ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2017
DE xpac
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 03.08.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Descopera Epidaurus

TIPĂREȘTE URM de aici

Avand cazare in Tolo, ne-am hotarat sa mergem sa vizitam, din nou, situl arheologic Epidaurus.

Pana acolo sunt aproximativ 40 de km, pe acest traseu fiind, incluse'' si doua poduri miceniene. Indicatoarele te atentioneaza din timp asupra acestor poduri („Micenian bridge 3 km”), care pot fi vazute direct de pe drumul principal, poduri care au rezistat timp de aproape 3500 de ani.

Pe masura ce te apropii de situl arheologic, peisajul se schimba, intri într-o vale larga, înconjurata de munti. Din loc în loc, apar pâlcuri de pini, alternate de maslini. Ca la fiecare sit arheologic important (Delphi, Olympia) localitatea din preajma sitului s-a dezvoltat vizibil, din punct de vedere turistic si economic.

Se intra în localitate (tot Epidaur se numeste) apoi, înainte de intrarea în sit, te întâmpina o parcare uriasa, cât un stadion modern de fotbal. In preajma festivalurilor de teatru sau de muzica organizate la amfiteatrul de la Epidaur, aceasta parcare ar putea deveni neîncapatoare, datorita zecilor de masini sau autocare cu mii de iubitori de arta, teatrul având o capacitate de aproximativ 13.000 de locuri.

Epidaur înseamna, pe lânga teatru, un sit arheologic, cu temple, cu stadion, cu case si strazi, sit pe care abia daca l-am acoperit în doua-trei ore, plecând de aici cu impresia ca am fi avut mai multe de vazut (si chiar sunt mai multe de vazut, chiar daca l-am vizitat a doua oara!)

Cum treci de intrarea principala, în dreapta se afla amfiteatrul iar în stânga este micutul muzeu, orasul antic, stadionul, templul lui Asclepios si tholosul (cladire circulara), tholos întâlnit si la Olympia sau Delphi.

Putina istorie...

Situat pe câmpia fertilă din Argolida, în partea estică a Peloponezului, Sanctuarul lui Asclepius a fost un important centru sacru de vindecare în vremurile străvechi. Asclepius, sau Asklepios, a fost considerat că posedă puteri de vindecare pe care le-a învățat de la tatăl său, Apollo. Sanctuarul a aparținut micului oraș de coastă Epidaurus, dar faima și recunoașterea sa s-au răspândit repede dincolo de granițele Argolidiei. Este considerat locul de naștere al medicinei și se crede că a avut mai mult de două sute de stațiuni balneare dependente de acesta în estul Mediteranei.

Monumentele sale, adevăratele capodopere ale artei grecești antice, sunt o mărturie prețioasă a practicii medicinii în antichitate. Într-adevăr, ele ilustrează dezvoltarea medicinei din momentul în care vindecarea depindea numai de zeu până când descrierea sistematică a cazurilor și acumularea treptată a cunoștințelor și a experienței au transformat-o într-o știință.

Prin urmare, zona a atras oameni din întreaga Grecie, care au venit să fie tratați de preoții rezidenți. Și cu timpul, și pe măsură ce centrul sa dezvoltat, prosperitatea a crescut, preoții construind un complex impresionant de facilități, inclusiv temple, băi, locuri sportive și teatru.

Zona a fost dedicată cultului zeităților vindecătoare din preistorie. Un sanctuar micenian dedicat unei zeite vindecătoare se află pe muntele Kynortion, la nord-est de teatru. Sanctuarul a fost fondat în secolul al XVI-lea î. Hr. peste rămășițele unei așezări din epoca bronzului timpuriu și mijlocie (2800-1800 î. Hr.) și a funcționat până în secolul al Xl-lea î. Hr. Spre deosebire de alte sanctuare din această perioadă, este neobișnuit de mare.

Acest sanctuar timpuriu a fost înlocuit c. 800 î. Hr. de altul, dedicat lui Apollo, un zeu cu abilități de vindecare, venerat aici ca Apollo Maleatas. Cultul lui Asklepios, cel mai important zeu vindecator al sanctuarului, considerat în mod tradițional ca fiul indigen al lui Apollo și Koronis, nepoata lui Malos, rege al Epidaurului, a luat nastere în secolul al VI-lea î. Hr. Asklepios, protector al sănătății umane și al fericirii personale, a fost o zeitate foarte populară, cu un număr din ce în ce mai mare de credincioși.

Sanctuarul de la Kynortion a fost rapid copleșit de un număr mare de vizitatori, astfel că un nou sanctuar a fost fondat în câmpie, la aproximativ un kilometru nord-vest de muntele Kynortion, pe locul unde, conform mitului, sa născut Asklepios. Cele două sanctuare, unul dedicat Apollo Maleatas și celălalt lui Asklepios, au fost ulterior cunoscute sub numele comun "Sanctuarul lui Apollo Maleatas și Asklepios".

Noul sanctuar sa dezvoltat în jurul puțului sacru, care a fost ulterior încorporat în porticul din Abaton și în zona clădirii E, unde se afla primul altar de cenușă și locul de sărbătoare rituală. A avut un rol important în procesul de vindecare, care a inclus curățarea și enkoimesis sau hipnoza pacienților. Enkoimesis a simulat moartea periodică și renașterea puterilor divine după ce s-au întors pe pământ - sursa vieții. Zeul a apărut unui pacient în timpul lui enkoimesis, care corespundea unei moarte periodică, sfătuindu-l cu privire la tratamentul pe care urma să îl urmeze.

Războiul continuu din secolele al patrulea și al treilea î. Hr. au determinat oamenii să caute mai mult protecția și ajutorul lui Asklepios, zeul filantrop, făcând sanctuarul unul dintre cele mai bogate din vremea sa. În această perioadă, au fost construite mai multe clădiri importante atât în ​​sanctuarele montane, cât și în cele simple: templul clasic, altarul lui Apollo, reședința preoților, templul lui Asklepios, Abaton, Tholos, teatrul, stadionul, sala de banchete.

Asklepionul a suferit din raidurile lui Sulla (Lucius Cornelius Sulla Felix (138 î. Hr. -78 î. Hr.) a fost un general și om politic roman, care ca dictator prin încearcările lui de a constitui o formă nouă de stat, contribuie de fapt la destrămarea statului.) și ai piraților cilicieni în primul secol î. Hr., dar a înflorit din nou în perioada imperială și în special în cea de-a doua jumătate a secolului II d. Hr., când consulul roman a finanțat renovarea clădirilor vechi și a construit altele noi. În secolele următoare sanctuarul a fost distrus de mai multe ori și a suferit în special sub goți în anul 267 d. Hr. La mijlocul secolului al IV-lea î. Hr., sanctuarul simplu a fost refăcut pentru ultima oară și un portic care leagă multe dintre clădirile existente a fost construit în centrul său conform modului roman. În ciuda interzicerii oficiale a religiilor păgâne antice din anul 426, închinarea a continuat în sanctuar până când a fost abandonată în urma cutremurelor distrugătoare din anii 522 și 551 d. Hr.

Teatrul

Probabil cel mai frumos și mai bine conservat de acest gen, teatrul Epidaurus a fost construit în secolul al IV-lea î. Hr. de Polykleitos cel Tânăr. Datorită excelentei acustice și condițiilor sale, teatrul antic este încă folosit astăzi, mai ales în cadrul Festivalului anual Epidaurus.

Construit în 340 î. H., pe gradenele teatrului poate incapea aproximativ 13.000 de spectatori. A fost construită în două etape - una în secolul al IV-lea î. Hr. și al doilea la mijlocul secolului al II-lea - și împărțită în două părți: una pentru cetățeni și una pentru preoți și autorități.

Acustica din teatru este incredibilă; într-adevăr, spectatorii din rândul de sus aud tot ce se vorbeste pe scenă fără nici o amplificare. Și în 2007, misterul calității excelente a teatrului acustic a fost rezolvat. La început, sa crezut că locația structurii a fost cauza - a fost construită pe panta Muntelui Kynortio, la o înclinație de 26 de grade. Dar cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au descoperit că, în timp ce acest lucru este parțial adevărat, motivul real este și numărul de locuri în sine. Blocurile de piatra acționează ca "capcane acustice", care filtrează orice zgomot de fundal creând în același timp un fenomen denumit "pitch virtual" (intinderea sunetului), care permite o mai mare claritate a sunetului, facilitând spectatorilor din spatele să audă ce se întâmplă pe scenă.

În folosință timp de mai multe secole, teatrul a fost distrus în anul 395 după ce goții au invadat Peloponezul. Mai târziu, în 426 d. Hr., Teodosie al II-lea a închis Sanctuarul, interzicând toate activitățile păgâne din întreaga Grecie, în timp ce situl a fost in permanenta nefuncțional în urma unei serii de cutremure.

In 1907, s-au făcut reparații în culoarul vestic și peretele de reținere. Restaurarea a fost reluată la scurt timp după cel de-al doilea război mondial și s-a axat pe realizarea monumentului în condiții de siguranță și potrivite pentru spectacole. Începând cu anul 1938, au fost realizate sute de piese teatrale, iar în 1954 a fost lansat faimosul Festival Epidaurus.

Muzeul

In muzeu, unde se pot vedea diverse instrumente chirurgicale, câteva statui ale Atenei, statuia lui Asclepios, stiuta de toata lumea (manuale de istorie, dictionare enciclopedice etc): un om in varsta, cu figura blânda, dar sigur pe el, cu un sarpele încolacit pe toiag simbol conformist al vietii si al mortii; simbol nonconformist al eliberarii energiei Kundalini (energia cu care Iisus îi însanatosea pe cei bolnavi, refacându-le membrele, redându-le vederea etc). Mai puteti vedea un capitel corintian superb, diverse statui si câte un colt al templului lui Asclepios si al templului zeitei Artemis.

 

Dupa aceasta superba vizita care ne-a incarcat de energie, cu speranta ca vom reveni (niciodata nu am sa ma plictisesc de, pietre''!) am plecat sa vedem podul scufundabil de la canalul Corinth - dar asta este o alta poveste!

Vacante placute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de xpac in 23.11.17 20:53:37
Validat / Publicat: 23.11.17 22:00:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2565 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (xpac); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Scena privita de sus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51300 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

mishu [23.11.17 22:12:03] »

@xpac: Ca si la articolul citit putin mai devreme scris de @ghisor, mi-ar fi placut sa pot da primul vot insa iar mi-a luat-o inainte @Cornel, insa asta e, cine face jocu ile castiga.

Castigata ma simt si eu cu un astfel de articol minunat, plin de informatii adunate cu multa munca si prezentate noua atat de frumos. Iar pozele minunate, asadar felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26 [23.11.17 22:14:01] »

@xpac:

Avand cazare in Tolo

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmasterX [23.11.17 22:15:33] »

Mutat în rubrica "'Opționale' din Tolo, TOLO" (nou-creată pe sait)

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [23.11.17 22:28:52] »

@xpac: Un review complex, pe care l-am citit cu plăcere, rememorând vizita de acum doi ani.

Felicitări!

webmaster [23.11.17 22:34:07] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

xpac [24.11.17 04:24:40] »

@Carmen Ion: Multumesc pentru apreciere. Acum doi ani aproape ca ne-am intersectat!

xpac [24.11.17 04:26:56] »

@mishu: Multumesc pentru apreciere si sper sa mai scriu in continuare despre peloponez si despre istoria antica atat de draga mie!

xpac [24.11.17 04:30:01] »

@webmaster26: Da web, ai dreptate, dar este mai greu deoarece am pierdut o parte din poze, inclusiv din Zakinthos!

elviramvio [26.11.17 22:35:28] »

@xpac:

Pythia zice ca eu "voi vota nu ma blocheaza sistemul afa ". Unde-i virgula? Nu de alta dar sa stiu daca-mi incerc norocul si la al treilea articol!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, xpac
Alte impresii din această RUBRICĂ'Opționale' din Tolo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048729181289673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1