tito, operă a artistului croat Augustinčići, evocă trecutul comunist al liderului care şi-a format o bază de rezistenţă pe aceste meleaguri, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Donaće Vino Pradajem este îndemnul unor crame în degustarea de vinuri, având în vedere că mai bine de 25% din suprafaţă stau în slujba licoarei bahice.

Principala şosea străbate oraşele Komiža (recunoscut prin pescuitul de sardine) şi Biševo (renumit pentru Peştera Albastră, preţ intrare 100 kuna).

DALMAŢIA DE SUD :

Largul coastei este căminul principalelor atracţii turistice ale Croaţiei şi al unuia dintre cele mai frumoase oraşe-fortăreaţă din Europa, Dubrovnik.

Statutul de oraş-vedetă tinde să capteze toată atenţia în dauna altor splendori naturale şi culturale. Dubrovnik-ul este separat de Dalmaţia Centrală printr-un coridor de aproximativ 10 kilometri ce aparţine Bosniei-Herţegovina - vezi detalii în rw-ul vezi impresii.

Peninsula Pelješac :

După ce parcurgi teritoriul bosniac, magistrala Adriatică te strecoară înapoi în Croaţia şi alunecă vioi spre această peninsulă renumită pentru gastronomia marină şi vinurile sale rafinate.

Oraşele gemene Ston şi Mali Ston se îngrămădesc pe un istm ce leagă peninsula de continent. Micul Ston se evidenţiază în mod deosebit pentru pescuitul de stridii care oferă un festin culinar în restaurantele locale. Oraşele au fost cumpărate în anul 1333 de către statul Ragusa (Dubrovnik-ul de azi) care le-a asigurat protecţie în caz de război.

Insula Korčula :

La prima vedere pe hartă pare o prelungire a Peninsulei Pelješac din zona oraşului cu acelaşi nume.

Oraşul Korčula reprezintă principala atracţie cu fundaţii din vremea romanilor al cărui plan simplist se regăseşte şi-n zilele noastre.

Katedrala Svetog Marka se caracterizează printr-o fuziune de stiluri arhitecturale, deşi cel gotic şi renascentist sunt mai dominante. În pictura de altar sunt reprezentaţi patronii spirituali ai insulei, Sfinţii Marcu şi Ieremia, opere în viziunea artistului pictor Jacopo Tintoretto.

Există şi Biserica tuturor sfinţilor din secolul al XIV-lea în care găsiţi iconografii baroce ale lui Tripo Kokolja şi sculpturi ale sfinţilor dăltuite de George Raphael Donner.

Merită atenţie Crkva Svete Nikole şi mănăstirea acesteia ridicată în secolul al XV-lea.

Aflat într-un palat impresionant din secolul al XVI-lea, Muzeul Oraşului povesteşte istoria cu lux de amănunte, de la venirea grecilor până în prezent.

Casa Marco Polo -deschisă între orele 9-13,17-19 - oferă... o ruină! :(Sincer, cred că autorităţile locale a inventat această poveste, cum că marele explorator s-ar fi născut aici, din moment ce Veneţia îi revendică originile din 15 septembrie 1254.

După un astfel de tur meritaţi o baie de relaxare pe plaja Lumbarda sau Blato.

Ar fi interesant să prindeţi festivalul Morešca cu temă folclorică al cărui dansuri ritualice cu săbii, amintesc de trimful creştinilor şi nu numai. Sărbătoarea de la sfârşit de iulie are şi o povestioară, al cărei conţinut o să-l dezvălui celor interesaţi... printr-un ecou.

Perla Adriaticii-Dubrovnik : - vezi impresii

Până la cea mai atractivă aşezare, justificat ar fi să vă opriţi şi-n Trsteno, unde se află cel mai mare parc dendrologic din secolul al XVI-lea şi cea mai veche Grădină Botanică, creată de familia Gučetić în anul 1502.

Oraşul-fortăreaţă şi cândva stat în stat este unul dintre cele mai proeminente staţiuni de pe largul coastei Adriaticii!

Protejat de zidurile seculare păstrate impecabil, oraşul a fost fondat în secolul al VII-lea de cetăţenii din Epidaurum - Cavtatul de azi, ce au fugit din calea slavilor.

Nu se permite accesul cu maşina, o dovadă în plus de grijă a acestor mărturii istorice intacte, o astfel de parcare (dacă aveţi noroc!) se află în apropiere de telegondola inaugurată în anul 1969, ce urcă până pe platoul muntelui Srd.

Bulevardul Stradun se întinde de la Poarta Pile (Vrata Pile) la Poarta Ploće (Vrata Ploće) , refăcut din marmură adusă de pe Insula Brač, pare destul de şlefuit sub tălpile milioanelor de turişti.

Onofrijera Česma-construcţie având forma unui dom impunător alimentează oraşul cu apă potabilă din raul Dubrovacka, de la o distanta de 12 kilometri, încă din anul 1444. Vizavi de fântână se afla Biserica Sfântul Salvator (Crkava Svetog Spasa) , construită în stil renascentist şi una dintre clădirile ce au supravieţuit marelui cutremur din 1677.

Gradske Zidine - cam scump de vizitat -zidurile oraşului (100 kuna/pers.), dar este cel mai potrivit mod de a vă face o idee despre felul cum arată oraşul vechi.

Franjevačski samostan conţine galerii şi structuri ornamentate ale mănăstirii franciscane, realizate de maestrul pietrar Mihoje Vrajkov din Insula Bar.

Aproape de Piaţa Luža se află Palatul Sponza (Palača Sponza) ce a funcţionat ca trezorerie a Republicii Ragusa, bancă sau vamă şi a devenit în zilele nostre casa arhivelor de stat. În apropiere se înalţă Columna lui Orlando (Orlandov Stup) , cunoscută şi sub denumirea de Columna lui Roland, nume ce provine dintr-o legendă locală a unui cavaler nobil, care ar fi alungat piraţii sarazini ce doreau să cucerească oraşul în secolul al VIII-lea.

Edificiul baroc Palatul Rectorului (Knežer Dvor) datează din anul 1739 şi a prilejuit loc de a găzdui pe rectorul oraşului, funcţie cu putere politică în slujba cetăţenilor. În democraţia dezvoltată a Dubrovnik-ului, această funcţie o ocupau prin rotaţie membrii ai comunităţii timp de o lună!

Mai departe spre vest se observă Catedrala oraşului (Katedrala Velike Gospe) , deschisă pentru slujbele de dimineaţă şi de seară. Potrivit genezei mitice, catedrala originară a fost ctitorită de Richard Inimă de Leu sau Richard I al Angliei în drumul său de întoarcere din Ţara Sfântă.

Aflată pe strada Poljana Rudera Boškovića se află Biserica iezuită Sfântul Ignaţio, deschisă doar în perioada de sezon, între orele 8-19.

Festivalul de la Dubrovnik - web: dubrovnik-festival.hr începe în fiecare an pe data de 10 iulie şi se termină cu un foc de artificii în seara zilei de 25 august.

Extra-Pont: Cumpără Dubrovnik Card, dacă vrei să te bucuri de importante reduceri : preţ pentru o zi, 120 kuna cu intrare la cinci muzee, printre care Palatul Rectorului, Muzeul Maritim şi Muzeul Etnografic, precum şi o plimbare pe meterezele fortificaţiei. Varianta de 3 zile a Cardului Dubrovnik costă 165 de kuna şi include 10 călătorii cu transportul în comun, plus vizitele la cinci muzee şi două galerii de artă!

La sud de Dubrovnik se îngrămădesc mai multe case cu olane portocalii ce formază orăşelul Cavtat. O adevărată descoperire a galeriilor de artă o reprezintă Galeria Vlaho Bukovac, însă puteţi admira şi una dintre cele mai interesante lucrări atribuite lui Ivan Meštrović, Mausoleul familiei Račići conceput în anul 1922.

Insulele Elafiti :

Arhipelagul conţine trei insule locuite :Koloćep, Lopoud şi Šipan (cea mai mare!) incluzându-le şi pe altele mai mici, cum ar fi:Jakljan, Ruda, Goleč, Crkvine şi Ridge.

Cea mai apropiată de Dubrovnik este Koloćep ce cuprinde două aşezări restrânse, Donje Čelo şi Gornje Čelo cu doar 150 de locuitori, una situată în estul insulei, iar cealaltă pe latura vestică, fiind legate de o şosea sinuoasă cu plantaţii de măslini, roşcove, pini seculari sau grădini de portocali şi lămâi.

Mai la vest, Insula Lopud sau Insula de mijloc este a treia ca mărime, având o bogată vegetaţie mediteraneană constând în palmieri, chiparoşi şi plante subtropicale. Plajele de nisip din golful Šunj sunt căutate de către turişti, chiar şi de cei cazaţi la cea mai importantă locaţie, Hotel Lafodia (web: lafodiahotel.com/en). Nobilimea din Ragusa îşi construia adesea case de vacanţă pe această insulă, mărturiile acestei perioade de aur le puteţi descoperi în Mănăstirea Franciscană ce cuprinde o colecţie de picturi ale artiştilor croaţi, flamanzi sau italieni.

Insula Šipan este cea mai mare din arhipelagul Elafite şi cea mai vizitată de turiştii campaţi în Dubrovnik. Facilităţi de cazare oferă şi insula în orăşelele Sipanska Luka, unde puteţi vizita impunătorul castel Skočibuha şi în est la Suđurad, ce impune o vizită la Biserica Sfântului Duh.

Toate oportunităţile de cazare le găsiţi aici apartmanija.hr/apartmani/ ... CFdMatAodWmUAvQ.

Insula Lastovo (Otočje Lastovo):

Este improprie această denumire, ţinând cont de împresurarea a încă 45 de insuliţe de jur-împrejurul acestei întinderi de pământ. Ce-i drept, Lastovo domină pe celelalte surate, precum : Saplun, Kručiva, Sušac, Mrčara, Vlašnik, Bratin, Mali şi Vele Maslovnjak, Kopište, Prežba, Tajan Velji, Cešvinica, Vrhovnjaci, Uska (lângă Porto Rosso), Za Barje, Petrovak, Stomorina, Lukovac, Golubinjak, Arženjak, Mrkljenta bijela - ca să amintesc doar jumătate dintre ele.

Acest arhipelag ( eu, aşa îl consider! ) păstrează arhitectura mediteraneană indigenă, fiecare insuliţă dispune de câte o biserică sau capelă în stil renascentist şi gotic.

Oraşul Lastovo păstrează trezoreria sacrală la biserica Sfântul Cosma şi Damian la care puteţi ajunge urcând pietrele de piatră, simbol al oraşului, numite skalinade.

Luminat de farurile insulelor Sušac (intrare:2 euro), Tajan, Glavat şi Struga, amfiteatrul natural al Parcului Lastovo oferă printre altele, o lume submarină plină de epave ale piraţilor sau a vaselor comerciale.

Insula Mljet :

A doua insulă ca mărime în Dalmaţia de Sud, se distinge prin pădurile sale de pin care o acoperă aproape în întregime (vezi foto), considerată una dintre cele mai sălbatice din Croaţia.

Potrivit unei legende locale, aici a fost ţinut în captivitate Ulise de către nimfele lui Calipso, vreme de şapte ani. Mitologia greacă contrazice şi acest mit local, dar îi lăsăm legănaţi în această iluzie! :)

Portul Polace din nordul insulei este locul în care acostează navele cu turişti - oportunităţi de cazare hotels.com/ho269169/hotel ... j-mljet-croatia.

Cea mai de seamă atracţie o constituie Parcul Naţional Mljet (Nacionalni Park Mljet) , alături de lacurile gemene Malo Jezero (lacul mic) şi Veliko Jezero (lacul mare), ambele având trasee turistice organizate şi bike route.

Merită o vizită la Mănăstirea Sfânta Maria situată pe o insuliţă aproape de lacul mare, acolo unde s-au stabilit călugării benedictini din Pulsano.

 

Prin acest ultim episod am intenţionat să vă mijlocesc informaţii generale pentru orientarea dumneavostră pe Coasta Dalmaţiei.

Credeţi că s-ar mai putea adăuga ceva care să ne facă sa vizităm aceste locuri minunate?!

Dacă răspunsul este afirmativ, aştept cu interes impresiile/completările voastre dintr-o călătorie la fel de incitantă şi fascinantă, în care te simţi fabulos fără a fi faimos.

Vacanţă frumoasă!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 05.03.15 12:36:09
Validat / Publicat: 05.03.15 18:42:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 9106 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Parcul National Krka
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 79600 PMA (din 65 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

monicap
[05.03.15 19:51:04]
»

Se pare ca sunt "vinovata" pt superbonus. Ma bucur mult, este foarte meritat. Daca as fi putut vota de mai multe ori as fi facut-o.

Cat timp ti-a luat totusi sa scrii un astfel de articol? Nu de alta, dar nu pare sa fie doar unul, ci doua duzini (am incercat sa numar si nu mi-a iesit)

puiutea
[05.03.15 20:26:10]
»

"Last but not least", "Finis coronat opus", etc. etc. !! Superb, ca dealtfel și celelalte review-uri! Deasemeni, și pozele, încântătoare! FELICITĂRI!

zuftim
[05.03.15 20:33:16]
»

Asteptam ca painea calda si aceasta a treia parte despre prezentarea turistica generala a Croatiei. Cum sa nu fie asa, cand era vorba despre ''cireasa de pe tortul turistic croat'' (parerea mea personala dar si a multor altora), Dalmatia. As putea multe sa spun, dar despre acest nou review complex si complet mai spun doar atat: felicitarile mele, excelent review!

Camelia19
[05.03.15 21:03:09]
»

@Marian Preda - Fantastic articol! Dar ce spun eu articol, un roman in toata regula. Nu stiu cum de mi-a scapat partea a II-a pe care abia acum am citit-o. Mi-a dat de gandit titlul "ultima parte". Zic hm... dupa "prima parte" urmeaza "ultima parte", ceva nu se leaga Si cand dau pe link, surpriza! Ai descris foarte frumos o tara care mi-e draga, desi nu am vazut nici o zecime din cate ai vazut tu. Eu nu am reusit sa vad decat Plitvice, Slunj, Zagreb (pe care pot spune ca l-am vizitat ca la carte), Dubrovnic (aici am stat doar cateva ore, total insuficient dar vreau sa aprofundez ), Varazdin care mi-a placut mult. Nu am reusit sa ajung in insule, apoi Istria. Oricum, sa stii ca articolele tale imi vor fi ghid pentru Croatia, de acum incolo. Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[05.03.15 21:05:27]
»

@Marian Preda - Am spus-o si o repet: imi pare rau ca mi-am cumparat ghid turistic "Dubrovnik si Coasta Dalmata"! Printez review-urile tale si cred ca nu mai am nevoie de nimic!

Noi am programat 12 zile la sfarsitul lui iulie pt Plitvice si Coasta Dalmata, de fapt vreo 8-9, ca restul suntem pe drum. O sa fie un tur de forta, din ala de pleci direct de la servici si te intorci pe baricade, dar abia il astept! Sper sa prindem si Moresca in Korcula.

Din tot sufletul, multumesc pt ceea ce ai share-uit cu grupul! Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.03.15 21:30:49]
»

@monicap -

Mulţumesc pentru vizită şi... SB!

Recunosc, am depus ceva muncă de documentare şi chiar puteam dezvolta mai mult, dar, ... îmi era teamă să nu dau în monotonie!

Vacanţe frumoase!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[05.03.15 21:36:53]
»

@puiutea -

Vă mulţumesc pentru semnele de apreciere şi cuvintele frumoase! O seară plăcută!

costy69*
[05.03.15 22:19:48]
»

@Marian Preda - Felicitări pentru seria de articole de calitate despre Croația. Cei care își vor petrece vacanțele în această țară frumoasă au acum la îndemână un ghid complet.

DaRKruCS
[06.03.15 00:23:16]
»

@Marian Preda: Sigur am intrat pe site-ul care trebuie? Asta e amvazuttot ???? Cartuliile alea de prezentare ale Croatiei sunt nimic pe lângă rew-urile fabuloase de pana acum ???? Daca era o tara un pik mai mare, poate aveam parte de o continuare ???? Asa e păcat! Ca s-a terminat!

arru
[06.03.15 01:17:30]
»

Si fiindca acest minunat review m-a stors de puteri la aceasta ora tarzie, promit sa le citesc si pe celelalte doua, dar mai pe lumina. Nu de alta, dar am un "junghi" in casa, care ma tot impinge de la spate: "Intra, fey, ca iti scapa szuper articole".

Exceptionala trilogie. Ce nevoie mai ai de ghiduri turistice, cautari pe google cand tot ce trebuie sa faci este sa fii aici pe AFA

Felicitari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 11:47:45]
»

@zuftim -

Puţine din ţările explorate de mine mi-au rămas la rangul inimii!

Chiar dacă în acest sejur am parcurs Serbia sau Muntenegru, n-am să mai fac nicio altă descriere a acestor meleaguri. Articolele nu au acelaşi spirit şi originalitate dacă nu sunt scrise înlăuntrul tău, dăruindu-le cu pasiune!

Îţi mulţumesc pentru că mă citeşti şi sper ca rândurile mele să te ajute... undeva, cândva!

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 12:29:30]
»

@Camelia19 -

Suntem nişte privilegiaţi dacă am vizitat această ţară, destul de mică la câte are de oferit!

Poate că am mai scris, dar, cel puţin în zona lacurilor supreme Plitvice, îţi este şi teamă să clipeşti, pentru a nu pierde nici un moment de contemplare! În orice împrejurare o să încerc să-i fac lobby acestui tărâm al miracolelor naturale, ce-ţi încântă nu doar privirea, ci şi auzul, o simfonie a căderilor de apă, cu o transparenţă ireală.

Îţi mulţumesc pentru semnele de apreciere şi mă bucur sincer că avem acelaşi hobby!

Un wk minunat!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 12:50:29]
»

@crismis -

Mă bucur sincer pentru alegerea făcută şi mă simt onorat că aceste recenzii te vor întovărăşii!

Nu mă pot compara cu o lucrare mai de anvergură, precum un ghid turistic. De altfel, moderatorii acestui site fiabil al turiştilor inveteraţilor, l-ar fi apreciat ca atare!

Ce-i drept, e posibil să fi comis unele greşeli de... amănunt a locurilor descrise, iar cineva să semnaleze eroarea! Sper să fi tu aceea, dragă colegă, iar răsplata eforturilor tale să fie dobândită, măcar prin... popularitate şi vizualizări!

Îţi doresc în această călătorie, îngeri pe umeri şi zile senine! Vacanţă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 13:17:36]
»

@costy69 -

Complimentele tale mi-a făcut ziua mai frumoasă, chiar dacă în exteriorul geamurilor ne confruntăm cu un peisaj bacoviano-cenuşiu!

Ştim prea bine, Croaţia este cea mai potrivită destinaţie turistică, dintre toate ţările federative ale fostei Iugoslavia.

Are o frumuseţe naturală variată, poţi să sari din insulă în insulă, plaje curate scăldate de soare şi oraşe cu o istorie de pe vremea cohortelor romane.

Mulţumesc, Costy! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 13:58:07]
»

@DaRKruCS -

Sigur ai intrat pe cel mai tare site de turism!

Virtualul poveştilor userilor va fi în curând o realitate în a ne cunoaşte... live!

Ca să fiu sincer până la capăt, nu neg că m-am inspirat şi din anumite broşuri ,,toaletate´´ pe alocuri!

Aceste articole n-au căutat neapărat o, ... goană după originalitate. Mi-ar fi fost imposibil să cunosc anumite detalii, iar eu nu pot schimba istoria acestor tărâmuri minunate!

Sunt fericit să pot fi util comunităţii AFA-iste, atât cu mijloacele proprii, cât şi cu inspiraţia tipăriturile de la faţa locului, care de multe ori îmi fac probleme în pântecul avioanelor!

Iac-aşa! Consider că am dobândit prea multă atenţie/voturi pentru această ţară şi mă voi rezuma doar la impresiile postate!

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 14:22:40]
»

@arru -

Eu îţi scriu pe lumină împins de la spate, de alt "junghi" mai mic... să-i rezolv temele de wk!

Îţi mulţumesc că mă surprinzi de fiecare dată cu zâmbetul la purtător, de fapt... o aptitudine de a ta!

Ce nevoie mai ai de ghiduri turistice, (...) cand tot ce trebuie sa faci este sa fii aici pe AFA.

Nimic mai adevărat! Suntem la un clic distanţă de orice poziţionare geografică, de orice cultură şi civilizaţie sau de orice refugiu în care ne regăsim binecuvântata relaxare!

Mulţumesc pentru considerare! All the best!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33
[06.03.15 18:33:33]
»

@Marian Preda -

ZUPERBONUS.

Și felicitări!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[06.03.15 20:09:10]
»

@nicole33 -

După atâtea dezbateri off-topic, ai mai avut timp şi de acest rw?!

Îţi mulţumesc pentru ZB! Un wk minunat, alături de cei dragi!

nicole33
[06.03.15 20:57:31]
»

@Marian Preda -

Întotdeauna ți-am citit cu plăcere și ți-am apreciat articolele, chiar dacă destinațiile prezentate nu erau mereu pe lista mea de priorități, dar știu unde le pot găsi la nevoie să le recitesc .

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
arru, Camelia19, costy69*, crismis, Marian Preda, monicap, nicole33, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Croația:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09412693977356 sec
    ecranul dvs: 1 x 1