ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Mirajul Greciei: Hydra și Spetses

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto:

Înfăşurat într-un val
strângând în braţe un peşte
simt malul cu iarbă natal,
cum mă izbeşte.

Înfăşurat într-un corp,
strângând în sine un cuget,
mi-e strigătul orb
lovit de un muget

Înfăşurat într-un semn
cu gura pe-o cifră,
te-aud cum mă chemi
dulce hidră.

Nichita Stănescu - Marină

Cum să ajungi în Grecia și să nu faci măcar o plimbare cu vaporul? Noi am ales o croazieră în două insule saronice: Hydra și Spetses.

Plimbăndu-ne pe aleea principală din Tolo, nu a fost greu să găsim câteva agenții locale care ofereau diferite excursii către destinații din Peloponez. Hydra se afla pe lista mea de priorități, insulă despre care am citit destul de multe (aici pe site și aiurea) înainte de a purcede în aventura din Peloponez. Îmi doream mult să ajung aici, mai ales datorită impresiilor scrise de @krondia. O întreprindere de-a dreptul riscantă, după ce @Michi tocmai a scris (și) despre Hydra. Este vina mea că am amânat atâta timp.

După o scurtă trecere în revistă a agențiilor, o negociere „internă” pentru a primi acceptul tuturor pentru „atacarea” destinației, mi-am luat fata de mână am fugit la agenția care îmi părea cea mai apropiată de acest tip de mini-croaziere. Nu am greșit prea tare, căci agenția respectivă era și cea care deținea vasul care efectua astfel de plimbări. Am fugit nu că s-ar termina locurile ci mai degrabă de teamă să nu mi se răzgândească partenerii de călătorie. Am fost invitați să luăm loc și am cerut detalii despre excursie. Îmi suna destul de bine, cu toate că timpul petrecut pe mare era și el la fel de mare . Am întrebat prețul: 34 de euro. Mi-am luat inima în dinți, și fără a crede că am mari șanse de reușită am spus: „știți, noi suntem 5 persoane, nu se poate obține un discount”. Doamna blondă, frumușică, de partea cealaltă a ghișeului s-a fâstâcit un pic și a spus: „o clipă, să vorbesc cu patroana”. Cred că am mai spus ceva, căci tare am fost convingător, dar nu mai știu ce. Știu doar că după o conversație pa care a purtat-o cu o alt doamnă, mai în vârstă, s-a întors cu propunerea: „Ce ziceți de 30 de euro”. Ce aș fi putut să spun decât „efharisto para poli”. Am scos banii, am primit un fel de chitanță, ceva instrucțiuni și o fițuică trasă la copiator relative la cele două insule pe care urma să le vizităm: Hydra și Spetses. Din ce țin minte excursiile se efectuau de două ori pe săptămână. Mai era și o croazieră spre Monemvasia dar prețul era uriaș 100 de euro, și în plus, noi de acolo veneam . M-am întors la hotel (nu erau mai mult de 5 minute distanță) cu vestea. „Cum, ai și luat, rămăsese să mai discutăm înainte”. „Ce să mai discutăm” – spun eu –„ la ce ofertă am primit nu avem cum să ratez”. Nici acum nu știu dacă am reușit să fiu destul de convingător pe moment, dar mi-e foarte clar că nimeni, absolut nimeni, nu a contestat ulterior decizia, căci toată lumea s-a întors încântată peste măsură (oare știe cineva care este măsura? ).

Despre navă și drum, dar și dansul cu delfinii

Dimineața, imediat după micul dejun luat devreme, ne-am înființat în portul aflat la 100 m de hotel. Ne-am îmbarcat imediat. Ne-am ales o masă în spatele navei, strategic aleasă pentru a beneficia de vedere asupra parcursului pe mare fără a fi nevoie de a ne ridica de la masă (nu că nu s-ar fi întâmplat).

Și bine am făcut, căci dacă inițial ne temeam că vom fi foarte puțini călători, la câteva minute au început să apară autocarele cu turiști care păreau a nu se mai termina (turiștii, nu autocarele). Sunt aproape sigur că vaporul a fost încărcat la capacitate maximă.

Nava se numește Mantalena, și o zăream în fiecare seară de la balconul hotelul. Ziua mai lipsea câteodată, căci pleca în croaziera. Are dimensiuni destul de impunătoare: 55m lungime, 8,5 m lățime și o capacitate de 500 persoane. O parte din locuri se află pe puntea descoperită, dar majoritatea în cabinele închise ce dispun de aer condiționat (dacă țin bine minte). Bineînțeles că nu lipsea barul de la care puteai lua răcoritoare, băuturi alcoolice, cafea și câte ceva de mâncare (snack-uri). Nu ascund că am profitat de ocazia că nu eram cu mașina (ar fi fost culmea :) ) și am luat și eu niște bere. Prețurile erau acceptabile, nu (cu mult) mai mari decât cele obișnuite în zona Tolo/Nafplio.

Câteva detalii despre timpii excursiei, plecarea s-a făcut la 8:50, În Hydra am stat între 11:35 și 14:30 iar în Spetses între 15:40 și 17:40. Am ajuns înapoi după ora 20:00. Cu alte cuvinte din aproape 12 ore, 3 ore au fost dedicate Hydrei, 2 insulei Spetses iar restul plimbării pe mare. Consider că aceste repere sunt importante pentru cei ce doresc să aleagă această (mini)croazieră.

Drumul este destul de fascinant, dar trebuie să recunosc, că la un moment dat începe să devină plictisitor, nu ai cum să scapi total de monotonie (cum spuneam sunt 7 ore petrecute pe mare).

La întoarcere, parcă special dresați să ne alunge plictiseala, vreo doi delfini au decis să ne însoțească o mică bucată de drum (în jur de 10 minute). La un moment dat ne-au părăsit și au predat ștafeta pescărușilor, care și ei ș-au îndeplinit datoria cu brio.

Hydra

Hydra este cu adevărat maiestuoasă, mi-ar fi plăcut să locuiesc măcar o noapte aici, cu toate că este, cred, una din cele mai scumpe insule grecești. Insula nu are decât 52 kmp și 1900 de locuitori.

Încă de cum te apropii cu vaporul de ea, parcă îi simți vibrația. Casele albe, așezate în straturi și înconjurate invariabil cu flori, te fascinează, așa cum și așezarea în arc de cerc a zonei portuare din insulă te încântă iremediabil. Îți rămâne adânc întipărită în minte, ca o chemare necontenită.

Este unicul loc din Grecia unde nu mijloacele de transport motorizate nu au acces, inclusiv motocicletele. Sunt permise doar mașinile de salubritate și, din ce am observat, niște mașini utilitare: ambulanțe și mașină de pompieri. În rest transportul se face prin intermediul măgarilor și asinilor, atât cel de mărfuri cât și cel de persoane.

Așa că dacă vreți un taxi să știți că trebuie să vă târguiți de la bun început cu unul din proprietarii de măgari, să nu vă așteptați ca la sfârșitul călătoriei să plătiți conform aparatului de taxat . Iar în semn de mulțumire veți primi un „i-ha, i-ha” de relaxare din partea măgarului.

Aceste reguli conferă insulei un renume special, fiind recomandată ca o insulă ecologică într-o lume îngenunchiată de poluare. Activitățile de bază aici sunt comerțul și turismul. Ca întotdeauna renumele are un preț, astfel încât aici toate produsele sunt mult mai scumpe decât pe continent, dar și față de alte insule mai frecventate (Thassos, Corfu etc). Prețurile la mâncare, băuturi sunt (după percepția mea) cu 20-30% mai scumpe iar suvenirurile au și preț dublu.

La debarcarea pe insulă, bineînțeles că era înghesuială destul de mare. Magazinele aflate chiar în port luate cu asalt, așa, de parcă scopul principal al excursiei era vânătoarea de suveniruri. Replica prețurilor era însă atât de mare încât majoritatea excursioniștilor au renunțat la chemarea primară.

M-a impresionat un grup de turiști sosit tocmai din îndepărtata Brazilie. Se citea pe fața lor o bucurie imensă, parcă tocmai pășiseră în rai. Mă gândeam la cât de diferit simt ei Grecia, o văd pesemne ca o destinație de un exotism pur. Așa cum noi visăm, de cele mai multe ori fără vreo șansă să facem o călătorie în Brazilia, în egală măsură pentru ei, Grecia (deex) este un vis care are cel puțin aceeași amploare.

Plimbându-ne pe faleză, la nu foarte mare distanță, am dat peste „parcarea” de măgari. Bineînțeles că am fost acostați de proprietarii de „vehicule”, care nu au pregetat să ne facă cunoscute ofertele verbale (o precizare pentru cei pasionați de finanțe: nu aveau case de marcat =)) ). „Doar 15 EUR de persoană. Dacă sunteți doi atunci vă oferim plimbarea cu 25 EUR. Ba nu, 20. Pentru dvs numai 15 EUR” (mai devreme era 15 EUR de persoană, un calcul rapid, azi se fac reduceri de 50%). „OK, batem palma”. Adică nu, ne urcăm pe măgari (trebuie să mă confesez, fata mea visa la această plimbare încă din țară, totul cu condiția să vin și eu cu ea). Duși de căpăstru de către stăpânul măgarilor, ne-am plimbat cu nonșalanță cu bietele animale (mă gândesc mai ales la măgarul meu, de care mi-a părut tare rău, l-am și mângâiat la despărțire, cerându-mi scuze) pe străduțele înguste ale Hydrei. Nu cred că plimbarea a durat mai mult de 15 minute.

Apoi am refăcut traseul pe jos cu întreg mini grupul nostru, pe străduțele strâmte și pe faleză. Nu am ajuns la niciuna dintre plajele cunoscute ale Hydrei. Am vizitat doar catedrala din port sau Mănăstirea Adormirii Maicii Domnului, construită în stil bizantin. Inițial a fost construită în 1667 dar în urma unui cutremur a fost distrusă total în 1774. A fost reconstruită de către un grup de arhitecți venețieni. . În curtea mănăstirii sunt găzduite statuile unor eroi hidiroți din timpul revoluți din 1821: Lazaros Koundouriotis, Andreas Miaoulis și Theodoris Kolokotronis

Am trecut de asemenea pe lângă Muzeul de Istorie al Hydrei dar nu am intrat. Am admirat însă împrejurimile, am urcat până la turnurile cetății.

Tot în Hydra am luat și masa la una din terase. Ne-am limitat la gyros și bere sau răcoritoare din două motive: timpul limitat ca și resursele financiare :).

Din păcate timpul s-a scurs repede așa încât ne-am întors la vaporul care începuse deja să ne atenționeze cu sirenele că suntem gata de plecare.

Viața boemă de pe insulă a determinat multe personalități să își petreacă mai mult sau mai puțin timp pe insulă printre care Leonard Cohen și scriitorii Axel Jensen, Göran Tunström, George Johnston. Leonard Cohen și-a cumpărat aici o casă în 1960 cu numai 1500 USD.

Trebuie să recunosc că habar nu aveam de Leonard Cohen până acum vreo 5-6 ani când am primit cadou un CD cu el. L-am întors pe toate părțile și l-am pus în mașină. După câteva zile m-am decis să ascult, să văd despre ce e vorba. Deși nu este deloc genul de muzică pe care-l ascult de obicei, recunosc că mi-a plăcut și l-am ascultat de multe ori de atunci. Am avut și norocul ca CD-ul să conțină exact melodiile care îmi plac, altfel posibil să nu mai fi ascultat altă dată ar fi fost destul de mare.

Spetses

În Spetses am petrecut și mai puțin timp, având doar două ore la dispoziție. Am fost îndemnați de multe ori să mergem la muzeul Bouboulinei, însă m-am înverșunat să nu merg, pornind de la ideea că ar fi incorect față de mine să merg la casa memorială a unei eroine cvasinecunoscute pentru mine acum mai bine de un an când am început să mă informez despre Peloponez, dar nu le-am vizitat pe cele ale lui Tudor Vladimirescu sau Nicolae Bălcescu (de pildă).

Dacă Hydra avea măgarii ca mijlocul principal de transport, Spetses te întâmpina încă din port cu o sumedenie de calești. Bineînțeles că exista și taxi, dar cum aveam puține informații despre insulă, nu ne-am încumetat să ne îndepărtăm prea tare. Aflasem că aici se află niște plaje superbe dar timpul scurt și teama de a nu râmâne indefinit pe insulă ne-au oprit să ne aventurăm prea tare.

Ne-am plimbat un pic pe străduțe și am făcut și o baie la o plajă aflată la capătul aleii ce pleacă din port.

Plaja era una cu pietricele, însă apa era foarte caldă și limpede, o adevărată plăcere.

Chiar aici se afla și o stație de autobuz care te ducea, de asemenea, spre plajele celebre, dar dacă nu am avut curajul să facem asta cu taxiul cu autobuzul care ducea spre nicăieri chiar nu ne-am încumetat.

Câteva cuvinte despre steaguri, heraldică, lupte și alte isprăvi armate

Ce m-a fascinat încă de când am văzut portul din Hydra a fost steagul afișat aproape cu obstinență. Același steag îl văzusem și pe vapor și eram tare curios ce reprezintă. Când am văzut că în Spetses este un alt steag, m-am gândit că acestea sigur trebuie să aibă o semnificație, doar că nu știam pe cine să întreb… La întoarcerea din croazieră, l-am găsit liber la un moment dat pe comandatul navei și l-am întrebat despre semnificația steagului arborat pe navă. Mi-a explicat că steagul de pe navă este cel al Hydrei folosit în timpul Războiului de Independență.

De abia la întoarcere mi-am făcut ceva timp pentru a găsi semnificația acestuia. Steagul Hydrei este albastru cu chenar roșu, și are desenate următoarele elemente: un sfert de soare pe partea de stânga sus a steagului, apoi desenate cu alb o ancoră întoarsă înconjurată de un șarpe și o bufniță galbenă care se luptă cu șarpele. Urmează o cruce albă și apoi un steag având lancea albă și drapelul roșu având desenat cu galben capul Atenei. Toate acestea sunt așezate pe o semilună pe care este scris îndemnul: "Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ 1821" – scris în doriană (dialect grec din vechea Spartă), ceea ce înseamnă „Sub scut sau pe scut - 1821” (îndemnul unei mame spartane către fiul său dus la război ceea ce echivalează cu să te întorci „învingător sau mort”).

Steagul Spetses (așa cum l-am fotografiat eu) este albastru cu chenar roșu. Pe un postament asemănător cu cel al Hydrei) se află (o ancoră răsturnată înconjurată de un șarpe și o bufniță roșie, apoi o cruce roșie și mai în dreapta lancea roșie steagului pe care flutură drapelul având inscripționat motto-ul ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ = „Libertate sau moarte” cu litere roșii. În bibliografie am găsit că steagul ar fi alb cu chenar roșu, șarpele verde, iar bufnița galbenă. Tot aici am găsit că semnificația ar fi: crucea reprezintă creștinătatea, șarpele înțelepciunea, cunoașterea și rațiunea, semiluna reprezintă islamul (Turcia), ancora stabilitatea și perseverența, lancea puterea iar bufnița ajutorul dat de Dumnezeu. Astfel combinația reprezintă resurecția națiunii elene, crucea fiind cea care învinge semiluna.

De asemenea atât Andreas Miaoulis (hidriot care a devenit amiralul flotei grecești pe timpul Războiuluui de independență) cât și Lasakarina Bubulina (conducătoarea flotei din Spetses după moartea soțului ei) au și ei stindardul reprezentativ, pe care însă nu le voi descrie aici.

De menționat că Peloponezul este cel ce a condus războiul de independență al Greciei, iar în acea perioadă Nafplio a fost capitala Greciei. Insulele Hydra și Spetses au avut o contribuție importantă în lupta pentru independență. Hidrioții au contribuit cu 130 de nave (după alte surse 120 nave) ceea ce reprezenta aproape 2/3 din flota greacă ce a fost implicată în luptele navale cu otomanii din estul Mării Egee. Spetses de asemenea a avut o contribuție importantă la Războiul de Independență, fiind de altfel prima insulă care s-a lepădat de ocupația otomană. Laskarina Bubulina este considerată eroină a Greciei, și este cea ce a condus flotele reunite ale Hydra și Spetses. Pe data de 8 septembrie 1822 flota aflată sub comanda ei a repurtat o victorie importantă asupra flotei otomane.


[fb]
---
Trimis de Dabator in 17.05.15 19:46:42
Validat / Publicat: 17.05.15 21:52:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 8806 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Hydra: Un velier care parcă adaugă un pic de farmec insulei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 90400 PMA (din 78 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 21:12:34]
»

@webmaster: Dacă se poate: Leonard Cohen - A Thousand Kisses Deep

webmasterX
[17.05.15 21:17:43]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adrianaglogo
[17.05.15 22:01:32]
»

@Dabator - Superb articolul! Felicitari!

Vine vara si deocamdata ne alinam dorul de Grecia citind povestile mai vechi sau mai noi...

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 22:13:19]
»

@adrianaglogo: Mulțumesc pentru aprecieri. Nu sunt sigur că le și merit.

Michi
[17.05.15 22:32:20]
»

@Dabator - Tocmai pentru că am scris de curând despre Hydra, îţi spun din toată inima că reviewul este superb.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 22:37:59]
»

@Michi: Vă mulțumesc din suflet pentru aprecieri, cu atât mai mult cu cât vin din partea dvs.

webmaster
[17.05.15 22:38:39]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 22:46:12]
»

@webmaster: Mulțumesc.

nicole33
[17.05.15 23:01:32]
»

@Dabator -

SB

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 23:02:34]
»

@nicole33: Mulțumesc.

DabatorAUTOR REVIEW
[17.05.15 23:04:05]
»

Am uitat să pun în review și shorcut spre o scurtă filmare cu delfinii. Dacă cineva este interesat o poate găsi aici:

youtube

Camelia19
[17.05.15 23:55:31]
»

@Dabator - Minunat articol, minunata destinatie si filmuletul atasat ulterior completeaza relatarea si te transpun cu totul, daca mai era nevoie. Eu una, din primele randuri citite, eram deja acolo. Mi-ar placea enorm sa ajung candva pe Hydra si, daca se poate, sa raman macar o noapte. Daca nu, m-as multumi si cu excursie in genul acesteia. Oarecum imi pare rau ca nu am profitat de ocazie cand am stat in Atena, dar poate e mai bine asa. Candva, cand voi avea mult visatul concediu in Peloponez...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[18.05.15 00:00:46]
»

@Camelia19: Nu-mi rămâne decât să-ți urez din tot sufletul să ai ocazia cât mai curând să ajungi în Peloponez. Și mie mi-a luat câțiva ani până m-am încumetat.

Mi-era cumva frică și de prețuri, dar să știi că am constatat că prețurile nu sunt chiar atât de mari pe cât mă speriasem eu.

În ce privește oferta de obiective a Peloponezului, doar timpul este cel care le limitează.

Însă da, cred că o croazieră spre Hydra merită inclusă în program.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[18.05.15 07:40:16]
»

@Dabator: Aaaah! (oftat prelung)... Mi-ai invartit in inima un cutit inmuiat in miere! Hydra e motivul pt care m-am indragostit de Grecia! Cand vaporasul a intrat in portul insulei, am ramas si eu ca brazilienii tai, cu gura cascata, ferm convinsa ca am ajuns in Rai! In port am cautat o toaleta sa-mi pun costumul de baie, iar usa acesteia era albastra si avea un geam impodobit cu dantela alba! Pana si acea banala usa de baie mi se parea culmea elegantei!

Am facut si baie, pe o mica plaja undeva in stanga portului, la care am coborat pe niste trepte. Era sfarsitul lui septembrie si apa era calda- calda!

La final, ne-am oprit la o terasa unde am mancat paine tinuta pe gratar si apoi stropita cu ulei de masline. Si acum simt gustul acela divin!

... Ma voi intoarce in Hydra, sper din toata inima!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[18.05.15 07:41:02]
»

@Dabator - Excelent review, nu ştiu, cred că în ultima vreme îmi citeşti gândurile, căci s-ar putea "să-ţi calc pe urme" în Peloponez, la sfârşitul verii. Am atâtea de învăţat de la tine, însă nu cred că voi avea timp să fac ce ai făcut tu. Voi încerca, totuşi, "să imit" ceva de la tine. E adevărat, e destul de greu să te organizezi în aşa fel încât să le"împaci" pe toate :şi plajă, şi multe excursii organizate sau nu, şi un pic de odihnă, dar, măcar, voi încerca, întrucât Peloponezul are prea multe de oferit. Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[18.05.15 22:01:57]
»

@crismis: Da, din păcate (sau nu neapărat) eu nu am făcut baie. Știu plaja de care spui, căci am urcat acele trepte străjuite cu tunuri imediat duupă Muzeul de Istorie.

Și eu mă gândesc că vreodată, dacă voi avea ocazia, voi mai vedea și eu Hydra.

Spetses nu mi s-a părut la fel de spectaculoasă, așa că ar fi o soluție Hydra-Aegina-Poros (parcă aceste croaziere se fac din Atena)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[18.05.15 22:07:53]
»

@irinad: Merită să vizitezi Peloponezul, și crede-mă că se pot doza toate: obiectivele, plaja. N-aș putea să spun ce să nu vezi, sau ce să tai de pe listă. Important este să alegi cazările (aș spune cel puțin două, astfel încât să fii cât mai aproape de obiectivele vizate.

Dar cred că Monemvasia, Nafplio, Elafonisos, Hydra, Peștera Diros trebuie obligatoriu vizitate.

Așa, ca o observație, am o grămadă de prieteni se îndreaptă anul acesta spre Peloponez, le-am făcut pur și simplu poftă. Nici ei nu au rezistat tentației...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
crismis
[18.05.15 22:13:59]
»

@Dabator: Da, exista curse Atena - Aegina - Poros - Hydra, pana in Hydra cred ca am facut undeva spre 2 ore.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.05.15 18:24:56]
»

@Dabator - îmi dai peste cap toate planurile de excursii din Peloponez, unde voi ajunge anul acesta în septembrie. Acum e musai să includ şi Hydra (plus Paros, probabil), deşi cred că, din motive financiare, voi merge pe variante mai ieftine decât o croazieră. Oricum, dacă ar fi să mă iau după toate postările AFA-iştilor antemergători, cele 9 zile pe care le-am rezervat Peloponezului par deja prea puţine...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[19.05.15 19:32:56]
»

@Carmen Ion: Ar trebui să termin de povestit ce am mai văzut până vine vara (nu ar mai fi așa mult).

Am văzut și eu acum cum s-ar putea ajunge prin Poros în Hydra cu costuri mai mici. Dacă tot am pierdut timpul, încerc să arăt și aici, apoi rămâne loc pentru decizie. Din ce văd iese ceva mai ieftin decât croaziera (repet, preț de listă 34 EUR). Cred că este puțin mai obositor, căci din Tolo de pildă trebuie mers și circa două ore cu mașina până în Galata (traseul ar fi Tolo-Epidavros-Galata-Metochi). Există și o variantă de traseu ceva mai scurtă (15 min dar este direct prin munți, pe celălalt traseu veți merge pe coasta estică și e mai spectaculos).

Traversarea în Hydra costă 6.5 EUR:.

hydra.com.gr/transport/?lang=en

hydraislandgreece.com/met ... er-bus-services

Dacă tot am povestit cum se ajunge în Hydra putem spune și de Poros. Același traseu până la Galata apoi se va traversa în Poros (0,8 EUR/persoană, 3,5 EUR mașina).

Era bine să fi știut aceste opțiuni și înainte de a fi plecat eu în Peloponez .

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[19.05.15 19:59:28]
»

@Dabator - Da, exact la variantele astea m-am gândit şi eu.

danamandache
[20.05.15 22:59:20]
»

Extraordinar articol! Felicitari!!!

DabatorAUTOR REVIEW
[20.05.15 23:02:56]
»

@danamandache: Mulțumesc foarte mult. Sincer nu am fost mulțumit, știu că mai aveam multe de spus. Dar poate că e mai bine că m-am oprit...

danamandache
[20.05.15 23:28:21]
»

@Dabator: Bine pentru cine? Articolele dvs sunt apreciate fiind utile si interesante. Eu astept urmatorul articol cu nerabdare!

DabatorAUTOR REVIEW
[20.05.15 23:34:58]
»

@danamandache: Asta nu-mi place! M-ai luat cu dumneavoastră? Pe site-ul acesta toți suntem prieteni, nu ne dumneavostrim! iar dacă uitându-te la vârsta mea crezi că sunt bâtrân (sau măcar în vârstă), te rog să mă crezi că nu este așa.

Sunt tânăr, Doamnă, vinul mă ştie pe de rost/şi ochiul sclav îmi cară fecioarele prin sânge... .

Mulțumesc mult pentru aprecieri!

titiherta56
[28.05.15 19:46:39]
»

multumesc pt. informatiile utile. ajung si eu in septembrie acolo. eventual daca se poate niste preturi la taverne, alimente de baza in conditii de autogospodarire la vila. multumesc. titiherta56. brasov!!!

DabatorAUTOR REVIEW
[29.05.15 09:40:11]
»

@titiherta56: Frumoasă alegere .

Când întrebi de prețuri nu știu la ce te referi: la Hydra/Spetses sau la Tolo.

Dacă vorbim despre Tolo, aici prețurile sunt acceptabile, asemănătoare cu cele pe care le găsești în Grecia. În stațiune există câteva supermarket-uri, iar în drum spre Naflplio există un Lidl și parcă un Carrefour. Vei găsi în stațiune gyros la 2/2,5 EUR, la fel și berea. Fructe de mare, caracatiță, etc la 10/12 EUR, mâncare gătită (vinete, fasole, etc) la 6/8 EUR.

Dacă este vorba despre Hydra, așa cum spuneam, aici prețurile sunt cu 20-30% mai mari ca în Tolo. Există niște supermarket-uri mici, locale, dar nu știu prețurile.

Dacă mai ai nevoie de alte amănunte îți stau la dispoziție.

titiherta56
[29.05.15 11:22:14]
»

@Dabator - multumesc mult!!!

webmasterX
[23.11.17 22:19:54]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «'Opționale' din Tolo» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, Camelia19, Carmen Ion, crismis, danamandache, irinad, Michi, nicole33, titiherta56
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Tolo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10247993469238 sec
    ecranul dvs: 1 x 1