GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Platamonas, rasfat la malul marii
Dupa o drumetie superba in lacasul zeilor, pe muntele Olimp, despre care v-am povestit intr-un review anterior (vezi impresii), am coborat de pe munte oprindu-ne in cea mai apropiata statiune de la malul marii, un orasel linistit la poalele Olimpului, Platamonas, aflat la o distanta de 20 km fata de Litochoro si 40 km fata de Paralia. Am ales acest orasel, nedorind sa ne petrecem saptamana in aglomeratele Nei Pori sau Paralia, aflate la o aruncatura de bat de Platamonas.
Ne interesasem anterior si aflasem ca oraselul este unul traditional, fara a avea o afluenta majora de turisti.
Din Litochoro, am urmat E75 si in scurt timp am descalecat in Platamonas, avand un chef nebun de a ne balaci, dupa escapada montana din ziua precedenta.
Am parcat masina in apropierea strazii de langa faleza si am plecat pe jos in cautarea unei cazari pentru 6 nopti. Dupa vizitarea catorva hoteluri si pensiuni, ne-am oprit asupra hotelului Galanis, un cochet hotel aflat la mai putin de 100 m de plaja.
Dupa negocieri aprige cu stapana casei, am reusit sa obtinem un pret de 25 Euro pe noapte pentru un sejur de 6 nopti. Hotelul este unul foarte dragut, cu trei etaje, lift, camere spatioase cu baie si chicineta, balcon, aer conditionat, adica tot ce aveam nevoie pentru o saptamana.
Plaja din Platamonas este una cu nisip fin, observand totusi ca spre capatul statiunii exista si segmente de plaja intre diguri cu pietricele. Intrarea in apa este una lina, ideala pentru copii, valurile nefiind mari datorita digurilor de protectie din zona.
Plaja se numeste Akti Platamona si este amenajata cu sezlonguri si beach-baruri. Pentru doritori, preturile la sezlonguri erau de 5 euro/bucata pe zi, pret in care primeai o apa la 0,5 l si un frappe. Am inchiriat si noi o singura zi, apoi ne-am incalzit spatele pe nisipul arzator al plajei.
Exista pe plaja un centru pentru practicarea sporturilor nautice, cat si un centru salvamar. In apropierea plajei, pe faleza, am gasit o multime de baruri, taverne si cafenele, unde se pot servi preparate din peste proaspat, pizza sau mancaruri traditionale grecesti. Am observat ca se pune mare pret pe roadele marii, neexistand taverna care sa nu imbie turistii la preparate delicioase din peste si fructe de mare. Am servit si noi un platou delicios cu astfel de preparate la un pret de 10 euro, platou din care am mancat doua persoane pe saturate. Preturile in general nu sunt foarte mari la taverne, mancarea greceasca reprezentand cea mai ieftina optiune.
Posibilitati de cazare sunt foarte multe in Platamonas, existand o multitudine de mici hoteluri si pensiuni. Trebuie doar sa fiti atenti, pentru ca am vazut o gramada din acestea intr-o stare jalnica.
Pe strada principala din orasel sunt o multitudine de magazine cu o diversificata oferta de haine de piele sau de blanuri sau diverse suveniruri care ar putea incanta ochiul turistilor, bacanii pline ochi cu de-ale gurii, magazine cu peste proaspat adus in fiecare dimineata de pescari, pizzerii, cofetarii, magazine cu articole hand-made, tablouri si icoane, in mare parte cam tot ce va puteti dori.Deosebita in Platamonas este zona portului, acolo observand un numar foarte mare de ambarcatiuni. Apa in zona respectiva este foarte limpede, fundul apei fiind din pietricele.
Pentru servirea mesei va sfatuiesc sa alegeti acele taverne preferate de localnici, avand in vedere ca acestia stiu unde se mananca cel mai bine. Astfel noi nu ne-am pacalit niciodata, servind de fiecare data o mancare delicioasa facuta…ca la greci acasa. :)
Pentru pofticiosii de dulciuri, aici veti gasi foarte multe cofetarii cu produse traditionale, avand vitrinele pline de dulciuri cu specific local, o incantare pentru gurmandul din mine, care am incercat in fiecare zi un altfel de sortiment din gastronomia dulce a grecilor. Un sfat legat de acest aspect. In Platamonas, daca doriti sa serviti prajiturile in cofetarie, veti mai plati cca. 1 euro in plus, costul pentru servire, spun ei. Sau le puteti lua la pachet si sa le serviti pe una din zecile de bancute din lemn asezate chiar pe malul marii, asa cum am facut noi.
Inca un aspect important pentru pasionatii de cumparaturi. In orasel, comerciantii isi inchid magazinele intre orele 13.00-17.00, cand merg sa-si faca siesta, revenind dupa aceasta ora si avand magazinele deschise pana la ore tarzii in noapte. Aceasta regula nu se aplica bineinteles tavernelor, restaurantelor sau magazinelor alimentare.
De asemenea, in zona exista si obiective istorice importante, cel mai important dintre acestea fiind reprezentat de Castelul Bizantin, construit in secolul X pe drumul spre Macedonia. In castel in lunile iulie-august este gazduit festivalul Olimpului, in cadrul caruia puteti vedea in fiecare seara diverse spectacole de teatru sau concerte. Dion, un alt obiectiv istoric important, este cunoscut ca locul in care au trait zeii Olimpului, se afla la o distanta de 14 km de Litochoro. Aici gasiti un sit arheologic si un muzeu, sit care include templul zeilor, un teatru grecesc si mai multe sanctuare.
Cu autobuzul (exista curse regulate) va puteti deplasa in Litochoro, Paralia, aflate in apropiere. Cu autoturismul se poate ajunge in traditionalul Paleo Panteleimonas, aflat la o distanta de 7 km de Platamonas, un vechi sat traditional grecesc care este un punct de belvedere deosebit in zona, oferind o panorama superba asupra golfului, castelului Platamonas si a plajelor. Am aflat de la localnici ca satucul fusese parasit in urma cu 50 de ani, dar a fost repopulat incepand cu anul 2003, cand satul a fost declarat monument de patrimoniu. Satul este foarte vechi, cu case construite din piatra, avand stradutele pavate din acelasi material. Satul nu este foarte mare, aici gasind o bisericuta, o scoala si cateva taverne unde puteti servi o masa calda cu produse din bucataria traditionala.
Intr-o plimbare pe jos de 30 minute puteti ajunge in Nei Pori, urmatoarea statiune, in imediata vecinatate a Platamonasului. Aici se gaseste cea mai sudica plaja din zona Pieria. Plaja este una cu nisip fin, foarte lata, aceasta fiind detinatoare de “ Blue Flag”. Plaja este amenajata in totalitate, existand o multitudine de zone cu umbrele si sezlonguri de inchiriat. Preturile aici nu sunt cu mult mai mari decat in Platamonas, ceea ce o face o optiune buna de luat in calcul pentru carcotasii care isi doresc o plaja perfecta cu nisip foarte fin. Langa plaja, la fel ca in Platamonas, exista o multime de taverne si cafenele, putand servi masa chiar pe sezlonguri.
As descrie Platamonasul ca o diversitate de oferte pe toate gusturile turistilor. Cafenelele de pe faleza, magazinele de toate felurile, croazierele organizate pe marea linistita, tavernele unde puteti asculta pana in zori muzica traditionala greceasca, localnicii foarte calzi si primitori, fac ca Platamonasul sa fie o destinatie turistica in care veti dori sa reveniti.
Trimis de wolf2001* in 02.02.15 20:16:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mi-a placut mult prezentarea ta, m-au incantat fotografiile cu tavernunetele de pe malul marii, exact asa imi place si mie cand plec in Grecia seara sa stau pe malul marii la vreo tavernuta din aceea si sa se auda in surdina muzica greceasca... ce sa mai... un vis... mai ales cand ma uit afara pe geam si vad intunecimea asta de dimineata pana seara...
cred ca este primul set de impresii despre Platamonas pe care l-am citit si care m-ar face sa aleg locatia ca o posibila destinatie de vacanta candva.
Frumos articolul dvs. M-a dus cu gandul la vacanta mea din Leptokaria... am vizitat si Platamonas si mi-a placut mult...
Nu ati scris nimic despre castelul Platamon.
Sau cand ati vorbit despre Castelul Bizantin faceati referire la Castelul Platamon?
Ati urcat pana acolo? Noi am avut noroc si am urcat cand nu erau calduri foarte mari, altfel este groaznic...
@GabrielaG - Da, este vorba despre castelul Platamonas. Nu m-a impresionat in mod deosebit castelul, de aceea nu am vorbit prea mult despre acesta.
@wolf2001 - Am inteles... nici pe noi nu ne-a impresionat in mod deosebit dar panorama de acolo este superba... mi-a placut enorm... si cand am facut inconjurul castelului... oau... super
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Platamonas: Grecia, frumoasă țară, păcat că-i locuită (II) — scris în 13.08.23 de cod_gabriel din BUCUREşTI - nu recomandă
- Sep.2022 Palaios Panteleimonas, vechiul sat de piatră cu o privelişte uluitoare asupra Golfului Thermaikos — scris în 09.04.23 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Un bonus nesperat - marea! Și bonusul bonusului - o tavernă excepțională! — scris în 03.06.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 La pas printr-un mic paradis grecesc — scris în 04.09.16 de alar din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- May.2016 În "balconul Olimpului" — scris în 02.11.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Paralia Panteleimonos prin ochii mei — scris în 13.02.16 de Denisa13 din GHIMBAV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 O vacanta reusita — scris în 03.09.15 de silvanasolomon din BRASOV - RECOMANDĂ