ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.07.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 18 MIN

Trasee spre Grecia cu automobilul din dotare

TIPĂREȘTE

Generalitati:

Am inceput sa scriu acest review, destul de pretentios si alambicat in speranta ca voi, turistii si viitorii turisti, ce veti vrea sa mergeti cu masina in Grecia, veti gasi aici raspuns la intrebarile voastre, despre acest drum, ce pare atat de greu la inceput, dar care ulterior devine atat de frumos si usor.

In primul rand trebuie sa aveti hartile detaliate ale soseleleor din cele doua tari Bulgaria si Grecia, ar fi de preferat cele mai noi variante si cele mai bune harti posibile. Din cate stiu cele mai bune harti, sunt facute de o firma din Germania si nu prea se gasesc la noi in tara, insa am inteles ca la targurile de carte vin mai toate firmele cunoscute producatoare de harti.

Atentia la drum, nu trebuie sa va spun eu sa aveti, insa mare atentie la semnele de circulatie si la politie mai ales in Bulgaria si mult mai ales in Grecia. Daca in Bulgaria mai merge cu o mica spaga, in Grecia politia e foarte vigilenta si incoruptibila, insa mult mai putin prezenta pe sosele.

Despre masina: Masina trebuie sa fie in stare perfecta de functionare, cauciucurile de vara, foarte bune, aproape noi, rezerva verificata si foarte buna, gps-ul din dotare sa aibe harti noi, placutele de frana in stare excelenta, iar copilotul trebuie instruit sa se uite dupa denumirile localitatilor prin, sau pe langa care se trece.

In Bulgaria am vazut multe service-uri auto, insa in Grecia sunt foarte putine si vulcanizari cu atat mai putine, sa nu va inchipuiti ca sunt ca la noi pe toate drumurile.

Masina trebuie dotata cu absolut tot ce cere comunitatea europeana. Orice lipsa poate fi sanctionata de politistii bulgari, sau greci. Eu nu am fost amendat pana acum, desi am avut un bec lipsa din trusa, exact cel care se arsese din nou.

Cumparati-va un GPS, sa fie al vostru, sa fie incercat, functional si sa stiti sa il setati, astfel incat, cand aveti nevoie de el mai mult, sa raspunda la apel cu brio. Daca veti imprumuta unul, doar in vacanta, sigur veti avea probleme la drum si nu raspund la mobil sa stiti!

Nu recomand ca masina sa fie proaspat spalata, atrage atentia politistilor bulgari, in mod deosebit si riscati sa fiti scosi din coloana, doar pentru ca masina voastra straluceste si restul sunt anoste si mai greu de reperat.

Despre drum: drumul spre Grecia, in general e bun si nu impune abilitati speciale, doar un pic de atentie si concentrare la semnele de circulatie si la indicatoare. Orasele sunt semnalizate in limba bulgara, sau greaca si apoi in latina, la cativa zeci de metri. Distantele catre orasele importante, de pe drum, sunt semnalizate destul de des, prin panouri mari, asa cum e civilizat si nu prin metoda medievala de la noi, cu pietre vopsite pe marginea drumului.

Ar fi foarte indicat ca pe teritoriul celor doua tari sa incercati sa conduceti in limitele regulamentului si ale bunului simt si sa evitati orice scamatorie incercata prin tara. Evitati depasirea pe banda continua, in curba, opturile sunt total interzise, iar viteza trebuie adaptata la cerintele drumului, sau dupa limitari si caz. Daca prindeti un bulgar viteaz in fata, sau un camion meserias, va puteti tine dupa el cu mare succes. Orice echipaj de politie va fi semnalizat din fata, de catre colegii de pe celalat sens, nu uitati sa faceti si voi la fel. Daca nu va puteti abtine de la scamatorii, atunci pregatiti o colectie importanta de bancnote de 10 si 20 si chiar 50 de euro in functie de gravitatea faptei, pentru spagi date la politia bulgara.

Taxe: - Prima taxa platita va fi taxa de pod de la Giurgiu care e cam 25 de ron (6euro) la noi si 2 euro la bulgari (la intoarcere). A doua taxa va fi taxa de drumuri (vigneta) la bulgari, care se poate plati la vama, cu euro sau leva, apoi in cateva benzinarii cu leva sau cu cardul. Exista posibilitatea ca in anumite locuri sa se poata plati si cu lei dar nu ba bazati pe asta. E bine sa cumparati vigneta, pana iesiti de pe orbita orasului Ruse. Aceasta costa 5 euro sau 10 leva pentru 7 zile, 13 Euro sau 26 de leva pentru o luna sau 34 de euro sau 67 de leva pentru tot restul anului. Vigneta este formata din abtipild si chitanta, pe fiecvare ar trebuie trecut numarul masinii, iar abtipildul trebuie lipit in parbriz in dreapta jos.

In Grecia momentan nu sunt taxe de drumuri, exista doar taxe pe autostrazi care se platesc in punctele de plata: Toll post, aflate in anumite locuri pe autostrazile mai vechi ale Greciei, nu si pe cele mai noi sau neterminate.

Benzina/Motorina: Pretul acesteia e foarte important, la noi il stie toata lumea e mai mare ca in bulgaria cu putin, dar mai mic ca in Grecia. Ideal ar fi sa luam combustibil doar din Bulgaria, dar acest lucru nu e posibil asa ca eu fac plinul la Bucuresti inainte sa plec si mai fac odata plinul in Bulgaria la Sandanski la Omv apoi mai bag in Grecia doar cand e nevoie. Utlima data in Bulgaria motorina costa 2.31 lv iar in Grecia 1.5 euro, la noi 5.3 ron Litrul. Benzina era in Grecia 1.7 euro litrul, cea de 95 si 2.27 lv in Bulgaria.

Puncte de frontiera intre Grecia si Bulgaria:

1. Kulata – Promachonas = este cel mai important punct de trecere frontiera si cel mai folosit de catre romani, asigurand practic accesul in aproape orice destinatie de vacanta din Grecia. Nu e aglomerat decat in plin sezon – iulie-august.

2. Svilengrad – Ormenio = se afla chiar langa Turcia si face legatura cu Thasos si Samothraki. Este putin aglomerat, insa in plin sezon poate deveni un pic mai stresanta trecerea pe aici, mai ales la intoarcere cand toti trebuie sa cumpere vigneta si nu se poate trece pe langa coada, chiar daca ai vigneta valabila.

3. Ilinden –Goce Delchev – Exochi = un punct de frontiera foarte rar folosit, mai ales pentru a ajunge in Thasos. Pe aici trece o masina la 15 minute.

4. Zlatograd – Thermes = punct frontiera foarte nou, care se foloseste mai mult pentru a ajunge in Thasos. Nu e aglomerat deloc, putini romani si bulgari incumetandu-se se mearga pe acest drum spre Thasos.

Traversarea Bulgariei: Eu intotdeauna traversez Bulgaria ziua, altii prefera sa o faca noaptea, eu nu, si din cauza ca nu dispun de vedere nocturna prea buna, iar sotia din dotare are aversiune pentru circulatia pe timp de noapte.

Pana la Ruse drumul este simplu toata lumea il cunoaste se ajunge in vama se plateste taxa de pod (altfel nu se poate trece), apoi se traverseaza podul minunat al prieteniei si se ajunge in partea bulgareasca, unde se face controlul actelor si se poate plati vigneta. In continuare sunt afise uriase, cu traseul catre Sofia, fiind capitala e foarte bine semnalizata peste tot. Se merge pe centura orasului Ruse, apoi se merge spre Byala. Uzual toamna, pe aici se incropesc niste lucrari si se deviaza drumul pe niste dealuri, pe la Tzenovo, nu va speriati drumul desi e ingust, e foarte bine semnalizat si masinile sunt aproape bara la bara, asa ca nu aveti cum sa va pierdeti.

Imediat dupa Byala, la cativa km, drumul face dreapta spre Sofia, atentie aici ca sa nu ocoliti degeaba mai multi kilometri. Urmatoarea mare localitate este Pleven (Plevna) se trece pe langa ea, normal nu? Apoi, se trece prin Lukovit si Rumyantsevo, noroc ca sunt localitati mici si se ajunge apoi la Zlatna Planega, unde puteti face un popas, aici opresc toate autocarele cu romani si se mai numeste popular “la Steaguri”, aici exista toaleta cu bani 0.20 euro si restaurant/cafenea/terasa.

Mai departe se ajunge relativ repede pe autostrada A1 si in mai putin de 80 de km se ajunge la Sofia, un oras mare si relativ greu de traversat.

Sofia (400km de Bucuresti): Ultimele date imi spun ca bulgarii au dat in folosinta o noua bucata de autostrada (19.5 km): autostrada Lyulin se numeste si porneste din cartierul sofiot Lylin si se uneste cu autostrada veche (relativ) la Pernik – (vezi foto cu Sofia). Deci acum nu mai trebuie sa traversam Sofia, nu mai trebuie mers pe centura veche si apoi prin cartierul rapciugos cu piatra cubica si tramvai pe mijloc si multe gropi si stopuri unul dupa altul. Toate astea au disparut. Mergem spre Sofia si cand in fata ne apare podul centurii orasului, trebuie sa facem dreapta si sa mergem aproximativ 30 km pe centura, pana la noua autostrada Lylin, apoi in continuare pe cea veche inca aproximativ 20 km, dupa care drumul se ingusteaza, dar ramane placut si relativ rapid.

Kulata/Promachonas (585km de Bucuresti): Punctul de trecere frontiera cel mai important intre Bulgaria si Grecia este cel de la Kulata-Promachonas, unde ajungem mergand din Sofia, aproximativ 175 km, spre sud prin Dupnitsa/Blagoevgrad/Sandanski.

Se trece pe langa Pernik in mare viteza, apoi prin Dupnitsa, localitatea cu cele mai multe masini second hand si unde in acest moment se gasesc niste cirese extraordinare, pe dealurile din apropierea orasului, apoi prin Blagoevgrad, Simitli si ajungem in Kresna, un sat foarte important supranumit “la Bomboane” si de unde se pot cumpara bomboane foarte bune (normal nu?) si ieftine, masline si ulei de masline, grecesti, mult mai ieftine decat in Grecia. Atentie aici in Kresna, mai misuna indivizi cu obiceiuri mai putin placute, cum ar fi diversi hoti de buzunare sau din masini.

Dupa Kresna mai mergem un pic si trecem prin Sandanski, unde ar trebui sa facem plinul, la un OMV pe dreapta (se poate plati cu cardul) si apoi in scurt timp ajungem in vama, unde se verifica doar documentele si se porneste mai departe. Intre cele doua tari exista un magazin mai mare, un fel de duty-free, de unde se pot cumpara diverse produse la preturi relativ obisnuite, insa produsele pot fi mai neobisnuite, exemplu Metaxa 12* sau de 30 de ani vechime, parfumuri, ceasuri. Imediat in Grecia exista toaleta pe stanga, relativ murdara, dar exista.

Simitli: sat important aflat la 120km de Sofia spre Kulata, pentru ca daca o luam la stanga, din Simitli, ajungem in 40 km in Bansko, poate cea mai mare statiune montana din Balcani si apoi dupa inca 57 km ajungem la vama Ilinden - Goce Delchev – Exochi. De aici se poate ajunge la Kavala, sau Keramoti foarte usor, sau chiar si in Halkidiki.

Grecia: Odata patrunsi pe teritoriul Greciei sa stiti ca ati intrat in concediu defapt si urmeaza numai momente frumoase. Pentru ca asta sa se intample ar fi bine sa nu aveti la voi un dispozitiv antiradar, sau detector de radar, care sunt cu totul interzise in tara asta si numai posesia lor, va poate atrage o amenda uriasa (2000 euro) si un drum la sectia de politie.

In Grecia nu prea exista hoti, de nici un fel, sau daca exista, acestia sunt masati in orasele mari Salonic-Athena si lipsesc cu desavarsire in statiunile de vacanta.

Pentru a intra in Grecia nu aveti nevoie decat de CI, sau pasaport si multa voie buna. Afisati in zambet larg la vames si spunetii: Kalimera!

Salonic = Thessaloniki (700km de Bucuresti si 300km de Sofia) este al doilea oras al Greciei, capitala Macedoniei (Grecia de nord) se afla la 120 km de Promachonas, pe un drum in care vom avea 80 km de autostrada (Kassandra) si 40 km de drum rapid, cu o singura banda pe sens. GPS-ul este inutil aici si va va incurca, pentru ca autostrada e in constructie de mai multi ani si nu este bagata in nici o harta. Pe drum trecem pe langa Sidorokastro (unde sunt cateva hoteluri de tranzit), Serres un oras mai maricel unde sunt alte cateva hoteluri folosite de romani pentru tranzit, aici se face dreapta spre Salonic.

In apropiere de Salonic se vor face mai multe iesiri de pe autostrada, pe care va trebui sa o luati, fiecare spre destinatia lui de vacanta. Atentie, nu se intra in oras sub nici o forma, e foarte aglomerat si iesirea se face cu mare greutate. Daca nu aveti nici gps nici harta orasului acest lucru va fi extrem de dificil.

Trasee de vacanta obisnuite:

Nord-estul Greciei:

Thasos: despre aceasta destinatie am scris un review de curand: click aici.

Practic in Thasos se poate merge intrand prin oricare din cele 4 puncte de frontiera existente. Eu as prefera Svilengrad sau Zlatograd.

Traseul pe care l-as alege eu, intr-o eventuala vizita viitoare in Thasos ar fi: Bucuresti- Ruse-Veliko Turnovo – Gurkovo- Maglizh – Stara Zagora – Haskovo – Harmanli – Svilengrad – Ormenio –Orestiada – Didimotiko – Sufli – Alexandroupoli – Komotini – Xanthi – Chrisoupoli – Chrisochori – Nea Karya – Keramoti.

Daca se alege traseul prin Sofia, dupa intrarea in Grecia se merge la Serres si de acolo se taie efectriv in stanga spre Kavala, de unde se poate lua ferry, sau se poate continua catre Keramoti si se ia de acolo ferry (recomandat).

Despre cum se ajunge in Thasos avem o intreaga rubrica cu 10 review-uri : click aici

Si alte discutii pe care le gasiti la CMR Grecia click aici adica : click aici si : click aici

Samothraki: Este o insula mai putin vizitata aflata in estul Greciei si unde se ajunge cel mai usor prin Svilengrad – Ormenio –Orestiada – Didimothiko – Sufli – Alexandroupoli de unde se ia ferryboatul catre insula.

Restul Greciei:

Athena si insulele Saronice (Salamina, Aegina, Hydra, Poros) Athena capitala Greciei se afla la 520 km de Salonic, care se fac in mare parte pe autostrada A1, langa Athena avem Portul cel mai importanta al greciei Piraeus (Pireu) de unde se poate lua un ferryboat catre una din sutele de insule grecesti din marea Egee. Printre ele si insulele Saronice, aici se poate ajunge si cu ajutorul unei croaziere de o zi pentru aproximativ 80 de euro de persoana.

Inainte de Salonic mergand pe autostrada vom vedea cateva iesiri in dreapta de pe autostrada, prima dintre ele este cea catre Athena, trebuie neaparat sa o luam pe aici si in directiile urmatoare: Lefkada, Corfu, Kefalonia, Parga, Preveza si eventual Zakinthos (pt Zakinthos exista si alt traseu)

Traseul obisnuit Salonic - Athena este: Methoni – Katerini – Nei Pori – aici autostrada devine drum national, pana se traverseaza Valea Tempi – Larisa – Stylida- Lamia – Kamena Vourla – Malakasa – Athena – Piraeus, in mod normal acest traseu se face in 5h30’ -6 ore maxim. Pe traseu sunt mai multe puncte de incasare a taxei de autostrada, in total se depasesc 30 de euro pe sens.

Despre acest traseu am scris un review anul trecut ce poate fi gasit : click aici

Halkidiki este un judet destul de important al Greciei aflat la aproximativ 800km de Bucuresti. Pentru a ajunge cel mai usor in Halkidiki se merge pana in apropiere de Salonic si se iese de pe autostrada pe a doua iesire foarte mare, semnalizata cu Chalkidiki! Se merge o bucata buna pe autostrada Kassandra in continuare, apoi se despart drumurile pentru fiecare brat in parte. Cel mai apropiat brat este Kassandra pe care se intra din Nea Moudania. Spre Sithonia se merge mai departe urmarind semnele pentru Sithonia.

Pentru bratul al treilea se poate merge pana la Lagkadas (in apropiere de Salonic) si face stanga pe Egnatia Odos spre Kavala, apoi dupa Mikra Volvi se coboara de pe autostrada in dreapta spre Stavros – Olimpiada – Strathoni – Ierisos – Nea Roda – Ouranopoli.

Un alt traseu spre Ouranopoli ar fi prin Svilengrad – Egnatia Odos pana la Asprovalta/Nea Vrasna, apoi se coboara spre Stavros si se urmeaza acelasi traseu de mai sus.

Astfel am acoperit si Asprovalta si Nea Vrasna, doua statiuni dragute, care sunt foarte apropiate de Stavros.

Paralia Katerini- Olimpic Beach - Nei Pori = aflate in judetul Pieria la mica distanta de Salonic (80-110km), aproximativ, pe autostrada Salonic Athena.

Pentru Paralia Katerini se poate ajunge foarte usor astfel: ne dam jos de pe autostrada spre Korinos, iesire foarte bine semnalizata, traversam orasul Korinos si mergem pana pe plaja din Korinos, acolo facem dreapta si in cativa kilometri suntem in Paralia Katerini, cel mai simplu posibil.

Mai complicat este sa ne dam jos de pe autostrada in Katerini si apoi dupa un vartej de sensuri giratorii si intoarceri nebanuite ajungem, trecand prin Peristasi si Kalithea in Paralia Katerini. Fara GPS mi-ar fi foarte greu sa mai ajung din nou pe acest drum. Semnalizarile sunt foarte bune si clare, dar drumul e foarte intortocheat.

Olimpic Beach se afla la o distanta de 3 km sud, pe plaja, de Paralia Katerini, deci usor de gasit de oricine.

Nei Pori statiune legata de Platamonas, se afla in imediata apropiere a autostrazii Salonic-Athena, la o distanta de 110 km de Salonic. Pentru a recunoaste apropierea statiunii, venind pe autostrada, veti vedea cetatea de la Platamones sus pe un deal in apropierea marii, acolo imediat trebuie sa faceti stanga pentru a ajunge in Nei Pori.

Un sfat de criza: intre localitati exista sosele paralele cu autostrada si se poate ajunge fara a plati taxele destul de mari, in eventualitatea unei fataieli continue intre statiuni, asa cum am facut noi in 2009. Autocarele care ne-au dus la Meteore si croziera la Skiathos ne-au invatat cum sa ocolim punctele de plata ale autostrazii. Acest lucru se poate face studiind un pic hartile si cu un GPS bine setat.

Meteorele = al doilea centru monastic al Greciei, si pe langa asta un fenomen geografic deosebit, ce merita vizitat indiferent de religie sau crez. Am fost de 2 ori la Meteore si as mai merge de cate ori as putea.

La Meteore se merge prin Salonic, apoi spre orasul Kalampaka si satul Kastraki. Intre Salonic si acestea exista mai multe variante de traseu.

1. Salonic - Egnatia Odos - Veria– Grevena – aici se coboara de pe autostrada spre Agia Theodorii si mai apoi Kalampaka si Kastraki = traseu de 230km ce se face in 3 ore maxim.

2. Salonic – Katerini – Nei Pori – Valea Tempi – larisa – Trikala – Kalampaka – Kastraki = 234 km ce se fac in 3h15’.

3. Salonic – Katerini – Elasona – Deskati – Kalampaka – Kastraki = traseu mai greu de 231 km ce se fac in 4 ore, dar de o frumusete rara.

Peloponez, Kithira = Peloponez este peninsula uriasa din sudul Greciei, de o frumusete rara, in care se ajunge cel mai usor din Athena, apoi coborand spre sud. Se merge spre Korinthos, se traverseaza canalul Corinth si efectiv acum suntem in Peloponez. De aici se pot alege mai multe rute, in functie de directia aleasa de fiecare. Autostrada este pana in Patras, pe malul canalului Corinth si pana la Tripoli in inma Peloponezului.

Kithira = ultima insula Ionica, aflata in sudul Peloponezului este accesibila din porturile: Piraeus, Neapoli si Githio. Normal cel mai ieftin e din Neapoli fiind si cel mai apropiat.

Elafonissi una din insulele ce ascund o plaja absolut superba, este accesibila cu ferryboatul din portul Vigklafia, aflat in sud-estul Peloponezului, la 700m de insula.

Creta - Santorini si restul insulelor dodecaneze si ciclade = in insule se poate ajunge cu ajutorul unui ferryboat luat din portul Piraeus, insa in multe cazuri se poate ajunge si din Thessaloniki (exemplu este Rodhos) intrucat nu am fost pe nici una din aceste insule, nu comentez mai mult.

Corfu (1025km de Bucuresti) = pentru a ajunge in Corfu trebuie luat un ferryboat din Igoumenitsa, oras aflat la extremitatea vestica, a autostrazii Egnatia Odos.

Din Salonic se merge spre Athena (doar pentru 37 de km aproximativ ) , atentie unde coboram de pe autostrada A1 , apoi se plateste taxa de la Malgara (2euro) de pe autostrada si apoi se urmareste iesirea de pe autostrada A1 , in drepta , spre Veria (sau Bepoia ori Veroia). Se merge inspre Veria si apoi Grevena – Ioannina – Igoumenitsa pe Egnatia Odos, drum exceptional plin de tuneluri, din care cel mai lung are 7 km, traseu care ma face mereu sa ma intreb: noi avem munti frumosi? Si apoi a doua intrebare este logica: cum au putut astia sa construiasca o autostrada ce trece prin toti muntii din cale, doar cu 10 milioane de euro/km si noi nu putem nici cu dublul sumei?

In Igoumenitsa se termina autostrada, se merge in dreapta pe faleza si dupa 2 km se gaseste portul spre Corfu = Kerkyra.

Lefkada (1070 km de Bucuresti) este una din cele mai frumoase si salbatice insule grecesti, aflata in marea ionica undeva sub Corfu, este si cea mai usor accesibila insula alaturi de Evia. Pentru a ajunge aici, nu este nevoie de ferryboat, se trece un pod mobil, cu masina, gratuit.

In Lefkada ajungem cel mai repede din Salonic mergand spre Ioannina pe Egnatia Odos (vezi Corfu), iar de la Ioannina se coboara de pe autostrada in jos spre Arta. Se merge apoi in jos catre Arta, dar nu si pana la Arta. Efectiv cu cativa kilometri inainte se face dreapta prin Filipiada, apoi Louros – Preveza – tunelul submarin Aktio (3euro de masina) - Lefkada

Kefalonia este cea mai mare insula Ionica si urmatoarea mea destinatie din Grecia. Cel mai usor se ajunge in Kefalonia din Lefkada. In sezon exista ferry din Vasiliki catre Fiskardo. In alte perioade acest ferry se ia din Nidri.

In Kefalonia se mai poate ajunge cu ferryboatul din Patras, Kyllini (portul catre Zakynthos) sau din Astakos. Oricare din aceste variante sunt mai scumpe si mai lungi deci de neluat in seama in opinia mea.

Zakinthos este o insula absolut superba care ascunde perla mediteranei: Navaggio si unde se ajunge din portul Kyllini, aflat in nord-vestul Peloponez-ului. Despre drumurile (sunt 2) pe care ajungem mai lejer in Zakintos, am scris un review : click aici

Parga – Preveza = sunt doua statiuni foarte frumoase, aflate pe malul marii Ionice al Greciei continentale. La Parga se poate ajunge foarte usor din Igoumenitsa urmand soseaua de coasta spre sud (vezi Corfu), sunt aproximativ 50 km. Se mai poate scurta cu 7-8 km daca se taie in jos, coborand de pe autostrada mai devreme, insa nu recomand aceasta varianta.

La Preveza se ajunge cel mai rapid pe drumul de Lefkada sau, mergand de la Parga mai jos pe coasta aproximativ 60 km.

Vikos Gorge este un canion foarte adanc (1 km), unii ar spune ca cel mai adanc din lume, aflat in nordul Greciei, in apropiere de Ioannina spre Albania. Ca urmare se merge pe Egnatia Odos pana la Ioannina, apoi se face dreapta si se merge in nord, pana la Konitsa, de acolo se ajunge imediat in canion. Exista si alte variante dar mai complicate si mai lungi, folosind drumuri nationale, mai inguste si mai accidentate.

Insulele sporade: Skiathos, Skopelos, Alonisos pentru a ajunge in Sporade este necesar sa mergem la Volos, port important din istoria Greciei, de aici au plecat Argonautii in cautarea lanii de aur. Volosul se afla la sud de Katerini si Larisa, la 16 km Est de autostrada Salonic - Athena si 207 km de Salonic. Din Volos se ia ferryboatul, extrem de scump, catre insulele Sporade: Skiathos, Skopelos, Alonissos. Ca o comparatie pretul la ferry este cam acelasi si pentru Piraeus – Santorini

ori Creta), pe o distanta muuuuult mai lunga, iar Santorini nu se compara inca cu Skiathos.

Evia: este a doua insula ca marime dupa Creta, din dotarea Greciei. Aici se poate ajunge foarte usor cu masina, pe un pod in dreptul localitatii Chalkis (cea care a dat denumirea peninsulei Chalkidiki) sau cu ferryboatul din micutul port Glyfa. Ambele localitati sunt aflate in apropiere de autostrada Salonic-Athena si sunt foarte bine semnalizate din timp.

Distanta Salonic- Chalkis (Chalkida) este de 453 km si Chalkis Athena este de 77km.

Intre Salonic si Glyfa sunt 260 km, iar din Glyfa pana la Athena sunt 264 km. Va dati seama ce mare e aceasta insula, aflata langa inima Greciei, are aproximativ 170 km lungime si maxim 44 km latime si o forma extrem de neregulata dar alungita.

Concluzii finale:

Daca mergeti intr-o insula greceasca trebuie sa consultati si review-ul urmator: - Ghid de calatorie cu ferryboatul in Grecia: click aici

Daca sunteti din vestul tarii click aici, problema se schimba, dar nu mult, iesirile din tara facandu-se pe la Stamora Moravita, Turnu Severin – Portile de fier (nu costa nimic trecerea cu masina peste granita) si in continuare se poate merge prin Serbia si Fyrom eventual, ocolind Bulgaria cea inspaimantatoare, pentru atat de multi romani (epitet absolut gratuit, daca ma intrebati pe mine, cel putin in acest moment). Se mai poate iesi pe la Bechet - Oryahovo (atentie ferry scump 32 euro pe sens) sau Calafat - Vidin tot cu ferry si se continua prin Bulgaria mai departe catre Sofia.

Un review despre drumul prin Serbia cu iesire pe la Drobeta gasiti : click aici si altul pentru trecerea cu ferryboatul gasiti aici: click aici

Alte cateva review-uri foarte interesante veti gasi daca dati: click aici, printre care si Constanta – Paralia Katerini click aici scris de prietenul Pepsi70RO.

Intrucat m-au ajutat si pe mine foarte mult, pentru strangerea de informatii pretioase multumesc in final, aici, tuturor celor care au scris review-uri despre drumurile catre Grecia, multumesc deci @Dannek, @Danoradea, @Georgiana, @Deliutza27, @Andc in mod special, @Pepsi70RO, @recul, @trandafir1970 desi ea a mers cu autocarul, @Vini, @Nirdoc, @Rodik, @Paco, @Helen39 and @voyager, multumesc din nou si nu ezitati, daca aveti informatii noi, despre drumuri sa ni le impartasiti si noua. Am lasat la coada dar nu si ultimul , pe userul @Motaneata, care desi nu a scris nici un review despre drumuri are tot timpul un sfat bun pentru fiecare , care urmeaza sa plece si cere ajutorul aici pe site. Iti multumesc pentru sfaturi si activitatea ta in general!

Pentru analizarea traseelor am folosit www.viamichelin.com un site foarte bun pentru estimarea traseelor si a timpilor de deplasare, nu il consider litera de lege, dar il folosesc mereu , orientativ. Google Earth este un alt program folosit intens de mine, pentru orientare in spatiu si pentru a vedea atatea poze minunate, din intreaga lume. Cu ajutorul lui google earth se pot calcula distante si face destul aprecieri, se pot gasi coordonate geografice si gps, pentru spatii de cazare imposibile. Folositi oameni buni aceste instrumente, ele stau gratis la indemana oricui. In plus mai folosesc hartile rutiere ale Romaniei, Bulgariei si Greciei si uneori GPS-ul din dotare care a costat exact 320 ron cu tva inclus, pe care il pun de acord cu traseul stabilit de acasa si in care bag coordonatele punctelor de interes din zona care ma intereseaza.

Drumuri usoare si vacante cat mai frumoase va doresc la toti!


[fb]
---
Trimis de ionescunic in 13.06.11 13:33:44
Validat / Publicat: 13.06.11 15:38:03
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 132805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

100 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ionescunic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Bucuresti - Bulgaria - Grecia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 98950 PMA (din 86 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 4

100 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 100
webmaster15
[13.06.11 15:37:23]
»

Am atasat clipul solicitat de autor, auditie placuta.

TEOANCA
[13.06.11 16:00:23]
»

Nicu, iti multumesc!

Chiar astazi mai multe cunostinte au venit sa le dau date despre drumul catre Grecia. Unii au venit sa le maresc niste harti si sa marchez traseul. Nu aveau GPS inca. M-ai salvat, acum le dau doar un link.

Vorba lui @bubumaia, sa-ti fie bine oriunde vei merge!

DoreD
[13.06.11 16:07:49]
»

Desi nu o sa ajung in Grecia prea curand, am calatorit virtual cu mare placere si in deplina siguranta pe traseele recomandate de tine, ionescunic, drept care iti multumesc.

mecut
[13.06.11 16:33:32]
»

@ionescunic

Un rw. cel putin IMPRESIONANT! Felicitari!

motaneata
[13.06.11 17:56:05]
»

@ionescunic,

desi stiu destul de bine drumul pana in Grecia, am citit cu deosebit interes "minighidul" tau. Daca pana acum nu am scris nici un review pe aceasta tema, de-acum imi va fi si mai greu, pentru ca aproape nu mai am nimic de spus fata de ce ai spus tu.

De retinut noua varianta de ocolire a Sofiei "prin dreapta" care elimina stresul traversarii capitalei bulgare, mai ales vinerea dimineata la dus si mereu dupa-amiaza la intors. Voi verifica personal aceasta varianta peste doua saptamani cand voi merge in Halkidiki prin Sofia- Kulata. Dupa 5 zile in Halkidiki, voi merge in Thassos, iar la intoarcere voi alege traseul prin Ormonio- Svilengrad.

Mi-ai amintit de Kefalonia. Frumoasa insula. Sper ca mergi acolo cu masina. Da, se ajunge usor pe aceasta insula din Lefkada (Vasiliki sau Nidri) cu feribotul. As preciza insa ca pe aceasta ruta sunt feriboturi mai vechi si mici, sau cel putin asa erau acum doi ani (papuci, cum le spun grecii). Acestea plutesc bine, dar te cam leagana si pierd viteza cand marea este agitata (eu am facut doua ore de la Fiskardo la Vasiliki). De aceea as lua in considerare si varianta Kyllini-Poros, care se parcurge intr-o ora si un sfert cu Strintzis-Ferries (pentru cei care nu stiu, Poros este un port in Kefalonia). Chiar as recomanda aceasta varianta mai ales pentru cei care se cazeaza in zona Skala sau in sudul Kefaloniei.

Pentru cei care nu au fost in Kefalonia spun fara rezerve: nici nu va imaginati cat de frumoasa este aceasta insula! Pentru tine, care ai mai fost, am o singura recomandare: de data asta sa faci neaparat baie la Myrthos!

Mai am o nelamurire: pe cand o vacanta in Ciclade? Este aproape de necrezut ca cel mai mare fan al Greciei de pe AFA nu afostacolo! Pentru intreaga ta activitate pe AFA, eu ti-as da un premiu de excelenta si te-as trimite acolo. Meriti din plin.

Cred ca am avea ce sa citim o iarna intreaga! Ce zici @Admin?

Admin
[13.06.11 18:37:40]
»

Pai ce-as putea spune? Evident ca Nicu (precum si alti cativa membri din comunitate) ar merita un asemenea premiu. Mi-as dori nespus sa-l "pot trimite" o luna in Ciclade (si mi-as dori si ca el sa poata merge!). Insa tu o spui de parca eu as avea cine stie ce puteri magice sau o bagheta cu care pot trimite pe cine vreau, cand vreau, unde vreau - nu le am, nu sunt deosebit de multi dintre voi. Lucrez ca angajat (in alt domeniu decat turismul), site-ul este (inca) un hobby ptr mine.

--

Un articol cu totul iesit din comun prin documentarea si utillitatea sa; a fost bineinteles selectat ca MiniGid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

corinutza
[13.06.11 20:49:48]
»

Este un review foarte bun, util pentru toti cei care doresc sa ajunga in Grecia. Am citit cu interes sfaturile pe care ni le-ati transmis si, chiar daca anul asta mergem in Turcia, e bine de stiut pentru viitor.

Ce bine ar fi daca s-ar gandi cineva la o varianta a drumului si spre Turcia, la fel de detaliata si de clara.

Daca mai aveati nevoie, un vot si de la mine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
santana*
[13.06.11 22:35:30]
»

Meriti muuuulte beri Nicule, sa mor io! Si nu doar tu...

ufoman
[13.06.11 22:41:17]
»

Documentat, corect in aprecieri si absolut necesare recomandarile lui Nic'. Meriti toata gratitudinea noastra si speram sa ne vedem la o bere rece intr-o vara fierbinte de Bucuresti.

Alina Morar
[13.06.11 22:44:09]
»

La fix ai scris acest review! Multumesc.

Spune-mi te rog daca in acele locuri de taxare pe autostrada, unde trebuie bani marunti, daca se poate plati si cu cardul si amenda pe care ai primit-o de la politai, ar trebui platita pe loc sau primesti hartia si platesti cand ai tu chef?

Stii ce ar mai trebui? Sa mai scrii unul despre mancare

Am citit cateva, mai ales cel scris de @ Cristian h...denumirile alea...ma omoara!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[14.06.11 00:40:07]
»

@ionescunic, e un articol deosebit, asa cum ne-ai obisnuit! Foarte documentat, foarte util oricui merge in Grecia! Ce bine era daca stiam si eu atatea amanunte cand am fost acolo! Dar imi va folosi data urmatoare!

ionescunicAUTOR REVIEW
[14.06.11 08:14:09]
»

Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata, pentru ca ati citit si nu in ultimul rand pentru ca ati votat.

Web15 mersi, am avut emotii cu melodia.

@TEOANCA iti multumesc si iti dorec si tie la fel si vacante cat mai frumoase asa cum ti le doresti!

@DoreD niciodata sa nu spui niciodata, nu se stie cum si in ce fel vei avea posibilitatea sa ajungi in Grecia, iata Alina Morar e un exemplu!

@Mecut multumesc frumos!

@Motaneata totusi ar mai fi multe de spus despre drumurile spre Grecia, in Bulgaria apar mereu provocari noi, la greci se construieste mereu, mai dau bulgarii in folosinta cate un punct vamal.

Despre o viitoare excursie in ciclade pot sa iti spun ca am fost la un pas ca la sfarsitul lunii sa mergem in Santorini pentru cateva nopti, din pacate a trebuit sa renunt pentru ca nu putem merge singuri, e mult prea costisitor drumul.

Ar fi interesanta o vacanta prelungita in ciclade, sa mergem din insula in insula, poate il cooptam si pe Cristian H, el de-abia asteapta asa ceva.

O intrebare am care ma roade si nu stiu de unde pot afla raspunsul: In port la Pireu pot lasa masina in siguranta mai multe zile sau trebuie sa caut o parcare cu plata prin zona?

Daca stii ceva as ramane dator, nu ca n-as fi deja!

Despre vacanta ta viitoare: pare foarte frumoasa si promitatoare insa timpul este cam scurt pentru cele doua locuri alese sper sa te poti descurca si asa. In Halkidiki sunt numai croaziere, 3 la numar, basca cele 3 brate si zecile de mici localitati si sutele de plaje fascinante. In Thasos poate ajung 5 zile, asa de inceput, sa nu ratezi Marble Beach, oricat de mult ai tine la masina ta, merita, si Giola merita, nu mai spun de Ypsario.

In Kefalonia ca si peste tot eu merg numai cu masina si nu concep altfel, nu ca as iubi-o, dar imi da multa libertate de miscare. Eu am facut baie pe plaja Mirthos si o consider poate cea mai frumoasa plaja vazuta pana acum, nu e la fel de salbatica ca Navaggio dar culoarea apei parca e mai frumoasa, are mai mult contrast.

@Admin, multumesc si remarca lui Motaneata era mai mult sub forma de gluma.

@Corinutza iti multumesc mult, si ai dat o idee buna de review celor impatimiti, ce merg cu masina an de an in Turcia, eu am mers pe doua din traseele obisnuite spre Turcia dar... mergeam in Thasos. Daca ar fi sa merg in Turcia spre zona Kusadasi as merge pe cel mai bun si gol drum, ales cu mare grija inainte si in nici un caz nu m-as lasa dus de GPS pe unde vrea el. Iti spun un secret acest drum trece si prin Grecia, macar un pic.

@Santana berea e buna rece si cat mai multa!

@Ufoman astept propuneri pentru asta, mersi! Voi anul trecut pe unde ati fost? Nu ne scrii si noua o prima poveste???

@AlinaMorar multumesc si tie si: nu cred ca se plateste cu cardul taxa de autostrada, dar nici nu vad unde ai putea tu, plati aceasta taxa, pe traseul Cluj - Nikitti, poate daca dai un ocol pe la Athena.

Amenda luata, trebuie platita la cea mai apropiata primarie si adusa chitanta, eu asa stiu insa eu nu am platit nici o amenda pentru ca nu am luat una, deci e mai bine sa nu luati amenzi.

PS. La noi se pot plati amenzile si la agentii de circulatie, am aflat asta pe propria mea piele de curand!!!

Despre mancare prefer sa iti trimit un referat in engleza. Eu daca ma simt bine la o carciuma, ma relaxez total si nu pot scoate aparatul sa fac poze acolo!

@Biancuta iti multumesc mult si te astept cu urmatoarele review-uri din Turcia!

Alina Morar
[14.06.11 08:47:55]
»

Nici noi n-am luat nici o amenda pe unde am umblat, sotul era curios cum se plateste.

De mancat... nu stiu cat vom apuca sa servim masa in alta parte, avem demipensiune si am inteles ca hotelul e la cativa km de statiune... asa ca la pranz vom vedea. Poate avem posibilitatea sa mancam la restaurantul hotelului.

Oricum o sa mancam prin alte statiuni si de aceea eram curioasa de ce voi putea manca. Dar banuiesc ca scrie si in engleza sau chiar romana.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cosminp
[14.06.11 09:05:28]
»

vecine, te felicit si totodata, imi permit sa fac doua corecturi sau adaugari la ghidul tau despre Grecia.

1/ "Prima taxa platita va fi taxa de pod de la Giurgiu... " - asta este cea de-a doua taxa. prima taxa este rovinieta pentru drumurile nationale din Romania.

2/ "Pana la Ruse drumul este simplu toata lumea il cunoaste se ajunge in vama se plateste taxa de drum (altfel nu se poate trece)... " - taxa de drum este de fapt taxa de pod. pentru drum, trebuie sa platim rovinieta.

de cand sunt camere de supraveghere si pe DN 5 (Bucuresti-Giurgiu) pentru verificarea rovinietelor, riscul de amenda este atat de mare, incat nu merita sa nu cumparati.

pastrati chitanta cel putin 9 luni, undeva in talon sau in torpedou, dar la intuneric, pentru ca este tiparita pe hartie fotosensibila si dupa cateva saptamani nu se mai poate citi.

ionescunicAUTOR REVIEW
[14.06.11 09:18:38]
»

Vecine ai dreptate, am gresit si am sa rog sa se corecteze in text, taxa de pod.

Eu am platita taxa de drumuri, vigneta romaneasca, mereu altfel nu se poate, insa pentru cei care nu ies din oras este important sa o plateasca la o astfel de iesire.

Cu chitanta e foarte simplu ii faci o copie , eu asa fac , asa se procedeaza si la bonurile de benzina ce trebuie pastrate si 20 de ani...

webmaster
[14.06.11 09:22:35]
»

Corectat in text: "taxa de pod", in loc de "taxa de drum"!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.06.11 09:27:09]
»

@ionescunic: Review-ul tau imi vine ca o manusa! Intr-o luna merg in Corfu, by car, si, in mod sigur, printre bagaje voi avea postarile tale!

Totusi, am o mica nedumerire: pentru cei ce merg ij Corfu (via Igoumenitsa), spui ca trebuie sa trecem prin Atena. Orice traseu am incercat sa fac (de pe net, cel cu rute personalizate), nici unul nu-mi indica ruta prin Atena (si pe harta, Atena e destul de departe). Eu ma gandeam sa plec din Giurgiu, opresc o noapte la Salonic, iar apoi sa merg spre Igoumenitsa. Ce ma sfatuiesti?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[14.06.11 09:37:54]
»

@Johnnyredlabel: Nu trebuie sa treci prin Athena, ci doar inainte de Salonic, sa o iei spre Athena (asta e directia de mers - nu scrie nicaieri: spre Corfu sa stii) si in cateva zeci de km sa faci dreapta spre Veria, e foarte simplu, dar atat de complicat. E vorba de autostrazi, cea mai importanta dintre ele este Salonic-Athena A1 si tu vei merge pe ea cam 30 km. Uitat-te si la poze te rog!

Pana la Athena sunt mai bine de 1200 km din Bucuresti, iar pana la Igloumentsa doar 1025 aprox. , deci era cam greu sa mergi pana la Athena si apoi In Corfu, dar nu imposibil daca asta este scopul excursiei.

Salonic, o noapte? nu prea recomand, e aglomerat, macar 2 nopti sa simti pulsul orasului. In rest nu prea e nevoie de noapte de tranzit catre Corfu, din Salonic la Igoumenitsa se fac doar 3 ore, dar ce ore, ce peisaje vezi aici, incredibile pentru Grecia.

chelie_d
[14.06.11 10:19:41]
»

excelent review... acum mă apuc să-l printez, să fie în mapă în siguranţă: D

ninel*
[14.06.11 21:46:01]
»

Eu am plecat din calarasi la ora 4 dimineata si la ora 19 eram cazati la ioanina la 100 de km de igumenitza deci concluzia, cu inca putin avant eram la feribot spre corfu la 20 ca doar mergeam pe autostrada

ninel*
[14.06.11 21:59:15]
»

Referitor la autostrada egnatia odos pe greci iau costat 16 miliarde de euro asa scria pe un afis undeva la intrarea pe unul din cele 30 de tuneluri ale autostrazi, eu am facut acest traseu in 2009 imediat dupa terminarea ei si nu am platit nimic, tata socru care este grec cu rude din ioanina cand a aflat ca am ajuns in oras nu ia venit sa creada ca el ca sa traverseze Katara ii lua o jumatate de zi

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[15.06.11 06:47:33]
»

@Ninel, si eu am fost prima data pe Egnatia in 2009, la inceput, doar intre Alexandroupoli si Xanthi si in octombrie intre Salonic si Igoumenitsa. Sa stii ca dupa Veria sunt cel putin 50 de tuneluri, pentru ca fiecare tunel e numerotat cu un numar si porneste de la 1 si se ajunge la 50, fetele mele din masina chiar le-au numarat pentru ca nu le venea sa creada ca sunt 50.

Noi eram in Salonic si ne-am uitat la tv cateva minute la deschiderea oficiala a autostrazii Egnatia Odos, aceeasi pompa ca la noi, oficialitati, presa, panglici, foarfeci...

Despre drumul vechi spre Corfu, Katara, in traducere inseamna: Cainta, va dati seama ce drum greu si lung, ce serpentine si pante erau aici. Ne povestea Nasul ca prefera sa ocoleasca foarte mult ca sa nu o ia pe aici.

ninel*
[15.06.11 08:51:44]
»

Chiar am filmat, de fapt sotia care este intotdeauna copilot o mare parte din tuneluri din aceasta autostrada superba. Iar la intoarcere din ioanina am iesit din autostrada, am mers pe soseau veche o portiune{sa vedem cu ochi nostri } care este foarte ingusta ca sosea, din fericire destul de libera si anevoioasa, si care era plina de felinare din marmura probabil ca acel drum a facut multe victime.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
motaneata
[15.06.11 09:36:15]
»

@ionescunic,

Referitor la parcarea in Pireu: foarte buna intrebarea, si eu m-am lovit de aceasta problema cand am planificat excursia in Ciclade. Sunt mai multe solutii: exista o parcare cu plata (termen scurt si termen lung) chiar in port, langa poarta E7 (Karaiskaki Square), apartine de autoritatea portuara si costa acum un an 5 EUR/zi. A doua varianta este sa cauti alta parcare cu plata (click aici). A treia varianta este sa stai la un hotel cu parcare libera si sa "aranjezi" sa-ti tina masina cat te plimbi tu prin ciclade (dar si varianta asta te costa). Mai este si varianta sa o lasi in Atena (la un cunoscut). In nici un caz nu recomand lasarea masinii in Pireu pe o strada rezidentiala cu parcarea libera, pentru ca exista riscul sa o gasesti vandalizata. Pireul este un oras cam ciudat, inghesuit, plin de homeless-i si betivi, peste tot grafiti, mobila aruncata la fiecare colt de strada, tomberoane de gunoi printre masini. Eu am studiat toate aceste variante, dar pana la urma am ajuns la concluzia ca cea mai buna decizie este sa plec cu masina dupa mine. Daca o lasam in parcarea din port as fi platit 60 EUR pentru 12 zile (acum s-ar putea sa fie mai scump). In Santorini ar fi trebuit sa inchiriez o masina si m-ar fi costat 40 EUR/zi, in Naxos si Paros 30 EUR/zi. Plus taxi pana la hotel in Santorini, 22 EUR. In total depaseam 400 EUR. Plus ca aparea disconfortul cu trambalarea bagajelor si nici nu aveam acces permanent la portbagaj. Pentru o vacanta lunga ai nevoie de bagaje mai multe, plus rezerve de apa plata, sau mai stiu eu ce. In concluzie: cea mai buna solutie este sa mergi cu masina, iti da libertate si confort. De fapt cred ca ai ajuns si tu la aceasta concluzie.

Daca vei merge in Ciclade cu Cristian_h sigur va trebuie cam o luna de zile, Cristian este "tata lor".

Legat de Halkidiki si Thassos: am totul rezervat, stii ca nu las nimic la voia intamplarii.

Tu pana la urma unde pleci, in Kefalonia sau la Venetia?

P. S.

Referitor la drumul vechi spre Corfu: nici nu va imaginati ce lung si obositor era, l-am parcurs acum 15 ani, am plecat dimineata din Paralia si am ajuns la 5 dupa-amiaza la Igoumenitsa. Si nici macar nu era frumos. Acum doi ani cand ma intorceam din Kefalonia am mers pe vechiul drum, dupa Ioannina, vreo 20 km. Era pustiu, am intalnit doua masini in juma' de ora.

ionescunicAUTOR REVIEW
[15.06.11 09:58:06]
»

Multumesc mult @Motaneata pentru raspuns e tot ce vroiam sa stiu, ma gandeam la o scurta vizita in Santorini, fara masina, si aveam aceasta problema existentiala, ce fac cu masina din dotare? In Pireu anul trecut, am lasat-o intr-o parcare, dar era 15 euro pe zi (12 pentru clientii hotelului Phidias) si ultima zi am lasat-o pe o strada, insa o strada mai civilizata cu magazine mai spalate si fara homelesi.

Pentru orice astfel de incursiuni, eu fac si rasfac calcule peste calcule si aleg ce e mai bine si pentru noi si pentru buzunarul nostru.

Pana la urma, se pare ca de 1 iulie va avea castig de cauza, tara vecina si pretina Bulgaria si vom merge acolo cateva zile in sudul litoralului, Nessebar - Sozopol - Primorsko - Kitten - Sinemoretz - Tsarevo- Sunny Beach, cam asta as dori.

In septembrie avem rezervate 5 nopti in Lourdata (Kefalonia) chiar pe plaja si inainte vom sta cel putin doua zile si o noapte in Lefkada.

Italia ramane pentru la anul, e cam scumput si vom merge ori la sfarsit de mai ori in septembrie la sfarsit. Am si o Turcie in plan pentru la anul, fara all inclusive si fara resorturi, le resping din start, insa daca gasesc o oferta buna promit sa ma mai gandesc.

molko*
[15.06.11 14:01:07]
»

joia trecută biroul de vânzare vignete din vama Ruse era inchis. Nu luați vignetă de la prima benzinărie pe dreapta cum intrați in Ruse... mai mergeți până la prima benzinărie decentă.

motaneata
[15.06.11 16:16:46]
»

@molko, uite ce spuneam eu anul trecut, cam pe vreamea asta intr-un ecou la hotel Mabely Grand

Atentie:

-inselatorie pe fata la intrarea in Bulgaria/Ruse cu privire la vigneta. Astfel, la ghiseul oficial al Companiei de Drumuri Bulgare, imediat dupa vama, pe dreapta, ti se inchide ghiseul in nas, sau ti se spune ca nu au vignete. Vigneta costa 5 EUR, dar ei spun ca nu au si te trimit la prima benzinarie, cativa metri mai incolo. Probabil ca sunt in cardasie, aici au, dar costa 10 EUR!!!

Vad ca nu s-a schimbat nimic.

Oare tara asta (Bulgaria) are ambasada? Nu cred ca Ambasada Bulgariei in Romania nu a auzit despre ce se intampla in Vama Ruse. De ce nu sesizeaza Ministerul Transporturilor, sau pe cel de Interne, sau ce-or fi avand ei, ca sa ia masuri? Stau numai la mica ciupeala cu radarele lor ascunse dupa boscheti, la vanatoare de romani. Rusine! Mai vor sa intre si in Schengen!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
relush
[16.06.11 07:45:51]
»

Sofia (400km de Bucuresti): Ultimele date imi spun ca bulgarii au dat in folosinta o noua bucata de autostrada (19.5 km): autostrada Lyulin se numeste si porneste din cartierul sofiot Lylin si se uneste cu autostrada veche (relativ) la Pernik – (vezi foto cu Sofia). Deci acum nu mai trebuie sa traversam Sofia, nu mai trebuie mers pe centura veche si apoi prin cartierul rapciugos cu piatra cubica si tramvai pe mijloc si multe gropi si stopuri unul dupa altul. Toate astea au disparut. Mergem spre Sofia si cand in fata ne apare podul centurii orasului, trebuie sa facem dreapta si sa mergem aproximativ 30 km pe centura, pana la noua autostrada Lylin, apoi in continuare pe cea veche inca aproximativ 20 km, dupa care drumul se ingusteaza, dar ramane placut si relativ rapid.

Salutare tuturor! Referitor la noua autostrada, nu am gasit-o nicaieri nici pe google maps nici pe alte harti, totusi daca privim din satelit pare distanta mai mare spre noua autostrada si de acolo mai departe la Perinik. Daca aveti ceva informatii in plus referitoare la acest traseu va rog sa le postati. Ne este c-am teama sa o luam pe un traseu nou fara sa stim exact ce si cum, si mai mult pentru a nu pierde timpul si a ne rataci. Multumesc! o zi buna tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ionescunicAUTOR REVIEW
[16.06.11 08:34:24]
»

@Relush : pai tu ai harti din viitor sau cum crezi ca o sa apara o bucata de autostrada noua in hartile de acum? Un simplu search si gaseai ce doreai: Lyulin Motorway

Egnatia inca nu e in intregime pe nici o harta, iar Kassandra nu apare nicaieri desi exista, neterminata, dar exista in mare parte, mai mult de 70% si se foloseste.

Daca te uiti atent pe google earth ai sa vezi urmele autostrazii Lyulin, se lucreaza de ceva ani acolo.

Si sunt 19.5 km doar n-o sa-i contrazic pe constructorii si oficialii bulgari , daca era mai lunga se laudau sigur nu?

Oricum ar fi pe 18 imi pleaca niste prieteni pe acest drum si voi avea informatii , si pe 22 iunie se intoarce Trandafir si ne spune si ea mai multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
motaneata
[16.06.11 16:16:37]
»

Vad ca autostrada A5 Lyulin starneste un interes legitim. Multi colegi de pe AFA spera sa ocoleasca Sofia pe aceasta autostrada si sa mearga glont catre Grecia. Cred ca cereti prea mult!

Ce stiu stiu eu pana acum este exact ce a spus si @ionescunic: aceasta mica bucata de autostrada incepe din vestul Sofiei (de la Lyulin- dupa cum ii spune si numele, pana la Pernik (Daskalovo qtr.). Sa nu va asteptati sa inceapa de la intrarea in Sofia cum venim noi dinspre Ruse. Practic, de la podul de peste centura, se merge pe centura din dreapta Sofiei 20 km, pe la nord si vest de Sofia, pana la aceasta autostrada, apoi se intra pe autostrada A5 si se merge 19,5 km. Drumul este mai lung decat pe centura din stanga sau decat prin centrul Sofiei, dar se parcurge intr-un timp mai scurt (daca nu sunt evenimente neprevazute).

Pentru a vedea exact, pe harta, aceasta autostrada, click aici click aici

Este evident ca bulgarii fac autostrazile de la est la vest, catre fosta Iugoslavie, ignorand fluxul de calatori si marfa din tara de la nord de Dunare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
28 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adelaestela, Alina Morar, biancuta, chelie_d, chrisa, cordum, corinutza, corsso, cosminp, Cristina67, DoreD, gaby 59, georgiana, johnnyredlabel, M'Liviu, Mario737, mecut, mirmicu, molko*, motaneata, ninel*, relush, roth, TEOANCA, ufoman, vivas71, zimbru60*
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre/dinspre Grecia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082671880722046 sec
    ecranul dvs: 1 x 1